فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 8 (پیاپی 65، آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/02
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سحر ملت خواه، مجتبی حقانی زمیدانی، سمانه خزاعی، حسین ایلانلو* صفحات 1-12

    همه گیری COVID-19 و پیامدهای بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی حاصل از آن تغییرات چشمگیری را در زندگی روزمره خانواده ها و زوجین رقم زده است. این پژوهش با هدف بررسی مولفه های انطباق پذیری زوجین در بحران پاندومی کرونا انجام شد. پژوهش حاضر از نوع کیفی و با روش پدیدارشناختی توصیفی انجام شد. مشارکت کنندگان پژوهش 12 زوج از زوجین سازگار منطقه 1 شهرستان زنجان در سه ماهه بهار 1399 بودند که بر اساس روش هدفمند ملاکی، انتخاب و نمونه گیری تا حد اشباع اطلاعات، ادامه یافت. گردآوری داده ها، از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته و عمیق بر روی نوار ضبط و تمامی محتوا (کلمه به کلمه) بر روی کاغذ آورده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. درمجموع از تعداد 12 مصاحبه، 362 کد اولیه، 28 مفهوم اولیه، 10 مضمون فرعی و 4 مضمون اصلی شامل"پویایی های تعاملی"، "پاسخگو بودن"،"انسجام" و"یکپارچگی" استخراج شد.  نتایج این مطالعه نشان داد اگرچه بحران ویروس کرونا، بهزیستی زناشویی را تحت تاثیر قرار داده؛ اما پیامدهای مثبتی در انگیزه زوجین برای حفاظت از روابط خود ایجاد نموده است که با افزایش این مولفه های مثبت، شاهد شکوفایی تعاملات آنها خواهیم بود.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، زوجین، کووید- 19، مطالعه پدیدارشناسی
  • مریم سیاوش آبکنار، پریسا سراج محمدی، سودا محمدحسینی* صفحات 13-22

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودتنظیم گری و کنترل عواطف در نوجوانان دارای رفتارهای پرخطر انجام شد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر در مقطع متوسطه دوره دوم در شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. نمونه پژوهشی شامل 30 نفر از جامعه آماری مذکور بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه (آزمایش 15 نفر و گروه کنترل 15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 75 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند. به منظور گردآوری داده ها در پیش آزمون و پس آزمون از مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (سلیمانی نسب و همکاران، 1397)، مقیاس کنترل عواطف (ویلیامز و همکاران، 1997) و پرسشنامه خودتنظیم گری بوفارد (بوفارد و همکاران، 1995) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) صورت گرفت. یافته ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر بهبود خودتنظیم گری (01/0P<، 11/23=F) و کنترل عواطف (01/0P<، 94/18=F) در نوجوانان دارای رفتارهای پرخطر داشت. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان نمود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند به عنوان یک مداخله موثر به منظور بهبود خودتنظیمی و کنترل عواطف در نوجوانان دارای رفتارهای پرخطر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خودتنظیم گری، کنترل عواطف، رفتارهای پرخطر، نوجوان
  • رسول عابدان زاده*، سید محمدرضا موسوی، نیلوفر جعفری گندمانی صفحات 23-32

    علاوه بر آمادگی بدنی، عوامل روان‏شناختی می‏توانند تاثیر فراوانی بر عملکرد ورزشی بگذارد. بررسی و درک این عوامل نیز می‏تواند احتمال موفقیت ورزشکاران را افزایش دهد. بدین جهت، هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین استحکام روانی، جو انگیزشی ادراک شده و هدف‏مداری در میان ورزشکاران حرفه‏ای بود. روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه ورزشکاران حرفه ای شرکت کننده در تیم های مختلف ورزشی دانشگاه شهید چمران اهواز بود. 120 ورزشکار از رشته های تیمی به روش در دسترس انتخاب شدند. تمام شرکت کنندگان پرسش‏نامه استحکام روانی (شیرد، گلبی و ورسچ، 2009)، پرسش‏نامه جو انگیزشی ادراک شده (سایفرز، دودا و چی، 1992) و مقیاس هدف مداری در فعالیت بدنی (پتریک و مارکلند، 2008) را تکمیل نمودند. تحلیل داده ها توسط مدل یابی معادلات ساختاری و در سطح معناداری 05/0 ≥P انجام شدند. نتایج نشان داد که جو انگیزشی مهارتی تاثیر معنادار و مثبتی بر استحکام روانی (006/0=P) و انتخاب اهداف تکلیف مدار (0001/0=P) و خودمدار (0001/0=P) داشت. علاوه بر این، بین جو انگیزشی عملکردی و تکلیف‏مداری (043/0=P) رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. همچنین رابطه مثبت و معنا داری بین اهداف تکلیف مدار (012/0=P) و خودمدار (014/0=P) و استحکام روانی وجود داشت. با توجه به یافته های حاضر، پیشنهاد می شود مربیان و روانشناسان ورزشی در تمرینات و مسابقات، جوی مهارتی برای ورزشکاران ایجاد کرده و بر هدف مداری ورزشکاران نیز تاکید کنند.

    کلیدواژگان: استحکام روانی، جو انگیزشی ادراک شده، هدف مداری
  • امیر قربان پور لفمجانی* صفحات 33-44

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان از آموزش مجازی در دوران همه گیری کووید 19 انجام شد. روش تحقیق حاضر کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. مشارکت کنندگان 21 نفر بودند که از طریق نمونه گیری  هدفمند  انتخاب و مصاحبه نیمه ساختاریافته با آنها تا سر حد اشباع نظری ادامه یافت. مصاحبه ها به شیوه تحلیل مضمون تحلیل شدند. مضامین فرعی به دست آمده حول دو مضمون اصلی حال و هوای فراگیران (بهره وری کم، فقدان انگیزه، تنگنای زمانی،تجربه، فرصت یادگیری، راحت طلبی، امنیت روانی و استرس) و بستر یادگیری (کیفیت تدریس پایین، فقدان تنوع ابزار آموزشی و فقدان تعامل رودر رو با دانشجویان و دسترسی) برساخته شد. با توجه به مضمون های فرعی و اصلی برساختی، پیشنهاد می شود مدیران آموزشی دانشگاه ها این موارد را در دستور کار قرار دهند و با طراحی روش هایی به منظور رفع نواقص این شیوه، زمینه را برای ارتقای یادگیری و آموزش فراگیران فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانشجویان، کووید 19، تجربه زیسته
  • عطا طهرانچی، سمیرا سلیمانی، حسین کارشکی* صفحات 45-56

