فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1400)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بررسی روایی مجموعه آزمون های کارکردهای اجرایی در نمونه ای از کودکان ایرانی
    وحید نجاتی * صفحه 1
    هدف

    کارکردهای اجرایی به مجموعه ای از توانایی های شناختی سطح بالا اشاره دارد که ما را قادر می سازد رفتارهای خود را مدیریت کنیم. تحول بهنجار کارکردهای اجرایی در دوران کودکی برای پیامدهای بعدی زندگی از جمله سلامتی، ثروت و پیشرفت تحصیلی بسیار مهم است. هدف مطالعه حاضر، طراحی و اعتبارسنجی تعدادی از آزمون‌های سنجش کارکردهای اجرایی در نمونه‌ای از کودکان ایرانی است.

    روش

    در مطالعه مقطعی- مقایسه‌ای حاضر، 1676 دانش‌آموز با دامنه سنی 6 تا 15 سال در 9 مطالعه مختلف با آزمون‌های کارکردهای اجرایی مختلف شرکت کردند: آزمون‌های ردیابی رنگی، ری، نشانه، سیالی طرح، ویسکانسین، استروپ، برج هانوی، استروپ نوشتاری و حافظه دیداری بر روی آنها اجرا شد. برای بررسی روایی افتراقی آزمون‌ها از روش آماری تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل واریانس در آزمون ردیابی رنگی و شاخص ترسیم آزاد آزمون سیالی طرح در سطح 05/0 نشان‌دهنده تفاوت معنادار بین سنین مختلف بود.

    نتیجه‌گیری

    آزمون‌های کارکردهای اجرایی آزمون معتبری برای مطالعه مسیر تکاملی و تاخیر یا اختلال هستند. این آزمون‌ها برای نظارت بر اختلالات رشدی و/یا مداخلات مربوطه در محیط بالینی پیشنهاد می‌شوند.

    کلیدواژگان: آزمون ردیابی، آزمون ری، آزمون نشانه
  • ویدا دهقان پور، امین رفیعی پور*، خدیجه ابوالمعالی، مهرداد ثابت، مهدی وحیددستجردی صفحات 11-31
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین الگوی ساختاری درد ادراک شده براساس سیستم های مغزی/رفتاری و حمایت اجتماعی با میانجیگری تحمل پریشانی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام بیماران مبتلا به میگرن مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی و دو کلینیک مغز و اعصاب در شهر تهران در سال 1399 بود که از میان آنها 374 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994)؛ مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)؛ مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و پرسشنامه دردهای مزمن محمدیان (1374) بود. داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش الگویابی معادله های ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر یافته ها حاکی از برازش الگوی ساختاری پژوهش با داده های گردآوری شده بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین سیستم فعال ساز رفتاری و درد ادراک شده منفی بود (001/0=P، 109/0-=β). درنهایت ضریب مسیر غیرمستقیم بین حمایت اجتماعی ادراک شده و درد ادراک شده منفی بود (001/0=P، 145/0-=β).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد حمایت اجتماعی ادراک شده و نظام فعال ساز رفتاری انگیزه فرد را برای تحمل پریشانی ناشی از درد با هدف کاهش آن فراهم می آورند. براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر مداخلاتی که تظاهرات سیستم های مغزی/ رفتاری را تعدیل می کنند و فراهم آوردن گروه های حمایتی در جهت ارایه حمایت اجتماعی به بیماران مبتلا به درد میگرن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، حمایت اجتماعی، درد، سیستم های مغزی، رفتاری، میگرن
  • محدثه خردمند، سارا زادافشار، فهیمه عباسخانیان دوانلو، فریبا یزدخواستی* صفحات 33-50
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سلامت روان مثبت و رشد پس از آسیب در پرستاران بخش مراقبت بیماران کرونایی بر اساس خوش بینی و با در نظر داشتن نقش میانجی تاب آوری و تنظیم شناختی هیجان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شهر اصفهان که در بیمارستان های مراقبت از بیماران کرونایی مشغول به کار بودند می باشد؛ که از بین آن ها 230 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تجدیدنظر شده جهت گیری زندگی (شی یر و کارور، 2015)، تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2006)، تاب آوری (اسکوماچر و همکاران، 2005)، رشد و تکامل پس از آسیب (تدسچی، 1996) و سلامت روان مثبت (لوکات، مارگرف، لوتز، واندر ولد و بکر 2016) بود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 23 و ایموس نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که خوش بینی هم به طور مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق راهبرد تنظیم شناختی هیجان سازش یافته و تاب آوری بر رشد پس از آسیب (408/0=β، 01/0>P) و سلامت روان مثبت (381/0=β، 01/0>P) تاثیر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش علاوه بر تلویحات کاربردی و نظری می تواند به عنوان الگویی مفید برای ارایه خدماتی مفید به پرستاران جهت فراهم سازی زمینه رشد و تکامل پس از آسیب و ارتقا سلامت روانی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: پرستاران، تاب آوری، تنظیم شناختی هیجان، خوش بینی، رشد پس از آسیب، سلامت روان مثبت، کووید-19
  • راضیه نجی اللهی ملکشاه، سیمین دخت رضاخانی* صفحات 51-79
    هدف

