فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی پورقاسم میانجی*، فاطمه عزیزآبادی فراهانی، مهدیه اودرخانی صفحات 1-14

    مقدمه و هدف پژوهش:

    متغیر فرهنگ عمومی شهروندی از شاخص های (فرهنگ تعامل، کسب وکار، ترافیک و همزیستی) به دست آمده است. در راستای این اهداف و سوالات به شناسایی مفهوم فرهنگ عمومی شهروندی در ایران و جهان و بررسی مبانی نظری پژوهش اقدام نموده و نظرات و ایده های اندیشمندان دوره های مختلف تاریخی و مکاتب مختلف بیان شده است.

    روش پژوهش:

    به منظور اجرای پژوهش چهار فرضیه با استفاده از روش میدانی و تکنیک پرسشنامه با حجم 44 سوال در نمونه ای به تعداد 384 نفر از شهروندان تهران در شهرداری منطقه 3 در نظر گرفته شده است.

    یافته ها:

    به نظر می رسد میزان فرهنگ تعامل، کسب وکار، ترافیک و همزیستی شهروندان منطقه 3 از سطح متوسط بالاتر است. اطلاعات جدول دو بعدی نشان می دهد که مردان در مقابل زنان منطقه 3 از فرهنگ تعامل و همزیستی بالاتری برخوردارند (7/74 فرهنگ تعامل مردان در مقابل 6/69 فرهنگ تعامل زنان) (همچنین 91/95 فرهنگ همزیستی مردان در مقابل 8/44 درصد فرهنگ همزیستی زنان)؛ اما در مقابل زنان فرهنگ ترافیک و کسب وکار بالاتری نسبت به مردان منطقه 3 دارند (3/81 فرهنگ کسب وکار مردان در مقابل 5/84 درصد فرهنگ کسب وکار زنان و 9/88 درصد فرهنگ ترافیک مردان منطقه 3 در مقابل 1/92 درصد فرهنگ ترافیک زنان این منطقه).

    نتیجه گیری:

    فرهنگ تعامل، کسب وکار، ترافیک و همزیستی در میان شهروندان منطقه سه در سطح نسبتا بالایی قرار دارد. همچنین مردان در مقابل زنان از فرهنگ تعامل و همزیستی بالاتر و در مقابل زنان؛ فرهنگ ترافیک و کسب وکار بالاتری نسبت به مردان منطقه 3 دارند.

    کلیدواژگان: شهرداری، راهبردهای مدیریتی، فرهنگ شهروندی، فرهنگ عمومی
  • میرنجف موسوی*، رحیم سرور، علی باقری کشکولی صفحات 15-29

    مقدمه و هدف پژوهش:

    رضایتمندی شهروندان از عملکرد شهرداری، عامل اصلی بهبود مستمر در فرآیند کارهایی است که در جهت افزایش کارایی و بهبود کیفیت مدیریت جامع شهری صورت می گیرد. یکی از مهم ترین مولفه های عملکرد مطلوب شهرداری ها تامین منابع مالی و درآمدی شهرداری ها است. در همین راستا، هدف از مقاله حاضر بررسی چگونگی عملکرد شهرداری های شهر یزد و میزان رضایتمندی شهروندان از آن ها است

    روش پژوهش:

    روش تحقیق «توصیفی- تحلیلی» است. ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعه اسناد و مدارک و پرسشنامه می باشد. جامعه آماری 1200 نفر از شهروندان مناطق سه گانه شهر یزد بر اساس نمونه گیری کوکران با سطح اطمینان 95 درصد و به صورت تصادفی است. شاخص های تحقیق 33 شاخص کیفیت زندگی شهری است. برای برقراری ارتباط بین مولفه ها از آمار استنباطی مانند ضرایب رگرسیون و تحلیل مسیر و جهت برنامه ریزی از مدل SWOT استفاده شده است.

