فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 37 (بهار 1400)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیدعلی مسعودی صفحات 11-54

    مدل ها الگوهای ارتباط ارایه شده در علوم ارتباطات بیشتر شامل عناصر و مفاهیم دوران حیات مادی انسان ها است.نداشتن یک مدل یا الگوی ارتباطی که همه عوالم حیات او را در برگیرد، مشکل اصلی همه این الگوها است.در این تحقیق تلاش شده است تا باهدف تدوین الگوی ارتباطات اسلامی از منظر قرآن کریم، با مراجعه به تفاسیر معتبر قرآن کریم، الگویی جامع ارایه شود. این تحقیق با روش کیفی داده بنیاد (روش سیستماتیک) و کدگذاری سه مرحله ای، انسلم اشتراوس انجام شده است.نتایج تحقیق نشان داد که از منظر قرآن کریم، عوالم حیات و ممات انسان شامل:عوالم1- قبل از حیات (عالم ذر ، صلب وترایب وجنینی)، 2-عالم حیات و3-عوالم پس از حیات (برزخ، قیامت و جاودانگی) است. ارتباطات انسانی در الگوی قرآنی، با در نظر گرفتن ارتباط خداوند با انسان در ابتدای شکل گیری جسم و روح او در عوالم قبل از دنیا ترسیم می شود: در عالم ذر وصلب و ترایب، چون انسان فاقد اختیار است، پس مسیولیتی هم ندارد اما می داند که خالقی دارد و بدان خالق هستی بخش نیازمند است.این نیاز ارتباط نخستین انسان با خالق خویشتن را آشکار می سازد. هرچند ارتباطی از نوع زمینی نیست. در میان همه عوالم، عالم دنیا تاثیرگذارترین عالم بر سرنوشت او است. در این عالم، ارتباطات انسان باخدا، عالم غیب، همنوعان، طبیعت، حیوانات و ماشین برقرار می شود. در این عالم انسان مسیول اعمال خویش است. در عرصه تکوینی و تشریعی سعادت آخرت او در این عالم تعیین می شود. آخرین عالم هستی برای انسان ها، عالم جاودانگی است. انسان ها در سیر تکاملی خود پس از عبور از قیامت وارد عالم جاودانگی می شوند و براساس اعمال نیک و بد خود یا با عبور از جهنم وارد بهشت می شوند و یا به دلیل اعمال بد خود در همان جهنم و عذاب الهی باقی می مانند.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباطات، خداوند، انسان، هستی شناسی، معرفت شناسی، قرآن کریم
  • غلامرضا لطیفی، آذر شیردل، میثم رضایی صفحات 55-80

    اصلی ترین هسته ی اولیه ی شهرها را محله های آنان تشکیل می دهند. تصمیم گیری در مورد محله ها امری می باشد که می بایستی حقوق شهروندی مردمان آن را نیز مدنظر قرار داد و تغییرات را به صورتی که مردم می خواهند اعمال نمود. امروزه دستیابی به اطلاعات نقاط مختلف می تواند نقش مهمی را در توسعه و رشد هرچه بهتر شهرها داشته باشد. رسانه ها به عنوان منابع آگاهی دهنده می باشند که در تنویر افکار عمومی، آگاهی بخشی به جامعه و رفع مشکلات و معضلات جامعه و مردم نقش بسزایی را دارند. کشورهای توسعه یافته با استفاده از رسانه ها مشکلات و معضلات جامعه را شناسایی و راهکارهای مناسبی به مدیران شهری ارایه می دهند.یک محله می تواند مکان اجتماع اقوام مختلف و با فرهنگ های گوناگون باشد که می توان از طریق آموزش یکسان آنها را به مشارکت و تصمیم گیری در محله ی خود تشویق نمود. در این مقاله سعی بر این است که با مبانی محله محوری و مشارکت با روش توصیفی به ارایه نتایج این مبحث در مورد محله ها و آموزش مشارکت به شهروندان خواهیم پرداخت. با توجه به مطالب ذکر شده می توان این نتیجه را حاصل کرد که در محله محوری در ابتدا می بایستی اعتماد، کارایی، مشارکت و عدالت را در مسیولین شهر رویت کرد که بتوان از آموزش برای شهروندان برای اداره ی محله ی خود و مشارکت در تصمیم گیری ها بهره جست.

