فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 45 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ارسلان عباسی، هوشنگ جدیدی*، محمود گودرزی صفحات 1-15
    هدف

    این پژوهش تحلیل ساختاری روابط نشاط ذهنی و درگیری تحصیلی با میانجیگری نگرش نسبت به مدرسه و ادراک حمایت اجتماعی معلم بوده است.

    روش

    پژوهش توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود.جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان سال سوم دوره دوم متوسطه شهر کرمانشاه تشکیل دادند که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 650 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند. پرسشنامه های درگیری تحصیلی ریو (2013)،نشاط ذهنی رایان و فردریک (1997)، نگرش به مدرسه مک کوچ و سیگل (2002)و ادراک حمایت اجتماعی الیوت و همکاران (2001) به عنوان ابزارهای سنجش مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با دو نرم افزار اس پی اس اس نوزده و اموس انجام شد.

    یافته ها

    بیانگر تاثیر غیرمستقیم و معنادار نشاط ذهنی بردرگیری تحصیلی از طریق نگرش به مدرسه و ادراک حمایت اجتماعی معلم بود.به عبارت دیگر، یافته ها نشان داد که نشاط ذهنی برنگرش به مدرسه و ادراک حمایت اجتماعی معلم و این دو متغیر بر درگیری تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری دارند. همچنین ادراک حمایت اجتماعی معلم بر نگرش به مدرسه و درگیری تحصیلی؛و نگرش به مدرسه بر درگیری تحصیلی نیز تاثیر مستقیم و معنی داری می گذارد.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که نشاط ذهنی می تواند پیش بین مناسبی برای درگیری تحصیلی دانش آموزان از طریق ادراک حمایت اجتماعی معلم و نگرش به مدرسه آنها باشد. بنابراین، با افزایش این سه متغیر می توان درگیری تحصیلی دانش آموزان را نیز افزایش داد.

    کلیدواژگان: ادراک حمایت اجتماعی معلم، درگیری تحصیلی، نشاط ذهنی، نگرش به مدرسه
  • افشین اهرمیان، منصور سودانی*، مریم غلامزاده جفره صفحات 17-35
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان را ه حل مدار و هیجان مدار بر صمیمیت زناشویی زوجین با نگرش به خیانت زناشویی بود.

    روش

    در این پژوهش از طرح آزمایشی تک موردی (SCED) از نوع خط پایه چندگانه استفاده شد. جامعه ی آماری شامل زوجین مراجعه کننده به مرکز تخصصی مشاوره مسیر زندگی شهر بوشهر در سال 1398 بودند. نمونه ی آماری شامل 8 زوج که با روش نمونه گیری داوطلب - هدفمند و بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند . جلسه های درمانی راه حل مدار به مدت 8 جلسه و درمان هیجان مدار به مدت 10 جلسه (هفته ای یک جلسه) 90 دقیقه ای با زوج ها انجام گرفت و زوج ها به مقیاس نگرش به خیانت زناشویی واتلی (ATIS) و پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی (MINQ) در سه مرحله خط پایه ، درمان و پیگیری 2 ماهه پاسخ دادند . داده ها به روش ترسیم دیداری ، شاخص تغییر پایا (RCI) و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند .

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان راه حل مدار با 64/14% و درمان هیجان-مدار با  01/22% باعث درصد بهبودی کلی و افزایش صمیمیت زناشویی در مرحله پس از درمان در زوجین شده است (P≤0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل فرضیه های پژوهش نشان داد که درمان راه حل مدار و هیجان مدار در افزایش صمیمیت زناشویی زوجین با نگرش به خیانت زناشویی موثر است .

    کلیدواژگان: درمان راه حل مدار، درمان هیجان مدار، صمیمیت زناشویی، نگرش به خیانت زناشویی
  • جمال پیری لله لو، امیر پناه علی*، علی نقی اقدسی صفحات 37-51
    هدف

    از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی معنویت درمانی مبتنی بر خودآگاهی بر بهزیستی روانشناختی و قضاوت اخلاقی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی (پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل) است. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمام دانش آموزان سال اول پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود. بدین منظور، 60 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 30 نفر) جایگزین شدند. دانش آموزان گروه مداخله به صورت گروهی، آموزش معنویت درمانی (هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای) را دریافت نمودند و گروه کنترل آموزشی دریافت ننمود. همه آزمودنی ها قبل از آغاز آموزش و پس از آن، پرسشنامه رشد قضاوت اخلاقی- فرم کوتاه رست و همکاران (1972)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1995) را پر کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که معنویت درمانی مبتنی بر خودآگاهی بر مولفه های بهزیستی روانشناختی (استقلال، تسلط بر محیط، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی، پذیرش خود) موثر بوده است. همچنین نتایج تحلیل کواریانس تک متغیری نشان داد که معنویت درمانی مبتنی بر خودآگاهی بر قضاوت اخلاقی تاثیر معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین مشاوران و روانشناسان مدرسه با استفاده از معنویت درمانی مبتنی بر خودآگاهی می توانند بهزیستی روانشناختی و قضاوت اخلاقی دانش آموزان را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، بهزیستی روانشناختی، قضاوت اخلاقی
  • محیا حسینی، حسین مهدیان*، فریده حمیدی صفحات 53-66
    هدف