    مقیاس نگرش های ناکارآمد بیست و چهار سوالی نسخه کوتاه شده مقیاسی به همین نام است که برای ارزیابی نگرش های منفی افسرده ساز مورد استفاده قرار می گیرد. با وجودی که این مقیاس در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار گرفته است تاکنون در ایران اعتباریابی نشده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روانسنجی فرم کوتاه مقیاس نگرش های ناکارآمد است. روش پژوهش، از نوع اعتباریابی و همبستگی است. جامعه آماری شامل همه دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برخی دانشگاه های مشهد و نیشابور در سال 96 بودند. روش انتخاب نمونه، تصادفی طبقه بندی شده بود بدین منظور نمونه ای به حجم 1416 دانشجو انتخاب شدند.  پرسشنامه های نگرش های ناکارآمد DAS-24  (پاور و همکاران، 1994) و شکوفایی HFQ (سلیمانی و همکاران، 1396) توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. برای تعیین همسانی درونی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ و برای تعیین ساختار عاملی آن تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. اعتبار واگرا از طریق همبستگی بین عوامل مرتبط با شکوفایی و نگرش های ناکارآمد مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که همبستگی نگرش های ناکارآمد با زیر مقیاس های شکوفایی معنی دار و منفی است (01/0>p). محاسبه همسانی درونی برای نگرش های ناکارآمد نیز در پژوهش حاضر آلفای 60/0 را به دست داد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل سه عاملی شامل دستاوردگرایی، خودکنترلی و وابستگی برازش دارد. بر اساس نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که فرم 24 گویه ای پرسشنامه نگرش های ناکارآمد در دانشجویان ایرانی از روایی و پایایی کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: دستاوردگرایی، وابستگی، خودکنترلی، نگرش های ناکارآمد، شکوفایی
  • امیرحسین صادقی، میلاد شیرخانی، مسعود رضوان حسن آباد، احمد عاشوری، درسا مظاهری اسدی* صفحات 57-68

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین سبک های دلبستگی و اضطراب حالت افراد در دوران همه گیری این ویروس است. طرح کلی پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش 370 نفر بزرگ سالان ایرانی بودند که به روش در دسترس عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور بررسی متغیرها از پرسشنامه های اضطراب حالت- صفت اسپیلبرگر (1970، STAI)، مقیاس دشواری های تنظیم هیجانی گرتز و رویمر (2004، DERS) و دلبستگی کولینز و رید (1990، RAAS) استفاده گردید. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد دلبستگی اجتنابی به ترتیب با اندازه اثرهای 08/-0، 10/0- اثر مستقیم و واسطه ای معناداری بر اضطراب حالت دارد (05/0>sig). همچنین دلبستگی اضطرابی با اندازه اثر 31/0 به واسطه دشواری در تنظیم هیجان اثر معناداری بر اضطراب حالت دارد (05/0>sig). با در نظر گرفتن نوع تنظیم هیجانی فرد، افراد دارای سبک دلبستگی اضطرابی نسبت به سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی در زمان بحران هایی مثل همه گیری ویروس کرونا اضطراب بیشتری ابراز و ادراک می کنند و همچنین افراد دارای دلبستگی اجتنابی در همین موضوع ادراک اضطراب بیشتری نسبت به افراد دارای دلبستگی ایمن دارند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، سبک های دلبستگی، تنظیم هیجان، اضطراب حالت
  • الناز عامریان، شهناز نوحی*، مسعود جان بزرگی صفحات 69-80

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای سبک های فرزندپروری ناکارآمد پدران در رابطه بین الگوی شخصیتی پدران و ناگویی خلقی دختران نوجوان انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی (مدل یابی معادلات ساختاری) می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان دختر مدارس شاهرود و پدران آن ها بود که تعداد 244 نفر از دختران دانش آموز مقاطع مختلف مشغول به تحصیل در مدارس شاهرود و پدرانشان به عنوان گروه نمونه به صورت دردسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های، شش عاملی شخصیت هگزاکو (60HEXACO-) (آشتون و لی، 2001)، ناگویی خلقی (TAS-20) (تورنتو، پارکر و تیلور، 1979) و سبک فرزندپروری (BPS)  (بامریند، 1972)، بین آن ها توزیع گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار 24-Amos و روش معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاکی از برازش مناسب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد مسیر مستقیم سبک شخصیتی پدران بر سبک فرزندپروری مستبد پدران (18/1,T=001/0P=)، سبک شخصیتی پدران بر سبک فرزندپروری سهل گیر پدران (22/0-,T=001/0P=)، سبک شخصیتی پدران بر ناگویی خلقی نوجوانان (61/0-T=, 001/0P=) معنی دار بود. همچنین ضرایب تاثیر غیرمستقیم سبک شخصیتی پدران بر ناگویی خلقی با میانجی گری سبک فرزندپروری مستبد پدران (40/0,T=001/0P=) و سبک شخصیتی پدران بر ناگویی خلقی با میانجی گری سبک فرزندپروری سهل گیر پدران (06/0-,T=001/0P=) معنی دار بود. درنتیجه می توان گفت سبک فرزندپروری ناکارآمد پدران در ارتباط بین سبک شخصیتی پدران با ناگویی خلقی در نوجوانان نقش میانجی دارد. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، ناگویی خلقی از دو جنبه زیستی و آموزشی برخوردار است و در نظام خانواده شکل می گیرد و برای پیشگیری از آسیب های ناشی از آن میتوان مداخلاتی برای اصلاح سبک فرزندپروری پدران طراحی و اجرا نمود.

