فهرست مطالب

پژوهش در نظام های آموزشی - پیاپی 53 (تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 53 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره محمدی*، عادل زاهد بابلان، علی خالق خواه، مهدی معینی کیا صفحات 5-22
    صدای دانش آموز استراتژی برای توسعه ی دلبستگی، تعلق خاطر و غلبه بر سکوت دانش آموزان است. هدف این پژوهش طراحی و اعتباریابی مدل تحقق صدای دانش آموز ابر اساس ادراک مدیران در مدارس ابتدایی به شیوه ی پژوهش آمیخته اکتشافی متوالی بود. در بخش کیفی 20 مدیر نمونه با سابقه ی مدیریت بالاتر از 15 سال در مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 1400-1399 در شهر قم، به روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق گردآوری و به روش تحلیل محتوای استقرایی با کدگذاری در سه سطح باز، محوری و گزینشی بررسی شدند که روایی صوری و محتوایی آن را 4 نفر از اساتید تایید کردند و برای پایایی، روش توافق بین دو کدگذار استفاده شد. درباره مولفه های صدای دانش‎آموز، در نهایت 5 مقوله اصلی شامل مدیریت بر مبنای ارزش، بصیرت، رهبری توزیعی، مدیریت عالی و مدیریت میانی با 31 کد باز و 7 کد گزینشی به دست آمد. بخش کمی نیز شامل 160 مدیر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه محقق ساخته صدای دانش آموز با 31 گویه و با روایی همگرای بالای 50/0 و پایایی ترکیبی 90/0، جمع آوری شد. در اعتبارسنجی مدل، تحلیل داده های کمی با روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم با استفاده از نرم افزار Smart- PLS، نشان دهنده ی دقت لازم گویه ها برای اندازه گیری مقوله هاست. در نهایت می توان گفت تمرکز بیشتر بر شنیدن صدای دانش آموز به عنوان یک کاتالیزور برای تغییر در مدارس و برای بهبود مدیریت مدرسه، عمل می کند.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزش، صدای دانش‎آموز، توسعه ی دلبستگی
  • حسن فاضلی، عباس عباس پور*، حمید رحیمیان، علی دلاور صفحات 23-41
    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد تصمیم گیری مدیران آموزشی مدارس متوسطه شهر تهران است. این پژوهش از لحاظ رویکرد آمیخته از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 12 نفر از مدیران مدارس شهر تهران و مدیران خبره ستاد آموزش وپرورش بودند و روش نمونه گیری به صورت هدفمند از نوع نظری بود. جامعه آماری در بخش کمی شامل تمامی مدیران مدارس متوسطه اول و دوم شهر تهران بودند که 249 نفر از آنها با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و برای بررسی روایی و پایایی مصاحبه و فرایند کدگذاری پایایی باز آزمون 75/0 و پایای بین دو کدگذار 77/0 استفاده و تایید شد. همچنین در بخش کمی به منظور آزمودن الگوی مفهومی طراحی شده در مرحله کیفی از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. پایایی ابزار با استفاده از روش آلفای کرونباخ بررسی و بالای 62/0 تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده های بخش کیفی از رویکرد داده بنیاد و کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. برای تحلیل داده های کمی نیز از آزمون t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته ها در بخش کیفی نشان داد که ابعاد تصمیم گیری در هشت بعد: دانش، تجربه و تخصص، بعد اخلاقی، بعد روان شناختی، اجتماعی، انسانی، فنی و اقتصادی دسته بندی شدند. همبستگی معناداری بین ابعاد تصمیم گیری مدیران آموزشی وجود داشت. بعد دانشی دارای بالاترین میانگین(49/4) و بعد روان شناختی پایین ترین میانگین(23/3) بودند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مدیران آموزشی، رویکرد داده بنیاد، سازمان آموزش وپرورش
  • علی اسدی، سید صدرالدین شریعتی*، ابراهیم نعیمی صفحات 42-57
    هدف از انجام این پژوهش،ارایه الگوی نظری تربیت اجتماعی کودکان براساس آیات قرآن کریم است.روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی است.جامعه تحلیلی شامل کلیه آیات قرآن کریم به همراه تفاسیرشان،پایگاه های اطلاعاتی مرتبط با موضوع پژوهش بوده که ابتدا شناسایی وسپس به صورت هدفمند به طور عمیق ومستمرمورد مطالعه وتجزیه وتحلیل قرار گرفت.با مطالعه آیات قرآن وتفاسیرشان و منابع مربوط به موضوع،الگوی نظری تربیت اجتماعی در قالب اهداف،اصول و روش های تربیتی قابل استخراج است.برخی از اهداف این الگوعبارتنداز:آموزش مسیولیت پذیری،نقد ورزی،تواضع و فروتنی.برخی از اصول این الگو عبارتنداز:محبت،مدارا،اعتدال،کمالجویی،مشورت،کرامت.ونیزروش ارایه الگوی شایسته،علم آموزی، مهرورزی وهمزیستی مسالمت آمیز از جمله روش های تربیت اجتماعی این الگو هستند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هریک ازعناصر الگو از دیگری مشتق شده وبرهمدیگر تاثیر دارند وامکان ترتیب دادن سلسله مراتب در میان آنها وجود دارد.اهداف گزاره های برآمده ازمولفه های تربیت اجتماعی آیات قرآن کریم است. واصول بر اساس همان گزاره ها وروش ها نیزبرمبنای اصول استنتاج شده است.اگرچه عناصرالگواز جهت کاربرد متفاوت هستند وهرکدام رسالت خاصی را در فرایند های تربیتی دارند اما وجود سنخیت ها و ارتباطات شان نیز غیر قابل انکاراست.
