فهرست مطالب

روانشناسی تحلیلی شناختی - پیاپی 46 (پاییز 1400)

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 46 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا قاسمی، ایلناز سجادیان* صفحات 1-17
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته روان شناختی انتظارمحور مبتنی بر آموزه های مهدویت بر سبک های هویتی و اهمال کاری دانش آموزان دختر متوسطه دوم انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 دانش آموز دختر متوسطه دوم با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (15 دانش آموز در گروه آزمایش و 15 دانش آموز در گروه گواه). گروه آزمایش مداخلات بسته انتظارمحور (12 جلسه) را طی سه ماه دریافت نمود. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس خودسنجی التزام عملی به اعتقادات اسلامی (نویدی، 1376)، پرسشنامه سبک های هویت (برزونسکی، 1992) و پرسشنامه اهمال کاری (تاکمن، 1991) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرنی توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بسته روان شناختی انتظارمحور بر سبک های هویت اطلاعاتی، سردرگم، متعهد و اهمال کاری دانش آموزان تاثیر دارد (0001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس جهت بهبود سبک های هویت  و کاهش اهمال کاری دانش آموزان می توان بسته روان شناختی انتظارمحور مبتنی بر آموزه های مهدویت را مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: بسته روان شناختی انتظارمحور مبتنی بر آموزه های مهدویت، سبک های هویتی، اهمال کاری
  • داود معنوی پور*، آپامه اشرفی فر صفحات 19-26
    هدف

    پژوهش  با هدف مقایسه عصب شناختی مغز در سه گروه افراد با سطوح مختلف خلاقیت انجام شد . روش تحقیق علی- مقایسه ای بود.

    روش

    جامعه پژوهش شامل کلیه مراجعه کنندگان به بخش ام آر آی بیمارستان میلاد در سال 93  بودند. نمونه پژوهش افرادی دارای تحصیلات دیپلم تا دکترا، هر دو جنس و سن بین 25 تا 55 سال که بصورت تصادفی غیرهدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز عبارتند از پرسشنامه خلاقیت تورنس (MMPT-TORRANCE)، MRI ، آزمون برج لندن TOWER OF LONDON)) .روش تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از تحلیل کوواریانس مقایسه اندازه و رنگ هر یک از خرده مولفه های عصب شناختی مورد تحلیل قرار گرفت .

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که بین عصب شناختی مغز در سه گروه افراد با سطوح مختلف خلاقیت تفاوت وجود دارد . بین حجم مغز ، حجم فرونتال راست، حجم پری فرونتال چپ، حجم پری فرونتال راست، حجم برودمن 46 و حجم هیپوکامپ در سه سطح خلاقیت تفاوت وجود دارد و بین حجم فرونتال چپ و حجم برودمن 10 در سه گروه از افراد با سطوح مختلف خلاقیت تفاوت وجود ندارد (p<0/05) و بین جمع امتیاز و زمان کل در برج لندن در سه گروه از افراد با سطوح مختلف خلاقیت تفاوت وجود دارد  (p>0/05) و بین تعداد خطا در برج لندن در سه گروه از افراد با سطوح مختلف خلاقیت تفاوت وجود ندارد . (p<0/05)

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که عصب شناختی مغز با خلاقیت ارتباط دارد آثار جانبی خاصی به نام حمایت کننده ها وجود دارند که ممکن است سازگاری معینی را همراهی نمایند و برای مثال ،گنجایش فراوان مغز انسان بسیاری فواید سازگارانه را به وجودآورده است.این فواید در مهارت های پیشرفته حل مسئله ،ابزار سازی عالی و حافظه موثر است که همه این موارد با خلاقیت مرتبط هستند.. آثار جانبی مغز بزرگ میتواند دربرگیرنده توانای هایی مانند تولید موسیقی ، زبان نوشتاری و قواعد پیجیده اجتماعی باشد که نشان دهنده خلاق بودن انسان است.

    کلیدواژگان: : عصب شناختی مغز، خلاقیت، تورنس، برج لندن، ام آرآی
  • رحیم شه بخش*، علی علیدادی، مسعود حقیقی، سارا دستگیر، زهرا سلیمانی اصل، زهرا سیلابخوری صفحات 27-36
    هدف

    پژوهش حاضر برای بررسی رابطه ی سرمایه ی اجتماعی با اضطراب و افسردگی پرستاران می باشد.     

