فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 46 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید قاسم زمانی*، علی محمددوست صفحات 1-17
    مسئله ای که در عمل به وقوع نپیوست و اعتراضات طیف های وسیعی از مردم این کشور را به همراه داشت و مشروعیت کارکردی وسیعی برای ترامپ و دولت نومحافظه کار به وی همراه داشت. در این مقاله، تلاش نویسندگان ارایه پاسخ به این سوال است که بحران کرونا چه تاثیراتی بر کارکرد و مشروعیت دولت ترامپ گذارده و در ادامه چه آینده محتملی را می توان در این راستا برای نظام سیاسی اجتماعی ایالات متحده متصور بود؟ فرضیه نویسندگان در این مقاله حکایت از تشدید بحران مشروعیت دولت ترامپ در دوران شیوع ویروس کرونا در این کشور دارد و یافته های مقاله که با استفاده از روش های تلفیقی تحلیلی توصیفی و آینده پژوهی، استفاده از منابع مکتوب و کتابخانه ای نشان دهنده وقوع احتمالی سه پیامد کلان برای ترامپ خواهد بود. نخست؛ تعمیق دوقطبی سازی در ایالات متحده، دوم شکست در انتخابات آتی ریاست جمهوری در آمریکا؛ و در نهایت ظهور بحران های امنیتی در آمریکا.
    کلیدواژگان: کرونا، بحران، ایالات متحده، دونالد ترامپ، بحران مشروعیت
  • سیامک کاکایی*، سید جلال دهقانی فیروزآبادی، سید اسدالله اطهری صفحات 18-37
    تحولات سوریه پس از 2011 موجب اتخاذ مواضع و سیاست های متعارض از سوی بازیگران منطقه ای و بین المللی درقبال ناآرامی های این کشور شد. ترکیه درهمسایگی سوریه اقدام به سازماندهی و حمایت از مخالفان سوری کرد که نهایتا به مداخله نظامی انجامید . چنین اقدامی نه تنها برپیچیدگی بحران سوریه افزود ، بلکه نتایج داخلی و منطقه ای آن تهاجمی شدن سیاست خارجی ترکیه را درپی داشت. این پژوهش به دنبال بررسی و پاسخ به این سوال است که عوامل موثر در تهاجمی شدن سیاست خارجی ترکیه درقبال سوریه در فاصله سالهای 2015 تا 2020 کدام است؟ درپاسخ به این پرسش فرضیه های متعددی مطرح می شود. اینکه سیاست ترکیه در این دوره تحت تاثیر افزایش فعالیت گروه های شورشی و جنگهای نیابتی درداخل سوریه و به موازات آن تحرکات سیاسی و نظامی کردها درمناطق شمالی این کشور قرار گرفت. هم زمان آنکارا در صدد افزایش قدرت منطقه ای برآمد که مجموعه این تحولات موجب درگیرانه تر شدن سیاست خارجی ترکیه شده است. روش تحقیق مقاله تحلیلی-تبیینی با استفاده جمع آوری داده ها ازکتاب و اسناد است. درراستای تبین و تحلیل مبنایی موضوع تحقیق از نظریه ریالیسم تهاجمی جان مرشایمر بهره گرفته می شود.
    کلیدواژگان: رئالیسم تهاجمی، هژمون منطقه ای، تنش منطقه ای، ترکیه، سوریه
  • علی اشرف نظری*، امیر ملائی مظفری صفحات 38-57
    دانالد ترامپ یکی از شخصیت های سیاسی است که به واسطه ی داشتن تحرک و هیجان پذیری بالا، درک ماهیت افکار و رفتارهای او بیش از همه روسای جمهور پیشین ایالات متحده امریکا مورد توجه روان شناسان قرار گرفته است. تعداد بسیاری از روان شناسان در مقالات و مصاحبه های متعدد، ویژگی های رفتاری و سخنان ترامپ را بر اساس آزمون های روان شناختی تحلیل کرده اند. این مقاله سعی دارد شباهت ها و تفاوت های یافته های معتبرترین تشخیص ها را برجسته کرده و ساختار فکری و روان شناختی دانالد ترامپ را تحلیل کند. مسئله بنیادین مورد نظر روانشناسان و روانکاوان این است که مشاهده گر بیرونی چگونه می تواند ساختار فکری- روانشناختی، رفتار و کنش های یک شخصیت سیاسی را تحلیل کند؟ پرسش اصلی این است که ماهیت شخصیت دانالد ترامپ چیست و چگونه می توان رفتار او را درک، تحلیل و پیش بینی کرد؟ با این هدف، شخصیت ترامپ را با توجه به آزمون های روان آزاری هیر، خودشیفتگی، بالینی چندمحوری تیودور میلون، پنج عاملی شخصیت، و شش عاملی شخصیت HEXACO بررسی خواهد شد. بررسی و ارزیابی نتایج آزمون های روان شناختی مختلف و تحلیل شخصیت ترامپ، می تواند موجب درک عمیق رفتارها و کنش های سیاسی و امکان پیش بینی پذیری اقدامات او شود.
    کلیدواژگان: آزمون شخصیت، اختلال های روانی، خودشیفتگی، دانالد ترامپ، روان شناسی
  • مجتبی طاهری، علی پژهان*، محمدجواد محمودی، علیرضا گلشنی صفحات 58-80

