فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالمحمود محمدی لرد*، مهدی میرمحمدی صفحات 1-23

    در این پژوهش تلاش شده است بر اساس سرفصل‏‏ های موجود در سال ‏نمای امنیت ملی که متمرکز بر مسیله‏ های امنیت ملی هستند، مدلی برای برآورد ضریب امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ارایه شود. بدین منظور از راهبرد تحلیل محتوا، منطق درخت تصمیم و روش تحلیل شبکه استفاده و یک مدل مفهومی با نام مدل «ناظم» معرفی شد که شامل چهار بعد است و از حروف ابتدایی هر بعد تشکیل شده است که شامل عوامل ناامن‏ کننده، امنیت ‏ساز، ظرفیت ‏های نظام و محرک ‏ها است. نتایج این پژوهش نشان داد که بعد ظرفیت‏ های نظام بیش از سایر ابعاد در ضریب امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران نقش دارد. بنابراین اگر راهبرد کلان امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران متمرکز بر افزایش ظرفیت باشد، تاثیر بیشتری نسبت به راهبرد مقابله با عوامل ناامن کننده خواهد داشت. افزایش سطح کارامدی نظام سیاسی، بهبود تعامل بین قوای سه‏ گانه، افزایش اعتماد سیاسی و سرمایه اجتماعی دولت، افزایش سطح تولید، ترمیم نظام انتخاباتی و افزایش قدرت اجماع ‏سازی ایران در سازمان‏ های بین ‏المللی، بیش از اقدامات کنترلی و مقابله‏ با عوامل ناامنی موجب افزایش ضریب امنیت ملی می ‏شوند.

    کلیدواژگان: برآورد، جمهوری اسلامی ایران، ضریب امنیت ملی، مدل ناظم
  • محمدرضا پویافر* صفحات 24-57