    روش

    توصیفی- همبستگی است. جامعه پرستاران علوم پزشکی زاهدان می باشند. نمونه 290 نفر به روش در دسترس تصادفی انتخاب شد و پرسشنامه ی سرمایه ی اجتماعی گوشال، اضطراب بک و افسردگی بک توسط آزمودنی ها تکمیل شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین سرمایه ی اجتماعی با اضطراب و افسردگی رابط ی معکوس و معناداری (01/0p<) وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد همکاری، تعهد و روابط، به ترتیب (38/0-، 21/0- و 13/0-) بیش ترین پیش بینی کننده ی منفی برای اضطراب، و همکاری به تن هایی (22/0-) پیش بینی کننده ی منفی برای افسردگی می باشد

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، منطقی به نظر می رسد، مدیران بیمارستان ها اقدامات و تسهیلات لازم را برای بالا بردن سطح سرمایه ی اجتماعی پرستاران در نظر گرفته و برنامه های آموزشی را برای این گروه شغلی و در جهت حاکم کردن هر چه بیشتر اعتماد و اطمینان، صمیمیت، مشارکت، تعهد، ارتباط توام با احترام متقابل و پر رنگ کردن ارزش های فردی و اجتماعی، تدارک ببینند.

    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، اضطراب، افسردگی، پرستاران
  • رقیه سادات بلوکی*، علی محمدزاده صفحات 37-49
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه نظم جویی شناختی هیجان با سرزندگی تحصیلی با نقش واسطه ای ویژگی های شخصیتی در دانش آموزان متوسطه شهرستان بستان آباد می باشد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و در قالب یک مدل معادلات ساختاری (SEN)، روابط علی میان متغیرهای پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره ی متوسط ی شهرستان بستان آباد بودند و نمونه پژوهش شامل 120 دانش آموز بود که به صورت نمونه گیری تصادفی از میان کلیه دانش آموزان دختر متوسطه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان (CERQ-P)، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری و از نرم افزارهای AMOS و SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که رابطه بین تنظیم هیجان، سرزندگی تحصیلی و ویژگی های شخصیتی معنی دار است و در مجموع مدل ارایه شده می تواند 81/0 از واریانس سرزندگی تحصیلی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درک حمایت از سوی معلم سب ایجاد هیجانات مثبت از سوی دانش آموز و ایجاد سرزندگی تحصیلی در دانش آموز می شود.

    کلیدواژگان: نظم جویی شناختی هیجان، سرزندگی تحصیلی، ویژگی های شخصیتی
  • نرگس صحت، عبدالله شفیع آبادی*، اصغر آقایی صفحات 51-64
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان تلفیقی هیجان مدار و راه حل محور بر صمیمیت زناشویی و سازگاری زوجین انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زوجینی تشکیل دادند که به منظور حل مشکلات زناشویی خود به مرکز مشاوره خانواده سالم قم در سال 1396 مراجعه نموده بودند. از بین زوجینی که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند 16 زوج به صورت هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه درمان تلفیقی هیجان مدار و راه حل محور طی دو و نیم ماه قرار گرفتند، پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های تعارض زناشویی (MCQ)؛ صمیمیت زناشویی (MIQ) و سازگاری زناشویی (MAQ) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان تلفیقی هیجان مدار و راه حل محور بر صمیمیت زناشویی و سازگاری زوجین تاثیر معنادار دارد (p<0/001).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان تلفیقی هیجان مدار و راه حل محور با بهره گیری از فنونی همانند کنترل هیجانی در روابط صمیمانه، اعتباربخشی به تجارب گوناگون هر دو همسر، شناسایی پتانسیل های درمانی و ترغیب خودمختاری، تمرکز بر یافتن راه حل و شناسایی نیازهای انکار شده می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود صمیمیت زناشویی و سازگاری زوجین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هیجان مدار، راه حل محور، صمیمیت زناشویی، سازگاری زوجین
  • غزل میرزایی، مصطفی حیدری* صفحات 65-77
    هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یکی از شایع ترین بیماری های مزمن، پیش رونده و خود ایمنی سیستم عصبی مرکزی با علت نامعلوم می باشد که بر کیفیت زندگی حوزه های مختلف از جمله حوزه سلامتی و اشتغال، اقتصادی، اجتماعی، روحی، خانوادگی افراد اثر می گذارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.

