فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، زمستان 1400)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه رحیمی فیض آباد، یوسف آزادی، سعید غلامرضایی* صفحات 5-25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر رضامندی و استمرار استفاده دانشجویان دانشگاه لرستان از دوره های آموزش مجازی در نیمسال دوم سال تحصیلی 99-1398 و به روش پیمایش مقطعی انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش، دانشجویان شرکت کننده در دوره های آموزش مجازی دانشگاه به تعداد 7000 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس جدول کرجسی و مورگان نمونه ای 490 نفری از آن ها برای تحقیق انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات در این پژوهش از طریق پرسشنامه آنلاین انجام گرفت که برای سنجش رضامندی از مدل آمریکایی سنجش رضامندی استفاده گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصان موضوعی و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای مختلف تحقیق مورد تایید قرار گرفت (94/0- 78/0=α). برای تعیین عوامل موثر بر رضامندی دانشجویان از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOSversion24 استفاده شد. یافته ها نشان دادند، متغیر ارزش درک شده، بیشترین اثر مستقیم را بر رضامندی پاسخگویان و رضامندی بیشترین تاثیر مستقیم را بر استمرار استفاده دانشجویان داشته است. همچنین متغیر انتظارات، بیشترین تاثیر غیرمستقیم را بر رضامندی و استمرار استفاده دانشجویان داشت. افزون بر این، در مجموع تاثیر مستقیم و غیرمستقیم، انتظارات دانشجویان دارای بیشترین تاثیر بر رضامندی بود.
    کلیدواژگان: رضامندی، آموزش مجازی، دانشگاه، کوید، 19
  • محسن رهبری*، ندا سلیمانی، محمد سلطانی فر، عطاء الله ابطحی، افسانه زمانی مقدم صفحات 27-47

    استفاده روزافزون از فناوری و تکنولوژی های ارتباطی جدید و تاثیری که بر روی فرهنگ، طرز فکر و عمل و سبک فعالیت استفاده کنندگان آن دارد، نظام آموزشی را نیز با تحولات مهمی روبه رو کرده است. با توجه به رشد فزاینده بازی پردازی یا گیمیفیکیشن با کارکردهای مختلف و در محیط های آنلاین به ویژه در محیط آموزشی و آموزش آنلاین و همچنین اهمیت و ضرورت فرآیندهای ارزیابی اثربخشی به عنوان یکی از مهمترین و ضروری ترین فعالیتهای کنترلی، لازم است توسعه دهندگان میزان موفقیت یا اثربخشی طرح های گیمیفیکیشن خود را بسنجند. از آنجا که تاکنون ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثربخشی گیمیفیکیشن به صورت عام و فراگیر شناسایی نشده و مدل جامعی در این زمینه وجود ندارد، این پژوهش ضمن شناسایی ابعاد و متغیرهای مورد نظر، از طریق روش دلفی در چهار راند و توسط نمونه گیری هدفمند، مدلی جامع برای ارزیابی اثربخشی گیمیفیکیشن را ارایه نموده است. نتایج نشان می دهد اثربخشی گیمیفیکیشن متاثر از سه بعد اصلی به نام تجربه کاربر (با هشت متغیر)، تغییرات رفتاری و دستاوردهای کاربر (با پنج متغیر) و انگیزش (یک متغیر) تشکیل شده است. پژوهش حاضر علاوه بر ارایه یک مدل جامع و جدید، نقش متغیرهای جدیدی را برای اولین بار مورد بررسی و سنجش قرار داده است.

