فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده حاجی محمدحسین*، فاطمه عزیز آبادی فراهانی صفحات 1-17

    مقدمه و هدف پژوهش:

    از آنجا که شهروندی از مفاهیم کلیدی در شناخت و توصیف جایگاه و وضعیت انسان امروزی است، می طلبد تا به نیازهای این جایگاه از طریق زنجیره ای از فعالیت های فرهنگی- آموزشی پاسخی مناسب و درخور داده شود. اینکه این فعالیت ها چگونه و با چه سازوکارهایی می تواند بر تحول فرهنگ شهروندی تاثیرگذار باشد، موضوع اصلی این مقاله است.   هدف اصلی تحقیق شناخت میزان تاثیر فعالیت های سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران در توسعه فرهنگ شهروندی است .
     

    روش تحقیق:

    روش پژوهش در این بررسی، توصیفی- تحلیلی است که اطلاعات آن به روش پیمایشی و از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردیده است.

    یافته های پژوهش:

    حاکی از آن است که فرضیه های فرعی شامل: تاثیر فعالیت های آموزشی، تبلیغی و تفریحی بر توسعه سطح بهداشت و سلامت جسمی شهروندان به میزان 61.2٪ زیاد، سلامت روانی به میزان 43٪ زیاد، توسعه اخلاق و رفتار شهروندی و حس احترام به دیگران در نزد شهروندان به میزان 54.6٪ متوسط تا خیلی زیاد، حس نوع دوستی شهروندان به میزان 50.7٪ متوسط تا خیلی زیاد، توسعه امنیت فردی شهروندان  به میزان 39.2٪ در حد صفر، توسعه امنیت اجتماعی شهروندان به میزان 24.5٪ در حد صفر، توسعه سطح مشارکت سیاسی شهروندان  به میزان 51.9٪ متوسط تا زیاد و فرضیه فرعی آخر، تاثیر معنادار فعالیت های آموزشی، تبلیغی و تفریحی بر توسعه سطح مشارکت اجتماعی، فرهنگی شهروندان به میزان 42.5٪ در حد متوسط تا زیاد رد یا تایید شدند فرضیه اصلی (فعالیت های آموزشی، تبلیغی و تفریحی سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران بر توسعه فرهنگ شهروندی تاثیر معناداری دارد) نیز به میزان میانگین مجموع درصد تایید فرضیه های فرعی (30 درصد) در حد زیاد مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج برآمده از تحقیق ناظر بر ارتباط ضعیف و تاثیر نه چندان مثبت فعالیتهای سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بر توسعه امنیت وتاثیر متوسط بر مشارکت سیاسی و اجتماعی ،فرهنگی و نیز تاثیر مثبت ودر حد زیاد بر سلامت جسمی و روانی و اخلاق و رفتار شهروندان تهرانی است .

    کلیدواژگان: فعالیت فرهنگی، سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران، فرهنگ شهروندی
  • احسان فرخی*، علی نوری کرمانی، علی اکبر رضایی صفحات 19-29

    مقدمه و هدف پژوهش:

    هدف کلی این تحقیق تبیین نقش شهرداری ها در ارتقای مدیریت شهری با رویکرد محله گرایی است که با مطالعه اهمیت محله گرایی در ارتقای مدیریت شهری شهرداری تهران با عنوان هدف ویژه بررسی می گردد.

    روش پژوهش:

    برای مطالعات میدانی و سنجشی افته های مطالعه از روش هایی چون مصاحبه با متخصصان، مصاحبه با مسیولان شهری، پرسشنامه و مشاهده استفاده شد. در فرایند گزینش محله های مورد سنجش، تلاش شد تا محله هایی انتخاب شوند که به لحاظ ویژگی های کالبدی و اجتماعی متفاوت و به نوعی نماینده ای مناسب از محله مورد مطالعه به لحاظ گونه بندی کالبدی اجتماعی باشند تا یافته های پژوهش قابلیت تعمیم بیشتری داشته باشند.