    روش

    پژوهش  حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و از نوع کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه ی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام. اس ایران بودند که 30 نفر از بیماران دارای شرط ورود به پژوهش(دامنه سنی بین 25-55 سال، نداشتن بیماری های روانپزشکی و اختلال حاد، نداشتن بیماری پزشکی جدی و اختلالات جسمانی دیگر، در 6 ماه گذشته فقدان شخص مهمی را در زندگیشان نداشتند) انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گواه(15 نفره) گمارش شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 است و از پروتکل درمانی ذهن آگاهی در گروه آزمایش استفاده شده است و نتایج درنرم افزار SPSS-19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج  نشان داد درمان ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تاثیر معنادار دارد(P<0/005).

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس موثر است ازاین رو برای افزایش کیفیت زندگی بیماران  پیشنهاد می شود از این درمان در مراکز سلامت روان بهزیستی، کلینیک های مشاوره و روان درمانی و همینطور بیمارستان ها استفاده گردد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، بیماران مولتیپل اسکلروزیس
  • زینب محبی، کیوان کاکابرایی*، خدامراد مومنی صفحات 79-91
    هدف

    استیگما از مهم ترین پیامدهای روانی- اجتماعی در بیماران مبتلا به دیابت است که زندگی این افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین استیگما با رضایت از زندگی و عاطفه مثبت/ عاطفه منفی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش

    پژوهش توصیفی مبتنی بر مدل های همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان آیت الله طالقانی شهر کرمانشاه در تابستان 1398 بوده که 207 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه های استیگمای مرتبط با دیابت براون و همکاران (2016)، رضایت از زندگی دینر، امونس، لارسن و گریفین (1985) و پرسشنامه عاطفه مثبت/ منفی واتسون، کلارک و تلگن (1988) جمع آوری و با نرم افزار ایموس 23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها توسط تحلیل مسیر نشان داد مدل فرضی پژوهش برازش مطلوب را با داده های تجربی دارند. تجزیه و تحلیل توسط ماتریس همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر نشان داد بین استیگما با رضایت از زندگی و عاطفه مثبت/منفی رابطه معنادار وجود دارد (p<0/01).

    نتیجه گیری

    باتوجه به رابطه تنگاتنگ عوامل جسمانی و روانی در بیماری دیابت و تاثیر عوامل روانی در بهبود بیماری، توجه به پیش بین هایی ازجمله استیگما پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: استیگما، رضایت از زندگی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، دیابت
  • گلناز سیف الله زاده، محمد حاتمی*، حسن احدی، محمد غفاری نژاد صفحات 93-108
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر سازگاری روانی اجتماعی، میزان هورمون کورتیزول و تنظیم شناختی هیجان در بیماران عروق کرونر قلبی طرح ریزی شده است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی (با طرح پیش آزمون- پس آزمون چند گروهی با گروه گواه) بود. جامعه آماری از جامعه زنان 30 تا 50 ساله مبتلا به بیماری قلبی عروقی مراجعه کننده به بیمارستان شهید رجایی شهر تهران تعداد 30 نفر به شیوه ی در  دسترس انتخاب شدند و با توجه به ملاک های ورودی و خروجی در گروه آزمایش و کنترل  )هرگروه 15 نفر( قرار گرفتند. گروه آزمایش شناختی رفتاری طی 6 جلسه درمان شناختی رفتاری را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد.

