فهرست مطالب

زیست شناسی کاربردی - سال سی و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه زیست شناسی کاربردی
سال سی و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده سمیرا امینی نسب، آرمان محمودی اطاقوری، احسان نظیفی* صفحات 9-26
    Plantago major و Plantago lanceolata از گونه های فراوان جنس بارهنگ در شمال ایران بوده که به عنوان گونه های دارویی با ارزش دارای اثرات ضد باکتریایی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی شناخته شده اند. از اینرو، در این پژوهش، هشت جمعیت از این دو گونه از مناطق مختلف شمال کشور جمع آوری و از لحاظ فیتوشیمیایی شامل میزان فنول، فلاونویید، آنتوسیانین، ساپونین، کلروفیل a و b، کاروتنویید، قندهای محلول، پروتئین کل بررسی شدند. نتایج نشان داد که به طور میانگین میزان همه متابولیت های سنجش شده در گونه P. lanceolata بیشتر از گونه P. major بود. تفاوت میانگین ها برای فنول، آنتوسیانین، ساپونین، کاروتنویید و قندهای محلول از لحاظ آماری در سطح 05/0 معنی دار بود؛ بطوریکه بیشترین تفاوت میانگین برای قندهای محلول، ساپونین و فنول بترتیب با مقدار 60/7±84/78، 68/0±83/3 و 85/0±55/3 میلی گرم بر گرم وزن خشک بود. به علاوه، نتایج نشان داد که هر دو گونه منطقه لفور در مقایسه با سایر جمعیت های خود، فنول، ساپونین و قندهای محلول بیشتری داشتند. آنالیز اسانس جمعیت های ماسوله نشان داد که متابولیت های موجود در اسانس این دو گونه نیز متفاوت بودند؛ بطوریکه ترکیبات شاخص گونه P. major شامل پولگون و پالمیتیک اسید و ترکیبات شاخص گونه P. lanceolata شامل دی-کارون و آدیپیک اسید دی اکتیل استر بودند. به نظر می رسد مطالعات فیتوشیمیایی احتمالا می تواند در تاکسونومی این دو گونه و سایر گونه های جنس بارهنگ مورد استفاده قرار گیرد. این نتایج به انتخاب گونه ها و جمعیت های دارای محتوای متابولیتی بیشتر و به دنبال آن استفاده بهینه در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی کمک شایانی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: اسپکتروفتومتری، بارهنگ، جمعیت های منطقه لفور، کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی، متابولیت های گیاهی
  • مهدی بهگر*، پروین شورنگ، فرحناز معتمدی سده، سمیرا شهبازی صفحات 27-40
    هدف از انجام این آزمایش بررسی تولید آنزیم تاناز توسط شبه گونه های قارچ تریکودرما (شامل ویریده، رسیی، هارزیانوم و لانگی براکیاتوم) در محیط کشت تخمیری حاوی اسید تانیک به عنوان تنها منبع کربن و انرژی بود. خصوصیات موفولوژیکی گونه ها در محیط کشت حاوی مالت، مخمر و گلوکز (MYG) بررسی شد. برای تولید آنزیم، اسپور قارچها در محیط کشت تخمیری تریکودرما (TFM) حاوی اسید تانیک (1 درصد) کشت شد. نتایج نشان داد که کلنیهای تریکودرما ابتدا صاف بود و سپس به تدریج دستجات پشمی سفید رنگ در آنها ظاهر و به مرور سبز رنگ شد. بزرگترین اسپور مربوط به تریکودرما لانگی براکیاتوم و کوچکترین مربوط به تریکودرما رسیی بود. بیشترین و کمترین تعداد اسپور در محیط کشت MYG به ترتیب مربوط به تریکودرما هارزیانوم (106×48/5) و ویریده (106×12/2) بود. بیشترین رشد ریسه در تریکودرما لانگی براکیاتوم و کمترین در رسیی مشاهده شد (به ترتیب 25/1 و 45/0 سانتی متر در روز). پروتئین تولیدی توسط تریکودرما رسیی کمتر از سه گونه دیگر بود (05/0>P). فعالیت ویژه آنزیمی در شبه گونه های لانگی براکیاتوم بیشتر از ویریده (به ترتیب 33/1 و 68/0واحد به ازای میلی گرم پروتئین) بود (05/0>P). تفاوت معنی داری در فعالیت آنزیمی تاناز تولیدی در شبه گونه های مورد مطالعه وجود نداشت. وزن مولکولی پروتئین تولیدی در سوپرناتانت محیط کشت TFM تولیدی 131 کیلودالتون با دو زیر واحد به وزن تقریبی 62 و 69 کیلودالتون بود. نتایج نشان داد که گونه های تریکودرما با استفاده از اسید تانیک به عنوان تنها منبع انرژی در محیط کشت تخمیری توانایی رشد و تولید تاناز را دارند.