    کلیدواژگان: قرآن، تربیت اجتماعی، الگو، کودکان
  • محمد حجتی، حسن صائمی*، کاظم شریعت نیا، علی اصغر بیانی صفحات 58-71
    پژوهش حاضر با هدف استخراج مبانی و اهداف برنامه درسی آموزش مهارت های تفکر خلاق و انتقادی انجام شد. جهت انجام این پژوهش از رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان شامل 12 نفر از صاحب نظران و متخصصان علوم تربیتی و روانشناسی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی استفاده شد. ابتدا مبانی برنامه درسی آموزش مهارت های تفکر به سه بخش مبانی فلسفی و ارزشی، مبانی روانشناختی و مبانی جامعه شناختی تقسیم گردید که در هر سه بخش مقوله های اصلی با توجه به نظر صاحب نظران استخراج گردید. در بخش مبانی فلسفی و ارزشی مقوله های اصلی تاکید بر تربیت رسمی و عمومی، تاکید بر ارزش های تفکر و تاکید بر شایستگی های تفکر بودند. مقوله های اصلی برای مبانی روانشناختی، تاکید بر بعد خردورزی، کاربست بعد عاطفی، اجتماعی و توجه به مشارکت و همکاری بودند. در نهایت مقوله های اصلی انتخاب شده برای مبانی جامعه شناختی عبارت بود از کل نگری، نقد اجتماعی و خود انتقادی. برای اهداف مناسب آموزش تفکر خلاق و انتقادی بر اساس نظر صاحب نظران دو مقوله اصلی مهارت های درون فردی و مهارت های برون فردی انتخاب شد. در مقوله مهارت های درون فردی اصولی مانند مهارت های تکنیکی، مهارتهای حل مساله و مهارت های اخلاقی و در مقوله مهارت های برون فردی اصول کفایت های هیجانی، کفایت های شناختی و کفایت های اجتماعی استخراج گردید.
    کلیدواژگان: آموزش، تربیت، خود انتقادی، مشارکت، همکاری
  • زهرا حسنی آبیز، مهرداد ثابت*، نسترن شریفی، حسن پاشاشریفی صفحات 72-82
    پژوهش حاضر به منظور بررسی عوامل سازمانی موثر بر کارایی و انگیزش معلمان انجام شد. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از روش مرور نظام مند یافته های پژوهشی جمع آوری گردید. سپس از روش فراتحلیل برای پاسخگویی به سوالات استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی پژوهش هایی است که در زمینه عوامل موثر بر کارایی و انگیزش معلمان بین سال های 95-1375 در داخل کشور انجام گرفته است. بر این اساس از طریق جستجوی اینترنتی در بانک های اطلاعاتی داخلی و نیز جستجوی دستی در دانشگاه های شهر تهران شناسایی و اطلاعات مربوط به آن ها کدگذاری گردید. در نهایت تعداد 18 مطالعه وارد فراتحلیل حاضر شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز از فرم کاربرگ فراتحلیل استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد شاخص اندازه اثر ترکیبی مطالعات، تحت مدل ثابت 10/0 و تحت مدل تصادفی 17/0 بود. در بررسی تفکیکی اندازه اثر متغیرها، عوامل سلامت سازمانی، جو سازمانی، انگیزه دانش آموزان، گوش دادن مدیر و سبک مدیریت رابطه مدار به ترتیب بیشترین اثر را بر کارایی و انگیزش معلمان داشتند. در روش رگرسیون ایگر، ثابت رگرسیونی برابر 01/0 محاسبه شد که سطح معنی داری آن کمتر از 05/0 است، بنابراین طبق روش رگرسیون ایگر، سوگیری انتشار وجود دارد. همچنین تحلیل تعدیل کننده برای متغیر های سال انتشار و محل انجام پژوهش صورت گرفت که بیان گر عدم تاثیر تعدیل کنندگی متغیرهای سال انجام پژوهش و محل انجام پژوهش در نتایج مطالعات بود.
