فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال نهم شماره 36 (زمستان 1400)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال نهم شماره 36 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن دیمه کار گراب*، عبدالرحمان یدالهی صفحات 9-32

    نشانه‏ های امام ملاک اساسی در عرصه امام شناسی است؛ چنانکه در پرتو نوع نگرش به این مقوله مذاهب گوناگونی پدیدار شد. البته امامان معصوم (ع) از همان آغاز اهم نشانه ‏ها و ملاک‏ ها در این عرصه را بیان کردند، لیکن بنا بر روایاتی از اهل بیت (ع) به ویژه از امام رضا (ع)، سلاح رسول خدا (ص) به منزله «تابوت در میان بنی‏ اسراییل و نشانه امامت» یاد شده است. نظر به شهرت این روایات و ابهاماتی مانند وجه شباهت، سهم این تشبیه در احتجاج با مخالفان، این نوشتار بر پایه گونه ‏شناسی و تحلیل فضای صدوری در صدد واکاوی فقه ‏الحدیثی این دسته از روایات امام رضا (ع) است. بررسی ‏ها نشان می‏ دهد یادکرد روایی سلاح نبوی در گونه های «در شمار نشانه ‏های امام»، «تشبیه به تابوت بنی ‏اسراییل و پیوند با مقوله امامت» و «میراث اختصاصی اهل بیت (ع)» نمایان است و غالبا در دوران امام سجاد (ع) تا امام رضا (ع) در رویارویی با مدعیان دروغین امامت در برابر فرقه‏ های کیسانیه، زیدیه، عجلیه، فطحیه، اسماعیلیه، واقفه و... به ویژه بنی‏ عباس که همگی مدعی وراثت و خلافت نبوی بوده ‏اند، صادر شده است. از طریق استدلال به در اختیار داشتن سلاح نبوی، اهل بیت (ع) به عنوان وارثان ویژه سلاح و علم نبوی معرفی می‏ شدند که از ناحیه خداوند به امامت منصوب گشته ‏اند، چنانکه در قرآن، وارث بودن در کنار امامت ذکر شده و در قصه طالوت، آمدن تابوت مشتمل بر میراث انبیا، نشانگر اصطفا و نصب الهی طالوت بر خلافت بود.

    کلیدواژگان: تراث تفسیری امام رضا (ع)، سلاح رسول خدا (ص)، تابوت بنی‏ اسرائیل، تفسیر روایی، امامت ‏پژوهی
  • سلمان سالاری، فریبرز رحیم نیا*، علیرضا خوراکیان، سعید مرتضوی صفحات 33-63

    وقف به عنوان یک سنت حسنه از قدیم در ایران مورد توجه بوده است. این پژوهش با بهره گیری از روش شناسی داده بنیاد، به ارایه مدل حکمرانی سازمانی برای آستان قدس رضوی، بزرگترین سازمان موقوفه ایرانی و یکی از بزرگترین بنیادهای عام المنفعه جهان اقدام کرده است. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران ارشد این نهاد با حداقل 10 سال سابقه فعالیت مدیریتی به انجام رسیده و تحلیل داده های به دست آمده بر اساس رویکرد ظاهرشونده گلیزری و با استفاده از مدل خانواده C6 بوده است. نتایج تحقیق بیانگر اشتراک اکثر اصول حکمرانی احصا شده با اصول جهانی حکمرانی از جمله شفافیت و پاسخ گویی بوده که البته مفهوم اصل پاسخ گویی در مدل به دست آمده متفاوت است. نظریه استفاده شده با نظریه عاملیت و مدل حکمرانی به دست آمده نیز با مدل آنگلوساکسون نزدیکی نسبی دارد؛ اما در مواردی هم تفاوت های مهمی دیده می شود. مطابق مدل به دست آمده، حیات اجتماعی، انگیزش و باورهای درونی منعکس کننده علل وقوع مقوله محوری یعنی حکمرانی موقوفاتی بوده و توسعه پایدار و حفظ کرامت انسانی پیامدهای اصلی این مقوله است.