    یافته ها:

    بررسی های درآمدی شهرداری های یزد حاکی از افزایش درآمدهای مستمر با رشدی معادل 98/17 درصد بوده که در برابر رشد 2/35- درصدی درآمدهای غیر مستمر، بسیار چشمگیر است. در این مورد از یک طرف کاهش ضریب بی ثباتی درآمد از 24 درصد به 15 درصد بیانگر این روند صعودی است و از طرف دیگر با این منبع درآمدی پایدار، به 42 درصد از نیازهای واقعی شهر در بخش توسعه، عمران و نگهداری شهر جواب داده شده است. با این حال اولویت های عمرانی از قبیل بهبود معابر شهری، روشنایی معابر و کیفیت سرویس های بهداشتی عمومی هنوز به قوت خود باقی مانده اند. از سویی دیگر ناپایداری 13/20 درصد از کل درآمدهای حاصله باعث شده تا امکان برنامه ریزی در مورد 32/46 درصد از درآمدهای حاصله وجود داشته است.

    نتیجه گیری:

    نتایج ارزیابی عملکرد شهرداری های از دیدگاه شهروندان نشان می دهد در 33 معیار مورد بررسی شهرداری منطقه یک بهترین عملکرد و شهرداری منطقه سه بدترین عملکرد را داشته است. بر اساس نتایج تحلیل مسیر نیز متغیر های افزایش درآمدهای پایدار با میزان 889/0 و سرمایه گذاری مشارکتی با میزان 846/0 دارای بیش ترین تاثیرات را در عملکردهای مطلوب شهرداری های شهر یزد داشته اند

    کلیدواژگان: عملکرد شهرداری ها، سنجش رضایتمندی، درآمدهای پایدار، خدمات شهری، مناطق شهر یزد
  • علی شماعی*، پرویز آقایی، سامان حیدری صفحات 31-42

    مقدمه و هدف پژوهش:

    مشارکت در اجتماع محلی عامل مهم و موثری در مدیریت شهری جهت نیل به توسعه پایدار شهری است. بسترسازی لازم برای افزایش و تمایل میزان مشارکت مردم در امور محله از متغیرهای مدیریت بهینه شهری است. تحقیق حاضر، میزان مشارکت ساکنان محله جماران در مدیریت محله را بر اساس گروه گرایی، حس تعلق، سرمایه اجتماعی، تعاملات اجتماعی، احساس هویت، مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و راهکارهایی برای جذب مشارکت مردمی در مدیریت محله پیشنهاد می کنند.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی-توسعه ای می باشد. جمع آوری اطلاعات به دو شیوه کتابخانه ای و پیمایشی (پرسشنامه) انجام گرفته است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 360 نفر انتخاب شده است.

    یافته ها:

    میزان مشارکت ساکنان محله جماران در مدیریت محله، در سطح پایینی است؛ درحالی که تمایل به مشارکت در سطح بالایی قرار دارد. در میان افرادی که مشارکت می کنند بیش از 50 درصد مربوط به بعد مشورتی است و مشارکت اقتصادی و فیزیکی کمترین میزان مشارکت را به خود اختصاص داده است. بین متغیرهای اجتماعی و مشارکت در مدیریت محله، ارتباط مثبت و معنی داری به دست آمده است به این معنی که با افزایش متغیرهای اجتماعی، میزان مشارکت نیز افزایش خواهد یافت.

    نتیجه گیری

    امروزه شکل گیری اجتماعات محلی بر مبنای مشارکت مردم قرار دارد. در محله جماران بسترسازی لازم برای مشارکت ساکنان در مدیریت محله به عمل نیامده است، این در حالی است که ساکنان به مشارکت علاقه مندند و این نکته مهم به نظر می رسد که باید از توان های اجتماعات محلی علی الخصوص در زمینه مشارکت بهره جست. در این زمینه باید راهکارهایی ارایه شود که مردم به ویژه نخبگان توانایی مشارکت را داشته باشند و مدیریت محله در دست افراد خاصی قرار نگیرد و تمام مردم در مدیریت محله سهیم باشند.

