فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 12 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن کامران*، مرتضی مرادی، حسن حسینی امینی صفحات 1-13
    مقدمه و هدف پژوهش

     بافت قدیم شهرها یکی از مسایل مهم در برنامه ریزی شهری می باشد که امروزه بر اثر قدمت بنا، فرسودگی بافت و دسترسی نامناسب، به عرصه ای آسیب پذیر در برابر حوادث و سوانح طبیعی و انسان ساخت، در مراکز شهرها تبدیل شده است. هدف پژوهش، تحلیل فضایی بافت قدیم شهرها مبتنی بر اصول پدافند غیر عامل جهت دست یابی به الگوی پایدار می باشد.

    روش پژوهش

     روش تحقیق، ترکیبی از روش های تحلیلی- استقرایی، پیمایشی و موردی بوده و نوع پژوهش «کاربردی» می باشد شاخص های مورد توجه در پژوهش حاضر، قدمت بنا، کیفیت ابنیه، ریزدانگی، تعداد طبقات، فضای سبز، سازگاری، خدمات درمانی، خدمات شهری و درجه محصوریت تعیین گردید. 

    یافته ها

     از مسایل اصلی بخش مرکزی شهرها، فرسودگی مناطق مسکونی است که با توجه به بررسی های انجام شده، مراکز بافت ها با توجه به مناسب نبودن معابر شهری، از نظر شاخص دسترسی به مراکز امداد و نجات، در مواقع بحرانی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، الگوی پایدار، جنگ، بافت فرسوده
  • علی رحیمی*، فاطمه فراهانی صفحات 16-27
    مقدمه و هدف پژوهش

     همگان در هر شهر و برزنی علاقمند هستند تا بناهایی که در شهرهای خود می سازند از زیبایی و جذابیت خاصی برخوردار بوده و گویای فرهنگ آن منطقه به حساب آید. در این مطالعه ضمن شناسایی چالش های فرهنگی، تاثیر برخی مولفه های مذهبی بر هویت معماری شهر تهران مورد آزمون قرار گرفته است

    روش پژوهش

    به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات از روش پیمایشی استفاده شده است وبه منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات 450 پرسشنامه بسته در میان مناطق 2، 5، 11، 22 شهرداری تهران توزیع شده است. جهت آزمون فرضیه ها، از آمار توصیفی و ضریب همبستگی استفاده شده است

    یافته ها:

     متغیرهای هویت مذهبی، وضعیت تاریخی، خصوصیات ظاهری ساختمان ها از جمله متغیر های مورد بررسی است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که میان خصوصیات مرفولوژیکی ساختمان و نمای ظاهری بنا رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد

    نتیجه گیری

    رابطه مثبت و معنی داری میان متغیر دسترسی به مراکز اداری و فرهنگی و هویت مذهبی تایید شده است.

    کلیدواژگان: چالش های معماری، ضریب همبستگی، هویت مذهبی، تهران
  • عبدالله هندیانی*، سید رضا صالحی امیری، فریبا پیلوار صفحات 30-46
    مقدمه و هدف پژوهش

     امروزه نقش و اهمیت امنیت در پیشرفت هر جامعه ای تا بدان پایه است که آن را بستر و پیش نیاز هر گونه توسعه ای دانسته اند خصوصا در جوامع در حال توسعه که با انواع بحران ها و چالش های مستمر ناشی از عقب ماندگی مواجه می باشند. این پژوهش با هدف بررسی نقش معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری در تامین امنیت اجتماعی شهروندان تهرانی با شش مولفه امنیت مالی، بهداشتی، روانی، جانی، شغلی و زیستی به مرحله اجرا درآمده است.

    روش پژوهش

    در این تحقیق پیمایشی از روش مطالعه توصیفی- اکتشافی استفاده شده و جامعه آماری شامل دو گروه می باشد که گروه اول شهروندان منطقه 3 شهرداری و گروه دوم نیز کلیه مسیولین و کارشناسان معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران است. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بوده که توسط هر دو گروه جامعه تکمیل و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و MINITAB مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روش نمونه گیری جامعه آماری گروه اول تصادفی و طبقه ای و گروه دوم به صورت تمام شماری می باشد.

