فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 39 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهادر زارعی، سعید قربانی*، حامد حکمت آرا صفحات 1-29
    هدف

    پس از گذشت سال ها از شروع ناآرامی های سال 2011 در سوریه، بدون داشتن چشم اندازی شفاف از آینده تحولات در این کشور، امکان برنامه ریزی جهت مدیریت و اتمام این بحران وجود نخواهد داشت. در میان بازیگران متعدد و تاثیرگذار سطح منطقه ای، عربستان سعودی به سبب حضور پررنگ خود، از نخستین روزهای ناآرامی در سوریه و همچنین نفوذ نسبتا زیاد بر سایر کنشگران منطقه ای و داخلی، از اهمیت فراوانی برخوردار است. این نوشتار کوشیده است، ضمن ارایه تحلیلی جامع از روند اقدامات و رویکردهای پیشین عربستان در قبال بحران سوریه، آینده سیاست های این کشور را در قبال بحران سوریه ترسیم کند و بر مبنای اصول حاکم بر آینده پژوهی، محتمل ترین سناریو را برای آینده رویکرد عربستان در سوریه بدست آورد.

    روش

    پژوهش حاضر از روش توصیفی - تحلیلی، رویکرد آینده پژوهی و روش سناریوسازی برای بررسی موضوع بهره می برد و سیاست عربستان در قبال تحولات سوریه، علل و اهداف اتخاذ این سیاست ها را از این رهگذر مورد موشکافی قرار می دهد.

    یافته ها

    سیاست های عربستان سعودی در قبال بحران سوریه، به عنوان یکی از عوامل اصلی تداوم این بحران در گذشته، حال حاضر و آینده شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

     این مقاله، با بررسی پیشران ها و عوامل بازدارنده موثر، ادامه روند تهاجمی فعلی که از طریق نوعی بازدارندگی شبکه ای دنبال می شود را به عنوان محتمل ترین سناریو برای آینده سیاست های عربستان در قبال بحران سوریه معرفی می کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بازدارندگی شبکه ای، سناریوسازی، سوریه، عربستان سعودی
  • مختار زیبایی، زنیره نصری، فرزاد رستمی* صفحات 31-62
    هدف

    با توجه به مصالحه نسبی و پنهانی روابط اعراب و اسراییل در گذشته و در نهایت، آشکارسازی این رابطه در سال 2020، به نظر می رسد، تحول شکل گرفته در قالب فرآیند عادی سازی مناسبات اعراب و اسراییل، معادلات امنیت منطقه ای را دستخوش تغییراتی نماید. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال بررسی پیامدهای عادی سازی مناسبات اعراب و اسراییل بر محیط امنیتی ایران است.

    روش

    روش مورد استفاده، توصیفی - تحلیلی است که با کاربست نظریه مجموعه امنیتی منطقه ای، در پی پاسخ به این سوال است که توسعه مناسبات اعراب و اسراییل، چه تاثیر و پیامدی بر محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران داشته است؟

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد، توسعه مناسبات اعراب، اسراییل و اهداف آن ها از عادی سازی مناسبات، پیامدهایی اساسی بر محیط امنیتی منطقه ای ایران؛ چون بر هم خوردن ساختار توازن قدرت در منطقه و شکل گیری فرآیند موازنه تهدید نوین منطقه ای علیه ایران، عدم شکل گیری رژیم و ترتیبات امنیتی پایدار در منطقه، رشد گروه های رادیکال و افراطی در منطقه، توسعه و گسترش حضور و نفوذ آمریکا و شکل دادن به یک نظم پساداعشی در غیاب ایران داشته است. 

