فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی
پیاپی 7 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر شربتی، عبدالحمید نظری*، مصطفی طالشی، سید مهدی موسی کاظمی صفحات 1-22

    یکی از  جلوه های بارزگردشگری روستایی دردهه های اخیر،  پدیده " گردشگری خانه های دوم "است. این نوع گردشگری در فضاهای روستایی ،تفاوت وتنوع در  انگیزه ها و مدت اقامت تابعی از تباینات طبیعی ، فاصله مکانی ، خاستگاه اولیه  گردشگران و ساختارهای اجتماعی، اقثصادی ، فرهنگی  گردشگران خانه های دوم می باشد.این پژوهش باگونه شناسی گردشگری خانه های دوم به ارزیابی  اثرات و پیامدهای محیطی- کالبدی آن را در نواحی روستایی غرب استان گلستان می پردازد . این تحقیق ازحیث هدف کاربردی واز نظرروش انجام  توصیفی - تحلیلی است. داده های آن به روش پیمایشی ومبتنی بر پرسش نامه و مصاحبه جمع آوری شده است.  جامعه نمونه پژوهش شامل سرپرستان صاحبان خانه های دوم ،خانوارهای محلی  ومدیران روستایی  ساکن به ترتیب 360 ،  144  خانوار و 10نفر دهیار می باشد . روستاهای نمونه در ناحیه پژوهش بر اساس همگنی گردشگری خانه های دوم و گسترش آنها در نواحی کوهستانی ، پایکوهی و جلگه یی به روش "خوشه یی" تعیین شده است. نتایج پژوهش از دیدگاه  جامعه محلی نشانگر وجودتباینات ساختاری محیط روستا و  خاستگاه  و انگیزه های گردشگران  برکارکردها وتنوع گونه های گردشگری خانه های دوم است. رونق گردشگری خانه های دوم با تغییرات محیطی - کالبدی ازدیدگاه مردم محلی و مدیران روستایی از رابطه مثبت واز منظر صاحبان خانه های دوم دارای رابطه بالعکس است. میزان تاثرگذاری گردشگری خانه های دوم بر ابعاد محیطی- کالبدی روستاها در تیپ کوهستانی ییلاقی- جنگلی نسبت به روستاهای تیپ جلگه ای بیشتر است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گونه شناسی گردشگری، خانه های دوم، نواحی روستایی، غرب استان گلستان
  • مصطفی خدابین، اسماعیل شیعه*، محمدرضا پورجعفر، سید محمدرضا خطیبی صفحات 23-38

    انسجام شهری همواره از اساسی ترین کیفیت های ساختاری و از اصول و مفاهیم محوری در شهرها بوده است. ساختار شهری منطقه یک کلان شهر کرج، با مشکلات عدیده ای در زمینه مشارکتی، رشد اسکان غیررسمی، مدیریتی، کالبدی، رشد بی رویه شهر، نبود برنامه ریزی منسجم و کارآمد، نابرابری توزیع درآمد، آسیب های اجتماعی، توزیع نامناسب خدمات شهری، مشکلات زیست محیطی، سیاسی زدگی عملکرد مدیریت شهری و... روبرو هستند؛ بنابراین، توجه به فضا و کالبد شهر و یافتن راه حل هایی برای برون از وضعیت موجود و نحوه انسجام بخشی به کالبد شهر و چگونگی کنترل و هدایت شهر از جنبه های مختلف از ضرورت و اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر باهدف بررسی و ارزیابی مولفه های علی در انسجام بخشی به کالبد شهر منطقه یک شهرداری کرج تدوین شده است. روش به کار گرفته توصیفی-تحلیلی مبتنی بر منابع اسنادی-پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. شاخص های موثر بر انسجام بخشی کالبدی در قالب ساختار مدیریتی، مشارکت و کالبدی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس مقادیر DI-RI در بخش کالبدی شاخص اجتماع پذیری فضاهای شهری تاثیرگذارترین و نماهای متحدالشکل اثرپذیرترین معیار؛ در بخش مشارکتی شاخص تطابق هرچه بیشتر تصمیمات، برنامه ها و فعالیت های مدیران شهری با خواسته و نیازهای مردم جز اثرگذارترین و افزایش مشارکت مردمی از طریق به کارگیری های مادی و معنوی آنان و استفاده از و ظرفیت توانمندی مثبت از امکانات شهروندان در راستای تنوع محیطی و کارکردی جز اثرپذیرترین معیار و در نهایت بخش مدیریتی شاخص ساماندهی بافت های رهاشده درون بافت های مرکزی شهرها و تراکم فروشی به ترتیب جز معیار تاثیرگذار و اثرپذیر شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: انسجام شهری، انسجام کالبدی، دیمتل، کرج
  • حسین حاتمی نژاد، احمد حاتمی*، اعظم مرادی صفحات 39-62