    یافته ها:

    با در نظر گرفتن اهمیت شاخص ها و مقایسه شاخص ها و مقایسه آنها مشخص شد که شفافیت و اطلاع رسانی صحیح مهم ترین معیار و دارای بیشترین امتیاز است. مقایسه میان معیارهای مربوط به اجتماع محلی، بیانگر اهمیت بیشتر مولفه سرمایه اجتماعی از سرمایه کالبدی محله است. همچنین این نکته مهم، لزوم توجه به معیارهای سرمایه اجتماعی را در قالب شبکه اجتماعی، مسیولیت پذیری و توانایی های فردی اهالی، هنجارها و ارزش های عرفی و اعتماد مورد تاکید قرار می دهد. پس لزوم توجه به موارد فوق الذکر در قالب تدوین برنامه کاربردی و مناسب در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی های مدیران و مسیولان مدیریت شهری احساس می گردد.

    نتیجه گیری:

    بنابر این تعریف اهداف و برنامه ها برای ناحیه و اجرای آنها از طرف شهرداری ناحیه با نظارت شهرداری منطقه 13 و مقیاس های بالا صورت می گیرد در صورتی که شورای ناحیه که برآمده از نظر شورای مردم می باشد، می تواند کار نظارت را برعهده بگیرد. لذا تمام مشکلات و نیازهای ناحیه ای که می تواند در سطح ناحیه و توسط نهادهای مردمی و شورایی انجام گیرد نباید به سطوح بالاتر مثل شهرداری مناطق یا شهرداری مرکزی ارجاع داده شود.

    کلیدواژگان: شهرداری، رویکرد محله محوری، مدیریت شهری، توسعه پایدار
  • حمیده رشادت جو*، محدثه فدائی صفحات 31-40

    مقدمه و هدف پژوهش:

    توسعه فضاهای فرهنگی عبارت از فعالیت های مردم  و سازمان ها برای ایجاد رابطه میان آثار هنری و میراث فرهنگی و نیز برای گسترش خلاقیت آنان است. فضاهای فرهنگی مکانی مناسب برای یادگیری مهارت های چون نظم و انضباط، اعتمابه نفس، رهبری و اصول بنیادین از قبیل صبر و شکیبایی و همکاری است و احترام را آموزش می دهد.

    روش پژوهش:

    روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری، شهروندان گنبدکاووس هستند که تعدادشان 143559 نفر است و با کمک فرمول کوکران حجم نمونه1465 نفر به دست آمد.

    یافته ها:

    نتایج از آزمون کی دو نشان می دهد مشارکت مالی (1102.823= 2χ)، اجرایی (1670.410= 2χ) و فکری (1600.471= 2χ) شهروندان با میزان توسعه فضاهای فرهنگی رابطه دارد و مشارکت شهروندان (1700.32= 2χ) باعث توسعه این فضاها می شود. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که همبستگی قوی و مثبتی بین مشارکت فکری، اجرایی و مالی وجود دارد. افزایش مشارکت شهروندان در یکی از ابعاد، زمینه را برای انواع دیگر مشارکت تسهیل می کند. اولویت بندی تاثیرات با کمک آزمون فریدمن (1640.242= 2χ) نشان داد مشارکت اجرایی (میانگین رتبه2.84)، فکری (میانگین رتبه 1.66) و مالی (میانگین رتبه 1.49) به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر توسعه فضاهای فرهنگی شهرستان گنبدکاوس دارد.

    نتیجه گیری:

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که مشارکت فکری، مالی و اجرایی شهروندان در توسعه فضاهای فرهنگی امری حیاتی است و لازمه دستیابی به اهداف فرهنگی حضور فعال شهروندان در مراحل قبل، حین و بعد از اجرای پروژه های مرتبط با فضاهای فرهنگی است.