    هدف پژوهش، تعیین نقش میانجیگر کفایت اجتماعی در رابطه بین تفکر خلاق و هوش هیجانی با جهت گیری مذهبی بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری دختران دانش آموز پیش دانشگاهی منطقه 4 تهران در سال تحصیلی 95-1394 به تعداد 1187 نفر بود. طبق نظر کلاین (2016) و با توجه به احتمال افت، 240 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. بنابراین از بین 10 دبیرستان دولتی منطقه 4 تهران، دبیرستان های آبسال، صدیقه رودباری، امام محمدباقر و بنت الهدی صدر و سپس از هر دبیرستان 2 کلاس از 2 رشته علوم تجربی و ریاضی به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های کفایت اجتماعی پرندین (1385)، تفکر خلاق عابدی (1363)، هوش هیجانی بار- ان (1980) و جهت گیری مذهبی آلپورت و راس (1967) بود. پس از حذف 20 پرسشنامه ناقص، داده های 220 نفر با استفاده از تحلیل مسیر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفکر خلاق، هوش هیجانی و کفایت اجتماعی می توانند جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی را به ترتیب به صورت منفی و مثبت (001/0=P) پیش بینی کنند. ضریب مسیر غیر مستقیم تفکر خلاق و هوش هیجانی با جهت گیری مذهبی درونی به صورت منفی (104/0- =β،001/0=P) و (226/0- =β،001/0=P) و با جهت گیری مذهبی بیرونی به صورت مثبت (054/0=β،006/0=P) و (117/0=β،006/0=P) از طریق میانجی گری کفایت اجتماعی معنادار است.

    نتیجه گیری

    با پرورش و تقویت متغیرهای مستقل پژوهش، می توان دانش آموزان را به سوی جهت گیری مذهبی درونی سوق داد.

    کلیدواژگان: تفکر خلاق، جهت گیری مذهبی، کفایت اجتماعی، هوش هیجانی
  • لیلا مجیدپور تهرانی، فاطمه گلشنی*، جاوید پیمانی، آنیتا باغداساریانس، صادق تقی لو صفحات 81-107
    هدف

     افسردگی شایع ترین اختلال روان پزشکی است که با توجه به شیوع بالا و هزینه ‌های بهداشتی توجه بسیاری از متخصصان بهداشت روانی را به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تحریک الکتریکی جمجمه، تلفیق تحریک الکتریکی جمجمه با دارو درمانی و تحریک الکتریکی جمجمه با درمان شناختی رفتاری بر نشخوار فکری، عواطف و نشانگان افسردگی در زنان بود. 