    کلیدواژگان: محله، تصمیم گیری، آموزش، مشارکت، حقوق شهروندی
  • زهرا باقری، سید رضا نقیب السادات، منصوره زارعان صفحات 81-107

    مطالبات حقوق زنان در عرصه های مختلف باعث می شود که فعالین این حوزه، گاهی خودآگاه یا ناخودآگاه به موضع گیری و در نهایت قطب بندی میان خودشان و دیگران بپردازند و هنگام صحبت، از ضمایر «ما» و «آن ها» استفاده می کنند. بر این اساس، پژوهش حاضر به شناسایی قطب بندی های موجود در گفتمان فعالان حوزه مطالبات حقوق زنان ایرانی می پردازد. از آن جا که بیان مطالبات، در زمان انتخابات به اوج خود می رسد، بازه زمانی 4 ساله (1396-1399) که شامل دو دوره انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی است، در خبرگزاری ها و سایت های خبری داخلی، انتخاب شد. این پژوهش از نوع اکتشافی است و به لحاظ روش شناسی، از نوع روش های کاربردی و کیفی می باشد که برای تحلیل داده ها از «روش تحلیل گفتمان انتقادی تیون ون دایک» استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که فعالین این حوزه، برای بیان مطالبات، تکنیک «دوقطبی سازی» را در 5 محور «فضای عمومی»، «مجلس شورای اسلامی»، «دولت»، «احزاب سیاسی» و «شورای نگهبان» رقم می زنند. همچنین انطباق نتایج با اصل 21 قانون اساسی بیانگر آن است که بیشترین مطالبات حول بند 1 این اصل یعنی «ایجاد زمینه‏های مساعد برای رشد شخصیت زن و احیای حقوق مادی و معنوی او» می باشد.

    کلیدواژگان: حقوق زن، مطالبات حقوق زن، قطب بندی، خبرگزاری ها، اصل 21 قانون اساسی
  • سید رضا نقبائی لنگرودی صفحات 109-151

    علم زبانشناسی را باید علم مطالعه و بررسی زبان های اوستایی، ایرانی و سانسکریت دانست؛ زبان هایی که خود پایه و اساس زبان های هندواروپایی هستند. کارکرد اصلی زبان، ایجاد ارتباط یعنی انتقال اطلاعات از شخصی به شخص دیگر است. هدف پژوهش حاضر بررسی اتیمولوژیکی (ریشه شناختی) و فونولوژیکی (آواشناختی) 174 هزار واژه از مدخل های دانشنامه 12 جلدی واژگان نقبایی با سرنام لیون است. روش پژوهش حاضر سرشماری است؛ یعنی نمونه، کل جامعه آماری را که برابر با 174 هزار واژه انگلیسی است و در یک بازه زمانی 16 ساله صورت گرفته شامل می شود. یافته ها که از راه ریشه شناسی و فونولوژی محقق شده حکایت از آن دارد که حدود نود درصد از واژه های موجود در زبان انگلیسی (از جمله واژه های لاتین، آلمانی، یونانی، اسلاوی و غیره) از ریشه ایرانی یا به بیان بهتر "آریایی" برخوردارند، لذا مفهوم "زبان نیای هندواروپایی" از یک سو و مفهوم "زبان هندواروپایی" از سوی دیگر نمی تواند چتر کاملی برای این خانواده زبانی باشد و به جای آنها "زبان نیای آریایی" و "زبان آریایی" پیشنهاد می شود. فرای آن، سیستم های آموزشی موجود داخلی و خارجی نیز به دلیل عدم شناخت صحیح ریشه گانی و مورفولوژیکالی (ریخت شناسی) نمی توانند از کارایی عمقی برخوردار باشند، امری که با وجود شناخت می توان چند زبان از این خانواده را به صورت همزمان در یک دوره آموزشی خاص فرا گرفت و فرای آن، نوع نگاه و جهان بینی چهار میلیارد انسان نسبت به زندگی تغییر می یابد.

    کلیدواژگان: زبان، هندواروپایی، آریایی، ایران، لئون
  • جواد صادقی جعفری، رامتین شهبازی، آدینه ادیب صفحات 153-198