    کلیدواژگان: : گنبد کاوس، مشارکت مردمی، فضاهای فرهنگی، توسعه فضاهای فرهنگی
  • عبدالله هندیانی*، محسن قدمی، ناهید همتی صفحات 41-53

    مقدمه و هدف پژوهش:

    امروزه مشارکت یکی از مفاهیم کلیدی و اصلی توسعه پایدار به شمار می رود. مدیران و برنامه ریزان شهری همواره سعی نموده اند با جلب مشارکت های مردمی به یکی ازاهداف خود که شناخت نقش مشارکت شهروندان در حفظ و نگهداری از فضاهای سبز شهری است نایل گردند. این مقاله نیز در راستای همین هدف به " شناخت نقش مشارکت شهروندان در حفظ و نگهداری از فضاهای سبز شهری (مطالعه موردی اراضی عباس آباد)" پرداخته است.

    روش پژوهش:

    اینپژوهش به روش پیمایش و از نوع توصیفی - تحلیلی است که از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک می باشد. جامعه آماری تحقیق 384 نفر است و از بین شهروندان ساکن در منطقه 3 شهر تهران که از بوستان های اراضی عباس آباد استفاده می کنند انتخاب شدند.

    یافته ها:

    یافته ها نشانگر این است که درمشارکت های مالی 9/52 درصد پاسخگویان پرداخت به موقع عوارض، در مشارکت اجرایی 8/79 درصد پاسخگویان مشارکت در پاکسازی پارک ها، درمشارکت فکری 1/69 درصد پاسخگویان مشارکت در نیازسنجی ها، و درمشارکت در ارزیابی 7/49 درصد پاسخگویان مشارکت در ارزیابی عملکرد و فعالیت ها را برمشارکت در حفظ و نگهداری از فضاهای سبز را موثر دانسته اند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مقاله نشانگر این است که در سطح 99 درصد اطمینان متغیرهای مشارکت مالی، مشارکت اجرایی، مشارکت فکری و مشارکت در ارزیابی بر مشارکت در حفظ و نگهداری از فضاهای سبز شهری موثر است. بالاترین میانگین رتبه ای به مشارکت در حفظ و نگهداری فضای سبز و پایین ترین میانگین به مشارکت مالی اختصاص داشته است، همچنین شهروندان مایل به مشارکت در طرح هایی هستند که بار مالی کمتر و سود بیشتری دارند. از اینرو پیشنهاد می گردد مدیریت شهری در جهت سهیم کردن شهروندان مشارکت جو در منافع حاصل از طرح های فضای سبز گامی جدی بردارد.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت مالی، مشارکت اجرایی، مشارکت فکری، مشارکت درارزیابی، حفظ و نگهداری فضای سبز
  • سید محمد صحفی*، ندا کاظمی صفحات 55-65

    بیش از یک دهه است که پروژه های ایجاد شهر الکترونیک در کشورهای مختلف کلید خورده است. در ای ران نی زدولت گامهایی در جهت ایجاد چنین شهرهایی برداشته است.پژوهش حاضر به شناسایی و تحلیل روابط علت و معل ولدر زیرساختهای لازم برای استقرار شهر الکترونیک مبتنی بر هوش تجاری در کلانشهر تهران می پردازد و به دنب ال آنیک مدل مفهومی جدید را توسعه می دهد.در مرحله اول انجام این پژوهش برای شناسایی و پالایش زیرساختهای شهر الکترونیک مبتنی بر ه وش تج اری ازمصاحبه تخصصی و نیم ساخت یافته استفاده شده است. مصاحبه از ترکیبی از خبرگان با تخصصهای گوناگون استفادهب رای اولویتبن دی مع یاره ا و ANP متشکل از 12 نفر صورت گرفته است.در مرحل ه دوم و س وم پ ژوهش ا ز تکنی کشاخصه ها استفاده شده است ودر گام نهایی پژوهش از تحلیل شکاف و از فرمول کوکران ب رای محاس به حج م ننون هاستفاده شده است.مدل توسعه داده شده در این پژوهش نشان داد: بلوغ نرم افزاری، بلوغ سخت افزاری، مراکز دادهای، یکپاره سازیداده ها، حاکنیت داده و مدیریت یکپارچه ارکان اصلی و زیرساختهای بنیادین استقرار شهر الکترونیک مبتنی بر هوشتجاری هستند و الگوی روابط علی میان این متغیرها نشان می دهد که هرچه عناصر آزمون شده در سطوح بالاتر محورقرار بگیرد علی تر هستند.

