فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهناز هاشمی*، روح الله شکوهی بیدهندی صفحات 1-14
    مقدمه و هدف پژوهش

     در دهه های اخیر با توسعه و رشد فضایی و کالبدی شهرها و همچنین افزایش جمعیت آن ها - بخصوص در کشورهای درحال توسعه مشکلات و مسایل عدیده ای گریبان گیر شهروندان و مدیران شهری شده است. ازاین رو شهرداری ها و مدیران شهری به منظور مقابله با این مشکلات ناگزیرند وظایف، فعالیت ها و به طورکلی رویکرد و جایگاه خود را متناسب با این مسایل ارتقاء و بهبود دهند. تهران نیز به عنوان یکی از کلان شهرهای درحال توسعه، از این موضوع مستثنا نیست و با گسترش روزافزون جمعیت، مشکلات و مسایل جدیدی به شهر و شهروندان تحمیل می شود که تنها راه چاره برای حل این مشکلات ارتقاء جایگاه شهرداری و استفاده از ظرفیت خود شهروندان برای حل آن هاست. شهرداری تهران در چند سال اخیر با درک ضرورت این نوع تغییر ساختار و رویکرد در مدیریت شهری، توجه به مباحث اجتماعی و فرهنگی را در دستور کار جدی خود قرار داده است و از همین روی این موضوع را در کانون توجه خود قرار داده است. ازاین رو هدف این تحقیق ارایه راهبردهایی جهت ارتقاء جایگاه مدیریت شهری تهران به وضع مطلوب و تبدیل آن به نهادی اجتماعی است.

    روش پژوهش

    روش این مطالعه روش کیفی و شبه دلفی است و گردآوری اطلاعات آن به دو صورت مطالعه اسنادی- کتابخانه ای و مصاحبه است. به منظور شناخت وضع موجود شهرداری تهران و ترسیم وضع مطلوب شهرداری و دریافت راهبردهای ارتقاء جایگاه مدیریت شهری تهران به وضع مطلوب از اسناد، مدارک، مطالعات انجام شده در این خصوص و مصاحبه با مدیران و کارشناسان فعال در حوزه اجتماعی و فرهنگی استفاده شده است. همچنین برای اولویت بندی راهبردها ازلحاظ درجه اهمیت، پرسشنامه ای از راهبردها تهیه و از طریق آن نظرات مدیران و کارشناسان فعال در این حوزه خواسته شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان می دهد از بین راهبردهای احصاء شده در این تحقیق افزایش اعتماد شهروندان، ارتقاء مشارکت شهروندی، تمرکززدایی فعالیت ها، ایجاد مدیریت یکپارچه شهری، آگاه سازی و آموزش شهروندی، بهبود وضعیت نیروی انسانی و ارتقاء تعامل با نهادها، سازمان های مدنی، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، ایجاد شهر الکترونیک و ارتقاء کیفیت از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این تحقیق مدیریت شهری تهران می بایست به منظور بهبود عملکرد خود و تبدیل شدن به نهادی اجتماعی و فرهنگی، راهبردهایی نظیر افزایش اعتماد شهروندان، ارتقاء مشارکت شهروندی، تمرکززدایی فعالیت ها، ایجاد مدیریت یکپارچه شهری، آگاه سازی و آموزش شهروندی را در دستور کار خود قرار دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، نهاد اجتماعی، مشارکت شهروندی، اعتماد شهروندی
  • کاوه تیمورنژاد*، فاطمه مسایلی، محمدرضا تاجیک صفحات 15-25
    مقدمه و هدف پژوهش

    رشد سریعشهرنشینی در دوران حاضر، بیش از هر زمان دیگر، نه تنها هویت شهری و کارکردهای مورد انتظار از آن را دست خوش تغییر ساخته بلکه زمینه بروز مخاطرات جدی را هم در مناطق شهری فراهم آورده است (رفیعیان و تاجدار، 1387). کشورهای مختلف امروزه دریافته اند که یکی از کارکردها و استراتژی های بسیار مناسب برای دستیابی به توسعه پایدار، جلب مشارکت مردم در امور مختلف از جمله امور سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و رفاهی، آموزشی و تربیتی و فرهنگی است (لطفی، عدالتخواه، میرزایی و وزیرپور 1388؛ زیاری زندوی، آقاجانی و مقدم 1388). هدف اصلی پژوهش کنونی نقش مدیریت محله در جلب مشارکت اجتماعی شهروندان می باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی - همبستگی می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش، روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای می باشد و با استفاده از فرمول کوکران در کل 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد.