    کلیدواژگان: بازی پردازی، اثربخشی، تجربه کاربر، تغییرات رفتاری، انگیزش
  • مریم برادران حقیر*، زینب کرمخانی صفحات 49-68
    هدف این پژوهش ارایه استعاره های مفهومی شکل گرفته نزد دانشجویان درباره آموزش الکترونیکی است تا شناختی عمیق و چندجانبه درباره احساس دانشجویان در موقعیت ایجاد شده نسبت به آموزش الکترونیکی فراهم کند. به این منظور در این پژوهش کیفی، با 51 نفر از دانشجویان (42 نفر زن و 9 نفر مرد) رشته علوم تربیتی که در طول ترم تحصیلی 99-1398 به شیوه آموزش الکترونیکی در پردیس دانشگاه امام صادق (ع) و دانشگاه مازندران در حال تحصیل بودند، مصاحبه شد. سوالات تنظیم شده از طریق پیام رسان ها در اختیار مشارکت کنندگان قرار می گرفت تا ایشان ادراک خود را نسبت به آموزش الکترونیکی قبل از این دوره و پس از ورود به این دوران بیان کنند و تجارب مثبت و منفی و استعاره های احتمالی شکل گرفته را بازگو نمایند. در نهایت از تحلیل و معنادهی به مفاهیم که گاه آشکار و گاه پنهان به استعاره ها اشاره کرده بودند، یافته ها استخراج شدند. یافته ها ده استعاره را نشان می دادند که در سه رویکرد مثبت، منفی و خنثی به آموزش الکترونیکی دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، استعاره، دانشگاه، یادگیری، عدالت آموزشی، پیچیدگی
  • حسنا کاشف* صفحات 69-88
    هدف بررسی نقش فن آورانه شفافیت سازمانی به منظور اعتماد سازمانی مدیران دانشگاه آزاد استان مازندران می باشد. این پژوهش کاربردی و توصیفی ازنوع همبستگی و بارویکردآمیخته باطرح اکتشافی می باشد. جامعه آماری شامل 750 نفر از مدیران دانشگاه می باشدکه با استفاده از فرمول کوکران ونمونه گیری تصادفی طبقه ای 254 نفرحجم نمونه برآورد شد. تحقیق در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته فناورانه شفافیت سازمانی با پایایی 93/0 و اعتماد سازمانی با پایایی 80/0 بود. روایی صوری و محتوایی ابزار تایید گردید. از آزمون t، تحلیل عاملی اکتشافی، همبستگی پیرسون استفاده گردید. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی متغیر فناورانه شفافیت سازمانی با دو مولفه درک فناوری و وجود وب سایت با واریانس عامل 13/38 و 35/41 تایید گردید. مقادیر t ابعاد اعتمادسازمانی (ثبات، وفاداری، شایستگی، یکپارچگی، گشودگی) به ترتیب از 52/5 تا 53/9 وابعاد فناورآنه شفافیت سازمانی 64/28 و 31/42(بیش از مقدار t مفروض 96/1) تخمین زده شد. ابعاد فوق بر متغیر منظور اثر مثبت می گذارد و در سطح خطا 05/0 ارتباط مثبت و معنی داری بین مولفه های فناورانه شفافیت سازمانی با اعتماد سازمانی و مولفه های آن وجود دارد و متغیر فناورانه شفافیت سازمانی با ضریب همبستگی 98/0 با اعتماد سازمانی رابطه مستقیم، مثبت و همبستگی قوی دارد.
    کلیدواژگان: شفافیت سازمانی، فناوری، اعتماد سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • خدایار ابیلی، زینب السادات مصطفوی*، فاطمه نارنجی ثانی، محمد علی شاه حسینی صفحات 89-108

    پژوهش حاضر باهدف مروری نظام مند بر معیارهای اعتباربخشی نهادهای آموزش عالی الکترونیکی انجام شد.جامعه پژوهش 341 مقاله در پایگاه های اطلاعاتی و اسناد نهادهای معتبر اعتباربخشی یادگیری الکترونیکی در سطح بین المللی بود که پس از خارج کردن اسناد و مقالات نامرتبط، تحلیل کلی روی 35 سند به عنوان نمونه صورت پذیرفت و درمجموع 7 عامل و 42 معیار شناسایی شد. جهت تحلیل داده ها از کد گذاری باز و محوری با استفاده از نرم افزار QSR و NVIvo استفاده شد و به منظوربررسی قابلیت اعتماد داده های پژوهش از استراتژی تایید توسط همکاران پژوهش استفاده شد.نتایج یافته ها نشان داد که مهم ترین عوامل و معیارهای اعتباربخشی در نهادهای آموزش عالی در محیط یادگیری الکترونیکی عبارت اند از: عوامل مربوط به حکمرانی، برنامه ریزی، پژوهش، فرایند یادهی-یادگیری الکترونیکی، پشتیبانی در محیط یادگیری الکترونیکی، فناوری و عوامل روان شناختی مرتبط با ذی نفعان که در مطالعات بسیاری موردتوجه قرارگرفته بود نتایج تحقیق حاضر به سیاست گذاران و برنامه ریزان حوزه آموزش عالی در محیط یادگیری الکترونیکی کمک می کند که با استفاده از مولفه های شناسایی شده از یک سو نیاز به نهادی به منظور اعتباربخشی را در اولویت برنامه های راهبردی خود قرار داده و از سویی دیگر با پایش و ارزشیابی نهادهای آموزش عالی الکترونیکی، چالش ها را شناسایی و در جهت بهبود کیفیت تلاش کنند.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، یادگیری الکترونیکی، نظام آموزش عالی، دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی، معیارها
  • مریم تقوایی یزدی* صفحات 109-134