    یافته ها

    نتایج داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که مداخله ی شناختی رفتاری بر بهبود سازگاری روانی اجتماعی، کاهش هورمون کورتیزول در بیماران عروق کرونر قلب و بهبود تنظیم شناختی هیجان نسبت به گروه کنترل در هر دو مرحله ی پس ازمون و پیگیری اثربخشی معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری بر بهبود سازگاری روانی اجتماعی بیماران موثر بوده و در بهبود تنظیم شناختی هیجان اثربخشی معناداری داشته است

    کلیدواژگان: سازگاری روانی اجتماعی، کورتیزول، تنظیم شناختی هیجان، درمان شناختی رفتاری، بیماری عروق کرونر قلب
  • ماریا شیرخانزاده، محمد حاتمی*، حسن احدی، غلامرضا صرامی فروشانی صفحات 109-118
  • سعیده قشلاقی، مرضیه علیوندی وفا*، خلیل اسماعیل پور، معصومه آزموده صفحات 119-133
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی رفتاری-ارتباطی بر شادمانی زناشویی و خودگویی های مثبت زنان دارای تجربه دلزدگی زناشویی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر بر اساس طرح های نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر کلیه ی زنان متاهل مراجعهکننده به کلینیک ها و مراکز مشاوره ی سطح شهر تبریز بود که جهت دریافت کمک های تخصصی در زمینه مسایل خانوادگی و زناشویی به این مراکز مراجعه کرده بودند. در فرآیند انتخاب نمونه ی تحقیق، بعد از اجرای پرسشنامه ی دلزدگی زناشویی در مرحله غربالگری اولیه، 24 نفر از زنانی که در این پرسشنامه نمراتی بالاتر از میانگین بدست آورده بودند، به شیوه ی روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گردیدند. شرکت کننده های گروه آزمایش طی 8 جلسه ی 90 دقیقه ای، تحت گروه درمانی رفتاری - ارتباطی قرار گرفتند و گروه کنترل، در لیست انتظار قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس دلزدگی زناشویی پاینز، شادمانی زناشویی آرزین، ناستر و جونز و مقیاس خودگویی کالوت و همکاران بود.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل آماری تحلیل کوواریانس یک راهه و  تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که گروه درمانی رفتاری- ارتباطی، میزان شادمانی زناشویی و خودگویی های مثبت زنان را بطور معناداری افزایش داده است(05/0> p).

    نتیجه گیری

    همچنین، بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که روانشناسان و مشاوران خانواده می توانند از مداخله ی گروه درمانی رفتاری-ارتباطی در افزایش شادمانی زناشویی و خودگویی های مثبت در زنان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی رفتاری - ارتباطی، دلزدگی زناشویی، شادمانی زناشویی، خودگویی مثبت
  • مریم سادات حسینی*، رویا محمدی، علی اکبر نهنگ صفحات 135-147
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه پریشانی روان شناختی، سرمایه های روان شناختی و نظم جویی هیجانی در بین مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان با مادران عادی شهر تهران انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه مورد- شاهد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمام مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان و مادران عادی شهر تهران در سال 1396 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند استفاده شد. بدین صورت که از مادران دارای فرزندان مبتلا به سرطان شهر تهران، تعداد 100 مادر و از بین مادران دارای کودکان عادی نیز 100 مادر به صورت هدفمند انتخاب و پرسشنامه های پژوهش به آن ها ارایه داده شد. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 2003)، پرسشنامه تنظیم هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001) و پرسشنامه سرمایه های روان شناختی (لوتانز، 2007) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که پریشانی روان شناختی، سرمایه های روان شناختی و نظم جویی هیجانی بین دو گروه مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان و مادران عادی دارای تفاوت معنادار با هم است(P<0.0001). بدین صورت که مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان نسبت به مادران عادی، دارای نمرات پایین تر در مولفه های سرمایه های روان شناختی و نظم جویی هیجانی مثبت و نمرات بالاتر در مولفه های پرشانی روان شناختی و نظم جویی هیجانی منفی بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، لازم است که به فرایندهای روان شناختی مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان توجه کافی صورت گرفته و با بکارگیری روش های مداخله ای مناسب، به سلامت روان شناختی این مادران یاری رسانده شود.

    کلیدواژگان: پریشانی روان شناختی، سرمایه های روان شناختی، نظم جویی هیجانی، سرطان
  • سیامک رستمیان، سمانه سادات طباطبایی، منا دانایی کوشا* صفحات 149-160
    هدف

    سایکوز یکی از شایع ترین اختلالات روانی وخیم است و بیمارانی را در بر میگیرد که تظاهرات بالینی، پاسخ درمانی و سیر بیماری آنها یکسان نیست. بروز این تظاهرات در افراد مختلف در طول  زمان متغیر است اما تاثیر بیماری همواره شدید و معمولا دیرپا است .هدف از پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای شناختی والدین بیماران سایکوز ناشی از مواد با والدین افراد سالم بود.

