فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 86 (تابستان 1400)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 86 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی مهدوی چرمی، علیرضا روحی*، سید حسین مجتبوی صفحات 7-43

    رسول خدا(ص) در راستای ابلاغ جهانی رسالت خویش، نامه هایی را برای دعوت پادشاهان سرزمین های مقتدر آن عصر ارسال کردند. این نامه ها زمانی ارسال گردید که پیامبر(ص)  هنوز بر جزیرهالعرب تسلط پیدا نکرده بود. ویلیام مونتگومری وات، اسلام شناس مشهور قرن بیستم میلادی با تامل در این رویداد، ضمن پذیرش اصل این واقعه تاریخی، معتقد است محتوای این نامه ها و جریان اعزام ها با حکیم بودن حضرت محمد(ص) سازگار نیست و مورد تحریف مورخان مسلمان قرار گرفته است.با توجه به شهرت وات به عنوان یک سیره نگار برجسته در غرب و تحقیق و تحلیل علمی وی از رویدادهای صدر اسلام و سیره نبوی، در این پژوهش سعی بر این است که با رویکردی وصفی تحلیلی، با واکاوی آرای وات درباره این نامه ها، دقت نظر و یا خطاهای احتمالی وی در این زمینه، سنجیده شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد که وات با دیدگاهی علمی و نگاهی شکاک و هوش مند با هدف ایجاد تشکیک در منابع تاریخ اسلام و اثبات محلی و عربی بودن رسالت خاتم النبیین(ص) به زوایای مبهم این واقعه پرداخته است، اما در نقد و بررسی خود نتوانسته است، مستندات لازم را بیابد و به ناچار در مواردی بر اساس افکار خود و آرای مستشرقان پیش از خود به تحلیل این روایت تاریخی پرداخته است.

    کلیدواژگان: رسول خدا(ص)، دعوت جهانی اسلامی، گسترش اسلام، استشراق، ویلیام مونتگومری وات
  • حسین قاضی خانی * صفحات 45-74

    لغزش مالی کارگزاران یکی از چالش های همیشگی حکومت ها است. این موضوع در راستای تحقق عدالت اقتصادی مورد توجه آموزه های اسلامی قرار دارد. با توجه به جایگاه ویژه امیرالمومنین حضرت علی(ع) در نظام اندیشه اسلامی، واکاوی گفتار و رفتار ایشان در این زمینه دارای اهمیت بسیار است. در مقاله حاضر برای دست یافتن به این هدف، ابتدا با استقراء داده ها به وصف گونه های لغزش مالی و چرایی روی دادن آن ها پرداخته می شود و سپس با رویکردی وصفی تحلیلی، چگونگی مواجهه امام علی(ع) با گونه های مختلف لغزش مالی کارگزاران حکومتی به تصویر کشیده می شود.یافته های این پژوهش نشان می دهد که بیشتر لغزش های مالی کارگزاران عصر حکومت امیرالمومنین حضرت علی(ع)در مسامحه و چشم پوشی حاکمان قبلی، ریشه داشته است و سیره امیرالمومنین حضرت علی(ع)در مواجهه با آن ها، عدم اغماض با هدف هدایت گری بوده است. بدین معنا که امام(ع)در راستای وظایف صیانت از اموال مسلمانان و هدایت گری مردمان، ضمن نادیده نگرفتن لغزش ها و برخورد تنبیهی مناسب با آن، آگاهی بخشی دینی و بازنهادن مسیر اصلاح را دنبال می کردند.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، کارگزاران حکومت، فساد مالی، عدالت اقتصادی، تاریخ خلافت
  • علی اصغر رجبی*، مرتضی تهامی صفحات 75-110

    فلسفه تاریخ یکی از مهم ترین شاخه های معرفت تاریخی و در بردارنده مباحث مختلفی است که قانون تاریخی در بین آن ها، جایگاه ویژه ای دارد. این موضوع با عنوان سنت الهی در قرآن و نهج البلاغه همراه با ارایه نمونه هایی مبتنی بر روش حکمت و تعقل تاریخی مورد توجه قرار گرفته است و آگاهی از آن، یکی از نشانه های یقین و شناخت قطعی شمرده می شود.مقاله پیش رو سعی دارد با روش وصفی تحلیلی و با استفاده از آیات قرآن و آرای شارحان نهج البلاغه، مروری بر مفهوم و ویژگی های سنت های تاریخی در قرآن و نهج البلاغه داشته باشد. یافته های این مقاله نشان می دهد بر اساس آموزه های قرآن و نهج البلاغه، وقوع رویدادهای تاریخی، تابع سنت هایی ویژه است. همان گونه که دیگر صحنه های جهان هستی نیز به وسیله سنت های ویژه آن ها اداره می شود. این سنت ها ویژگی هایی هم چون تغییرناپذیری، واقع گرایی، تبدیل ناپذیری و حرکت به سوی هدفی معین دارند.