    طی چند سال اخیر، بسیاری از کشور های دنیا نگاه مثبتی به افزایش جمعیت دارند و بر همین اساس هم سیاستگذاری هایشان را به سمت و سوی سیاست های تشویقی افزایش جمعیت پیش برده اند. همچنین با توجه به کاهش باروری ایران به زیر سطح جانشینی در اواسط دهه ی 80، سیاست های پروناتالیستی ایران بعد از تقریب به دو دهه، مجددا از سال 1385 آغاز شد. هدف از این مطالعه، بررسی سیاستهای تشویقی جمعیتی ایران و مقایسه آن با سایر کشورهای دنیاست. کشور های اروپایی با نرخ رشد جمعیت منفی در راس کشور هایی هستند که برای تغییر در سیمای جمعیتی شان اقدام کرده اند . سیاستهای تشویقی آنها بیشتر قالب کمکهای مالی، ایجاد تسهیلات در امر آموزش، بهداشت، حتی در قالب بسته های مرخصی و غیره مطرح میشود. اما در ایران، هنوز موانع فرزندآوری و حتی بالاتر از آن موانع ازدواج از پیش پای جوانان برداشته نشده و مشوق های ازدواج و فرزندآوری تنها روی کاغذ نوشته شده است. بنابر این لازم است مسیولین ایران، بسترهای لازم و همچنین مشکلات اقتصادی خانواده ها و هچنین معضلات ازدواج جوانان را برطرف نموده تا خانواده ها برای افزایش نسل و جوانان برای ازدواج، بدون هیچ مشکل اقتصادی و اجتماعی و... به سمت این مسئله تشویق شوند.

    کلیدواژگان: سیاست جمعیتی، سیاست تشویقی، افزایش جمعیت، جهان، ایران
  • سعیده مرادی فر*، جواد رکابی شعرباف صفحات 81-99

    وجود بازیگران غیردولتی همانند اتحادیه اروپا در عرصه روابط بین الملل سبب تحول در ماهیت چندجانبه گرایی شده است. این تحول سبب ظهور نوع جدیدی از چندجانبه گرایی تحت عنوان چندجانبه گرایی2 یا چندجانبه گرایی نوین شده است. این مفهوم به استعاره گرفته شده از وب2 بوده که از اصلی ترین ویژگی های آن تنوع سازمان های چندجانبه گرایانه، اهمیت روزافزون بازیگران غیردولتی مانند سازمان های منطقه ای، نظم چندقطبی و سیستمی باز است. از اینرو نگارندگان در تلاشند تا مفهوم چندجانبه گرایی2 را به عنوان یک استعاره برای درک نقش اتحادیه اروپا در بافت بین المللی در حال تحول روابط بین الملل معرفی کنند. این مقاله بدنبال پاسخ به این پرسش بوده که اتحادیه اروپا چگونه در این نوع چندجانبه گرایی پیشرو بوده است؟ در مقام پاسخ به این مهم اشاره می شود که برای ورود به سیستم چندجانبه گرایی2 نیاز به ایفای نقش بایگران منطقه ای است، اتحادیه اروپا به عنوان بازیگر منطقه ای با عضویت در سازمان ملل و گروه8 توانسته پیشرو در حالت2 چندجانبه گرایی باشد. در واقع اتحادیه اروپا بدنبال سازگاری خود با این تحولات بوده تا خود را بر اساس بافت و شرایط در حال تحول، دوباره باز تعریف و معرفی کند. نگارندگان در این مقاله سعی کردند به شیوه توصیفی-تحلیلی سوال و فرضیه مقاله را مورد ارزیابی قرار دهند.