    کلیدواژگان: آستان قدس رضوی، حکمرانی سازمانی، موقوفات، پاسخ گویی، ذی نفعان
  • فهیمه کلباسی (اصفهانی)* صفحات 65-106

    امام شناسی یکی از مهم ترین موضوعات شیعیان و از مسایل حایز اهمیت جامعه شیعه به شمار می آید. امامان شیعه نقش شاخص و پر رنگ و بی بدیلی در حوادث و جریان های دینی و سیاسی جامعه اسلامی در طول تاریخ اسلام داشته اند. شناخت جایگاه امامان شیعه در جوامع مسلمان در اعصار مختلف و ابعاد فردی، اجتماعی، سیاسی و شخصیت آن حضرات در قرون مختلف به گفتمان های اجتماعی و سیاسی گوناگونی منجر شده است. بر این اساس شناخت و تبیین منابعی که بتواند راهگشای کسب معرفتی از زندگی و سیره و سنت ایمه (ع) گردد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و می تواند به عنوان چراغی فروزان، فرا راه باورمندان سیره و سنت ایمه اطهار (ع) قرار گیرد. این رهیافت نخست به نسبت دین و سیاست می پردازد و در گام بعدی نوع حکومت و ساختار آن در جوامع مسلمان به خصوص شیعیان را روشن می کند. این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی به دنبال شناخت و تبیین منابع زندگانی امام رضا (ع) است. نتیجه این پژوهش بیانگر آن است که سیره و زندگانی امام رضا (ع) در منابع مختلف شامل: کتب تاریخی عمومی، کتب حدیث، اشعار عربی و فارسی، کتب ادعیه، کتب جغرافیایی، سفرنامه‎ ها و تحقیقات جدید انعکاس یافته است.

    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، تاریخ، منابع، امامت، شهادت
  • حمید موذنی بیستگانی* صفحات 107-128

    مشهور فقهای امامیه، استتابه مرتد فطری را جایز نمی دانند؛ ضمن اینکه فتوا به عدم پذیرش توبه او می دهند. در مقابل، مشهور فقهای اهل سنت، فتوا به وجوب استتابه مرتد فطری می دهند که لازمه آن پذیرش توبه اوست. اخبار استتابه مرتد بر سه قسم است؛ برخی مطلق و ساکت نسبت به قید استتابه هستند. دسته دوم، سخن از وجوب استتابه به میان آورده اند. قسم سوم، اخباری هستند که سخن از عدم جواز استتابه مرتد فطری به میان آورده اند. این قسم سوم، مستند اصلی مشهور و سبب تقیید اخبار مطلق و نیز حمل اخبار وجوب استتابه بر غیر مرتد فطری شده اند. مهم ترین خبر در قسم سوم که هم به لحاظ سند و هم دلالت قابل پذیرش است، خبر علی بن جعفر از امام رضا ع است. از این رو نظر به اهمیت بحث اعدام مرتد فطری و بحث برانگیز بودن آن در مجامع جرم و جزاشناسی، تحلیل و ارزیابی آن ضروری به نظر می رسد. مطابق یافته های این پژوهش که به روش تطبیقی، توصیفی تحلیلی است، این خبر، نمی تواند دال بر حرمت استتابه از سوی حاکم باشد؛ چراکه در مقام توهم وجوب صادر شده است. از این رو نظر به لزوم احتیاط در دماء و به مقتضای قاعده درء و فقدان نص بر عدم پذیرش توبه مرتد فطری، دیدگاه مشهور فقهای امامیه در این زمینه، جای تامل دارد.

    کلیدواژگان: توبه مرتد فطری، استتابه مرتد فطری، احادیث امام رضا(ع)، فقه مقارن
  • علیرضا حیدری نسب*، حسین خاکپور، فریبا چمنی صفحات 129-153

    روایات، پایه دوم معارف اسلامی و از جهت اعتبار هم سنگ قرآن اند. با وجود این، پاره ای خصوصیات به ویژه برای روایات تفسیری چون ضعف سند، اسباب تردید در صحت برخی از آن ها را فراهم آورده اند. یکی از این روایات، روایتی از امام رضا (ع) است، مبنی بر اینکه مراد از «موذن» در آیه 44 سوره اعراف (فاذن موذن بینهم ان لعنه الله علی الظالمین) امام علی (ع) است. آلوسی که شماری روایت از امام رضا (ع) در تفسیر خود آورده، این روایت تفسیری کلامی را از طریق اهل سنت ناوارد و درنتیجه دور از صحت دانسته است. بررسی و تحلیل گزارش های مرتبط نشان می دهد، به رغم وجود زمینه برای تردید در صحت برخی طرق این حدیث، طرق برتر نقل آن در مصادر شیعه چون طرق قمی و کلینی از وصف صحت برخوردار بوده، می تواند شواهدی برای تصحیح نقل آن در مصادر اهل سنت چون طرق حاکم حسکانی باشد. لذا ورود این روایت رضوی از طرق مختلف در مصادر فریقین، در کنار برخورداری آن از انواع شواهد معنایی، چون نقش انحصاری برای انسان در محشر، موقعیت خاص اهل بیت (ع) در شریعت، به ویژه شخصیت، سابقه و رفتار امام علی (ع) دستمایه های کافی برای اثبات اعتبار و صحت کلی حدیث است. یافته های پژوهش همچنین نشان می دهد استبعاد آلوسی بیش از آن که نتیجه تحقیق باشد ریشه در تعصبات مذهبی او دارد.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، آیه 44 اعراف، روایات امام رضا(ع)، رخدادهای قیامت، محمود آلوسی
  • رقیه ثبات ثانی، آزیتا بلالی اسکویی*، شهریار شقاقی، احد نژاد ابراهیمی صفحات 155-197