    شهرها با سرعت بالایی درحال رشد و توسعه هستند و تحلیل روند شهرنشینی یکی از مهم ترین موضوعات پیشروی برنامه ریزان شهری است. در کنار سطح بالای نرخ رشد، تغییرات در استفاده از زمین و تبدیل زمین به کاربری های شهری نیز مسئله مهمی است. پژوهش حاضر تلاشی در جهت تبیین الگویی های فضایی شهر خرم آباد در 35 سال اخیر است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر داده های سنجش ازدور است. به گونه ای که ابتدا تصاویر سال های 1365،1375،1385،1395،1399  از ماهواره لندست  5و7و8 در سنجنده های TM و ETM وOLI  اخذ گردید سپس با استفاده از نرم افزار NVEI و روش طبقه بندی نظارت شده به نقشه های کاربری اراضی در چهار کلاس شهری، کشاورزی، کوه و آب تبدیل شدند. سپس این نقشه با استفاده از نرم افزارARCGIS برای ورود به نرم افزار FRAGASTATS آماده سازی گردیدند و در مرحله بعدی برای تحلیل سیمای سرزمین به این نرم افزار فراخوانی شدند. در مرحله بعدی این نقشه ها با استفاده از متریک های فضایی (PALAN-PD-NP-LSI-LPI-PD-AWMFD) موردبررسی قرار گرفتند. در مرحله آخر با فراخوانی این متریک ها در مدل آنتروپی شانون شمای کلی از الگوی رشد فضایی شهر خرم آباد در 35 سال اخیر حاصل گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که شهر خرم آباد در 35 سال اخیر الگوهای رشد متفاوتی را طی کرده است این الگوها را می توان در 4 دوره دسته بندی کرد دوره اول (سال 1365 تا1375) به دلیل رشد شتابان شهرنشینی و عدم کفایت الگوهای برنامه ریزی شهری، شهر دوره ای از رشد پراکنده را در لکه های شهری مجزا سپری می کند. در سال (1385) شهر به دلیل کاهش مهاجرت ها و توسعه شهر در محدوده لکه های موجود دوره ای از الگوی فشرده را سپری می کند اما مجددا در سال (1395) شهر خرم آباد به دوره ای از الگوی پراکندگی گام نهاده است به گونه ای که در تمامی متریک های سیمای سرزمین تمایل به الگوی فضایی شهر پراکنده مشاهده می شود.اما مجددا در سال 1399 متریک های فضایی بیانگر الگوی رشد فشرده و تمایل به توسعه درونی شهر خرم آباد را گویا بوده اند.

    کلیدواژگان: رشد فضایی شهر، بوم شناسی سیمای سرزمین، سنجش از دور، شهر خرم آباد
  • سید علیرضا آل داود، محسن صادقی نسب* صفحات 59-78