    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، فلسفه نظری تاریخ، سنت های الهی، قانون تاریخی
  • مهدیه مهدوی کنی * صفحات 111-142

    غفلت از دیدگاه ها و عملکرد عالمان دینی و فقیهان در حوزه های مختلف اجتماعی سبب شده است تدابیر، رویکردها و اقدامات آن ها کمتر، نقد و بررسی شود و این میراث سترگ، کمتر در اختیار نخبگان و نقش آفرینان اجتماعی در سده های بعد قرار گیرد. توجه به کنش گری فقیهان و عالمان دینی به ویژه در مقاطعی از تاریخ که جامعه اسلامی دچار بحران ها و چالش های فراگیر بوده است، از اهمیت بیشتری برخوردار است. عدم توجه به این گونه، پژوهش های تاریخی اجتماعی سبب شده است برخی مراکز و نهادهای دینی، متهم به بی توجهی به شرایط، بسترها و نتایج فرهنگی و اجتماعی کنش های اجتماعی گردند. این مقاله با تکیه بر منابع کتاب خانه ای و استفاده از رویکرد توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ گویی به این مسئله است که فقیهان حله در سده های هفتم و هشتم هجری که جهان اسلام دچار پی آمدهای حمله مغول و سقوط خلافت عباسی بود از کدام بسترها، ابزارها و قالب ها در حوزه نشر فرهنگ دینی بهره برده اند؟ از نتایج این مقاله می توان به اهتمام فقیهان حله به تسهیل مراودات فرهنگی، سوق دادن مناقشات مذهبی به مذاکرات علمی، تاکید بر اخلاق به عنوان زیر بنای فرهنگ اسلامی، مسئولیت پذیری فرهنگی، پرهیز از قرایت های منفعلانه در حوزه فرهنگ دینی و استفاده از ابزارها و قالب های فرهنگی در حوزه نشر فرهنگ و آموزه های مذهبی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: فقیهان، فرهنگ دینی، حله، کنش گری اجتماعی، تشیع
  • سعید نجفی نژاد * صفحات 143-175

    بازتاب گسترش تشیع به وسیله شاه اسماعیل اول صفوی، آن چنان گسترده است که آثار آن تا به امروز در صحنه فرهنگی و اجتماعی ایران باقی مانده است. یکی از مسایل مهم برای صفویه پژوهان، آگاهی از انگیزه های موسس جوان این سلسله برای رسمیت بخشی به مذهب تشیع اثناعشری و ترویج آن است. این آگاهی ما را در رسیدن به تصویری صحیح از بنیان فکری صفویان و علل اقداماتی که در بعد فرهنگی و مذهبی انجام دادند، یاری می رساند. در این پژوهش سعی می شود، دیدگاه هایی که ترویج تشیع از سوی شاه اسماعیل را متاثر از انگیزه هایی مانند قدرت طلبی، ثروت اندوزی، ادعای الوهیت، ادعای مهدویت و نیابت، ملی گرایی و نژادگرایی، تقابل با دولت عثمانی و تاثیرپذیری از عقاید غالیانه قزلباش معرفی کرده اند، نقد گردد. سپس این مدعا اثبات شود که ایمان درونی و اعتقاد راسخ و خالصانه شاه اسماعیل به تشیع به دور از مصلحت اندیشی های سیاسی، عامل اصلی اهتمام او به گسترش تشیع بوده است. هرچند خلوص او در این باورها به معنای درستی همه باورهای او نیست.