    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، کارایی و انگیزش معلمان، فرایند تعلیم و تربیت
  • لیلا زمانی کوخالو*، مژگان سپاه منصور، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 83-97
    این پژوهش با هدف، بررسی اثربخشی آموزش صلح، برشایستگی تحصیلی و جهت گیری مثبت دانش آموزان نسبت به مدرسه، به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با درنظر گرفتن گروه کنترل و پیگیری یک ماهه انجام شده است. جامعه آماری آن، دانش آموزان دختردوره اول متوسطه منطقه 19، آموزش و پرورش شهرتهران(5901 نفر) بوده که درسال تحصیلی1399-1398در مدارس این منطقه مشغول به تحصیل بوده اند. حجم نمونه،40 نفردانش آموز پایه های مختلف آموزشی دوره اول متوسطه، علاقه مند به همکاری درمطالعه بوده که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده-اند. ابزارهای گردآوری داده ها، پرسشنامه ارزشیابی شایستگی تحصیلی ACESدی پرناوالیوت(1999) وپرسشنامه سنجش جهت گیری مثبت نسبت به مدرسه، ابوالمعالی واحمدی (1396) بوده است. پس از اجرای پیش آزمون،گروه آزمایش طی8 جلسه 90 دقیقه ای در8 هفته مداوم، تحت آموزش صلح قرارگرفته و گروه کنترل، نیز هیچ گونه آموزشی دراین زمینه دریافت نکردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرراستفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش صلح دررشد شایستگی تحصیلی دانش آموزان در مولفه های(مهارت های تحصیلی-وتوانمندسازهای تحصیلی)وجهت گیری مثبت دانش آموزان درمولفه نگرش نسبت به همکلاسی ها، تاثیرمثبت داشته است و این تاثیر پس ازمرحله پیگیری پایدارمانده است (01/0 p<). نتایج این پژوهش حاکی ازضرورت یادگیری چگونه باهم زیستن است. آموزش صلح باتاثیرگذاری برمهارت-هاوتوانمندسازهای تحصیلی و همچنین ایجاد نگرش مثبت نسبت به همکلاسی ها، موجبات رشد شایستگی تحصیلی و بهبود روابط بین دانش آموزان درمدرسه را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: آموزش صلح، شایستگی تحصیلی، جهت گیری مثبت
  • بتول قدوسیان، طیبه شریفی*، مریم چرامی، محمود جاجرمی صفحات 98-109
    حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب آموزش و پرورش با وجود آشفتگی های هیجانی و اجتماعی امری مشکل و غیرممکن است. اطلاعات اندکی در خصوص نقش تفکر انتقادی بر آشفتگی های هیجانی و اجتماعی در دسترس است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی آموزش گروهی تفکر انتقادی بر سازگاری و اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر بجنورد صورت گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل 430 دختر دوره دوم متوسطه شهر بجنورد در سال تحصیلی98-97 بوده که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه بصورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش سازگاری اجتماعی بل (1961) و مقیاس اضطراب اجتماعی برای نوجوانان (SAS- A، 1999) استفاده گردید. برنامه آموزش تفکر انتقادی در طول 8 جلسه 90 دقیقه ای طبق برنامه آموزشی تدوین شده بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. نتایج حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان می دهد که بین میانگین سازگاری و اضطراب اجتماعی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری مشاهده شد. بدین معنی که آموزش گروهی تفکر انتقادی (CT) بر افزایش سازگاری اجتماعی و کاهش اضطراب اجتماعی در گروه آزمایش به طور معنی داری موثر بوده است(001/0>p).