    این پژوهش اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی، ایروبیک و آموزش همزمان بر حافظه فعال کلامی دانش آموزان دارای اختلال نوشتن را مطالعه کرده است.

    روش

    رویکرد این پژوهش کمی، نیمه-آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی پایه دوم و سوم با ناتوانی ویژه یادگیری شهر مشهد در سال تحصیلی 98-1397 بودند. نمونه پژوهش 48 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی، ایروبیک، آموزش همزمان و کنترل قرارگرفتند. برای جمع آوری داده های پژوهش از مصاحبه ی تشخیصی DSM-V و آزمون هوشی استنفورد بینه کامکاری استفاده شد.

    یافته ها

    در نتایج پس آزمون و پیگیری، گروه آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی با ایروبیک، آموزش همزمان تفاوت معناداری را نسبت به گروه کنترل نشان دادند (05/0>P). میانگین گروه راهبردهای شناختی و فراشناختی از گروه ایروبیک و کنترل بیشتر و از گروه آموزش همزمان کمتر بود. گروه ایروبیک نیز تفاوت معناداری با گروه آموزش همزمان و کنترل داشت (01/0>P). گروه ایروبیک میانگین بیشتری نسبت به گروه کنترل و میانگین کمتری نسبت به گروه آموزش همزمان داشت. تفاوت گروه آموزش همزمان با گروه کنترل نیز در پس آزمون و پیگیری معنادار است (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش مشخص است که تاثیر استفاده همزمان از آموزش های شناختی و فراشناختی و تمرین ایروبیک نسبت به زمانی که از این روش ها به تنهایی استفاده می شود، بیشتر است.

    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی و فراشناختی، حرکات ایروبیک، حافظه فعال کلامی، دانش آموزان با ناتوانی ویژه یادگیری نوشتن
  • حسین ربوبی، داود معنوی پور*، ناصرالدین کاظمی حقیقی صفحات 67-79
    هدف

    هدف پژوهش بررسی تاثیرمدل آموزشی برگرفته از رویکرد روان پویشی جهت تنظیم هیجان ها در کاهش اختلالات رفتاری کودکان بود.

    روش

    نیمه آزمایشی با گروه آزمایش، کنترل و پیگیری چهارماهه بود. جامعه آماری شامل همه کودکان 8 تا 12 ساله مراجعه کننده به مراکز توان بخشی و روان شناسی شهر تهران در سال 1397 بودند. از جامعه آماری 60 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت چهارده جلسه مداخله انفرادی چهل وپنج دقیقه ای قرار گرفتند. قبل از مداخله، آزمون هوش وکسلر ویرایش چهارم صادقی، ربیعی و عابدی (1390) و سیاهه ی رفتاری کودک، مینایی (1385) و بعد از مداخله و در دوره پیگیری، فقط سیاهه ی رفتاری کودک تکمیل شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری های مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    از تاثیر مداخلات فوق بر افسردگی/اضطراب (476/295F=؛ 83/0=اندازه اثر)، گوشه گیری/افسردگی (693/346F=؛ 85/0=اندازه اثر)، شکایات جسمانی (312/266F=؛ 82/0=اندازه اثر)، مشکلات اجتماعی (718/239F=؛ 80/0=اندازه اثر)، مشکلات تفکر (224/191F=؛ 80/0=اندازه اثر)، مشکلات توجه (511/381F=؛ 82/0=اندازه اثر)، رفتار قانون شکنی (304/228F=؛ 79/0=اندازه اثر)، رفتار پرخاشگری (889/4F=؛ 78/0=اندازه اثر)، درونی سازی (386/241F=؛ 80/0=اندازه اثر) و برونی سازی (440/237F=؛ 80/0=اندازه اثر) و پایداری در دوره پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مدل مداخلات آموزشی اصلاح هیجان ها که برگرفته از رویکرد روان پویشی بود؛ جهت کاهش اختلالات رفتاری کودکان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، اختلالات رفتاری، روان پویشی، کودک
  • سامیه فخاری نژاد، مینا مجتبایی*، مالک میرهاشمی صفحات 81-95
    هدف

    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش یوگا باآموزش تنظیم هیجان بر مدیریت خود و حافظه فعال دانش آموزان بود.