    در ایران آگهی های تلویزیونی به عنوان پر طرفدارترین وسیله تبلیغاتی به حساب می آید. آگهی های تجاری تلویزیون از ابعاد مختلفی قابل بررسی و واکاوی است. می توان مفروض دانست که سازمان صدا و سیما هدف انعکاس و باز آفرینی ارزش های دینی و اخلاقی را در تمامی فعالیت ها و برنامه های خود از جمله تبلیغات تجاری مد نظر دارد. از این رو، هدف اصلی از پژوهش حاضر تحلیل نشانه شناختی آگهی های تجاری  شبکه یک سیما از منظر ارزش های دینی است. روش تحقیق از نوع کیفی است و اختصاصا از روش نشانه شناسی جان فیسک استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در پژوهش حاضر شامل آگهی های تجاری شبکه یک سیما در بازه زمانی فروردین و اردیبهشت ماه سال  1399 که به تفکیک استخراج گردیده است. تعداد کل آگهی های فروردین ماه 43 مورد و آگهی های اردیبهشت ماه  62  مورد و روش نمونه گیری پژوهش از نوع نمونه گیری هدفمند بود. در این پژوهش22 آگهی انتخاب شده است که حاوی ارزش های دینی بودند. به منظور نشانه شناسی آگهی های مذکور از ابزار کدنامه و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد جان فیسک بهره گرفته شد. بر اساس یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر، ارزش های دینی استخراج شده از آگهی های تلویزیونی شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران در بازه زمانی فروردین و اردیبهشت 1399 شامل کمک به فقرا و پرداخت صدقه، توجه به خانه و خانواده و احترام به بزرگترها، ارزش کار و تلاش و خودباوری ملی،  فرزندپروری و صرف وقت برای فرزندان،  مقوله کمک به همسر، وجدان کاری،  مقوله عبادت، ایمان ، تقوا و عمل صالح،  صرفه جویی،  صدق و راستگویی، توجه به توصیه بهداشتی و سلامت و ارزش مشورت  بود. بنابراین می توان عنوان کرد که آگهی های بازرگانی ظرفیت بازنمایی ارزش های دینی را دارند، در نتیجه این ابزار رسانه ای می تواند نقش مهمی در انتقال ارزش های دینی در جامعه اسلامی داشته باشد.

    کلیدواژگان: نشانه شناختی، آگهی های تلویزیونی، شبکه یک سیما، ارزش های دینی
  • امین امیریان، محمود مالمیر، مسعود حیدری صفحات 199-224

    با توجه به تحولات عظیمی که در عرصه تکنولوژی به وقوع پیوسته و انقلاب های مختلفی که در زمینه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در طی چند سال اخیر شاهد آن بوده ایم و با توجه به کارکرد مثبت این فن آوری اما گاه دیده می شود که بعضی از افراد سودجو و فرصت طلب با فراگرفتن داشتن و مهارت لازم در پی سوء استفاده از کاربران و هم چنین ایجاد و بروز یک سری مشکلات هستند فضای سایبر، فرصت های تازه و بسیار پیشرفته ای را برای قانون شکنی در اختیار انسان می گذارد، هم چنین توان بالقوه ارتکاب گونه های مرسوم و کلاسیک جرایم را به شیوه های غیرمرسوم و بسیار جدید سوق می دهد تا مجرمان سایبری بتوانند در این کهکشان صفر و یک، هرآنچه می خواهند و در اندیشه دارند، به منصه ظهور برسانند و این سبب می شود که در جهت حمایت از کاربران و بازیگران این فضا یک قانون مدون تدوین گردد. پژوهش حاضر به بررسی جرم شناختی جرایم رایانه ای در بستر نطریات جرم شناسی، پرداخته است . این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی به این برآمد و نتایج رسیده است که قانون جرایم رایانه ای با تاسی از نظریات فشار و تقلید دست به جرم انگاری زده است .

    کلیدواژگان: جرائم رایانه ای، فضای مجازی، نظریات جرم شناسی، کیفر شناسی، بزه دیده
  • رضا ابراهیم زاده دستجردی، عباس قائدامینی هارونی، نیلوفر پور شریفی صفحات 225-258

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ویژگی های شخصیتی و انگیزشی بر مصرف محصولات غذایی سلامت از طریق اثرات واسطه ای خودکارآمدی، انگیزه و نوآوری در محصولات سالم مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (معادلات ساختاری) و جامعه آماری آن، مصرف کنندگان روغن های گیاهی شرکت به آور در شهر اصفهان بودند. و با توجه به واریانس کل گویه ها حجم نمونه 628 نفر محاسبه و با روش هدفمند در دسترس وابسته به معیار جمع آوری گردید. به منظور جمع آوری داده ها، پژوهشگران از پرسشنامه های استاندارد استفاده نمودند. و قبل از اجرای نهایی، روایی محتوایی، صوری، سازه و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گشودگی، برون گرایی و روان رنجوری با ضرایب استاندارد 245/0، 282/0، 276/0- بر خودکارآمدی تاثیر دارند. به علاوه گشودگی برای تجربه، با ضرایب تاثیر 2/0 و 364/0 با نوآوری در حوزه محصولات سالم و انگیزه سلامتی تاثیرگذار است و در ادامه خودکارآمدی با ضریب تاثیر 18/0 دارای اثر معنادار به رفتار رژیم غذایی سالم می باشد. در نتیجه فرضیه اصلی پژوهش مورد تایید قرار گرفت با این تفاوت که متغیرهای وظیفه شناسی، دلپذیری و نیاز به انگیختگی دارای ارتباط معنادار با مدل اصلی نبودند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، ویژگی های انگیزشی، خودکارآمدی، انگیزه مصرف کننده، رفتار مصرف کننده
|
  • OmidAli Masoudi Pages 11-54

