فهرست مطالب

راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1400)

نشریه راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود یوسفی، زهرا جهان تاب، مجید خادم رضاییان* صفحات 1-10
    هدف

    اغلب مطالعاتی که به بررسی شکاف بین انتظارات و ادراکات در سیستم های آموزشی می پردازند ، این شکاف را از منظر گیرندگان خدمت ارزیابی می کنند. با این وجود، نظر ارایه دهندگان خدمت (اعضای هیات علمی)، نباید نادیده انگاشته شود زیرا می تواند زمینه را برای تدوین برنامه هایی اجرایی و متناسب جهت بهبود کیفیت خدمات آموزشی فراهم نماید. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1397 انجام شد.

    روش اجرا

    این مطالعه مقطعی بر روی 178 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه در مرتبه های مختلف و با استفاده از پرسشنامه ارزیابی کیفیت ارایه خدمات آموزشی بر اساس مدل سروکوآل که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی به اثبات رسیده است، انجام گرفت. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با پاسخ به پرسشنامه، نظرات خود را در پنج بعد کیفیت خدمات که شامل، اطمینان، تضمین، پاسخگویی، همدلی و فیزیکی در دو حیطه وضع موجود و وضع مطلوب (طیف لیکرت 1 الی 4) تعیین نمودند.

    یافته ها

    از دیدگاه اعضای هیات علمی در تمامی ابعاد پنج گانه، بین وضع موجود و وضع مطلوب تفاوت آماری معناداری وجود داشت. به طور کلی، بیشترین شکاف ذکر شده مربوط به بعد پاسخگویی (50/0 ± 59/0-) و کمترین شکاف مربوط به بعد اطمینان (56/0 ± 21/0-) بود. کمترین شکاف گزارش شده، مربوط به مرتبه دانشیاری (29/0 ± 25/0-) و بیشترین شکاف از سوی استادان (39/0 ± 52/0-) گزارش شد.

    نتیجه گیری

    از دیدگاه اعضای هیات علمی کیفیت خدمات آموزشی کمتر از حد انتظار است هر چند این شکاف منفی بزرگ نیست. برای جبران این شکاف کوچک بررسی گویه های بیان شده از سوی اعضای هیات علمی در این گزارش توصیه می شود. این بررسی می تواند به تدوین راهبردهایی در راستای ارتقا کیفیت آموزش دانشگاه ها بیانجامد.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، مدل سروکوآل، هیات علمی
  • جمشید آیت اللهی، مینا حسامی، سید حسین شاهچراغی* صفحات 11-19
    مقدمه و هدف

    با توجه به سطح آگاهی متفاوت افراد هر جامعه نسبت به واکسیناسیون به خصوص واکسن پاپیلومای انسانی و نقش مهم کادر بهداشت و درمان جامعه بخصوص پزشکان در مورد آگاهی بخشیدن به افراد در این مورد، نقش پزشکان در این زمینه پر رنگ به نظر می رسد. با توجه به این اهمیت نیز هدف مطالعه حاضر، تعیین میزان آگاهی و نگرش کارورزان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در خصوص واکسیناسیون HPV در سال 1397 بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی و توصیفی تحلیلی بود.  با توجه به نقش مهم پزشکان در مورد توجیه افراد برای انجام واکسیناسیون پاپیلوما،  تعداد 200 نفر از کارورزان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1397 جهت مطالعه حاضر انتخاب و روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای که از قبل تهیه شده بود، صورت گرفت. پرسشنامه مذکور سه قسمت داشت: اطلاعات فردی، قسمت دوم 20 سوال در مورد آگاهی نسبت به عفونت HPV و واکسیناسیون آن و قسمت سوم 26 سوال در خصوص نگرش فرد درباره واکسیناسیون HPV. در نهایت داده های جمع آوری شده،وارد نرم افزار SPSS ورژن 19 شده و با استفاده از آزمون های آماری مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره کل آگاهی و نمره کل نگرش کارورزان شرکت کننده در مطالعه به ترتیب، 97/3± 28/6 و 41/7±34/57 بود. بین میانگین نمره آگاهی و نگرش افراد بر حسب جنسیت، سن، وضعیت تاهل، سابقه انجام پاپ اسمیر، داشتن فرزند و سابقه دریافت واکسن HPV، تفاوت آماری معناداری یافت نشد. اما بین میانگین نمره آگاهی بر حسب منبع کسب اطلاعات اختلاف آماری معناداری یافت شد (P-value<0.05). همچنین بین نمره آگاهی با نمره نگرش، همبستگی مثبت و معناداری یافت شد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، واکسن ویروس پاپیلومای انسانی، اینترن
  • سعیده دریازاده، پیمان ادیبی، نیکو یمانی* صفحات 20-31
    مقدمه و هدف