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، تفکر انتقادی، سازگاری اجتماعی
  • حسن فلاحی*، ویدا اندیشمند، میترا کامیابی، امان الله سلطانی صفحات 110-126

    این تحقیق باهدف مدل یابی معادلات ساختاری رابطه بین باورهای غیرمنطقی و مدیریت احساسات با قضاوت اخلاقی و کنترل کلاس باتوجه به نقش میانجی افکاراضطرابی دبیران بود. روش تحقیق توصیفی همبستگی بود .جامعه آماری شامل کلیه دبیران به تعداد 1400 نفردرسال تحصیلی 99- 98 بوده است. 560نفرازطریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها ازپرسشنامه های باورهای غیرمنطقی جونز (1993)مدیریت احساسات کیم گراتس (2004)، افکاراضطرابی ولز(1995)، قضاوت اخلاقی سینها(1998) و پرسشنامه کنترل کلاس مارتین و همکاران (2002) استفاده شده است. تحلیل داده هابا نرم افزارهای spss23 و Amos20 انجام گرفته وازآماره های توصیفی و استنباطی ومدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان دادمدل تبیین رابطه بین باورهای غیرمنطقی و مدیریت احساسات با قضاوت اخلاقی و کنترل کلاس باتوجه به نقش میانجی افکاراضطرابی دبیران از برازش قابل قبولی برخوردار است. بطوری که بین باورهای غیرمنطقی و مولفه های آن با قضاوت اخلاقی و کنترل کلاس رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد، بین مدیریت احساسات و مولفه های آن با قضاوت اخلاقی و کنترل کلاس رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. و افکاراضطرابی در رابطه سایر متغیرها نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: باورهای غیر منطقی، مدیریت احساسات، افکار اضطرابی، قضاوت اخلاقی، کنترل کلاس
  • فرشاد سلیمانی، سوسن لائی*، محمدجواد کرم افروز، الهام کاویانی صفحات 127-138
    یکی از عواملی که میتواند بهترین موقعیت را برای تبلور و رشد معنویت در افراد فراهم سازد، برنامه های درسی معنوی است. این برنامه نوعی از برنامه درسی است که مفاهیم معنویت را از طریق محتوا و برنامه های آموزشی انتقال می دهد و خواهان رسیدن به سطوح بالاتر آگاهی و معنی دار کردن زندگی است، از این رو مطالعه حاضر به شناسایی و تعیین مولفه های برنامه درسی معنوی با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری پرداخت. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است، از نظر رویکرد قیاسی، از نظر فلسفه پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) و در نهایت طرح آن آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش را خبرگان حوزه مدیریت آموزشی تشکیل میدادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و تعداد مشارکت کنندگان مبتنی بر اشباع نظری برابر با 14 نفر بود. جمع آوری داده ها در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت که روایی و پایایی آن با استفاده از نظر صاحب نظران تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و تحلیل ساختاری-تفسیری استفاده شد. نتایج پژوهش در بخش کیفی نشان داد مولفه های برنامه درسی معنوی مشمول خودسازی، خودارزشمندی، جامعه شناسی، جامعه پذیری، جهانی شدن، جهانی سازی، معنویت، معنویت سازی، نیاز به تکامل، نیاز به معنی، درون روانی و بین فردی است. همچنین یافته های بخش کمی نشان داد مولفه های خودسازی، خودارزشمندی و نیازبه تکامل بیشترتاثیرگذار ودرمقابل مولفه های جهانی شدن،جامعه شناسی،معنویت سازی،درون فردی،بین فردی وجامعه پذیری بیشتر تاثیرپذیربودند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی معنوی، معنویت، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • الهام طباطبایی عدنان، علی جلیلی شیشوان*، حسین بیگدلی، زهره موسی زاده صفحات 139-149
    هدف پژوهش حاضر، تبییندرگیری شغلی معلمانبر اساس جهت گیری های هدف با توجه به نقش میانجی هیجانات تدریس بود. از طریق نمونه گیریتصادفی، تعداد 228 معلم دوره متوسطه خانم (135) و آقا (116) از نواحی آزموزش و پرورش تبریز انتخاب شدند. مشارکت کنندگان، پرسشنامه جهت گیری هدف برای تدریس(باتلر، 2007)، پرسشنامه هیجانات پیشرفت معلم (فرنزل، پکران و گویتز، 2010) و مقیاس کوتاه درگیری شغلی (شایوفلی و بیکر، 2006) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار AMOS انجام گرفت. نتایج نشان داد که جهت گیری هدف تبحری هم به طور مستقیم و هم با میانجی گیری هیجانات مثبت تدریس، درگیری شغلی را به طور مثبت پیش بینیمی کند. در مقابل، جهت گیری هدف اجتناب از کار هم به طور مستقیم و هم با میانجی گیری هیجانات مثبت، درگیری شغلی را منفی پیش بینیمی کند. همچنین اهداف توانایی گرایشی و اجتنابی نیز صرفا به طورغیرمستقیم و با میانجی گری هیجانات مثبت درگیری شغلی بیشتر را پیش بینی کردند. با وجود معناداری اثر مستقیم اهداف تبحری و اجتناب از کار بر هیجانات منفی تدریس، اما این هیجان اثر معناداری بر درگیری شغلی نداشت. این نتایج نقش جهت گیری های هدف سازگارانه را در افزایش درگیری شغلی و در مقابل جهت گیری های هدف ناسازگارانه را در کاهش درگیری شغلی معلمان نمایان ساخت.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدف تدریس، تربیت بدنی، درگیری شغلی، هیجانات معلم
  • فرزانه عسکری، رضوان حکیم زاده* صفحات 150-162
