فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی - پیاپی 14 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی
پیاپی 14 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حامد مستعلی زاده*، مصطفی خبازی چالشتری صفحات 1-22

    امروزه مدیریت شهری تحول یافته است، و شهرها برای رفاه و آسایش بیشتر شهروندان مدیریت می شوند. مدیریت شهری، نقش مهمی در موفقیت برنامه ها و طرح های توسعه شهری، به عهده دارد. این موضوع، به خصوص در ارتباط با توسعه پایدار بیشتر اهمیت می یابد، در این راستا، شهرها به علت دارا بودن جاذبه های طبیعی، تاریخی و .. از مقاصد گردشگری محسوب می شوند، که آثار مثبت و منفی اقتصادی و اجتماعی و... را به دنبال دارد، برای ایجاد تعادل در این زمینه، لازم است الزامات مدیریتی برای توسعه گردشگری فراهم گردد تا زمینه ای را برای پایداری شهر فراهم نماید. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، تبیین الزامات مدیریتی برای توسعه گردشگری و نقش آن در پایداری شهر همدان می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و کاربردی و  دارای ماهیت تفسیری و تحلیلی و از نظر روش، در گروه پژوهش های کیفی و کمی قرار دارد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از روش گراند تیوری و مدل های (FBMW، و مدل ترکیبی (FSORA، FCOPRAS)، و نرم افزار Expert choice ، استفاده شد. نتایج در بخش کیفی پژوهش نشان داد، از سوی متخصصان الزامات (مدیریت یکپارچه گردشگری، ترویج رویکرد نامتمرکز (پایین به بالا)، بهره گیری از نیرو های متخصص، تدوین یک چارچوب قانونی مشخص، تغییر نگاه مدیریت در حوزه گردشگری، طراحی الگوی سازگار با محیط گردشگری همدان)، از سوی متخصصان پیشنهاد گردیده شد، و از بین الزامات مطرح شده، ترویج رویکرد نامتمرکز (بالا به پایین) با وزن به دست آمده 190/0، بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است. در ادامه نیز در بخش کمی نتایج آزمون همبستگی به منظور ارتباط بین دو متغیر (الزامات مدیریتی و پایداری شهر همدان)، نشان داد که بین این دو متغیر ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد، و از بین ابعاد پایداری مورد مطالعه، بعد اقتصادی با مقدار 11/71، اجتماعی با مقدار وزن 87/70، فیزیکی و محیطی با مقدار وزن 45/70، به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تاثیرپذیری را از الزامات مدیریتی توسعه گردشگری به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: الزامات مدیریتی، توسعه گردشگری، پایداری، شهر همدان
  • احمد پوراحمد*، علیرضا صادقی صفحات 23-42

    تاب آوری در سال های اخیر به یک مفهوم ثابت در تحلیل سیستم های پویا تبدیل شده است. همچنین این مفهوم به طور گسترده ای در سیستم های مکانی پویا نظیر شهرها به کار می رود. با توجه به اینکه محلات شهری واقع شده در مسیر رودخانه ها همواره مورد تهدید مخاطره سیلاب بوده است؛ لذا هدف مقاله حاضر بررسی تاب آوری محلات مناطق 1، 2، 3، 5 و 22 شهرداری تهران واقع شده بر مسیر رودخانه ها در برابر سیلاب است. مقاله حاضر از نوع اکتشافی است، که با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است، برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه و برای سنجش تاب آوری محلات منتخب از تکنیک تحلیل عاملی و آزمون آماری T-Test با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بالاترین میزان میانگین 59/3 مربوط به بعد اقتصادی و کمترین میزان میانگین 20/3 مربوط به بعد کالبدی است. در ضمن میزان میانگین کلی تاب آوری محلات واقع شده بر مسیر رودخانه ها در مناطق 1، 2، 3، 5 و 22 شهرداری تهران 39/3 است که عددی پایین تر از میانگین نظری (4) را نشان می دهد؛ همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن است که از ترکیب 46 متغیر، ده عامل شناسایی شده است که درمجموع 15/70 درصد از واریانس عوامل موثر در تاب آوری محلات واقع شده بر مسیر رودخانه ها در مناطق 1، 2، 3، 5 و 22 شهرداری تهران را تبیین می کند. از میان این ده عامل استخراج شده، عامل اقتصادی و مالی به عنوان مهم ترین و اولین عامل بوده که با مقدار ویژه 65/8 توانسته است به تنهایی 81/18 درصد واریانس تحقیق را تبیین کند؛ در نهایت نتیجه مقاله حاضر نشان می دهد که بعد کالبدی در تاب آوری محلات واقع شده بر مسیر رودخانه ها در مناطق 1، 2، 3، 5 و 22 شهرداری تهران از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ چراکه شش عامل از میان عوامل ده گانه یعنی عامل برنامه ریزی و آمادگی، بازیابی و خودسازمان دهی، رعایت اصول و قوانین، زیرساخت های حیاتی، استحکامات و آسیب پذیری و عامل دسترسی به فضاهای باز و امن و مراکز مرتبط با مدیریت بحران از بعد کالبدی هستند، این شش عامل، روی هم نزدیک به نیمی (60/49 درصد) از کل عوامل موثر در تاب آوری محلات واقع شده بر مسیر رودخانه ها در مناطق 1، 2، 3، 5 و 22 شهرداری تهران را تبیین و تفسیر می کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، تاب آوری، سیلاب، تحلیل عاملی، تهران
  • سید علیرضا کوچکی*، حمیدرضا بحرانی، سعید غلامی، حمیدرضا عامری سیاهویی صفحات 43-64

