فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا ثقه الاسلامی * صفحات 7-30

    در این مقاله از نگاهی جامعه شناسانه به بررسی جایگاه مهندسی به عنوان نهادی اجتماعی پرداخته ورابطه ی میان مهندسی و جامعه بررسی میشود. در چارچوب نگاهی جامعه شناسانه به مهندسی، برارتقای کیفیت آموزش مهندسی و تربیت مهندسانی حساس به ارزشهای اجتماعی تاکید میشود.ابتدا با نگاهی توصیفی، به رابطه ی میان فناوری و جامعه و سهم تاثیرگذاری هر یک بر شکل گیری دیگری اشاره میگردد. سپس نقش مهندسی در جامعه ی مدرن نسبت به جامعه ی سنتی پررنگتر وژرف تر شناخته می شود آن چنان که پس از معرفی 14 چالش اجتماعی مهم مهندسی در دوران معاصر، آن را میتوان فعالیتی به مراتب اجتماعی تر و ناگسستنی تر از بافت جامعه ملاحظه کرد. براست. ایده ی « مهندس -جامعه شناس » این اساس، مهمترین دستاورد چنین نگرشی، آموزش و تربیت مهندس -جامعه شناس به عنوان سیاست و تدبیری راهبردی در حوزه ی آموزش مهندسی اولویتیافته، به طوری که چنین امری در خدمت ارتقای ارز شهای انسانی، اخلاقی و اجتماعی در تولید،گسترش و نگهداری فناوری و مصنوعات فناورانه به کار گرفته می شود. استادان و دانشجویان مهندسی و جامعه شناسی، پیشگامان اصلی این فرآیند آموزشی و تحقیقاتی هستند، آنچنان که نگرش گسترده و نقادانه ای را نسبت به مسایل و موضوعات اجتماعی مطرح در این چارچوب کسب کرده و ابعاد آن را در فرآیند شکل گیری فعالیت مهندسی مورد توجه قرار م یدهند. از این رو، به رسمیت شناختن حوزه ی مطالعات میان رشته ای مهندسی و جامعه شناسی به عنوان حوزه ی مطالعاتی مستقلی ضرورت مییابد، به طوری که در این قلمروی مطالعاتی فرصت بررسی چالش های اجتماعی مطرح در فناوری ها و فعالیت های مهندسی بیش از پیش فراهم میگردد.

    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، برساخت اجتماعی فناوری، جامعه شناسی مهندسی، شبکه های کنشگر، نظامهای فناورانه، مهندس-جامعه شناس
  • هادی صمدی * صفحات 31-56

    مک اینتایر، فیلسوف معاصر اسکاتلندی، در فصل پانزدهم کتاب عدالت چه کسی؟ کدام عقلانیت؟(1988) نظریه ای درباره عقلانیت ارایه می دهد که مطابق آن سنت ها نه تنها تهدیدی برای عقلانیت نیستند بلکه عقلانیت اساسا وابسته به سنت است. وی در آن جا از یک سو استدلال هایی بر علیه نسبی گرایی و منظرگرایی مطرح می کند و از سوی دیگر روی خوشی به عق لگرایی مرسوم نشان نمی دهد. چنین موضعی او را در حالتی برزخی قرار میدهد. حیوانات عقلانی وابسته (1999) کتابی است از او که در آن مواضع مکاینتایر در باب عقلانیت به اردوگاه عقل گرایان نزدیک تر میشود، هرچند که کماکان فاصله خود را با عقل گرایان سنتی حفظ می کند. مقاله حاضر نگاهی دارد به این تغییر موضع وی در مورد عقلانیت.

    کلیدواژگان: مک اینتایر، عقلانیت، سنت، نسبی گرایی، منظرگرایی، بحران معرفت شناختی، روشنگری
  • عباس گوهری*، سید مهدی بیابانکی صفحات 57-78

    آن چه در این نوشتار بدان میپردازیم ارایه ی دو تصویر از انسان است که درست مقابل هم قرارگرفتهاند. تصویر نخست، تصویری است که سنت فلسفی-جامعه شناسی پست مدرن از انسان امروزیمغرب زمین ارایه میدهد و تصویر دوم تصویری است که فلسفه صدرایی با تکیه بر متون غنیاسلامی از انسان ارایه میدهد. در تصویر نخست، انسان هم چون مجسمه ای بیروح و راکد است کهتماما شیفته و فریفته خود است و در خلایی کویر گونه در پی التذاذ حداکثری خود است. اما درتصویر دوم، انسان مسافری است غای تمند که سفرش را از خاک آغاز کرده است و لحظه به لحظه باشوری وصف ناپذیر به سمت غایت خود حرکت میکند. تصویر نخست به زعم اندیشمندان مذکور،تصویر بالفعل انسان امروزی جوامع غربی و تصویر دوم، تصویر بالقوه و مدل و نقشه راه انسان به ماه و انسان است. مقایسه ی این دو رویکرد و نتایج آن هدف این نوشتار است.