    کلیدواژگان: شهر الکترونیک، هوش تجاری، بلوغ فناوری اطلاعات، مدیریت یکپارچه شهری، مرکز داده
  • شقایق خیری*، اکرم آزاد ارمکی صفحات 67-79

    مقدمه و هدف پژوهش:

    در شهر تهران پسماندهایی تولید می شود که مصداق طلای کثیف است و ورود آن به منابع آب و خاک، منجر به آلودگی اکوسیستم می گردد و بیماری های زیادی به وجود می آیند و با توجه به این موضوع بر روش صحیح جمع آوری پسماند در شهر تاکید شده است. لذا هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر پذیرش مدیریت پسماند توسط شهروندان شهر تهران می باشد.

    روش پژوهش:

    این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری مورد نظر کلیه زنان خانه دار ساکن شهر تهران بود. حجم نمونه با استفاده فرمول کوکران تعیین شد (385n=). روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب بود. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخت بود. روایی پرسشنامه ها توسط اساتید و کارشناسان محیط زیست استان تهران تایید شد. پایایی بخش های مختلف پرسشنامه از طریق انجام پیش آزمون و محاسبه آلفای کرونباخ برآورد گردید (95/0≥ α ≥78/0).

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که متغیرهای میزان تحصیلات، عوامل اجتماعی همانند آموزشی، مشارکتی و رسانه ای، عوامل اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با پذیرش مدیریت پسماند دارای همبستگی معناداری می باشد.

    نتیجه گیری

    آزمون اسپیرمن با 95 درصد اطمینان رابطه مثبت و معنی داری را بین تحصیلات شهروندان و پذیرش مدیریت پسماند نشان داد. آزمون پیرسون با 99 درصد اطمینان رابطه مثبت و معنی داری را بین عوامل فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، نقش رسانه ها، مشارکت و آموزش شهروندی و پذیرش مدیریت پسماند نشان داد. با توجه به عوامل فوق می توان از همکاری شهروندان در مدیریت پسماند(تفکیک زباله ها و غیره) استفاده بهینه نمود.

    کلیدواژگان: پذیرش، مدیریت پسماند، شهروندان، تهران
  • طیبه زرگر*، راضیه صفایی صفحات 81-86

    مقدمه و هدف پژوهش:

    شکی نیست که در جهان امروز موفقیت هر سازمان به طور مستقیم بستگی رضایت مشتریان سازمان دارد. هر سازمان موفقی مایل است خدماتی را ارایه کند که رضایت مشتریان را فراهم سازد. شرکت ها و موسسات نمی توانند اهداف اساسی کار خود نظیر دستیابی به مزیت رقابتی یا ایجاد سود را نادیده بگیرند. رضایت مشتریان مزایای زیادی را برای شرکت ایجاد می نماید و سطوح بالاتر رضایت مشتریان، منجر به وفاداری مشتریان می شود.در واقع خدمت به مشتری قدیمی ترین و درعین حال تازه ترین مسیله برای هر موسسه ای است.

    روش پژوهش:

    تحقیق حاضر با توجه روابط بین متغیرها و روش های آماری مورد استفاده از دسته تحقیق های همبستگی بوده و به روش میدانی به اجرا در آمده است.

    یافته ها

    باتوجه به معناداری مقدار آزمون F می توان نتیجه گرفت که مدل رگرسیونی تحقیق مرکب از متغیر مستقل و متغیر وابسته مدل خوبی بوده و متغیر مستقل قادر است تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.نتایج رگرسیون خطی ساده دومتغیرهکه بهبود کیفیتتوانایی پیش بینی رضایتمندی مشتریان را در بین مجموعه های ورزشی شهرداری تهران دارد.