    رشد شتابان شهرنشینی طی چهار دهه اخیر سبب شده است که فضای فیزیکی- کالبدی شهرها گسترش یافته و زمین های پیرامونی خود را که اغلب اراضی کشاورزی مرغوب و باغات می باشند را از بین ببرد و در بافت و کالبد خود قرار دهند. اگرچه شهر و شهرنشینی خود یکی از مهم ترین شاخص های رفاه و توسعه اجتماعی و اقتصادی محسوب می شوند، رشد شتابان آن می تواند سرانه برخورداری از بسیاری امکانات اجتماعی واقتصادی را کاهش دهد و از این طریق پیامدهای آن به صورت کاهش سطح کیفیت زندگی در عرصه های مختلف شهری نمایان شود. با توجه به اینکه ارزیابی روند گستردگی شهری و آگاهی از الگوهای تغییرات کاربری اراضی و به کارگیری نتایج آن در برنامه ریزی های آینده شهر ضروری می باشد، بنابراین ارزیابی اصولی را در این زمینه می طلبد که در این تحقیق سعی شده است این کار انجام پذیرد. و باتوجه به هدف پژوهش جامعه آماری مورد ارزیابی ما سرپرستان خانوار ساکن در منطقه  ننله شهر سنندج می باشد روش گردآوری داده ها در این تحقیق شامل روش کتابخانه ای و روش پیمایش مقطعی است برای استخراج شاخص های مذکور از نرم افزار  Spssتکنیک ویکور و مدل Holsat استفاده گردیده است نتایج بدست آمده از جدول نهایی تکنیک ویکور مشخص شد که مولفه های اقتصادی شامل فرصت های شغلی به همه طبقات جامعه با امتیاز 0/916 به عنوان مهم ترین مولفه تاثیر گذار در بالا بردن کیفیت زندگی می باشد و همچنین نتایج حاصل از مدل Holsat نشان می دهد جز در بخش زیست محیطی که اکثریت  عامل بازدارند در بالا بردن کیفیت زندگی شهروندان است در دیگر بخش ها اکثریت عامل توسعه کیفیت زندگی شهروندان می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شهر سنندج، شهرنشینی
  • ارشیا اللهیاری، مجید شهبازی*، زهره ترابی صفحات 65-78

    امروزه اهمیت موضوع نما و منظر شهر از یکسو و تحولات چند دهه اخیر در مصالح و تنوع سبک ها و سرعت ساخت وساز از سوی دیگر، لزوم توجه به نما و ساماندهی نماهای شهری را در میان معماران و شهرسازان معاصر بیش ازپیش ضروری نموده است. با عنایت به گرایش شهروندان به سبک نیوکلاسیک و رواج نماهای موسوم به نماهای رومی در کلان شهرها به ویژه کلان شهر تهران، تحقیق حاضر باهدف ارزیابی چنین نماهایی، به بررسی تاثیر آن ها در کیفیت سیما و منظر شهری در محله نیاوران تهران می پردازد. این تحقیق که یک تحقیق کاربردی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و برداشت میدانی بوده، به روش پیمایشی تهیه شده است. شاخص های موردبررسی در دو بعد عینی و ذهنی و مولفه های عملکردی، ادراکی و بصری در قالب پرسشنامه هایی در اختیار نمونه آماری قرارگرفته است. تجزیه وتحلیل داده ها نشان دهنده تاثیر شاخص های تحقیق بر روی کیفیت سیما و منظر شهری است. این تاثیرپذیری در بعد عینی به مراتب بالاتر از بعد ذهنی بوده، به طوری که میانگین رتبه ای شاخص های بعد عینی به جز شاخص ایمنی (91/2) همگی مقادیری بالاتر از (3) را کسب نموده اند. حال آنکه در میان شاخص های بعد ذهنی این مقدار بین اعداد (2/3) الی (6/3) در نوسان است و تنها شاخص «تعادل و تقارن» با میانگین رتبه ای (3/4) بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد تصویر و ظاهرنمایی که ساکنین محله و شهروندان ناظر مشاهده می کنند، نسبت به چیزی که در ذهن آن ها تداعی می کند، تاثیر بیشتری در کیفیت دهی به سیما و منظر شهری دارد. ازاین رو توجه به نورپردازی، تزیینات، رنگ و فرم و پیچیدگی نما در اولویت اهمیت آن ها قرار دارد و شاخص های هویت و معنا، تعادل و تقارن، درک ترکیب و هارمونی نما در رده های آخر اهمیت قرار می گیرد؛ اما آنچه در ارتقای کیفیت سیما و منظر شهری در محله نیاوران ضروری به نظر می رسد لزوم تاکید هم زمان بر مولفه های عملکردی، ادراکی و بصری است.

    کلیدواژگان: سیما و منظر شهری، سبک نئوکلاسیک، مولفه ادراکی و بصری، ارتقای کیفیت، نیاوران تهران
  • محمد باقری هره دشت، مهرداد رمضانی پور*، کیا بزرگمهر، آمنه حقزاد صفحات 79-94