    کلیدواژگان: الگوی شخصیتی، ناگویی خلقی، فرزندپروری پدران
  • احسانه احمدی گلسفیدی، جوانشیر اسدی*، افسانه خواجوند خوشلی، حسن عبدالله زاده صفحات 81-92

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل نگرانی تصویر بدنی دختران بر اساس وسواس فکری - عملی، کمال گرایی و نگرش به خوردن با میانجی گری نیازهای بنیادین روانشناختی صورت پذیرفت. این پژوهش از نوع همبستگی با تکیه بر مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش کلیه دختران دانشجوی وروی 1398-1399در دانشگاه های آزاد استان گلستان بودند. 500 دانشجو از طریق نمونه گیری خوشه ای برای گروه نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه های نگرانی تصویر بدنی (BICI) لیتلتون و همکاران (2005)، کمال گرایی اهواز (1378)، وسواس فکری عملی (OCI-R) فوآ (2002)، نگرش به خوردن (Eat-26) گارنر و گارفینکل (1979) و نیازهای بنیادین روانشناختی دسی و رایان (2000) جمع آوری شد. جهت بررسی مدل نظری پژوهش، متغیرهای اصلی وارد نرم افزار لیزرل (Lisrel8.71) شده و از طریق این نرم افزار تحلیل مدل معادلات ساختاری صورت گرفته است. وسواس جبری و کمالگرایی رابطه مثبت و معنادار و نگرش به خوردن رابطه مثبت بدون معناداری اماری با نگرانی تصویر بدنی دارند و نیازهای بنیادین روانشناختی در نقش میانجی ضعیف عمل کرده است. متغیرهای پژوهش تا 36درصد از نگرانی تصویر بدنی را پیش بینی می کنند (p>0.01). طبق نتایج مدل پیشنهادی پژوهش از برازش مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: نگرانی تصویر بدنی، وسواس فکری - عملی، کمال گرایی، نگرش به خوردن، نیازهای بنیادین روانشناختی
  • هما صالحی، سیمین حسینیان*، سیده منور یزدی صفحات 93-102

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی انعطاف پذیری شناختی و ازدواج موفق با در نظر گرفتن نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان انجام شد. این پژوهش توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری تحقیق زنان و مردان متاهل شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 635 نفر داوطلب در بازه ی زمانی تابستان (1398) تا تابستان (1399) انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های این پژوهش از پرسشنامه (IMS) شاخص ازدواج موفق هودسن (1992)،  پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (CFI) دنیس و وندروال  (2010) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) گارنفسکی،کرایج و اسپینهاون (2002) استفاده شد. داده ها با استفاده از معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که متغیر مستقل انعطاف پذیری شناختی و متغیر وابسته ازدواج موفق با هم رابطه داشته و تنظیم شناختی هیجان در این رابطه نقش میانجی جزیی دارد (001/0>P). همچنین ازدواج موفق با تنظیم شناختی هیجان نیز رابطه دارد (001/0>p). از آنجا که مهارت های تنظیم شناختی هیجان، یکی از مهمترین عوامل فردی در ازدواج موفق و ثبات خانواده به شمار می آید، بنابراین نقش آموزش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و انعطاف پذیری شناختی بسیار مهم بوده و ضرورت توجه بیشتر مشاوران و دست اندرکاران را می طلبد.

    کلیدواژگان: ازدواج موفق، انعطاف پذیری شناختی، تنظیم شناختی هیجان
  • وجیهه قربانی، رویا فرنودی مهر*، سمانه سلطان آبادی، نرگس یگانه صفحات 103-114

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر اضطراب، استرس و رضایت زناشویی افراد متاهل مبتلا به سرطان پستان انجام گرفت. طرح پژوهش حاضر، کارآزمایی بالینی از نوع پیش آزمون - پس آزمون، پیگیری و گروه در انتظار درمان بود. جامعه این پژوهش، شامل افراد مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله یثربی و شهید بهشتی کاشان در سال 1397 بود. از این جامعه به روش نمونه گیری هدفمند 40 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله (20 نفر) و گروه در انتظار درمان (20 نفر)  قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی. اضطراب. استرس لاویبوند و لاویبوند (DASS-21) و رضایت زناشویی اولسون (Enrich) بودند. تجزیه و تحلیل دهده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که درمان ACT  میانگین نمرات اضطراب (30/31 =F، 001/0>P) و استرس (06/37=F، 001/0>P) را به طور معناداری در مقایسه با گروه در انتظار درمان کاهش داده است . همچنین میانگین نمرات رضایت زناشویی (92/24=F، 01/0>P) را در مقایسه با گروه در انتظار درمان به طور معناداری افزایش داده است. با توجه به نتایج ذکر شده می توان ACT را به عنوان یک رویکرد درمانی موثر برای کاهش اضطراب و استرس و افزایش رضایت زناشویی افراد مبتلا به سرطان پستان در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب، استرس، رضایت زناشویی، سرطان سینه
  • محمدعلی گودرزی، احسان بدایت*، نرمین برومند صفحات 115-124

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اجتناب تجربه ای و اضطراب مرگ زنان سالمند انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی سالمندان زن ساکن در سرای سالمندان امین اسلام مهاباد در زمستان 1398 تشکیل دادند. از بین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش، پروتکل شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی دریافت کردند و گروه گواه به مدت 2 ماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011)  و اضطراب مرگ (تمپلر، 1970)  استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون افراد گروه های آزمایش و گواه در متغیرهای اجتناب تجربه ای و اضطراب مرگ، تفاوت معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود تا مشاوران، روان شناسان و روان درمانگران از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان مداخله ای تاثیرگذار در جهت کاهش اجتناب تجربه ای و اضطراب مرگ سالمندان بهره ببرند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، اجتناب تجربه ای، اضطراب مرگ، سالمند
  • پریسا سادات سید موسوی، حوریه کاظمی عسکرانی*، لیلی پناغی صفحات 125-134

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده تنظیم هیجان والدین در رابطه میان تعارضات زناشویی و اجتماعی کردن هیجان کودکان بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران و پدران دارای فرزند 6 تا 10 ساله شهر تهران بود که فرزندان آنها در سال 1398 در مدارس ابتدایی مشغول به تحصیل بودند. از جامعه تعریف شده، 120زوج با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و به سه پرسشنامه سازگاری با هیجان های منفی کودکان (فابز، آیزنبرگ و برنزوانیگ، 1990)، تعارضات زناشویی (ثنایی و ترابی، 1379) و دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004) پاسخ دادند. داده ها جمع آوری شده با استفاده از روش رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که در مدل زوجی نقش تعدیل کننده دشواری در تنظیم هیجان در رابطه تعارضات زناشویی و اجتماعی کردن هیجان کودکان در پدر و مادر تاثیرات متفاوتی در رابطه والدگری آنها دارد. نقش تعدیل کنندگی تنظیم هیجان پدران در واکنش های آنها به هیجانات کودکان از نظر آماری معنادار بود، به این معنا که دشواری در تنظیم هیجان پدران در میزان پاسخ های حمایتگر و غیر حمایتگر آنها موثر بود و در ارتباط میان تعارضات والدین و اجتماعی کردن هیجان توسط آنها نقش تعدیل کنندگی ایفا کرد (05/0<P). در مقابل، دشواری تنظیم هیجان مادران در ارتباط میان تعارضات زناشویی و اجتماعی کردن هیجان نقش تعدیل کنندگی ایفا نکرد، اما تنظیم هیجان مادر در میزان پاسخ های حمایتگر او موثر بود (05/0<P). بطور کلی نتایج پژوهش نشان داد مهارت تنظیم هیجان والدین هنگام تجربه تعارضات زناشویی اثر متفاوتی داشته و با توجه به عوامل اثرگذار دیگر در رابطه با تعامل والد-کودک عمل می کند، به عبارتی عدم دسترسی پدر به راهبردهای تنظیم هیجانی باعث بروز پاسخ های غیر حمایتگر می شود ودشواری در  تنظیم هیجان  مادر تاثیر کمتری بر رابطه والد-فرزندی و نقش مادری در آنها دارد.