    پژوهش حاضر، با هدف مطالعه تطبیقی برنامه های درسی مرتبط با سواد خواندن و نوشتن در استرالیا و نیوزیلند به منظور بهره مندی از تجارب این کشورها برای ارتقای سطح آموزش سواد در ایران در سال 1400 انجام شده است. رویکرد مورد استفاده در پژوهش، کیفی و از نوع تطبیقی است که در آن، کشور استرالیا و نیوزیلند، به دلیل شاخص بالای توسعه انسانی در سال 2020، کسب نتایج مطلوب در آزمون بین المللی پرلز 2016 و فعالیت های موثر در زمینه ی سوادآموزی، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیده اند. داده ها با مراجعه به مقالات علمی معتبر و وب سایت های وزارت آموزش و پرورش و برنامه درسی و اسناد معتبر مرتبط با آموزش سواد خواندن و نوشتن در کشورهای منتخب، گردآوری و با روش چهار مرحله ای بردی و روش شباهت و تفاوت، تحلیل و مقایسه شده اند. یافته ها حاکی از این بود که اهداف آموزش سواد خواندن و نوشتن در ایران به خوبی تبیین گردیده است و تفاوت چندانی با اهداف سوادآموزی در کشورهای منتخب ندارد ولی تعیین سطوح سواد خواندن و نوشتن در هر پایه ی تحصیلی و استانداردهای مرتبط با هر سطح و همچنین آموزش به معلمان موضوعی در زمینه ی بسط و توسعه ی مفاهیم به دروس دیگر، مورد غفلت قرار گرفته است که نیاز به بازنگری و اصلاح دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی ایران، برنامه درسی استرالیا، برنامه درسی نیوزیلند، سواد خواندن و نوشتن، مطالعه تطبیقی
  • سیروس قنبری*، حسین معجونی صفحات 163-178
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اخلاقی در اثربخشی سازمانی مدارس با نقش میانجی خلاقیت و توانمندسازی روان شناختی معلمان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود . جامعه پژوهش شامل معلمان ناحیه 1 شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 2209 نفر بودند، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 327 معلم از این جامعه انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از چهار پرسشنامه رهبری اخلاقی کالشون، دن هارتوگ و دی هوگ (2011)؛ توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر(1995)؛ خلاقیت کارکنان تورنس(1963) و پرسشنامه اثربخشی سازمانی مدارس سرجیوانی، استراتا و رابرت (1992) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک دو نرم افزار Spss و lisrel انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که: رهبری اخلاقی، توانمندسازی روان شناختی و خلاقیت، اثر مستقیم، مثبت و معناداری در سطح 05/0 بر اثربخشی سازمانی دارد؛ همچنین رهبری اخلاقی با میانجی گری توانمندسازی روان شناختی و خلاقیت اثر غیرمستقیم، مثبت و معنادار بر اثربخشی سازمانی دارد. از یافته ها می توان نتیجه گرفت که رهبران اخلاقی به همراه نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی و خلاقیت معلمان، دارای نقش موثری در اثربخشی سازمانی مدارس می باشند. بنابراین چنانچه مدیران و رهبران مدارس از خصایص مثبت رهبری اخلاقی برخوردار باشند و در این فرایند از راهبردهایی مانند توانمندسازی روان شناختی و خلاقیت معلمان بهره گیرند، می توانند شرایط مساعدی جهت همکاری و مشارکت هر چه بیشتر معلمان در امور مختلف مدرسه و در نهایت اثربخشی مدرسه فراهم کنند.
    کلیدواژگان: اثربخشی سازمانی، توانمندسازی روان شناختی، خلاقیت، رهبری اخلاقی، معلمان
|
  • Tahereh Mohammadi *, Adel Zahed Babelan, Ali Khaleghkhah, Mahdi Moeinikia Pages 5-22
    The purpose of the research is to Designing and validation the Pattern of Effective factors on the realization of the student voice from the Administrators' perspective in Elementary schools In the academic year 1399-1400 in the city of Qom with the mixed method research. In the qualitative section, 15 exemplary Administrators with more than 15 years of teaching experience, selected by purposive sampling method to achieve theoretical saturation. Data were collected through semi-structured and in-depth interviews and analyzed by inductive content analysis with coding at three levels: open, axial and selective that Its face and content validity was confirmed by 4 professors and for agreement, the agreement method between the two coders was used. Regarding the components of student voice, finally 5 main categories including Value based Management, Insight, Distributed leadership, Top Management and Middle Management student voice with 31 open codes and 7 selection codes were obtained. The quantitative part also included 160 Administrator who was the available sampling method was used. In such cases, 5 people is the desired value for each item of the questionnaire. Data were collected by a researcher-made questionnaire with 31 items with convergent validity above 0.50 and combined reliability of 0.90. In model validation, Quantitative data analysis by first- and second-order confirmatory factor analysis using Smart-PLS software indicates the necessary accuracy of indicators to measure factors. Finally It can be said Focusing more on listening to the student voice acts as a catalyst for change in schools and for improving the school management.