    یافته ها

     از دیدگاه شهروندان، معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران اثر معنی داری در تامین مولفه های امنیت اجتماعی شهروندان ندارد. نتایج حاصله نشان می دهد که بین نظرات شهروندان و کارکنان و مسیولین شهرداری در خصوص عملکرد معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران شکاف وجود دارد و کارکنان و مسیولین شهرداری نظر مساعدتری نسبت به عملکرد این معاونت در تامین امنیت اجتماعی و مولفه های آن دارد.

    نتیجه گیری

    از دیدگاه شهروندان، معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران بیشترین تاثیر را بر امنیت بهداشتی شهروندان و کمترین تاثیر را بر امنیت شغلی و جانی آن ها داشته و از دیدگاه کارکنان و مسیولین، این معاونت بیشترین تاثیر را بر امنیت بهداشتی شهروندان و کمترین تاثیر را بر امنیت شغلی، مالی و جانی آن ها داشته است. در بررسی میزان شکاف بین نظرات این دو گروه در خصوص عملکرد معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران می توان گفت کارکنان و مسیولین شهرداری، نظر مساعدتری نسبت به عملکرد این معاونت در تامین امنیت این مولفه ها داشته اند و بیشترین شکاف بین نظرات این دو گروه، در خصوص تامین امنیت شغلی و زیستی شهروندان و کمترین شکاف نیز در خصوص تامین امنیت مالی شهروندان مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، شهرداری، امنیت مالی، امنیت بهداشتی، امنیت جانی
  • زهرا خدائی*، حسین کلانتری خلیل آباد صفحات 48-59
    مقدمه و هدف پژوهش

     درک و شناخت گردشگری و همچنین چگونگی توسعه و پایداری آن نه تنها در گسترش دانش گردشگری برای درک نیازمندی های آن، بلکه در آموزش زمینه‏ های موفقیت در پیرامون تجارت گردشگری و همچنین نیازمندی های هر جامعه به امر گردشگری نهفته است که این خود یک نگرش و رویکرد انسانی را به گردشگری ضروری می سازد. به بیان دیگر، شکل گیری، پایداری و توسعه گردشگری در هر جامعه نیازمند امر آموزشی می باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی و واکاوی نقش آموزش نیروی انسانی جهت توسعه گردشگری می باشد.

    روش پژوهش

     مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی و مرور متون و منابع و تشریح چالش های نظام آموزش گردشگری در ایران در رابطه با آموزش نیروی انسانی، به ارایه راهکارهای اصلاحی جهت بهبود نظام آموزشی کشور می پردازد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد نظام آموزش جهانگردی و واحدهای آموزشی، امکانات و تجهیزات آموزش و از همه مهم تر، معیارها و ضوابط نظارتی و چگونگی اعمال آن ها باید به سرعت متحول شوند و ایجاد این تحولات مستلزم ارایه تسهیلات و معافیت های موسسات آموزشی، گسترش مبادلات بین المللی در امر آموزشی و تربیت مدرسان مورد نیاز است.

    نتیجه گیری

    ارایه آموزش اثر بخش در یک سازمان مدرن مستلزم تفکر جدید، مدل های جدید، رویکرد جدید و ابزارها و مکانیزم های جدید است. از آنجا که آموزش به عنوان بخش زیربنایی مدیریت منابع انسانی و مدیریت کیفیت در صنعت گردشگری مطرح است، برای اصلاح نظام ساختاری صنعت گردشگری کشور می توان کار را از اصلاح نظام آموزشی آغاز کرد.

    کلیدواژگان: آموزش، توسعه گردشگری، نیروی انسانی، دانشگاه
  • زهرا سادات سعیده زرآبادی*، ناهیده مردوخی صفحات 62-73
    مقدمه و هدف پژوهش

    تبلور یافتن گردشگری به عنوان یک نیاز، تبدیل شدن آن به عنوان بزرگ ترین صنعت خدماتی دنیا و تخصصی شدن گردشگری این فرصت را فراهم کرده تا هر مقصدی جهت بهره جستن از منافع حاصل از گردشگری امیدوار باشد. اما مسلما این کار بدون شناسایی عوامل تاثیر گذار، برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک امکان پذیر نخواهد بود.با توجه به قابلیت های بالقوه شهرستان سروآباد در زمینه گردشگری که مهم ترین منطقه استان کردستان از لحاظ اهمیت و تعدد جاذبه های طبیعی و با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص و قابلیت فراوان برای جذب گردشگر می توان با برنامه ریزی و مدیریت گردشگری در این منطقه در راستای اهداف توسعه پایدار گام برداشت و توان های مثبت گردشگری را به حداکثر و توان های منفی را به حداقل رساند.