    کلیدواژگان: اجتماعی کردن هیجان کودکان، تعارضات زناشویی، تنظیم هیجان والدین
  • زهرا منتجبیان، صدیقه رضایی دهنوی* صفحات 135-148

    یکی از مشکلات رایج بین زوجین وجود الگوهای ارتباطی ناکارآمد است که باعث ایجاد تعارض بین زوجین می شود و از آنجایی که وجود افکار و باورهای منفی و شیوه تفسیر زوجین از مشکلات عامل اصلی ایجاد مشکلات ارتباطی می باشند، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان بین فردی فراشناختی بر بهبود الگوهای ارتباطی ناکارآمد  زوجین و افزایش سازگاری زناشویی بود.  طرح پژوهش حاضر مطالعه ای نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و با گزینش تصادفی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زوجین شهر اصفهان در سال 1398 که برای کاهش مشکلات زناشویی به مرکز مشاوره ی موج در شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، تشکیل داده اند. از این میان 16زوج با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (8 زوج) و کنترل (8 زوج) تخصیص یافتند.  شرکت کنندگان به پرسشنامه الگوهای ارتباطی زوجین (کریستنسن و سالاوی، 1984) و مقیاس سازگاری زناشویی دو عضوی (اسپانیر، 1976) به عنوان پیش آزمون و سپس پس آزمون پاسخ دادند. گروه آزمایش 8 جلسه ی 120 دقیقه ای آموزش رویکرد بین فردی فراشناختی را دریافت کردند. درآمار استنباطی از تحلیل کوواریانس استفاده شد و داده ها با نرم افزار SPSS23 آنالیز گردید. نتایج نشان داد درمان بین فردی فراشناختی باعث بهبود الگوهای ارتباطی ناکارآمد زوجین و افزایش سازگاری زناشویی شده است.  بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود از رویکرد بین فردی فراشناختی برای بهبود الگوهای ارتباطی ناکارآمد بین زوجین و افزایش سازگاری زناشویی استفاده شود.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی زوجین، سازگاری زناشویی، طرحواره های بین فردی، فراشناخت، درمان بین فردی فراشناختی
  • مژگان پور دل*، جعفر ثمری صفا صفحات 149-160

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش درمان راه حل محور به شیوه آنلاین بر هیجان های تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین انجام گرفت. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 40 دانش آموز با پیشرفت تحصیلی پایین انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و در انتظار درمان (20 نفر) جایگزین شدند و به پرسشنامه ی هیجان تحصیلی (AEQ) پکران و همکاران (2005) و سرزندگی تحصیلی (AVC) دهقانی زاده و حسین چاری (1391) پاسخ دادند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 10 جلسه برنامه ی درمانی راه حل محور گرانت (2011) را دریافت نمودند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که فرضیه‏ی پژوهش مبنی بر اثربخشی آموزش درمان راه حل محور بر هیجان های تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین، مورد تایید قرارگرفته است (05/0>P) و دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین گروه در انتظار درمان در پس آزمون، به طور معناداری، هیجان های مثبت تحصیلی و سرزندگی تحصیلی بیشتر و هیجان های منفی تحصیلی کمتری داشتند (05/0>P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش درمان راه حل محور در افزایش هیجان های تحصیلی مثبت و سرزندگی تحصیلی و کاهش هیجان های تحصیلی منفی دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی پایین اثربخش است.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور، هیجان های تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، پیشرفت تحصیلی پایین
  • المیرا آریانا کیا، چنگیز رحیمی*، نورالله محمدی، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 161-174

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی فراتشخیصی آنلاین بر افسردگی، اضطراب و نشانگان ضربه عشق دانشجویان مبتلا به اختلال سازگاری ناشی از شکست عاطفی صورت گرفت. با توجه به  بروز بیماری همه گیر کرونا، جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان دچار شکست عاطفی سراسر کشور در سال 1399 در رده سنی 18 تا 38 سال بود که به صورت آنلاین از طریق تبلیغات در کانال دانشگاه-های معتبر و پس از پر کردن فرم اولیه خودساخته توسط پژوهشگر مبنی بر داشتن شرایط ورود و خروج به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از مصاحبه تشخیصی و انجام پرسشنامه-های مربوطه یک گروه انتخاب و در دو گروه به صورت 15 نفر در گروه آزمایش (گروه درمانی فراتشخیصی) و 15 نفر در گروه در انتظار درمان جایگزین شدند. این درمان طی 10 جلسه گروهی 90 دقیقه ای  برای گروه آزمایشی اجرا شد. آزمودنی ها در سه مرحله پرسشنامه های ضربه عشق (LTI)  (راس، 1999)، افسردگی بک (BDI-II) (بک، استیر، براون ، 1996) و اضطراب بک (BAI) (بک، اپستاین، براون و استیر، 1988) را تکمیل کردند: پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 1 ماهه. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان دهنده سطح معناداری (5 0/0> P) نمرات پس آزمون گروه آزمایش و گروه در انتظار درمان در متغیرهای مربوطه بود. نتایج حاکی از اثربخشی درمان فراتشخیصی آنلاین در کاهش علایم ناشی از شکست عاطفی هستند.