    روش

    روش پژوهش بر اساس طرح پیش آزمون- پس آزمون باگروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری 54 دانش آموز دختر دوم متوسطه شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و بطورتصادفی در سه گروه آزمایشی، آموزش یوگا (18نفر)، آموزش تنظیم هیجان (18نفر) و گروه کنترل (18نفر) قرار گرفتند. دو گروه آموزش تحت آموزش قرار گرفتند برای ارزیابی حافظه فعال از آزمون  چند محرک پیشین و برای ارزیابی مدیریت خود از پرسشنامه خودمدیریتی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس یک متغیره و چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    آموزش یوگا و آموزش تنظیم هیجان بر حافظه فعال و مدیریت خود  در  سطح 01/0 معنی دار موثر بود.  تنها اثر آموزش تنظیم هیجان بر میزان نمرات تشخیص تفاوت معنی دار نبود. نتایج مقایسه اثرات دو روش آموزشی نشان داد که میزان اثربخشی آموزش یوگا بر مدیریت خود وحافظه فعال بیشتر از روش آموزش تنظیم هیجان بود.

    نتیجه گیری

    هر دو روش آموزشی یوگا و تنظیم هیجان بردانش آموزان موثر می باشند، اما اثربخشی آموزش یوگا بیش تر از آموزش تنظیم هیجان بود.

    کلیدواژگان: یوگا، تنظیم هیجان، حافظه فعال، مدیریت خود
  • مریم ربیعی*، سوسن صابر صفحات 97-105
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه رفتارهای قلدری- قربانی و توانایی شناختی در دانش آموزان پسر دوم متوسطه فرزند طلاق و غیر طلاق به اجرا در آمد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش تمامی نوجوانان پسر  16 تا 18 ساله (دوره دوم متوسطه) فرزند طلاق و فرزند غیر طلاق در منطقه 8 و 13 شهر تهران در سال تحصیلی 97-96 بود که به روش نمونه گیری در دسترس و برای هر گروه 50 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه توانایی شناختی نجاتی(1392) و رفتارهای قلدری- قربانی الویس (1996) استفاده شد و داده های بدست آمده با تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه دانش آموزان پسر متعلق به خانواده های طلاق و غیر طلاق به لحاظ مولفه های قلدری- قربانی تفاوت معنادار وجود دارد و دانش آموزان پسر متعلق به خانواده های طلاق در مقایسه با دانش آموزان پسر عادی در مولفه های قلدری- قربانی میانگین نمرات بالاتری کسب می کنند. بین دو گروه دانش آموزان پسر متعلق به خانواده های طلاق و غیر طلاق به لحاظ مولفه های توانایی شناختی تفاوت معنادار وجود دارد .

    نتیجه گیری

    دانش آموزان پسر متعلق به خانواده های طلاق در مقایسه با دانش آموزان پسر عادی در مولفه های برنامه ریزی، توجه پایدار، شناخت اجتماعی و انعطاف پذیری شناختی عملکرد ضعیف تری دارند.

    کلیدواژگان: رفتار قلدری - قربانی، توانایی شناختی، فرزند طلاق
  • کمال اپروز*، بهمن کرد صفحات 107-119
    هدف

    بررسی رابطه ی بین رفتارهای پرخطر و فضای مجازی با کیفیت زندگی در دختران و پسران پایه دهم شهرستان بوکان در سال تحصیلی 97-96 بود.

    روش

    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی واز لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه دهم شهرستان بوکان بودند. در مجموع 400 نفر دانش آموز (170 نفر پسر و 230 نفر دختر) پایه دهم به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعیین گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رفتارهای پرخطر محمدخانی، پرسشنامه فضای مجازی پورغلامی و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. روش تجزیه و تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین رفتارهای پرخطر و ابعاد فضای مجازی با کیفیت زندگی دانش آموزان پایه دهم رابطه معکوس و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که از بین رفتارهای پرخطر، مصرف مشروبات الکلی با بیش ترین واریانس و ارتباط با جنس مخالف، کمترین واریانس و همچنین از بین ابعاد فضای مجازی، تعارض ارزش ها با بیش ترین واریانس و انزوای اجتماعی با کمترین واریانس تغییرات کیفیت زندگی را پیش بینی می کنند. نتیجه گیری: بنابراین، ناسازگاری با تغییرات تکنولوژیکی و مشکلات ارتباط عاطفی با والدین باعث افزایش رفتارهای پرخطر از قبیل: مصرف مشروبات الکلی و ارتباط جنسی نامشروع می شود و این رفتارها به نوبه خود  کاهش کیفیت زندگی و افزایش انزوای اجتماعی در پی حواهد داشت.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، فضای مجازی، کیفیت زندگی
  • مسعود محمدی، داوود حسینی نسب*، علی نقی اقدسی صفحات 121-134
    هدف

    این تحقیق مقایسه تاثیر سطوح مختلف آموزشی  (DOLA) در چهار سطح(انفعالی، فعال، سازنده گرا و تعاملی) بر پیشرفت تحصیلی درس تفکر و سواد رسانه ای وگرایش به تفکر انتقادی در دانش آموزان است.