    روش پژوهش

     روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و تحلیلی است. برای مشخص کردن عوامل تاثیر گذار بر گردشگری پایدار از روش تحلیل فازی TOPSIS استفاده شده است. این تکنیک بر اساس این مفهوم ایجاد شده است که گزینه های مناسب گزینه هایی هستند که حداقل فاصله را نسبت به راه حل ایده آل مثبت و دورترین فاصله را نسبت به راه حل ایده آل منفی داشته باشند. در این پژوهش جامعه آماری شهرستان سروآباد می باشد. نمونه آماری در این پژوهش دهستان های این شهرستان است که معرف جامعه آماری است.

    یافته ها

    تاثیر گذارترین عامل در توسعه گردشگری پایدار شهرستان سروآباد توجه به زیرساخت ها از جمله حمل و نقل جاده ای می باشد. این منطقه دارای تعداد جاذبه های گردشگری زیادی است، ولی با توجه به شرایط زیر ساخت ها و ویژگی جغرافیایی و توپوگرافی منطقه بدون زیر ساخت مناسب بازدید از این جاذبه ها امکان پذیر نمی باشد.

    نتیجه گیری

    در تحلیل انجام شده دهستان اورامان تخت که دارای جاذبه های گردشگری فراوانی می باشد، به دلیل فقدان زیر ساخت مناسب در رتبه پایین قرار گرفته است و این نشان دهنده لزوم برنامه ریزی و مدیریت زیر ساخت در این شهرستان می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه پایدار، گردشگری پایدار، سروآباد، TOPSIS
  • احسان سپهوند*، رسول محمدرضایی صفحات 76-86
    مقدمه و هدف پژوهش

     یکی از مسایل مدیریتی که بیشتر مورد توجه دانشمندان قرار گرفته مدیریت بهینه منابع انسانی می باشد که در افزایش بهره وری یک سازمان نقش کلیدی ایفا می کند و یکی از جنبه های مهم مدیریت بهینه منابع انسانی رضایت شغلی کارکنان است. هدف این پژوهش طراحی ابزاری برای سنجش رضایت شغلی کارکنان شهرداری اهواز فراخور شرایط شغلی خاص ایشان و سپس تحلیل این عوامل است.

    روش پژوهش

     در این پژوهش برای طراحی سنجه از اختلاط و تعدیل پرسشنامه های معتبر استفاده شد بنابراین در ابتدا با استفاده از تحلیل مولفه اصلی مولفه های دخیل در تبیین ماهیت رضایت شغلی شناسایی شدند، سپس نقش هر یک از این مولفه ها در پیش بینی رضایت شغلی با استفاده از رگرسیون گام به گام مشخص گردید. برای بررسی اختلاف بین رضایت شغلی گروه های مختلف شغلی بسته به نوع آزمون مورد نیاز از تحلیل واریانس و آزمون تی استودنت استفاده شد.

    یافته ها

    مولفه های حمایت، عدالت، سرپرستی، ماهیت کار و تسهیلات شغلی مهم ترین عوامل تبیین کننده رضایت شغلی هستند. نتایج نشان از اختلاف معنی دار بین گروه های مختلف سنی و سابقه کار با رضایت شغلی داشت همچنین بین جنسیت و سطح تحصیلات با رضایت شغلی اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تحلیل مولفه اصلی، رضایت شغلی، رگرسیون گام به گام، شهرداری، مدیریت
  • سید رسول صالحی*، محمد حسین پور، غلامحسین برکت صفحات 88-95
    مقدمه و هدف پژوهش

    نیروی انسانی یکی از با ارزش ترین منابع هر سازمان محسوب می شود، شناخت عوامل موثر بر افزایش بهره وری نیروی انسانی ضرورت دارد، این پژوهش باهدف شناسایی عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی در شهرداری اهواز انجام گردیده است.

    روش پژوهش

     این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها اکتشافی و به روش تحلیل مولفه های اصلی بوده است. جامعه آماری آن کارکنان شهرداری اهواز بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد یکصد نفر از آنان انتخاب و پس از تکمیل پرسش نامه محقق ساخته ، مورد تحلیل قرار گرفتند.