    شناخت و تحلیل از تحولات ‏دین‏داری در جامعه ایرانی، علاوه بر اینکه شاخصی از تحولات فرهنگی و اجتماعی است، فهم عمیق تر و تبیین روند تغییرات در حوزه‏ های دیگر، از جمله وجه اجتماعی امنیت، چه در سطح امنیت عمومی و چه در سطح امنیت ملی را میسر می ‏سازد. این پژوهش در پی آن است تا با مطالعه روند تحولات ‏شاخص ‏های ‏دین‏داری در ابعاد و ‏مولفه ‏های مهم آن، به تحلیل نسبت این تحولات در جامعه امروزین ایران با بعد اجتماعی امنیت ملی بپردازد. بر این اساس، یافته های به ‏دست ‏آمده در پیمایش های ملی انجام ‏شده، به ویژه طی بیش از چهار دهه استقرار نظام جمهوری اسلامی، مورد مطالعه و تحلیل روند قرار گرفته است. یافته ها نشان داده که تغییرات در ‏دین‏داری مردم ایران و همچنین نگرش آنها به دین، ‏موسسات دینی و رویه های رسمی در حکمرانی دینی، به سوی نزول جایگاه، اهمیت و نقش نهاد دین در جامعه در حرکت است. بر مبنای نتایج به ‏دست ‏آمده و فرازوفرودهای ‏شاخص ‏های مختلف ‏دین‏داری، پیشنهادهای راهبردی برای سیاستگذاری مطلوب و اصلاح روندهای موجود ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دین‏داری، باورها، عواطف دینی، اعمال دینی، مناسک دینی، حکمرانی دینی، امنیت ملی
  • علیرضا خسروی* صفحات 58-92
    در مقاله پیش رو با طرح این پرسش که چگونه می ‏توان همزمان با لحاظ اقتضایات تیوریک و معنای شایع و لیبرالی حکمرانی از موضوعیت آن در امنیت ملی که اصولا مرتبط با حکومت‏ داری و مرجع دولتی است و سپس در موضوعیت آن با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بحث نمود، سعی شده است با ابتنای بر گفتمان انقلاب اسلامی این فرضیه تجویزی که ترسیم حکمرانی امنیت ملی مستلزم بازیابی مرجع امنیت در متن گفتمان انقلاب اسلامی است، مورد بررسی قرار گیرد. یافته های حاصله موید آن است که چون مرجع امنیت در گفتمان انقلاب اسلامی در یک سلسله طولی از خدا تا ولی فقیه تجلی می یابد، حکمرانی امنیت ملی در جمهوری اسلامی با ابتنای بر معنای رایج و مصطلح حکمرانی خوب که اصالتا در پی مرجعیت جامعه و مردم یا اولویت‏ دادن به آن است منتفی است، چه اینکه امکان توافق و تعامل محتوایی میان مراجعی نظیر جامعه و مردم با مرجعیت اسلام و نیز معکوس‏ شدن رابطه میان امام و امت وجود ندارد. با وجود این، اطلاق و کاربست حکمرانی در معانی و برداشت ‏های لیبرالی و رایج آن برای جمهوری اسلامی ایران منوط به عبور آن از فیلترهای گفتمانی و بهره ‏برداری از فضای مباح است؛ به گونه ‏ای که هم از گزاره‏ های مطلوب آن بهره‏ مند و هم از سلطه مدلولات شایع آن که در قالب اسناد بین ‏المللی و نظایر آن تجلی یافته، حذر شود. در این مقاله، عناوین این اهداف مرجع و نسبت آن با مرجع امنیت به گونه ‏ای که زمینه ترسیم حکمرانی امنیت ملی جمهوری اسلامی را فراهم سازد؛ بر اساس اصالت و ضرورت، دسته ‏بندی و اولویت ‏بندی شده است.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی امنیت ملی، مرجع امنیت، اهداف مرجع امنیت، گفتمان انقلاب اسلامی
  • غلامرضا سالارکیا* صفحات 93-113
    این پژوهش به چرایی تاریخ نگاری سازمان‏ اطلاعاتی در نظام های سیاسی می پردازد. تاریخی که بخش عمده ای از آن یا به دلیل پنهان‏‏کاری مستتر در فعالیت های اطلاعاتی از انظار مخفی شده است یا ملاحظات و مصالح سیاسی یا غفلت از این مهم، مدفن آن گردیده است. در این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به این سوال هستیم که «نوشتن و ثبت تاریخ سرویس های اطلاعاتی چه کمکی به امنیت ملی می کند؟» هدف از انجام این پژوهش، روشن ‏ساختن ابعاد تاریخ نگاری سازمان های اطلاعاتی و تاثیر آن در امنیت ملی است. داده های مورد نیاز از طریق منابع ثانویه و سپس مصاحبه با شش نفر از خبرگان موضوع گرد آوری شده است. داده ‏ها نیز به روش تحلیل موضوعی و با استفاده از کدبندی باز، کدبندی محوری و کدبندی گزینشی تحلیل شده ‏اند. به این منظور در ابتدا به نقش سازمان های اطلاعاتی در کشورداری پرداخته می شود و سپس هفت دلیل تاریخ نگاری سازمان اطلاعاتی که نتیجه پژوهش می باشد، ذیل سه بعد اصلی معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، سازمان اطلاعاتی، سیاست گذاری، مطالعات اطلاعاتی
  • سید مسعود موسوی* صفحات 114-147

    با پیروزی انقلاب اسلامی، بسیاری از گفتمان ‎های حاکم در حوزه ‎های مختلف از جمله گفتمان تاریخی دچار تحول شد. در جهت ‏دهی به این تحول گفتمانی، امام خمینی (ره) و آیت ‏الله خامنه ‏ای به عنوان رهبران نظام جمهوری اسلامی نقش محوری داشتند. در گفتمان تاریخی ایران پس از انقلاب، صحبت در باب فهم و بینش تاریخی امام خمینی (ره) و آیت ‎الله خامنه ‎ای اهمیت بسیاری دارد؛ به خصوص که بینش، روش و ارزش ‎های پذیرفته ‏شده در تاریخ نگاری و نیز اندیشه تاریخ ‎نگرانه برخی مورخان ایرانی بعد از انقلاب تا حد زیادی تحت تاثیر نگاه و رویکرد ایشان بوده است. نظر به اهمیت این موضوع، مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که در درجه نخست، تاریخ و تاریخ ‎نگاری در گفتمان تاریخی امام خمینی (ره) و آیت الله خامنه ‎ای در مقام رهبران جمهوری اسلامی، چه جایگاهی داشته و در گام بعد در قالب مطالعه تطبیقی، گفتمان تاریخی این دو رهبر از چه شباهت ‎ها و تفاوت هایی با یکدیگر برخوردار است.