    یافته ها

    یافته هانشان می دهد که بین متغیر مدیریت محله و بعد مشارکت اجتماعی شهروندان رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون نشان دهنده رابطه دو متغیر و تاثیر مدیریت محله در مشارکت اجتماعی شهروندان رابطه معنی داری وجود داشته و این رابطه در سطح آلفای کمتر از 01/0 معنی دار می باشد این رابطه بین مولفه های عمرانی، برنامه های ایمنی، رفاه اجتماعی و نظارتی با مدیریت محله در سطح آلفای کمتر از 01/0 معنی دار می باشد ولی بین مولفه زیست محیطی با مدیریت محله در سطح آلفای کمتر از 05/0 رابطه معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت، محله، مدیریت محله، مدیریت شهری، مشارکت اجتماعی
  • کامران محمدخانی*، امیرحسین محمد داودی، سهیلا سادات حسینی صفحات 27-38
    مقدمه و هدف پژوهش

     این پژوهش باهدف کلی شناسایی عوامل موثر بر رضایت فراگیران از آموزش های شهروندی سراهای محله شهر تهران انجام شده است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر جمع آوری اطلاعات و کنترل متغیرها توصیفی و از نظر اجرا پیمایشی است. جامعه آماری کلیه فراگیران کلاس های آموزشی در سراهای محله شهر تهران است که از این میان تعداد 450 نفر به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که روایی آن با کسب نظرات متخصصان و استادان در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت و اصلاحات لازم انجام شد. پایایی ابزار با استفاده از نرم افزار آماری spss ضریب آلفای کرونباخ، 92/0 به دست آمد. با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، رضایتمندی فراگیران از خدمات آموزشی در شش عامل خلاصه شدند و سپس با استفاده از آزمون توکی میزان رضایت فراگیران در بین همه سراهای محله و در میان مناطق معنی دار بود. نهایتا با استفاده از آزمون فریدمن اولویت بندی این عوامل صورت گرفت.

    یافته ها

    عامل محیطی (موقعیتی) مهم ترین عامل و عامل های آموزشی، ارتباطی، مدیریتی، اجتماعی فرهنگی و تکنولوژیکی به ترتیب در اولویت های بعدی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    رضایت کلی سنجیده شد و به طورکلی فراگیران از آموزش های شهروندی سراهای محله شهر تهران رضایت داشتند.

    کلیدواژگان: عوامل موثر بر رضایت فراگیران، آموزش های شهروندی، سراهای محله
  • سعید هادی زاده فیروز جایی*، زهرا خدائی صفحات 39-48
    مقدمه و هدف پژوهش

    ساختار فضایی محصول فرایند (تحولات و شکل گیری) سازمان فضایی است که در این فرایند نظامات فضایی اسکان و فعالیت بر سطح یا پهنه شهری سازمان می یابد و دارای پایداری نسبی است. شهرداری در وجه حاکمیتی خود فاقد الگوی نظام مند در روابط با مردم است که این مسیله با ساختار شهر در تعارض است. چالش میان این دو یعنی سرشت غیر مشارکتی مدیریت شهری و ساختار مشارکتی شهر، چالشی است که شهر بابل با آن همواره روبرو بوده است. در این پژوهش سعی شده است ضمن بررسی عمل آشفتگی فضایی شهر بابل میزان نقش اقدامات شهرداری و تاثیر آن در ساختار فضایی شهر مورد بررسی قرار گیرد.

    روش پژوهش

    مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی و مرور متون و منابع و تشریح نقش شهرداری به عنوان رکن اصلی مدیریت شهری و تاثیر آن بر ساختار فضایی شهر بابل با استفاده از تکنیک SWOT به این موضوع می پردازد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد شهرداری به عنوان مهم ترین رکن مدیریت شهری نقش بسزایی در ساختار فضایی شهر بابل و شناسایی درست توان ها و مشکلات و محدودیت ها جهت ارایه راه کارهای مناسب و بهره گیری از تصمیمات مدیریتی کارا و کنترل تغییرات سیمای شهر بابل داشته و هدایت کننده آن به گونه ای است که از مخدوش شدن سیمای شهر از لحاظ کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی، جلوگیری نماید تا از این طریق ساختار فضایی شهر چه در ارتباط با گذشته و چه در رابطه با اجزای متشکله در حال حاضر حفظ شود.