    کلیدواژگان: شکست عاطفی، ضربه عشق، افسردگی، اضطراب، درمان فراتشخیصی
  • ژیلا نیازی میرک*، عرفان بیرامی، لیدا رستمی، مهنوش نجفی زیازی صفحات 175-184

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش الکسی تایمی، نشخوار فکری و خودانتقادی در پیش بینی رفتارهای آسیب به خود در مصرف کنندگان موادمخدر صنعتی بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد مصرف کننده موادمخدر صنعتی مراجعه کننده به مراکز گذری کاهش آسیب (DIC) منطقه 12 شهر تهران در 6 ماهه دوم سال 1399 بودند که از میان آنها به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 90 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه آسیب به خود (سانسون و همکاران، 1998)، مقیاس الکسی تایمی (باگبی و همکاران، 1994)، پرسشنامه نشخوار فکری (قربانی و همکاران، 2008) و پرسشنامه خودانتقادی (گیلبرت و همکاران، 2004) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد الکسی تایمی، نشخوار فکری و خودانتقادی با رفتارهای آسیب به خود رابطه مثبت و معنادار داشتند (05/0<p). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که الکسی تایمی، نشخوار فکری و خودانتقادی توانستند 45/0 رفتارهای آسیب به خود را در مصرف کنندگان موادمخدر صنعتی پیش بینی کنند (05/0 <p). با توجه به اینکه رفتارهای آسیب به خود در مصرف کنندگان مواد مخدر از الکسی تایمی، نشخوار فکری و خودانتقادی تاثیر می پذیرد، برگزاری کارگاه های آموزشی مبتنی بر این مفاهیم در این دسته از افراد ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: الکسی تایمی، خودانتقادی، رفتارهای آسیب به خود، مصرف کنندگان مواد مخدر صنعتی، نشخوار فکری
  • زیبا کیارسی، سیده علیا عمادیان*، رمضان حسن زاده صفحات 185-196

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و معنادرمانی بر اضطراب مرگ در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه، شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان پستان بود که در بهار 1398 به بیمارستان آراد شهر تهران مراجعه کرده بودند و دارای پرونده پزشکی بودند. از بین آن ها 45 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در یک گروه در انتظار درمان و دو گروه آزمایش  (هر گروه 15 نفر)  به صورت تصادفی جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب درمان متمرکز بر شفقت (طی 8 جلسه) و معنادرمانی (طی 8 جلسه) دریافت کردند و گروه در انتظار درمان آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب مرگ DAS (تمپلر، 1970) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی LSD در نرم افزار SPSS21 انجام گرفت. نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت به طور معناداری باعث کاهش اضطراب مرگ (55/96=F و 002/0=p) شده است. همچنین، معنادرمانی به طور معناداری باعث کاهش اضطراب مرگ (85/108=F و 0005/0=p) شده است. همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که معنادرمانی (91/65=F و 05/0>p) تاثیر بیشتری نسبت به درمان متمرکز بر شفقت دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان از معنادرمانی جهت کاهش اضطراب مرگ به صورت موثرتری نسبت به درمان متمرکز بر شفقت در زنان مبتلا به سرطان پستان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، معنادرمانی، اضطراب مرگ، سرطان پستان
  • افسانه صفارپور، محمد قمری*، سیمین حسینیان صفحات 197-208

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی شفقت به خود در رابطه بین سبک های هویت و رفتارهای خودآسیب رسان نوجوانان بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را تمامی نوجوانان 16-14 سال که در سال تحصیلی 1400-99 در مدارس دولتی دوره اول متوسطه شهر کرج مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند که از میان آنها  247 نوجوان  با استفاده از پرسشنامه سبک های هویت (ISI) (برزونسکی، 1989)، مقیاس شفقت به خود (SCS) (نف، 2003)، و رفتار خودآسیب رسان (ISAS) (کلونسکی و گلن، 2009) به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی مورد ارزیابی قرار گرفتند. روش تحلیل این پژوهش، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی همزمان به روش بارون و کنی (1986) بود و از نرم افزار آماری 25-SPSS بعنوان ابزار تحلیل استفاده شد. یافته ها نشان داد بین هویت هنجاری و اطلاعاتی با رفتارهای خودآسیب رسان رابطه منفی معنادار و با شفقت به خود رابطه مثبت معنادار وجود دارد (01/0<p). بین سبک هویت سردرگم با شفقت به خود و رفتارهای خودآسیب رسان رابطه منفی معنادار (01/0<p)، و  بین شفقت به خود و رفتار خودآسیب رسان در نوجوانان رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0<p)، و  شفقت به خود در رابطه بین سبکهای هویت (سردرگم، هنجاری، و هویت اطلاعاتی) با رفتارهای خود-آسیب رسان نقش میانجی دارد. با توجه به یافته های به دست آمده در این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که سبکهای هویت و شفقت به خود به عنوان یکی از عوامل افزایش دهنده سلامت روان سبب کاهش رفتارهای خود-آسیب رسان در نوجوانان می شوند. بنابراین هدف قرار دادن متغیرهای مهمی همچون سبک های هویت و شفقت به خود در پیشگیری و کاهش رفتارهای خودآسیب رسان نوجوانان، می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، سبکهای هویت، رفتارهای خودآسیب رسان، نوجوانان
  • زینب خانجانی، تورج هاشمی، هانیه پاکروان* صفحات 209-218

    پژوهش حاضر باهدف پیش بینی فرسودگی والدینی در دوران قرنطینهی کرونایی بر اساس کمال گرایی والدینی و عواطف مثبت و منفی والدین کودکان دبستانی انجام شد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از میان کلیه والدین و کودکان آن ها که در سال 99 و در شهر بندرعباس در قرنطینه خانگی دوران کرونا به سر می بردند، نمونه ای به حجم 300 نفر (124 نفر پدر و 176 نفر مادر) و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه فرسودگی والدینی در دوران قرنطینه کرونایی (PBA) رزکام و همکاران (2018)، پرسشنامه کمال گرایی چندبعدی والدینی (MPPQ) اسنل و او ربی (2005)، آزمون عواطف مثبت و منفی (PANAS) واتسون و تلگن (1988) استفاده شد که پرسشنامه ها از طریق شبکه اجتماعی (واتس اپ و تلگرام) در اختیار والدین قرار گرفت. داده های پژوهش از طریق رگرسیون چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که بین فرسودگی والدینی در دوران قرنطینه کرونایی با کمال گرایی والدینی با میزان 584/0 و باعاطفه مثبت با میزان 618/0- و باعاطفه منفی با میزان 545/0 رابطه معناداری وجود داشت. بر اساس یافته های به دست آمده کمال گرایی والدینی و نیز عاطفه مثبت و منفی با میزان همبستگی 741/0 توانسته اند 55 درصد از واریانس فرسودگی والدینی را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: فرسودگی والدینی، قرنطینه کرونایی، کمال گرایی والدینی، عواطف مثبت و منفی
  • علیرضا رحیمی*، کیومرث فرحبخش، ابراهیم نعیمی صفحات 219-232

