فهرست مطالب

حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1400)

نشریه حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا امجدی محب، مهدی معدنچی زاج * صفحات 1-23

    عدم تامین مالی از مشکلات تاخیر طرح های عمرانی کشور بوده است. در سال های اخیر به علت کمبود منابع مالی و نیاز به توسعه تاسیسات زیربنایی، دولتها برای تامین مالی پروژه ها، از روش مشارکت عمومی - خصوصی پروژه ها استفاده می نمایند. در این تحقیق با استفاده از مطالعات وانگری (2017) و سازمان برنامه و بودجه (1398)، عوامل موثر بر اجرای مشارکت بخش خصوصی در طرح های مشارکت عمومی - خصوصی، استخراج و با دو روش دلفی فازی و معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. نمونه نهایی پژوهش، 266 خبره در سال 1399 بوده که بصورت غیرتصادفی انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد که متغیرهای دسترسی محدود به منابع مالی، اختصاص منابع برای تسهیل فرآیند واگذاری و مشارکت در پروژه ها، سازوکار نامناسب برای تعیین بهای تمام شده محصول طرح های زیرساختی، عدم یکپارچگی کافی در قوانین و مقررات مرتبط با این حوزه و حجم و اندازه پروژه بر درصد مشارکت بخش خصوصی در پروژه های مشارکتی، بیشترین تاثیر منفی معنادار را در اجرای این روش تامین مالی داشته است.
    کلمات کلیدی :مشارکت عمومی - خصوصی، بودجه، تامین مالی، طرح های عمرانی دولتی، رویکرد دلفی فازی

  • مهدی صابر، مهدی ناظمی اردکانی * صفحات 24-41

    با تشکیل کمیته تدوین استانداردهای حسابداری بخش عمومی ایران، این حرفه چند سالی است که بیشتر مورد توجه قرار گرفته و بر اساس استانداردها و رهنمودهای منتشره توسط کمیته مذکور و الزامات وزارت اقتصاد، از سال 94 تا کنون مبنای تعهدی حسابداری در دستگاه های اجرایی به کار گرفته می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی ظرفیت های گزارشگری حسابداری بخش عمومی بر مبنای روش تعهدی در ایران می باشد. طی بررسی های بعمل آمده مهمترین موارد عبارتند از: 1- ظرفیت قوانین و مقررات مالی و محاسباتی، 2- ظرفیت نیروی انسانی لازم و 3- ظرفیت استانداردها و روش های حسابداری دولتی. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامهای در قالب 24 سوال اصلی برای هر یک از فرضیه های اول و سوم و همچنین برای فرضیه دوم از پرسشنامهای با 20 سوال، در یک نمونه 111 نفری شاغلین در حرفه استفاده گردید. به منظور بررسی فرضیات پژوهش از آزمون t تکنمونهای و آزمون علامت و نرم افزار SPSS استفاده شد. همچنین به منظور اولویتبندی متغیرها نیز از آزمون تحلیل واریانس فریدمن بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان میدهد که قوانین و مقررات مالی و محاسباتی در بخش عمومی ایران، ظرفیت گزارشگری بر مبنای تعهدی را دارد. استانداردها و روش های حسابداری دولتی در بخش عمومی ایران، به طور نسبی ظرفیت گزارشگری بر مبنای تعهدی را دارد و نهایتا نیروی انسانی در بخش عمومی ایران نیز به طور نسبی، ظرفیت گزارشگری بر مبنای تعهدی را دارد و نیاز به برگزاری دوره های آموزشی بیشتر برای نیروی انسانی جهت استقرار صحیح سیستم حسابداری تعهدی در بخش عمومی میباشد.

    کلیدواژگان: بخش عمومی، مبنای تعهدی، قوانین و مقررات، عناصر حسابداری تعهدی، مسئولیت پاسخگویی
  • علیرضا آقایی قهی *، فاطمه نوری صفحات 42-51