    کلیدواژگان: تاناز، تانن، تریکودرما، فعالیت آنزیمی
  • رضاحسین حیدری*، کوثر خالتی، نسیم سلیمی خواه صفحات 41-57
    آگاهی از وضعیت تراکم و تاج پوشش درختان جنگل های زاگرس برای حفظ، احیا و گسترش آنها اهمیت دارد. هدف این بررسی معرفی مناسب ترین برآوردکننده روش های نمونه برداری فاصله ای برای برآورد مشخصه های کمی این جنگل ها است. برای این منظور درختان و دو قطر بزرگ و کوچک تاج آنها در33 قطعه نمونه دایره ای شکل برداشت گردید. در هر قطعه نمونه دایره ای روش های نمونه برداری فاصله ای نزدیکترین فرد، نزدیکترین همسایه، دومین نزدیکترین همسایه، ترکیبی، مربع تی، نقطه مشترک و مربعی با نقطه مرکزی برداشت گردیدند. بعد تراکم و تاج پوشش درختان با روش دایره ای و برآوردکننده های روش های نمونه برداری فاصله ای محاسبه گردید، با استفاده از معیار صحت نتایج برآوردکننده های فاصله ای با نتایج قطعه نمونه دایره ای شکل مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد که براساس صحت قابل قبول (دامنه10±درصد)، از بین 16 برآوردکننده روش های مذکور، مناسب ترین آنها برای برآورد تراکم و تاج پوشش درختان این جنگل ها، برآوردکننده PCQ3 بود.
    کلیدواژگان: تاج پوشش، تراکم، صحت، کرمانشاه، مقدار واقعی
  • محمد علی اعظمی*، اسحق شمسی پور، محمد باقر حسن پور اقدم صفحات 58-81
    جهت بررسی اثرات تنش خشکی بر سه رقم انگور (قزل اوزوم، خلیلی، پرلت) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. گیاهان انگور در چهار سطح تنش خشکی شامل شاهد، 40، 60 و 80 درصد ظرفیت زراعی رشد کردند. فاکتورهای مورفولوژیکی شامل وزن تر و وزن خشک گیاه و ویژگی های فیزیولوژیکی شامل محتوای پرولین، نشت الکترولیت، محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید و فعالیت آنزیمی کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز مورد بررسی قرار گرفتند که سطوح مختلف معنی داری را نشان دادند. بیشترین میزان نشت الکترولیت و پراکسید هیدروژن در رقم خلیلی و سطح 40% تنش خشکی بود. رقم قیزیل اوزوم در تنش 60% بالاترین میزان پروتئین، آنزیم آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و کمترین محتوای مالون دی آلدهید را نشان داد. در بررسی پارامترهای فلورسانس کلروفیل شامل فلورسانس حداقل (Fo)، فلورسانس متغیر (Fv)، فلورسانس حداکثر (Fm)، کارایی فتوشیمیایی موثر (YII)، حداکثر کارایی فتوسیستم II (Fv/fm)، کارایی کوانتومی غیرفتوشیمیایی تنظیم نشده فتوسیستم IIو (NO)Y تا سطح 60% تنش خشکی روند افزایش معنی داری در رقم قیزیل اوزوم به تنش خشکی مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، انگور، تنش خشکی، پرولین، فلورسانس کلروفیل
  • یعقوبعلی کرمی، عباس صمدی*، علیرضا فلاح، ابراهیم سپهر، محسن برین صفحات 82-97