    پزشکی روایتی در سال 2000 به عنوان رویکردی برای عملکرد موثر و انسان گرایی در پزشکی مطرح گردید. رویکرد روایتی به منظور ارتقای منش حرفه ای کارورزان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت دوره آموزشی ارایه شد. این مطالعه با هدف توصیف راهکارهای بهینه سازی ارایه برنامه آموزشی پزشکی روایتی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد استقرایی در سال 1399 انجام شد. کارورزان پزشکی مشارکت کننده در اولین دوره پزشکی روایتی شامل 18 نفر با نمونه گیری هدفمند وارد مطالعه شدند. مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند و فردی انجام شد و داده ها با نرم افزار 10MAXQDA تحلیل شد.

    یافته ها

    مشارکت کنندگان پژوهش شامل 18 نفر از کارورزان پزشکی (10 مرد و 8 زن) با میانگین سنی 38/0±25 بودند. در مجموع 417 کد، استخراج شد. راهکارهای بهینه سازی ارایه دوره آموزشی به صورت 3 طبقه اصلی و 6 طبقه فرعی شامل پیش بینی های قبل آموزش (ایجاد انگیزه و  فرهنگ سازی)، فرایند آموزش (راهبردهای تدریس، نقش استاد و برنامه درسی) و الزامات اجرایی (تاکید بر مولفه های اجرایی) استخراج شد.

    نتیجه گیری

    در نظر گرفتن راهکارهای تحلیل شده به منظور آموزش اثربخش در دوره های بعدی در سایر دانشگاه های علوم پزشکی با توجه به بستر آموزشی و فرهنگی در ایران می تواند مفید واقع شود. همچنین استفاده از نظر متخصصین با تجربه در برگزاری این دوره توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پزشکی روایتی، توانمندی، منش حرفه ای، آموزش پزشکی، تدریس
  • آتوسا معدنی پور، مهدیه مهرپوری* صفحات 32-41
    زمینه و هدف

    دانشجویان از ارزشمند ترین سرمایه های هر کشور هستند و دیدگاه شان به رشته تحصیلی و آینده شغلی می تواند بعنوان راهنمایی مناسب جهت اتقا کیفیت خدمات آموزشی استفاده شود. هدف این مطالعه تعیین نگرش دانشجویان علوم آزمایشگاهی دانشگاه علوم پزشکی البرز نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی است.

    روش بررسی

    این پژوهش به صورت مقطعی - توصیفی روی 117 نفر از دانشجویان علوم آزمایشگاهی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر سیوالات دموگرافیک و سیوالات اصلی تحقیق استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار SPSS20، آمار توصیفی و آزمون های آماری t-test، ANOVA و آزمون های ارزیابی همبستگی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی افراد مورد مطالعه43 /1±66/ 20بود که 1/ 29درصد مرد و 9/ 70درصد زن بودند. میانگین نمره نگرش دانشجویان به رشته تحصیلی19 /8±59/ 42بود (05/0p<) که 43 درصد دارای نگرش مثبت و 57 درصد دارای نگرش منفی بودند. همچنین، میانگین نمره نگرش دانشجویان نسبت به آینده شغلی50 /3±45/ 13بود (000/0 p<) که 1/ 35درصد نگرش مثبت و 9/ 64درصد نگرش منفی نسبت به آینده شغلی داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، اغلب دانشجویان نسبت به رشته تحصیلی خود آگاهی لازم را نداشتند. لذا پیشنهاد می گردد که جهت شناخت بهتر رشته های تحصیلی در دانشگاه و بهبود دیدگاه دانشجویان مشاوره های لازم به دانش آموزان جهت آشنایی بهتر با رشته های تحصیلی دانشگاهی ارایه گردد. همچنین، تضمین امنیت شغلی و ایجاد جایگاه شغلی مناسب برای فارغ التحصیلان این رشته از راهکارهای مناسب جهت تقویت نگرش دانشجویان نسبت به آینده شغلی می باشد.