    حسابداری بخش عمومی و آموزش آن در حرفه حسابداری، مورد توجه چندانی قرار نگرفته و رهنمودها در این زمینه نیز، فراگیر نبوده است. از این رو حسابداران این حیطه و سایر افراد در رشته های دیگر که به نوعی با این حرفه سر و کار دارند، اغلب با مشکلات اجرایی و مفهومی روبرو هستند. این مقاله به مزایای شیوه‌های فعال یادگیری در آموزش حسابداری بخش عمومی می‌پردازد و ویژگی‌های آموزش این شیوه‌ها را به دانشجویان مدیریت متذکر می‌شود. از آنجایی که دانشجویان مدیریت در دانشگاه یا برنامه‌های ضمن خدمت شغلی از پیش‌زمینه حسابداری و بودجه ریزی لازم برخوردار نیستند، از این رو تمرکز آموزش باید بر درک حسابداری باشد و نه روی نکات فنی که اطلاعات حسابداری را به دست می‌دهند. چنانچه از ابزارهای فعال یادگیری استفاده کنیم که با وضعیت واقع‌بینانه مالی دولت‌ها مطابق بوده و کاربرپسند و قابل درک باشد، منتفع خواهیم شد. در مقاله حاضر ضمن بررسی مباحث نوین آموزش حسابداری بخش عمومی، یک نرم‌افزار آموزشی جدید که در کشور یونان بهره برداری شده است نیز معرفی می شود که در فرآیند آموزشی بخش عمومی می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: آموزش حسابداری بخش عمومی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ابزارهای فعال یادگیری، یادگیری الکترونیکی، نرم افزارهای آموزشی بخش عمومی
  • شعیب رستمی، نسترن حقگو طبالوندانی * صفحات 52-64

    همه‌گیری بیماری اخیر، تاثیری مشخص و مستمر بر اکثر کشورها و تمام بخش‌های اقتصاد آنها به ویژه بر دولت و نهادهای مختلف‌ داشته است. اکنون همگان در جهان می‌دانند که این «هنجار جدید» نیازمند برخی تغییرات گذرا در بخش‌های مختلف داخل و خارج به ویژه بخش عمومی است و همچنین تحقیق و تحلیل جامعه دانشگاهی را نیز می‌طلبد. تمرکز اصلی مقاله حاضر بر روی اهداف راهبردی و منتشرشده‌ای است که در خدمات حسابرسی آتی بخش عمومی هستند و لذا از مجموعه‌ای از دفاتر (نهادهای) ملی حسابرسی که بیشترین جزییات این اهداف را ارایه کرده‌اند، استفاده می گردد. تعدادی دیگر از دفاتر حسابرسی‌ ملی یا نهادهای مشابه نیز بررسی شده‌اند تا هرگونه تفاوت فاحش در اهداف که از تاثیرات بیماری اخیر و اقدامات صورت‌گرفته از سوی دولت ها منتج می‌شوند، مشخص شوند. چالش‌های پیش روی حسابرسان بخش عمومی، نحوه جلب اعتماد دولت‌ها/ مجالس، عموم مردم و همچنین اثبات سودمندی و کارایی فرآیندهای حسابرسی، یافته‌ها و توصیه‌ها در محیطی است که به شکل قابل‌توجهی در حال تبدیل و تکامل به یک «هنجار جدید» است. مقاله حاضر نحوه اتخاذ و یا کسب سیستم‌های لازم و همچنین تخصص در اجرای موثر اهداف مورد اشاره را بررسی می‌کند. هم دانشگاهیان و هم شاغلین باید به چارچوب‌ها و فرآیندهای کوتاه‌مدت و بلندمدت بپردازند تا گذار موفقی به این «هنجار جدید» داشته باشند.

    کلیدواژگان: حسابرسی بخش عمومی، کووید-19، کارایی حسابرسی، اثربخشی حسابرسی، راهبردهای دفاتر ملی حسابرسی کشورها
  • مصطفی تقوی گودرزی *، فرهاد فضیلت صفحات 65-71

    گزارشگری پایداری ابتدا در حوزه زیست محیطی و بوم شناسی مطرح بوده است. در بخش عمومی واحدهای نسبتا کمی این مقوله را دنبال نموده اند که شاید دلیل آن، این واقعیت باشد که بسیاری از واحد-های بخش عمومی، ماهیتا خیلی آسیب رسان نبوده یا حتی ممکن است در جهت حمایت از محیط زیست فعالیت نمایند. با این حال لازم است دانشی در جهت برآورد هزینه های فعالیت های اجتماعی در حسابداران بخش عمومی وجود داشته باشد؛ چراکه برآورد این هزینه‌ها در بخش عمومی پیچیده است. مقاله حاضر ضمن تشریح چالش های حسابداران بخش عمومی در گزارشگری این فعالیت ها، برخی مبانی نظری نوین در این زمینه را ارایه خواهد نمود. محققان حسابداری بخش عمومی ناگزیرند ضمن مرجع قراردادن تجربه و عملکرد بخش خصوصی در این زمینه، شکاف بین این دوبخش را بررسی نموده تا از یک سو بر شیوه‌ها و ابزارهای تولید اطلاعات و از سوی دیگر بر ارایه اطلاعات و کاربران و کاربردهای اطلاعات تمرکز کنند تا در دستیابی به اهداف توسعه پایدار موثر باشند.