    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت محله، مدیریت شهری، محله جماران
  • سمیرا بلوری*، علیرضا وفایی نژاد صفحات 43-56

    مقدمه و هدف پژوهش:

    در این مقاله مسیله Location-Allocation چندهدفه در محیطGIS برای تعیین موقعیت و تخصیص ظرفیت بهینه به ایستگاه های آتش- نشانی منطقه 11 شهر تهران مورد نظر می باشد. اهداف این تحقیق شامل: 1- کمینه کردن فاصله بین ایستگاه آتش نشانی و تقاضاها 2- کمینه کردن زمان رسیدن به تقاضا از ایستگاه های آتش نشانی 3- بیشینه کردن پوشش ایستگاه های آتش نشانی می باشد.

    روش پژوهش:

    مسئله Location-Allocation یک مسیله بهینه سازی ترکیبی است و به دلیل پیچیدگی محاسباتی معروف به NP-Hard است. بنابراین روش های جبری رایج نمی توانند در حل مسایل Location-Allocation پیچیده با چندین شرط مختلف موفق باشند. برای حل این مسیله Location-Allocation از روش فوق ابتکاری شبیه سازی حرارتی استفاده می شود.

    یافته ها:

    مدل با توجه به اهداف نامبرده، ایستگاه های بهینه آتش نشانی را در منطقه 11 شهر تهران می یابد به گونه ای که این ایستگاه ها به خوبی قادر به پاسخگویی به تقاضاها (جمعیت) باشند.

    نتیجه گیری:

    در این مدل ژنتیک چندهدفه، برای بررسی اثر هر هدف، ابتدا هر تابع به صورت تک هدفه اجرا می شود. در مرحله دوم، خروجی مدل با یک بردار وزن ثابت ارزیابی می شود و نتیجه نشان می دهد که مدل می تواند به طور موثری موقعیت های بهینه ایستگاه های آتش نشانی را با شرط ظرفیت فراهم کند. در نهایت، برای ارزیابی مناسب بودن مدل، از یک برنامه وزن دهی اتوماتیک استفاده می شود. در این حالت هر بار به هر جواب، بردار وزنی تصادفی تعلق می گیرد و در نهایت مجموعه ای از جواب های غیر مسلط حاصل می گردد که به تصمیم گیرندگان با توجه به شروط مشخص و یا اولویتشان به یک هدف، فرصت انتخاب جواب های مناسب (Non-dominated) را می دهد.

    کلیدواژگان: Location-Allocation چندهدفه، GIS، ایستگاه های آتش نشانی، الگوریتم ژنتیک، جواب های غیر مسلط
  • سید محسن فاضلیان*، محمدرضا قاسمی صفحات 57-70

    مقدمه و هدف پژوهش:

    بی شک حس تعلق افراد به مکانی که در آن زندگی می کنند، عامل مهمی در جهت پدید آمدن حس مسیولیت پذیری و در نتیجه حل بسیاری از مشکلات محله توسط ساکنین می گردد. متاسفانه با گسترش شهرها شاهد کم رنگ تر شدن این حس و نوعی بی تفاوتی نسبت به محله در ساکنین می باشیم. هدف از این پژوهش شناخت ویژگی های فضاهای اجتماعی مناسب در ایجاد حس تعلق به محله می باشد.