    هدف از این مطالعه، جداسازی و شناسایی باکتری های حل کننده ی فسفات از دو معدن فسفاتی و بررسی توانایی انحلال فسفات خاک توسط آنها بود. با به کارگیری محیط اسپربر مایع غنی شده با فسفات خاک اسفوردی و سری رقت سازی در محیط اسپربر جامد غنی شده با این فسفات خاک، 85 کلنی با مورفولوژی های متفاوت، جداسازی و خالص سازی شدند. چهار جدایه از 85 جدایه (Rpy: از معدن اسفوردی، Tkd/4، Rpd/4 و Ggd/4: از معدن جیرود) با بالاترین مقدار فسفر حل شده در محیط کشت اسپربر مایع به عنوان جدایه های برتر انتخاب گردیدند. با استفاده از توالی یابی ژن 16S rRNA جدایه های Tkd/4، Rpd/4، Rpy و Ggd/4 به ترتیب بسیار نزدیک (بیش از 99 درصد) به جنس های Curtobacterium flaccumfaciens، Sphingobium yanoikuyae، Bacillus pumilus وPantoaea aglomerans تشخیص داده شدند. آزاد سازی چندین برابری فسفر توسط این جدایه ها نسبت به شاهد، از سه منبع فسفاتی (تری کلسیم فسقات، فیتات کلسیم و فسفات خاک) نشان داد، که این باکتری ها توانایی انحلال منابع فسفاتی دیگری را نیز دارا می باشند.
    کلیدواژگان: تری کلسیم فسفات، فسفات خاک، فیتات کلسیم، معدن فسفات اسفوردی یزد، معدن فسفات جیرود شمشک
  • زهره فتحی کاریزک، علی طاهری* صفحات 98-114
    امروزه باتوجه به پیشرفت تکنولوژی شناخت کاربردهای دارویی از فرآورده های جلبک های دریایی یک امر مهم تلقی می شود. بدین منظور، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های آلی مختلف از جلبک سبز Chaetomorpha antennina دریای عمان بررسی شد. برای استخراج عصاره از حلال های متانول، کلروفرم، هگزان و دی کلرومتان استفاده گردید و به منظور بررسی خواص آنتی اکسیدانی از مهار رادیکال آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH)، قدرت کاهشی و فعالیت کلاته کنندگی یون آهن استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدان بر اساس آزمون DPPH، مربوط به عصاره هگزانی و متانولی (69/1±72/85 و 59/5±42/85 درصد)، در آزمون کلاته کنندگی عصاره متانولی (89/2±54/32 درصد) و در آزمون قدرت کاهشی یون آهن بیشترین مقدار مربوط به عصاره متانولی (01ʎ/0±254/0) بود. بنابراین تحقیق حاضر، نشان از اثرات بسیار خوب آنتی اکسیدانی ترکیبات متانولی و دی کلرومتانی استخراجی از جلبک سبز Chaetomorpha antennina در غلظت یک میلی گرم بر میلی لیتر داد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان طبیعی، احیاکنندگی، جلبک سبز، رادیکال آزاد، Chaetomorpha antennina
  • احمدرضا محرابیان*، فرزانه خواجوئی نسب، سیاوش نقی زاده، لاله ملک محمدی صفحات 115-156