    کلیدواژگان: نگرش، رشته تحصیلی، آینده شغلی، علوم آزمایشگاهی
  • علی خانی جیحونی، طاهره غلامی*، محسن رمضانی، افسانه قاسمی، علی اصغر خالقی، نوید علی نژاد صفحات 42-50
    مقدمه و هدف

    پذیرش و قصد استفاده از دستگاه تلفن همراه در ارزشیابی موضوع مورد علاقه روزافزون در زمینه آموزش است. اگرچه مطالعات قابل توجهی در مورد پذیرش یادگیری موبایل  و ارزشیابی مبتنی بر موبایل(MBA) وجود دارد، اما تحقیقات کمی در مورد طراحی اپلیکیشن و عوامل محرک موثر بر قصد دانشجویان برای استفاده از فناوری های تلفن همراه برای اهداف ارزیابی وجود دارد. هدف از این مطالعه طراحی،  اجرا و ارزیابی نرم افزار کوییز آنلاین آزمهر بر مبنای مدل پذیرش فناوری (TAM) می باشد.

    روش ها

    کوییزهای کلاسی دو درس از  رشته کارشناسی بهداشت عمومی(بهداشت روان و اعتیاد و بهداشت حرفه‎ای) ورودی‎های 94 و 95 (35 دانشجو) با استفاده از اپلیکیشن  مذکور برگزار شد. و برای استفاده از مدل TAM  جهت بررسی قصد رفتاری دانشجویان از سازه های محتوا، فناوری، سهولت استفاده شده، سودمندی استفاده شده، بازخورد شناختی و نگرش استفاده شد. از روش آماری همبستگی پیرسون در نرم افزار Spss22 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که سازه‎های مختلف TAM مانند سودمندی استفاده درک شده (009/0=p، 415/0=r)، سهولت استفاده درک شده(043/0=p، 379/0=r)، نگرش(038/0=p، 351/0=r)،بازخورد شناختی(035/0=p، 358/0=r)، فناوری(023/0=p، 336/0=r) با قصد رفتاری همبستگی مستقیم دارد اما محتوا با قصد رفتاری همبستگی ندارد(610/0=p، 089/0=r).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که دانشجویان به استفاده از اپلیکیشن مذکور تمایل داشتند و  انجام ارزشیابی به وسیله اپلیکیشن آزمهر می تواند اطمینان خاطر بیشتری را به مدیران، مربیان، دانشجویان در خصوص انجام صحیح تر، کم هزینه تر، دقیق تر و سریع تر آن بدهد.

    کلیدواژگان: ارزیابی مبتنی بر موبایل، ارزشیابی، الگوی پذیرش فناوری، قصد رفتاری برای استفاده
  • فتانه هاشم دباغیان*، آیدا اصغری صفحات 51-60
    هدف

    با توجه به فقدان برنامه  طبابت مبتنی بر شواهد(EBM)  در کوریکولوم درسی طب ایرانی، برنامه ژورنال کلاب مبتنی بر شواهد بعنوان روشی برای آموزش EBM اجرا شد تا اثربخشی و رضایت شرکت کنندگان از این روش بررسی گردد.

    روش ها

    برنامه ژورنال کلاب مبتنی بر شواهد که در سال 1398 و 1399 در دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران طراحی و اجرا شد ترکیبی از کارگاه EBM و ژورنال کلاب مبتنی بر شواهد، شامل طراحی سوال بالینی، جستجوی شواهد برتر و ارزیابی نقادانه آنها و استفاده از چک لیستهای EBM ، بود.  ارزشیابی با استفاده از پرسشنامه ای ساختارمند محقق ساخته برای بررسی اثربخشی برنامه و پرسشنامه ای غیر ساختارمند برای بررسی نقاط قوت و ضعف، انتظارات و پیشنهادات انجام شد.