    هدف پژوهش حاضر بررسی مفهوم مرگ و مرگ آگاهی از نظر مردان جوان و پیامدهای آگاهی از مرگ در زندگی آنان بود. پژوهش با استفاده از شیوه کیفی انجام شد و تحلیل داده ها نیز با روش کلایزی کدگذاری شد. نمونه ها شامل 11 مرد 20 تا 35 سال ساکن مناطق 2، 13، 16 و 18 شهر تهران در سال 1398 بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها و اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. یافته های پژوهشی در دو بخش اصلی طبقه بندی شدند. بخش اول: یافته های مربوط به مفهوم مرگ و آگاهی از مرگ که عبارتند از: 1- پایان بخشی به زندگی 2- انتقال 3- رویت نتیجه اعمال 4- هدف نبودن دنیا 5- احساسات و هیجانات 6- فواید مرگ 7- ضرورت و سودمندی آگاهی از مرگ. بخش دوم: یافته های مربوط به پیامدهای مرگ آگاهی در زندگی که عبارتند از: 1- تعهد در انجام اعمال مذهبی 2- خودمراقبتی جسمانی و رفتاری 3- انرژی و فعالیت 4- موثر در کنش احساسی 5- روابط با دیگران 6- زندگی بهتر 7- رشد و اعتلای شخصی 8- موثر در اهداف و رفتار فرد. نقش مرگ در زندگی بسیار پررنگ و با اهمیت است و دیدگاه و نگرش افراد نسبت به مرگ بر نحوه زندگی آن ها تاثیرگذار است و می تواند شیوه زیستن آنان را تحت الشعاع قرار دهد. فکر کردن به مرگ و آگاهی از مرگ آثار زیادی بر جنبه های مختلف زندگی انسان دارد و می تواند موجب تغییر در اهداف و رفتارهای فرد در زمینه های مختلف شخصی، خانوادگی، تحصیلی و شغلی گردد.

    کلیدواژگان: مرگ، مرگ آگاهی، پیامدهای مرگ آگاهی، جوانان
|
  • Sahar Mellat Khah, Mojtaba Haghani Zemydani, Samaneh Khazaei, Hossein Ilanloo* Pages 1-12

    The COVID-19 epidemic and its health, social and economic consequences have brought about dramatic changes in the daily lives of families and couples. The aim of this study was to investigate the adaptability components of couples in the corona pandemic crisis. The present study was a qualitative study with a descriptive phenomenological method. The participants of the study were 12 couples from compatible couples in region 1 of Zanjan city in the spring of 2020, which were selected and sampled to the extent of information saturation based on the purposeful method. Data collection was done through semi-structured and in-depth interviews on tape and all content (word for word) was put on paper. Data analysis was performed using Colaizzi's seven-step method. A total of 12 interviews, 362 basic codes, 28 basic concepts, 10 sub-themes, and 4 main themes including "interactive dynamics", "responsiveness", "coherence" and "integrity" were extracted. The results of this study showed that although the coronavirus crisis has affected marital well-being; But it has created positive consequences in the motivation of couples to protect their relationships, and with the increase of these positive components, we will see the flourishing of their interactions.

    Keywords: Adaptability, Couples, Covid-19, Phenomenological Study
  • Maryam Siavash Abkenar, Parisa Serajmohammadi, Sevda Mohammadhoseini* Pages 13-22

    This study aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on self-regulation and emotion control in adolescents with high-risk behaviors. The research method was experimental with a pretest-posttest design with a control group. The study's statistical population included all-male high school students in the second year of Ardabil city in the academic year 2020-2021. The research sample consisted of 30 members of the statistical population who were selected by the purposive sampling method and randomly replaced in two groups (experimental group of 15 people and control group of 15 people). The experimental group received eight 75 -minute sessions of acceptance and commitment therapy. To collect data in pre-test and post-test, Iranian adolescent’s risk-taking scale (Soleimani Nasab et al., 2018), Emotion Control Scale (Williams et al., 1997), and Bouffard's Self-Regulation Questionnaire (1995) was used. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Findings showed that acceptance and commitment therapy had a significant effect on improving self-regulation (P<0.01, F=23.11) and emotion control (P<0.01, F =18.94) in adolescents with high-risk behaviors. According to the results, it can be stated that this treatment can be used as an effective intervention to improve self-regulation and emotion control in adolescents with high-risk behaviors.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, self-regulation, emotion control, high-risk behavior, adolescent
  • Rasool Abedanzadeh*, Seyyed Mohammadreza Mousavi, Niloofar Jafari Gandomani Pages 23-32

    In addition to physical fitness, psychological factors can have a great impact on athletic performance. The aim of this study was to investigate the relationship between mental toughness, perceived motivational climate, and goal orientation among professional athletes. The research was a descriptive correlational study. The study population consisted of all professional athletes who participated in different sports teams of the Shahid Chamran University of Ahvaz. For this purpose, 120 team athletes were selected by convenience manner, and the following scales were given to response: Sports Mental Toughness Questionnaire (Sheard, Golby & Wersch, 2009), Perceived Motivational Climate in Sport Questionnaire (Selfriz, Duda & Chi, 1992) and Goal Orientation in Exercise Measure questionnaires (Petherick & Markland, 2008). Data analysis was performed by structural equation modeling at a significance level of ≤0.05. The findings indicated that the relationship between mastery climate and ego/task orientation (PS=0/0001) was positive and significant and the relationship between performance climate and task orientation (P=0/043) was significant. Also, ego (P=0/014) and task orientation (P=0/012)  were positively associated with mental toughness. Based on the findings of the present research, sports psychologists and coaches are recommended to create a mastery climate and emphasis on athletes to base their perceptions of success on personal improvement and skill mastery. Also, these findings provide further evidence for the importance of developing goal orientations in the sport setting.

    Keywords: Mental toughness, Perceived Motivational Climate, Goal orientation
  • Amir Qorbanpour Lafamajan* Pages 33-44

    The aim of this study was to investigate the lived experience of Guilan University students from virtual education during the Covid-19 epidemic. The method of the present study was qualitative descriptive phenomenology. Participants were 21 students who were selected through a purposeful sampling method and semi-structured interviews with them continued to the point of theoretical saturation. Interviews were analyzed using thematic analysis. The sub-themes obtained revolve around the two main themes of learners' mood (low productivity, lack of motivation, time constraints, experience, learning opportunities, comfort-seeking, psychological security, and stress) and learning context (low teaching quality, lack of variety of educational tools and Lack of face-to-face interaction with students and access). According to the main and sub-themes discovered in the research, it is suggested that the educational administrators of universities put these items on the agenda and provide methods to improve the learning and education of learners by designing methods to eliminate the shortcomings of this method.