    هم زمان با تغییرات سریع فنون و مهارت ها و ظهور پدیده های نوین فناوری اطلاعات و تاثیر آن ها بر شیوه ها و روش های زیستن، فرایند آموزش نیز متحول شده است. جهانی شدن و پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات همراه با افزایش تنوع ویژگی های دانشجویان و تنوع فرهنگی کاربران، موسسات آموزشی را به چالش کشیده است. فرهنگ یادگیری الکترونیکی به استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی در سازمان اشاره دارد که در قالب مجموعه ای از ارز ش ها، نظام ها و عادت های سازما نی کل سازمان و افراد را برای بهبود بخشیدن مستمر میزان دانش، شایستگی و عملکرد خود حمایت و تشویق می نماید. موفقیت در یادگیری الکترونیکی مستلزم تغییر در درک و رفتار یادگیرندگان، برای تغییر در توسعه برنامه درسی آموزشی است. نقش عوامل آموزشی- فرهنگی از مقوله های بسیار مهمی است که در طراحی و ایجاد محیط یادگیری به ویژه یادگیری الکترونیکی بایستی مورد توجه قرار گیرند؛ بر این اساس و با توجه به تحولات نظام های آموزشی در قرن بیست و یکم و بروز بحران های تاثیر گذار بر سیستم های آموزشی از جمله بحران بیماری کووید 19، که یادگیری الکترونیکی را به الزامی بی بدیل در نظام آموزشی تبدیل ساخته است، این مطالعه به منظور تحلیل ساختارمند فرهنگ یادگیری الکترونیکی در نظام های آموزشی با رویکردی به بحران کووید 19 انجام گردید.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری الکترونیکی، نظام های آموزشی، بحران کووید 19
  • قاسمعلی طالبی پنبه چوله*، رشید ذوالفقاری زعفرانی، کوروش پارسا معین صفحات 135-152

    هدف از این تحقیق ارایه مدل علی روابط چابکی سازمانی دانشگاهی، فن آوری اطلاعات و فرهنگ سازمانی بود این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ماتریس همبستگی از نوع معادلات ساختاری انجام گرفت. جامعه آماری کلیه اعضای هییت علمی واحدهای دانشگاهی آزاد اسلامی مازندران که در سیزده واحد دانشگاهی به تعداد این افراد 1671 بود.روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس تعداد اعضای هییت علمی در واحدهای دانشگاهی آزاد اسلامی مازندران بوده است؛ تعداد نمونه بر اساس فرمول کوکران آنلاین 340 نفر محاسبه گردید..ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد چابکی سازمانی دانشگاه، خاوری و همکاران(1396)، پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنینسون (2000) و پرسشنامه ابعاد فناوری اطلاعات لطفیان و شیخ (1390) بود. به منظور تخمین و تبیین روابط حاوی متغیرهای آشکار و پنهان از رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) Smart PLS استفاده شد؛ یافته های تحقیق روابط علی بین متغیرهای فن آوری اطلاعات ، فرهنگی سازمانی و چابکی سازمانی را معنا دار و نقش فرهنگ سازمانی را به عنوان میانجی مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، فن آوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی
  • زینب عزیزی*، حسین حسینی نژاد صفحات 153-173

    به دنبال شیوع ویروس کووید 19 و اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی، آموزش مدارس به شیوه ی مجازی به کار خود ادامه داد. این پژوهش به بررسی فرصت ها و تهدیدهای آموزش مجازی در دوران پاندمی کرونا ،پرداخته است.این مطالعه در چارچوب روش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی انجام گرفته است. در این روش برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه عمیق استفاده شده است. مشارکت کنندگان 20 نفر از دانش آموزان و معلمان هنرستان های شهرستان کلات بوده اند که برمبنای ملاک های نمونه گیری طبقه ای هدفمند انجام گرفته و نمونه گیری تا رسیدن به حد اشباع ادامه یافته است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از شیوه ی تحلیل محتوای تلخیصی متن مصاحبه ها استفاده شده است. یافته های این پژوهش، شامل چهار مضمون و 19 زیر مضمون است: 1-مشکلات مشترک بین دانش آموزان و معلمان (6 زیر مضمون)2- مشکلات مختص دانش آموزان (5 زیر مضمون)3- مشکلات مختص معلمان در آموزش مجازی (3 زیر مضمون)4- مزایای آموزش مجازی (5 زیر مضمون).