    بافت های فرسوده و قدیمی شهرهای کشور با گذشت زمان و عدم توجه و نگهداری مناسب، دچار فرسودگی و اضمحلال کالبدی و عملکردی شده است. شهر رشت نیز همانند این شهرها از بافتی قدیمی برخوردار است. این  شهر با مشکلاتی از قبیل نابسامان بودن عرض شبکه معابر، فرسودگی شدید بناهای مسکونی،دانه بندی قطعات کوچک و خیلی کوچک مواجه است. در این راستا، هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش مشارکت مردمی در نوسازی بافت فرسوده شهر رشت است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است که  برای گردآوری اطلاعات از روش اسنادی کتابخانه ای و میدانی استفاده است. ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق حاضر نیز پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده، و مطالعات میدانی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شهروندان ساکن بافت فرسوده شهر رشت هستند که با استفاده روش نمونه گیری کوکران 384 نفر به عنوان نمونه آماری و به روش تصادفی انتخاب گردید. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که بررسی مقدار سودمندی (s) و مقدار نارضایتی (R) در شاخص های تحقیق برای منطقه 2 شهر رشت (با مقدار سودمندی 389/0) نشان می دهد که این منطقه با دارا بودن کمترین فاصله از نقطه ایده ال و  با مقدار 177/0 کمترین مقدار تاسف (نارضایتی) نسبت به سایر مناطق در زمینه مشارکت مردمی رتبه بالای را برای ارتقاء شاخص های مشارکت مردمی در راستای نوسازی بافت های فرسوده به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، نوسازی، بافت فرسوده، شهر رشت
  • منوچهر آقایی هشجین، نصرالله مولایی هشجین*، عیسی پوررمضان صفحات 95-114

    توسعه روستایی بخشی از برنامه های توسعه در هر کشوری محسوب می شود که در جهت دگرگون سازی ساختار جامعه روستایی به کار می رود و می تواند عاملی مهم در بهبود شرایط زندگی افراد، بالاخص قشر کم درآمد روستا و خودکفایی آنها محسوب گردد. با توجه به اهمیت موضوع این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل عوامل بازدارنده توسعه روستایی به دنبال ارایه راهکارهای مناسب در زمینه دستیابی به توسعه روستایی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه سکونتگاه های روستایی شهرستان خلخال(150 روستا) واقع در سه بخش خورش رستم، شاهرود و مرکزی می باشد که تمام شماری شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و با کمک ابزار پرسشنامه اطلاعات در پنج بعد محیطی-اکولوژیک، اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، کالبدی-فضایی و مدیتی-نهادی جمع آوری و به کمک شیوه SWOT تحلیل شده است. نتایج نشان داد، 34  عامل بازدارنده توسعه روستایی در روستاهای شهرستان خلخال شناسایی شد، که این عوامل بر اساس درجه اهمیت سطح بندی شده و نتایج نشان داد،  6 عامل در سطح یک، 5 عامل در سطح دو، 7 عامل در سطح سه و 16 عامل در سطح چهار اهمیت قرار دارند، در ادامه نیز به کمک ماتریس کمی برنامه ریزی استراتژیک مشخص شد، عواملی از جمله: شناسایی دقیق منابع گردشگری، جلوگیری از مهاجر فرستی ، کاهش بیکاری و بویژه بیکاری فصلی در سطح شهرستان از مهمترین عواملی هستند که تمرکز بر آنها و تلاش برای محو و یا کمرنگ کردن آنها امکان حصول به توسعه روستایی در محدوده مورد مطالعه را تسریع می بخشد.

    کلیدواژگان: عوامل بازدارنده، توسعه روستایی، شهرستان خلخال
  • امین امینی کاشانی*، محمدعلی کی نژاد، آزیتا بلالی اسکویی صفحات 115-138

    گسترش مصرف گرایی در عصر حاضر منجر به بروز تغییرات گسترده در سبک زندگی جوامع روستایی گردیده است. امروزه یکی از دغدغه های مهم در جوامع روستایی، مساله گرایش شدید روستاییان به مصرف گرایی در مقابل ماهیت تولیدگرایی آنها می باشد. همچنین به نظر می رسد کالبد مسکن روستایی نیز تحت تاثیر مصرف گرایی روستاییان، دچار تغییر و تحولاتی گردیده است. پژوهش حاضر در نظر دارد با بررسی رابطه بین پدیده مصرف گرایی و تحولات کالبدی مسکن در مناطق روستایی بخش کجور، میزان تاثیر گسترش مصرف گرایی را بر الگوی مسکن روستاهای این منطقه تبیین نماید. این پژوهش از حیث ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی-همبستگی است. روش گردآوری داده ها نیز به صورت کتابخانه ای و میدانی از طریق توزیع پرسشنامه بوده است. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پس از بررسی نرمال بودن داده ها از طریق آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون رابطه بین شاخص های مصرف گرایی(بعد اجتماعی و بعد اقتصادی) و شاخص های تحولات کالبدی مسکن روستایی بخش کجور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در مجموع همبستگی با مقدار 874/0 بین دو متغیر وجود داشته و این بیانگر تاثیر بسیار زیاد آثار پدیده مصرف گرایی بر تحولات کالبدی مسکن در روستاهای نمونه بخش کجور است. سپس با بررسی رابطه تک تک شاخص های دو متغیر با یکدیگر، بیشترین همبستگی مربوط به رابطه شاخص "خشنودی و رضایت درونی" با شاخص "کیفیت بنای مسکن روستایی" با آماره پیرسون 923/0 و کمترین همبستگی مربوط به رابطه شاخص "تنوع طلبی" با شاخص "مقاومت مسکن روستایی" با آماره پیرسون 439/0 می باشد. در نهایت می توان گفت بین تمامی شاخص های مصرف گرایی و تحولات کالبدی مسکن روستایی رابطه همبستگی مستقیم و با شدت نسبتا قوی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تحولات کالبدی، الگوی مسکن، مصرف گرایی، روستاهای بخش کجور
  • مهدی بازرگان، محمدرحیم رهنما*، محمداجزاء شکوهی صفحات 139-154

