فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و چهارم شماره 5 (آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/13
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سید عمر ابراهیمی، سمیه رئیسی* صفحات 439-453
    مقدمه

     در سرطان، ncRNAها به عنوان رانندگان آنکوژنیک و سرکوب کننده های تومور در سرطان شناخته شده اند؛ اگر چه انواع زیادی از آن ها گزارش شده است، بیشترین موارد مطالعه روی microRNA انجام گرفته است. miRNAها در فرایندهای مهمی مانند هومیوستازی، رگزایی، تکثیر سلولی و آپوپتوز دخیل هستند. miR-6165 در ژن P75NTR قرار دارد، برای القاء آپوپتوز در رده های سلولی کلورکتال شناسایی و یک مطالعه نقش مهارکنندگی تومور در سرطان کلورکتال را برای آن پیشنهاد داده است. اما مکانیسم عملکرد آن در سرطان پستان هنوز کاملا مشخص نشده است. بنابراین، هدف این مطالعه، بررسی سطح بیان و اثر miR-6165 روی تکثیر و مهاجرت سلولی در سرطان پستان است.

    مواد و روش ها

    50 بافت توموری و غیرتوموری مجاور در مطالعه وارد شدند. سطح بیان miR-6165 در رده های سلولی سرطان پستان و بافت های توموری توسط qPCR بررسی شد. pre-mir-6165 در وکتور pEGFPN1 کلون شد. به دنبال آن، سلول های سرطانی MCF7 کشت داده شدند و وکتور حاوی pre-miR-6165 به سلول ها ترانسفکت شدند. اثر بر روی تکثیر و مهاجرت سلولی به ترتیب توسط روش MTT و تست خراش مطالعه شدند. آنالیز بیوانفورماتیک (غنی سازی و ژن های کلیدی هدف miRNA) انجام شد.

    یافته ها

    میزان بیان miR-6165 در بافت های توموری و رده های سلولی پستان افزایش معنی داری نشان داد. افزایش بیان miR-6165 به طور مستقیم با متاستاز در ارتباط بود. miR-6165 تکثیر و مهاجرت را در رده سلولی سرطان پستان افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    miR-6165 ممکن است به عنوان آنکومیر عمل کند و رشد و مهاجرت سلولی را افزایش دهد و درنتیجه به عنوان یک هدف درمانی برای سرطان پستان در نظرگرفته شود.

    کلیدواژگان: miR-6165، سرطان پستان، انکومیر، تکثیر سلولی
  • زهرا ترکاشوند *، حسین محجوب، علیرضا سلطانیان*، مریم فرهادیان صفحات 454-468
    زمینه

    در بسیاری از تحقیقات در حوزه های پزشکی و بهداشتی متغیر پاسخ ماهیت ترتیبی دارد. روش های مرسوم مبتنی بر فرض استقلال میان متغیرهای پیشگو و همچنین زیاد بودن تعداد نمونه ها (n) در مقایسه با تعداد کووریت ها (p) هستند. لذا برای داده های ژنتیکی با ابعاد بالا که در آن ها p>n می باشد، استفاده از مدل های مرسوم امکان پذیر نیست. در پژوهش حاضر از روش های رگرسیون نسبت پیوسته جریمه شده، درخت تصمیم و انباشت ترتیبی برای پیش‎بینی پاسخ های ترتیبی استفاده خواهد شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر از سه دیتاست استفاده شد. مجموعه داده B-cell حاوی اطلاعات 12625 ژن در 128 بیمار که پاسخ در چهار سطح ترتیبی قرار داشت، داده HCC مرتبط با سرطان کبد شامل 1469 ژن در 56 بیمار که پاسخ در سه سطح ترتیبی قرار داشت و همچنین داده قلب شامل اطلاعات پنج متغیر در 294 بیمار تحت آنژیوگرافی که پاسخ در 5 سطح قرار داشت. عملکرد روش های مدنظر با استفاده از مجموعه داده یکسان آموزش و آزمون براساس شاخص هایی از قبیل دقت، گاما و کاپا مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    در دو مجموعه داده با ابعاد بالا مدل انباشت ترتیبی از توانایی پیش بینی بالاتری برخوردار بود. در حالی که برای مجموعه داده با ابعاد پایین مدل رگرسیون نسبت پیوسته جریمه شده عملکرد پیش بینی بهتری داشت.

    نتیجه گیری

    انتخاب بهترین مدل پیش بینی از بین مدل های بکار رفته بستگی به مجموعه داده مورد استفاده دارد و برای هر مجموعه داده بایستی روش های مختلف را مورد بررسی قرار داد تا به بهترین مدل دست یافت.