    کلیدواژگان: انسان، لذت گرایی، خود شیفتگی، پست مدرنیسم، مسافر
  • بیوک علیزاده*، داود زندی صفحات 79-95

    ویژگی اساسی معقولات در مقابل محسوسات اتصاف آنها به کلیت و عمومیت است. صورت محسوس که جزیی است، در مرتب هی ادراک عقلی به کلیت می رسد. حال سوال این است که چه تحولی درصورت محسوس به وجود می آید که متصف به کلی بودن میشود؟ در فلسفه ی اسلامی دو نظریه ی اساسی در باب نحوه ی ادراک مفاهیم کلی ارایه شده است. به سخن دیگر، به سوال بالا، دو پاسخمعروف است و دیگری به تعبیر مرحوم « نظریه تجرید » اساسی ارایه شده است که یکی از آنها بهنام دارد. بر اساس نظریه تجرید که عمدتا در آثار ابن سینا و پیروان او مطرح « نظریه تعالی » مطهری شده است صورت محسوس به واسطه تجرید و حذف عوارض مادی و خصوصیات شخصی متصف به که در آثار ملاصدرا و پیروان او مطرح شده است ذهن « نظریه تعالی » کلیت می شود. اما مطابق مفاهیم و معانی کلی را هم چون یک مفهوم مبهم و کاهش یافته -که قابل صدق بر کثیر است -درک نم یکند. بلکه در واقع همان صور و معانی جزیی حسی و خیالی به وسیله ی تعملات عقلی و نفسانی ترقی و تعالی یافته و به شمول و سعه بیشتری میرسند. نوشتار حاضر به تبیین و مقایسه دیدگاه این دو فیلسوف درباره ی کیفیت ادراک مفاهیم کلی پرداخته است و از این رهگذر نقاط اشتراک و اختلاف دیدگاه آنان در این زمینه بیان شده است.

    کلیدواژگان: ادراک، مفاهیم کلی، تجرید، تعالی، معرفت شناسی
  • سعید کشاورزی عیش آبادی * صفحات 97-120

    واژه فنومن از ابتدا تا زمان هوسرل معانی مختلفی به خود گرفته است اولین بار یونانیان بین آنچه درعالم خارج از ذهن وجود دارد و آنچه در درون ذهن است، تمایز قایل شده اند. آنها آن چه در عالم خارج از ذهن وجود دارد نومن و آن چه بر ذهن ما آشکار می شود، فنومن نامیدند. فلاسفه پس ازیونان توجه چندانی به این واژه نداشتند تا این که لامبرت و کانت با استفاده از آن واژه، فنومنولوژی را ابداء کردند و آ نرا برای نوعی شناسایی بکار بردند. پس از کانت، هگل این واژه را به معنایی وسیع بکار برد و نام اصل یترین کتاب خود را فنومنولوژی روح گذاشت و منظور او از فنومنولوژی، شناختجلوه های روح بود. پس از هگل، هوسرل نیز معنایی متفاوت با فلاسفه پیشین خود از واژه فنومنولوژی وضع کرد و آن را روشی دانست که با بکار بردن آن می توان به ماهیات اشیاء پی برد وساختار آگاهی را شناخت.

    کلیدواژگان: فنومنولوژی، فنومن، هوسرل، نوئما، نوئزیس
  • سید رضا ملیح *، افسانه آشکاری صفحات 121-143