     یافته ها

     از بین عوامل موثر بر افزایش بهره وری، چهار عامل به نام های مدیریت درون سازمانی، مدیریت حمایتی، آموزش و توانایی کارکنان، شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

     تجربه کاری، توجه به آموزش های توجیهی، آگاهی کارکنان به دانش و مهارت شغلی، امنیت شغلی، آگاهی و تبعیت از قوانین، تمرکز مدیر بر نقاط ضعف و انحراف کارکنان، وجود یک سیستم منطقی پاداش و تنبیه، حمایت مدیر از کارکنان، میزان آشنایی با شغل، قدردانی و حمایت از عملکرد افراد، علاقه به محیط کار، وجود جو عاطفی، ارایه بازخورد عملکرد، تشکیل جلسات مشترک و مشارکت کارکنان به عنوان عامل افزایش بهره وری شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: اهواز، بهره وری نیروی انسانی، شهرداری، تحلیل مولفه اصلی
|
  • Pages 1-13
    Introduction and purpose

    The urban old texture an important problem in urban planning that today due to anquity buildings and unsuitable accessibility has converted to disposale damage fields against natural and artifact events. The research object is spatial analysis of old urban texture based on passive defence principles for attending to stability pattern.

    Methodology

    In present research the research method is combination of analytical_ survey and typical methods and kind of research is applied. The important indexes determined an antiquity buildings, build quality, number of floor, green space, compatibility, media services, urban services and surrounded degree.

    Findings

    one of main problems of urban centres’ part is residential regions depreciation that according to accomplished studies, texture centres’ according to unsuitable of urban passages from accessibility index to assisting centres located in undesirable situation in critical times.

    Keywords: Passive defense, stability pattern, war, rehabilitation texture
  • Pages 16-27
    Introduction and objective

    Everyone in the city is interested in buildings that make up of beauties which indicate the culture of region there. In this paper, the cultural challenges are identified and more over the effect of religion on some components of the architectures has been tested.

    Method

    In order to collect data, survey information is used and also 450 questionnaires are distributed in the area of 2-5-11-22 of Tehran. For hypothesis testing, descriptive statistic and correlation is used.

    Findings

    Religious identity, historical conditions and morphological structures are variables which have been survived. Results show that there is a positive and significant relationship between morphological characteristics of buildings and buildings face.

    Results

    Results also accept the existence of a positive and significant relationship between access to administrative and religion identity.

    Keywords: Architected challenges, Correlation coefficient, religion identity. Tehran
  • Pages 30-46
    Introduction and Objectives

    Security is one the most fundamental and basic needs of every nation and country. The activities of Social and Cultural Deputy within the social and cultural working environment of Tehran`s Municipality can have significant effects on improving the quality of life, achieving life skills, optimal spending of leisure time, and mental and psychological tranquility of citizens. The main objective of this study is to identify the role of Social and Cultural Deputy of the Municipality in providing social security for the citizens of Tehran.

    Method

    Quantitative method and survey technique was used for this study. Random and class-based sampling was applied for the first statistical group, while the second group was full counted. The questionnaire prepared by the researcher was also applied as the measurement tool.

    Results

    From citizens point of view, Social and Cultural Deputy of Tehran`s Municipality has insignificant effect of the provision of components of citizens` social security. Therefore it could be mentioned that the role of this deputy in providing all components of citizen`s social security covers low to average levels. On the other hand, staff and officials of the municipality believe that this deputy has a significant effect on the provision of each component of citizens` social security.

    Conclusion

    The amount of effects of Social and Cultural Deputy of the Municipality on different components of social security was compared. So it could be said that from citizens` point of view, this deputy has had the highest impact on health security of citizens and the lowest impact on their job and physical security, while from officials point of view, this deputy has the highest impact on health security of citizens and the lowest impact on their job, financial and physical security. Investigating the gap between the views of these two groups reveals that Municipality`s staff and officials have more favorable opinion about the performance of this deputy in providing the security of these components. The provision of job security of citizens and provision of their financial security are the highest and the lowest difference of opinions, respectively.

    Keywords: Social security, Municipality, financial security, health security, physical security
  • Pages 48-59
    Introduction and Objective

    Understanding and knowledge of tourism and also its development and sustainability is hide not only in the spread of tourism knowledge for understanding its needs, but also in the education of successful field about tourism trading and also the needs of every society to tourism which is needed a human attitude and approach. In other word, formation, sustainability and development of tourism in every society needs and education. This paper examines and analysis the role of education and human resources for tourism development.

    Methods

      this paper uses analytical – descriptive method and describe the challenges of tourism education system in Iran about human resource education, focus on Corrective strategies to improve the country's education system.