    بافت شهر، یکی از عناصر فرم شهری موثر بر وقوع جرایم سرقت محسوب می شود. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر بافت شهری بر الگوهایی فضایی-زمانی جرایم سرقت در شهر مشهد است. شیوه پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مدل های تحلیل فضایی است. جامعه آماری شامل جرایم سرقت شهرمشهد در بازه زمانی 1400-1390 است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Geoda و ArcGIS و مدل های فضایی-آماری نظیر خودهمبستگی فضایی موران و مدل مکعب فضایی-زمانی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که 9/58 درصد جرایم سرقت در بافت های ریزدانه به وقوع پیوسته است. درواقع، کاربری هایی با وسعت 75-50 مترمربع بیشترین میزان جرایم سرقت را به خود اختصاص داده اند. بررسی اثر گونه بندی بافت شهری بر جرایم سرقت نشان داد که 43/60 درصد سرقت ها در بافت های پیرامونی (نواحی حاشیه ای شهرمشهد مناطق 4، 5، 7، 15، 16 و قسمت هایی از منطقه 13) رخ داده است. همچنین 2/19 درصد جرایم در بافت های شطرنجی (محلات واقع در غرب مشهد)، 6/14 درصد در بافت های ستاره ای (بخش مرکزی شهر و پیرامون حرم مطهر رضوی) و 7/5 درصد نیز در بافت های میانی (منطقه 1 و بخش هایی از منطقه 2) به وقوع پیوسته است. بررسی الگوهای مکعب فضایی-زمانی جرایم سرقت در شهر مشهد نشان داد که در بافت های پیرامونی الگوی جرایم سرقت از نوع لکه های داغ جدید و پراکنده بوده که بیانگر شدت جرایم سرقت در این نواحی است اما در بافت های شطرنجی الگوی جرایم از نوع لکه های سرد افزایشی می باشد که نشان دهنده آن است که جرایم سرقت در این محدوده ها طی سال های اخیر در حال افزایش است.

    کلیدواژگان: بافت شهری، الگوهای فضایی-زمانی، جرائم سرقت، مشهد
  • صدیقه گنجی، پرویز رضایی*، امیر گندمکار، علیرضا عباسی صفحات 155-172

    رخدادهای جوی شدید هر از گاهی با توجه به وسعت و بازه زمانی شان، مشکلات جدی در روند عادی زندگی بشر ایجاد می کنند. بارش برف سنگین در منطقه جلگه ساحلی گیلان یکی از پرمخاطره ترین این پدیده ها است. در این پژوهش سه برف سنگین استان گیلان در طی دوره آماری 1998 تا 2018 (20 سال) مورد واکاوی همدید و ماهواره ای قرار گرفته است. بدین منظور داده های برف از سازمان هواشناسی استان گیلان، داده های مورد استفاده برای نقشه های همدید از سایت نوآ (NCEP/NCAR reanalysis 1) و تصاویر ماهواره ای از سایت سنجنده مودیس اخذ گردید. سپس با رویکرد محیطی به گردشی، سامانه های همدید با توجه به منشاء شکل گیری از چند روز قبل تا روز بارش برف شناسایی شد. نتایج نشان داد سه برف سنگین این ناحیه در اثر گسترش هماهنگ دو واچرخند دینامیکی-حرارتی سیبری و واچرخند اروپایی، بلوکینگ دو قطبی و پرفشار اروپایی ایجاد شده اند. همچنین بررسی پهنه برفی با بکارگیری تصاویر مودیس ماهواره ترآ نشان داد سه برف سنگین بیش از 70 درصد وسعت استان را در بر گرفته و به ترتیب 94/70، 44/90 و 46/81 مساحت استان گیلان را در سال های 2005، 2008 و 2017 پوشش داده اند.

    کلیدواژگان: الگوی همدید، محیطی- گردشی، برف سنگین، NDSI، استان گیلان
  • زهره مریانجی*، سهراب قائدی صفحات 173-186

    امروزه حوادث جاده ای یکی از مهمترین معضلات جهان و عامل مرگ زودرس افراد جامعه است . دربروز حوادث جاده ای عوامل متعددی نقش دارند. بررسی های صورت گرفته بیانگر نقش پررنگ وسهم قابل توجه عوامل اقلیمی بویژه یخبندان و لغزندگی معابر در رخداد حوادث ناگوار جاده ای می باشد، در بین مناطق ایران منطقه غرب  در زمینه واژگونی و لغزندگی خودروآمار بالایی ازخود نشان می دهد علت این امر می تواند ویژگی های اقلیمی و تعداد روزهای توام با یخبندان در این منطقه باشد. از این رو با توجه به اهمیت آن، در این مطالعه، باهدف شناخت رابطه بین مخاطره یخبندان و احتمال رخداد تصادفات جاده ای برون شهری به بررسی اطلاعات اقلیمی در طی یک دوره آماری 10ساله و ضریب اهمیت وضعیت یخبندان و تعداد روزهای آن با توجه به فراوانی احتمال رخداد تصادفات برون شهری در شهرستانهای منطقه همدان واقع در غرب ایران  پرداخته و در این راستا از دو مدل همبستگی و شبکه عصبی مصنوعی استفاده گردیده است. نتایج این تحقیق ضمن ارایه پهنه بندی تاریخ آغاز و خاتمه یخبندان و طول دوره آن در شش ماه سرد سال نشان داد همبستگی معناداری بین تعداد تصادفات برون شهری وتعداد روزهای یخبندان در جاده های کوهستانی استان وجود دارد بطوریکه شهرستان اسدآباد(با طول دوره یخبندان زیاد)  دارای بیشترین مقدار همبستگی(67/0) است. و مناطقی که طول دوره یخبندان کمتری دارند کمترین مقدار همبستگی را دارند.  نتایج شبکه عصبی برونداد بهتری از تخمین و پیش بینی متغیرهای بکار گرفته را نشان داد به طوری که ضریب تعیین مدل تا (508/0)  موارد رابه درستی پیش بینی نموده است. نتایج تحقیق در برنامه ریزی های محیطی و حمل و نقل میتواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: یخبندان، تصادفات برون شهری، استان همدان
  • کیومرث آذینی، رضوان قنبری موحد*، مهدی رحیمیان صفحات 187-204