    In this research, an attempt has been made to provide a comprehensive model in order to develop a model of Islamic communication from the perspective of the Holy Quran.This research has been done by the qualitative method of foundation data (systematic method). The results of the research showed that according to the Holy Quran, the sciences of human life and death include: pre-life worlds (sub-worlds, rigid and fetal worlds), 2 - The world of life, and 3- The worlds afterlife (purgatory, resurrection, and immortality). Human relations in the Qur'anic pattern, considering the relationship between God and man at the beginning of the formation of body and soul and in the world before the world is drawn: In the world of crucifixion and order, because man has no authority, so he has no responsibility but knows that he has a creator and needs a creator. It reveals the need for man's first connection with his Creator, although it is not an earthly connection. Among all the worlds, the world of the world is the most influential world in his destiny. In this world, human relations with God, the unseen world, fellow human beings, nature, animals, and machines are established. Human beings enter the world of immortality in their evolutionary course after passing through the Day of Judgment and enter Paradise by passing through Hell by their good and evil deeds, or remain in the same Hell and divine torment due to their evil deeds. They stay.

    Keywords: communication model, God, ontology, Epistemology, Holy Quran
  • Gholamreza Latifi, Azar Shirdel, Mysam Rezaei Pages 55-80

    As a micro - decision unit, neighborhoods are now speaking less frequently in decisions made by the authorities, and this is if they form the main core of cities in their neighbourhoods. making decisions about neighborhoods is something that has to take into account the rights of its citizens and make changes if people want to apply. A neighborhood can be the site of different ethnic communities and from different cultures that can be encouraged to participate and decision - making in their neighborhood through the same training. in this paper, we try to address the principles of the central neighborhood of participation with descriptive method to provide the results of this discussion about neighborhoods and training citizen participation. according to the aforementioned literature, it can be concluded that in the central neighborhood at first you had to see trust, efficiency, participation and justice in city authorities to be able to benefit from training for citizens to manage their neighborhood and participate in decisions.

    Keywords: Neighborhood, Decision, making, Education
  • Zahra Bagheri, Seyed Reza Naghibosadat, Mansoureh Zarean Pages 81-107

    Women's rights demands in various fields cause activists in this field, sometimes consciously or unconsciously, to take a stand and ultimately polarize themselves and others, and use the pronouns "us" and "them" when speaking. Accordingly, the present study identifies the polarizations in the discourse of activists in the field of Iranian women's rights demands. Since the expression of demands reaches its peak during the elections, a period of 4 years(2016-2017), which includes two rounds of presidential and parliamentary elections, was selected in domestic news agencies and news sites. This research is of exploratory type and in terms of methodology, it is of practical and qualitative methods that "Theon Wendike's critical discourse analysis method" was used to analyze the data. The results of the research showed that the activists in this field, in order to express their demands, use the "polarization" technique in 5 axes: "public space", "Islamic Consultative Assembly", "government", "political parties" and "Guardian Council". The conformity of the results with Article 21 of the Constitution also indicates that the greatest demands are around paragraph 1 of this principle, which is "creating favorable conditions for the development of a woman's personality and the restoration of her material and spiritual rights."