    Keywords: Virtual Education, Students, Covid-19, Lived Experience
  • Ata Tehranchi, Samira Soleimani, Hossein Kareshki* Pages 45-56

    The 24-item Dysfunctional Attitudes Scale (DAS-24) is a short version of the scale with a similar name, which is utilized to measure depressogenic negative attitudes.  Although this measure was utilized in many countries it has not been validated in Iran. The main aim of the present research was to study the factorial structure and psychometric properties of  DAS-24. The research method is correlational and validation. The sample size consisted of 1416 graduate and postgraduate students from some universities in the cities of Mashhad and Neyshabour in 2017. Students were recruited through convenience sampling. Participants responded to the dysfunctional attitudes scale (Power et al, 1994) and the human flourishing questionnaire (Soleimani et al, 1396). In order to measure the internal consistency of the scale, Cronbach's alpha coefficient was utilized. Confirmatory factor analysis was used to determine the factorial structure. Divergent validity was measured through the correlation between flourish-related factors and dysfunctional attitudes. Findings demonstrated the negative and significant correlations between dysfunctional attitudes and flourish subscales (p<0.01). Internal consistencies of dysfunctional attitudes were acceptable (α>0.6). confirmatory factor analysis demonstrated that the three-factor model consisted of achievement, self-control and dependency have high levels of the goodness of fit. It can be concluded that DAS-24 is a reliable and valid instrument in the Iranian population.

    Keywords: achievement, dependency, self-control, dysfunctional attitudes, flourish
  • Amirhosein Sadeghi, Milad Shirkhani, Masoud Rezvan Hassan Abad, Ahmad Ashouri, Dorsa Mazaheri Asadi* Pages 57-68

    The aim of this study was to investigate the mediating role of emotion regulation difficulty in the relationship between attachment styles and anxiety in individuals during the virus epidemic. The general design of the present study was descriptive-correlation of structural equations. The statistical population of this study was 370 Iranian adults who were easily selected as a sample. Spielberger State Anxiety-Trait Anxiety Scale (STAI, 1970), Emotional Regulation Difficulty Scale (DERS, 2004), and Collins and Reed Attachment Scale (RAAS, 1990) was used to assess the variables. structural equation analysis was used to analyze the hypotheses expressing the mediating role. The results showed that avoidant attachment with the size of effects -0.08, 0.10, respectively, has a direct and significant effect on anxiety (sig> 0.05). Anxiety attachment with an effect size of 0.31 also has a significant effect on anxiety due to difficulty in emotion regulation (sig> 0.05). Considering the type of emotional regulation, individuals with anxious attachment styles express more anxiety than those with secure and avoidant attachment styles during crises such as the Coronavirus virus epidemic. Individuals with avoidant attachment perceive more anxiety than secure attachment.

    Keywords: Coronavirus, Attachment styles, Emotion regulation, state anxiety
  • Elnaz Amerian, Shahnaz Nouhi*, Masoud Janbozorgi Pages 69-80

    The aim of this study was to determine the mediating role of dysfunctional parenting styles in the relationship between father personality patterns and adolescent girls' alexithymia. The research method is descriptive and correlational (structural equations). The statistical population of the present study was female students of Shahroud schools and their fathers. A total of 244 female students studying in Shahroud schools and their fathers were selected as the available sample group and a questionnaire, six factors of Hexaco personality (HEXACO-60) (Ashton and Lee, 2001), alexithymia (TAS-20) (Toronto, Parker & Taylor, 1979) and parenting style (BPS) (Bamrind, 1972) were distributed among them. Data were analyzed using 24Amos software and the structural equation method. The results indicated a good fit of the research model. The results showed that the direct path of the father's personality style to the authoritarian parenting style of the father (1.18, P = 0.001), the father's personality style to the father's light parenting style (-0.22, P = 0.001), personality style The father was significant on alexithymia (T = 0.61, P = 0.001). Also, the coefficients of the indirect effect of father personality style on alexithymia mediated by authoritarian parenting style (0.40, P = 0.001) and father personality style on alexithymia mediated by father's easy parenting style (-0.06, T = 001 / P = = was significant. As a result, it can be said that the dysfunctional parenting style of the father plays a mediating role in the relationship between the father's personality style and alexithymia in adolescents. Therefore, according to the obtained results, mood dysphoria has two biological and educational aspects and is formed in the family system and to prevent the resulting injuries, interventions can be designed and implemented to improve the parenting style of fathers.

    Keywords: Personality pattern, alexithymia, parenting fathers
  • Ehsaneh Ahmadi Golsfidi, Javanshir Asadi*, Afsaneh Khajevand Khooshly, Hassan Abdollahzadeh Pages 81-92

    The aim of this study was to evaluate the model of girls' body image concern based on obsessive-compulsive disorder, perfectionism, and eating attitudes mediated by basic psychological needs. This research was a correlational study based on structural equation modeling. The study population was all female students in the free universities of Golestan province in 2016-2017. 500 students were selected through cluster sampling for the sample group. Research data through Body Image Concern Questionnaire (BICI) Littleton et al. (2005), Ahvaz Perfectionism (1999), Obsessive-Compulsive Disorder (OCI-R) (2002), Eating Attitude (Eat-26) Garner and Garfinkel (1979), and the basic psychological needs of Desi and Ryan (2000) were collected. In order to study the theoretical model of the research, the main variables were entered into Lisrel software (Lisrel 8.71) and through this software, SEM analysis was performed. Obsessive-compulsive disorder and perfectionism have a positive and significant relationship and attitudes to eating have a positive relationship without statistical significance with body image concern. And basic psychological needs have played a weak mediating role. Research variables predict up to 36% of body image concerns (p> 0.01). According to the results of the proposed research model, it has a suitable fit.