    سیل ها از جمله مخاطرات طبیعی هستند که در مواردی منجر به پدیده هایی مخرب گشته و اثرات اجتماعی، اقتصادی و سلامتی هولناکی را بر جای می گذارند. در این میان جوامع روستایی به دلیل معیشت وابسته به تغییرات آب و هوایی بیشتر در معرض آسیب پذیری بیشتر قرار دارند. هدف این تحقیق بررسی اثرات سیل بر معیشت پایدار خانوارهای روستایی دهستان آبستان در شهرستان خرم آباد می باشد. جامعه آماری این تحقیق روستاهای دهستان آبستان است که با استفاده از فرمول کوکران 150 سرپرست خانوار به عنوان نمونه تعیین شدند. جهت انتخاب نمونه ها از  نمونه گیری احتمالی با روش تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخت بود. بهمنظور تدوین پرسشنامه، ابتدا مطالعات کتابخانه ای پیرامون موضوع توسط پژوهشگر انجام شد و سپس پرسشنامه ای بر اساس موضوع پژوهش و سرمایه های معیشتی طراحی گردید. داده ها به روش کمی با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی همچون آزمون t نمونه های زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج رتبه بندی سرمایه های معیشتی قبل و بعد از سیل نشان داد که سرمایه اجتماعی با بیشترین میانگین در رتبه اول قرار دارد و سرمایه انسانی با کمترین میانگین در رتبه آخر قرار دارد. بعلاوه نتایج مقایسه میانگین نشان داد که میانگین سرمایه مالی، اجتماعی، انسانی، فیزیکی و طبیعی در بعد از سیل کمتر از قبل سیل است. به عیارت دیگر وقوع سیل سبب کاهش ابعاد پنج گانه سرمایه های معیشتی روستاییان شده است. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، راهکارهایی جهت مدیریت ریسک و بحران سیل در جوامع روستایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: معیشت پایدار، سیل، سرمایه مالی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، دهستان آبستان
  • الهام زارع، حسن ستاری ساربانقلی*، آرش ثقفی اصل صفحات 205-227

    گردشگری شهری با کالبد شهر تعامل پیچیده ای دارد که گاهی این دو را نمی توان از هم تفکیک کرد. این ارتباط دو سویه و متقابل بوده، از یک طرف شهر با ظرفیت ها، خدمات و عناصر خود گردشگری را یاری می نماید و از طرف دیگر گردشگری باعث افزایش رونق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهر می شود. شکلی از گردشگری پایدار، خلاقیت شهری است. شکل گیری شهر خلاق و گردشگری خلاق از جدیدترین رویه های مدیریت موفق شهری در راستای جذب سرمایه های مادی و غیرمادی محسوب می شود. بر همین اساس هدف این پژوهش شناسایی پیشران های کالبدی موثر بر گردشگری شهر خلاق تبریز با رویکرد آینده پژوهی می باشد. روش تحقیق بصورت توصیفی - تحلیلی بوده و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی است. همچنین از 563660 خانوار موجود در شهر تبریز، 400 نفر سرپرست خانوار میان مناطق ده گانه از طریق فرمول کوکران به صورت تصادفی و نیز 15 نفر از کارشناسان و خبرگان شهری برای پرسشگری انتخاب شدند و در نهایت برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و  MICMAC استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که شاخص های مربوط به ابعاد زیرساخت و تجهیزات شهری، طبیعی و محیطی، فناوری، کالبد بنا و خدماتی - رفاهی به ترتیب با میانگین وزنی «835/0، 794/0، 745/0، 595/0 و 492/0»  بیشترین تاثیر را بر گردشگری خلاق شهر تبریز داشته اند. همچنین بر اساس مدل تحلیل مسیر، عوامل تاثیرگذار بر گردشگری خلاق شهر تبریز به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشخص گردیدند. و در نهایت تمامی عوامل کالبدی موثر بر گردشگری خلاق شهر تبریز به صورت اکتشافی (اثرات متقاطع) سطح بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: پیشران های کالبدی - فیزیکی، شهر خلاق، گردشگری خلاق، شهر تبریز
|
  • Hamed Mostalizadeh *, Mostafa Khabazi Chaloshtori Pages 1-22

    Today, urban management has evolved, and cities are being managed for the greater well-being of citizens. Urban management plays an important role in the success of urban development plans and projects. This issue is especially important in relation to sustainable development. In this regard, cities are considered as tourist destinations due to their natural, historical and other attractions, which have positive and negative economic and social effects, and ... follows, to create a balance in this area, it is necessary to provide management requirements for tourism development to provide a basis for the sustainability of the city. In this regard, the purpose of this study is to explain the management requirements for tourism development and its role in the sustainability of the city of Hamedan. The present research is fundamental, applied and has an interpretive and analytical nature and in terms of method, is in the group of qualitative and quantitative research. For data analysis, Grand Theory and Models (FBMW), Combined Model (FSORA, FCOPRAS), and Expert Choice software were used. The results in the qualitative part of the research showed that the requirements (integrated tourism management, promotion of decentralized approach (bottom to top), use of specialized forces, formulation of a specific legal framework, change of management view in the field of tourism, model design Compatible with the tourism environment of Hamedan), was suggested by experts, and among the requirements, the promotion of a decentralized approach (top-down) with a weight of 0.190, has the highest rank. Furthermore, in the quantitative part of the results of correlation test for the relationship between the two variables (management requirements and sustainability of Hamedan), showed that there is a significant and positive relationship between these two variables, and among the dimensions of stability studied, the economic dimension with the amount 71.11, social with a weight of 70.87, physical and environmental with a weight of 70.45, respectively, have the highest and lowest impact of the management requirements of tourism development.