    یکی از شاهکارهای معماری بناهای مذهبی مربوط به معماری ایرانی اسلامی حرم رضوی است که طی دوره های تاریخی و با توجه به شرایط اجتماعی سیاسی شکل گرفته است. این مقاله ضمن بررسی کالبدی و معنایی معماری شکل گرفته در این مجموعه در دو دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر معماری مذکور می پردازد و به این منظور، آگاهی از شرایط سیاسی تاریخی حکومت اسلامی ایران در این بازه زمانی ضروری است. این مقاله درپی آن است تا با روش توصیفی تحلیلی، آثار معماری شاخص ایجاد شده پس از انقلاب اسلامی ایران در حرم رضوی را طی سال های57- 77 با دیدگاه نظریه پردازان انقلاب اسلامی ایران در مقوله هویت اسلامی در ایران بررسی کند و به تبیین جریان ویژه متاثر از انقلاب اسلامی ایران در مجموعه مذکور در دو دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بپردازد. سوال اصلی پژوهش این است که چه رابطه ای میان انقلاب و معماری مجموعه حرم رضوی در دو دهه پس از آن وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه پژوهش این است که رابطه ویژه ای میان مبانی فکری انقلاب اسلامی و معماری حرم رضوی بین سال های 57 تا77 وجود دارد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، معماری، هویت، حرم رضوی
  • احد داوری چلقائی* صفحات 199-228

    مناظره با عالمان و دانشمندان مختلف یکی از ویژگی های عصر امام رضا (ع) است که آن حضرت با روش های مختلف و با استناد به منابع مورد قبول طرفین به سوالات آن ها پاسخ داده و حقانیت دین اسلام یا عقاید شیعه را اثبات کرده است. یکی از مناظره های آن حضرت مربوط به تبیین برترین فضیلت امام علی (ع) در آیات قرآن است که امام با استناد به آیه مباهله (آل عمران، 61) به سوالات مامون پاسخ داده و وی را در برابر استدلال صواب، به تسلیم وادار کرده است. این مقاله با کمک منابع کتابخانه ای و پس از بررسی متون مختلف نقل شده از مناظره مامون و امام رضا (ع) درباره آیه مباهله، به تحلیل آن پرداخته است و می خواهد به این سوالات پاسخ دهد که این مناظره در چه منابعی ذکر شده و صحیح ترین روایت آن کدام است؟ مبانی امام در مناظره چیست و چه نکات نظری و عملی از تحلیل متن مناظره به دست می آید؟ یافته های پژوهش نشان می دهد حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در این مناظره با ملاحظه قراین پیوسته لفظی (واژه ها و الفاظ آیه)، قراین پیوسته غیرلفظی (ماجرای تاریخی مباهله) و استفاده از روایات نبوی ناظر به موضوع، بزرگ ترین فضیلت قرآنی امام علی (ع) را قرار گرفتن نفس آن حضرت به منزله نفس پیامبر در آیه مباهله دانسته و به شبهات پاسخ داده است.

    کلیدواژگان: مناظره، آیه مباهله، امام علی (ع)، امام رضا (ع)
|
  • Mohsen Deymekar Gerab *, Abdolrahman Yadollahi Pages 9-32