    در طی سال های گذشته، گونه های متعددی به کشور ایران معرفی شده است که اطلاعات مدونی پیرامون آن ها وجود ندارد. به واسطه فقدان بانک اطلاعات اکولوژی-جغرافیایی پیرامون گونه های بیگانه و معرفی شده به ایران انجام یک مطالعه جهت تدوین و تحلیل اطلاعات آن ها جهت برنامه ریزی های مدیریتی ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه پایگاه اطلاعاتی مربوط به تاکسونهای گیاهی معرفی شده به ایران شامل داده های انتشار، تهدیدها و اطلاعات اکولوژیکی گونه ها با استفاده از داده های حاصل از مطالعات میدانی و بررسی منابع موجود تهیه گردید. نقشه های انتشار با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی 10.3 ver. Arc-GIS رسم گردید. همچنین با استفاده از خانهگریدهای (Grid cells) °25/0×°25/0در محیط نرم-افزار Diva-GIS ver. 7.3 نقشه های غنای گونه ای رسم شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که 28 گونه معرفی شده شاخص در مناطق هیرکانی، ایران مرکزی و سودانو زامبزین در ایران یافت می شود و پروانس جغرافیایی هیرکانی از غنای بالاتری برخوردار است. بنابراین این مطالعه ضمن معرفی اولویت های مدیریتی گونه های معرفی شده راهکارهای کلی جهت مدیریت اکولوژیکی آن ها را معرفی نموده است تا بتواند به عنوان یک منبع علمی پایه جهت برنامه های مدیریت تنوع زیستی ایران به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: جغرافیای گیاهی، جنوب غرب آسیا، گیاهان بیگانه، گیاهان مهاجم
  • اعظم مکی پور، اشرف جزایری*، اسماعیل داراب پور صفحات 157-175
    امروزه ظهور و گسترش باکتریهای بیماریزای مقاوم به دارو به یک نگرانی جهانی بزرگ تبدیل شده است. بنابراین، یک نیاز فوری برای کشف داروهای ضدمیکروبی جدید وجود دارد. موکوس گلخورک ماهی می تواند یک منبع جدید و بکر برای ترکیبات ضدباکتریایی باشد. هدف این مطالعه بررسی اثر ضدباکتریایی موکوس ماهی Periophthalmus waltoni ، علیه برخی باکتریهای شاخص بیماریزا شامل Escherichia coli، Bacillus subtillis، Pseudomonas aeruginosa و Staphylococcus aureus بود. همچنین تاثیر فاکتورهای جنسیت و فصل نیز بر توانایی اثر ضدمیکروبی موکوس بررسی شد. بعد از تهیه عصاره آبی موکوس، اثر ضدباکتریایی آن به روش انتشار دیسک بررسی شد. همچنین حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) موکوس علیه دو باکتری که حساسیت بیشتری نشان دادند تعیین شد. نتایج نشان داد که تمامی باکتریها نسبت به عصاره موکوس حساس بودند. باکتری Bacillus subtillis و باکتری Pseudomonas aeruginosa به ترتیب حساس ترین و مقاوم ترین باکتری نسبت به عصاره موکوس مورد آزمایش بودند جنسیت ماهی تفاوت معناداری در خاصیت ضدمیکروبی موکوس ایجاد نکرد ولی ماهی ماده به صورت جزیی فعالیت ضدباکتریایی بالاتری از خود نشان داد(P>0/001). همچنین مشخص شد موکوس بدست آمده از ماهی در فصل بهار خاصیت ضد باکتریایی بالاتری نسبت به موکوس بدست آمده از ماهی در فصل پاییز دارد(P<0/001).