    روش پژوهش:

    این پژوهش از نوع پیمایشی است که جامعه آماری منطقه 2 شهرداری تهران بوده و بر اساس نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 411 نفر از افراد بالای 18 سال به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. جهت تحلیل نتایج از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار spss بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، نظم، امنیت، دسترسی، خوانایی، پیوندهای اجتماعی و کنترل اجتماعی غیررسمی ارتباط معناداری با حس تعلق افراد به محله داشته اند. تحلیل رگرسیون نشان می دهد که متغیرهای اصلی تحقیق 78 درصد از تغییرات حس تعلق به محله را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    در مجموع پیوندهای اجتماعی و خوانایی محله از مهم ترین ویژگی های فضای اجتماعی در ایجاد حس تعلق به محله می باشند که لزوم برنامه ریزی و مدیریت فضاهای محله را در کنار وجوه کالبدی آن نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فضاهای اجتماعی، حس تعلق، محله، خوانایی
  • فرشاد نوریان*، کاظم افرادی صفحات 71-80
    مقدمه

    اراضی قهوه ای به اراضی دارای عملکردهای فرسوده و آلاینده محیط زیست گفته می شود. توسعه مجدد یکی از بهترین راه ها به منظور مقابله با اثرات منفی این گونه اراضی است. از سویی پیشبرد توسعه مجدد این اراضی بدون نگاه علمی و خردگرایانه امکان پذیر نبوده و این خود لزوم تعریف و شناسایی فرآیندی مبتنی بر تجارب سایر کشورها را به وجود می آورد.
    هدف پژوهش: هدف نوشتار حاضر با تمرکز بر نیاز مذکور، تدوین فرآیندی مشتمل بر مراحل اصلی و فرعی برای توسعه مجدد اراضی قهوه ای می باشد.
     

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است. در این نوشتار ابتدا به شناسایی نمونه های مختلف ارایه شده برای توسعه مجدد اراضی قهوه ای در میان کشورهای پیشرو پرداخته می شود و سپس، مراحل مختلف فرآیندهای ارایه شده با روش «تحلیل محتوا» مورد ارزیابی قرار می گیرد.

    یافته ها:

    نتیجه ارزیابی نشان داد که وجه مشترک تمام فرآیندهای ارایه شده چهار مرحله اصلی به نام «آغاز»، «پاکسازی»، «طراحی و برنامه ریزی» و «اجرا» می باشد. در زیر مجموعه هر کدام از این مراحل اصلی، تعدادی مراحل فرعی به همراه گام های مختص به هر کدام نیز قرار می گیرد. این مراحل فرعی با توجه به شرایط خاص هر کشور، شهر و سایت، ضرورت و موضوعیت می یابند و به عبارتی از لحاظ اجرایی منعطف هستند.

    نتیجه

    فرآیند توسعه مجدد اراضی قهوه ای در ایران با نگاه بالا می تواند از وضعیت شعاری و سلیقه ای به علمی و خردگرایانه تبدیل شود و در عین حال، مراحل فرعی و غیرثابت فرآیند، برگرفته از شرایط خاص بومی، اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی کشورمان باشد.

    کلیدواژگان: اراضی قهوه ای، فرآیند توسعه مجدد، روش تحلیل محتوا، مراحل اصلی و فرعی
  • آرزو مقصودی*، هاجر زارعی، سید محمد سیدعلوی صفحات 81-96
    هدف

    هدف این پژوهش سنجش وضعیت ایمنی کتابخانه های مرکزی دانشگاهی مستقر در شهر تهران است.

    روش شناسی:

    این پژوهش پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 18 کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی و آزاد شهر تهران است که با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته داده های مرتبط با 5 شاخص ایمنی و حفاظت کتابخانه جمع آوری گردید. داده های به دست آمده از پرسشنامه با استفاده از نرم افزارها و تکنیک های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای رتبه بندی مولفه های پژوهش از آزمون فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان می دهد که در میانگین رعایت شاخص ایمنی، 5 درصد از کتابخانه ها در وضعیت بسیار نامناسب، 14 درصد در وضعیت نامناسب، 24 درصد در وضعیت متوسط، 28 درصد در وضعیت مناسب و 2 درصد در وضعیت بسیار مناسب به دست آمده است و در 27 درصد از کتابخانه ها شاخص ایمنی رعایت نشده است. رتبه بندی مولفه های پژوهش نشان می دهد که به ترتیب مولفه های آتش سوزی، ایمنی فیزیکی ساختمان، حفاظت منابع در برابر آسیب های بیولوژیکی، تهویه، حفاظت منابع در برابر آسیب های فیزیکی بالاترین امتیاز را کسب کرده اند.