    کلیدواژگان: صفویه، شاه اسماعیل، تشیع اثنا عشری، ترویج تشیع، تاریخ ایران
  • فاطمه موسوی، یحیی میرحسینی*، نجف یزدانی صفحات 177-206
    الرد علی الرافضه عنوان رساله ای کهن و کمتر شناخته از محمد بن علی ترمذی (د. پس از 285ه.ق.) است. همو که به حکیم ترمذی نام بردار و عمده اشتهارش به دلیل طرح نظریه ختم ولایت است. بیشتر آثار او، متضمن بحث های گسترده در عرفان نظری و تقویت جریان زهد و تصوف است، اما حکیم در این رساله، مانند متکلمی خرده گیر ظاهر می شود و ردیه ای بر شیعیان می نویسد. الرد علی الرافضه با آن که قدمتی زمانی فراوانی دارد و از منظر یک صوفی نوشته شده است، به دلیل استنساخ اندک در سده های میانه و متاخر، مهجور مانده است.
    مقاله حاضر می کوشد پس از اشاره ای گذرا به محتوای آن، با روشی تحلیلی به فضای متنی و گفتمان های حاکم بر زمان و بوم زندگانی نویسنده اشاره کند. نتیجه این بررسی نشان می دهد، پیوستگی فکری به اهل حدیث، فاصله گذاری با مذهبی که شباهت بسیاری به آرای عرفانی او دارد، پا گیری حکومت های منطقه ای در ایران به ویژه سیاست یک پارچه سازی مذهبی سامانیان و پیش فرض های عرفانی در سوگیری های حکیم ترمذی  اثر بخش بوده است.
    کلیدواژگان: الرد علی الرافضه، حکیم ترمذی، عصر سامانیان، تصوف، شیعه
  • حمید صادقی*، شهناز حجتی نجف ابادی صفحات 207-234

    نگاه ابوریحان بیرونی (د. 442ه.ق.) به تاریخ ایران باستان با گذر از رویکردهای سیاسی محض و معطوف به قدرت، خصلتی فرهنگی- انتقادی به خود گرفته است. چنین بینشی، محصول چند عامل مهم، هم چون گستره گفتمان ایران گرایی در این دوره و تمایزات رویکردی روش شناختی بینش تاریخی ابوریحان بوده است. مسئله اصلی پژوهش حاضر، تحلیل و تبیین این خصلت های چندگانه در روایت ابوریحان بیرونی از تاریخ ایران باستان است. نتایج پژوهش نشان می دهد، رویکرد فرهنگی ابوریحان به تاریخ باستانی ایران هم جنبه های اسطوره شناختی و هم ابعاد تاریخی آن را به شیوه ای دور از جانب داری و تعصب در برمی گیرد و نگرش های فقط سیاست محور و معطوف به قدرت را در نظام تاریخ نگاری ایرانی اسلامی به چالش می کشد و سرانجام دریچه ای نو نسبت به بازخوانی مجدد این دوره از تاریخ ایران می گشاید که خودآگاه یا ناخودآگاه، خادم مسئله هویت ایرانی شده است

    کلیدواژگان: ابوریحان بیرونی، ایران باستان، تاریخ نگاری ایرانی، تاریخ نگاری اسلامی، تاریخ نگری
  • مسلم سلیمانی یان*، فرزاد خوش آب صفحات 235-269

    مورخ همواره، رویدادهای تاریخی را از منظر بینش و زوایه دید خود بررسی می کند و در پرتو این رویکرد، واقعیت های تاریخی براساس اهمیتی که مورخ به آن ها می بخشد، رنگ و معنا پیدا خواهند کرد. مقاله حاضر می کوشد تاریخ نگری، تاریخ نگاری، مولفه های سازنده این نوع نگاه در ظفرنامه و چگونگی بازتاب انگاره های اعتقادی در اندیشه تاریخ نگاری شرف الدین یزدی را که به مشروعیت سیاسی تیمور(حک: 771-807ه.ق.) یاری رسانیده اند در کانون توجه و بررسی خود قرار دهد.حاصل این پژوهش که با رویکردی وصفی تحلیلی انجام شده است، نشان می دهد شرف الدین یزدی در انگاره هایی محصور است که بر وی تحمیل و یا تلقین شده اند. به طوری که او چنان در بند احکام پیشینی و انگاره های مبتنی بر آن گرفتار است که حتی تردید در آن را به مثابه انحراف از حقیقت روا نمی دارد. یزدی با استفاده از مولفه هایی چون اندیشه ظل اللهی و مشیت الهی به توجیه تمام عملکرد تیمور به عنوان موید دین می پردازد و بر همین اساس، گزارش های ظفرنامه علاوه بر شرح جنگ ها و تاریخ نظامی، رنگ جهادنامه به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، شرف الدین علی یزدی، ظفرنامه، عصرتیموری، انگاره های اعتقادی
  • شایان کرمی *، سید محمد طاهری مقدم صفحات 271-293