    کلیدواژگان: اثر ضدباکتریایی، موکوس، ماهی، Periophthalmus waltoni
  • مرتضی مفید بجنوردی، مهناز اقدسی*، محمد فاطمی صفحات 175-192

    کاهوی موجدار (Lactuca undulata Ledeb) گیاهی یکساله از تیره کاسنی است. یکی از مهمترین ترکیب سازنده این گیاه شیکوریک اسید است. هدف از این پژوهش بررسی اثر نوع بستر و شرایط کشت بر مقدار شیکوریک اسید در جمعیت‎های مختلف گیاه کاهوی موجدار است. به این منظور بذرهای جمع آوری شده از مناطق (چشمه علی، قم، میرزابایلو، بیارجمند و فیروزکوه)، در گلدان و در دو نوع بستر خاک مزرعه و خاک جمع‎آوری شده از رویشگاه طبیعی کشت شده و در دو شرایط فضای باز و اتاقک رشد نگهداری شدند. گروهی از گیاهان نیز در کرت‎هایی 1×2 متر در مزرعه کشت شدند. این طرح در قالب بلوک های کاملا تصادفی انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که بیشترین میزان رشد در نمونه های میرزابایلو که در اتاقک رشد کشت یافته بودند، مشاهده شد. از طرفی دیگر جمعیت‎های چشمه علی، میرزابایلو و فیروزکوه با تاخیر یک ماهه نسبت به جمعیت‎های قم و بیارجمند وارد فاز زایشی شدند. در جمعیت های مورد بررسی، مقدار شیکوریک اسید در گیاهانی که در گلدان و در فضای باز رشد یافته بودند، بیشتر از نمونه هایی بوده که در مزرعه و یا اتاقک کشت رشد یافته بودند. بالاترین مقدار شیکوریک اسید (24/1 میلی گرم برگرم وزن خشک) در جمعیت فیروزکوه کشت شده در گلدان حاوی خاک منطقه مشاهده شد. بیشترین مقدار کلروژنیک اسید (98/0 میلی‎گرم بر گرم وزن خشک) و کافییک اسید (50/0 میلی‎گرم بر گرم وزن خشک) نیز در جمعیت چشمه علی کشت شده در گلدان حاوی خاک رویشگاه طبیعی مشاهده شد. نتایج حاضر نشان می دهد که در بین جمعیت‎های مورد بررسی تنوع فیتوشیمیایی بالایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شیکوریک اسید، کاهوی موجدار (Lactuca undulata Ledeb)، کلروژنیک اسید، کافئیک اسید، خاک
  • سید احمدرضا هاشمی*، مسطوره دوستدار صفحات 193-204

    میزان صید بی رویه در آب های جنوب کشور (سال های 1376 الی 1396) براساس مدل صید- محصول حداکثر پایدار (CMSY) و نرم افزار R و رویکرد وضعیت بیزی و شبیه سازی روش مونت کارلو انجام گرفت. میانگین صید کفزیان در آب های جنوب کشور برای این دوره مورد مطالعه 141221 تن با 95% فاصله اطمینان 141315-141126 تن بوده و میانگین صید بصورت معنی داری طی دو دهه گذشته افزایش یافته (R = 0.90, P < 0.05) و میانگین صید کفزیان استان سیستان و بلوچستان برای این دوره مورد مطالعه 38776 تن با 95% فاصله اطمینان 38845 -38706 تن بوده و میانگین صید بصورت معنی داری طی دو دهه گذشته افزایش (R = 0.94, P < 0.05) نشان می دهد. میزان صید بی رویه وزنی کل در آب های جنوب کشور بیش از31 درصد می باشد. در مورد میزان صید بی رویه وزنی کل کفزیان آب های جنوب کشور و استان سیستان و بلوچستان این ارقام به ترتیب بیش از 45 درصد و بیش از 75 درصد رسیده است. با توجه به شرایط و وضعیت موجود، بنظر می رسد میزان صید کفزیان در وضعیت مناسبی قرار نداشته و بایستی در جهت کاهش صید این آبزیان اقداماتی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کفزیان، مدل صید- محصول حداکثر پایدار (CMSY)، میزان صید بی رویه
|
  • Seyedeh Samira Amininasab, Arman Mahmoudi Otaghvari, Ehsan Nazifi * Pages 9-26
    Plantago major and Plantago lanceolata are abundant species of Plantago in north of Iran which are recognized as valuable medicinal plants with antibacterial, anti-inflammatory and antioxidant effects. Therefore, in this study, eight populations of these two species were collected from different regions of the north of Iran and investigated in terms of phenols, flavonoids, anthocyanins, saponins, chlorophyll a and b, carotenoids, soluble sugars, total proteins. The results showed that P. lanceolata had more metabolites on average than P. major. The mean differences for phenols, anthocyanins, saponins, carotenoids and soluble sugars were statistically significant at the level of 0.05; so that the highest mean differences were for soluble sugars, saponins and phenols with 78.84±7.60, 3.83±0.68 and 3.55±0.85 mg/g dry weight, respectively. In addition, the results showed that both species of Lafur region had more phenols, saponins and soluble sugars compared to their other populations. Analysis of the essential oil of Masuleh populations showed that the metabolites in the essential oils of these two species were also different; the pulegon and palmitic acid were the main components of P. major whereas the D-carvone and adipic acid, dioctyl ester were the main components of P. lanceolata. It seems that phytochemical studies could probably be used in the taxonomy of these two species and other species of Plantago. These findings will help to select species and populations with higher metabolic content followed by optimal use in the food, pharmaceutical and health industries.