    روش

    پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل است.جامعه آماری 117 نفر(30 نفر در گروه گواه و 87 نفر در گروه های آزمایشی) که به طور تصادفی خوشه ای در شهر میاندوآب  در چهار دبیرستان پسرانه و در هر دبیرستان یک کلاس انتخاب شدند. پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی ریکتس و پرسشنامه محقق ساخته پیشرفت تحصیلی تکمیل شدند. هر یک از گروه های آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت آموزش و گروه کنترل به صورت انفعالی (سنتی) تحت آموزش قرارگرفت. بعد از جمع آوری داده ها ، با استفاده از نرم افزار SPSS  آزمون کوواریانس یک راهه (ANCOVA) و مقایسه زوجی بونفرونی به کار گرفته شد.

    نتیجه

    نشان داد که آموزش در سطوح فعال چهارچوب (DOLA) بر گرایش به تفکر انتقادی و میزان پیشرفت تحصیلی تاثیر مثبت و معناداری دارد.آموزش در سطح فعالیت تعاملی بیشترین تاثیر و آموزش در سطح انفعالی (سنتی)کمترین تاثیر را بر یادگیری دارد . همچنین به ترتیب با حرکت ازسطح انفعالی به سمت سطح تعاملی نمرات دانش آموزان نیز افزایش پیدا می کند. نتیجه گیری: می توان نتیجه گیری کرد که هرچقد آموزش ها در مدارس به صورت فعالانه تدریس شوند به همان میزان تفکر انتقادی و یادگیری دانش آموزان  پیشرفت محسوسی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فعالیت های متمایز شده آشکار یادگیری ((DOLA، پیشرفت تحصیلی، تفکر انتقادی، سواد رسانه ای
  • میترا کریمایی، عاطفه فردوسی بور* صفحات 135-149
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی نقاشی درمانی و قصه درمانی بر کاهش نشانه های اختلال اضطراب جدایی کودکان پیش دبستانی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح  پیش آزمون - پس آزمون با  گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش شامل کودکان 5 تا 6 ساله حاضر در مهدهای کودک و مراکز پیش دبستانی منطقه ی 2 شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بودند. 215 نفر ازمادران کودکان حاضر در این مراکز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از طریق آنها، اضطراب جدایی فرزندشان از طریق پرسشنامه علایم مرضی کودکان گادو و اسپرافکین (1994) و  مقیاس درجه بندی رفتاری کانرز (1991) ارزیابی شد. به روش نمونه گیری در دسترس، 45 نفر از کودکان انتخاب و  به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک کنترل به نسبت یکسان گمارده شدند. گروه آزمایش اول (روش نقاشی درمانی) و گروه آزمایش دوم (روش قصه درمانی) را طی 8 جلسه 60 دقیقه ای در هر هفته دو جلسه دریافت کردند؛ گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تک متغیری و t مستقل به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون هر دو گروه آزمایش نقاشی درمانی و قصه درمانی نسبت به گروه کنترل، در متغیر اضطراب جدایی تفاوت معناداری وجود داشت (01/0 >p). همچنین، نتایج نشان داد که بین اثربخشی دو روش درمانی تفاوت معناداری وجود داشت (01/0 >p).

    نتیجه گیری

    قصه ها کودکان را به سمت وسویی هدایت می کنند که با اضطراب و ترس های خود روبرو شوند و به جای گریز از این موقعیت ها آنها را به عنوان بخشی از احساسات و افکار که فقط مربوط به آنها نیست، درک کنند و بتوانند به برون ریزی بیشتر احساسات خود بپردازند. از این رو، درمانگر می تواند با شناخت کامل تری از محتوای افکار آنها، به کاهش اضطراب جدایی آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: نقاشی درمانی، قصه درمانی، اضطراب، جدایی، کودکان
  • یونس جاویدنسب، معصومه بهبودی*، جعفر حسنی صفحات 151-163
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و معنادرمانی بر عملکرد شغلی زنان فرهنگی انجام شد.