    روش

     در قالب یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل از میان تمام زنان مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به کلینیک ‌های مشاوره و روان درمانی استان البرز تعداد 60 نفر واجد شرایط وارد مطالعه شدند و در شش گروه به صورت تصادفی تقسیم شدند. داده‌ ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک (1961) و مقیاس پاسخ‌ های نشخواری نولن-هوکسیما و همکاران (1989) جمع آوری و سپس با روش تحلیل واریانس با اندازه ‌گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد تحریک الکتریکی جمجمه، دارو درمانی و درمان شناختی- رفتاری و همین طور تلفیق تحریک الکتریکی جمجمه با دارو درمانی و تلفیق تحریک الکتریکی جمجمه با درمان شناختی- رفتاری بر نشخوار فکری اثر کاهنده داشتند (001/0=P). تحریک الکتریکی جمجمه، دارو درمانی و درمان شناختی- رفتاری و همین طور تلفیق تحریک الکتریکی جمجمه با دارو درمانی و تلفیق تحریک الکتریکی جمجمه با درمان شناختی- رفتاری بر نشانگان افسردگی اثر کاهنده داشتند (001/0=P). پیشنهاد می شود از تحریک الکتریکی جمجمه به عنوان یک روش مکمل به همراه دارو درمانی و شناختی رفتاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، انگیزش درونی، انگیزش بیرونی
  • حسین قمری کیوی*، فاطمه جمشیددوست میانرودی، بهزاد قلیزاده صفحات 109-129
    هدف

    همه گیری بیماری کووید-19 تغییرات اساسی را در دنیای انسانی در سطوح روابط، مشاغل، آموزش و مباحث بهداشتی ایجاد کرد. این پژوهش کیفی باهدف شناسایی مولفه های مقابله ای روان شناختی اساسی در افراد مبتلابه بیماری کووید-19 انجام شد.

    روش

    مشارکت کنندگان این مطالعه از میان فهرست اسامی شبکه بهداشت اردبیل به شیوه مبتنی بر هدف انتخاب شدند. زمان تصویب پژوهش سال 1399 و تاریخ اتمام آن سال 1400 بود. روش تحقیق از نوع کیفی پدیدارشناسی تفسیری بود. لذا برای 20 نفر از بیمارانی که در منزل بستری بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و فرایند مصاحبه و تحلیل داده ها تا رسیدن به نقطه اشباع نظری ادامه یافت. در این مطالعه با استفاده از روش کدگذاری باز 123 کد مرتبط با اهداف پژوهش شناسایی شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل سه موضوع اصلی و سیزده طبقه اولیه را نشان داد. موضوع اصلی علایم شامل طبقه اولیه بدنی، روان شناختی و طبقه اولیه اجتماعی است. موضوع اصلی مهارت های مقابله ای شامل طبقه های اولیه سرگرمی، تغذیه، معنوی، روانی، پزشکی، منابع اجتماعی و طبقه اولیه استیصال است و موضوع اصلی پیامدها نیز شامل طبقه های اولیه زندگی، طبقه اولیه دغدغه ها و طبقه اولیه روابط است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مردم در برخورد با بیماری کووید 19 از همه انواع روش های مقابله ای مسئله محور تا هیجان محور و سرمایه های خود برای زنده ماندن بهره می گیرند و تن و روان همسو باهم به گونه منسجم، بقاء شخص را تضمین می کنند.

    کلیدواژگان: بیماری کووید 19، بستری در منزل، پدیدارشناسی، مولفه های مقابله ای روان شناختی
  • ملیحه کریمی قرطمانی، محمدرضا عابدی، پریسا نیلفروشان* صفحات 131-155
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مسیر شغلی مبتنی بر نظریه شخصیت شغلی و نظریه ساخت مسیر شغلی بر انطباق پذیری مسیر شغلی کودکان بر اساس الگوی طراحی زندگی انجام گرفت.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با مرحله پیگیری بود و جامعه آماری تمامی کودکان پسر دبستانی سنین 10- 13 سال، در سال تحصیلی 96-97 در شهر اصفهان بودند که 72 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 24 نفری بر اساس نظریه شخصیت شغلی، نظریه ساخت مسیر شغلی و کنترل جایگزین شدند. گروه های آزمایش در هشت جلسه 45 دقیقه ای شرکت کردند؛ اما گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکردند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس انطباق پذیری مسیر شغلی فرم کوتاه مگ گیوری، روسیر، ساویکاس (2015) در سه مرحله گردآوری شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر نظریه ساخت مسیر شغلی به طور موثری سبب افزایش انطباق پذیری مسیر شغلی و مولفه های دغدغه، کنترل و کنجکاوی در دانش آموزان پسر شده و اثر آن در طول زمان نیز ثابت ماند؛ در حالی که مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر نظریه شخصیت تنها بر نمره کل انطباق پذیری مسیر شغلی تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان از مشاوره ساخت مسیر شغلی مبتنی بر نظریه ساخت مسیر شغلی و مشاوره مبتنی بر نظریه شخصیت شغلی برای افزایش انطباق پذیری مسیر شغلی کودکان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شخصیت شغلی، ساخت مسیر شغلی، طراحی زندگی، انطباق پذیری
  • محسن جوهری، فاطمه علیجانی* صفحات 157-178
    هدف