    متاثر از رویکرد غالب توسعه در جامعه اطلاعاتی، تشخیص فرصت های کارآفرینی در کسب و کارهایی است که اقتصادی امن و با سیستم مدیریتی دقیق و قابل اعتماد و با چشم انداز بازار جهانی ایجاد کند. توجه به این مهم که فرصت ها چگونه و در کجا پدید می آیند و چگونه تشخیص داده می شوند؛ مفهوم جدیدی بنام زنجیره تامین کارآفرینانه با یک تفکر قدرتمند نوآورانه در عصر پسامدرن بوجود آورد که کل زنجیره تامین کارآفرینی را محلی برای جستجوی فرصت ها و به روز کرن فعالیت های کارآفرینانه متصور می گردد، از این رو، پژوهش حاضر با هدف "بررسی نقش فناوری بلاکچین در بهبود عملکرد زنجیره تامین کسب و کارهای پسامدرنیته ایران" در عرصه های مختلف جغرافیایی، که اغلب به شکل کسب و کارهای اینترنتی نمود پیدا کرده است، طراحی شد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه متخصصین کسب و کارهای اینترنتی ایران به تعداد 178 نفر تشکیل می دادند که در مجموع 51 نفر به عنوان حجم نمونه و به روش شورای متخصص (دلفی) نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. آزمون آلفای کرونباخ برای 4 مولفه فردی، نوآوری های مالی، نوآوری های اجتماعی و مولفه زنجیره تامین به ترتیب، 90/0، 84/0، 90/0 و 94/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها در محیط نرم افزار SPSS20 استفاده شد. یافته ها نشان داد بین همه متغیرهای مستقل بجز متغیر آینده نگری کاربران، با کاربرد فناوری بلاکچین در بهبود عملکرد زنجیره تامین رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین، بین تمامی متغیرهای مستقل واردشده به معادله رگرسیون 5 متغیر (شبکه های اجتماعی، بهبود خدمات بانکی، شفافیت مالی، ویژگی قدرت تحمل ابهام) حدود 72 درصد از تغییرات عملکرد زنجیره تامین کسب وکارهای اینترنتی را تبیین می کنند. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد به ترتیب متغیرهای حوزه قانونی، سیاسی و مدیریتی؛ شبکه های اجتماعی؛ شفافیت مالی؛ بهبود خدمات بانکی؛ قدرت تحمل ابهام بیشترین اثرات مستقیم و غیرمستقیم فناوری بلاکچین بر عملکرد زنجیره تامین کسب و کارهای ایران تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، فناوری بلاکچین، کسب و کارهای جدید، مناطق جغرافیایی
  • احمد زنگانه*، علی شماعی، محمد سلیمانی مهرنجانی، غلامرضا دلاوری صفحات 83-106

    فضای شهری پیش از همه فضایی جغرافیایی است که به وسیله عناصر کالبدی-فضایی از جمله فاصله ها، مساحت ها و تراکم ها مشخص می شود. فضای جغرافیایی شهر نقش تعیین کننده در کیفیت زندگی و زیست پذیری شهری دارد.  ساختار کالبدی-فضایی شهر در یک نظام بهم پیوسته می تواند شرایط زیست عالی را برای شهروندان رقم بزند. با این منظور منطقه 1 کلان شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این پژوهش تحلیل ارتباطات بین ساختار کالبدی شهر و زیست پذیری شهری در این منطقه است. روش پژوهش اثباتی و راهبرد پاسخ به سوال ها قیاسی است. نوع پژوهش توصیفی-تحلیلی و روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری جمعیت ساکن در این منطقه به تعداد  439467 نفر در سال 1395 و حجم نمونه 387 نفر و روش نمونه گیری به صورت طبقه ای و تصادفی بوده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار فضایی (تراکم کرنل، موران محلی، نسبت کاربری)، روش همپوشانی وزنی با AHP، روش میانگین، انحراف از معیار و آزمون T-Test و آزمون همبستگی پیرسون بوده است. نتایج حاکی از آن است که از بین مولفه های  کالبدی-فضایی، وضعیت دسترسی عمومی  با میزان همبستگی 87/0 و دسترسی به خدمات عمومی از جمله کاربری های تجاری با میزان 76/0 بیش ترین تاثیر در میزان زیست پذیری محلات شهری در منطقه 1 داشته است. همچنین محلاتی که در پیرامون منطقه قرار گرفته اند به دلیل دوری از مرکز و نبود برخی از امکانات مورد نیاز شهروندان، از وضعیت زیست پذیری پایین تری برخوردار هستند. در ضمن مشخص شد که ساختار کالبدی نقش مهمی بر زیست پذیری شهری داشته و باعث می شود که میزان زیست پذیری شهری تحت تاثیر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ساختار کالبدی-فضایی، پیوستگی فضایی، عناصر فضایی، زیست پذیری شهری، تهران
  • پژمان محمدی ده چشمه* صفحات 107-121