    نتیجه گیری

    بهبود کیفیت خدمات مجموعه ورزشی توانایی پیش بینی رضایتمندی مشتریان مجموعه های ورزشی شهرداری تهران را دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی مشتریان، مجموعه های ورزشی، بهبود کیفیت خدمات
  • محسن رنجبر*، فاطمه موحدیان، زهرا السادات احمدی زاده صفحات 87-96

    هدف پژوهش:

    پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سواال است که آیا آموزش کوهنوردان وگردشگران منجر بهحفاظت از محیط زیست، تقویت جوامع محلی، توریسم پایدار و توسعه اکوتوریسم می شود؟ و همچنین کاهش معضلاتزیست محیطی را به دنبال دارد؟ اکوتوریسم کوهستان موجب ارتقاء و تشویق رفتار توریسمی مسیولیت پذیرانه، حفظ وبقای مکانهای طبیعی، حیات وحش و اکوسیستمها، شناخت فرهنگ محلی و شیوه های زندگی سنتی و در نهایت طرحریزی اشکال پایدار و مناسب زندگی برای مردم و افرادی که در نواحی و جوامع دور دست زندگی می کنند، خواهد شد.

    روش پژوهش:

    تحقیق حاضر به شیوه توصیفی انجام شد و دیدگاه افراد مورد ارزیابی قرار گرفت در این پژوهش،کوهستان دماوند به عنوان مورد مطالعه انتخاب شده با توجه به اینکه دماوند به عنوان بلند ترین قله خاورمیانه، باانبار ذخیره تنوع زیستی محسوب می شود همچنین تنها یک اثر طبیعی نیست از » اندمیک « داشتن 72 گونه گیاهیجنبه های دیگر نظیر زمین شناسی نیز بسیار با اهمیت است. و قابلیت ثبت جهانی را نیز دارا است. و بایستی مشکلاتیکه در راه ثبت جهانی آن وجود دارد بر طرف گردد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد به منظوراندازهگیری قابلیت اعتماد، از روش آلفای کرونباخ و با استفاده از نرم افزار spss انجام گردیده است.

    نتیجه گیری

    با بررسی شاخص آموزش مشخص شد که مولفه آموزش عامل تقویت اکوتوریسم کوهستان می باشدیعنی هر چه میزان این مولفه بالاتر باشد میزان تقویت و رشد اکوتوریسم کوهستان دماوند نیز بالاتر می باشد. آموزش ازدو فاکتور آموزش رسمی و غیر رسمی نشات گرفته است. در پایان تحقیق راهکارهایی همانند تلاش برای طراحی وثبت پارک ملی دماوند، تدوین طرح جامع برای گردشگری کوهستان با استفاده از تجربیات کوهنوردان و جوامع محلی،آموزش راهنمایان کوهستان و الگوبرداری از دوره های مشابه در کشورهای موفق در امر راهنمایان، تاسیس شرکتتوسط مردم محلی برای رونق گردشگری و ارایه خدمات و تسهیلات به گردشگران و طراحی شناسنامه و نقشه جامعبرای کوهستان دماوند ارایه گردید که امید است با عمل به آنها تقویت و رشد اکوتوریسم کوهستان دماوند را شاهد

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، اکوتوریسم کوهستان، آموزش، کوه دماوند
|
  • Farida Haji Mohammad Hossein *, Fatemeh Azizabadi Farahany Pages 1-17