    کلیدواژگان: تاریخ‏ نگاری، امام خمینی(ره)، آیت ‏الله خامنه ‏ای، انقلاب اسلامی، روحانیت، گفتمان تاریخی
  • عبدالله قنبرلو* صفحات 149-179
    با توجه به مزیت های فرهنگی- تمدنی ایران، استفاده از دیپلماسی فرهنگی می تواند نقش مهمی در بهبود قدرت نرم و تامین منافع ملی این کشور داشته باشد. در عمل، تاکنون نتایج حاصل از دیپلماسی فرهنگی در مقایسه با پتانسیل های عظیم کشور رضایت بخش نبوده است. با وجود بعضی دستاوردهای مهم، این دیپلماسی نتوانسته در تقویت وضع «پذیرش بین المللی» ایران نقش قدرتمندی بازی کند. بر این مبنا، سوال مقاله این است که چرا دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نتوانسته در بهبود جایگاه بین المللی ایران تاثیر چشمگیری داشته باشد. در پاسخ به این پرسش، مقاله به مشکلات و چالش های دیپلماسی فرهنگی ایران می پردازد. فقدان استراتژی منسجم، غفلت از بخش خصوصی، ضعف کارگزاران دولتی، غلبه نگاه ایدیولوژیک و تعدد نهادهای سیاستگذاری مهمترین عوامل دخیل در تضعیف دیپلماسی فرهنگی کشور هستند. این مقاله پس از بررسی و تحلیل مسایل، به پیشنهادهایی برای کارآمدسازی دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران خواهد رسید.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم، منافع ملی، پذیرش بین المللی، ارزش ها و هنجارهای جهانشمول، جمهوری اسلامی ایران، ایدئولوژی، اسلام و غرب، شیعه و سنی
|
  • AbdulMahmoud Mohammadi Lord *, Mehdi Mir Mohammadi Pages 1-23

    In this research, an attempt has been made to provide a model for assessing the national security coefficient of the Islamic Republic of Iran based on the topics in the Year Book of National Security, which focus on national security issues. For this purpose, content analysis strategy, decision tree logic and network analysis method were used and a conceptual model called "NAZAM" model was introduced, which includes four dimensions and consists of the initials of each dimension, which include insecure factors, security. The results of this study showed that the system's capacity dimension plays a role in the national security coefficient of the Islamic Republic of Iran more than other dimensions. Therefore, if the overall national security strategy of the Islamic Republic of Iran is focused on increasing capacity, it will have a greater impact than the strategy to deal with insecure factors. Increasing the level of efficiency of the political system, improving the interaction between the three powers, increasing the political trust and social capital of the government, increasing the level of production, repairing the electoral system and increasing Iran's consensus-building power in international organizations, more than control and countermeasures against insecure factors will increase national security.