    مسئله اصلی مقاله حاضر، تبیین فرآیند گذار از زمین داری، بررسی علل و عوامل، شرایط راهبردی و پی آمدهای این پدیده در اقتصاد سیاسی ایران از نهضت تنباکو تا اصلاحات ارضی است. رویکرد تحلیلی این مقاله، کیفی است و از داده های آرشیو اسناد و منابع کتاب خانه ای، بر اساس نمونه گیری هدف مند بهره می برد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش تیوری زمینه ای صورت گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد از اواسط عصر قاجار (1304-1175) الگوی کهن نظام زمین داری، دست خوش تغییر و تحول گردیده است. تغییر نظام زمین داری (بزرگ مالکی) به مالکیت زمین (خرده مالکی) سبب تثبیت مالکیت خصوصی زمین شده است و این امر منجر به خلع مالکیت دولت و توزیع قدرت حکومت مرکزی در کانون های پراکنده روستایی گردیده است. این فرآیند که همسو با تحولات رشد و توسعه در ایران، شکل گرفته است، می تواند در گروه عوامل موثر در وقوع انقلاب اسلامی قرار گیرد

    کلیدواژگان: قاجاریه، زمین داری، اصلاحات ارضی، اقتصاد سیاسی، تاریخ اقتصادی ایران
  • قیصر عباس * صفحات 295-323

    در اوایل قرن چهاردهم هجری قمری، احمدرضا خان بریلوی (د.1921م./1340ه.ق.) مکتب جدیدی به نام بریلوی را در تقابل با مدرسه دیوبند در هند تاسیس کرد. پیروان این مکتب در پنجاب پاکستان، با وجود داشتن اشتراکات زیادی با دیوبندیه با آن ها در ستیز عقیدتی بودند و این ستیز، فرهنگ آن منطقه را تحت تاثیر خود قرار داد. هدف اصلی این مقاله، آشنایی با چگونگی رویارویی فکری و عقیدتی بریلویه با دیوبندیه در پنجاب پاکستان و تاثیر آن بر این جامعه اسلامی است. این مقاله با استفاده از روش وصفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع دست اول به زبان های اردو، انگلیسی، فارسی و عربی می کوشد تصویر روشنی از زمینه های رویارویی فکری و عقیدتی بریلویه با دیوبندیه در دوره تاریخی 1947-2015م./ 1366- 1436ه.ق. نشان دهد. نتایج این مقاله نشان می دهد سخنرانی ها و نوشته های علما و مفتی های مساجد و مدرسه های دینی و سجاده نشین های عتبات صوفیان در این دوره، نقش مهمی در ستیز بین بریلویه و دیوبندیه و در نتیجه فرقه گرایی و درگیری بین مسلمانان پنجاب داشته است.

    کلیدواژگان: بریلویه، دیوبندیه، احمدرضا خان بریلوی، پنجاب پاکستان، درگیری های مذهبی
|
  • Hadi Mahdavi Charami, Alireza Rohy *, Seyyed Hossein Mojtabavi Pages 7-43

    Prophet Mohammad (PBUH) sent letters to the kings in order to invite them and make them aware of his prophecy. These letters were sent when messenger of God was not dominant on Peninsula. William Montgomery Watt, the famous Islam scholar in the 20th century A.C, reflecting on this historical event and accepting its originality, believed that the content of these letters and the issue of their distribution are not consistent with the wisdom of Messenger of God and they have been distorted by the historian Muslims. Considering the reputation of Montgomery Watt as an outstanding writer of biographies in the West and his scientific research related to the events of early Islam as well as the biography of the Prophet, this research is to investigate Watt’s ideas concerning these letters and to recognize their accuracy and any probable errors via taking advantage of descriptive-analytical approach. The findings of this research indicate that Watt has investigated the ambiguous aspects of this event with a scientific but suspicious and intelligent view with the purpose of developing suspicion in the sources of history of Islam and verifying the Prophet’s prophecy as Arabic or local. Nonetheless, he has not found the documents required for his criticism and in some cases, he has analyzed this historical event based on his own views as well as the ideas presented by the orientalists before him.