    نتیجه گیری

    فرآیند عادی سازی مناسبات اعراب و اسراییل، علاوه بر آن که تحولاتی ملموس در معادلات امنیتی منطقه به صورت ساختاری ایجاد خواهد کرد، به صورت خاص با توجه به اهداف هریک از توسعه مناسبات خود با یکدیگر، پیامدهای نوینی بر محیط امنیتی ج. ا. ایران خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ایران، اعراب، اسرائیل، مجموعه امنیتی، محیط امنیتی ایران
  • مهدی هدایتی شهیدانی*، محمدرضا بابایی صفحات 63-84
    هدف

    امارات متحده بعد از قیام های عربی به طور فزاینده ای تلاش کرد، نقش موثری را در مناسبات قدرت منطقه ای ایفا کند. این کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقتصاد متکی بر تجارت به دنبال بسط نفوذ سیاسی و نظامی در حوزه های مختلف منطقه می باشد. برای مشروعیت بخشی به این اهداف، ابوظبی سیاست همسویی با قدرت های جهانی را در دستور کار خود قرار داد. تا جایی که برای مقابله با رقبای منطقه ای و برون رفت از پیامدهای اقتصادی سیاست های منطقه ای خود، سیاست عادی سازی روابط با اسراییل را در پیش گرفت. بنابراین هدف اصلی مقاله، پاسخ به این پرسش است که عوامل تاثیرگذار در تغییر استراتژی سیاست خارجی امارات متحده عربی بعد از ناآرامی های جهان عرب چه عواملی هستند؟

    روش

    برای نیل به اهداف پژوهش و پاسخ به پرسش مورد نظر، تلاش شده است تا دگرگونی های سیاست خارجی امارات متحده با روش توصیفی -  تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به آزمون گذاشته شود.

    یافته ها

     انقلاب های عربی و تحولات بعد از آن، زمینه را برای موج جدیدی از دوران گذار سیاسی در منطقه فراهم آورد. امارات متحده به دلیل ساختار سیاسی محافظه کارانه، در مقابل گذار سیاسی در منطقه قرار گرفت. در این برهه زمانی، این کشور سیاست خارجی متفاوتی را از زمان استقلال در پیش گرفت. ناکامی بسیاری از قیام های عربی، منطقه را وارد بحران های جدیدی نمود و این امر، فرصت لازم را برای امارات فراهم کرد تا اهداف سیاسی خود را در منطقه با رویکردی تهاجمی پیگیری کند.  

    نتیجه گیری

     اگرچه امارات متحده، با حمایت از بازماندگان رژیم های سابق و احزاب ملی گرای سکولار، به مقابله با موج اسلام سیاسی بعد از بهار عربی پرداخت و در مقطعی هم تلاش کرد برای نفوذ منطقه ای خود، مسیر مستقلی از هم پیمانانی همچون سعودی ها در پیش بگیرد، اما گزینش سیاست عادی سازی روابط با اسراییل، زمینه ناپایداری گسترده ای را در سیاست خارجی این کشور ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، قیام های عربی، نفوذ منطقه ای، سیاست عادی سازی
  • مهدی جاودانی مقدم*، علی محسنی صفحات 85-106
    هدف

    این مقاله تلاش می کند تا با اشاره به وضعیت سیاسی -  اجتماعی مسلمانان فرانسه و دیدگاه های متفاوت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سه نسل مسلمانان این کشور و همچنین ارزیابی سیاست های دولت فرانسه در قبال آنان، به علل تشدید بحران هویت در میان مسلمانان فرانسه و تعامل متقابل آنان و دولت این کشور که از یک سو زمینه رشد تروریسم و از سوی دیگر تشدید اسلام هراسی را در فرانسه به وجود آورده است، بپردازد.

    روش شناسی

     این مقاله بر اساس روش توصیفی -  تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است.

    یافته ها

    زمینه های محیطی و روان شناختی هویت یابی در میان نسل های دوم و سوم مسلمانان فرانسه و رقابت میان سنت گرایی قومی و ملی با ادغام گرایی در اسلام اروپایی و یا گزینه سوم؛ یعنی افراط گرایی و بنیادگرایی، مهم ترین علل تشدید بحران هویت در میان مسلمانان این کشور بوده که به تعمیق شکاف هویت مبتنی بر لاییسیته و ارزش های اسلامی آنان منجر شده است.