    Keywords: Assessment, Islamic Republic of Iran, National Security Coefficient, NAZEM Model
  • MohammadReza Pouyafar * Pages 24-57

    Recognition and analysis of religiousness developments in Iranian society, in addition to being an indicator of cultural and social developments, facilitates a deeper understanding and explanation of changes in other areas, including the social aspect of security, both at the level of public security and in the level of national security. This paper seeks to study the trend of developments in religiosity indicators in its important dimensions and components, to analyze the relationship between these developments in today's Iranian society with the social dimension of national security. Accordingly, the findings obtained in the national surveys, especially during more than four decades of the establishment of the Islamic Republic, have been studied and analyzed. Findings have shown that changes in the religiosity of the Iranian people, as well as their attitudes toward religion, religious institutions and official procedures in religious governance, are moving towards the decline of the status, importance and role of religion in society. Based on the results obtained and the ups and downs of various indicators of religiosity, strategic proposals for optimal policy-making and reform of existing trends have been presented

    Keywords: Religiosity, beliefs, Religious Emotions, Religious Practices, Religious rituals, Religious governance, National Security
  • Alireza Khosravi * Pages 58-92
    This article seeks to theoretically examine the national security governance in the discourse of the Islamic Revolution. The author believes that the word governance comes from the context of liberal thought and its use in the intellectual field of the Islamic Republic requires its adaptation to the security authority in the discourse of the Islamic Revolution. The author distinguishes between the security refference and the reffrent object of security and believes that the security refference is manifested in the discourse of the Islamic Revolution in a longitudinal series from God to the Supreme Leader.  So that the rule of national security in the Islamic Republic based on the common meaning of good governance, which originally seeks or prioritizes the authority of society and the people, is rejected. To provide the basis for drawing the national security governance of the Islamic Republic, author tries to describe and categorize reffrent objects of security and the security reference in Iran.
    Keywords: Governance, National Security Governance, security reference, Objectives of Security Reference, Islamic Revolution Discourse
  • Gholamreza Salarkia * Pages 93-113
    This study deals with the reasons of historiography of intelligence organization in political systems, a history in which much of it has been hidden from view either because of covert secrecy in intelligence activities or because of political considerations or neglect. In this study, we seek to answer the question, "How does writing and recording the history of intelligence services help national security?" The purpose of this study is to clarify the dimensions of historiography of intelligence organizations and its impact on national security. The required data were collected through secondary sources and then interviews with six experts on the subject were conducted. Data were also analyzed by thematic analysis using open coding, axial coding and selective coding. For this purpose, first the role of intelligence organizations in state craft is discussed and then the seven reasons for the historiography of intelligence organizations that are the result of research are introduced under three main dimensions.
    Keywords: Historiography, intelligence organization, Policy making, Intelligence Studies
  • Seyed Massoud Mousavi * Pages 114-147

    With the victory of the Islamic Revolution, many of the dominant discourses in various fields, including historical discourse, changed. Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei played a pivotal role in directing this discourse change as the leaders of the Islamic Republic. In the historical discourse of Iran after the revolution, talking about the historical understanding and insight of Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei is very important; especially since the insights, methods and values accepted in historiography as well as the historical thinking of some Iranian historians after the revolution have been greatly influenced by their views and approaches. Given the importance of this issue, the present article seeks to answer the question of what is the place of history and historiography in the historical discourse of Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei as the leaders of the Islamic Republic. And in the next step in the form of a comparative study, what are the similarities and differences between the historical discourse of these two leaders.

    Keywords: Historiography, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, Islamic Revolution, clergy, Historical Discourse
  • Abdullah Ganbarloo * Pages 149-179
    Given the cultural-civilizational advantages of Iran, the use of cultural diplomacy can play an important role in improving soft power and securing the national interests of this country. In practice, the results of cultural diplomacy so far have not been satisfactory compared to the huge potential of the country. Despite some important achievements, this diplomacy has not been able to play a strong role in strengthening Iran's "international acceptance" status. Accordingly, the question of the article is why the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran has not been able to have a significant impact on improving Iran's international status. In response to this question, the article addresses the problems and challenges of Iranian cultural diplomacy. Lack of a coherent strategy, neglect of the private sector, weakness of government agents, overcoming ideological views and the multiplicity of policy institutions are the most important factors involved in weakening the country's cultural diplomacy. This article, after reviewing and analyzing the issues, will reach some suggestions for the efficiency of cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: cultural diplomacy, Soft power, National Interests, International Acceptance, Universal Values, Norms, Islamic Republic of Iran, Ideology, Islam, the West, Shiites, Sunnis