    کلیدواژگان: چندجانبه گرایی2، چندجانبه گرایی1، اتحادیه اروپا، سازمان ملل، گروه8
  • شیرین حداد زند*، سید علی منوری صفحات 100-118
    سیاست های توسعه گرایانه چین، موجب افزایش نیاز این کشور به منابع انرژی شده و افزایش واردات نفت و گاز را از نقاط مختلف جهان به ویژه خلیج فارس در پی داشته است. این امر توجه چین را به دو ستون اصلی در تامین انرژی در خلیج فارس یعنی ایران و عربستان جلب نموده است. بااین وجود، روابط میان چین و عربستان و ایران در حوزه انرژی دارای فراز و نشیب های بسیار بوده؛ که دلیل اصلی آن را می توان در مسایل سیاسی و مسایل خاص این منطقه از جمله روابط ویژه این دو کشور با آمریکا جست وجو نمود. پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چگونه تحریم های آمریکا علیه ایران در سال های 2019-2009 بر همکاری های نفتی چین و عربستان تاثیر گذاشته است؟ در پاسخ این فرضیه با روش تکوینی بررسی می شود که با کاهش فرصت های همکاری های چین و ایران در حوزه انرژی به دلیل نظام تحریم های آمریکا علیه ایران، همکاری های نفتی چین و عربستان در سال های 2019-2009 گسترش یافته است. تحقیق حاضر به این نتیجه رسیده که نظام تحریمی آمریکا؛ ایران قدرتمند را در حوزه اقتصادی منزوی کرده و فرصتی طلایی برای کشورهای چین و عربستان به وجود آورده تا روابط خویش را در حوزه اقتصاد، به ویژه انرژی تحکیم بخشند.
    کلیدواژگان: تحریم های آمریکا، چین، عربستان، ایران، همکاری های نفتی
  • سینا عمادی*، رضا سیمبر صفحات 119-134