    نتیجه گیری

    مسلمانان فرانسه، یکی از بزرگترین جوامع مسلمان در اروپا به حساب می آیند که وضعیت زیست سیاسی -  اجتماعی شان، نشان دهنده محدودیت ها و مشکلات بسیار فراروی آنان است. در این شرایط، ناکامی سیاست همسان سازی دولت فرانسه در بازسازی اسلام اروپایی و حملات تروریستی اخیر در این کشور، بر چالش هویت یابی جوانان مسلمان در میان نسل ها و قرایت سه گانه اسلامی از سنت گرایی قومی تا گرایش به اسلام سکولار و بنیادگرایی اسلامی، دامن زده است. این شرایط، در بستر و زمینه ای اجتماعی و هویتی، به بازتولید سیاست ها و اقدامات رادیکال از سوی دولت، شهروندان فرانسوی و مسلمان این کشور منجر می شود.

    کلیدواژگان: اسلام، مسلمانان، اسلام اروپایی، بنیادگرایی اسلامی، فرانسه
  • میلاد لطفی*، مرتضی نورمحمدی صفحات 107-131
    هدف

    هدف این مقاله بررسی علل و ریشه های درونی استمرار بحران در کشور یمن است. درواقع، در این مقاله سعی شده است با استفاده از چارچوب نظری منازعه ی طولانی مدت اجتماعی عوامل مختلف درونی در استمرار بحران در یمن مورد واکاوی قرار گیرد.

    روش

    روش این مقاله از نوع تحلیلی-توصیفی بوده و با روش مذکور به تحلیل داده های جمع آوری شده از منابع کتابخانه ای و مقالات داخلی و خارجی پرداخته ایم.

    یافته ها

     یافته ها نشان می دهد که استمرار بحران در یمن باوجود نقش عوامل بین المللی و منطقه ای در آن، با مسایل درونی آن با محوریت مسئله ی هویت نیز مرتبط است. درواقع، عوامل مختلف داخلی چون تعارض شدید میان بازیگران هویتی در پرتو عدم پاسخ به نیازهای مادی و معنوی آن ها توسط دولت و به تبع آن تقویت دولتی حامی پرور و قبیله محور در یمن قبل از بحران فعلی موجب تشدید تعارض میان گرو های هویتی و بازیگران داخلی شده و به تبع آن با کلید خوردن بحران و جنگ در جامعه ی کمتر توسعه یافته ی یمن منازعه ای طولانی مدت با محوریت مسایل هویتی در یمن موجب از هم گسیختگی جامعه ی یمن شده و زمینه برای استمرار بحران در آن فراهم آمد.

    نتیجه گیری

     به نظر می آید که موضوع استمرار بحران در یمن می تواند در قالب سه متغیر تشدید تعارضات هویتی، حاکم بودن دولتی اقتدارگرا و توسعه نیافتگی حاد در جامعه تعریف شود. در این قالب متغیر دولت اقتدارگرا بر دو متغیر دیگر تاثیر مستقیم می گذارد. درواقع، دولت اقتدارگرا هم با سیاست های حمایت طلبانه ی خود و عدم پاسخ به نیازهای هویتی دیگر بازیگران هویتی، تعارض میان بازیگران هویتی را تشدید می کند و هم با سیاست های منفعت طلبانه ی خود روند حرکت به سمت توسعه را خنثی می کند. درنتیجه در چنین جامعه ای اگر بحران و یا یک جنگ ملی و بین المللی به وقوع بپیوندد؛ فروکش کردن آن جنگ و بحران کار دشواری خواهد بود.