    کلیدواژگان: کرونا، آموزش مجازی، هنرستان، دانش آموزان و معلمان
|
  • Fatemeh Rahimi Feyzabad, Yousof Azadi, Saeid Gholam Rezaei * Pages 5-25
    This study is designed to investigate factors affecting Lorestan university students satisfaction and loyalty towards virtual training courses in the second semester of the academic year 2019-2020 through cross-sectional survey method. The statistical population consisted of all in Lorestan university students (N= 7000) participated in university virtual training courses simple random sampling by Krejcie and Morgan table resulted to select 490 students. Data collection in this study was done through a online questionnaire that American Customer Satisfaction Index (ACSI) was used to measure satisfaction. After preparing the questionnaire and confirming its validity by experts, its reliability was confirmed by calculating theta reliability (α= %78- %94). Structural equation modeling was used to determine factors influencing students’ satisfaction through AMOSversion24. The results revealed that, perceived value variable had the highest direct impact on respondents’ satisfaction and satisfaction in tern had the highest direct impact on students’ loyalty toward virtual training courses. Another way, variable of students expectations of virtual training courses have the highest indirect effect on students’ satisfaction and loyalty. In addition, the sums of the direct and indirect impacts of expectations had the highest impact on students’ satisfaction and satisfaction has the highest impact on loyalty toward virtual training courses.
    Keywords: satisfaction, virtual training, University, COVID-19
  • Mohsen Rahbari *, Neda Soleymani, Mohammad Soltanifar, Ataollah Abtahi, Afsane Zamanie Moghaddam Pages 27-47

    The increasing use of communication technologies and the impact that it has on the culture, way of thinking and practice and style of activity. has also faced important changes in the educational system. Due to the increasing growth of gaming or gamification with different functions and in online environments, especially in educational and online education, as well as the importance and necessity of effectiveness evaluation processes as one of the most important and necessary control activities, it is necessary to developers measure the success or effectiveness of their gamification plans. Since the dimensions, components and indicators of gamification effectiveness have not been identified in general and there is no comprehensive model in this field, this research while identifying the desired dimensions and variables through the Delphi method in four rounds and Targeted sampling provides a comprehensive model for evaluating the effectiveness of gamification. The results show that the effectiveness of gamification is affected by three main dimensions called user experience (with eight variables), behavioral changes and user achievements (with five variables) and motivation (with one variable). In addition to providing a comprehensive and new model, the present study examines and evaluates the role of new variables for the first time.

    Keywords: Gamification, effectiveness, User Experience, Behavioral changes, motivation
  • Maryam Baradaran Haghir *, Zynab Karamkhani Pages 49-68
    The purpose of this study is to provide students with conceptual metaphors about e-learning to provide a deep and multifaceted understanding of how students feel about e-learning in the situation. For this purpose, in this qualitative study, with 51 students (42 females and 9 males) in the field of educational sciences who during the academic year 1399-99 in the method of e-learning on the campus of Imam Sadegh (AS) University and Mazandaran University are They were educated, interviewed. The prepared questions were given to the participants through messengers so that they could express their perception of e-learning before and after the course and recount the positive and negative experiences and possible metaphors formed. Finally, the findings were extracted from the analysis and meaning of the concepts that sometimes referred to metaphors, sometimes explicitly and sometimes covertly. The findings showed ten metaphors that were classified into three approaches: positive, negative and neutral to e-learning.
    Keywords: E-Learning, metaphor, University, Learning, educational justice, Complexity
  • Hosna Kashef * Pages 69-88
    The aim is to investigate the technological role of organizational transparency in order to gain organizational trust of the managers of Mazandaran Azad University. This research is an applied and descriptive study of the type of correlation and performance mixed with the exploratory design. The statistical population includes 750 university administrators, which using the Cochran's formula and stratified random sampling of 254 people, the sample size was estimated. The results of heuristic variable technological analysis of organizational transparency with two components of technology understanding and the existence of a website with a factor variance of 38.38 and 41.35 were confirmed. The t-values ​​of organizational trust (stability, loyalty, competence, integrity, openness) were estimated from 5.52 to 9.53 and the technological dimensions of organizational transparency were 28.64 and 42.31 (more than the assumed t-value of 1.96), respectively. The above dimensions have a positive effect on the variable and at the error level of 0.05 there is a positive and significant relationship between the technological components of organizational transparency with organizational trust and its components and the technological variable of organizational transparency with a correlation coefficient of 0.98 with direct trust, positive And has a strong correlation.
    Keywords: Organizational Transparency, Technology, Organizational Trust, Islamic Azad University
  • Khodayar Abili, Zeinab Mostafavi *, Fatemeh Narenji Thani, Mohammad Ali Shahosseini Pages 89-108