    اهمیت چشم انداز توسعه شهری مناطق کوهستانی در شهرکرد در تعیین سرنوشت اقتصادی، اجتماعی و کالبدی شهر به گونه ای است که می توان آن را قلب فرایند برنامه ریزی راهبردی توسعه شهری مناطق کوهستانی محسوب نمود. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش استراتژی های توسعه شهری در توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی در شهر شهرکرد می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف (نوع استفاده) یک تحقیق کاربردی است. روش مورد استفاده در این تحقیق یک روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش در این تحقیق شامل ساکنان شهر شهرکرد می باشد و محدوده آماری کل منطقه دربردارنده شهر شهرکرد می باشد. تعداد جامعه آماری برابر با 160000 در نظر گرفته شده اند. تعداد نمونه برابر 383 نفر بر اساس فرمول کوکران و به شیوه تصادفی تعیین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل پرسشنامه محقق ساخته می باشد که در 2 بخش اصلی (استراتژی های توسعه شهری و توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی) می باشد. داده های گردآوری شده بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن است که ضریب تاثیر فقرزدایی بر توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی برابر با 49/0، ضریب تاثیر اقتصادی بر توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی برابر با 15/0، ضریب تاثیر گردشگری بر توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی برابر با 36/0، ضریب تاثیر منابع انسانی بر توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی برابر با 20/0، ضریب تاثیر زیرساخت بر توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی برابر با 56/0، ضریب تاثیر حکمروایی بر توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی برابر با 25/0، ضریب تاثیر حمل و نقل بر توسعه پایدار شهری مناطق کوهستانی برابر با 16/0 بوده است.

    کلیدواژگان: استراتژی های توسعه، توسعه پایدار شهری، شهرکرد
  • سعید عباسی، ناصر اقبالی*، آزیتا رجبی صفحات 123-140

    امروزه جاذبه های گردشگری تاریخی- مذهبی نقش موثری در بازسازی حیات شهرها در طول تاریخ و امروز داشته است رشد و توسعه بسیاری از شهرها، ریشه در کارکرد تاریخی و مذهبی آن شهرها داشته است و گاه به این شهرها جایگاه و نقش جهانی بخشیده است. در این راستا هدف پژوهش حاضر، راهبردهای توسعه گردشگری مذهبی - تاریخی شهر زنجان، می باشد. تحقیق حاضر از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نظر هدف مطالعه کاربردی-توسعه ای است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار (Expert Choice) و مدل (SWOT) استفاده شده است. نتایج مدل SWOT، گویای برتری نقاط قوت و فرصت ها بر ضعف و تهدید ها می باشد، بنابراین، استراتژی کلان، از نوع استراتژی رقابتی خواهد بود. نتایج نرم افزار (Expert Choice)  نشان داد، در بین فرصت ها (ارتقای شاخص های توسعه پایدار گردشگری) با مقدار وزن به دست آمده (0.018)، در بین نقاط قوت، (پاسخگویی نیازهای روحی و معنوی زایرین) با مقدار وزن به دست آمده (0.014)، در بین نقاط ضعف، (نبود برنامه های کاربردی در راستای مدیریت جاذبه های تاریخی و مذهبی) با مقدار وزن (0.015) و در نهایت در بین تهدید ها، (همکاری نکردن میراث فرهنگی در زمینه ساخت و ساز و مرمت بناهای مذهبی و تاریخی و سنتی بودن سیستم های تبلیغاتی و اطلاع رسانی برای افزایش آگاهی در زمینه گردشگری مذهبی این شهر) با مقدار وزن به دست آمده (0.014)، بیشترین تاثیرگذاری را بر راهبرد های چهارگانه داشته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری تاریخی و مذهبی، توسعه گردشگری، مدل SWOT، شهر زنجان
  • علیرضا استاد محمودنیا*، یوسفعلی زیاری، رحیم سرور صفحات 141-160