    As a citizen of the key concepts in identifying and describing the status and condition of modern man is to take place needs through a series of cultural activities - training to be an appropriate response. The method used in this study was a descriptive - analytic survey sampling data were collected through questionnaires.The main purpose of understanding the impact of cultural activities, Tehran Municipality in the development of civic culture and sub- goals of cognitive components of cultural activities, art, including of educational activities, advertising and the components of the culture of citizens recreational health morality of behavior, the security of and participation of citizens.Achieved results and findings of the study indicate that sub- hypotheses include: the impact of training activities, advertising and entertainment development health and physical health of many citizens, amount 61.2% high, the impact on the mental health of many patients, amount 43% high, impact on the development of ethics and citizenship and a sense of respect for others among citizens, amount 54.6% medium to very high, impact on citizens' sense of altruism amount 50.7% medium to very high, impact on the personal safety of citizens, amount 39.2% Almost Zero, impact on the development of social security of citizens amount 24.5% Almost Zero, impact on the level of political participation increased amount 51.9% medium to high and senior secondary hypothesis, a significant effect of educational activities, promotional and recreational development, social participation, civic culture amount 42.5% medium to high were reject or approve.Thus, the main hypothesis (educational activities, advertising and entertainment Cultural Organization of Tehran Municipality has significant influence on the development of civic culture) also amount mean total percentage of sub- hypotheses verification (30%) were confirmed as high.

    Research results:

    Results from the research concerning the relationship between the poor and the not so positive impact of the activities of the Cultural Organization of the Tehran municipality security and a medium impact on the social and political participation, cultural and positive impact on physical and mental health and conduct much of the city's citizens.

    Keywords: Cultural Activities, cultural organization of Tehran municipality, culture, citizenship
  • Ehsan Farrokhi *, Ali Nouri Kermani, Ali Akbar Rezaie Pages 19-29

    Introduction and goal of the research:

    General goal of this research is to specify the role of municipalities in raising civil management with quarter-centered approach that is examined with studying the importance of quarter-centered approach in raising Tehran municipality civil management titled as specific goal.Research

    Method

    This research has been done in two sections as documentary and field studies and studies results have been measured in order to achieve to main goals this research which specifies the municipalities' role in advancing civil management with quarter-centered approach and respond to the research questions. In the documentary section, components, criteria and indices of the research-relevant variables i.e. raising civil management and quarter-centric approach have been studies. Research model and pattern in the format of forms and shapes have been shown.

    Findings

    Considering the importance of indices and comparing them indicated that correct transparency and information have is considered as the most important criterion with highest point. In the next level, there are competent making, quarter agency institute, tangible and objective presence of civil management, norms and custom values, being responsibility, quarter management institute, full participation and influential mechanism of quarters, public religious locations, law abiding, quarter social network, trust, quarter economic strength and cooperation of organizations responsible for civil affairs respectively. The result of evaluation of existence of indices related to this criterion shows the probability of realizing this criterion in the quarters being examined.

    Conclusion

    Therefore, definition of goals and plans for the region and their performance by the municipality supervised by municipality Region 13 and above scales are made while the district council brought by the opinion of public council can undertake the supervision. Thus, all regional problems and needs that can be resolved in the regional level and by means of public and council institutes should not be referred to upper levels such as regions municipality or central municipality.

    Keywords: Municipality, quarter-centered approach, civil management, Sustainable development
  • Hamideh Reshadatjou *, Mohaddeseh Fadaei Pages 31-40

    Developing cultural spaces means people an organization’s participation to establish the relationship between art and cultural heritage and also promoting their creativity. Cultural spaces are suitable places for learning skills like Discipline, self-confidence, leadership and teach some basic principles like Patience, cooperation and respect .

    Methodology

    Research method is qualitative of survey form and the data gathering tool is questionnaire. Citizens of Gonbadekavoos form the statistical population which is 1465in number. The sample size has been obtained as 1465 people by Cochran formula.

    Finding

    The results of chi - square test shows that the financial contribution (χ2 = 1102823), executive (χ2 =1670410) and intellectual (χ2 = 1600471) citizens with developing the cultural Spaces has relationship and citizen participation (χ2 =170032) causes the development of these spaces. Correlation test results showed that there is a strong and positive correlation between thinking participation, executive and financial. Increase citizen participation in one of the dimensions, the stage facilitate for other types of participation. Effecting prioritizing by the Friedman test (χ2 =1640242) indicated executive contribution (ratio average 2.84), intellectual (ratio average 1.66) and financial (ratio average 1.49) respectively have the greatest impact on the development of cultural spaces in the Gonbadekavoos city.