    Keywords: training effectiveness, Student Voice, Developing attachment
  • Hasan Fazeli, Abbas Abbaspour *, Hamid Rahimian, Ali Delavar Pages 23-41
    The aim of this study was to identify the dimensions and components of administrators' decision-making in educational organization. This research method was a mixed exploratory research. The statistical population in the qualitative section included all school principals in Tehran and expert principals of educational system and the sampling method was purposeful and theoretical. In quantitative part, the statistical population was all school principals in Tehran, which according to Cochran's formula, the number of sample members was 249. Data collection tool in the qualitative part of the interview was semi-structured and retesting and reliability between the two coders were used to check the validity and reliability of the interviews and coding, and they are approved as 0.75 and 0.77 respectively. The collection tool in the quantitative part was a researcher-made questionnaire that its validity was checked and confirmed by content validity method and confirmatory factor analysis. The reliability of the instrument was evaluated and confirmed using Cronbach's alpha method, and it was approved as 0.625. Grounded theory approach was used to analyze the data in the qualitative part. One-sample t-test, Pearson correlation coefficient and confirmatory factor analysis were used to analyze the quantitative part. The findings showed: 1- Dimensions of decision making were classified into eight categories: knowledge, experience and expertise, ethical, psychological, social, human, technical and economic. 2- There was a significant correlation between the dimensions and components. 3- Knowledge dimension and psychological dimension had the highest and lowest mean, respectively.
    Keywords: Decision Making, educational administrators, Grounded Theory Approach, Educational Organization
  • Ali Asadi, Sayed Sadr Al-Din Shariati *, Abraham Naeimi Pages 42-57
    The purpose of this study is to provide a theoretical model of social education of children based on verses of the Holy Quran . The research method is descriptive - analytical. Purposefully, it was deeply studied and analyzed. By studying the verses of the Qur'an and their interpretations and related sources, the theoretical model of social education can be extracted in the form of goals, principles and methods of education. Exercise, humility and modesty. Some of the principles of this model are: love, tolerance, moderation, perfectionism, counseling, dignity. Social education institutions are this model. The results of the present study showed that each of the elements of the model is derived from the other and have an effect on each other and it is possible to arrange hierarchy among them. Principles have been deduced based on the same propositions and methods based on principles.Keywords : Quran, social education , model , children
    Keywords: Quran, social education, model, children
  • Mohammad Hojjati, Hassan Saemi *, Kazem Shariatnia, Ali Asghar Bayani Pages 58-71
    The present study was conducted with the aim of extracting the basics and objectives of creative and critical thinking skills training curriculum. this research, a qualitative approach and a qualitative content analysis method were used. The statistical sample consisted of 12 experts and specialists in educational sciences and psychology who were selected by targeted sampling method. The instrument used was a semi-structured interview. Analytical quality content analysis was used to analyze qualitative data. First, the basics of the thinking skills training curriculum were divided into three sections: philosophical and value principles, psychological foundations, and sociological foundations. In all three sections, the main categories were extracted according to the opinion of experts. In the section on philosophical and value principles, the main categories were the emphasis on formal and public education, the emphasis on the values ​​of thinking, and the emphasis on the merits of thinking. The main categories for psychological foundations were the emphasis on the dimension of rationality, the application of the emotional, social dimension, and attention to participation and collaboration. Ultimately, the main categories chosen for sociological foundations were holistic, social, and self-critical criticism. For the appropriate purposes of teaching creative and critical thinking, based on the opinions of experts, the two main categories of intrapersonal skills and extrapersonal skills were selected. In the category of intrapersonal skills, principles such as technical skills, problem-solving skills and ethical skills, and in the category of extra-individual skills, the principles of emotional adequacy, cognitive adequacy and social adequacy were extracted.