    هدف کلی این پژوهش، دستیابی به مدلی مفهومی جهت سنجش میزان تطبیق مولفه های حکمروایی خوب و تاب آوری ویافتن ارتباط میان شاخصه ها و متغیر های حکمروایی خوب و تاب آوری شهری و تعیین میزان تحقق پذیری آنها بود. روش پژوهش کمی- پیمایشی و از نوع رابطه ای (همبستگی) است. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط هییت رییسه متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرون باخ تایید شد (7/0< α). این پرسشنامه شامل سه بخش، ویژگی های عمومی پاسخگویان، سنجش وضعیت حکم روایی شهری (24 گویه) ، سنجش تاب آوری (14 گویه) است. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای محله امیریه منطقه 11 شهرداری تهران از بخش های مرکزی کلان شهر تهران است، با توجه نسبت تعداد خانوار در محله امیریه ، حجم نمونه تحقیق از طریق فرمول کوکران محاسبه شد. برای تبیین و میزان اثرگذاری هرکدام از ابعاد هشت گانه حکمروایی شهری در تاب آوری از مدل رگرسیونی چندگانه توام عوامل و شاخص های تاثیرگذار در میزان تاب آوری استفاده شد نتایج حاصله حکایت از آن دارد که مولفه های قانون مندی ، مشارکت ، مسئولیت و پاسخگویی ،شفافیت حکمروایی شهری بیشترین تاثیر را برتاب آوری دارند و با توجه به سطح معنی داری این مولفه ها نتایج آن قابل تعمیم است اما مولفه های جهت گیری توافقی، عدالت و بینش راهبردی کارایی و اثربخشی تاثیر چندانی برتاب آوری ندارند و با توجه به سطح معناداری آن ها نتایج آن قابل تعمیم نیست.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، تاب آوری شهری، منطقه 11 تهران، محله امیریه ناحیه 2
|
  • Akbar Sharbati, Abdolhamid Nazari *, Mostafa Taleshi, Seyed Mehdi Mousa Kazemi Pages 1-22

    One of the manifestations of rural tourism in recent decades is the phenomenon of "second home tourism". This type of tourism in rural areas, due to the differences and variations in motivations and length of stay, is a function of natural contrasts, spatial distance, the origin of tourists and the social, economic and cultural structures of second home tourists. The present study evaluates the effects and consequences of environmental-physical consequences in rural areas of western Golestan province with the intention of tourism typology of second homes. This research is applied in terms of purpose, and descriptive-analytical in terms of method. The data were collected through a survey method based on questionnaires and interviews. The sample population includes 360 heads of second homeowners, 144 local households and 10 rural managers. The sample villages in the research area have been determined based on the homogeneity of tourism of the second houses and their expansion in mountainous, semi-mountainous and plain areas by "cluster" method. The results of the research from the perspective of the local community indicate the existence of structural differences in the rural environment and the origin and motivations of tourists on the functions and diversity of types of tourism in second homes. The tourism boom of second homes with environmental-physical changes from the perspective of local people and rural managers has a positive relationship and from the perspective of second homeowners has the opposite relationship. The impact of the tourism of the second houses on the environmental-physical dimensions of the villages in the summer-forest mountain type is more than the plain type villages.

    Keywords: Tourism typology, Second houses, Rural areas, Golestan province
  • Mostafa Khodabin, Esmaeil Shieh *, Mohammadreza Pour Jafar, Mohammadreza Khatibi Pages 23-38

    Urban cohesion has always been one of the most basic structural qualities and one of the central principles and concepts in cities. Urban structure of a metropolitan area of Karaj, with many problems in the field of participation, growth of informal housing, managerial, physical, irregular growth of the city, lack of coherent and efficient planning, inequality of income distribution, social harms, inadequate distribution of urban services, environmental and political problems Are facing the performance of urban management, etc .; Therefore, paying attention to the space and body of the city and finding solutions to get out of the current situation and how to integrate into the body of the city and how to control and guide the city from different aspects is of special necessity and importance. The present study has been compiled with the aim of investigating and evaluating the causal components in integrating the body of the city of region one of Karaj municipality. The descriptiveanalytical method used is based on documentary-survey sources. The data collection tool is a questionnaire. Factors affecting physical cohesion were examined in the form of management structure, participation and physical. Based on DI-RI values in the physical part, the sociability index of urban spaces is the most effective criterion and uniform views are the most effective criterion; In the participatory part of the index, the compliance of decisions, programs and activities of city managers with the wishes and needs of the people is one of the most effective and increase public participation through their material and spiritual uses and use of positive empowerment of citizens' facilities for environmental and functional diversity. Criteria and finally the management part of the index of organizing the abandoned tissues within the central tissues of cities and density sales have been identified as effective and efficient criteria, respectively.