    روش

    در این پژوهش از روش پس رویدادی(علی- مقایسه ای) استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه والدین استان تهران بودند که به دو گروه تقسیم شدند؛ والدینی که دارای فرزندی با بیماری سایکوز ناشی از  مواد هستند و برای جلسات پی گیری درمان فرزندشان به بیمارستان رازی تهران مراجعه می کنند و والدینی که دارای فرزند سالم هستند. 70 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و برای گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه کارکردهای شناختی والدین استفاده گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون مقایسه میانگین گروه های مستقل (t مستقل) به منظور بررسی تفاوت متغیرهای پژوهش بین والدین بیماران سایکوز ناشی از مواد با والدین افراد سالم استفاده شد.در نهایت تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با احتمال 95% میانگین کارکرد شناختی والدین دارای بیماری سایکوز با والدین افراد سالم کاملا متفاوت می باشد.  

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج پژوهش حاضر می توان از روش های مداخله مرتبط جهت تغییر صفات شخصیت جهت پیشگیری از سایکوز ناشی از مواد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: صفات شخصیت، والدین بیماران سایکوز ناشی از مواد، سایکوز ناشی از مواد
|
  • Zahra Ghasemi, Ilnaz Sajjadian *, Mohammad Ali Nadi, Shahabaddin Zofaghari Pages 1-17
    Aim

    The present study was conducted in order to compile a waiting-oriented psychological package according to the teachings of Mahdaviat teachings on the identity styles and procrastination in secondary high school students.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest, post-test, control-group and two-month follow-up design. The statistical population included 45 secondary high school female students in the city of Isfahan in academic year 2018-19. 30 secondary high school students were selected through non-random purposive sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (15 students in the experimental group and 15 students in the control group). The experimental group received twelve sessions of waiting-oriented intervention during three months. The applied questionnaires included practical commitment to Islamic beliefs scale (Navidi, 1998), identity styles questionnaire (Berzonski, 1992) and procrastination questionnaire (Tuckman, 1991). The data were analyzed through repeated measurement ANOVA and Bonferroni follow-up test via SPSS23 software.

    Results

    The results revealed that the waiting-oriented psychological package has had significant effect on the committed identity styles and procrastination of the students (p<0.0001).

    Conclusion

    It was proved that waiting-oriented psychological package according to the teachings of Mahdaviat can be offered to improve the identity styles and procrastination in the students.

    Keywords: Waiting-oriented psychological package, teachings of Mahdaviat, identity styles, procrastination
  • Davood Manavipour*, Apameh Ashrafifar Pages 19-26
    Aim

    The aim of this study was to compare the neuroscience of the brain in three groups of people with different levels of creativity. The research method was causal-comparative.

    Methods

    The research population included all patients referred to the MRI department of Milad Hospital in 1993. Examples of people with a bachelor's or doctoral degree, both sexes and between the ages of 25 and 55, who were randomly selected as targeted. Research tools also include the MPPT Creativity Questionnaire, MRI, and the Tower of London Index. Data analysis was analyzed using covariance analysis to compare the size and color of each neurological component.

    Results

    The results showed that there is a difference between brain neuroscience in three groups of people with different levels of creativity. There is a difference between brain volume, right frontal volume, left prefrontal volume, right prefrontal volume, Broadmann volume 46 and hippocampus volume in three levels of creativity, and difference between left frontal volume and Broadman volume 10 in three groups of people with different levels of creativity. There is no difference (p <0.05) and there is a difference between the total score and total time in the Tower of London in three groups of people with different levels of creativity (p> 0.05) and between the number of errors in the Tower of London in three groups of people. There is no difference with different levels of creativity (p <0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that neuroscience of the brain is related to creativity. There are certain side effects called protectors that may accompany a certain adaptation, and for example, the abundant capacity of the human brain has created many adaptive benefits. Advanced problemsolving skills, excellent instrumentation, and effective memory are all linked to creativity. The side effects of the cerebrum can include abilities such as music production, written language, and complex social rules that reflect human creativity.