    نتیجه گیری

    تغییر مکرر متصدیان مسیولیت های مرتبط با مدیریت شهر و در نتیجه ضعف کارایی آن ها، همچنین تعدد مراجع تصمیم گیری در امور مدیریت شهری و موانع پیش روی شهرداری در انجام وظایف محوله خود منجر به شکل گیری زایده های فیزیکی در پیکره شهر بابل شده است.

    کلیدواژگان: شهرداری، مدیریت شهری، ساختار فضایی، بابل
  • محمدمهدی مظاهری*، حسین کرامتی نژاد صفحات 49-64
    مقدمه و هدف پژوهش

     برنامه های آموزشی تنها زمانی می تواند ارزشمندی خود را توجیه کند که شواهد قابل اطمینان و معتبری در مورد تاثیر آموزش بر بهبود رفتار و عملکرد شرکت کنندگان و بالطبع منافع مردم عرضه کند. این تحقیق در همین ارتباط با هدف تعیین میزان اثربخشی دوره های آموزش چهره به چهره عوامل شهرداری تهران بر رفتار شهروندان در امر مدیریت پسماند های شهری انجام گردیده است.

    روش پژوهش

     این تحقیق از نظرهدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی و ماهیت آن از نوع تحقیقات علی مقایسه ای است. جامعه آماری این تحقیق زنان خانه دار ساکن در منطقه 18 تهران می باشند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شده لکن بر اساس پاسخ نامه های واصله که قابلیت بهره برداری داشته اند 341 نفر از این افراد مورد مطالعه قرار می گیرند برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز در راستای دستیابی به اهداف تحقیق، از روش های مختلفی چون مشاهده، مصاحبه با صاحب نظران و متخصصان آموزش، مطالعه اسنادی و کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی و در نهایت پرسشنامه (ابزار اصلی تحقیق) بر اساس طیف لیکرت استفاده گردید. در تجزیه و تحلیل این اطلاعات دو مرحله طی شده است. ابتدا به کمک آمار توصیفی داده های گردآوری شده توصیف شده اند و سپس به کمک آمار استنباطی نظیر ضرایب همبستگی، تحلیل رگرسیون و غیره فرضیات پژوهش مورد آزمون و استنباط واقع شده اند.

    یافته ها

    بلحاظ سنی 6/29 درصد افراد مورد مطالعه کمتر از 30 سال سن داشته و 528/52 درصد آنان بین 30 تا 50 سال سن دارند، بررسی سطح تحصیلات افراد مورد مطالعه نشان داد که از بین 341 نفر افراد مورد مطالعه بیش ترین فراوانی مربوط به سطح تحصیلی دیپلم می باشد. بررسی وضعیت قومی افراد مورد مطالعه نیز نشان می دهد 9/34 در صد آنان ترک هستند؛ 3/10 درصد آنان لر، 10درصد کرد و 6/12 درصد گیلکی و مابقی مربوط به قوم فارس...هستند وتحلیل داده ها نشان می دهد قریب به اتفاق افراد مورد مطالعه افرادی مذهبی (در حد معمول و یا زیاد) هستند.

    نتیجه گیری

     نتایج برآمده از تحقیق حاکی از آن دارد که اثربخشی دوره های آموزشی چهره به چهره در رفتار شهروندان پیرامون مباحث مدیریت پسماند شهری بر 3 سطح دانش شهروندان با ضریب همبستگی چندگانه 391/0 و ضریب تعیین 153/0، بینش شهروندان با ضریب همبستگی 491/0 و ضریب تعیین 242/0 و کنش شهروندان با ضریب همبستگی چندگانه 516/0 و ضریب تعیین 270/0 تاثیر گذار بوده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، آموزش چهره به چهره، رفتار شهروندی، مدیریت پسماند شهری
  • عبدالرحیم رحیمی*، رمضانعلی محمودی، مجید کلانتری، محمد داودآبادی، سید علی سیدزاده صفحات 65-75
    مقدمه و هدف پژوهش