    نتیجه گیری:

    سنجش وضعیت ایمنی در کتابخانه های مرکزی دانشگاهی مستقر در شهر تهران با مولفه های ایمنی مطابقت کامل نداشته است و عمدتا در رعایت هر یک از مولفه ها موفق عمل نکرده اند و در وضعیت مناسبی قرار ندارند

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، ایمنی فیزیکی ساختمان، آتش سوزی، تهویه، آسیب های بیولوژیکی، آسیب های فیزیکی
  • نسترن صادق*، سید عبدالله سجادی، سید وحید عقیلی صفحات 97-107

    مقدمه و هدف پژوهش:

    در این مقاله به شناسایی نقش استقرار دولت الکترونیک بر اثربخشی شرکت های بیمه پرداخته شده است. مهم ترین مسیله ای که مورد پیگیری قرار می گیرد این است که آیا استقرار دولت الکترونیک بر اثربخشی شرکت های بیمه نقش دارد؟ و اینکه آیا استقرار دولت الکترونیک بر جلب رضایت مشتریان، بر انتقال سریع و صحیح اطلاعات و کاهش هزینه های شرکت های بیمه نقش دارد؟

    روش پژوهش:

    به منظور اجرای پژوهش یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی با استفاده از روش میدانی و تکنیک پرسشنامه مورد بررسی قرار می گیرد. در این مقاله با مبنا قرار دادن مولفه های رویکرد ذینفعان استراتژیک در مدل اثربخشی سازمان، شاخص های مناسب جهت ارزیابی نقش استقرار دولت الکترونیک بر اثربخشی شرکت های بیمه تعریف شد و بر اساس آن دو پرسشنامه تهیه و تدوین شد. پرسشنامه های طراحی شده از میان مدیران و کارشناسان عملیاتی در شرکت بیمه ایران و مشتریان آن تکمیل شده است.

    یافته ها:

    از دید مشتریان، به کارگیری ابزارهای دولت الکترونیک سبب بهبود میزان رضایتمندی آن ها می شود همچنین مدیران و کارشناسان شرکت بیمه نیز معتقدند که استقرار دولت الکترونیک بر انتقال سریع و صحیح اطلاعات و بر کاهش هزینه های شرکت های بیمه نقش دارد

    نتیجه گیری:

    استقرار دولت الکترونیک منجر به بهبود روش های سنتی انتقال اطلاعات، افزایش سرعت در ارایه خدمات، بهبود خدمات پس از فروش با هزینه کمتر، بهبود اطلاع رسانی خدمات بیمه ای، معرفی خدمات جدید، افزایش درجه اطمینان در بررسی درخواست ها و ارایه خدمات، سهولت خرید خدمات بیمه ای، سهولت ارتباط با مشتریان و در نتیجه افزایش سهم بازار، افزایش درآمد خالص شرکت بیمه، کاهش هزینه های توزیع و فروش و بازاریابی و سایر هزینه های عملیاتی می شود. همچنین منجر به برقراری راحت تر ارتباط درون سازمانی، سهولت در دریافت و پرداخت های وجوه مربوطه با صحت و سرعت بالاتر، دسترسی سریع به آمار و گزارش های دقیق خواهد شد.
     در نهایت در محیط رقابتی امروز و با افزایش شرکت های بیمه استفاده از خدمات دولت الکترونیک و توسعه آن برای شرکت های بیمه یک ضرورت احساس می شود

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، اثربخشی، شرکت های بیمه، بیمه ایران
|
  • M Poorghasem *, F Azizabadi, M Odarkhani Pages 1-14

    Introduction and purpose of the research:

    In this research we fulfilled to identify the sense of public culture of citizenship in Iran and in the world and study of theoretical principles research and ideas and we expressed the points of view of the scientists of the different historical periods et the different doctrines.