    کلیدواژگان: بحران یمن، منازعه ی طولانی مدت اجتماعی، تقابل قومیتی و مذهبی، عدم رفع نیازهای انسانی، پیوندهای بین المللی
  • مسعود تیموری*، محمدرحیم عیوضی، سوسن صفاوردی، علی اکبر امینی صفحات 133-159
    هدف

    هدف پژوهش، شناسایی سیاست ها و اهداف آمریکا از گسترش دموکراسی آمریکایی در کشورهای اسلامی منطقه خاورمیانه و تبیین تعارض و تضاد دموکراسی سازی آمریکا در این کشورها با اندیشه و مفهوم دموکراسی است.

    روش

    چارچوب نظری پژوهش، ریالیسم، ریالیسم تهاجمی است. روش شناسی تحقیق، انتقادی و از نوع کیفی و تجزیه داده های جمع آوری شده، براساس روش تحلیلی -  توصیفی است.

    یافته ها

    مهم ترین یافته های علمی پژوهش ، بر اساس سوال اصلی تحقیق که چگونه گسترش دموکراسی آمریکایی در کشورهای اسلامی منطقه خاورمیانه  قابل ارزیابی است؟ عبارت است از این که برخی سیاست ها و اهداف راهبردی و بلندمدت آمریکا؛ از جمله نظامی گری، جنگ طلبی، جهانی سازی، امپریالیسم، استعمار و استثمار ملت های منطقه، ایجاد تفرقه و درگیری بین آن ها، ایجاد و گسترش تروریسم، ناامنی، کشتار، وحشت، خشونت و نابودی مخالفان، تامین و تضمین منافع آمریکا، توسعه و گسترش فرهنگ آمریکایی، سکولاریزم واقتصاد سرمایه داری سازمان یافته انحصاری، مدیریت بحران های خودساخته، در پوشش پروژه ایجاد و گسترش دموکراسی آمریکایی با استفاده از قدرت سخت افزاری و نرم افزاری در راستای هژمونی و سلطه مطلق و نظم نوین جهانی موردنظر آمریکا در کشورهای اسلامی منطقه خاورمیانه دنبال می شود.

    نتیجه گیری

    دموکراسی را نمی توان صادر کرد. دموکراسی واقعی یک شکل نیست، بلکه یک مرحله از رشد و استقلال جامعه است که جامعه را باید برای رسیدن به آن درجه تربیت نمود. تا زمانی که یک ملت با شناخت کافی و اراده لازم خود در یک جامعه مدنی، در این راه گام برندارند، حکومت مردمی غیرممکن و محال است. بنابراین دموکراسی آمریکایی در کشورهای اسلامی منطقه خاورمیانه، از طریق یک جانبه گرایی، نظامی گری، جنگ طلبی ، جهانی سازی، امپریالیسم، استعمار، استثمار، تفرقه و... ایجاد نخواهد شد.

    کلیدواژگان: دموکراسی، آمریکا، خاورمیانه، اسلام، یازده سپتامبر، تروریسم
|
  • Bahador Zarei, Saeed Ghorbani *, Hamed Hekmatara Pages 1-29
    Objective

    Years after the outbreak of 2011 unrests in Syria and without a clear vision of the future of developments in this country, it will not be possible to plan for managing and ending this crisis. Among many various influential actors at the regional level, Saudi Arabia has had a great importance due to its strong presence since the very first days of the unrests in Syria as well as its relatively large influence on other regional and domestic actors. This article tries to provide a comprehensive analysis of the course of Saudi Arabia's previous actions and approaches in the Syrian crisis and to show future of Saudi policies towards the crisis. The article will then tries to offer most probable scenarios for the future of Saudi Arabian policies based on the principles of future studies.

    Method

    The present study employs descriptive-analytical method, futures studies approach and scenario-making method to study and examine the issue. Taking advantages of these approaches and methods, the article scrutinizes Saudi policies in Syrian crisis as well as reasons and objectives behind each of which.

    Findings

    Saudi Arabia's policies towards the Syrian crisis have been identified as a crucial factor in continuation of this crisis in the past, present and future.

    Conclusion

    Taking all factors and effective deterrents into account, this article introduces continuation of the current offensive policy pursued by a kind of network deterrence as the most probable scenario for the future of Saudi policies in the Syrian crisis.