    Keywords: brain neurology, creativity, Torrance, Tower ofLondon, MRI
  • Rahim Shahbakhsh*, Ali Alidadi, Masoud Haghighi, Sarah dastgir, Zahra Soleimani Asl, Zahra silabkhori Pages 27-36
    Aim

    This study was to investigate the relationship between social capital and nurses' anxiety and depression.

    Method

    Descriptive-correlation. Zahedan Medical Nurses Society. A sample of 290 people was randomly selected and the subject completed the Gusal Social Capital Questionnaire, Beck Anxiety and Beck Depression Inventory. Pearson correlation test and stepwise regression were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is an inverse and significant relationship between social capital and anxiety and depression (p <0.01). Also, stepwise regression analysis showed that cooperation, commitment and relationships (- 0.38, -0.21 and -0.13), respectively, were the most negative predictors for anxiety and cooperation alone (-0.22) is a negative contributor to depression.

    Conclusion

    According to the research findings, it seems logical that hospital managers have taken the necessary measures and facilities to increase the level of social capital of nurses and training programs to establish more trust and confidence, intimacy, participation. Provide nurses with a commitment, a relationship of mutual respect, and a fulfillment of individual and societal values.

    Keywords: Social Capital, Anxiety, Depression, Nurses
  • Roghayeh Sadat Bolouki*, Ali Mohammadzadeh Pages 37-49
    Aim

    The aim of this study was to determine the relationship between cognitive emotion regulation and academic vitality with the mediating role of personality traits in high school students in Bostan Abad.

    Method

    The method of the present study is descriptive-correlational and in the form of a structural equation model (SEN), causal relationships between research variables have been investigated. The statistical population of the present study included all female high school students in Bostan Abad and the sample consisted of 120 students who were selected by one-stage random cluster sampling from all female high school students. Cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ-P) and personality traits questionnaire were used to collect data. Structural equation analysis and AMOS and SPSS software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the relationship between emotion regulation, academic vitality and personality traits is significant and in general, the proposed model can explain 0.81 of the variance of academic vitality.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that understanding the support of the teacher causes positive emotions in the student and creates academic vitality in the student.

    Keywords: processing emotion regulation strategies, psychological distress, vitiligo
  • Narges Sehhat, Abdoallah Shafiabadi*, Asghar Aghaei Pages 51-64
    Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the combined emotionfocused and solution-oriented therapy on the couples’ marital intimacy and adjustment.

    Methods

    research method was quasi-experimental in case of data collection method with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the study included all the couples who referred to Healthy Family Consultation Center of Qom in 2017 to resolve their marital problems. 16 couples who were willing to participate in the study were selected through purposive method and accommodated into experimental and control groups. The experimental group underwent 10 sessions of combined emotion-focused and solution-oriented therapy during two-and-a-half months. The applied questionnaires included marital conflict (MCQ), marital intimacy (MIQ) and marital adaptation (MAQ). The data were analyzed through repeated measurement ANOVA method.

    Results

    the results showed that the combined emotion-focused and solution-oriented therapy has significant effect on the couples’ marital intimacy and adaptation (p<0.001).

    Conclusion

    the findings of the present study indicated that the combined emotion-focused and solutionoriented therapy can be applied as an efficient method to improve the couples’ marital intimacy and adaptation through utilizing techniques such as Emotional control in intimate relationships, validating both spouses' diverse experiences, identifying treatment potentials and encouraging autonomy, focusing on finding solutions, and identifying denied needs.

    Keywords: Treatment through self-differentiation, maritalintimacy, the couples’ adaptation
  • Ghazal Mirzaei, Mostafa Heydari* Pages 65-77
    Aim

    Multiple Sclerosis (MS) is one of the most common chronic, progressive and autoimmune diseases of the central nervous system with unknown cause, which affects the quality of life in various areas such as health and employment, economic, social, mental, family It works. The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness on the quality of life of patients with multiple sclerosis.

    Method

    The present study is a quasi-experimental type with pre-testpost-test and is of applied type. The statistical population of this study was all patients with multiple sclerosis who referred to the association. There were 30 patients in Iran who had the condition to enter the study (age range between 25-55 years, lack of psychiatric illness and acute disorder, no serious medical illness and other physical disorders, in the last 6 months did not lack a significant person in their lives ) Were selected and assigned to two experimental and control groups (15 individuals). The research instrument is the SF-36 Quality of Life Questionnaire and the mindfulness treatment protocol was used in the experimental group and the results were analyzed in SPSS software.