    The method of the research:

    In order of execution of the research by using descriptive - survey research, four hypothesis are obtained by variable hypothesis based on public culture of citizenship from these indexes (culture of business interaction, traffic and coexistence) field methods and questionnaire technique with 44 questions by 5-choice A Likert type which is distributed among 384 persons in Tehran in municipality.

    Results

    It seems that the range of culture of business interaction, traffic and coexistence among the citizens of the third district is upper intermediate. The information of two dimensional table shows that the men in the third district have the upper range of interaction and coexistence culture in compare with the women in the same district (74.7%  interaction culture among the men  against 69.6 % of the women)   (and also 95.1% coexisting culture of the men against 44.8 % for the women). In contrast women in the third district have the upper range of traffic and business culture in compare with the men in the same district (81.3 % business culture among the women against 84.5 % of the women)   (and also 88.9 % traffic culture of the men against 92.1% for the men).

    Conclusion

    Interaction culture, business, terrific and coexistence among the citizens of municipality, District 3, is in the high level. Men against women have the higher interaction and coexistence culture and the woman against the men has the higher traffic and business culture in the district 3.

    Keywords: Municipality, Management Strategies, citizen culture, public culture
  • M Mosavi *, R Sarvar, A Bagheri Pages 15-29

    Research Objective:

    Citizen's satisfaction From Municipality Performance Is a major factor Continuous Improvement at process of works that takes place in order to increase efficiency and Improve of quality urban comprehensive management. One of most important elements of optimal performance municipalities are Supply Financial resources and income municipalities. In this regard, the purpose of this paper is Reviews of how the performance of yazd city municipalities and citizens satisfaction rate of their.

    Methodology

    Research methods' is analytical - descriptive. The data collection tool studied is documents and questionnaires. The statistical population is 1200 people from citizens in three regions of Yazd city According to Cochran sampling with confidence level 95% and randomly assigned. Indicators Research is 33 urban life quality index. For communication between components Is used inferential statistics Such as regression coefficients and path analysis And Also For planning from SWOT Model.

    Finding

    Studies financial resources Yazd municipalities Indicative Increase in sustainable incomes with growth equal to 17/98 percent, which is very impressive against Growth -35/2 percent From Unsustainable incomes. In this case, On the one hand, Decrease income instability coefficient from 24% to 15% Is Indicative upward trend. And On the other hand With this source sustainable income Answer has been given to 42% of Real needs city in development sector, construction and maintenance town. However Yet In turn have remained Construction priorities Such as improving urban streets, Street lighting And Quality of public health services, On the other hand, Instability 20/13% of total incomes obtained Has caused Until Possibility Planning There is About 46/32 % of incomes obtained.

    Conclusion

    results of performance evaluation municipalities from perspective Citizens Indicates in 33 Criterion surveyed of Municipalities Have been region 1 have Best Performance and region 3 Municipal worst performances. Based on results of Path analysis Also Variables increase of sustainable incomes with amount 0/889 and participatory Investment With amount 0/846 have been greatest impact on Municipalities Favorable Functions in Yazd city. Finally Suggestions Is provided For Improved service delivery by municipalities Yazd city And Citizen satisfaction.

    Keywords: Municipalities performance, Satisfaction evaluation, sustainable incomes, urban services, Yazd city Regions
  • A Shamaei *, P Aghaei, S Heidari Pages 31-42

    Introduction and purpose of research:

    The most important factor involved in the local community and effective urban management is to achieve sustainable development. In the development, people must be seen; be given the opportunity to participate which could take the path of development. In the present study, Participation in the management of the neighborhood's residents Jamaran authors analyzed are And strategies to attract people's participation in community management are proposed.