    Keywords: Gas chromatography-Mass spectrometry, Plant metabolites, Plantago, Populations of Lafur region, Spectrophotometery
  • Mehdi Behgar *, Parvin Shawrang, Farahnaz Motamedi Sedeh, Samira Shahbazi Pages 27-40
    This study investigated tannase production by Trichoderma viride (Tv), Trichoderma harzianum (Th), Trichoderma longibrachiatum (Tl) and Trichoderma ressei (Tr) in the medium containing tannin as sole carbon and energy source. Morphologic characteristic of Trichoderma species (T) were determined in culture containing malt-yeast-glucose. Trichoderma species were cultured in Trichoderma fermentation medium (TFM) which contained 1% Tanic acid. The weights of proteins produced by T in TFM were determined by SDS PAGE. Trichoderma colonies were flat, and then gradually showed white unsmooth appearance and finally turned to green. The largest and smallest spores were belonged to Tl and Tr, respectively. The highest and lowest spore numbers in MYG were belonged Th (5.48 × 106) and Tv (12.26 × 106), respectively. The largest growth rate of mycelium was observed in Tl and the lowest in Tr (1.25 and 0.45 cm/d, respectively). The level of protein produced in TFM by Tr was lower (P<0.05) than the other species. The tannase production and its specific activity were similar across species. The enzyme specific activity in Tl was significantly more (P<0.05) than Tv (1.33 and 0.68 ul/mg protein). The molecular weight of the produced tannase was 131 kDa with two subunits weighing approximately 62 and 69 kDa. The results showed that Trichoderma species have the ability to grow and produce tannase in the medium containing tannin as the sole carbon and energy source.
    Keywords: Enzyme activity, Tannase, Tannin, Trichoderma
  • Reza Hossein Haidari *, Kosar Khaleti, Nasim Salimikhah Pages 41-57
    Awareness of the density and canopy cover of Zagros forests is important for their preservation, restoration and expansion. The purpose of this study was to introduce the most appropriate estimator of distance sampling methods for estimating quantitative characteristics of these forests. For this purpose, trees and their two large and small crown diameters in 33 circular sample plots in Kermanshah province inventoried. Within each circular plots, seven distance sampling methods such as Nearest individual, Nearest neighbor, second nearest neighbor, Compound, T-square, Joint-point method and Point-centered quarter were sampled. After calculating the density and canopy cover of trees in circular method (true value) and distance sampling method estimators, the results of this estimators were compared with circular plots with using accuracy. The results showed that among 16 estimators of above distance sampling methods, the most suitable estimator for density and canopy cover of this forest was PCQ3 estimator.
    Keywords: Accuracy, canopy cover, Density, Kermanshah, true density
  • Mohammad Ali Aazami *, Eshagh Shamsinow, Mahamad Bagher Hasan Poor Aghdam Pages 58-81
    In this study evaluate the effects of grapes cultivar on tolerance of vitis vinifera grown in drought stress conditions. Plants were grown in pots and exposed to 0, 40, 60 and 80 percent of fild capacity drought stress with three different cultivars (perlet, khaliliand ghizil ouzum). The physiological parameters such as MDA, H2O,EC and morphological paramaters such as dry and fresh weight and chlorophyll fluorescence Fo,Fv, Fm, Fv/Fm, Y(II) Y(NO) the contents of chlorophyll a, chlorophyll b, and enzyme activities of (APX, GPX, and CAT) and prolin content and protein percent were determined. Grapes cultivars positively (ghizil ouzum) affected on growth and physiology statistically. The highest, proline content was significantly different under drought stress condition and ghizil ouzum treatments so that, enzyme activities of (APX, GPX, and CAT) are increased with enhancement of drought levels .interaction effects of drought and cultivars in CAT, APX and GPX activity were significantly different compared with control and increased with enhancement of stress levels so that most of the activity was in 60% fc concentration and ghizil ouzum cultivar. The amount of chlorophyll fluorescence parameters (Fm, and Fv, Fv/Fm, Yll, Y(N0) were significant changes in drought stress treatment and ghizil ouzum in 60% FC compared with control.