    Keywords: Messenger of God, worldwide Islamic invitation, propagation of Islam, orientation, William Montgomery Watt
  • Hossein Qazikhani * Pages 45-74

    The financial Corruptio of agents has been one of the permanent challenges in all governments. This issue in line with the fulfillment of economic justice is constantly considered by the Islamic instructions. In regard with the specific position of Amir al- Momenin (PBUH), the study of his discourse and conduct in this regard is of great significance. To achieve this purpose, the article has described the verities of financial Corruptios, the why of their occurrence and the how of dealing with them by Imam Ali (PBUH) through the descriptive-analytical approach. The findings of this research state that most of the financial Corruptios in time of Imam Ali (PBUH) originated from the negligence of previous governors and the reflection of Imam has been guidance and no tolerance toward them. Accordingly, the protection of Muslims’ properties along with the guidance of people, the provision of religious awareness as well as the ground of reformation without ignoring the failures in addition to the appropriate dealing with them have been followed in the conduct of that holiness.

    Keywords: Imam Ali (PBUH), agents of government, financial corruption, economic justice, history of caliphate
  • Ali Asqar Rajabi*, Morteza Tahami Pages 75-110

    The philosophy of history is regarded as one of the most significant majors of history including different issues and among them, the historical regulation is of a great significance. This issue has been considered as the divine tradition in Quran and Nahjolbalaqeh being along with the presentation of samples based on the historical knowledge and awareness towards it is regarded as one of the symbols of certainty and absolute cognition. The present article is to have a review on the concept and properties of historical tradition in Quran and Nahjolbalaqeh by taking advantage of the descriptive- analytical method of research, Quran verses as well as the ideas of Nahjolbalaqeh interpreters. The findings of this research illustrate that the historical events depend on specific traditions, based on the instruction of Quran and Nahjolbalaqeh, as the other acts of universe is managed by the specific traditions as well. These traditions are featured by inalterability, realism, non-transferability and movement toward a definite purpose.

    Keywords: Quran, Nahjolbalaqeh, theoretical philosophy of history, Divine traditions, historical law
  • Mahdieh Mahdavi Kani * Pages 111-142

    The ignorance of viewpoints and the reactions of religious scholars and jurisprudents in the diverse social domains has led to the less criticism and investigation of their measures, approaches and actions and this great inheritance is less accessible to the elites and social actors in the later centuries. Considering the actions of religious jurisprudents and scholars specially in some periods of the past when the Islamic society was suffering from the crises and challenges is of great significance. The ignorance of these historical-social researches made the religious centers and institutions be unconcerned towards the conditions and the cultural-social consequences of social actions. Taking advantage of the library sources and descriptive-analytical approach, this article is to answer the problem on the grounds applied in the domain of religious culture by the jurisprudents of Helleh in the 7th and 8th centuries, when the world of Islam was seriously affected by Mongolian attack and the collapse of Abbasid caliphate. The results of research clarify that the endeavors of jurisprudents have been toward facilitating the cultural relations, changing the religious conflicts into the scientific negotiations, putting emphasis on ethics as the foundation of Islamic culture, taking cultural responsibility, avoiding from passive readings in the domain of religious culture and taking advantage of the cultural templates in the domain of propagating the culture and religious instructions.

    Keywords: jurisprudents, religious culture, Helleh, social action, Shi’ism
  • Saeed Najafinezhad Pages 143-175

    The effect of propagation of Shi’ism by Shah Ismail Safavi the first is so extensive that is currently observed in the cultural and social domain of Iran. One of the significant issues for those studying Safavid era is achieving cognition toward the motives of young founder of this dynasty for the formalization and the propagation of Shi’ism. This insight supports us towards achieving a correct illustration of the intellectual foundation of Safavid government and the reasons of their actions in the domain of culture and religion. In this research, it is endeavored to criticize the viewpoints related to the propagation of Shi’ism by Shah Ismail due to the motivations such as seeking power, storing riches, claiming divinity, subrogation, nationalism and racism, dealing with Othmani government, or being influenced by Qezelbash extremist ideas. Later, the results indicate that his inner faith, a strong and pure belief in Shi’ism away from any policy making, is considered the main factor to propagate Shi’ism; although, this purity does not mean the rightness of all his beliefs.