    روش

    از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز آموزش و پرورش بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 45 نفر انتخاب شد و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. گروه های آزمایش به مدت 10 جلسه در جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (بر مبنای منبع هیز در سال 2004) و جلسات معنادرمانی (بر مبنای منبع فرانکل در سال 1963) به صورت گروهی و به مدت دو ساعت شرکت کردند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه عملکرد شغلی (پاترسون و همکاران، 2000) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    درمان ACT و معنادرمانی باعث افزایش عملکرد شغلی زنان فرهنگی شده است، همچنین تاثیر درمان ACT بر بهبود عملکرد شغلی زنان بیشتر از معنادرمانی بود.

    نتیجه گیری

    می توان گفت درمان ACT و معنادرمانی موجب افزایش عملکرد شغلی زنان می گردد و می توان از این روش های درمانی در جهت افزایش عملکرد شغلی کارکنان سازمان ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنادرمانی، عملکرد شغلی
  • فاطمه محمودی اشکفتکی، احمد غضنفری*، سید کمال صولتی صفحات 165-176
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش گروهی مهارت های اجتماعی و ارتباطی با رویکرد شناختی-رفتاری بر سازگاری اجتماعی و تاب آوری تحصیلی دانشجویان دختر شاهد و ایثارگر دانشگاه های دولتی شهرستان شهرکرد در سال 97 انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دختر شاهد و ایثارگر دانشگاه های دولتی شهرکرد در سال 1397-98 بودند.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری اجتماعی کالیفرنیا (1939) و پرسشنامه تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004) بود. مداخلات طی 10 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS-22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات سازگاری اجتماعی و تاب آوری تحصیلی در گروه آزمایش، افزایش معناداری در مرحله پس آزمون نسبت به گروه کنترل داشته است. یافته های پژوهش حاکی از اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی و ارتباطی بر سازگاری اجتماعی و تاب آوری تحصیلی در دانشجویان شاهد و ایثارگر است و این تاثیر بعد از یک ماه و نیم ماندگار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش سازگاری اجتماعی و تاب آوری تحصیلی دانشجویان باید به نقش آموزش مهارت های اجتماعی و ارتباطی به عنوان راهکاری برای بهبود سازگاری و تاب آوری تحصیلی بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، تاب آوری تحصیلی، مهارت های ارتباطی و اجتماعی، رویکرد شناختی-رفتاری
|
  • Arsalan Abbasi, Hoshang Jadidi, Yahya Yarahmadi, Mahmoud Goodarzi Pages 1-15
    Aim

    The purpose of this study was structural analysis of the relationships between mental vitality and academic engagement mediated by attitudes toward school and perception of teacher social support.

    Method

    The method of descriptive research was a survey of correlation and structural equation modeling. The statistical population of the study consisted of all third year high school students in Kermanshah who were studying in the 98-97 academic year. From this population, 650 students were selected using multi-stage cluster sampling method. The Rio (2013) Academic Conflict Questionnaire, Ryan & Frederick (1997), McCook & Siegel (2002), and Elliott et al.'s (2001) Social Support Perception were used as assessment tools. Data analysis was performed with two softwares SPSS19 and AMOS20.

    Results

    Findings showed an indirect and significant effect of mental vitality on academic conflict through attitudes toward school and perception of teacher social support. In other words, the findings showed that mental vitality has a direct and significant effect on attitudes toward school and perception of teacher social support, and these two variables have a direct and significant effect on academic engagement. Also, the perception of teacher social support on school attitudes and academic conflict; And attitude towards school has a direct and significant effect on academic conflict.

    Conclusion

    the present study showed that mental vitality can be a good predictor of students' academic engagement through the perception of teacher social support and attitudes toward their school. Therefore, by increasing these three variables, students' academic engagement can also be increased.

    Keywords: Perception of teacher social support, Academic engagement, Mental vitality, Attitude towards school
  • Afshin Ahramiyan, Mansour Sodani, Maryam Gholamzadeh Jofreh Pages 17-35
    Aim

    The aim of present study was to investigate the effectiveness of solution - focused therapy and emotionally- focused therapy on marital intimacy of couples with attitudes toward marital infidelity.

    Method

    In this research, a single case experimental design (SCED) of a multiple baseline was used. The statistical population included couples referring to the specialized counseling center of masire zendeghi in Boshehr city in 2019. Eight couples (a total number of sixteen women and men) were selected by purposeful sampling method and based on inclusion and exclusion criteria. Solution-focused therapy sessions for 8 sessions and emotionally-focused therapy sessions for 10 sessions (one session per week) of 90 minutes were conducted with couples and couples were respond on Attitudes Toward Infidelity Scale (ATIS) of Whatley’s and Marital Intimacy Needs Questionnaire (MINQ) of Bagarozzi’s in three stages: baseline, treatment and 2-month follow-up. Data were analyzed using Visual Drawing method, Permanent Change Index (RCI), and Percentage Improvement Formula.