    پژوهش حاضر، مقایسه ویژگی های شخصیتی، سبک دلبستگی و رفتارهای پرخطر نوجوانان دارای اختلال سلوک و عادی بود.

    روش

    مطالعه توصیفی از نوع پس رویدادی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام نوجوانان پسر دارای اختلال سلوک و عادی در کانون اصلاح و تربیت شهر قم در نیمه دوم سال 1399 بود، که از میان آن ها 70 نفر(35 نفر نوجوان اختلال سلوک و 35 نفر نوجوان عادی) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در مطالعه حاضر داده ها از طریق پرسشنامه ویژگی های شخصیتی فرم کوتاه 60 سوالی(NEO-FFI)، پرسشنامه سبک های دلبستگی 18ماده ای کولینز و رید (1990) و پرسشنامه رفتارهای پرخطر 11سوالی شجاعی باغینی (1387) جمع آوری و با استفاده از واریانس آزمون تحلیل چند متغیره و آزمون تی دو نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و به وسیله نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از منابع با استفاده از فن آماری تحلیل واریانس چند متغیرنشان می دهد که 5مولفه ویژگی شخصیتی در نوجوانان سلوک و عادی با یکدیگر متفاوت است؛ دست کم در مولفه دلبستگی ناایمن بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد. و همچنین نتایج تحلیل آزمون تی زوجی نشان داد که در شرایط پیش فرض برابری واریانس ها در نوجوانان دارای اختلال سلوک و عادی در متغیر رفتارهای پرخطر تفاوت معناداری با یکدیگر دارند .