    Keywords: antioxidant enzymes, Chlorophyll fluorescence, Drought stress, grape, prolin
  • Yaghoobali Karami, Abbas Samadi *, Alireza Falah Nosrat Abad, Ebrahim Sepehr, Mohsen Barin Pages 82-97
    The aim of this study was to isolate and characterize phosphate-solubilizing bacteria from two phosphate mines and to investigate their soil phosphate solubility ability. Eighty five colonies with different morphologies were isolated and purified using the liquid Sperber culture medium enriched with Yazd’ Esphordi soil phosphate (YESP) and a form of diluents series in the Sparber solid culture medium enriched with YESP. Four out of 85 isolates (Rpy: from Esfordi mine and Tkd/4, Ggd/4 & Rpd/4 from Jiroud mine) with the highest amount of dissolved phosphorus in the Sperber liquid medium enriched with YESP as superior isolates were selected. With using 16S rRNA gene sequencing the isolates Tkd/4, Rpd/4, Rpy and Ggd/4 were recognized very closely (more than 99%) to Curtobacterium flaccumfaciens, Sphingobium yanoikuyae, Bacillus pumilus and Pantoaea aglomerans genera respectively. The multifold release of phosphorus by these isolates compared to the control from three phosphate sources showed that these bacteria can dissolve other phosphate sources.
    Keywords: Calcium phytate, Jiroud phosphate mine, Phosphate soil, Tricalcium phosphate, Yazd Esfordi phosphate mine
  • Zohreh Fathi-Karizak, Ali Taheri * Pages 98-114
    Nowadays, due to the advancement of technology, understanding the medicinal applications of seaweed products is an important issue. For this purpose, antioxidant activity of different organic extracts from Chaetomorpha antennina green algae of Oman Sea was investigated. Methanol, chloroform, hexane and dichloromethane used for extraction and diphenyl phiceryl hydrazyl free radical (DPPH) scavenging, iron ion chelation and reduction power were used to investigate antioxidant properties. The results showed that the highest antioxidant capacity based on DPPH test was related to hexane and methanolic extract (85.72±1.69 and 85.42±5.59%), in chelating activity test, methanolic extract (32.54±2.89%) and in reduction power test methanolic extract (0.254 ±0.01ʎ) had the maximum amount. Therefore, the present study showed the very good antioxidant effects of methanolic and dichloromethane compounds extracted from Chaetomorpha antennina green algae at a concentration of 1 mg/ml.
    Keywords: Natural antioxidant, Reduction power, Green algae, Free Radical, Chaetomorpha antennina
  • Ahmadreza Mehrabian *, Farzaneh Khajoei Nasab, Siavash Naghizadeh, Laleh Malekmohammadi Pages 115-156
    During the past decades, several plant species have been introduced to Iran wich there is no compiled data about them. Due to the lack of an ecological-geographical database on introduced plant species to Iran, a study to compile and analyze their information for management planning seems necessary. In this study, a databace related to mentioned plant taxa introduced to Iran was prepared using data from field studies and review of available resources. Dissemination maps using Arc-GIS ver. 10.3 was drawn. Also using 0.25° × 0.25° Grid cells in Diva-GIS software environment ver. 7.3 species richness maps was drawn. The results of this study showing that 28 introduced species of the index are found in Iran and the Hyrcanian geographical province has a higher richness. Therefore, this study, while introducing the management priorities of the introduced species, has introduced general strategies for their ecological management so that it can be used as a basic scientific resource for biodiversity management programs in Iran.