     امروزه رشد روزافزون جمعیت، توسعه ی صنعت، افزایش تقاضای آب و سطح بهداشت، کاهش منابع آب در اثر مصرف بی رویه و حفظ محیط زیست موجب حساسیت بیشتر مدیریت تقاضای آب شده است. لذا هدف مقاله حاضر این است که به کمک مدیریت تقاضای آب فرآیندی از برنامه ریزی، سامان دهی، هدایت و کنترل برای شناخت شیوه های فعلی مصرف آب و استفاده از ابزارهای موجود برای ارتقای سطوح و الگوهای مصرف بهینه آب را فراهم نماید.

    روش پژوهش

    روش تحقیق حاضر مروری-تحلیلی بوده و بر مبنای آن بر اساس مدیریت تقاضای آب، ترکیبی از اقدام های اصلاحی برای دست یابی به الگوی مصرف متناسب با ظرفیت های تولید و ارزش واقعی که مصرف کننده از آن برخوردار است اقدام شده است.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق حاکی از این است که اعمال استراتژی های مدیریت تقاضا علاوه بر حفاظت منابع آبی و کاهش آلودگی های زیست محیطی موجب کاهش هزینه ها، افزایش ارزش افزوده و نهایتا بهبود کیفیت خدمات به مشترکین در راستای بهبود مدیریت شهری شده است.

    نتیجه گیری

    بررسی و مطالعه برخی از الگوهای موفق تقاضای آب در کشورهای اروپایی مانند آلمان، هلند و بلژیک که از موفق ترین کشورها در مدیریت تقاضا می باشند نشان می دهد که این کشورها با وجود برخورداری از منابع آبی فراوان توانسته اند متوسط مصرف خود را به 120 لیتر به ازای هر نفر در شبانه روز کاهش دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت تقاضا، مصرف، آب بدون درآمد و قیمت فروش آب
  • آیت الله ممیز*، حسن کمالو، سیده عاطفه قاسمی صفحات 77-88
    مقدمه و هدف پژوهش

    رشد شتابان و بی رویه ی جمعیت در شهرهای بزرگ و به تبع آن نیاز به مسکن در سطحی وسیع، از یک سو و نیز جلوگیری از گسترش افقی شهرها از سوی دیگر، احداث ساختمان های بلند را به عنوان راه حلی در مقابل مسیله زمین، ضروری ساخته است. از این رو آشنایی با فرصت های موجود در صنعت ساختمان و خصوصا بلندمرتبه سازی می تواند موجب شناسایی فرصت های مساعد برای توسعه کارآفرینی در صنایع بالادستی و پایین دستی ساختمان سازی و بلندمرتبه سازی باشد. از این رو هدف این پژوهش شناسایی فرصت های کارآفرینانه بلندمرتبه سازی شهر تهران می باشد.

    روش پژوهش

     در این پژوهشاز روش تحقیق ترکیبی و روش فرایندی تحلیل موریسون استفاده شده است. در بخش کیفی با 20 نفر خبره مصاحبه ی عمیق انجام و جلسه های گروه کانونی برگزار شد. در بخش کمی به منظور شناسایی فرصت های کارآفرینانه ی در صنعت بلندمرتبه سازی شهر تهران، بر اساس الگوی اولویک، پرسش نامه ای (با آلفای کرونباخ 917/0) با دو مقیاس سنجش »رضایت« و»اهمیت» طراحی شد و پس از تایید خبرگان مرتبط با موضوع تحقیق در بین فعالان صنعت توزیع و جمع آوری گردید.