    Results

    The findings indicated that solution-focused with %14/64 and emotionally-focused therapy with %22/01 therapy caused the overall recovery rate in the post-treatment stage in couples (p≤0/05).

    Conclusion

    The results of the analysis of research hypotheses showed that solution-focused therapy and emotionally-focused therapy is effective in increasing the marital intimacy of couples with attitudes toward marital infidelity.

    Keywords: solution-focused therapy, emotionally-focused therapy, marital intimacy, attitudes toward marital infidelity
  • Jamal Piri lalalo, Amir Panahali, Alinaghi Aghdasi Pages 37-51
    Aim

    The Aim of the present study was to determine the effectiveness of Spiritual Therapy Based self-awareness on psychological well-being and moral judgment of first year high school students in Tabriz.

    Method

    The research method i a quasi-experimental (Pre-test, post-test with control group). The statistical universe of the present study was all male students of second year of high school in Tabriz in 2018- 2019. Sixty of them were selected by Multi-stage cluster random sampling and replaced in two experimental and control groups (30 each). Students in the experimental group received Spiritual Therapy Training (weekly one sessions 90 minutes) and the control group did not receive any training. Prior and after the training, the subjects completed Ethical Reasoning Questionnaire - Short Form of Rost et al (1972) and Reef Psychological Well-being Questionnaire (1995). Multivariate analysis of covariance and univariate covariance were used for data analysis.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that Spiritual Therapy Based self-awareness was effective on the components of psychological well-being (independence, mastery of the environment, personal growth, positive relationship with others, purposefulness in life, self acceptance). Also, the results of univariate analysis of covariance showed that Spiritual Therapy Based self- awareness had a significant effect on moral judgment.

    Conclusion

    Therefore, school counselors and psychologists can improve students' psychological well-being and moral judgment by using Spiritual Therapy Based self-awareness.

    Keywords: Spirituality Therapy, Psychological Well-being, moral Judgment
  • Mahya Hosseini, Hossein Mahdian, Farideh Hamidi Pages 53-66
    Aim

    This study has investigated the effectiveness of teaching cognitive and metacognitive strategies, aerobics and simultaneous training on verbal working memory of these students.

    Methods

    The approach of this research is quantitative, quasi-experimental and using pre-test, post-test and follow-up with control group. The statistical population was all second and third grade elementary students with special learning disabilities in Mashhad in the academic year 1397-98. The sample size was 48 people selected by available sampling method and randomly divided into four groups of cognitive and metacognitive strategies training, aerobics, concurrenttraining and control. DSM-V diagnostic interview and the new version of the Tehran-Stanford-Binet Intelligence Test were used to collect data.

    Results

    The post-test and follow-up results showed that the training group of cognitive and metacognitive strategies with aerobics, simultaneous training had a significant difference compared to the control (P <0.05). The mean of cognitive and metacognitive group was higher than aerobic and control and lower than simultaneous training group. The aerobic group had a significant difference with the simultaneous and control training group (P <0.01). The aerobic group had a higher mean than the control and a lower mean than the concurrent training group. The difference between the training and control group was also significant in post-test and follow-up (P <0.01).

    Conclusion

    According to the results, simultaneous use of cognitive and metacognitive training and aerobic exercise is more effective than when they are used alone.

    Keywords: Cognitive, metacognitive strategies, Aerobic exercise, Verbal working memory, Students with disability learning in writing
  • Hossein Robooby, Davood Manavipour, Naseraldin Kazemi Haghighi Pages 67-79
    Aim

    This study was to investigate The Effectiveness of Educational Model of Emotion Regulation on reducing children Behavior disorders.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a control group and a four-month follow-up period. The statistical population consisted of all children between the ages of 8 and 12 years old referred to the Rehabilitation and Psychology Centers in Tehran by 2019. From this statistical population, 60 persons were selected by convenience sampling and were randomly divided into two groups of experimental and control. The experimental group received 14 sessions of forty-five minutes of individual intervention twice a week.For both groups before, after, and at the four-month follow-up For both groups, the IQ test and Child Behavior Checklist was performed before the intervention And after the intervention and during the four- month follow-up period, only CBCL was completed. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results indicated that the effects of interventions on anxity/deppression (F=295/476؛ effect size=0/83), withdrawn /deppression (F=346/639؛ effect size=0/85), somatic complaints (F=266/312 effect size=0/82), social problems (F=239/718؛ effect size=0/80), thought problems (F=191/224؛ effect size=0/80), attention problems (F=381/511؛ effect size=0/82), rule-breaking behavior (F=228/304؛ effect size=0/79), aggressive behaviors (F=4/889؛ effect size=0/78), Internalizing behavior disorder (F=241/386؛ effect size=0/80), externalizing behavior disorder (F=237/440؛ effect size=0/80) and sustainability of this effect it was in the follow-up period.