    کلیدواژگان: پاسخ ترتیبی، روش رگرسیون نسبت پیوسته جریمه شده، روش انباشت ترتیبی، داده های بیان ژن
  • حسین معین، فرشید کفیل زاده*، محمدرضا میری، محمد خلیل پذیر صفحات 469-480
    زمینه

    ویروس سندروم لکه سفید، عامل بیماری لکه سفید در میگوها و بسیاری از سخت پوستان می باشد. این بیماری بسیار مسری است و در طی 3-10 روز در شرایط کشت طبیعی باعث مرگ و میر می شود، بنابراین، تشخیص زود هنگام این ویروس یک ضرورت می باشد.

    مواد و روش ها

    برای 3 ناحیه از ژنوم ویروس و یک ناحیه از ژنوم میگو پرایمرهایی سازگار با هم طراحی شدند که بتوانند با هم در یک واکنش عملکرد داشته باشند.استخراج DNA از 40 نمونه میگوی مشکوک به بیماری انجام گردید. سپس پرایمرها به صورت تکی جهت تشخیص ویروس لکه سفید بهینه سازی شدند و پس از انتخاب مناسب ترین آن ها، تشخبص ویروس به صورت همزمان توسط دو جفت پرایمر انجام گردید. از پرایمرهای تکثیر کننده ژنوم میگو هم به عنوان کنترل داخلی استفاده شد.

    یافته ها

    از بین پرایمرهای طراحی شده 3 جفت پرایمر که یک قطعه از ژنوم میگو و 2 قطعه از ژنوم ویروس را تکثیر می کردند انتخاب گردید. از 40 نمونه بررسی شده 28 نمونه مثبت (آلوده به ویروس) و 12 نمونه منفی بود که با نتایج به دست آمده با کیت مرجع مطابقت داشت.

    نتیجه گیری

    جهت تشخیص ویروس، بررسی 2 ناحیه از ژنوم آن کافی می باشد و احتمال منفی کاذب را کاهش می دهد. همچنین استفاده از ژنوم میگو جهت کنترل مراحل استخراج DNA و PCR مفید می باشد. روش PCR تک مرحله ای نسبت به روش های دو مرحله ای (Nested PCR) بدلیل کاهش احتمال آلودگی و راحتی انجام آن اولویت دارد.

    کلیدواژگان: ویروس، سندروم لکه سفید، PCR، تشخیص
  • نیلوفر دهقان، سید پیام قاضی، طوبی زنده بودی، فاطمه مهاجر، علیرضا افشار، آرزو خرادمهر، سحر الماسی ترک، امین تمدن* صفحات 481-504

    دو کفه ای ها رده ای از نرم تنان دریایی هستند که علاوه بر فراورده های دارویی مختلف ارزش غذایی بالایی نیز دارند. در خلیج فارس 224 گونه دو کفه ای از 29 خانواده شناسایی شده است که بر اساس پژوهش های انجام شده در خلیج فارس و یا نقاط دیگر دنیا ترکیبات زیست فعال در پوسته و بافت نرم خود دارند. در این مقاله مروری به بررسی پژوهش های زیست پزشکی مربوط به آن ها می پردازیم. بدین منظور، پس از طبقه بندی گونه های موجود در خلیج فارس، مقاله های مرتبط با ارزیابی کاربرد زیست پزشکی دو کفه ای ها در مجلات معتبر در پایگاه Google Scholar در این بررسی گنجانده شد. وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، ضددیابتی، ضدسرطانی، و ضدمیکروبی در دو کفه ای ها نشان داده شده است. از دو کفه ای ها به عنوان تولید چسب زیستی نیز استفاده شده است. همچنین پژوهش های زیادی از آن ها به عنوان نشانگر زیستی پایش آلودگی های محیطی استفاده کرده اند. با توجه به تنوع گونه ای خلیج فارس و پتانسیل های زیست پزشکی دو کفه ای ها پژوهش های بیشتر هدفمند و کاربردی برای تولید و استحصال فرآورده های درمانی و بهداشتی نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: دوکفه ای ها، ترکیبات زیست فعال دارویی، زیست پزشکی، خلیج فارس
  • غلامحسین محبی، ایرج نبی پور* صفحات 505-581