    یافته ها

    یافته های تحقیق بیان گر وجود فرصت های کارآفرینانه در زمینه های «ارایه ی آموزش های تخصصی برای تربیت نیروهای سطح تکنسین و کارگر»، «ارایه ی آموزش های تخصصی برای سطوح کارشناسی مدیریت پروژه و ساخت»، «شناسایی و معرفی سیستم های مدیریت هوشمند ساختمان BMS به فعالان صنعت»، «ارایه ی آموزش های تخصصی برای مدیریت بهره برداری و ساختمان»، «ارایه ی آموزش های تخصصی برای تربیت نیروهای مهندسی متخصص»، «توسعه ی کسب وکارهای معطوف به تحقیق و توسعه و معرفی تجهیزات، فن آوری های اختصاصی و نوین صنعت بلندمرتبه سازی» است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد به دلیل افزایش تقاضا در صنعت ساختمان در جامعه ی امروزی و گرایش به استفاده از خدمت های مصرف کنندگان، یکی از منابع فرصت های کارآفرینانه، شناسایی و ارایه خدمت ها است. هر یک این فرصت ها می تواند منجر به ایجاد و توسعه تعداد کثیری از کسب وکارها گردد. این امر به اشتغال زایی نیروی انسانی متخصص، تکنسین، کارگر بسیار کمک کرده و در نهایت به رشد اقتصادی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: فرصت های کارآفرینانه، تشخیص فرصت، مدل موریسون، صنعت بلندمرتبه سازی، شهر تهران
  • زهرا سادات (سعیده) زرآبادی*، گلنار فرزام صفحات 89-103
    مقدمه و هدف پژوهش

     الگوی توزیع جمعیت در کشورهای در حال توسعه، نشان از عدم تعادل در شبکه استقرار جمعیت و بهره وری از منابع و امکانات سرزمین دارد که در دهه های اخیر این عدم تعادل بیشتر به چشم می خورد و هر کشوری بنا به فراخور حال و شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خود به نوعی سعی در برطرف نمودن این مشکل داشته است؛ اما اغلب برنامه ریزی ها در این زمینه با موفقیت همراه نبوده است و در حال حاضر شاهد توزیع ناموزون و ناهماهنگ جمعیت در مراکز سکونتگاهی هستیم.استان فارس هم از جمله استان هایی است که با مشکل نخست شهری رو به رو است، از آن جا که تمامی امکانات و سطوح عالی خدماتی، اجتماعی، اقتصادی در شهر شیراز قرار دارد بنابراین روز به روز به جمعیت این شهر اضافه شده و از جمعیت شهرهای کوچک و میانی کاسته می شود بنابراین باید با اعمال سیاست هایی و با کمک شهرهای میانی و کوچک و توجه به نقش این شهرها از پدیده نخست شهری جلوگیری کرد. لذا شهرهای میانی در این بین نقش انتقال جمعیت و تقویت توسعه را ایفا می کنند.هدف از این مقاله بررسی نقش شهر های میانی شمال استان فارس در ایجاد تعادل منطقه ای در استان می باشد و همچنین بررسی نقاط قوت و ضعف هرکدام از شهرهای میانی و چگونگی توسعه آن ها که از این طریق بتوان از پدیده نخست شهری در استان جلوگیری کرد.

    روش پژوهش

     روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است که به نقش شهرهای میانی شمال استان فارس در توسعه و تعادل منطقه ای با استفاده از روش تحلیل شبکه می پردازیم و نقش شهرستان های آباده، اقلید، کازرون، مرودشت، بوانات، استهبات، نی ریز، نورآباد و سپیدان (شهرهای میانی بیشتر از چهل و پنج هزار نفر) را در ایجاد این تعادل مورد بررسی قرار می دهیم. در روش تحلیل شبکه با استفاده از گراف ها، با در نظر گرفتن هر کدام شهرهای میانی به عنوان نودها، با استفاده از فلش هایی خدمات دهی یا خدمات گیری این شهرستان ها مشخص می شود و در ماتریس تحلیل شبکه با وجود با عدم وجود عدد 1 در این ماتریس سهم بهره گیری از خدمات در شهرستان مورد نظر مشخص می شود.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان می دهد که پس از مطالعه و بررسی شهرهای میانی ذکر شده با استفاده از روش تحلیل شبکه می توان دریافت که سهم بهره مندی از خدمات در هرکدام از شهرها چگونه است و در صورت کمبود خدمات با تقویت شهرستان مطالعه در بخش مورد نظر این کمبود را جبران کرد.

    کلیدواژگان: شهر میانی، منطقه، توسعه، تحلیل شبکه
|
  • Pages 1-14
    Introduction and Objective

    Tehran, as it is a developing metropolis, is not an exception. With regards to the increase in population, new problems and issues are imposed upon the city and the citizens for which the only solution is social and cultural practices of urban management and using citizens’ capacities for solving these problems. In recent years, having a perception for the necessity of these changes in urban management approaches, Tehran’s municipality has considered socio-cultural issues more seriously. Therefore, the purpose of this study is to identify the current situation of the municipality of Tehran, determine the desired status of the municipality of Tehran as a social institute and finally provide managerial strategies to enhance the status of the municipality to a social institute.