    نتایج

    ارزشیابی برنامه توسط ده نفری که در بیش از 70 درصد جلسات شرکت کرده بودند نشان داد که برنامه فوق برای انتقال مفاهیم EBM موثر بوده است (90-100% افراد) ولی در ایجاد توانایی استفاده از مفاهیم آماری کمتر مفید بوده است (30% از افراد). همه شرکت کننده ها نیاز به یادگیری و تمرین بیشتر  را ذکر کردند. ارزیابی کیفی از 16 نفر(برخی در کمتر از 70% جلسات شرکت کرده بودند) نقاط قوت و ضعف ، انتظارات و پیشنهادات افراد را مشخص کرد.

    نتیجه گیری

    برنامه فوق روشی مناسب برای انتقال دانش EBM بود، ولی برای ارتقای اثربخشی برنامه، مداخلات دیگری نظیر الزام دانشجویان به شرکت در جلسات، ارتقای دانش اساتید طب ایرانی در مورد EBM و ادامه دار بودن جلسات پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ژورنال کلاب، طبابت مبتنی بر شواهد، طب ایرانی، ارزشیابی
  • محمدعلی حسینی*، کبری ناخدا، کامران محمدخانی، نادر قلی قورچیان صفحات 61-71
    زمینه و هدف

    جذب دانشجوی خارجی به عنوان عنصر حیاتی در دانشگاه های بین المللی است. لذا، درک بهتر دلایل انتخاب دانشگاه های ایران توسط دانشجویان خارجی برای موسسات و دانشگاه های آموزش عالی اهمیت بسزایی دارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی دلایل انتخاب ایران به عنوان دانشگاه مقصد توسط دانشجویان خارجی در دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران (دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی) انجام گرفت.

    روش

     پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. 17 نفر از دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی در نیمسال دوم تحصیلی 98-97 به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. داده های گردآوری شده به طور همزمان بر اساس پنج گام گرانهایم (Griesheim) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد که 3 مولفه علمی، فرهنگی-اجتماعی و اقتصادی به همراه هفت زیرمولفه شامل «رتبه بالا و اعتبار دانشگاه»، «اساتید حاذق»، «نزدیکی کشور-همسایگی»، «دین مشترک-تشابه مذهبی»، «امنیت بالا-مخصوصا برای دختران»، «دوست داشتن ایران-فرهنگ ایرانی»، «بورسیه-شهریه مناسب»، «هم زبانی-زبان مشترک» و «توصیه دوستان» از جمله دلایل انتخاب ایران به عنوان دانشگاه مقصد توسط دانشجویان خارجی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت که عوامل علمی، فرهنگی و اقتصادی از جمله مهمترین دلایل انتخاب ایران به عنوان دانشگاه مقصد توسط دانشجویان خارجی است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، تحصیل، دانشجویان خارجی، دانشگاه های علوم پزشکی، ایران
  • حسن قوامی، لیلی خزاعی* صفحات 72-81
    مقدمه

    هدف این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر تقویت انگیزه پژوهش در آموزش اساتید بود.

    روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع استفاده عملی و از حیث روش پردازش و آزمون فرضیه‌ها اکتشافی است. پژوهشگر به منظور جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز و تکمیل پرسشنامه‌ها از روش پیمایشی و میدانی استفاده کرده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها ازروش‌های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه 950 نفر تمام اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد. براساس جدول مورگان، تعداد حجم نمونه 284 نفر برآورد شد.

    یافته‌ها

     از بین اساتید مورد مطالعه174 نفر (3/61 درصد) مرد و 110 نفر (7/38 درصد) زن بودند. نتایج نشان داد که به ترتیب اولویت عامل جنبه‌های شخصی و حرفه‌ای استادان با میانگین رتبه 64/3و عامل زمینه‌های فرهنگی با میانگین رتبه 21/3 و عامل منابع مالی و امکانات و تسهیلات پژوهش با میانگین رتبه 11/3 و عامل مدیریت و سیاست‌گذاری پژوهشی با میانگین رتبه 57/2 و عامل ساختاری و اداری با میانگین رتبه 47/2 بر تقویت انگیزه پژوهشی استادان نقش دارد. انگیزه پژوهش در آموزش در اساتید زن بالاتر از مرد بود.