    نتیجه گیری

    بر این اساس نتایج پژوهش حاضر را می توان در افراد دارای اختلال سلوک و بزهکاران به کار برد و به کاهش بروز رفتارهای پر خطر در آنان کمک کرد.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، رفتار پرخطر، سبک دلبستگی، نوجوانان، ویژگی شخصیتی
  • آلاله صفری، رویا آفتاب* صفحات 179-206
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی برخط بر دشواری تنظیم هیجان، احساس گناه و نشانگان تجزیه ای در افراد افسرده بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام افراد دچار افسردگی اساسی مراجعه کننده به خانه های بهداشت شهرستان گرمسار در بهار سال 1400 بودند که از میان آنها 30 نفر به روش نمونه گیری دومرحله ای تصادفی انتخاب و با همگن سازی سن، تاهل و تحصیلات به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. شرکت کنندگان جهت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به مقیاس دشواری های تنظیم هیجان (گراتز و رویمر، 2004) (DERS)؛ پرسشنامه احساس گناه (کوگلر و جونز، 1992) (GI) و مقیاس تجارب تجزیه ای (برنستاین و پاتنام، 1986) (DES) پاسخ دادند. پس از 8 جلسه رفتاردرمانی دیالکتیکی برای گروه آزمایش، داده ه ای پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد رفتار درمانی دیالکتیکی بر دشواری تنظیم هیجان، احساس گناه و تجارب تجزیه ای در افراد افسرده اثربخش بود (01/0>P) و اثر آن در طول زمان تداوم داشت (01/0>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل به کارگیری رفتاردرمانی دیالکتیکی در درمان افسردگی اساسی و تظاهرات آن از جمله دشواری در تنظیم هیجان، احساس گناه و نشانگان تجزیه ای در مراکز مشاوره و روان درمانی می تواند موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: احساس گناه، افسردگی، تنظیم هیجان، رفتاردرمانی دیالکتیکی، نشانگان تجزیه ای
  • عاطفه مبلیان، محمدمسعود دیاریان*، زهرا یوسفی صفحات 207-232
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت رابطه زناشویی بر اساس ویژگی های شخصیتی، نیازهای گلاسر و پذیرش خویشتن در بین زوجین شهر اصفهان بود.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری زوج های 20 تا 50 ساله شهر اصفهان در سال 1396 بودند که حداقل دو سال از ازدواج آن ها گذشته بود. نمونه آماری شامل 615 زوج بود که به شکل در دسترس از مناطق مختلف شهری انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه پنج عامل شخصیت نیو (کاستا و مک کری، 1992)، پرسشنامه کیفیت ابعاد رابطه (فلیچر، سیمپسون و توماس، 2000)، پرسشنامه نیازهای اساسی (صاحبی، 1380) و پرسشنامه پذیرش خویشتن (چمبرلین و هاگا، 2001). داده های گردآوری شده به کمک آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که متغیرهای روان رنجوری، تجربه گرایی، نیاز به آزادی و نیاز به قدرت با کیفیت رابطه زناشویی رابطه منفی و معنادار دارند. متغیرهای برون گرایی، توافق پذیری، وجدان گرایی، پذیرش خویشتن، عشق و تعلق خاطر، بقا و تفریح با کیفیت رابطه زناشویی رابطه مثبت و معنادار دارند. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که کلیه متغیرها قدرت پیش بینی کیفیت رابطه زناشویی را دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج می توان گفت تغییرات متغیرهای پیش بین در این پژوهش با تغییرات متغیر کیفیت رابطه زناشویی همراه است. یافته های این پژوهش نشان داد که ویژگی های شخصیتی، نیازهای گلاسر و پذیرش خویشتن می تواند پیش بینی کننده کیفیت رابطه زناشویی باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، نیازهای گلاسر، پذیرش خویشتن، کیفیت رابطه زناشویی
|
  • Evaluation of the validity of a set of executive function tests in a sample of Iranian children
    Vahid Nejati* Page 1
    Aim

    Executive functions refer to a set of high-level cognitive abilities, which enable us to manage our behaviors. Typical development of executive functions is crucial for adulthood health, wealth, and academic achievement. The aim of this study was to design and validate some executive function tests in a sample of Iranian children.

    Method

    In a cross-sectional design, 1676 students, aged from 6 to15 years old, were participated in 9 different studies with different executive functions tests: Trial Making Test (TMT), Rey Complex Figure Test (RCFT), Token Test (TT), Design Fluency Test (DFT), Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Stroop Test (ST), Tower of Hanoi Test (TOHT), and Visual Span Test (VST). Repeated measure ANOVA was used for analysis of discriminative validity between different age groups.

    Results

    Findings described significant discriminative validity for TMT (p<0.05), DFT (p<0.05), RCFT (P<0.01), TT (P<0.01), VST (P<0.01), WCST (P<0.01), ST (P<0.01), and TOHT (P<0.01).

    Conclusion

    The executive functions tests are valid to study typical developmental trajectory and delay or impairment. These tests are proposed to use in clinical setting to monitor the developmental disorders and/or respective interventions.

    Keywords: Trial Making Test (TMT), Rey Complex Figure Test (RCFT), Token Test (TT)
  • Vida Dehghanopur, Amin Rafiepour *, Khadije Abolmaali Alhoseini, Mehrdad Sabet, Mahdi Vahid Dastjerdi Pages 11-31
    Aim

    The aim of this study was to determine the structural pattern of perceived pain based on brain/ behavioral systems and social support mediated by distress tolerance.