    Keywords: Futures Studies, Network Deterrence, Saudi Arabia, Scenario Making, Syria
  • Mokhtar Zibaee, Zanire Nasri, Farzad Rostami * Pages 31-62
    Objective

    Given the relative and covert reconciliation of Arab-Israeli relations in the past and finally the revelation of this relationship in 2020, it seems that the change in the process of normalization of Arab-Israeli relations will change the regional security equations. Accordingly, the present study seeks to investigate the consequences of the normalization of Arab-Israeli relations on Iran's security environment.

    Method

    The method used is descriptive-analytical, which seeks to answer the question by applying the theory of regional security complex, what effect has the development of Arab-Israeli relations had on the security environment of the Islamic Republic of Iran?

    Findings

    The findings show that the development of Arab-Israeli relations and their goals of normalizing relations have major consequences for Iran's regional security environment, such as the disruption of the balance of power structure in the region and the formation of a new regional threat balance process, the non-formation of a stable regime and stable security forces in the region, the growth of radical and extremist groups in the region, the development and expansion of the US presence and influence, and the formation of a post-ISIS order in the absence of Iran.

    Conclusion

    In addition to creating tangible changes in the security equations of the region structurally, specifically with regard to the goals of mutual development of relations, the process of normalization of Arab-Israeli relations will have new consequences on the security environment of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Iran, Arabs, Israel, Regional Security Complex, Iran Security Environment
  • Mehdi Hedayati Shahidani *, Mohammadreza Babaei Pages 63-84
    Objective

    After the Arab uprisings, the UAE increasingly sought to play an effective role in regional power relations. Due to its geographical location and trade-based economy, it seeks to expand its political and military influence in various areas of the region. To legitimize these goals, Abu Dhabi put the policy of aligning with world powers on its agenda. To the extent that it pursued a policy of normalizing relations with Israel in order to confront its regional rivals and to overcome the economic consequences of its regional policies. Therefore, the main purpose of this article is to answer the question: what are the factors influencing the change in the foreign policy strategy of the UAE after the unrest in the Arab world?

    Method

    In order to achieve the objectives of the research and answer the question, an attempt has been made to test the changes in the foreign policy of the United Arab Emirates by a descriptive-analytical method and using library resources.

    Findings

    The Arab revolutions and subsequent developments paved the way for a new wave of political transition in the region. The UAE faced a political transition in the region due to its conservative political structure. At this time, the country pursued a different foreign policy since independence. The failure of many Arab uprisings plunged the region into new crises, which provided an opportunity for the UAE to pursue its political goals in the region with an aggressive approach.

    Conclusion

    Although the UAE, with the support of the remnants of former regimes and secular nationalist parties, confronted the wave of post-Arab Spring political Islam and at some point sought an independent path of influence from allies such as the Saudis, the policy choice of the normalization of relations with the Zionist regime has created a context of widespread instability in the country's foreign policy.

    Keywords: UAE, Arab Uprisings, Regional Influence, Normalization Policy. Article Type: Research
  • Mahdi Javdani Moqaddam *, Ali Mohseni Pages 85-106
    Objective

    This article seeks to address the socio-political situation of French Muslims and the different political, social and cultural perspectives of the three generations of Muslims in this country, as well as to evaluate the French government's policies towards them, due to the escalation of identity crisis among French Muslims. This interaction has created the ground for the growth of terrorism and the intensification of Islamophobia in France.

    Method

    This article is based on descriptive-analytical method by using library and internet resources.

    Findings

    Environmental and psychological contexts of identification among the second and third generations of French Muslims and the competition between ethnic and national traditionalism with integration in European Islam or the third option, extremism and fundamentalism, are the most important causes of the identity crisis among the Muslims. This issue has led to the deepening of the identity gap based on their secularism and Islamic values.