    Methods

    This descriptive-analytic study and application-development is the goal. Two methods of data collection and library survey questionnaire was conducted. The sample size was based on Cochran formula, 360 patients were selected.

    Findings

    The rate of participation in the management of neighborhood resident’s Jamaran, at a low level; While Willingness to participate in a high level. Among those who contribute more than 50 percent of the Advisory Physical and economic participation and contributions are allocated to the lowest level. Between social variables and participation in neighborhood management, a significant positive correlation was obtained this means that the increase in social variables, turnout will increase.

    Conclusion

    The development of community-based people's participation. Infrastructure necessary to participate in the management of neighborhood residents in the Jamaran to come, the residents who are interested in participating and that seems to be the obvious potential of local communities especially in terms of participation used. Guidelines in this regard should be provided That people have the ability to participate and neighborhood management in particular those not and all the people involved in neighborhood management.

    Keywords: participation, community management, Urban Management, Jamaran
  • S Boloori *, A Vafaeinejad Pages 43-56

    Introduction and Objective:

    In this article, multiobjective location–allocation in GIS environment tooptimizing the location and allocation offirestations in district 11 of Tehran city is important. Objectives of this article are: 1-minimize distance between firestations and demands 2- minimize arriving time to demands from firestations 3- maximize firestations covering.

    Methodology

    Location-Allocation is a combinatorial optimization problem and because computing complexity those known as NP-hard. So,traditional exact method cannot solve complex Location-Allocation problem with multicriteria. To solve thisLocation-Allocation problem is used metaheuristicSimilated Annealingalgorithm.

    Findings

    This model findthe optimal location of firestations such that this firestations meet the demands Excellency.

    Result

    In this multiobjective genetic model, to assess the impact of each objective, first the model is implemented as single objective to each function. Second, the multiobjective model is used with priority weight vector. The results indicate the model can successfully provide optimum locations for firestations with capacity criteria. Then, this study use from dynamic weighting scheme. In this case a random weight vector is assing to each soloutionin each iteration and produce set of non-dominated soloutions. These soloutions act as a candidate pool which decision maker may choose soloutions according to their preferences or determinent criteria.

    Keywords: MultiobjectiveLocation–Allocation, GIS, Genetic algorithm, Firestations, Non-dominated Soloutions
  • M Fazelian *, M.R Ghasemi Pages 57-70

    Undoubtedly, sense of belonging to a place where people live, is the important factor for the emergence of a sense of responsibility and as a result, by the people living in those neighborhoods will solve many problems. Unfortunately, with the expansion of cities in this sense, we become less apparent control an in this sense and an indifference to the neighborhood residents.
    The purpose of this study is identifying the characteristics of appropriate social spaces in creating a sense of belonging to the neighborhood. This study is a survey on the population at region 2 of Tehran municipality, based on multi-stage cluster sampling 411 people older than 18 years has been selected. The data collection gathered based on questionnaire.The analysis has been applied from Pearson Correlation and Multiple Regression in spss software.
    Based on the results, order, security, access ability, legibility, social relationship, informal social control have significant relationship with people's sense of belonging to the neighborhood. Regression analysis shows that the main variables explain 78% of variation of sense of belonging to the neighborhood.
    The overall Social interaction and legibility are the most important features of the social spaceto create a sense of belonging to the neighborhood which shows necessity of planning and management of neighborhood spaces along with its physical aspects.

    Keywords: Social spaces, Sense of belonging, Neighborhood, Legibility
  • F Nooriyan *, K Afradi Pages 71-80
    Introduction

    Brownfield refers to lands which are derelict and have contaminated the environmental. Redevelopment is viewed of the best ways to confronting the negative effects of such lands. On the one hand, redevelopment process of this land cannot be promoted without a scientific and accurate view and this creates necessity to define and identify a process based on the experiences of other countries.
    Goal of Study: Based on the said need, the goal of study is to develop a process comprising the main and subsidiary steps.