    Methods

    The applied method in this study is a qualitative and a semi-Delphi method and the information gathering was done through both library and archival research and interview.  Documents and research results in this field and interviews with managers and experts in the field of social and cultural studies are used in order to understand the current situation of the municipality of Tehran, draw the best situation of the municipality as a social institute and have a clear understanding about the strategies for the enhancement. Also to prioritize the strategies in terms of importance, a questionnaire of the strategies was prepared through which the managers and experts in this field were asked about their opinion.

    Results

    The findings of this study show that macro strategies including “increase in citizens trust, promotion of citizen participation, improvement in the quality of urban life, decentralization of activities, development of urban integrated management, informing and educating citizens, improvement of human resources and promotion of interactions with institutions, civil societies, universities and research centers, creation and improvement of an electronic city, improvement in financial situation, privatization and outsourcing activities” should be considered. Among the mentioned activities, increase in citizens trust, promotion of citizen participation and decentralization of activities are the most significant.

    Conclusions

    According to the findings of this research, the urban management of Tehran should take the following into consideration in order to convert into a socio-cultural institute;increase in citizens trust, promotion of citizen participation, decentralization of activities, development of urban integrated management, informing and educating citizens.

    Keywords: Urban management, Social institution, citizen participation, citizens trust
  • Pages 15-25
    Introduction and Objective

    The purpose of this study is to identify the role of neighborhood management in the social participation of citizens. Our study’s population included all residents of Tehran district 3 and among them, 400 people were selected through random sampling method. In order to identify the role of neighborhood management in the social participation of citizens, we used questionnaire as a research tool.  A questionnaire of 47 questions is designed as a package, and each of the five-choice questions were scored by Likert scales. Before distributing the questionnaire and in order to assess the validity of questions, the questionnaire was experimentally distributed among 30 people of the population.

    Methods

    In this study, Cronbach's alpha was used to assess the reliability of the test. Out of a total of 453 distributed questionnaires in the Community, 400 questionnaires were returned. The data extracted were analyzed using SPSS software. The results showed a significant positive relationship between the management of neighborhood and social participation of citizens.

    Findings

    The results also suggested that there is a relationship between all elements of citizens’ participation and neighborhood management. When this relationship lies between developmental, social welfare and surveillance categories and safety programs, it is meaningful at the alpha level of less than 0.01. But when it lies between environmental categories and neighborhood management, at the alpha level of less than 0.05 that relationship is meaningful. Regression results showed that neighborhood management has an impact on social participation of citizens and on all aspects of social participation of citizens, and also that neighborhood management is a predictor of citizens’ social participation.

    Keywords: Management, Neighborhood, neighborhood management, Citical management, participation, social participation of citizens
  • Pages 27-38
    Introduction and Objective

    The present study mainly in tendes to identify the effective factors influencing satisfaction of learners with citizenship trainings carried out in locality centers (Sarahaye Mahaleh) in Tehran City.

    Methods

    Methodology of the study was of applied type in terms of goal and it was descriptive in terms of data collection and controlling of variables and it was a survey by considering its method of implementation. Statistical population of the given study included all learners in training classes held in locality centers throughout Tehran City. Among which 450 respondents were chosen by means of multi- stage randomized cluster sampling as statistical sample group via Kukran Formula Data were collected by means of aquestionnaire. The questionnaire’s validity was examined by views taken from experts and teachers in this field so the required adjustments were made. Reliability of the instrument was also measured by means of Cronbach Alpha Coefficient as (0.92). Learners’ satisfaction with training services were thay summarized and it was Categorized in six factors by adopting factor analysis technique and then by means of Tukey Test. A significant difference was observed in variable of learners’ satisfaction among various locality centers in different areas and factors eventually were ranked based on Friedman test.

    Findings

    Findings stated that environmental (situational) factor was the foremost factor in this survey and then educational, communicative, administrative, socio- cultural, and technological factors were respectively ranked after this factor.