    Method

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population of the present study included all migraine patients referred to Bouali Hospital and two neurology clinics in Tehran in 2020, from which 374 patients were selected by convenience sampling method. Research tools include Behavioral Inhibition/ Activation Systems Scales by Carver & White (1994); Multidimensional Scale of Perceived Social Support by Zimet et al. (1988); Distress Tolerance Scale by Simons, & Gaher (2005) and Chronic Pain Questionnaire by Mohammadian (1995). The data of the present study were analyzed using structural equation modeling and Amos software.

    Results

    The results indicated that the structural model of the research fit with the collected data. Indirect path coefficient between behavioral activation system and perceived pain was negative (P=0.001, β=-0.109). The indirect path coefficient between perceived social support and perceived pain was negative (P=0.001, β=0.145).

    Conclusion

    It seems that perceived social support and behavioral activation system motivate the individual to endure pain-related distress in order to reduce it. Based on the results of the present study, interventions that modulate the manifestations of brain / behavioral systems and provide support groups to provide social support to patients with migraine pain are suggested.

    Keywords: Brain, Behavioral Systems, distress tolerance, Migraine, pain, social support
  • Mohadese Kheradmand, Sara Zadafshar, Fahime Abaskhanian Davanloo, Fariba Yazdkhasti * Pages 33-50
    Aim

    Present study was conducted to predict positive mental health and post-traumatic growth in nurses of coronavirus care unit based on optimism, by considering the mediating role of resilience and cognitive emotion regulation.

    Method

    Research method is structural equation modeling (SEM). The statistical population includes all nurses in Isfahan who worked in coronarvirus care hospitals; 230 of them were selected by available sampling method. Research instruments include the revised Life Orientation Questionnaire (Scheier and Carver, 2015), cognitive emotion regulation (Garnefski et al., 2006), resilience (Schumacher et al., 2005), post-traumatic growth and development (Tedeschi, 1996) and positive mental health (Lakut et al., 2016). SPSS version 23 and Amos version 23 were used to analyze the data.

    Results

    results showed that optimism was both directly and indirectly through cognitive emotion regulation strategy and resilience has a positive effect on post-traumatic growth (β = 0.408, P <0.01) and positive mental health (381/38). 0 = β, P <0.01).

    Conclusion

    findings of research in addition to practical and theoretical implications, can be used as a useful model to provide useful services to nurses to provide growth and development after truama and promote mental health.

    Keywords: Resilience, cognitive emotion regulation, optimism, Post traumatic Growth, Positive Mental Health
  • Raziyeh Najiollahi Malakshah, Simin Dokht Rezakhani * Pages 51-79
    Aim

    Determining the mediating role of social adequacy in relationship between creative thinking and emotional intelligence with religious orientation.

    Method

    The research method was correlation and the statistical population of 1187 female vocational students in the 4th district of Tehran (2015-16). According to Klein (2016) and considering the probability of decline, 240 people were selected by multi-stage random sampling. Out of 10 public high schools, Absal, Sedigheh Roudbari, Imam Mohammad Baqer and Bint Al-Huda Sadr, and then 2 classes from each high school in 2 fields of experimental sciences and mathematics were randomly selected. The research instrument were Parandin Social adequacy Questionnaire (2006), Abedi Creative Thinking (1984), Bar-on Emotional Intelligence (1980) and Allport and Ross Religious Orientation (1967). After removing 20 incomplete questionnaires, the data of 220 people were analyzed using path analysis.

    Results

    The results showed that creative thinking, emotional intelligence and social adequacy can predict internal and external religious orientation negatively and positively (P = 0.001), respectively. Indirect path coefficient of creative thinking and emotional intelligence with internal religious orientation in the negative (β = -0.104, P = 0.001) and (β = -0.226, P = 0.001) and with external religious orientation is significant positively (β = 0.054, P= 0.006) and (β = 0.117, P = 0.006) through social adequacy mediation.

    Conclusion

    By cultivating and strengthening the independent variables of research, students can lead to an internal religious orientation.

    Keywords: Creative Thinking, Emotional intelligence, Religious orientation, Social Competence
  • Leila Majidpour Tehrani, Fatemeh Golshani *, Javid Peimani, Baghdasarian Anita, Sadegh Taghiloo Pages 81-107
    Aim

    Depression is the most common psychiatric disorder that has attracted the attention of many mental health professionals due to its high prevalence and health costs. The aim of this study was to determine the effectiveness of electrical cranial stimulation, combining cranial electrical stimulation with drug therapy and cranial electrical stimulation with cognitive-behavioral therapy on rumination, emotions, and depressive symptoms in women.