    Keywords: Urban Cohesion, Physical Cohesion, Dimtel, Karaj
  • Hossein Hataminejad, Ahmad Hatami *, Azam Moradi Pages 39-62

    Cities are growing and developing rapidly, and analyzing the urbanization trend is one of the most important issues for urban planners. In addition to the high level of growth rate, changes in land use and conversion of land to urban uses are also important issues. The present study is an attempt to explain the spatial patterns of Khorramabad in the last 35 years. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical method and is based on remote sensing data. First, the images of 1365, 1375, 1385, 1395, and 1399 were taken from Landsat 5, 7 and 8 satellites in TM, ETM and OLI sensors, then using NVEI software and supervised classification method to land use maps in four classes: urban, agricultural, mountain and water. Became. Then, this map was prepared using ARCGIS software to enter the FRAGASTATS software and in the next step, they were called to this software to analyze the landscape. In the next step, these maps were examined using spatial metrics (PALAN-PD-NP-LSI-LPI-PD-AWMFD). In the last stage, by calling these metrics in Shannon entropy model, an overview of the spatial growth pattern of Khorramabad city in the last 35 years was obtained. The results of this study showed that the city of Khorramabad in the last 35 years has gone through different growth patterns. These patterns can be classified into 4 periods. It spends scattered in separate urban spots. In the second period (2006), due to the reduction of migrations and the development of the city within the existing spots, the city goes through a period of intensive pattern, but again in the third period (2016), Khorramabad city has entered a period of dispersion pattern as in all metrics Tendency to spatial pattern of the city is scattered. But again in the last period of 1399, space metrics have shown a pattern of intensive growth and the tendency to internal development of Khorramabad city.

    Keywords: City spatial growth, Landscape ecology, Khorramabad
  • Seyed Alireza Aledavoud, Mohsen Sadeghi Nasab* Pages 59-78

    Influenced by the prevailing approach to development in the information society is the identification of entrepreneurial opportunities in businesses that create a secure economy with a precise and reliable management system and a global market outlook. Considering the importance of how and where opportunities arise and how they are identified; Created a new concept called the entrepreneurial supply chain with a powerful innovative thinking in the postmodern era that considers the entire entrepreneurial supply chain as a place to seek opportunities and improve entrepreneurial activities, therefore, the present study The aim was to "study the role of blockchain technology in improving the performance of the supply chain of postmodern Iranian businesses" in various geographical areas, which is often manifested in the form of Internet businesses. The research method was descriptive-analytical and applied. The statistical population of this study consisted of all 178 Internet business professionals in Iran, of which a total of 51 people were selected as a sample size by the expert council (Delphi). Cronbach's alpha test was calculated for 4 individual components, financial innovations, social innovations and supply chain components, 0.90, 0.84, 0.90 and 0.94, respectively. Data analysis was used in SPSS20 software environment. Findings showed that there is a positive and significant relationship between all independent variables except user futures with the use of blockchain technology in improving supply chain performance. Also, among all the independent variables included in the regression equation, 5 variables (social networks, improved banking services, financial transparency, and the ability to tolerate ambiguity) explain about 72% of the changes in the supply chain performance of Internet businesses. The results of route analysis also showed the variables of legal, political and managerial domains, respectively; Social networks; Financial transparency; Improving banking services; Ambiguity tolerance explains most of the direct and indirect effects of blockchain technology on the supply chain of Iranian businesses.

    Keywords: Supply Chain, Blockchain Technology, New Businesses, Geographic Areas
  • Ahmad Zanganeh*, Ali Shamaei, Mohammad Soleimani Mehrenjani, Gholam Reza Delavari Pages 83-106

    The city as a living organism is composed of different components. These components pursue goals in an integrated system. Urban structure, part of the city's spatial system, can affect the living conditions of residents and the living characteristics of the city. District 1 of Tehran metropolis, considering its location, at first glance, seems to have the physical-spatial quality of the city in a suitable condition and favorable living conditions; But the study of spatial elements and the quality of urban viability yielded different results. The research method is positive and the answer to the research question used deductive method. The type of research was descriptive-analytical and the method of data collection was library and field study. The study area was area one of Tehran in 1398 and 1399 and the statistical population of the population living in this area was 439467 people. The sample size was 387 people and the sampling method was stratified and random. Data were analyzed using spatial statistics (kernel density, local Moran, user ratio), weighted overlap method with AHP, mean method, standard deviation and T-test and Pearson correlation test. The results showed that among the physical-spatial components, access status and access to public services had the greatest impact on the viability of urban neighborhoods in region one. It was also found that physical structure plays an important role in urban viability and causes the rate of urban viability to be affected.