    سوال اصلی این پژوهش بررسی مهم ترین انگاره های هویتی موثر بر شکل گیری رفتار سیاست خارجی ایران در قبال حکومت منطقه ای کردستان عراق می باشد که در سه سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی با رویکرد توصیفی و تحلیلی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در بعد داخلی، تاثیر کردهای ایرانی (به ویژه اهل سنت) در سه زمینه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تبیین شده است. انگاره های سیاسی بویژه تلقی متفاوت نظام جمهوری اسلامی با تلقی برخی گروه های کرد ایرانی اپوزیسیون مورد حمایت حکومت اقلیم کردستان عراق "، به حاکم شدن فضای امنیتی بر سیاست خارجی ایران نسبت به حکومت اقلیم کردستان عراق منجرگردیده است. در زمینه اقتصادی، روابط طرفین با افزایش رشد مبادلات مواجه بوده که سهم مناطق کردنشین داخلی ایران اندک قلمداد می شود. گسترش همکاریهای فرهنگی دو جانبه نیز به جهت تمایزات هویتی محقق نشده است. در بعد هنجا رهای منطقه ای، اولویت نخست سیاست خارجی ایران بعد از 2003 تشکیل دولت مرکزی شیعی عراق تعریف گردید که بر روابط جمهوری اسلامی با حکومت اقلیم کردستان عراق تاثیر گذار بوده است. در بعد بین المللی نیز جمهوری اسلامی با شناسایی امریکا و اسراییل به عنوان " دگرهای هویتی" درصدد کاهش نفوذ و استقرار آنان در خاک اقلیم کردستان عراق تمرکز داشته است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، انگاره، هویت، دگر هویتی، دولت شیعی
|
  • Sayed Ghasem Zamani *, Ali Mohammaddoust Pages 1-17
    The main issue in this regard has been Trump's policies and approaches to the fight against and control of the coronavirus on the one hand, and the support of various sections and classes of the American society, including medical, economic, and so on. An issue that did not materialize in practice and led to protests from a wide range of people, giving him a broad functional legitimacy for Trump and the neoconservative administration. In this article, the authors attempt to answer the question: what impact the Corona crisis has had on the functioning and legitimacy of the Trump administration, and what is the possible future for the US socio-political system? The authors' hypothesis in this article indicates the intensification of the Trump administration's crisis of legitimacy during the outbreak of the Coronavirus in this country, and the findings of the article show that the use of written descriptive and analytical methods, the use of written and library resources indicate the possible occurrence of three It will be a major consequence for Trump. First; Defeat in the upcoming US presidential election; Second, the deepening of bipolarity in the United States and, ultimately, the emergence of security crises in the United States
    Keywords: Corona, Crisis, United States, Donald Trump, Legitimacy Crisis
  • Siamak Kakaei *, Sayed Jalal Dehghani Firuzabadi, Asadolah Athary Pages 18-37
    The Syrian developments after 2011 led to the adoption of conflicting positions and policies by regional and international actors in the face of the unrest in this country. Turkey in the Syrian neighborhood organized and supported the Syrian opposition, which eventually led to military intervention. Such a move would not only complicate the Syrian crisis, rather, its domestic and regional consequences led to the aggression of Turkish foreign policy.This study seeks to investigate and answer the question of what are the factors influencing the aggressiveness of Turkey's foreign policy towards Syria between 2015 and 2020? In answer to this question, several factors are raised. That Turkish policy during this period was influenced by the increase in the activity of insurgent groups and proxy wars inside Syria and at the same time the political and military movements of the Kurds in the northern regions of the country. At the same time, Ankara sought to increase regional power, a combination of which has made Turkish foreign policy more involved. The research method is analytical-explanatory which uses data collection from books and documents. John Mersheimer's theory of aggressive realism is used to explain and analyze the subject of the research.
    Keywords: ofencive realism, regional hegemony, Turkey, Syria, ofencive politics
  • Amir Mollai Mozaffari Pages 38-57
    Donald Trump is one of the political figures whose understanding of the nature of his thinking and behavior has attracted the attention of psychologists more than any previous president of the United States of America, because he shows high levels of mobility and excitement. Thus, many psychologists have attempted in their numerous articles and interviews to analyze the behavior and words of Trump based on various personality tests. This article attempts to highlight the similarities and differences in the findings of the most reliable diagnoses and study the intellectual and psychological structure of Donald Trump. The main question here is concerned with the nature of Donald Trump’s character and how his behavior can be understood, analyzed and predicted. To this end, Trump’s character has been studied through the lenses of the Hare Psychopathy Checklist, DSM-4’s Narcissistic Personality Disorder, Millon Inventory of Diagnostic Criteria, The Big Five Model, and the six-dimensional HEXACO Model. Examining and evaluating the results of various psychological tests and analyzing Trump's personality can lead to a deeper understanding of political behaviors and actions and the possibility of predicting his actions during his term in the presidential office..
    Keywords: Donald Trump, Mental disorders, Narcissism, Personality Test, psychology
  • Mojtaba Taheri, Ali Pezhhan *, Mohammadjavad Mahmoodi, AliReza Golshani Pages 58-80