    Conclusion

    French Muslims are one of the largest Muslim communities in Europe, whose socio-political status reflects the limitations and problems they face. In this context, the failure of the French government's assimilation policy in the reconstruction of European Islam and the recent terrorist attacks in this country challenge the identification of Muslim youth among generations and the triple Islamic reading from ethnic traditionalism to secular Islam and Islamic fundamentalism. These conditions, in a social and identity context, lead to the reproduction of radical policies and actions by the government, French citizens and Muslims of this country.

    Keywords: Islam, Muslims, European Islam, Islamic Fundamentalism, France
  • Milad Lotfi *, Morteza Noormohammadi Pages 107-131
    Objective

    The purpose of this article is to examine the internal causes and roots of the continuation of the crisis in Yemen. In fact, this article tries to analyze the various internal factors in the continuation of the crisis in Yemen using the theoretical framework of protracted social conflict.

    Method

    The method of this article is analytical-descriptive and with this method we have analyzed the data collected from library sources and articles.                                     

    Results

    The findings show that despite the role of international and regional factors in the continuation of the crisis in Yemen, various internal political, social and cultural factors have contributed to the prolongation of the crisis in Yemen. The continuation of the crisis in Yemen seems to be related to its internal issues and to the centrality of the identity issue. Indeed, various internal factors such as the intense conflict between identity actors under the government's failure to respond to their material and spiritual needs and the consequent strengthening of a supportive and tribal government in Yemen before the current crisis exacerbated the conflict between identity groups and domestic actors. The start of the recent crisis and war as well as a long-running conflict over identity issues in Yemen have caused the disintegration of Yemeni society and paved the way for the crisis to continue.

    Conclusion

    It seems that the issue of the continuation of the crisis in Yemen can be defined in the form of three variables: the intensification of identity conflicts, the rule of an authoritarian state and the acute underdevelopment in Yemeni society. In this context, the variable of authoritarian government has a direct effect on the other two variables. In fact, the authoritarian state intensifies the conflict between identity actors both by its protectionist policies and by not responding to the identity needs of other identity actors, and by its utilitarian policies it neutralizes the process of moving towards development. As a result, in such a society, if a crisis or a national and international war occurs, it will be difficult to reduce that war and crisis.

    Keywords: Yemen crisis, Protracted Social Conflict, Ethnic, Religious Conflict, Failure to Meet Human Needs, International Relations
  • Masoud Teymouri *, MohammadRahim Eivazi, Sousan Safaverdi, Aliakbar Amini Pages 133-159
    Objective

    The purpose of this study is to identify US policies and objectives of the expansion of American democracy in the Islamic countries of the Middle East, and to explain the conflict between American democratization in these countries and the idea and concept of democracy.

    Method

    The theoretical framework of the research is "realism" and aggressive realism and research methodology is critical. The research method is qualitative and the analysis of collected data is based on analytical-descriptive method.

    Findings

    The most important scientific findings of the research are based on the main research question: How can the spread of American democracy in the Islamic countries of the Middle East be evaluated? Some of the strategic and long-term policies and goals of the United States- including militarism, warlordism, globalization, imperialism, colonization and exploitation of the nations of the region and creating divisions and conflicts between them, creating and spreading terrorism, insecurity, killing, terror, violence and destruction of the opposition, securing US interests, development of American culture, secularism, and the monopolized organized capitalist economy, and self-made crisis management- are pursued through the project of the creation and expansion of American democracy using the power of hardware and software in the direction of hegemony and absolute domination and the new world order that the United States seeks in the Islamic countries of the Middle East. 

    Conclusion

    Democracy cannot be exported; True democracy is not a form, but a stage in the growth and independence of society that society must be educated to achieve. Unless a nation with sufficient knowledge and will in a civil society steps in this direction, a people's government is impossible. Therefore, American democracy in the Islamic countries of the Middle East will not be established through unilateralism, militarism, belligerence, globalization, imperialism, colonialism, exploitation, division, and so on.

    Keywords: Democracy, America, Middle East, Islam, 9, 11, Terrorism