    نتیجه‌گیری

    با تشویق و تسهیل امور پژوهش در آموزش و سیاست‌گذاری‌های مناسب، انگیزه پرداختن به امور پژوهش آموزشی را به موازات آموزش تقویت کنیم. هدف اصلی از برگزاری تمام سمینارهای آموزشی، کنگره‌ها، همایش‌های آموزش پزشکی و جشنواره آموزشی شهید مطهری بایستی ارتقاء سطح علمی پژوهشگران و تقویت انگیزه پژوهش در آموزش باشد. زیرا آموزشی که مبتنی بر پژوهش نباشد پاسخگوی نیاز جامعه نخواهد بود.

    کلیدواژگان: پژوهش در آموزش، انگیزه پژوهش، عوامل موثر
|
  • Masoud Yousefi, Zahra Jahantab, Majid Khadem-Rezaiyan* Pages 1-10
    Introduction

    Most studies that examine the difference between expectation and perceptions in educational systems evaluate this gap from the perspective of service recipients. However, the opinion of service providers (faculty members) should not be ignored because it can be provide the opportunity to design reformations in order to increase educational service quality. The aim of this study was to evaluate the educational service quality from the perspective of faculty memebers of Mashhad Unievrsit of Medical Sciences in 2018.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 178 faculty members at different levels using a questionnaire to evaluate the quality of educational services based on the SERVQUAL model. The validity and reliability of this questionnaire has been proven in previous studies. Participants were selected by available sampling method and experessed their opinions in five dimensions of service quality, including confidence, assurance, accountability, empathy and physical in the two areas of present and desired status (Likert scale 1 to 4 ).

    Results

    From the perspective of faculty members, there was a statistically significant difference between the present and the desired status in all five dimensions. Overall, the highest gap was in the accountability dimension (-0.59±0.50) and the lowest gap was in the confidence dimension (-0.21±0.56). The lowest reported gap was reported by associate professors (-0.25±0.29) and the highest gap was reported by professors (-0.52±0.39).

    Conclusion

    From the faculty memberschr('39') point of view, the quality of educational services is lower than expected, although this negative gap is not large. To make up for this small gap, it is advisable to review the statements made by faculty members in this report. This study can lead to the development of strategies to improve the quality of university education.

    Keywords: Quality of education, SERVQUAL model, faculty member
  • Jamshid Ayatollahi, Mina Hesami, Seyed Hossein Shahcheraghi* Pages 11-19
    Introduction

    Regarding the level of awareness and attitudes in different societies, it seems that the way of informing the target group about HPV vaccination is important in the health care sector, especially physicians. Therefore, we decided to investigate the level of knowledge and attitude of the interns of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd regarding HPV vaccination in 2018.

    Methods

    This study was descriptive-cross sectional. The statistical population of our study was 200 interns of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd and the sampling method was census. Data collection was done by using a pre-prepared questionnaire. The questionnaire had three parts: personal information, the second part was 20 questions about awareness of HPV infection and its vaccination, and the third part was 26 questions about the attitude of the person about HPV vaccination. Finally, the collected data were entered into SPSS version 19, using statistical tests were analyzed.

    Results

    The mean score of the total awareness and the total score of the trainees participating in the study were 6.28 ± 3.97 and 57.34± 7.41, respectively. The mean score of knowledge and attitude of people by gender, age, marital status, history of Pap smear, having children and history of receiving HPV vaccine, no significant difference was found. But there was a significant statistical difference between the mean score of knowledge based on the information source (P-value <0.05). There was also a positive and significant correlation between knowledge score and attitude score.

    Conclusion

    According to results, can be concluded that the level of knowledge and attitude of the interns of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd regardless of their individual characteristics is low regarding HPV vaccine and the development of the educational program seems necessary to increase the knowledge and attitude of these people.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Vaccination of HPV, Intern
  • Saeideh Daryazadeh, Payman Adibi, Nikoo Yamani* Pages 20-31
    Introduction and Aim

    Narrative medicine was introduced in 2000 as an approach to effective practice and humanism in medicine. A narrative approach was presented as a training course in order to improve the professionalism of medical interns in Isfahan University of Medical Sciences. The aim of this study was to describe the optimization strategies for presenting a narrative medicine educational program.