    Conclusion

    The results showed that citizen intellectual, financial and administrative participation in developing the cultural spaces is vital and is a necessity to achieve Cultural objectives active participation of citizens in the process before, during and after the implementation of projects related to cultural spaces.

    Keywords: Gonbadekavoos, People participation, cultural Spaces, developing the cultural Spaces
  • Abdullah Hendiani *, Mohsen Ghadami, Nahid Hemati Pages 41-53

    Introduction and research purpose:

    Now a days, one of the main and key concepts of the permanent development is participation. Managers and urban planners always have tried to get one of their aims which is recognizing the role of citizens participation in maintaining urban green spaces by attracting peoples participations. This paper along with this goal, have figured out” the role of citizens, participation in Maintaining of the Urban Green Spaces”, and have been provided solutions (case study Abbas- Abad).The method of the research: this research is based on survey method and Descriptive and analytical and it uses questionnaire. Sampling method is systematic accidental. 384 people older” than 18 years old” who live in district 3 in Tehran, in Abbas- Abad gardens were selected.

    Results

    The results show that financial contributions. 52/9% of respondents believe on timely payment of duties involved in the maintenance of green areas, in the executive partnership 79/8 percent of respondents have considered participating in cleaning up the parks, 69/1 percent of respondents participate in intellectual participation in needs assessments, Participate in the evaluation 49/7 percent of respondents involved in evaluating the performance and activities of the partnership has been effective in the maintenance of green spaces.

    Conclusion

    The results of this paper show that 99% confidence of financial participation, Executive participation, Intellectual participations and participating in activities evaluation on participation in the Maintaining of the Urban Green Spaces is effective. The highest average ratings to participate is the Maintaining of the Urban Green Spaces and the lowest average financial contribution is dedicated and also Citizens wishing to participate in the scheme are also less financial burden and are more profitable. It is suggested to contribute to citizen participation in urban management in the climate benefits of green space initiatives serious step to take.

    Keywords: participations, financial participations, Executive participations, Intellectual participations, participations in activities evaluation, Maintaining of the Urban Green Spaces
  • Seyed Mohammad Sohofi *, Neda Kazemi Pages 55-65

    It is more than a decade that the electronic city creation projects have been started in different countries. In Iran, the government has taken steps towards establishing such cities. This study identifies and analyzes the causal and effective relationships in the infrastructure required for the deployment of an electronic city in Tehran based on business intelligence and then develops a new conceptual model.The first phase of this study was to identify and refine the infrastructure of a city based on business intelligence according to special and semi-structured interviews done. The combination of expert interviews with various specialties consisting of 10 persons was used. The second and third stages of the ANP technique were the prioritization criteria and in the final step the gap analysis and the Cokaran formula were used to calculate the sample size used.The model developed in this study showed that software maturity, hardware maturity, data centers, data governance, and the integrated management of the main pillars of the basic infrastructure of an electronic city were based on business intelligence, and the pattern of relationships among these variables suggested that the higher levels of the tested elements were more appropriate.

    Keywords: Electronic City, business intelligence, Data Governance, Maturity of Information Technology, Analytical Network Process Model, Data Center
  • Shaghayegh Kheiri *, Akram Azad Armaki Pages 67-79

    Introduction and purpose of research:

    Wastes generated in Tehran that is true dirty gold and entering the valuable water and soil resources, Ecosystems will lead to more pollution and there are many diseases. Due to this the correct way to collect waste in the city have been emphasized therefore the aim of the study it was Identify the factors affecting the adoption of waste management.

    Method

    The study was the applied and descriptive – correlational method. The research population was all in Tehran Housewives. The sample size was determined by Cochran's formula (n= 385). Proportional stratified random sampling method was used. Data was collected through an instrument that developed by researchers. Validity estimated by a panel of experts in University and Environmental experts, department of Tehran city. Reliability was conducted by a Pilot test study and Cronbach’s alpha coefficient assumed (0/78≤ α ≤ 0/95) which show its suit for research conduct.