    Conclusion

    According to the results of this study, it is suggested that use Educational Model of Emotion Regulation to Reduce children's behavioral disorders

    Keywords: emotion regulation, behavioral disorders, dynamic psychotherapy, child
  • Samieh Fakhari Nejad, Mina Mojtabaei, Malik Mirhashemi Pages 81-95
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of yoga training with emotion regulation training on students' self-management and working memory.

    Method

    The research method was based on a pre-test-post-test design with a control and follow-up group. The statistical population was 54 second grade female students in Tehran by multi-stage cluster sampling method and were randomly divided into three experimental groups: yoga training (18 people), emotion regulation training (18 people) and control group (18 people). Two training groups were trained. To evaluate working memory, the previous multi-stimulus test was used and to evaluate their management, a self-management questionnaire was used. Data analysis was performed using univariate and multivariate analysis of variance.

    Results

    Yoga training and emotion regulation training had a significant effect on working memory and self-management at the level of 0.01. The effect of emotion regulation training alone on the detection scores was not significantly different. The results of comparing the effects of the two training methods showed that the effectiveness of yoga training on self-management and working memory was higher than the emotion regulation training method.

    Conclusion

    Both yoga training methods and emotion regulation training are effective for students, but the effectiveness of yoga training was more than emotion regulation training.

    Keywords: yoga, emotion regulation, working memory, self managemen
  • Maryam Rabiee, Susan Saber Pages 97-105
    Aim

    The purpose of this study was to compare the bullying- victim and cognitive abilities of secondary school students of divorced and non-divorced children.

    Method

    The statistical population of the study consisted of all adolescents aged 16 to 18 years old, divorced children and non-divorced children in the 8th and 13th district of Tehran, who were selected by available sampling method and 50 subjects were selected for each group. Data were gathered using two Nejati cognitive abilities questionnaire (2012) and bullying-victim behaviors (1996). Data were analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between two groups of male students belonging to divorced and non-divorced families in terms of bullying-victim components and boy students belonging to divorced families compared to normal boy students in bullying components - Victim will get higher average grades. There is a significant difference between two groups of boy students belonging to divorced and non-divorced families in terms of cognitive ability components.

    Conclusion

    boy students belonging to divorced families compared to normal boy students in planning components, constant attention, recognition Social and cognitive flexibility have a weaker performance.

    Keywords: bullying-victimization, behavior, cognitive ability, divorced
  • Kamal Aprouz, Bahman Kord Pages 107-119
    Aim

    study was to investigate the relationship between High- risk behavior and virtual space and quality of life in the tenth among grade boys and girls in Boukan city in the Academic year 96-97.

    Method

    The research was applied in terms of purpose and in terms of collecting descriptive information of correlation type. The statistical population of this study included all 10th grade boys and girls in Boukan. A total of 400 students (170 boys and 230 girls) were selected based on multi-stage cluster sampling. The research tools were Mohammad Khani's High Risk Behavior Questionnaire, Purgholami's Cluster Questionnaire and Global Health's Quality of Life Questionnaire. Analysis method was Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The results showed that there is a reverse and significant relationship between high risk behaviors and cyber dimensions with quality of life of students in the tenth grade. Also, the results of multiple regression showed that among the high risk behaviors, consumption of alcoholic beverages with the highest variance and relationship with the opposite sex with the least variance, as well as the dimensions of cyberspace, the conflict of values with the highest variance and social isolation with the least variance predicted. Changes in quality of life.

    Conclusion

    Therefore, Incompatibility technological changes and problems with emotional communication with parents increase high-risk behaviors such as consumption of alcoholic beverages and illicit sex. These behaviors, in turn, will reduce the quality of life and increase social isolation.

    Keywords: High, risk behaviors, virtual space, quality of life
  • Masoud Mohammadi, Davoud Hosseini Nasab, Ali Naghi Aghdasi Pages 121-134
    Aim

    This research was performed to understand The Effect of Education, Based on Differentiated Overt Learning Activities (DOLA) Framework in four levels (passive, active, constructive and interactive) on the Academic Achievement of Media Literacy and Critical Thinking in 10th grade male students.