    Method

    The method is descriptive-analytical and in this text, firstly the different proposed brownfields redevelopment process from leading countries, that are expert in brownfields, is identified and then evaluated with the "content analysis" method.

    Findings

    Evaluation showed that the all proposed processes main common points, are "Beginning", "Cleaning up", "Designing and planning" and "Implementation". In a subset of each of these key stages, there are series of subsidiary stages with peculiar steps. This subsidiary stage according to each country, city and site specific situation, have special necessity and relevance; in other words are flexible in terms of performance.

    Conclusion

    It is worthy that in our country, the main parts of brownfields redevelopment process, specially military brownfields, carried out with a glimpse at this process; meanwhile, the subsidiary steps should be implemented based on our country special social, economic and environmental conditions.

    Keywords: Brownfields, Redevelopment Process, Content Analysis Method, Main, Subsidiary Stages
  • A Maghsoudi *, H Zarei, M Alavi Pages 81-96

    Purpose and aim:

    The aim of this study was to assess the safety, occupational health and safety in the University Central Library is located in Tehran.

    Method

    This study is a descriptive survey. The study included 18 central libraries and free public universities in Tehran using a researcher made questionnaire data were collected with 5 of safety and security library Narrative research with professors and professionals to investigate the validity and reliability coefficient Cronbach's alpha(0/963) was approved. The data obtained from the questionnaires using SPSS and Excel and descriptive statistics techniques such as frequency tables, draw, and circular histograms were analyzed. Components of Friedman test was used to rank.

    Finding

    The results showed that the mean compliance of safety measures,  5% of the libraries in very bad condition, 14% in poor condition, 24 percent of the state average, 28% In good condition and 2% in very good condition is obtained in 27% of libraries improper safety measures. Ranking of factors indicate that the components of fire safety, building physics, the conservation of biological damage, ventilation, protection against physical damage sources have the highest rank.

    Conclusion

    Measurement of immunity in university libraries in Tehran does not fully comply with the safety component is mainly in respect of each component did not succeed, and are not in good condition.

    Keywords: Academic libraries, physical safety of buildings, fire, ventilation, biological damage, physical damage
  • N Sadegh *, A Sajadi, V Agili Pages 97-107

    Purpose and aim:

    In this article, the role of deploying electronic government in efficiency of insurance company is reviewed. The most important issue which is tracking is that whether or not the electronic government deployment has the role on insurance company; Is the electronic government deployment has a role in customer satisfaction, quick and accurate transforming information and reduction of cost in insurance company.

    The method of the research:

    For this research, one main assumption and three secondary assumption, using Field Method and survey techniques is being investigated. In this article,with using the components of strategic stakeholders in Organization efficiency model, proper indicator for evaluating the deployment of electronic organization in efficiency of insurance company is defined and depend of that two questioner is provided. The questioner is filled by managers and operational employees of Iran insurance company and their customers.

    Results

    from customers overview, applying electronic government result in improvement of satisfaction level of customers. Furthermore, managers and employees of insurance company believe that electronic organization has a role in quick and accurate transforming information and reduction of insurance company cost.

    Conclusion

    electronic government deployment results in improving traditional approach of transforming information, increasing the speed of service delivery, improving after sale services with low cost, improving insurance services informing, defining new services, increasing reliability level in reviewing requests and services presenting, facility in insurance services purchase,facility in communicating with customers and therefore increasing in market stock, increase in pure income of the insurance company, reduction of distribution cost and sales and marketing and other operational cost. Also, convenient inter organization communication, facility in earn and pay money in higher accuracy and speed, quick accessibility in statistics and precise reports.
    Finally, in this competitive environment and with increasing in insurance company, using and developing electronic organization services for insurance company is undeniable.

    Keywords: Electronic Government, efficiency, Insurance Company, Iran insurance