    تعداد گونه های حلزون های دریایی زهراگین به طرز شگفت آوری زیاد هستند. ونوم های مخروطی ها، در یک مجرای لوله ای طویل از یک دستگاه زهری پیچیده، تولید می شوند و کوکتلی از توکسین های متعدد به ویژه کونوتوکسین ها را تشکیل می دهند که از قدرت و اختصاصیت بالایی برای گیرنده های اختصاصی اهداف خود برخوردار هستند. آن ها کانال ها، گیرنده های مختلف عصبی عضلانی و یا هورمون های قربانی را مهار و موجب تداخل در سیگنال های انتقالی طعمه یا بازداری شکارچیان می گردند. حلزون های مخروطی، توانایی شگفت انگیزی برای جابجایی سریع بین دو نوع مختلف ونوم های شکاری یا دفاعی در پاسخ به محرک های دفاعی یا شکاری را دارا می باشند. کونوتوکسین ها و کونوپپتیدهای مختلفی چون α-کونوتوکسین ها، σ-کونوتوکسین ها، ω-کونوتوکسین ها، μ-کونوتوکسین ها، ψ-کونوتوکسین ها، τ-کونوتوکسین ها، δ-کونوتوکسین ها و κ-کونوتوکسین ها، کونکونیتزین ها، کونانتوکین ها، کونتریفان ها، کونوتوکسین های Ac1، کونوانسولین ها، کونوتوکسین های شبه-گرانولین از کونوییدها؛ اوگرپپتیدها از ونوم پپتیدهای خانواده تربریده؛ توریپپتیدها از ونوم پپتیدهای خانواده توریده؛ کراسیپپتیدها از ونوم پپتیدهای حلزون های کراسیسپیریده؛ کلاتورلیپپتیدها از ریزکونوییده های زهرآگین کلاتورلیده و توکسین های دیگری چون پپتیدهای آرفامید و شبه نوروپپتیدهای درون زایی نظیر کونوپرسین ها و نیز کونتولاکین ها در زهر مخروطی ها دیده شده اند که عمکردهای زیستی و فارماکولوژیک شگفت انگیزی را نشان داده اند. با توجه به مورد تایید قرارگرفتن برخی کونوتوکسین ها از جمله داروی ضددرد زیکونیتاید (Prialt®)، در کارآزمایی های بالینی و پتانسیل زیست پزشکی آن ها، تحقیقات فعلی به این توکسین ها معطوف گشته است. استفاده از رویکردهای ونومیکس یکپارچه، سرعت کشف توالی های کونوتوکسین بیان شده را به طرز چشمگیری افزایش داده است. امید است که با درک بهتر و شناسایی کونوتوکسین ها و سایر توکسین های به دست آمده از سایر حلزون های دریایی، در درمان بیماری هایی که بشر در برابر آن ها تسلیم شده است، مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حلزون های دریایی، ونوم، توکسین، مکانیسم عمل
|
  • Seyed Omar Ebrahimi, Somayeh Reiisi* Pages 439-453
    Background

    ncRNAs have been identified as oncogenic drivers and tumor suppressors in any type of cancer. Although many classes of ncRNAs have been reported, most studies have been performed on microRNAs (miRNAs). miRNAs can regulate several target genes and affect important processes such as homeostasis, angiogenesis, cell proliferation, differentiation, and apoptosis. Located in the p75NTR gene, miR-6165 is known to induce apoptosis in colorectal cell lines, and one study proposed a tumor suppressive role in colorectal cancer. However, its mechanism of action in breast cancer is not completely understood yet. Therefore, this study aimed to consider the expression level and the effect of miR-6165 on the proliferation and migration in breast cancer.

    Material and methods

    Fifty tumor and adjacent non-tumor tissues were examined in the study. miR-6165 levels were evaluated by qPCR in breast cancer cell lines and tumor tissues. Pre-mir-6165 was cloned in the pEGFPN1 vector. Next, human breast cancer MCF7 cells were cultured and pre-miR-6165 vector was transfected to breast cancer line. The effects on cell proliferation and migration were investigated with MTT assay and scratch test, respectively. Bioinformatics analysis was performed through enrichment and hub genes finding for miRNA targets.

    Results

    miR-6165 was overexpressed in breast cancer tumor tissues and cell lines. High expression of miR-6165 was directly related to the metastasis. miR-6165 increased proliferation and migration in breast cancer cell line.

    Conclusions

    miR-6165 may function as an oncomir and increase the growth and migration of cells which may consequently serve as a therapeutic goal for breast cancer.

    Keywords: miR-6165, Breast cancer, Oncomir, Cell proliferation
  • Zahra Torkashvand, Hossein Mahjub, AliReza Soltanian*, Maryam Farhadian Pages 454-468
    Background

    Response variables in most medical and health-related research have an ordinal nature.Conventional modeling methods assume predictor variables to be independent, and consider a large number of samples (n) compared to the number of covariates (p). Therefore, it is not possible to use conventional models for high dimensional genetic data in which p > n. The present study compared the predictive performance of decision trees, ordinal forest, and L1 penalized continuation ratio regression.

    Materials and Methods

    In the present study, three data sets were used. The B-cell data contained 12,625 gene expression data related to 128 patients with four ordinal levels of response variables. The HCC data related to liver cancer included 1469 genes of 56 patients with three ordinal levels of response variables. The Heart data contained information of five variables in 294 patients undergoing angiography with five ordinal levels of response variables. The performance of the methods was compared based on the same training and test datasets using indicators such as accuracy, gamma, and kappa.