    Results

    The result shows that Tourism education and training units, training facilities and more importantly, regulatory criteria and how to apply them to quickly be transformed and make these changes is necessary to provide facility and exemption for educational institutions, promote international exchange in education and teacher education requirements.

    Conclusion

    Provide effective training in a modern organization requires new thinking, new models, new approaches and new tools and mechanisms. Since education is as a fundamental part of human resource management and quality management in the tourism industry, For structural reform of the country's tourism industry, it could be began from to reform education system to reform.

    Keywords: Tourism, Tourism Development, Human Resource, university
  • Pages 62-73
    Introduction and Objective

    Recently tourism has become one of the requirement in human being life and the most important and professional industry service in the world. Therefore it provides us these opportunities to be hopeful in using advantageous of tourism.  But this major can be possible when we consider effective factors on planning and management strategy.Because of different potentialities in tourism such as variety of natural attractive places and located Uraman-Takht in this region,   Sarvabad is the most interesting area in Kurdistan province. Therefore based on it's special geography position and different potentialities in attracting tourist, it is easy to have sustainable development and increase the positive abilities of tourism.  But for this we need to have a professional   management and planning for tourism.

    Method

    Our method in this research is descriptive and analysis and for determining the effective factors on development sustainable tourism we use phase analysis of TOPSIS.  Based on these method proper factors are those that have a minimum distance from ideal positive solution and have a maximum distance from ideal negative solution.  

    Findings

    From our analysis the most effective factor on sustainable development tourism in Sarvabad is improving state of infrastructure.  This area is full of interesting places but unfortunately due to not having suitable infrastructure and topography situation it is not easy to visit them.

    Results

    We found that some places such as Uraman-Tahkt has different interesting touristic places but owing to have a weak infrastructure it is in lower order and it shows that having a special attention on infrastructure is mandatory

    Keywords: Tourism, Sustainable development, Sustainable Tourism, Sarvabad, TOPSIS
  • Pages 76-86
    Introduction and Objective

    One of the management's issues that are more interest for scientist is optimize human resource management which plays key role of organization's efficiency and one aspect of the optimization human resource management is job satisfaction. The purpose of this research is instrument designing to job satisfaction measurement of stuff by appropriative questioner which consider especial circumstance of Ahwaz municipality worker, then identify and analyze the influence factor on determinate job satisfaction.

    Methods

    In this study to obtain the appropriative questionnaire immoderate and intricate of valid questionnaires were used. So at first, to identify involved factors in explaining the job satisfaction Principal Component analysis were used and the result showed: Support, Justice, Stewardship, nature of work and employment facilities are effective component. After this step, by Stepwise Regression the role of each those components in job satisfaction were predicted. In order to discover job satisfaction diversification between different occupational groups, depend on the require test, analysis of variance, T test were used.

    Results

    Results were showed significant difference between different age group and job experience with Job satisfaction and there were no significant difference in educational level with Job satisfaction. According to the result, work environment and ergonomic, providing credit facility for employer, the manager's attendance to meritocracy and training course were offered.

    Keywords: Ahvaz, Employee, Job Satisfaction, Management, Municipality, principal component analysis, Stepwise Regression
  • Pages 88-95
    Introduction and Objective

    Human Resources are considered as one of the most valuable sources in each organization. Surge of affective factors is essential in labor productivity; this study has been aiming to identify factors affecting the productivity of labor in municipality of Ahvaz.

    Research Methods

    This research is practical based on the goal, and is explorative based on data gathering and has been done in method of principal components analysis. The statistical population is Ahwaz municipal employee using a stratified random sampling; one hundred people of them were choose and after completing the researcher-made questionnaire were analyzed. 

    Results

    Among the factors affecting productivity increase four factors named internal management, supporting management, training and the ability of staff were identified.

    Conclusion

    Work experience,  paying attention to identifying trainings, employee awareness to knowledge and job skills, job security, knowledge and abeyance of the law, manager concentration on weakness and deviation of the staff, existence of a logical system of punishment and appreciation, manager’s support from the staff, acquaintance to job, appreciation and supporting of staff performance , being interested in work environment, existence of emotional atmosphere, providing performance feedback, joint meetings holding and participation of the staff as the factor in productivity increasing of the staff were identified as the factors booming efficiency.

    Keywords: Ahvaz, productivity of human force (manpower), Municipality, principal component analysis