    دیدگاه رایج آن است که بسیاری از عناصر تعبیر کپنهاگی، به عنوان اولین و مشهورترین تعبیرمکانیک کوانتومی، به لحاظ تاریخی و فلسفی مبتنی بر پوزیتیویسم منطقی است. هدف از ارایه ی اینمقاله نشان دادن این امر است که مکتب پراگماتیسم بیش از پوزیتیویسم منطقی فلسفه پشتیبانی کننده تعبیر کپنهاگی است، فارغ از اینکه واضعان تعبیر، که نیلز بوهر از اصلی ترین آنهاست، آگاهانه یا ناآگاهانه این جه تگیری پراگماتیستی را اتخاذ کرده باشند. خواهیم دید که مولفه هایی از تعبیر کپنهاگی نظیر دیدگاه واقع گرایی ضعیف، بی معنا خواندن مفهوم شی فی نفسه،نگرش ابزارانگارانه و پرهیز از پرداختن به مسایل هستی شناختی فارغ از تجربه که با مبانی فلسفیپوزیتیویسم منطقی سازگار است در مرز مشترک سن تهای پوزیتیویسم منطقی و پراگماتیسم واقعشده اند و علاوه بر اینها، پراگماتیسم به ویژه از دیگر عناصر مهم تعبیر کپنهاگی، نظیر کلیت مشاهده کننده، مورد مشاهده و دستگاه اندازه گیری، اصل عدم قطعیت و اصل مکملیت پشتیبانی می کند.

    کلیدواژگان: تعبیر کپنهاگی، پوزیتیویسم منطقی، پراگماتیسم
  • فاطمه هاشمی *، حسین گلچینی صفحات 145-163

    جان رالز (2002-1921)مهمترین فیلسوف سیاسی قرن بیستم است. او دو دوره ی فکری دارد، دردورهی اول فکری خود که در کتاب نظریه ای درباره ی عدالت نمایان میشود، از کانت در حوزه ی فلسفه ی اخلاق اثر پذیرفته است. کانت انسان را خودآیین میداند؛ هرگاه شخص بر اساس عقل خود،به انتخاب اصول بپردازد به صورت خودآیین عمل کرده است. شخص فقط باید بر اساس اصولی که خودش انتخاب کرده است عمل کند. در نظر کانت، تصمیم شخص به پیروی از امیال به جای متابعت از عقل خویش، نمونه ی اعلای دیگرآیینی است. رالز در نظریه ی عدالت خویش از موقعیتی به نام موقعیت اولیه نام میبرد که در آن موقعیت فرد نسبت به منافع فردی خویش ناآگاه است و ازاین طریق به انتخاب اصول عدالت میپردازد. اصولی که در این موقعیت انتخاب میشود، عین عدالت است. فرد حاضر در موقعیت اولیه ی رالز که در پشت پرده ی بیخبری قرار گرفته است شباهت فراوانی با فرد عقلانی و خودآیین کانت دارد. هر دو برای فردی که میخواهد دربارهی اصول عدالت داوری کند و اساس و پایه ای اخلاقی را پی بریزد، شرایطی را در نظر میگیرند: این فرد باید خودآیین و آزاد باشد و این خودآیینی در سایه ی نادیده گرفتن منافع فردی حاصل میشود. همچنین در هردو نظریه، اصول توسط افرادی عقلانی انتخاب میشوند و این افراد تنها تحت قوانینی که خودانتخاب کردهاند، عمل میکنند.

    کلیدواژگان: کانت، رالز، موقعیت اولیه، پردهی بیخبری، خودآیینی، امر مطلق
|
  • Pages 7-30

    This paper introduces the sociological approach in studying theEngineering as a social organization and evaluating the relationshipbetween engineering and society. The focus, here, is on qualifyingengineering education and training the engineers sensitive to socialvalues. First, I explain the relationship between engineering and societyin such extent that interacting each other. Then, it is claimed that therole of engineering is illustrated in details in the modern society ratherthan the traditional society. Introducing 14 social problems shows thatengineering is redefined more irrefrangibly to the social context. Itflows that most important achievements of the sociological approachwill be educating and training “engineer-sociologist”. The ideaengineer-sociologist is preferred as a strategic policy in the engineeringeducation by which is introduced the humanistic, ethical and socialvalues promotion in variety technologies and their applications inartifacts production and development. Teachers and students are themain practitioners in this education and research program. It is thusrecognized that interdisciplinary studies of the engineering andsociology as an independent and necessary filed where the socialproblems of the technologies and the engineering enterprises would beinvestigated.

    Keywords: actor network theory, engineering education, engineersociologist, engineering sociology, social construction of technology, technological systems
  • Pages 31-56

    MacIntyre, the contemporary Scottish philosopher, in chapter fifteen ofhis book, Who’s Justice? Which Rationality? (1988), has developed atheory on rationality that accordingly not only the traditions have notbeen considered as a treat to rationality but also they are the principalconstitutes of rationality. On the one hand, he offered some argumentsagainst relativism and perspectivism and, on the other hand, he didn’ttake of rationalists. Later, he became nearer to the rationalist camp inDependent Rational Animals (1999), but not so near that could becalled a full blooded rationalist. This article has a review on thismodification of his ideas on rationality.