    Keywords: Physical-spatial structure, Spatial continuity, Spatial elements, Urban livability, Tehran
  • Pezhman Mohammadi Deh Cheshmeh * Pages 107-121

    The importance of the perspective of urban development of mountainous areas in Shahrekord in determining the economic, social and physical destiny of the city is such that it can be considered the heart of the strategic planning process of urban development of mountainous areas. The purpose of this study is to investigate the role of urban development strategies in sustainable urban development of mountainous areas in Shahrekord. The present study is an applied research in terms of purpose (type of use). The method used in this research is a descriptive-analytical method. The statistical population of the study in this study includes the residents of Shahrekord and the statistical range of the whole region includes the city of Shahrekord. The number of statistical populations is estimated at 160,000. The sample size was 383 people based on Cochran's formula and randomly determined. The data collection tool includes a researcher-made questionnaire which is in two main parts (urban development strategies and sustainable urban development in mountainous areas). The collected data were analyzed based on the analysis of structural equations in Emus software. The results show that the coefficient of impact of poverty alleviation on sustainable urban development of mountainous areas is equal to 0.49, the coefficient of economic impact on sustainable urban development of mountainous areas is equal to 0.15, and the coefficient of impact of tourism on sustainable urban development of mountainous areas is equal to 0.36. The coefficient of impact of human resources on sustainable urban development of mountainous areas is equal to 0.20, the coefficient of impact of infrastructure on sustainable urban development of mountainous areas is equal to 0.56, the coefficient of impact of governance on sustainable urban development of mountainous areas is equal to 0.25, the coefficient of impact of transportation Sustainable urban development of mountainous areas has been equal to 0.16.

    Keywords: Development strategies, Sustainable urban development, Shahrekord city
  • Saeed Abassi, Naser Eghbali *, Azita Rajabi Pages 123-140

    Today, historical-religious tourist attractions have played an effective role in rebuilding the life of cities throughout history and today. The growth and development of many cities has been rooted in the historical and religious function of those cities and sometimes has given these cities a global status and role. In this regard, the purpose of this study is to Strategies for the development of religioushistorical tourism in the city of Zanjan. The present research is descriptive in nature and method and applied-developmental in terms of purpose. For data analysis, software (Expert Choice) and model (SWOT) were used. The results of the SWOT model show the superiority of strengths and opportunities over weaknesses and threats, therefore, the macro strategy will be a competitive strategy. The results of the software (Expert Choice) showed that among the opportunities (promotion of sustainable tourism development indicators) with the amount of weight obtained (0.018), Among the strengths (Meeting the spiritual and spiritual needs of the pilgrims) with the amount of weight gained (0.014), Among the weaknesses (lack of applications for the management of historical and religious attractions) by weight (0.015) And finally, among the threats (non-cooperation of cultural heritage in the field of construction and restoration of religious and historical buildings and traditional advertising and information systems to increase awareness in the field of religious tourism in this city) with the weight gained (0.014), They had the most impact on the four strategies.

    Keywords: Historical, religious tourism, Tourism development, SWOT model, Zanjan
  • Alireza Ostad Mahmoudniya*, Yousefali Ziyari, Rahim Sarvar Pages 141-160

    The purpose of this research is to achieve a conceptual model to estimate the comparing rate of good governance and resilience, moreover to find a relationship between good urban governance and resilience indicators and variables, and finally to determine their amount of feasibility. The method of this research is quantative-scaling and correlational type. The main tool for this research is a questionnaire. Its justifiability is confirmed by a specialist board and its reliability is confirmed by Cronbach’s alpha (a>0/7). This questionnaire consists of three parts: the responders’ general characteristics, urban governance condition measurement (24 items), and resilience measurement (14 items). Statistical society of this research is chosen from Amirieh neighborhood families. Amirieh is in 11th district of Tehran municipality, in the central part of Tehran metropolis. Research sample size is calculated by Cochran formula according to the number of families in Amirieh neighborhood. Multiple Regression model is used along with effective factors and indicators, to explain the effectiveness of each eight elements of urban governance on resilience. The results show that the following indicators: lawfulness, participation, responsibility, responsiveness, and transparency of urban governance have the most effect on resilience. According to the significance level of these indicators the result can be generalized whereas agreed orientation, justice, strategic insight, proficiency, and effectiveness don’t have much effect on resilience, and according to their significance level the results are not generalizable.

    Keywords: Good urban governance, Urban resilience, Amirieh neighborhood, Tehran