    The present study was conducted to review the accreditation criteria of higher education institutions systematically. The research population was 341 articles in the databases and documents of reputable e-learning accreditation institutions at the international level. To analyse the data, open and axial coding was used using QSR and NVIvo software, and in order to check the reliability of the research data, the research colleagues used a validation strategy. The results showed that the most critical factors and criteria for accreditation in higher education institutions in the e-learning environment are: factors related to governance, planning, research, e-learning-learning process, e-learning environment support, technology and psychological factors related to stakeholders. It has been considered in many studies.The results of the present study help policy makers and planners in the field of higher education in the e-learning environment to use the identified components on the one hand to prioritize the need for an institution for accreditation in their strategic plans and on the other hand by monitoring and evaluating e-learning institutions. , Identify challenges and strive to improve quality.

    Keywords: accreditation, E-Learning, Higher Education, Universities, and institutes of higher education, Indicators
  • Maryam Taghvaeeyazdi * Pages 109-134

    Along with the rapid changes in techniques and skills and the emergence of new phenomena of information technology and their impact on lifestyles, the educational process has also changed. The globalization and advancement of information and communication technology, along with the increasing diversity of student characteristics and cultural diversity of users, has challenged educational institutions. E-learning culture refers to the use of new information and communication technologies in the organization, which in the form of a set of values, systems and organizational habits of the entire organization and individuals to continuously improve the rate. Supports and encourages knowledge, competence and performance. Success in e-learning requires a change in learners' perceptions and behaviors to change the development of the curriculum. The role of educational-cultural factors in designing and creating a learning environment, especially e-learning, should be considered; Accordingly, and considering the changes in educational systems in the 21st century and the emergence of crises affecting educational systems, including the crisis of Covid 19 disease, which has made e-learning an indispensable requirement in the educational system. This study was conducted to structurally analyze the culture of e-learning in educational systems with an approach to the Covid 19 crisis.

    Keywords: E-learning culture, educational systems, Covid crisis 19
  • Ghasemali Talebi Panbehcholeh *, Rashid Zolfaghari Zaferani, Korosh Parsa Moein Pages 135-152

    The purpose of this study was to present a causal model of the relationship between academic organizational agility, information technology and organizational culture. This study was conducted in terms of applied purpose and in terms of data analysis using a correlation matrix of structural equation Modeling. The statistical population of all faculty members of Islamic Azad University of Mazandaran, which was 1671 in thirteen academic units, Stimulated 161. The sampling method was stratified random sampling based on the number of faculty members in Islamic Azad University of Mazandaran; The number of samples was calculated based on Cochran's online formula of 340 people. The data collection tools were the standard organizational agility questionnaires of the university, Khavari et al (2017), In order to estimate and explain the relationships containing explicit and implicit variables, the Smart Minimum PLS (PLS) approach was used; The research findings made causal relationships between the variables of information technology, organizational culture and organizational agility significant and confirmed the role of organizational culture as a mediator.

    Keywords: Organizational Agility, Information Technology, Organizational Culture
  • Zetnab Azizi *, Hosein Hosein Nejad Pages 153-173

    Following the outbreak of the Covid virus 19 and the implementation of the social distancing plan, virtual school education continued to operate. This study investigates the opportunities and threats of e-learning during the corona pandemic. This study was conducted within the framework of a qualitative method with a phenomenological approach. In this method, in-depth interviews were used to collect information.  Participants were 20 students and teachers of vocational schools in Kalat city, which was based on the criteria of targeted stratified sampling and sampling continued until saturation. To analyze the findings, the method of summarizing the content of the interview text was used. The findings of this study include four themes and 19 sub-themes: 1- Common problems between students and teachers (6 sub-themes) 2- Problems specific to students (5 sub-themes) 3- Problems specific to teachers in virtual education (3 below Theme) 4- Benefits of e-learning (5 sub-themes).

    Keywords: Corona, virtual education, Conservatory, Students, Teachers