    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، تغییرات اقلیمی، حسابداران بخش عمومی، چالشهای زیست محیطی، توسعه پایدار
  • ابوطالب خراسانی * صفحات 72-80

    حسابداران مدیریت در بخش عمومی و غیرانتفاعی به سازمان و مدیر سازمان، مشاوره‌هایی پیرامون تدوین، تحقق و ارزیابی نتایج اجتماعی و مالی، سازماندهی و عملکرد سیستم کنترل مدیریت و پاسخگویی می‌دهند. تحقیقات نشان می‌دهد که بین انتظارات مدیران بخش عمومی از نقش حسابداران مدیریت که در بخش عمومی شاغل هستند و میزان تحقق این انتظارات تفاوت وجود دارد. اثربخشی نقش حسابداران مدیریت تا حدی به میزان تحقق انتظارات مدیر از نقش آنها بستگی دارد. مقاله حاضر نشان می‌دهد که مدیران از حسابداران مدیریتی خود می‌خواهند که بدون آنکه از آنها درخواستی شود، مشاوره بیشتری ارایه دهند، اما این نگرش مستقل چندان مورد توجه قرار نگرفته است. این مقاله با بررسی دیدگاه های حسابداران مدیریت و مدیران‌شان که در سازمان‌های بخش عمومی و غیرانتفاعی کار می‌کنند، نشان می‌دهد که «شکاف انتظارات حسابداران مدیریت» واقعیت دارد، زیرا از جوانب خاص، تفاوت فاحشی بین انتظارات مدیران از نقش حسابدار مدیریت و میزان تحقق این انتظارات وجود دارد.

    کلیدواژگان: بخش عمومی، حسابداران مدیریت، شکاف انتظارات، اثربخشی حسابداران مدیریت، عملکرد سازمان
|
  • Fariba Amjadimoheb, Mehdi Madanchi Zaj Pages 1-23

    The lack of financing support has been one of the causes of delays in the country's developmental projects. In recent years, due to the lack of financial resources and the need to develop infrastructures, governments have used the public-private partnership method to finance projects. In this study, using Wangri (2017) and Program and Budget Organization (2019) studies, the factors affecting the implementation of private sector participation in publicprivate partnership projects were extracted and investigated by two methods of fuzzy Delphi and structural equations. The final sample of the study included 266 experts who were non-randomly selected in 2020. The findings showed that the variables of limited access to financial resources, allocation of resources to facilitate the process of transferring and participation in projects, inadequate mechanism for determining the cost of infrastructure projects, insufficient integration in laws and regulations related to this area and the volume and size of the project on the percentage of private sector participation in participatory projects, has had the most significant negative impact on the implementation of this method of financing.

    Keywords: Public-Private partnership, Budget, Financing, Governmentaldevelopment projects, Fuzzy Delphi approach
  • Mahdi Saber, Mahdi Nazemi Ardakani Pages 24-41

    With the formation of the Committee of Iran’s Public Sector Accounting Standards Development, this profession has been given more attention to for several years, and based on the standards and guidelines published by the committee mentioned and the requirements of the Ministry of Economy, the accounting accrual basis has been used in governmental organizations since 2015. The present study attempts to address the potentials for reporting in governmental accounting on accrual basis in Iran. The most important points include (1): potentials of financial and accounting regulations, (2) required human resources, and (3) the capacity of governmental accounting standards and methods. In order to gather dada for the first and the third hypotheses questionnaires containing 24 questions, and for the second hypothesis another one containing 20 questions were distributed among 111 individuals working in this field. In order to investigate the hypotheses, a single sample t-test and a sign test beside SPSS were applied. In addition, Friedman ANOVA test was used to prioritize variables. Findings suggest that financial and accounting regulations in public sector in Iran provide potentials for accrual accounting. Standards and governmental accounting methods in public sector in Iran have relatively capacity of being reported as accrual -based. In addition, human resources in public sector in Iran have relatively capacity for accrual-based reporting that makes it necessary to hold more training courses for the human resource in order to stablish the system of accrual accounting correctly in public sector.