    Keywords: Phytogeography, SW Asia, Alien species, Invasive plants
  • Azam Makipour, Ashraf Jazayeri *, Esmaeil Darabpour Pages 157-175
    Nowadays, emergence and prevalence of drug-resistant pathogenic bacteria has become a great global concern. So, there is an urgent need to discover new antimicrobial agents. The mucus of mudskipper fish may be a new, untapped source for antibacterial agents. The aim of this study was to evaluate the antibacterial activity of the mucus of Periophthalmus waltoni, isolated from Musa estuary, against four pathogenic bacteria, including Escherichia coli, Bacillus subtillis, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. The effect of gender and seasonal variations on antibacterial activity of mucus was also evaluated. After preparation of the aqueous mucus extract, the antibacterial activity was assessed using disc diffusion method. Also, the minimal Inhibitory Concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the mucus extract was determined against two more sensitive bacteria.The results revealed that tested bacteria were susceptible to the mucus extract. Bacillus subtillis and Pseudomonas aeruginosa were the most susceptible and resistant bacteria to the mucus extract, respectively. The gender of the fish did not make a significant difference in the antimicrobial activity of mucus, However, female fish showed slightly higher antimicrobial activity (P>0/001). It was also found that fish’s mucus has the higher antibacterial property in the spring season (P<0/001).
    Keywords: Antibacterial activity, Mucus, Fish, Periophthalmus waltoni
  • Morteza Mofid Bojnoordi, Mahnaz Aghdasi *, Mohammad Fatemi Pages 175-192

    Lactuca undulata Ledeb. is belongs to the family of Asteraceae. One of the most important compounds of this plant is chicoric acid. The present study aimed to investigate the impact of planting bed and conditions culture on cichoric acid production in different populations. For this purpose, collected seeds from regions (Cheshmeh Ali Damghan, Qom, Mirzabailo, Biarjamand and Firoozkooh) were planted in pots with two different kinds of soil (field soil and soil collected from natural habitat) and kept in either outdoor or growth chamber. The other group of seeds was planted in 1×2 m plots in the field. This experiment was conducted using completely randomized design. The current data revealed that the Mirzabailo population that was grown in the growth chamber had the highest growth rate compared to the other populations. Also, Cheshmeh Ali, Mirzabayloo and Firoozkooh entered the reproductive phase with a delay of one month compared to Qom and Biarjamand populations. Among the investigated populations, the amount of cichoric acid in plants grown in pots and outdoors was higher than the samples grown in the field or growth chamber. The highest amount of chicoric acid (1.24 mg/kg DW) was observed in Firoozkooh population which was grown in pots containing soil of the region. The highest amount of chlorogenic acid (0. 98 mg/g DW) and caffeic acid (0.50 mg/g DW) were also observed in Cheshmeh Ali population which grown in pots containing natural habit soil. The present results showed that there is high phytochemical diversity among the studied populations.

    Keywords: Cichoric acid, Lactuca undulate Ledeb, Chlorogenic acid, Caffeic acid, Soil
  • Seyed Ahmadreza Hashemi *, Mastooreh Doustdar Pages 193-204

    Fish species overexploited (overfished) level of Iran (Southern waters from 1997 to 2017) was assessed based on the catch maximum sustainable yield (CMSY), R-software, Bayesian approach and Monte-Carlo simulation. Average of demersal fish catch in Iranian southern waters during this period was 141221 tons (95% Confidence interval (C.I) = 141131 to 141612 tons) and mean catch was significantly increased over the past two decades (R = 0.90, P <0.05). Also, for this study period, average of demersal fish catch in the northern waters of the Oman Sea (Iran, Sistan and Baluchestan province) was 38776 tons (95% Confidence interval (C.I) = 38845 to 38706 tons) and mean catch significantly increased over the past two decades (R = 0.94, P <0.05). Total overfished (weight) level of southern water was more than 31 percent. Demersal fish overfished in Iranian southern water and in the northern waters of the Oman Sea (total weight level) were exceeded 45 percent and 75 percent, respectively. Due to the existing situation, it seems that the amount of overexploited (overfished) is not in favorable condition and further decrease in exploitation ratio and fishing effort are proposed.

    Keywords: Demersal, Catch-maximum sustainable yield (CMSY), Overfished