    Keywords: ManagementRequirements, TourismDevelopment, Sustainability, Hamedan
  • Ahmad Pourahmad *, Alireza Sadeghi Pages 23-42

    In recent years, resilience has become a fixed concept in the analysis of dynamic systems. Also, this concept is widely used in dynamic spatial systems such as cities. Due to the fact that the urban areas located along the rivers have always been under the threat of flooding; Therefore, this article aims to investigate the resilience of districts 1, 2, 3, 5, and 22 of Tehran municipality located on the river course against floods. The current article is of an exploratory type, which was carried out with a descriptive-analytical method, to collect information from the library and survey method using a questionnaire, and to measure the resilience of selected localities, the factor analysis technique and the T-Test statistical test were performed using the SPSS software. The research findings show that the highest average value of 3.59 is related to the economic dimension and the lowest average value of 3.20 is related to the physical dimension. At the same time, the overall average level of resilience of the neighborhoods located on the rivers in areas 1, 2, 3, 5, and 22 of Tehran municipality is 3.39, a number lower than the theoretical average (4); Also, the findings of the research indicate that from the combination of 46 variables, ten factors have been identified, which explains 70.15% of the variance of the effective factors in the resilience of the neighborhoods located on the rivers in areas 1, 2, 3, 5, and 22 of Tehran municipality. Among these ten extracted factors, the economic and financial factor is the most important, and the first factor, with a specific value of 8.65 has been able to explain 18.81% of the research variance alone. Finally, the result of the present article shows that the physical dimension is very important in the resilience of the neighborhoods located on the rivers in areas 1, 2, 3, 5, and 22 of Tehran municipality; Because six of the ten factors: planning and preparation, recovery and self-organization, compliance with principles and laws, critical infrastructure, fortifications and vulnerability, and access to open and safe spaces and centers related to crisis management, are physical. These six factors together explain and interpret nearly half (49.60%) of all the effective factors in the resilience of the neighborhoods located on the rivers in areas 1, 2, 3, 5, and 22 of Tehran municipality.

    Keywords: Evaluation, resilience, flood, factor analysis, Tehran
  • Seyyed Alireza kouchaki*, Hamidreza bahrani, Saeed Gholami, Hamidreza Ameri Siahoee Pages 43-64

    The rapid growth of urbanization during the last four decades has caused the physical-physical space of the cities to expand and destroy their surrounding lands, which are often high-quality agricultural lands and gardens, and put them in their fabric and body. Although the city and urbanization itself are considered one of the most important indicators of welfare and social and economic development, its rapid growth can reduce the per capita enjoyment of many social and economic facilities, and in this way, its consequences in the form of a decrease in the level of quality life in different urban arenas. Considering that it is necessary to evaluate the process of urban expansion and to be aware of the patterns of land use changes and to apply its results in the future planning of the city, therefore, it requires a fundamental evaluation in this field, which has been attempted in this research. This can be done. And according to the purpose of the research, the statistical population evaluated by us is the heads of households living in the Nanle area of Sanandaj city. The data collection method in this research includes the library method and the cross-sectional survey method to extract the mentioned indicators from the Spss software of Vicor technique. And the Holsat model has been used. The results obtained from the final table of Vicor technique revealed that the economic components include job opportunities for all classes of society with a score of 0.916 as the most important influential component in raising the quality of life. and also the results of the Holsat model show that except in the environmental sector where the majority of the factors are hindering the improvement of the quality of life of citizens, in other sectors the majority of factors are the factors of the development of the quality of life of the citizens

    Keywords: Quality of life, Sanandajcity, urbanization, Holsatmodel, Spss
  • Arshia Allahyari, Majid Shahbazi *, Zohreh Torabi Pages 65-78

    Today, the importance of the Cityscape and City Image on the one hand and the developments of the last few decades in the materials and the variety of styles and the speed of construction on the other hand, have made it more necessary to pay attention to the facade and the organization of urban facades among contemporary architects and urban planners. Considering the tendency of citizens towards neoclassical style and the prevalence of so-called Roman facades in metropolises, especially Tehran metropolis, the current research aims to evaluate such facades and examines their impact on the quality of the Cityscape and City Image in Niavaran neighborhood of Tehran. This research, which is an applied research, based on library studies, observation and field observations, was prepared by a survey method. The analyzed indicators in two objective and subjective dimensions and functional, perceptual and visual components have been provided to the statistical sample in the form of questionnaires. The data analysis shows the impact of the research indicators on the quality of the Cityscape and City Image. This effectiveness in the objective dimension is much higher than the subjective dimension, so that the average ranking of the indicators of the objective dimension, except for the safety index (2.91), have all obtained values higher than (3). However, among the indices of the mental dimension, this value fluctuates between the numbers (3.2) and (3.6), and only the "balance and symmetry" index with an average rating of (4.3) has the highest score have given. The results of this research show that the view and appearance of the residents of the neighborhood and observing citizens have a greater impact on the quality of the Cityscape and City Image than what they conjure up in their minds. Therefore, paying attention to lighting, decorations, color, form and complexity of the facade is in the priority of their importance, and the indicators of identity and meaning, balance and symmetry, understanding of composition and harmony of the facade are placed in the last ranks of importance. But what seems essential in improving the quality of the Cityscape and City Image in Niavaran neighborhood is the need to simultaneously emphasize the functional, perceptual and visual components.