    Results

    The results showed that mindfulness therapy had a significant effect on the quality of life of patients with multiple sclerosis (P <0.005).

    Conclusion

    This study showed that mindfulness affects the quality of life of patients with multiple sclerosis. Therefore, to increase the quality of life of patients, it is recommended to use this treatment in welfare mental health centers, counseling and psychotherapy clinics, as well as hospitals.

    Keywords: Mindfulness, Quality of Life, Multiple SclerosisPatients.
  • Zeinab Mohebbi, Keivan Kakaberaei*, Khodamorad Momeni Pages 79-91
    Aim

    Stigma is one of the most important psychosocial consequences in patients with diabetes that affects the lives of these people. The aim of this study was the investigation of the relationship between stigma and life satisfaction, positive/negative affect in patients with type 2 diabetes.

    Method

    This study was a descriptive correlational study. The statistical population of the study included patients with type 2 diabetes who referred to the diabetes clinic of Taleghani Hospital in Kermanshah in summer of 2019. 207 people were selected by convenience sampling method and were examined using questionnaires diabetes-related stigma of Brown and colleagues (2016), Life Satisfaction of Dinner, Emmons, Larsen, and Griffin (1985) and positive/negative affect scale of Watson, Clark, and Tellegen (1988) and was analysed by Amos 23.

    Results

    The path analysis showed that the hypothesized model of research is fitted with the experimental data. Pearson’s correlation matrix and path analysis showed that there is a significant relationship between stigma with life satisfaction and positive/negative affect (p<0.01).

    Conclusion

    Due to the close relationship between physical and psychological factors in diabetes and the effect of psychological factors in improving the disease, it suggests to pay attention to predictions such as stigma.

    Keywords: Stigma, Life Satisfaction, Positive Affect, Negative Affect, Diabetes
  • Golnaz Seifollahzadeh, Mohammad Hatami*, Hassan Ahadi, Mohammad Ghaffarinejad Pages 93-108
    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on psychosocial adjustment, cortisol levels and cognitive emotion regulation in patients with coronary heart disease.

    Method

    For this purpose, 30 women from 30 to 50 years old with cardiovascular disease referred to Shahid Rajaei Hospital in Tehran were selected by convenience sampling method and According to the input criteria to the experimental and control groups (15 people in each group). Cognitive-behavioral testing received cognitivebehavioral therapy in 6 sessions and the control group did not receive any intervention.

    Results

    The results of the data showed through repeated measures analysis of variance that cognitive-behavioral intervention on improving psychosocial adjustment, reducing cortisol in vascular patients Coronation of the heart and improvement of cognitive emotion regulation were significantly more effective than the control group in both post-test and follow-up stages.

    Conclusion

    Cognitivebehavioral therapy is effective in improving patients' psychosocial adjustment and has a significant effect on improving cognitive emotion regulation.

    Keywords: Psychosocial adjustment, Cortisol hormone, Cognitive emotion regulation, Cognitive-Behavioral Therapy, Coronary artery disease patients
  • Maria shirkhanzadeh, Mohammad Hatami*, Hassan Ahadi, Gholamreza sarami foroshani Pages 109-118
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based cognitive therapy on psychological distress in people with bulimia nervosa.

    Method

    The research method was quasiexperimental. The statistical population of the present study was all secondary school students in Kerman in District 2 of Education. The sample size of the present study according to the test power (0.80), effect size (0.50) and confidence level (0.05) was considered for each sample group of 15 people, which were initially in the form of multi-stage clusters. Selected from 4 high schools for girls. First, through the behavioral screening questionnaire of people who are suspected of overeating through the cut-off point; Was separated. Then, by conducting clinical interviews, 45 of them who had the final diagnosis of overeating disorder were selected and randomly assigned to three groups of 15 people. The research instrument was the Anxiety, Stress and Depression Scale (DAS). The experimental groups underwent cognitive-behavioral intervention and mindfulness-based cognitive therapy. Data analysis was performed after examining statistical assumptions by analysis of covariance.