    Keywords: women rights, WOMEN'S RIGHTS DEMAND, polarization, News Agencies, ARTICLE 21 OF THE CONSTITUTION
  • Seyed Reza Noghbabaei Lngroudi Pages 109-151

    Linguistics should be considered as the study of Avestan, Iranian and Sanskrit languages; Languages that are the basis of Indo-European languages. The main function of language is to communicate, that is, to transfer information from one person to another. The aim of the present study is etymological and phonological study of 174 thousand words from the entries of the 12-volume set of Lexicon Encyclopedia of Noghabaei acronymed LEON. The method of the present study is census; That is, the sample includes the entire statistical population, which is equal to 174,000 English words done over a period of 16 years. Findings obtained through etymology and phonology indicate that about ninety percent of the words in English (including Latin, German, Greek, Slavic, etc.) are of Iranian origin, or better to say "Aryan". Therefore, the concept of "Proto=Indo-European Language" on the one hand and the concept of "Indo-European Language" on the other hand cannot be an utter umbrella for this language family and instead "Proto-Aryan language" and "Aryan Language" are suggested. In addition, existing domestic and foreign educational systems cannot have deep efficiency due to lack of correct knowledge of etymology and morphology, which despite the knowledge, several languages of this family simultaneously in a training course can be learned and taught and beyond that, the way of looking and worldview of four billion people towards life will be changed respectfully.

    Keywords: Language, Indo-European, Aryan, Iran, LEON
  • Javad Sadeghi Jafari, Ramtin Shahbazi, Adineh Adib Pages 153-198

    In Iran, TV commercials are considered as the most popular means of advertising. Television commercials can be studied and analyzed from different dimensions. It can be assumed that the IRIB intends to reflect and recreate religious and moral values ​​in all its activities and programs, including commercial advertising. Therefore, the main purpose of the present study is the semiotic analysis of the commercials of the One Sima network from the perspective of religious values. The research method is qualitative and John Fisk's semiotic method has been used specifically. The study population in the present study includes commercials of One Sima network in the period of April and May 1399, which have been extracted separately. The total number of advertisements in April was 43 and in May it was 62 and the research sampling method was purposeful sampling. In this study, 22 ads were selected that contained religious values. In order to semiotics the mentioned ads, coding tools were used and in order to analyze the data, the John Fisk approach was used. Based on the findings of the present study, the religious values ​​extracted from the TV commercials of the Islamic Republic of Iran TV in April and May 2016, including helping the poor and paying alms, paying attention to home and family and respecting the elderly , The value of work and national effort and self-confidence, parenting and spending time for children, the category of helping the spouse, work conscience, the category of worship, faith, piety and righteous deeds, saving, truthfulness, paying attention to health advice and health and the value of counseling . Therefore, it can be said that commercials have the capacity to represent religious values, so this media tool can play an important role in transmitting religious values ​​in Islamic society.

    Keywords: Semiotics, TV Commercials, One TV, religious values
  • Amin Amirian, Mahmod Malmir, Masoud Heidari Pages 199-224

    Due to the great changes that have taken place in the field of technology and the various revolutions that have been witnessed in the field of information and communication technology during the last few years, and due to the positive function of this technology, it is sometimes seen that some profiteers and opportunists Learning and having the necessary skills to exploit users, as well as creating a series of problems are cyberspace, provides new and very advanced opportunities for breaking the law, as well as the potential to commit conventional and classic types of crimes in ways Unusual and very new leads cybercriminals to appear in this zero-one galaxy, whatever they want and think, and this causes a codified law to protect the users and actors of this space. The present study investigates the criminology of computer crimes in the context of criminological theories. This research has reached the conclusion with a descriptive-analytical method and the results have reached that the law of cybercrime has criminalized based on theories of pressure and imitation.

    Keywords: Cybercrime, Cyberspace, criminological, Victims
  • Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi, Abbas Ghaedamini Harouni, Niloufar Poursharifi Pages 225-258

    Consumer behavior based on personality and motivational variables has been less considered in the form of casual models. The purpose of this research was designed to determine the effects of personality and motivational characteristics on health food consumption through the mediator effects of self-efficiency, motivation and innovation in healthy products. The research method was descriptive based on correlation method, and it’s statistical population was the consumers of vegetable oils in Behavar company in Isfahan. The sample size 628 people and gathered through purposive method. The researchers use standard questionnaire to collect data, and before the final implementation, content, face, construct validity and reliability were confirmed the result showed that openness , extroversion and neuroticism had a positive effect on self-efficiency with the standard coefficients of 0.245, 0.282 and 0.276. In addition, the openness to experiences, with path coefficients of 0.2 and 0.304 influenced by innovation in healthy products and healthy motivation. furthermore, self- efficiency with path coefficient of 0.18 has significant effects on healthy dietary behavior. Finally, the main hypothesis of research was confirmed, with the difference in the conscientiousness, agreeableness and need to arousal not have a significant relationship with the main model.

    Keywords: personality, self- efficiency, consumer motivation, need for arousal