    Keywords: Cityscape, CityImage, Neoclassical style, Perceptual, Visualcomponent, Objective, subjectivedimension, Quality improvemen
  • Mohammad Bagheri Hareh Dasht *, Mehrdad Ramezanipour, Kia Bozorgmehr, Amina Haqzad Pages 79-94

    With the passage of time and lack of proper attention and maintenance, the old and worn-out fabric of the country's cities has suffered physical and functional wear and tear. Like these cities, Rasht has an old texture. This city is facing problems such as uneven road network width, severe wear and tear of residential buildings, small and very small parts. In this regard, the aim of the present research is to investigate the role of public participation in the renovation of the dilapidated fabric of Rasht city. It is a descriptive-analytical research method that uses documentary-library and field methods to collect information. The data collection tools of this research are questionnaires, interviews, observations, and field studies. The results obtained from the research showed that the examination of the value of usefulness (s) and the value of dissatisfaction (R) in the research indicators for area 2 of Rasht city (with the value of usefulness 0.389) shows that this area having the lowest The distance from the ideal point and with a value of 0.177, the lowest amount of regret (dissatisfaction) compared to other regions in the field of public participation, has assigned a high rank to improve the indicators of public participation in the direction of renovating worn-out structures.

    Keywords: People's participation, renovation, worn-outfabric, Rasht city
  • Manoucher Aghaei Hashjin, Nasrollah Molaee Hashjin *, Eisa Pourramazan Pages 95-114

    Rural development is a part of development programs in every country, which is used to transform the structure of rural society and can be considered an important factor in improving the living conditions of people, especially the low-income group in the village and their self-sufficiency. Considering the importance of the topic of this research, with the aim of identifying and analyzing the factors that prevent rural development, it seeks to provide appropriate solutions in the field of achieving rural development. The statistical population of the research is all the rural settlements of Khalkhal city (150 villages) located in the three sections of Khoresh Rostam, Shahroud and Markazi, which have been fully enumerated. The research method is descriptive-analytical and with the help of a questionnaire, information was collected in five environmental-ecological, social-cultural, economic, physical-spatial and meditative-institutional dimensions and analyzed with the help of SWOT method. The results showed that 34 factors inhibiting rural development were identified in the villages of Khalkhal city, and these factors were leveled based on the degree of importance and the results showed that 6 factors were at level one, 5 factors were at level two, 7 factors were at level three and 16 The factor is at the level of four importance. According to the important factors and with the help of a quantitative strategic planning matrix, factors such as: accurate identification of tourism resources, prevention of migrant workers, reduction of unemployment and especially seasonal unemployment at the city level are among the most important factors that focus on and efforts To fade or fade them, it accelerates the possibility of achieving rural development in the study area.

    Keywords: Inhibiting factors, ruraldevelopment, and Khalkhalcity
  • Amin Amini Kashani *, Mohammad Ali Keynejad, Azita Belali Oskoui Pages 115-138

    The expansion of consumerism has led to a change in the lifestyle of rural communities. One of the most important concerns in rural communities is the issue of the villagers' strong tendency towards consumerism in contrast to their nature of productionism. It also seems that the body of rural housing has undergone changes under the influence of rural consumerism. The present study intends to explain the impact of the expansion of consumerism on the housing pattern of rural areas in Kojoor by examining the relationship between the phenomenon of consumerism and the physical development of housing in rural areas of Kojoor. This research is descriptive-correlational in nature. The method of data collection was documentary and field through the distribution of questionnaires. The collected data were analyzed by SPSS software. After examining the normality of the data through Kolmogorov-Smirnov test, using Pearson correlation coefficient, the relationship between consumerism indicators (social and economic dimension) and physical development indicators of rural housing in Kojoor was examined. The results of the study showed that in total there is a correlation with a value of 0.874 between the two variables and this indicates the great impact of the effects of consumerism on the physical development of housing in the sample villages of Kojoor. Then, by examining the relationship between each of the two variables, the highest correlation was related to the relationship between "Pleasure and satisfaction" and the index "Quality of construction of rural housing" with Pearson statistic 0.923 and the lowest correlation is related to the relationship between "Diversity demand" index and "rural housing resilience" index with Pearson statistic is 0.439. As a result, there is a direct and relatively strong correlation between all indicators of consumerism and physical developments of rural housing.

    Keywords: Physical Developments, Housing pattern, Consumerism, Villagesof kojoor district
  • Mahdi Bazargan, Mohammad Rahim Rahnama *, Mohammad Ajza Shokouhi Pages 139-154

    The Tissues of the city is considered one of the elements of the urban form effective on the occurrence of theft crimes. Therefore, the current research seeks to investigate the effect of urban context on spatial-temporal patterns of robbery crimes in Mashhad. The research method is descriptive-analytical and based on spatial analysis models. The statistical population includes theft crimes in Mashhad in the period of 1390-1400. In order to analyze the data, Geoda and ArcGIS software and spatial-statistical models such as Moran's spatial autocorrelation and spatial-temporal cube model were used. The results of the research indicate that 58.9 percent of theft crimes have occurred in fine fabrics. In fact, uses with an area of 50-75 square meters have the highest amount of theft crimes. Investigating the effect of urban context classification on theft crimes showed that 60.43% of the thefts occurred in peripheral contexts (marginal areas of Mashhad city, areas 4, 5, 7, 15, 16 and parts of area 13). Also, 19/2% of crimes are in checkered patterns (localities located in the west of Mashhad), 14/6% in star patterns (the central part of the city and around the holy shrine of Razavi) and 5/7% in middle patterns (area 1 and parts of the region 2) has taken place. Investigating the spatial-temporal cube patterns of theft crimes in Mashhad city showed that in the peripheral contexts the pattern of theft crimes is of the type of new and scattered hot spots, which indicates the intensity of theft crimes in these areas, but in the checkered contexts, the pattern of crimes is of the type of cold spots is an increase that shows that theft crimes in these areas are increasing in recent years.