    Results

    The results of the analysis showed that the intervention based on cognitive-behavioral intervention and mindfulness-based cognitive therapy were effective on the difficult dimensions of emotion regulation.

    Conclusion

    there is a difference between the effectiveness of cognitivebehavioral intervention and mindfulness-based cognitive therapy on the dimensions of emotion difficulty regulation.

    Keywords: Cognitive-Behavioral. Mindfulness. Distress
  • Saeide Gheshlaghi, Marziye Alivandi Vafa*, Khalil Esmaeelpur, Masume Azmoode Pages 119-133
    Aim

    This study examined the effectiveness of a behavioralcommunication group therapy intervention on marital happiness and positive self-talk in women experiencing marital burnout.

    Methods

    The research design drew on a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group. The population consisted of all women referred to counseling centers in Tabriz. After the screening procedures, 24 participants were selected through the purposive non-random sampling method and were randomly assigned to the experimental and control groups. The participants in the experimental group underwent eight 90-minute-sessions of the behavioral-communication group therapy intervention and the participants in the control group received no treatment. The instruments used in this study included the Couple Burnout Measure, Marital Happiness Scale and Self-Talk Inventory. One way analysis of covariance and multivariate analysis of covariance were used for data analysis in the current research.

    Results

    The results showed that marital happiness and positive self-talk in women experiencing marital burnout were significantly increased in the experimental group (p<0/05).

    Conclusion

    The results also suggest that the behavioralcommunication group therapy intervention could be employed by psychologists and counselors as a therapeutic intervention to improve marital happiness and positive self-talk in women experiencing marital burnout.

    Keywords: behavioral-communication group therapyintervention, marital happiness, positive self-talk, maritalburnout
  • Maryamalsadat Hoseini*, Roya Mohammadi, Ali Akbar Nahang Pages 135-147
    Aim

    The present study was conducted to compare psychological distress, psychological capitals and emotional regulation among mothers of the children with cancer and normal mothers in the city of Tehran.

    Method

    The research method of the present study was descriptive with causalcomparative type. The statistical population of the present study included all the mothers of the children with cancer and normal mothers in the city of Tehran in 2017. Purposive nonprobable sampling method was used in the current study in a way that 100 mothers of the children suffering from cancer were purposefully selected in the city of Tehran and the research questionnaire have been given to them. The applied questionnaires in the present study included psychological distress questionnaire (Kesler, et.al, 2003), emotional regulation questionnaire (Garenfsky, et.al, 2001) and psychological capital questionnaire (Lotanz, 2007). The data from the study were analyzed through ANOVA.

    Results

    The results from data analysis showed that psychological distress, psychological capitals and emotional regulation were significantly different between two groups of mothers of the children with cancer and normal mothers (P<0.0001) in a way that the mothers of the children with cancer had lower scores in psychological capitals and positive emotional regulation and higher scores in the components of psychological distress and negative emotional regulation comparing to normal ones.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it is necessary to give enough attention to the psychological processes of the mothers of the children with cancer and help their psychological health through applying suitable intervention methods.

    Keywords: Psychological distress, psychological capital, emotional regulation, cancer
  • Siamak Rostamian, Samaneh Sadat Tabatabai, Mena Danaei Koosha* Pages 149-160
    Aim

    The purpose of the present study was to compare the cognitive functions of parents of substance-induced psychosis patients with the parents of healthy individuals.

    Method

    The post-event method (causal-comparative method) was used. The statistical population of this study is all parents in Tehran province who are divided into two parts; parents who have children who have been diagnosed with substance-related psychosis They go to Tehran's Razi Hospital for follow-up sessions for their child's treatment and parents who have had a healthy child.70 individuals were selected using purposive sampling method and standardized NEO personality questionnaires were used for data collection. One-sample Kolmogorov-Smirnov test was used for data analysis in order to investigate the normality of observational distribution of research variables and Independent groups t-test was used to investigate the differences between the research variables between parents of substance abuse patients and parents of healthy individuals. Finally, statistical analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The results showed that with a 95%probability the mean cognitive function of parents with psychosis is completely different from that of healthy individuals.

    Conclusion

    According to the results of this study, intervention methods can be used to change personality traits to prevent drug-induced psychosis.

    Keywords: personality traits, parents of substance-inducedpsychosis patients, substance-induced psychosis