    Keywords: Education, Training, self-criticism, Participation, cooperation
  • Zahra Hassani Abiz, Mehrdad Sabet *, Nastaran Sharifi, Hasan Pasha Sharifi Pages 72-82
    The data of the present research was initially collected by using research findings systematic review for the study of the organizational factors effective on teachers’ efficiency and motivation. Then the meta-analysis method was used to respond to questions. The statistical population of this research includes all researches which were conducted inside Iran in the field of factors effective on teachers’ efficiency and motivation between 1996 to 2016. On this basis, the statistical population was identified and relevant data was coded by internet research in internal data banks and also manual search in Tehran universities. Finally, 18 studies were included in the present meta-analysis. To collect the required data meta-analysis, worksheet form was used. Data analysis results show that the size index of studies compound effect was 10.0 under the fixed model and 17.0 under the random model. In the separation study of the size of variables effect, the organization health factors, organizational climate, students’ motivation, director’s attention, and relationship-oriented management style, had the highest effect on the teachers’ efficiency and motivation, respectively. In egger’s regression method, the regression constant was estimated equal to 01.0 which its level of significance is less than 05.0; therefore according to the egger’s regression, publication bias exists. Also, moderating analysis was done for variables of publication year and place of carrying out the research which shows the ineffectiveness of moderating variables of the year of conduction of the research and the place of conduction of the research on the studies’ results
    Keywords: Organizational Factors, Teachers’ Efficiency, Motivation, Process of Education
  • Leila Zamani Kokhaloo *, Mojgan Sepah Mansor, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 83-97
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of peace education, academic competence and positive orientation of students towards school in a quasi-experimental method with a pretest-posttest design considering the control group and one-month followup. Its statistical population was female students of the first year of high school in the 19th district of Tehran (5901 people) who were studying in the schools of this region in the academic year 1399-1398.Sample size:40 students of different levels of education in the first year of high school are interested in cooperating in the study and have been selected by purposive sampling method. Data collection tools were ACES DePerna&Eliot (1999)Academic Competency Assessment Questionnaire Abolmaali&Aahmadi(2017)Positive Orientation Questionnaire.After performing the pre-test, the experimental group received peace training in 8 sessions of 90 minutes in 8 consecutive weeks and the control group did not receive any training in this field. For data analysis,the method of analysis of variance was measured.Repeatedly used.The results showed that peace education had a positive effect on the development of students 'academic competence in the components (academic skills and academic empowerment) and students' positive orientation in the component of attitudes toward classmates and this effect remained stable after the followup phase (P <0.01).The results of this study indicate the need to learn how to live together.Peace education, by influencing the skills of academic enablers as well as creating a positive attitude towards classmates,promotes academic competence and improves relationships between students in the school.
    Keywords: Peace Education, Academic Competence, Positive Orientation
  • Batool Ghodosian, Sharifi Tayebe *, Maryam Chorami, Mahmoud Jajarmi Pages 98-109
    Moving from the status quo to the desired state of education is difficult and impossible, despite the emotional and social turmoil. Little is known about the role of critical thinking in emotional and social turmoil. Therefore, the aim of this study was to investigate the group training of critical thinking (CT) on adjustment and social anxiety of female high school students in Bojnourd. The method of the present study was a quasi-experimental with pre-test-post-test-follow-up and control groups. The statistical population of the study included 430 girls in the second year of high school in Bojnourd in the academic year of 1998-99. And witnesses were randomly replaced. The instruments used in this study were Bell Social Adjustment (1961) and the Social Anxiety Scale for Adolescents (SAS-A, 1999). The Critical thinking training program was performed on the experimental group during 8 sessions of 90 minutes according to the training program. The results of repeated measures analysis of variance show that there was a significant difference between the mean of adjustment and social anxiety in the experimental and control groups. This means that group training in critical thinking has been significantly effective in increasing social adjustment and reducing social anxiety in the experimental group (p <0.001).
    Keywords: critical thinking, social adjustment, social anxiety
  • Hassan Fallahi *, Vida Andishmand, Mitra Kamyabi, Amanollah Soltani Pages 110-126

    The aim of this study was to model the structural equations of the relationship between irrational beliefs and emotion management with moral judgment and class control according to the mediating role of teachers' anxious thoughts. The research method was descriptive correlation. The statistical population included all teachers with 1400 people in the academic year of 1998-99. 560 people were selected through stratified random sampling. The data were collected using the Jones (1993) Irrational Beliefs Questionnaire (Kim Graz (2004)), the Wells Anxiety Thoughts (1995), the Sinha Ethical Judgment (1998), and the Martin et al. (2002) Class Control Questionnaire. Data analysis was performed with SPSS23 and Amos20 software and descriptive and inferential statistics and structural equation modeling were used. The results showed that the model of explaining the relationship between irrational beliefs and emotion management with moral judgment and class control has an acceptable fit considering the mediating role of teachers' anxious thoughts. So that there is an inverse and significant relationship between irrational beliefs and its components with moral judgment and class control, there is a positive and significant relationship between emotion management and its components with moral judgment and class control. And anxious thoughts mediate in relation to other variables

    Keywords: Irrational Beliefs, Emotion Management, Anxiety Thoughts, Moral Judgment, Classroom Control
  • Farshad Solimani, Susan Lai *, Mohammad Javad Karam Afrooz, Elham Kaviani Pages 127-138
    One of the factors that can provide the best opportunity for the crystallization and growth of spirituality in individuals is spiritual curricula. This program is a type of curriculum that conveys the concepts of spirituality through content and educational programs and seeks to achieve higher levels of awareness and make life meaningful, so the present study identifies and determines the components. The spiritual curriculum uses interpretive structural modeling. The research method was applied research in terms of orientation, descriptive approach in terms of deduction, descriptive purpose in terms of research philosophy and mixed (qualitative-quantitative) in terms of research philosophy. The statistical population of the study consisted of experts in the field of educational management. The sampling method was purposive and the number of participants based on theoretical saturation was equal to 14 people. Data were collected in the qualitative part using semi-structured interviews and in the quantitative part using a questionnaire whose validity and reliability were confirmed by experts. The results showed that the components of the spiritual curriculum include self-improvement, self-worth, sociology, sociability, globalization, globalization, spirituality, spiritualization, the need for evolution, the need for meaning, introspection and between is individual. The findings of this study also showed that the components of self-improvement, self-worth and the need for further development are more effective than the components of globalization, sociology, spiritualization, intrapersonal, interpersonal and more sociability.