    Keywords: Urban Tissues, Spatioltemporalpatterns, theftcrimes, Mashhad
  • Sedigheh Ganji, Parviz Rezaei *, Amir Gandomkar, Alireza Abbasi Pages 155-172

    Extreme weather events cause serious problems in the normal course of human life due to their scope and time span. Heavy snowfall in the Guilan coastal plain is one of the most dangerous phenomena. In this research, three heavy snows in Guilan province during the statistical period of 1998 to 2018 (20 years) have been analyzed synoptically and satellite. For this purpose, snowfall data were obtained from the Meteorological Organization of Guilan Province, data used for synoptic maps from the NOAA site (NCEP/NCAR reanalysis 1) and satellite images from the Modis sensor site. Then, with the environmental to circulation approach, the synoptic systems were identified according to the origin of formation from a few days before to the day of snowfall. The results showed that three heavy snowfalls were caused by the coordinated expansion of two Siberian dynamic and thermal anticyclone and European anticyclone, bipolar blocking and European high pressure. Also, the study of the snow area by using the Terra satellite Modis images showed that three heavy snowfalls cover more than 70% of the province's area. Therefore, heavy snowfalls in 2005, 2008 and 2017 covered 70.94, 90.44 and 81.46 percent of Guilan province, respectively.

    Keywords: Synoptic pattern, Environment-Circulation, Heavy snowfall, NDSI, Guilan province
  • Zohreh Maryanaji *, Sohrab Ghaedi Pages 173-186

    Today, road accidents are one of the most important problems in the world and the cause of premature death of people in society. Many factors play a role in road accidents. The conducted studies show the strong and significant role of climatic factors, especially frost and slippery roads, in the occurrence of road accidents, among the regions of Iran, the western region shows a high number of vehicle overturning and sliding statistics, the reason for this can be the characteristics of climate and the number of days with frost in this region. Therefore, according to its importance, in this study, with the aim of knowing the relationship between the risk of frost and the possibility of road accidents in urban areas, the climatic information during a 10-year statistical period and the coefficient of the importance of the condition of frost and its number of days according to the frequency The probability of the occurrence of extra-urban accidents in the cities of Hamadan region located in the west of Iran was studied and in this regard two correlation models and artificial neural network were used. The results of this research, while presenting the zoning of the beginning and end of frost and its duration in the six cold months of the year, showed that there is a significant correlation between the number of accidents outside the city and the number of frosty days on the mountain roads of the province, such that Asadabad city (with a long frost period) It has the highest correlation value (0.67). And the regions with less ice age have the lowest correlation value. The results of the neural network showed a better output of estimating and predicting the used variables, so that the coefficient of determination of the model has correctly predicted up to (0.508). Research results in environmental and transportation planning can be useful.

    Keywords: Frost, suburbanaccidents, Hamadanprovince
  • Kiumarz Azini, Rezvan Ghanbari Movahed *, Mehdi Rahimian Pages 187-204

    Floods are one of the natural hazards that in some cases lead to destructive phenomena and leave terrible social, economic and health effects. Meanwhile, rural communities are more vulnerable due to climate change-dependent livelihoods. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of floods on sustainable livelihoods of rural households in Abestan rural area in Khorramabad Township. The statistical population of this study includes all heads of rural households living in the villages of Abestan rural area, which according to the statistics of Lorestan Agricultural Jihad, their number is 2340 households. Using Cochran's formula, the sample size of 150 households was determined. To select the samples, probabilistic random sampling was used. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics such as t-test of paired samples. The results of ranking livelihood capital before and after the flood showed that social capital is in the first place with the highest average and human capital is in the last place with the lowest average. In addition, the results of the comparison of the average showed that the average financial, social, human, physical and natural capital in the post-flood is lower than pre- flood. In other words, the occurrence of floods has reduced the five dimensions of the living capital of the rural households. According to the results of this study, solutions for flood risk management and crisis in rural communities have been presented.

    Keywords: Sustainable livelihood, flood, financial capital, human capital, socialcapital, Lorestan
  • Elham Zare, Hasan Sattari Sarbangholi *, Arash Saghafi Asl Pages 205-227

    Urban tourism has a complex interaction with the city body, which sometimes cannot be separated. This relationship is two-way and mutual, on the one hand, the city helps tourism with its capacities, services and elements, and on the other hand, tourism increases the economic, social and cultural prosperity of the city. A form of sustainable tourism is urban creativity. The formation of a creative city and creative tourism is one of the latest successful urban management practices in order to attract material and non-material capital. Based on this, the aim of this research is to identify the physical drivers effective on tourism in the creative city of Tabriz with a future research approach. The research method is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. The data collection method is library and field. Also, out of 563,660 households in Tabriz city, 400 heads of households among ten regions were randomly selected through Cochran's formula, and 15 urban experts were selected for questioning, and finally SPSS and MICMAC software were used for data analysis. The results of the research showed that the indicators related to the dimensions of urban infrastructure and equipment, natural and environmental, technology, building body and service-welfare, respectively, with a weighted average of 0.835, 0.794, 0.745, 0.595 and 0.492. "Had the greatest impact on the creative tourism of Tabriz city. Also, based on the path analysis model, the factors influencing the creative tourism of Tabriz city were determined directly and indirectly. And finally, all the physical factors affecting the creative tourism of Tabriz city were leveled in an exploratory way (intersectional effects).

    Keywords: Physical-physical drivers, creative city, creativetourism, Tabriz city