    Method

    In the form of a quasi-experimental design of pre-test-post-test-follow-up with a control group among all women with depression referred to counseling and psychotherapy clinics in Alborz province, 60 eligible people entered the study and were randomly divided into six groups. Data were collected using Beck Depression Inventory (1961) and Ruminative Response Scale by Nolen-Hoeksema et al. (1989) and then they were analyzed by repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results showed cranial electrical stimulation, drug therapy, and cognitive-behavioral therapy as well as the combination of cranial electrical stimulation with drug therapy and the combination of cranial electrical stimulation with cognitive-behavioral therapy had a reducing effect on rumination (P=0.001). Cranial electrical stimulation, drug therapy, and cognitive-behavioral therapy as well as the combination of cranial electrical stimulation with drug therapy and the combination of cranial electrical stimulation with cognitive-behavioral therapy had a reducing effect on depressive symptoms (P=0.001).

    Conclusion

    It is suggested that cranial electrical stimulation be used as a complementary method along with drug therapy and cognitive-behavioral therapy.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Depression, Drug, Electrical Stimulation, rumination
  • Hossein Ghamari Kivi *, Fatemeh Jamshiddoust Miyanroudi, Behzad Gholizade Pages 109-129
    Aim

    The Covid-19 pandemic has made fundamental changes in the human world at the levels of relationships, jobs, education, and health issues. This qualitative study was conducted to identify the components of basic psychological coping in people with Covid-19 disease.

    Method

    The participants of this study were selected from the list of names of Ardabil Health Network in a purposeful manner. The time of approval of the research was 1399 and the date of its completion was 1400. The research method was qualitative interpretive phenomenology. Therefore, 20 patients who were hospitalized at home were asked through semi-structured interviews and data analysis process continued until reaching the theoretical saturation point. In this study, 123 codes related to research objectives were identified using open coding method.

    Results

    The results of the analysis showed three main issues and thirteen primary classes. The main subject of symptoms includes physical, psychological and social classes. The main subject of coping skills includes the first classes of entertainment, nutrition, spiritual, psychological, medical, social resources and despair. The main subject of consequences includes the first classes of life, the first class of concerns and the first class of relationships.

    Conclusion

    Thus, people with Covid-19 disease, use all kinds of problem-focused to emotion-focused coping strategies and all of their resources even negative coping ways to cope and to survive. Therefore, body and mind coherently tries to ensure the survival of the person.

    Keywords: Covid-19 Disease, Home Hospitalization, phenomenology, Psychological Coping Components
  • Malihe Karimi, Mohamadreza Abedi, Parisa Nilforoshan * Pages 131-155
    Aim

    The purpose of this study was to compare the effect of career training based on vocational personality theory and career construction theory on children's career adaptability from the life design perspective.

    Method

    The research design was quasi-experimental with the follow-up stage. The statistical population of the study was all primary school boys aged 13-10 years in the academic year of 2017-18 in Esfahan city among them 72 people were selected by purposive sampling method based on inclusion criteria and randomly divided into 3 groups of 24 individuals in the career intervention group based on job personality theory, career construction theory, and control group. The children in the experimental group participated in 8 sessions of 45 minutes, but the control group received no intervention. Participants responded to career adaptability scale-short form (Maggiori, Rossier, Svickas, 2015) in 3 stages. Research data were analyzed using analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The results showed that career counseling based on construction theory more effectively increases the career adaptability and the components of concern, control, and curiosity in male students while career counseling based on personality theory has only had a significant effect on the overall score of career path adaptation.

    Conclusion

    According to the results, career construction counseling based on construction theory and counseling based on job personality theory can be used to design life patterns and adaptability of children's career trajectories.

    Keywords: Vocational Personality, Career Construction, Life Design Paradigm, Career Adaptability
  • Mohsen Johari, Fateme Alijani * Pages 157-178

    The aim of this study is to compare the personality traits, dependence types and high-risk behaviors of teen boys with normal and conduct disorders.