    Findings

    the result showed that there was a significant difference between seven variables Education, citizenship education, citizen participation, the role of the media, economic, political and cultural factors in the adoption of waste management among citizens of Tehran.

    Conclusions

    Spearman test with 95% confidence significant positive relationship between education and the adoption of waste management revealed citizens. Pearson test with 99% confidence significant positive relationship between cultural factors, political, economic, media's role, participation and citizenship education and Waste Management Admission indicated. Due to the above factors can be co-citizens in waste management (waste separation, etc.) to be optimized

    Keywords: Waste management, Adoption, Tehranian citizenry, Tehran
  • Tayebeh Zargar *, Razieh Safaei Pages 81-86

    Background & Objective:

    There is no doubt that, today, the success of any organization depends directly on customers’ satisfaction of organization. Any successful organization wishes to provide services that will lead to customer satisfaction. The companies and institutions cannot ignore their important goals such as competitive advantage or profit making. The customer satisfaction brings about many advantages for companies. The higher levels of customer satisfaction lead to customer loyalty. In fact, the customer service is the oldest and yet most recent issue for each institution.

    Methodology

    This was correlational and applied study which was carried out as a field study.

    Findings

    Due to the significance of F test, it was concluded that the regression model –i-e- a combination of independent variables and dependent variable- was a good model and the independent variables could explain the changes in dependent variable. The bivariate simple linear regression results in table 3 showed that the quality improvement, would predict the customer satisfaction in Tehran Municipality's Sports Complexes.

    Conclusions

    Therefore, it was concluded that the quality improvement would predict the customer satisfaction in Tehran Municipality's Sports Complexes.

    Keywords: Customer Satisfaction, sports complexes, improved service quality
  • Mohsen Ranjbar *, F. Movahedian, Zahra Sadat Ahmadizadeh Pages 87-96

    Purpose of research:

    present research is looking for an answer to this question whether could instruction of hikers and Tourists lead to conservation of Environment, consolidation of local communities, sustainable tourism and development of Eco-tourism? And also, could decrement of environmental dilemmas ensue it? Mountain Eco-tourism will cause enhancement and acclamation of liability manner of tourism behavior, retention and Survival of natural places, wildlife and Ecosystems, cognition of local culture and the style of traditional life and finally design stable and suitable configuration for people and those who live in remote areas and communities.Research

    method

    present research was accomplished in descriptive method, and people’s standpoints were evaluated (or and evaluating people’s standpoints). In this research, mountain Damavand was selected as case of study. As regards to Damavand’ height as the highest summit of Middle East, not only it is the repertory of Biodiversity accumulation with 20 ”Endemic” plant species, but also it is important in other aspects like Geology, and it isn’t just a natural phenomenon, and it has capability of World record, so it is necessary to eliminate the problems in this way. Instrument of data collection was questionnaire built up by researcher and in order to measurement of reliability, the Cronbach's alpha method had been performed by SPSS software.

    Conclusion

    By checking the instruction indicator, it was specified that the instruction component was the reinforcement factor of Mountain Eco-tourism. It means that the higher rate of this factor causes the higher rate of reinforcement and growth of Mountain Damavand Eco-tourism. Instruction has derived 2 factors; formal instruction and informal instruction. In the end of research, it was provided solutions such as strive for design and registration of Damavand national park, Codification of comprehensive plan for mountain tourism by the experiments of hikers and local communities, instruction of mountain leaders and modeling(or imitation) of similar courses about the leaders in successful countries, constitution of corporation by indigenous people for Tourism development and presenting services and facilities to tourists, and designing birth certificate and comprehensive plan for mountain Damavand; it is hoped(or expected)that they will be performed and will be caused the reinforcement and growth of Mountain Damavand Eco-tourism.

    Keywords: Eco-tourism, mountain Eco-tourism, instruction, mountain Damavand