    Keywords: Public sector, Accrual basis, Laws, regulations, Elements ofaccrual accounting, Responsibility of accountability
  • Alireza Aghaei Qehi, Fatemeh Nouri Pages 42-51

    Public sector accounting and its training in accounting profession has not received much attention and guidelines in this area have not been comprehensive. Hence, accountants in this field and other people in other fields who deal with this profession in some way, often face practical and conceptual problems. This article discusses the benefits of active learning methods in public sector accounting education and the characteristics of teaching these methods to management students. Since management students at university or in-service programs do not have the necessary background in accounting and budgeting, the focus of education should be on understanding accounting and not on the technical points that provide accounting information. If we use active learning tools that are in line with the realistic financial situation of governments and are user-friendly and understandable, we will benefit. In the present article, while examining the new topics of public sector accounting training, a new training software that has been used in Greece is also introduced that can be useful in the public sector training process.

    Keywords: Public sector accounting education, Information andcommunication technology, Active learning techniques, E-learning, Publicsector educational software
  • Shoeyb Rostami, Nastaran Haghgoo Tabalvandani Pages 52-64

    The recent epidemic has had a clear and continuous impact on most countries and all sectors of their economy, especially on governments and various institutions. Everyone in the world now knows that this "new norm" requires some transient changes in various sectors at home and abroad, especially the public sector, and also requires research and analysis by the academic community. The main focus of this paper is on the strategic and published objectives that are in the public sector future audit services, and therefore a set of national audit offices (institutions) that have provided the most details of these objectives are used. A number of other national audit offices or similar institutions have been reviewed to identify any significant differences in objectives that result from the effects of the recent illness and the actions taken by governments. Challenges for public sector auditors are how to gain the trust of governments, as well as proving the usefulness and efficiency of audit processes, findings, and recommendations in an environment that is significantly evolving into a "new norm". The present article examines how to adopt or acquire the necessary systems and also to expertise in the effective implementation of the mentioned goals. Both academics and practitioners need to address short-term and long-term frameworks and processes to make a successful transition to this "new norm".

    Keywords: Public sector auditing, Covid-19, Audit efficiency, Auditeffectiveness, Countries audit offices strategies
  • Mostafa Taghavi Gudarzi, Farhad Fazilat Pages 65-71

    Sustainability reporting was initially introduced in the field of environment and ecology. In the public sector, relatively few units have followed this trend, which may be due to the fact that many public sector units are not inherently very harmful or may even work to protect the environment. However, it is necessary to provide knowledge to estimate and quantify the costs of social activities for public sector accountants because estimating these costs in the public sector is complex. The present article will explain the challenges of public sector accountants in reporting these activities and provide some new theoretical foundations in this field. Public sector accounting researchers have to refer to the experience and performance of the private sector in this field and examine the gap between the two sectors. They must focus on the methods and tools of information production on the one hand and on the provision of information and its users and information applications on the other hand in order to be effective in achieving the goals of sustainable development.

    Keywords: Sustainability reporting, Climate change, Public sectoraccountants, Environmental challenges, Sustainable development
  • Abotaleb Khorasani Pages 72-80

    Public accountants in the public and non-profit sector advise the organization and the manager of the organization on the formulation, realization and evaluation of social and financial results, organization and operation of the management control system and accountability. Research shows that there is a difference among the expectations of public sector managers about the role of management accountants working in the public sector and the extent to which these expectations are met. The effectiveness of the role of management accountants depends in part on the extent to which the manager's expectations of their role are met. The present article shows that managers ask their management accountants to provide more advice without being asked, but this independent approach has not received much attention. This article examines the perspectives of management accountants and their managers working in public and nonprofit organizations to show that the "gap in management accountants' expectations" is real because in certain respects, there is a huge difference between managers' expectations of the role of management accountant and the extent to which these expectations are met.

    Keywords: Public sector, Management accountants, Expectation gap, Effectiveness of management accountants, Organizational performance