    Method

    Current research method is semi-Testable, in which is pre-testing and post-testing type with a control group. The statistical population consisted of 117 people (30 in the control group and 87 in the experimental group), Randomly clustered selected from four high school boys and each high school one class in miandoab City. Rickets Critical Thinking Questionnaire and Researcher-made Academic Achievement Questionnaire were completed. Each experimental group was trained for 8 sessions and the control group was trained as passive (traditional)method. After collecting data, using SPSS software, one-way covariance (ANCOVA) and Bonferron pair comparison were used.

    Results

    showed that education in active levels of the (DOLA) framework has a positive and significant effect on critical thinking and academic achievement. Learning at interactive level has the most impact and passive (traditional) learning has the least impact on learning. As well as moving in from the passive level to the interactive level, student scores also increase

    Conclusion

    It can be concluded that the more actively teaching is taught in schools, the more critical thinking and student learning will progress.

    Keywords: Differentiated Overt Learning Activities (DOLA), Academic Achievement, Critical Thinking Media Literacy
  • Mitra karimaee, Atefe ferdosipour Pages 135-149
    Aim

    The present research has been aimed to compare the effectiveness of painting therapy and narrative therapy in improvement of the symptoms of separation anxiety in pre- school children.

    Method

    This research is a semi- experimental study with pretest-posttest design and control group. The population includes the children of 5-6 years old in kindergartens of Tehran, District 2 in the academic year 2017-2018. Out of the mentioned population, 215 mothers of the children were selected by convenience sampling. In order to evaluate their children’s separation anxiety, they answered the Gado and Sprafkin child symptom inventory (1994) and Conners’ Comprehensive Behaviour Rating Scales (1991). By convenience sampling, 45 children were selected and randomly assigned to two experimental groups and a control group in an equal manner. The first experimental group (painting therapy) and the second experimental group (narrative therapy) received eight 60-min training sessions, and the control group was kept in the waiting list. Data analysis was done by univariate analysis of variance (ANOVA) and independent t-test in SPSS 22.

    Results

    The results showed that by controlling the pretest effect, there is a significant difference between the mean posttest scores of the two experimental groups (paining therapy and narrative therapy) and the control group in terms of separation anxiety (P!0.01). Also, a significant difference was found between the effectiveness of the two methods of paining therapy and narrative therapy (P!0.01).

    Conclusion

    Narratives lead the children towards facing with their anxiety and fears and perceive them as a part of the usual emotions and thoughts instead of escaping from them. In this way, they can express their feelings in a better way. So, the therapists can get a more comprehensive recognition of their thoughts and help them to decrease their separation anxiety.

    Keywords: painting therapy, narrative therapy, separation anxiety, children
  • Younes javidnasab, Masumeh Behboodi, Jaffar Hasani Pages 151-163
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Sign Therapy on the job performance of cultural women.

    Method

    It was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all women referring to education centers. Using available sampling method, 45 people were selected and randomly divided into two experimental groups (15 people in each group) and one control group (15 people). The experimental groups participated in 10 sessions of acceptance and commitment therapy sessions (based on Hayes in 2004) and semantics sessions (based on Frankl (1963)) in groups for two hours. The instrument used was the Job Performance Questionnaire (Patterson et al., 2000). Data were analyzed using univariate analysis of covariance.

    Results

    ACT treatment and meaning therapy increased the job performance of cultural women. Also, the effect of ACT treatment on improving women job performance was more than meaning therapy.

    Conclusion

    It can be said that ACT treatment and semantic therapy increase women's job performance and these treatment methods can be used to increase the job performance of employees of organizations.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Meaning Therapy, Job Performance
  • Fatemeh Mahmoudi Eshkaftaki, Ahmad Ghazanfari, Kamal solati Pages 165-176
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of social and communication skills training using cognitive-behavioral approach on social adjustment and academic resilience in Shahrekord state universities female students with martyred and veteran parents in 2019-2020. The study population consisted of all female students of Shahrekord state universities with martyred and veteran parents in the academic year 2019-2020.

    Methods

    The research design was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. Research instruments were the California Test of Social Adjustment (1939) and the Samuels Academic Resilience Scale (2004).Interventions were performed within 10 90-minute sessions. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance in SPSS 22.

    Results

    The mean scores of social adjustment (P<0.001, Eta=0.38) and academic resilience (P<0.05, Eta=0.16) showed a significant increase at the post-test in the experimental group compared to the control group and that effect lasted for a month and a half. The findings of the present study indicate the effectiveness of social and communication skills training on social adjustment and academic resilience in students with martyred and veteran parents.

    Conclusion

    Given the increase of social adjustment and academic resilience, students should pay more attention to the role of social and communication skills training as a strategy for improving academic adjustment and resilience.

    Keywords: Social adjustment, Academic resilience, Communication, social skills with cognitive-behavioral approach