    Keywords: Safavid, Shah Ismail, Shiites Twelvers, propagation of Shi’ism, history of Iran
  • Fatemeh Mousavi, Yahya Mirhoseini *, Najaf Yazdani Pages 177-206
    Arradd ala - Rafedzah is the title of an old and less famous dissertation written by Mohammad Ibn e- Ali Termazi (285 After Hijrah). Hakim Termazi is mostly famous for the development of a theory related to the ending of wilayah. Most of his works are related to the theoretical mysticism and the reinforcement of piety and Sufism trend; however, he appears like a critical prolocutor and writes a rejection on Shiites in this dissertation. Arradd ala- Rafedzah is of too much antiquity having been written in view of a Sufi and remained obsolete due to the little derivation in the middle and recent centuries. The present article tries to have a brief reference to it in terms of its content as well as the discourses dominant on the time and the locale of the author relying on the analytical approach. The result of this investigation clarify that many factors such as the intellectual convergence among the scholars of hadith, spacing towards the religion being very similar to his mystic ideas, the power of regional governments in Iran particularly the policy of religious integrity among Samanids as well as the mystic presumptions have been effective on the orientation of Hakim Tarmazi
    Keywords: Arradd ala - Rafedzah, Hakim Termazi, Samanid era, Sufism, Shi’ism
  • Hamid Sadeqi *, Shahnaz Hojati Najafabadi Pages 207-234

    The view of Abu Rayhan Biruni toward the history of Ancient Iran is of cultural-critical feature due to his reviewing the pure political and authoritative approaches. Such an insight is the consequence of some important element including the development of Iranism discourse in this era and the methodological distinctions in the historical view of Abu Rayhan Biruni. The present research is to analyze and explain these multidimensional features in the account by Abu Rayhan Biruni pertaining to the history of Ancient Iran. The results of research illustrate that the cultural approach of Abu Rayhan toward the ancient history of Iran includes both the mythological and historical aspects away from any bias and it merely Challenges the political and authoritative approaches in the Iranian-Islamic system of historiography. Finally, it is an opening toward reviewing this span of time in Iran and this issue is regarded as one of the elements consciously or unconsciously effective on the Iranian identity.

    Keywords: Abu Rayhan Biruni, ancient Iran, Iranian historiography, Islamic historiography, historical view
  • Moslem Solemaniyan *, Farzad Khoshab Pages 235-269

    A historian usually investigates the historical events in his own viewpoint and the historical events give their meaning based on the importance given by the historian. The present article is to study the views pertaining to the history, historiography, the constructive elements of this kind of view in Zafarnameh and the how of ideological views affecting the historiography of Sharfoldin Yazdi who supported the political legitimacy of Timor (771-807 After Hijrah). The result of this research, done with the analytical-descriptive approach, clarifies that Sharafoddin Yazdi is so bounded with the ideas imposed or dictated to him that any doubt in them is interpreted as deviation from the fact and it is not acceptable. Relying on the beliefs such as shadow of God and divine providence, Yazdi justifies all the actions of Timor as the corroborative of religion and consequently Zafarnameh resembles a book of Jihad due to the explanation of wars and military history.

    Keywords: Historiography, Sharafoddin Yazdi, Zafarnameh, Timor era, ideological views
  • Shayan Karami*, Seyed Mohammad Taheri Moqaddam Pages 271-293

    The main issue of the present research is to illuminate the process of passing from the land ownership and its reasons, the strategic conditions and the consequences of this phenomenon in the political economy of Iran from the tobacco movement to the land reform. This qualitative study has taken advantage of documents and library sources and survey method of research. The findings clarify that the architype of land ownership has undergone changes from the middle of Qajar era (1175-1304). The change from feudalism to land ownership caused the stabilization of private land ownership and this issue has led to the increase of authority of the central government in the rural centers. This process developed in line with the advancement in Iran can be considered as the elements effective on the occurrence of Islamic revolution

    Keywords: Qajar, feudalism, land reform, political economy, economic history of Iran
  • Qasir Abbas * Pages 295-323

    At the beginning of the fourteenth century A.H, Ahmad Reza Khan Barelvi (1921 A.C/ 1340 A.H), established a new school of thought named Barelvi against Deobandi school in Hind. The followers of this school in Panjab of Pakistan were of ideological conflicts with Deobandi despite lots of commonalities with them and this issue affected the culture of this region consequently. The main purpose of this article is to identify the how of intellectual and ideological encountering between Barelvi with Deobandi in Panjab and its effect on this Islamic society. Taking advantage of the descriptive-analytical approach and the primary sources in Ordo, English, Persian, and Arabic languages, this article tries to present a clear illustration of the grounds of this encountering in this span of time. The results of this article clarify that the speeches, the scholars’ writings, the religious authorities of the mosques, and the religious schools in this era were considered the elements effective on the struggle between Barelvi and Deobandi and consequently the development of sectarianism and disagreement among the Muslims of Panjab.

    Keywords: Barelvi, Deobandi, Ahmadreza Khan Barelvi, Panjab, religious struggles