    Methods

    This study was conducted qualitatively and with inductive approach in 1399. Medical interns participating in the first course of narrative medicine, including 18 people, were included in the study by purposive sampling. In-depth semi-structured and individual interviews were conducted and data were analyzed using MAXQDA10 software.

    Results

    Participants included 18 medical interns (10 males and 8 females) with a mean age of 25±0.38. A total of 417 codes were extracted. The optimization strategies included 3 main categories and 6 sub-categories including pre-training predictions (motivation and culture building), training process (teaching strategies, teacher role and curriculum) and executive requirements (emphasis on executive components).

    Conclusion

    Considering the analyzed strategies can be useful in order to teach effectively in subsequent courses in other universities of medical sciences with regard to the educational and cultural context in Iran. It is also recommended to use the opinion of experienced experts in holding this course.

    Keywords: Narrative medicine, Competency, Professionalism, Medical education, Teaching
  • Atossa Madanipour, Mahdieh Mehrpouri* Pages 32-41
    Introduction

    The students are one of the most valuable assets of any country, and their attitude toward their field of study and future career can be used as a good guide to improve the quality of educational services. The aim of this study was to determine the laboratory sciences students’ attitude toward their field of study and future career in Alborz University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed on 117 laboratory science students. Questionnaires including demographic questions and main research questions were used to collect data. To analyze the collected data, SPSS20 software, descriptive statistics, t-test, ANOVA and correlation analysis were used.

    Results

    The average of student’s age was 20.66±1.43, which 29.1% were male and 70.9% were female. Average score of student’s attitude towards field of study was 42.59±8.19 (p <0.05), 43% had a positive attitude and 57% had a negative attitude towards their field of study. Also, average score of student’s attitude towards future career was 13.45±3.50 (p <0.000), 35.1% of students had a positive attitudes and 64.9% had a negative attitudes towards future careers.

    Conclusion

    According to the results, most students didn’t have the necessary awareness about their field of study. In order to better understand and to improve the students' perspectives, necessary counseling should be provided to get better acquainted with the university majors. Also, ensuring job security and creating suitable job position for graduates of this field are appropriate strategies to strengthen students' attitudes towards their future careers.

    Keywords: Attitude, field of study, future career, laboratory sciences
  • Ali Khani Jeihooni, Tahereh Gholami*, Mohsen Ramezani, Afsaneh Ghasemi, Ali Asghar Khaleghi, Navid Alinezhad Pages 42-50
    Introduction

    Acceptance and intention to use the mobile device in the  student evaluation is an interesting topic in education. Although there are significant studies of mobile learning acceptance and mobile-based assessment (MBA), there is little research on app design and driving factors that influence students' intention to use mobile technology for assessment purposes. The purpose of this study was to design and execute an evaluation application and provide empirical evidence on the adoption of a Mobile Based Assessment (MBA) based on the Technology Acceptance Model.

    Methods

    The Quizzes for Mental Health and Addiction and Occupational Health of Public Health major Entries 94 and 95 (35 students) were held using the app. Content, technology, ease of use, usefulness, usefulness, cognitive feedback, and attitude were used to evaluate students' behavioral intention. Pearson correlation test was used for data analysis in Spss22 software.

    Results

    Results showed that different TAM constructs such as perceived usefulness (p = 0.009, r = 0.415), ease of use perceived (p = 0.043, r = 0.379), attitude (0.038). P = 0, r = 0/351), cognitive feedback (p = 0/035, r = 0/358), technology (p = 0/023, r = 0/336) has a direct correlation with behavioral intention but the content is not Behavioral intention was not correlated (p = 0.610, r = 0.089).

    Conclusion

    Performing evaluation using the Azmehr application can give administrators, educators, and students more confidence in doing it correctly, cheaper, more accurately and faster.