    Keywords: Factors affecting learners’ Satisfaction, Citizenship Trainings, Locality centers
  • Pages 39-48
    Introduction and Objective

    Spatial structure is the product process (evolutions and formations) of spatial organization that in these process spatial systems of resident and activities in the surface or urban areas is organized and have relative sustainability. The municipality in its governance form has lack of systematic pattern in relation with people that this problem is in conflict with urban structure. The challenge between non participation essence of urban management and urban participation structure is a problem that Babol city is encounter with them. in this paper is attempted to investigate the spatial confusion of Babol city and also the role of the municipality and its impact on urban spatial structure.

    Methods

    This paper uses analytical – descriptive method and describe municipality role as a main base of urban management and its effect on spatial structure of Babol city which is used SWOT technique.

    Results

    The result shows that municipality as the most important side of urban management has significant role in Babol spatial structure and identifies the exact opportunities and weaknesses for providing suitable solution and uses efficient management decision and controls the changing the image of Babol city and leads it in a way that it prevents the distortion of the image city from physical, economical, social and environmental aspects until the special structure of city in relation both with past and its components  is preserved.

    Conclusion

    Frequent change of officers with management responsibilities and thus poor performance and also multiplicity of decision-making authority in matters of urban management and obstacles facing the municipality in performing their duties has caused outcrop physical excrescence in the structure of Babol city

    Keywords: Municipality, Urban Management, Spatial structure, Babol
  • Pages 49-64
    Introduction and Objective

    Training programs can only be reliable and valid evidence to justify their value in improving the effectiveness of training on participant behavior and thus the interest of people and the area. Itwould not bepossiblewithout theprovision ofa comprehensiveand effectivetrainingthattheyshouldalladversefactorsaffecting thegreater effectivenessof this trainingconsider.In this context, this study aims to determine thefactors that affectthe effectiveness offace to face trainingcoursesTehran Municipalityofurbanwaste managementissuessurrounding thecitizen's behavior has been developed.

    Methods

    The study of research methods and the nature of relationship (first part) and a causal-comparative (second part) on the issue of measuring the impact of training on the face are considered citizens.However, the first section reviews the factors influencing their effectiveness in terms of research training, surveys and the target is applied.The first section reviews the factors influencing their effectiveness in terms of research training, surveys and the target application is placed on the agenda and measure the impact of education on the part of the citizens of the three levels of knowledge, vision and action in the next five Dimensions of citizens behavior. The data are housewives in their family.A total of 384 people have been calculated according to Cochran's formula but based on the response received letters that have the ability to take advantage of the 341 patients are being employed.To collect the data needed to achieve the research objectives, a variety of methods such as observation, interviews with experts and education experts, archival and library research, Internet search and the questionnaire (research tool) based on Likert was used.This information is analyzed in two steps.First, descriptive statistics such as percentage, mean, variance, frequency tables and the data are described, then the inferential statistics such as correlation, regression analysis and test research hypotheses and inferences are in.

    Findings

    29.6% of the population in terms ofageless than30years old and52.8percent werebetween30 and 50years of age.Educationlevel ofthe subjectsshowedthat among341cases studied, the most frequent is thediplomalevel.Ethnicstatus checkshows34.9% of the study populationare Turks, 10.3% Lors, 10% Kords, 12.6%Gilak& the restis Fars.Dataanalysisshows thatthe vastpopulationofreligious people (fine ortoohigh).

    Conclusions

    Theresults fromthe studyindicatethatfactors such astimecourses, spiritualmotivation, quality ofcourses, ethnicity, religion, education, age, explainedthe objectives ofthe course, according to thevictims' attitudes and ability toteachlearnerswitheffectivetrainingin thefaceto face of citizens' behavior regardingwaste managementissueswill make a meaning.Butassumptionsrelatedaids, instilland motivateenforcementtrainingmaterialonconceptualmodelshave been rejected.

    Keywords: Evaluation, Training, urbansolid wastemanagement
  • Pages 65-75
    Research Objective

    Nowadays, population growth, industrial development, increasing demand for water and sanitation, reducing water resources caused excessive consumption of water and environmental protection of water demand management has greater sensitivity. Therefore, the aim of this paper is to provide to help water demand management process of planning, organizing, directing and controlling water consumption to identify current practices and use of existing tools to improve efficiency levels and patterns of water.

    Method

    This study is analytical- review and based It on water demand management, a combination of corrective measures for achieving appropriate utilization of production capacities and the real value of it is that the consumer is acting.