    Keywords: spiritual curriculum, Spirituality, Interpretive structural modeling
  • Elaham Tabatabai Adnan, Ali Jalili Shishavan *, Hossin Bigdeli, Zohreh Moosazadeh Pages 139-149
    This study aimed to explain the teachers' job involvement based on goal orientations by the mediating role of teaching emotions. Using random sampling method, 228 females (135) and male (116) high school teachers were selected from areas of the Tabriz Education Organization. Participants completed the Goal Orientations for Teaching (GOT: Butler, 2007), the Achievement Emotions Questionnaire for Teachers (AEQ Teacher: Frenzel, Pekrun, & Goetz, 2010), and the Utrecht Work Engagement Scale (UWES-9: Schaufeli; Bakker & Salanova, 2006). Data analysis was performed by structural equation modeling with the help of AMOS software. The results showed that mastery goal orientation positively predicts teachers' job engagement both directly and indirectly through the mediation of positive teaching emotions. In contrast, work-avoidance goal orientation negatively predicts job engagement both directly and through positive emotions. Also, ability-approach and ability-avoidance goal orientations predicted more job engagement only indirectly and mediated by positive emotions. Despite the significant direct effect of mastery goals and work avoidance goals on the teaching of negative emotions, but this emotion did not have a significant effect on teachers' job engagement. These results highlighted the role of adaptive goal orientations in increasing and in contrast, maladaptive goal orientations in reducing teachers' job engagement.
    Keywords: Teaching goal orientation, Physical Education, Job Engagement, teacher emotions
  • Farzaneh Askary, Rezvan Hakimzadeh * Pages 150-162
    The present study, with the purpose to compare the literacy curriculum in Australia and New Zealand in order to benefit from the experiences of these countries to improve the level of literacy education in Iran in 2020. The approach used in the research is qualitative and comparative in which Australia and New Zealand, due to the high index of human development in 2020, obtaining favorable results in the PIRLS International assessment 2016 and effective activities in the field of literacy, by purposeful sampling have been selected. The data were collected by referring to valid scientific papers and websites of the Ministry of Education and the curriculum and valid documents related to literacy education in selected countries, and were analyzed and compared by Bereday’s four-step method and the similarity and difference method. The findings showed that the goals of literacy education in Iran are well explained and not much different from the literacy goals in selected countries, but determining the levels of literacy in each educational level and standards related to each level as well as education to thematic teachers have been neglected in extending concepts to other subjects that need to be revised and corrected.
    Keywords: Iranian Curriculum, Australian Curriculum, New Zealand Curriculum, Literacy, comparative study
  • Siroos Ghanbari *, Hosein Majooni Pages 163-178
    The aim of this study was to investigate the effect of ethical leadership on the organizational effectiveness of schools with the mediating role of creativity and psychological empowerment of teachers. The research method was descriptive-correlational. The study population consisted of 2209 teachers in Shiraz District 1 in the academic year 1399-1400, which was selected using a simple random sampling method and based on Cochran's formula, a sample of 327 teachers from this community. To collect data from four ethical leadership questionnaires, Kalshoven, Den Hartog, and De Hoogh (2011); Spritzer Psychological Empowerment (1995); Torrance Staff Creativity (1963) and the Organizational Effectiveness Questionnaire of Serjivani, Strata, and Robert (1992) schools were used. Data analysis was performed using structural equation modeling and Spss and lisrel software. Findings showed that: Ethical leadership, psychological empowerment and creativity have a direct, positive and significant effect at the level of 0.05 on organizational effectiveness; Ethical leadership also has an indirect, positive and significant effect on organizational effectiveness through the mediation of psychological empowerment and creativity. From the findings, it can be concluded that ethical leaders, along with the mediating role of psychological empowerment and creativity of teachers, have an effective role in the organizational effectiveness of schools. Therefore, if school principals and leaders have positive qualities of ethical leadership and in this process use strategies such as psychological empowerment and creativity of teachers, they can create favorable conditions for cooperation and participation of teachers in various school affairs and ultimately. Provide school effectiveness.
    Keywords: Organizational Effectiveness, Psychological Empowerment, creativity, Ethical Leadership, Teachers