    The signs of the Imam are the basic criteria in the field of Imamology; as in the light of the kind of attitude towards this category, various religions appeared. Of course, the Infallible Imams (as) expressed the most important signs and criteria in this field from the very beginning. However, according to narrations from the Ahl al-Bayt (as), especially from Imam Riḍā (as), the weapon of the Messenger of Allah (pbuh) has been mentioned as "a coffin among the children of Israel and a sign of Imamate". Considering the fame of these narrations and ambiguities such as similarity, the share of this analogy in protesting with the opponents, this article, based on typology and analysis of the export space, seeks to investigate the deep understanding of this group of narrations of Imam Riḍā (as). Studies show that the narration of the Prophetic weapon is evident in the types of "among the signs of the Imam", "likeness to the coffin of the children of Israel and connection with the category of Imamate" and "exclusive heritage of the Ahl al-Bayt (as)"; and often these narrations in the time of Imam Sajjād (as) to Imam Riḍā (as) in confrontation with the false claimants of Imamate against the sects of Keysāniyeh, Zaydi, ʿAjliyah, Faṭaḥiyeh, Ismāʾīli, Wāqifah, etc., especially Bani ʿAbbās, all of whom claimed the inheritance and caliphate of the Prophet (pbuh), has been issued. By arguing for the possession of the prophetic weapon, the Ahl al-Bayt (as) were introduced as the special heirs of the prophetic weapon and knowledge who have been appointed as Imamates by Allah Almighty; as mentioned in the Qur'an, being an heir alongside the Imamate, and in the story of Ṭālūt, the arrival of a coffin containing the legacy of the prophets, indicated the divine election and installation of Ṭālūt over the caliphate.

    Keywords: Interpretive legacy of Imam Riḍā (as), Weapon of the Messenger of Allah (pbuh), Coffin of the Children of Israel, narrative interpretation, Imamate research
  • Salman Salari, Fariborz Rahimnia *, Alireza Khorakian, Saeed Mortazavi Pages 33-63

    Waqf has long been considered a good tradition in Iran. Using grounded theory methodology, this study has presented a cirporate governance model for Āstān Quds Razavi, the largest Iranian endowment organization and one of the largest charities in the world. Data collection was done through semi-structured interviews with senior managers of this institution with at least 10 years of management experience, and the analysis of the obtained data was based on the emergent Glaserian approach, using the 6C family model. The results of the study indicate that most of the achieved principles are shared with the global principles of corporate governance, including transparency and accountability, although the concept of  accountability in the model is different. The provided model is not fully correlated with any of widely used international models, but has lots of similarities with the Anglo-Saxon Model; while the applied theory is similar to the agency theory of corporate governance. Social life, motivation, and inner beliefs are identified as the causes of the main category, named endowment governance, while sustainable development and human dignity are listed as the consequences.

    Keywords: EĀstān Quds Razavi, Organizational Governance, endowments, Transparency, Accountability, Beneficiaries
  • Fahimeh Kalbasi Esfahani * Pages 65-106

    Imamology is one of the most important issues of Shiites and one of the most important issues of Shiite society. Shiite Imams have played a significant and very important and irreplaceable role in the religious and political events and issues of the Islamic society throughout the history of Islam. Recognition of the position of Shiite Imams in Muslim societies in different eras and the personal, social, political dimensions and personality of those Imams in different centuries has led to various social and political discourses. Accordingly, recognizing and explaining the sources that can pave the way for acquiring knowledge of the life and manners and traditions of the Imams (as) is of great importance, and it can be a shining light for the believers of the tradition of the pure Imams (as). This approach first deals with the relationship between religion and politics, and in the next step clarifies the type of government and its structure in Muslim societies, especially Shiites. This study seeks to identify and explain the life sources of Imam Riḍā (as) using the library method and descriptive-analytical method. The result of this research indicates that the life of Imam Riḍā (as) has been reflected in various sources including: general history books, books of hadith, Arabic and Persian poems, prayer books, geographical books, travelogues and new researches.

    Keywords: Imam Riḍā (as), History, Sources, Imamate, Martyrdom
  • Hamid Moazzeni Bistagani * Pages 107-128

    Well-known Imami jurists do not consider the repentance of a natural apostate permissible; at the same time, they give a fatwa not to accept his repentance. In contrast, well-known Sunni jurists issue a fatwa stating the obligation of the natural apostate to repent, which requires accepting his repentance. The narrations of apostate repentance are of three types; Some are absolute and silent about repentance. The second group speaks of the necessity of repentance. The third part is the narrations that speak about the impermissibility of the repentance of a natural apostate. This third part, the main documentary, is the cause of restricting the absolute narrations and also carrying the narrations of the obligation of repentance to non-natural apostates. The most important narration in the third part, which is acceptable both in terms of document and meaning, is the narration of Ali ibn Jaʿfar from Imam Riḍā (as). Therefore, considering the importance of the issue of execution of natural apostate and its controversial nature in criminal and criminal societies, its analysis and evaluation seems necessary. According to the findings of this study, which is comparatively descriptive-analytical, this narration cannot indicate the sanctity of repentance by the ruler; Because it has been issued as an illusion of necessity. Hence the need for caution in killing, and in accordance with the principle of innocence, and the lack of text on not accepting the repentance of a natural apostate, the famous view of Imami jurists in this regard, is worth considering.