    Method

    A post-event type descriptive study was conducted. The statistical population of this study included all male teens with conduct disorder. Among them 70 were selected by simple random selection in late 2020 (35 with normal conduct disorder from the training center of Qom and 35 normal teens). The questionnaire was done through the 60-item Short Form Revised NEO Personality Inventory Traits Questionnaire (NEO-FFI), the 18-article Adult Attachment Scale by Collins & Read (1990), and the 11-Question High-Risk Behavior Questionnaire by Shojaei Baghini (2008). They were analyzed using variance of multivariate analysis test and T2 test, performed by version 24 of SPSS software.

    Results

    The results showed that the sources using multivariate analysis of variance statistical technology show that 5 components of personality traits in normal and normal conduct teens are different from each other. At least in the component of insecure attachment there is a significant difference between the two groups. Also, the results of desired t-test analysis showed that under the assumption of equality of variance in the two groups, teens with normal and conduct disorder in high-risk behavioral variables, have significant difference with each other.

    Conclusion

    The results of the present study can be used in people with conduct disorder problems and criminals in order to help them decrease their high-risk behaviors.

    Keywords: Conduct disorder, high-risk behavior, dependence type, teens, personal traits
  • Alaleh Safari, Roya Aftab * Pages 179-206
    Aim

    This study aimed to determine the effectiveness of online dialectical behavior therapy on the emotion regulation difficulties, guilt feeling, and dissociative symptoms in depressed people.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up design with the control group. The statistical population of this study included all people with major depression who were referred to Garmsar health centers in the spring of 2021, among them, 30 people were selected by two random stages sampling method and by homogenizing age, marriage, and education were randomly divided into experimental and control groups, two groups. Participants for pre-test, post-test, and follow-up to the Difficulties in Emotion Regulation Scale (Gratz & Roemer, 2004) (DERS); Guilt Inventory (Kugler & Jones, 1992) (GI), and Dissociative Experiences Scale (Bernstein & Putnam, 1986) (DES). After 8 sessions of dialectical behavior therapy for the experimental group, the research data were analyzed using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that dialectical behavior therapy was effective on the emotion regulation difficulties, guilt feeling, and dissociative symptoms in depressed people (P<0.01), and its effect lasted over time (P<0.01).

    Conclusions

    Based on the results, the use of dialectical behavior therapy in the treatment of major depression and its manifestations, including emotion regulation difficulty, guilt, and dissociative symptoms in counseling and psychotherapy centers can be effective.

    Keywords: Guilt Feeling, Depressed, Emotion Regulation Difficulties, Dialectical Behavior Therapy, Dissociative Symptoms
  • Atefeh Moblian, Mohamadmasoud Dayarian *, Zahra Yousefi Pages 207-232
    Aim

    The purpose of this study was to predict the marital relation quality based on personality factors, Glasser's basic needs and self-acceptance among couples in Isfahan.

    Method

    This research was a descriptive and correlational study. The statistical population included the available couples from 20 to 50 years old in Isfahan who were married at least more than two years in 1396. The sample consisted of 615 available couples who were selected in different urban areas. In this research the NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI), Glasser's Basic Needs Questionnaire, Self Acceptance Questionnaire and the Perceived Relationship Quality Components (PRQC) were used for collecting data. The collected data were analyzed using Pearson correlation and step-wise regression. Collected data were analyzed by Pearson Corolation and step-wise regression.

    Results

    The results showed neurotisism, openness to experience, need to freedom, need to power have negative and significant corolation. With marital relation quality and extra version, agreeableness, Conscientiousness, self-acceptance, love and belongness, survival and leisure have positive and significant corolation with marital relation quality. The step-wise results showed the all of predicting variables can predict marital relations quality. As regard to results it can be said the changes in predicting variables are associated marital relations quality.

    Conclusion

    Findings of this study showed that personality factors, Glasser's basic needs and self-acceptance can predict the quality of marital relationship.

    Keywords: personality factors, Glasser's basic needs, self-acceptance, quality of marital relationship