    Findings

    The findings of this study indicate that in addition to applying demand management strategies to protect water resources and reduce environmental pollution causing reduce costs, increase value added and ultimately improve the quality of service to subscribers in improving urban management.

    Conclusions

    The study some of the successful patterns of water demand in European countries such as Germany, Netherlands and Belgium are the most successful countries in the management of demand shows that countries with abundant water resources have been able to moderate their consumption 120 liters for every person per day reduction

    Keywords: Demand Management, consumption, Non revenue water, water price
  • Pages 77-88
    Introduction and Objective

    Rapid and uncontrolled growth of population in major cities, and consequently the needs to large-scale housing, on the one hand and preventing the spread of the cities horizontal landscape, on the other hand, made the high-rise building construction as an essential solution to the land problem. Hence understanding the available opportunities in the construction industry, particularly in high-rise building construction could cause identifying favorable opportunities to develop entrepreneurial in upstream and downstream industries of high-rise building construction. This study seeks to answer the question of what entrepreneurial opportunities are in high-rise building construction industry, in the city of Tehran.

    Methods

    This study used research methods of combination techniques and Morrison recitatif analysis.In the qualitative part, 20 experts were interviewed and focus group meetings were held. In the quantitative part, inorder to identify entrepreneurial opportunities in the the high-rise building construction industry in the city of Tehran, a questionnaire based on Ulwick model with two measures of "satisfaction" and "significance" was designed. After approval of relevant experts in the field, the questionnaires were distributed among industry participants and then collected.

    Findings

    After approval of relevant experts in the field, the questionnaires were distributed among industry participants and then collected. the end, the results shows that entrepreneurial opportunities lies in "providing technical trainings for technicians and workers" , "providing professional trainings for senior-level project management and construction" , " Identifying and recommending the intelligent building management systems to industry participants" , "providing professional training for the operation and management of buildings", and " Development of business-oriented research and development (R&Ds) and introducing new specific technologies and equipments to high-rise building construction industry.

    Conclusions

    The results show an increase in demand in the construction industry in today's society and the tendency of consumers to use the service, one of the sources of entrepreneurial opportunities are identified and Service. Each of these opportunities can lead to the development of many businesses. This employment staffing specialists, technicians, workers have contributed and ultimately will lead to economic growth.

    Keywords: : entrepreneurial opportunities, opportunities identification, Morrison recitatif analysis model, high-rise building construction industry, City of Tehran
  • Pages 89-103
    Introduction and the purpose

    Pattern of population distribution in under development countries indicates an unbalance in population establishment network and productivity in the use of regional capabilities and resources.  In recent decades this unbalance has increased .Depending on its political, social and economic condition and situations each country in a way has tried to alleviate this problem. But most of these programs in this regard have failed. In recent years we see that the distribution of population in residency areas is both unbalanced and unorganized.Fars regional province is also one of those that is dealing with this main urban problem.  Since all ease facilities and high level services and social and economic services have gathered in Shiraz city its population is increasing every day.  On the other hand the population of smaller and intermediate cities is decreasing. Therefore it is imperative that plans to be made so that these smaller cities get more help and attention. These plans would prevent the occurrence of the main urban problem. It is believed that intermediate cities would transfer population and improve urban development. The aim of this research is studying the role of intermediate cities in north of Fars regional state in creating regional population balance in that provincial state. It also analyzed the strong and the weak properties of these cities in this regard. It studied how it is possible to develop such points so that the main urban problem would be prevented there.

    Method

      it is a descriptive -analytical method used in this research. It has studied the role the cities in north of Fars regional province in developing and balancing that regional population using Social Network Analysis method. It has studied the role of these intermediate cites: Abadeh, Eghlid, Kazeroon, Marvdasht, Bavanat ,Estahbanat, Neyriz, Noor Abad, Sepidan in creating this so-called balance. These mentioned cities have more than forty five thousand people resident in each.

    Conclusion

      the result of this research using  Social Network Analysis after careful studying and analyzing the mentioned intermediate cities showed the amount of share of urban services that each of these cites use. It showed how to improve these regional cities in case there are some shortage of services there. This way each of these cities can keep their amount of population at the same number preventing population migration to the main city of Shiraz. So a balance of population takes place in that region.

    Keywords: Inremediate city, Region, development, Social Network Analysis