    Keywords: Repentance of a natural apostate, Seeking the repentance of a natural apostate, Hadiths of Imam Riḍā (as), Contemporary Jurisprudence
  • Alireza Heydary Nasab *, Hosain Khakpour, Fariba Chamani Pages 129-153

    Narrations are the second pillar of Islamic knowledge and are equal in validity to the Qur'an. Nevertheless, some features, especially for interpretive narrations such as the weakness of the narrators, have cast doubt on the authenticity of some of them. One of these narrations is a narration from Imam Riḍā (as) that the meaning of "muʾazzin" in verse 44 of Surah A'raf is Imam Ali (as). Ālūsi, who has quoted a number of narrations from Imam Riḍā (as) in his commentary, has considered this theological narration as unacceptable through the Sunnis and consequently incorrect. Review and analysis of related reports shows, despite the fact that there is reason to doubt the authenticity of some methods of this hadith, the superior methods of quoting it in Shiite sources such as Qomi and Kulayni methods have been described as correct, it can be evidence to correct its citation in Sunni sources such as the methods of Hākim Ḥaskāni. Therefore, the entry of this Razavi narration in different ways in the sources of the two sects, along with its existence of various semantic evidences, such as the exclusive role of man in the resurrection, the special position of Ahl al-Bayt (as) in Sharia, especially the personality, history and behavior of Imam Ali (as) Sufficient evidence to prove the authenticity and general accuracy of the hadith. The findings also show that Alusi's denial is rooted in his religious prejudices rather than as a result of the research.

    Keywords: interpretive narrations, Verse 44 of Aʿrāf, Narrations of Imam Riḍā (as), Events of the Day of Judgment, Mahmoud Ālūsi
  • Roghayeh Sobatsani, Azita Balali Oskoyi *, Shahriyar Shagagi, Ahad Nejad Ebrahimi Pages 155-197

    One of the architectural masterpieces of religious buildings is related to the Iranian-Islamic architecture of the Razavi shrine, which has been formed during historical periods and according to socio-political conditions. This study, while examining the physical and semantic architecture formed in this collection in the two decades after the victory of the Islamic Revolution of Iran, discusses the reflection of the Islamic Revolution of Iran in the mentioned architecture, for this purpose, it is necessary to be aware of the historical and political conditions of the Islamic Republic of Iran in this period. This article seeks to use a descriptive-analytical method to study the significant architectural works created after the Islamic Revolution of Iran in the Razavi shrine during the years 1978-98 from the perspective of theorists of the Islamic Revolution of Iran in the category of Islamic identity in Iran, and to explain the special issues affected by the Islamic Revolution of Iran in the mentioned collection in the two decades after the victory of the Islamic Revolution of Iran. The main question of the research is what is the relationship between the revolution and the architecture of the Razavi shrine complex in the next two decades? In response to this question, the research hypothesis is that there is a special relationship between the intellectual foundations of the Islamic Revolution and the architecture of the Razavi shrine between 1978 and 1998.

    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Architecture, identity, Razavi Shrine
  • Ahad Davari Chelaghaei * Pages 199-228

    Debate with different scholars and scientists is one of the characteristics of the era of Imam Riḍā (as) that he answered their questions in different ways and citing sources accepted by both parties and proved the legitimacy of Islam or Shiite beliefs. One of the debates of that Imam is related to explaining the supreme virtue of Imam Ali (AS) in the verses of the Quran, in which the Imam, based on the verse of Mubāhilah (Āl-ʿImrān, 61), answered Maʾmūn's questions and forced him to submit to the correct argument. This study has analyzed it with the help of library sources and after reviewing various texts quoted from the debate between Maʾmūn and Imam Riḍā (as) about the verse of Mubahila, and it wants to answer these questions: in what sources is this debate mentioned and what is the most correct narration of it? What are the principles of the Imam in the debate and what theoretical and practical points can be obtained from the analysis of the text of the debate? The findings of the research show that Imam Ali ibn Mūsá al-Riḍā (as) in this debate, considering the continuous verbal evidence (words and words of the verse), continuous non-verbal evidence (historical story of Mubahila) and the use of prophetic narrations on the subject, expressed the greatest Qurʾanic virtue of Imam Ali (as) to be the soul of that Imam as the soul of the Prophet (pbuh) in the verse of Mubahila, and then he answered the doubts.

    Keywords: debate, Verse of Mubāhilah, Imam Ali (AS), Imam Riḍā (as)