    Keywords: MacIntyre, rationalism, Relativism, Perspectivism, Tradition, enlightenment, epistemic crises
  • Pages 57-78

    It is, here, presented the two conceptions of human being which are incontrast with each other: postmodern conception of contemporaryhuman being is the first one and the other is the Mulla Sadra’sconception which is based on Islamic text. In postmodern conception,human being is a spiritless body who is narcissistic charm andendeavors to accomplish his pleasures maximally. In the secondconception, man is a passenger who has an end and begins to journeyfrom mondial world enthusiastically and moves every moment towardhis end. The first conception is the actual model of modern humanbeing and the second is the model of human being as human beings.

    Keywords: Human being, hedonism, narcissism, Postmodernism
  • Pages 79-95

    How soul perceives universal concepts is one of the epistemologicalproblems that have been discussed by great Islamic philosophers likeMullaSadra and Avicenna. These philosophers have offered totallydifferent theories in this respect. Avicenna and his followers believethat soul perceives universal concepts through extraction by omittingaccidental things (abstraction theory). This cognition, as he says, isachievable only through a kind of relationship with active intellect .Onthe other hand, Mullasadra believes that soul can perceive universalconcepts not through extraction but through rational laboring anddeveloping particular concepts into universal ones (transcendencetheory).

    Keywords: Perception, universal concepts, Abstraction, Transcendence, epistemology (theory of knowledge)
  • Pages 97-120

    This paper is aimed at, first to provide a short background on thehistory of the concept of phenomenon among the pre Husserlphilosophers and second to make a comparative study among Greekphilosophers, Kant, Hegel, and Husserl views on this concept. In orderto make such comparison, first, their ideas on phenomenon areillustrated and then the similarities and differences of their descriptionabout this concept have been articulated. By pointing out thedifferences and also by concentration on their similarities betweenthese philosophers, I am of the opinion that this concept should studyhistorically. It is followed that we should otherwise distinguish betweenthe concept of phenomenon and phenomenology. The concept ofphenomenon among these philosophers is common but the concept ofphenomenology is so different. Kant used “phenomenology” as ascience in which we can know the appearances of things. Hegelunderstood phenomenology as a science in which we explain theexperience of consciousness, and Husserl claimed that phenomenologyis a method for finding out the essence of things in the consciousness.

    Keywords: Hegel, Husserl, phenomenon, phenomenology
  • Pages 121-143

    It is a common view that, most of the elements of Copenhageninterpretation, as the first and the most famous interpretation ofquantum mechanics, is rooted historically and philosophically, logicalpositivism. The aim of this paper is to show that, philosophically,pragmatism supports Copenhagen interpretation more intensively,whether or not the initiators of the interpretation, such as Niels Bohr asthe most important figure of the interpretation, were aware of that. Weproclaim that some elements of the interpretation, which are consistentwith logical positivism, are perfectly supported by pragmatism. Someof these elements are: weak objectivism, senselessness of the conceptof “thing in itself”, instrumentalist approaches to theories, and theavoidance to deal with ontological issues irrespective of experiment.Furthermore, and more particularly, it is argued that pragmatismespouses some of other fundamental and important elements ofCopenhagen interpretation such as holism, uncertainty principle, andcomplementarity.

    Keywords: Copenhagen interpretation, logical positivism, Pragmatism
  • Pages 145-163

    J. Rawls is the most prominent political philosopher in 20th century. Hehas two periods in his works and thoughts. Kant has influenced him onfirst period which is evolved in A Theory of Justice. Kant claims thathuman being is autonomous, thus every person based on his reasonmakes choices. The person ought to act only based on his principleswhich are made choice by himself. In Kant, person’s decision fallowingthe desire, rather fallowing the reason which is a clear example ofheteronomous. Rawls, in A Theory of Justice, introduces the initialposition in which any person is ignorance of his interests. The principleof justice is determined via this position. The person who is in Rawlsinitial position and veil of ignorance is similar with Kantianautonomous person. Both of them, once, would make decision onprinciples of justice consider the conditions such as: neutrality, freefrom interest, autonomy; all in all, in two theories, the principle isselected by rational agents and such agents follow the laws which areselected by themselves.

    Keywords: Kant, Rawls, initial position, veil of ignorance, autonomous, categorical imperative