    In recent years, many countries in the world have a positive view of population growth, and accordingly, they have moved their policies towards incentive policies. Also, due to the decline in Iran's fertility below the replacement level in the mid-2000s, Iran's peronatalist policies resumed in 2006 after almost two decades. The purpose of this study is to review Iran's population incentive policies and compare it with other countries in the world. European countries are at the top of the list with negative population growth rates Who have tried to change the appearance of their population. Their incentive policies are mostly in the form of financial aid, education facilities, health, even in the form of vacation packages,. But in Iran, barriers to childbearing and even higher barriers to marriage have not yet been removed from young people, and incentives for marriage and childbearing have been written only on paper. Therefore, it is necessary for the authorities in the Iran to solve the necessary conditions as well as the economic problems of families as well as the problems of youth marriage, so that families can increase the generation and youth for marriage, without any economic or social problems, etc. Encourage the issue.

    Keywords: Demographic policy, incentive policy, Population growth, world, Iran
  • Saeedeh Moradifar *, Javad Rekabi Sharbaf Pages 81-99

    The presence of non-state actors, such as the European Union, in international relations, has revolutionized the nature of multilateralism. This development has led to the emergence of a new type of multilateralism called multilateralism2.0 or modern multilateralism. This concept is taken from Web 2.0 and its main features are the diversity of multilateral organizations, the growing importance of non-governmental actors such as regional organizations, multipolar order, and open system. The authors, therefore, seek to introduce the concept of multilateralism as a metaphor for understanding the role of the European Union in the evolving context of international relations. This article seeks to answer this question: how the EU has been at the forefront of this kind of multilateralism. The authors argue that entry into multilateralism2.0 requires the role of regional actors. The European Union, as a regional player with membership in the United Nations and the G8, has been able to lead the way in modern multilateralism. In fact, in order to redefine its role in the context of the international system, the European Union has sought to adapt to these developments. In this article, the authors tried to evaluate the question and hypothesis of the article in a descriptive-analytical manner.

    Keywords: Multilateralism 2.0, Multilateralism 1.0, EU, Un, G8
  • Shirin Haddad Zand *, S.Ali Monavari Pages 100-118
    China's expansionist policies have increased the country's need for energy resources and increased oil and gas imports from around the world, especially from the Persian Gulf. This has drawn China's attention to the two main pillars of energy supply in the Persian Gulf: Iran and Saudi Arabia. However, China-Saudi Arabia and China-Iran's energy relations have had many ups and downs and the main reason can be found in the political issues and specific issues of the region, including the special relations between this two countries with the United States. This research seeks to answer the question of how U.S. sanctions against Iran in 2009-2019 have affected China and Saudi Arabia's oil cooperation. In response to this hypothesis, an explanatory method is used to examine that U.S. sanctions against Iran, by reducing the opportunities for China-Iran's energy cooperation, have led to the expansion of China –Saudi Arabia's oil cooperation in 2009-2019. This research concludes that the U.S. sanctions system isolated the powerful Iran in the economic field and created a golden opportunity for China and Saudi Arabia to strengthen their economic relations, especially energy relations.
    Keywords: U.S. Sanctions, China, Saudi Arabia, Iran, Oil Cooperation
  • Sina Emadi *, Reza Simbar Pages 119-134

    The question of this research is examination the most important identity ideas that effecting on formation Iran foreign policy behavior unto Kurdistan regional government. These ideas have assessment in three levels with a descriptive-analytical approach: domestic, regional and international. In domestic dimension, Iran Kurdish character (especially Sunni Kurdish) as important variable on Iran foreign policy unto KRG has analyzing on three field containing political, economical and cultural. Political ideas especially different imagination Islamic republic of Iran and some Iran opposition Kurdish groups that supported by KRG led to securitization Iran foreign policy unto KRG. In economical dimension relations between both parties developing, however stocks of Iran Kurdish regions assess few. In cultural ideas there were identity- Differentiation, that prevented bi-cultural collaboration. In regional ideas the Iran priority after 2003 was Iraq Shiite central state that always influence on Iran and KRG relations. International ideas also causes as divergent factor. Islamic republic of Iran has recognizing USA and Israel as identity-others that have trying to decreases their influence in KRG.

    Keywords: Foreign policy, Ideas, Identity, identity-others, Shiite state