    Results

    For two high-dimensional data sets, the ordinal forest model had a higher predictive ability while for the low-dimensional data set, the L1 penalized continuation ratio model had a better predictive performance.

    Conclusion

    The selection of the best prediction model depends on the data set, and for each data, different methods should be considered to achieve the best model.

    Keywords: Ordinal response, Ordinal Forest, L1 Penalized Continuation Ratio Regression, High dimensional data
  • Hossein Moein, Farshid Kafilzadeh*, MohammadReza Miri, Mohammad Khalilpazir Pages 469-480
    Background

    White spot syndrome virus (wssv) is the causing agent for white spot disease in shrimp and many crustaceans. This disease is highly contagious and can cause death within 3–10 days under normal culture conditions. Therefore, early diagnosis of the virus is a necessity.

    Materials and Methods

    Primers were designed for three regions of the virus genome and one region of the shrimp genome so that they could function together in a reaction. DNA was extracted from 40 samples of shrimp suspected of white spot disease. Primers were then optimized individually to detect white spot virus and after selecting the most suitable one, the virus was detected simultaneously by two pairs of primers. Shrimp genome replication primers were also used as internal control.

    Results

    Among the designed primers, three pairs of primers were selected that amplified one fragment of the shrimp genome and two fragments of the virus genome. Of the 40 samples examined, 28 samples were positive (infected with the virus) and 12 samples were negative, which completely matched the results obtained with the reference kit.

    Conclusion

    To detect white spot virus, examination of two regions of the virus genome is sufficient and reduces the possibility of false negatives. It is also effective to use the shrimp genome to control DNA extraction and PCR steps. The single-step method (PCR) is preferable to the two-step method (Nested PCR) due to its reduced probability of contamination and ease of use.

    Keywords: White Spot Syndrome Virus, PCR, Diagnosis
  • Nilofar Dehghan, Seyed Payam Ghazi, Toba Zendehboudi, Fatemeh Mohajer, AliReza Afshar, Arezo Kharadmehr, Sahar Alamasi Turk, Amin Tamadon* Pages 481-504

    Bivalves are a class of marine mollusks with high nutritional value in addition to various medicinal products. The Persian Gulf is home to 224 species from 29 families of bivalves identified so far. Based on research conducted in the Persian Gulf or other parts of the world, bioactive compounds exist in their shell and soft tissue. In this review article, we reviewed biomedical research related to bivalves. To this end, after classifying the species in the Persian Gulf, articles related to the evaluation of biomedical applications of bivalves in reputable journals in PubMed and Google Scholar databases were included in this study. Research has shown the presence of antioxidant, anti-inflammatory, anti-diabetic, anti-cancer, and anti-microbial compounds in bivalves. They have also been used to produce bioadhesives. Many studies have also used them as biomarkers for monitoring environmental pollution. Due to the species diversity of the Persian Gulf and the biomedical potentials of bivalves, more purposeful and practical research is needed for the production and extraction of medical and health products.

    Keywords: Bivalves, Pharmaceutical bioactive compounds, Biomedicine, Persian Gulf
  • GholamHossein Mohebbi, Iraj Nabipour* Pages 505-581

    A surprisingly large number of sea snail species are venomous. Cone snail venoms are produced in a lengthy tubular duct from a complex venom gland and form a cocktail of many toxins, particularly conotoxins which have high potency and specificity for their target specific receptors. They inhibit various channels, neuromuscular receptors or hormones of the victim, and interfere in the transmitted signals of the prey, or dissuade predators. Cone snails have an amazing ability to quickly convert between two different types of defense-evoked and predation-evoked venoms in response to defensive or predatory stimuli. Various conotoxins and conopeptides such as α-conotoxins, σ-conotoxins, ω-conotoxins, μ-conotoxins, ψ-conotoxins, τ-conotoxins, δ-conotoxins, κ-conotoxins and conkunitzins, conantokins, contryphans, Ac1 conotoxins, conoinsulins, granulin-like conotoxins from conoides; augerpeptides derived from the venom peptide family Terebridae; turripeptides from the venom peptide family Turridae; crassipeptides venom peptides from Crassispirids; clathurellipeptides from venomous micro-conoides Clathurellidae, and other toxins such as RFamide peptides and endogenous neuropeptide-like peptides such as conopressins, as well as contulakins have been found in cone snail venoms, which have demonstrated remarkable biological and pharmacological functions. Given the approval of some conotoxins, such as the analgesic medication ziconitide (Prialt®) in clinical trials as well as their biomedical potential, current research has focused on these toxins. The use of integrated venomics approaches has dramatically accelerated the detection of conotoxin sequences. It is anticipated that a better understanding and identification of conotoxins and other toxins derived from other sea snails will lead to their use for the treatment of diseases to which humans have succumbed.

    Keywords: Sea snails, Venom, Toxin, Mode of action