    Keywords: Mobile-based assessment, assessment, Technology acceptance model, Behavioral intention to use
  • Fataneh Hashem-Dabaghian*, Aida Asghari Pages 51-60
    Introduction

    Due to the lack of evidence-based medicine (EBM) program in the Persian medicine curriculum, the EBM journal clubs were implemented as a method for teaching EBM and to evaluate its efficacy and satisfaction of participants.   

    Methods

    EBM journal clubs which was designed and implemented in 1398 and 1399 in the school of Persian Medicine of Iran University of Medical Sciences was a combination of an EBM workshop with EBM Journal Clubs, which included designing clinical questions and searching and critically appraising the evidence, and using EBM checklists. The evaluation was performed with a structured researcher-made questionnaire to assess the efficacy of the program, and a non-structured questionnaire to assess the strengths and weaknesses of the program, the expectations, and suggestions of the participants. 

    Results

    Ten students who participated in more than 70% of sessions believed that the program was effective in conveying EBM concepts (90-100% of participants), but was not effective enough in gaining the ability to use statistical concepts (30% of participants). All of them stated that they need more practice and learning. A qualitative review of the opinions of 16 persons (some of them participated in less than 70% of the sessions) identified the strengths and weaknesses of the program, expectations, and suggestions for future programs. 

    Conclusion

    EBM journal club is an appropriate method to transfer EBM knowledge; however, to improve the efficacy of the program, other interventions such as mandatory participation of the students, improving the knowledge of masters of Persian medicine about EBM and continuing the program are suggested.

    Keywords: Journal club, Evidence-based medicine, Persian medicine, Evaluation
  • Mohammadali Hosseini*, Kobra Nakhoda, Kamran Mohammadkhani, Nader Gholi Ghorchian Pages 61-71
    Background and objective

    Attracting and enrolling the overseas' students is a vital element in international universities.So, , it seems necessary to know the factors affecting students enrollment in the  universities. Therefore, the present study aimed to investigate the reasons for choosing Iran medical sciences universitis by foreign students.

    Method

    The present study is a qualitative study with a conventional content analysis approach. 17 foreign students studying in Tehran, Iran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences who were studied the second semester of the academic year of 2018-2019.  They selected by purposive sampling method and interviewed by semi-structured method. The collected data were analyzed currently based on five Griesheim steps.

    Results

    Findings of the thematic analysis of the interviews showed that 3 categories of scientific, cultural-social and economic components with seven subcomponents including "high rank and reputation of the university", "competent professors", "proximity of the country-neighborhood", "common religion-Religious similarity", "High security-especially for girls", "Loving Iran-Iranian culture", "Scholarship-appropriate tuition", "common language" and "Friends' recommendation" are the reasons for choosing Iran as a university destination by foreign students.

    Conclusion

    According to the findings, scientific, cultural and economic factors are the most important reasons for choosing Iran universities as a destination for studing by foreign students.

    Keywords: higher education, international students, education, Universities of Medical Sciences, Iran
  • Hasan Ghavami, Leila Khazaei * Pages 72-81
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the factors affecting research motivation in teaching professors.

    Methods

    The present study is of practical use and is exploratory in terms of processing and testing hypotheses. The researcher has used survey and field methods to collect the required information and complete the questionnaires. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data. The statistical population of this study includes all 950 professors of Mashhad University of Medical Sciences. According to Morgan's table, the sample size was estimated at 284 people.

    Results

    Among the studied professors, 174 (61.3%) were male and 110 (38.7%) were female. The results showed that the priority factor of personal and professional aspects of professors with an average rank of 3.64 and the factor of cultural fields with an average rank of 3.21 and the factor of financial resources and research facilities with an average rank of 3.11 and the factor of management and research policy with The average rank of 2.57 and the structural and administrative factor with the average rank of 2.47 have a role in strengthening the research motivation of professors. The motivation for research in education was higher in female professors than male.

    Conclusion

    By encouraging and facilitating research in education and appropriate policies, we should strengthen the motivation to engage in educational research in parallel with education. The main purpose of holding all educational seminars, congresses, medical education conferences and Shahid Motahari Educational Festival should be to promote the scientific level of researchers and strengthen the motivation for research in education. Because education that is not based on research will not meet the needs of society.

    Keywords: Research in education, research motivation, effective factors