    Keywords: Body Image Concern, Obsessive-Compulsive Disorder, Perfectionism, Eating Attitude, Basic Psychological Needs
  • Homa Salehi, Simin Hosseinian*, Seyedeh Monavar Yazdi Pages 93-102

    The aim of this study was to investigate the relationship between cognitive flexibility and successful marriage by considering the mediating role of cognitive emotion regulation. This study was a descriptive correlational study of structural equations. The statistical population of the study was married men and women in Tehran and 635 volunteers were selected using the available sampling method in the period of summer (2019) to summer (2020). To collect the data of this study, Hudson Successful Marriage Index (IMS) Questionnaire (1992), Garnefski, Critch and Spinhaven (CERQ) Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2001), Dennis and Vander Wal (CFI) Cognitive Flexibility Questionnaire(2010) was used. Data were analyzed using a structural equation. The results showed that the independent variable of cognitive flexibility and the dependent variable of successful marriage were related and cognitive emotion regulation has a minor mediating role in this regard (P> 0.001). A successful marriage is also associated with cognitive emotion regulation (P> 0.001). Since cognitive emotion regulation skills are one of the most important individual factors in a successful marriage and family stability. Therefore, the role of teaching cognitive emotion regulation strategies and cognitive flexibility is very important and requires more attention from counselors and stakeholders

    Keywords: Cognitive flexibility, Cognitive emotion regulation, Successful marriage
  • Vajiheh Ghorbani, Roya Farnoodimehr*, Samane Soltanabadi, Narges Yeganeh Pages 103-114

    The present study aimed to investigate the impact of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on depression, pain acceptance, and psychological flexibility in married people with breast cancer. The present study was a pre and post-test clinical trial with intervention and control groups. The research population consisted of people with breast cancer referred to Ayatollah Yasrebi and Shahid Beheshti Hospital in Kashan in 2018. Using the purposive sampling method 40 ones were selected and randomly divided into experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. The instruments used in this study were Lovibond & Lovibond Depression. Anxiety. Stress scales-21 (DASS-21) and Olson marital satisfaction (Enrich). The results showed that ACT treatment significantly reduced the mean scores of anxiety (F = 31.30, P <0.001) and stress (F =37.06, P <0.001) compared to the control group. The mean scores of marital satisfaction (F= 24.92, P <0.05) significantly increased in comparison with the control group. ACT can be considered as an effective therapeutic approach to reduce anxiety and stress, and increase marital satisfaction in patients with breast cancer.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Anxiety, Stress, Marital satisfaction, Breast Cancer
  • MohammadAli Goodarzi, Ehsan Bedayat*, Narmin Borumand Pages 115-124

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on experiential avoidance and death anxiety in elderly women. The research method was quasi-experimental with a pre-test post-test design and control group. The population of this study consisted of all elderly women who were residing in Amin Islam nursing home of Mahabad in the winter of 2020. 30 participants entered the research by convenience sampling method and were randomly assigned into an experimental group (15 people) and a control group (15 people). The experimental group received mindfulness-based cognitive therapy for eight 90-minutes sessions and the control group was placed on the waiting list for 2 months. Acceptance and Action Questionnaire (Bond et al., 2011) and Death Anxiety scale (Templer, 1970) was administered in order to collect data. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. results showed that by controlling the effect of pre-test, there was a significant difference between the mean of post-test scores of the experimental and control groups in experiential avoidance and death anxiety. Based on the results of this study, it is recommended that counselors, psychologists, and psychotherapists use mindfulness-based cognitive therapy as an effective intervention to reduce experiential avoidance and death anxiety in the elderly population.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, experiential avoidance, death anxiety, elder
  • Parisa Sadat Seyed Mousavi, Hourieh Kazemi Askarani*, Leili Panaghi Pages 125-134

    The aim of this study was to investigate the moderating role of parental emotion regulation in the relationship between marital conflict and child emotion socialization. The study was a correlational one. The statistical population of this study included mothers and fathers with 6 to 10-year-old children in Tehran whose children were studying in primary schools in 1398. From the defined population, 120 couples were selected using the available sampling method and given three questionnaires of adjustment to negative emotions in children (Fabes,  Eisenberg & Bernzweig, 1990), Marital conflicts (Sanaee & Torabi, 1379), And the difficulty in regulating emotion (Gratz & Roemer, 2004) Replied. The collected data were analyzed by using a hierarchical regression method. The results showed that in the coupled model, the moderating role of difficulty in emotion regulation in relation to marital conflicts and socializing excitement of children act differently in parents. For fathers, the role in response to child emotions was significant and difficulty of emotion regulation was effective in their supportive and non-supportive responses and also played a moderating role in relation to conflicts between parents and their socialization of emotion (P<0/05).In return, for mothers, the moderating role of difficulty in emotion regulation in the relation between marital conflicts and socialization of emotion was not significant, but the adjustment of the mother's own emotion to the number of supportive responses was effective (P<0/05). Generally, the results of the study explain that emotion regulation skills in parents experiencing marital conflict have different effects and it deals with other factors affecting parent-child interaction in the other words father's lack of access to appropriate emotion regulation strategies causes unsupportive responses of the father and difficulty in emotion regulation in mothers to have less effect on the parent-child relationship and their motherhood.

    Keywords: children emotion socialization, marital conflicts, parents emotion regulation
  • Zahra Montajabian, Sedigheh Rezai Dehnavi* Pages 135-148

    One of the common problems between couples is the dysfunctional communication patterns, it can cause conflicts between couples, and since negative thoughts and beliefs are the main cause of these problems so the aim of the present study was to investigate the effectiveness of meta-cognitive interpersonal therapy on improving dysfunctional communication patterns couples and increase of marital adjustment. This is a pre-test/post-test based on a quasi-experimental study with control and experimental groups.  The statistical population of this research includes all the couples of Isfahan city in years 2019 who referred to the Consultation Center of Moj in Isfahan for decreasing of marital problems.  Among them, 16 couples were selected by the available sampling method. They were randomly placed into two groups experimental (8 couples) and control (8 couples). Communication Patterns Questionnaire )Christensen & Sulloway 1984) and Dyadic Marital Adjustment Scale (Spanier 1979) as an instrument applied in pre-test and post-test.  The experimental group received 8 sessions of 120 minutes of training related to Meta-Cognitive Interpersonal Therapy. Covariance Analysis was used for analyzing data in SPSS23 software. The results showed that meta-cognitive interpersonal therapy resulted in improvement of communication patterns and an increase in marital adjustment.  Based on the findings of this study, it is suggested to use interpersonal metacognitive therapy to improve communication patterns and increase marital adjustment.

    Keywords: Couples Communication Patterns, Marital Adjustment, Interpersonal Schemas, Meta Cognitive, Meta Cognitive Interpersonal Therapy
  • Mojgan Pourdel*, Jafar Samari Safa Pages 149-160

    The aim of this study was to determine the effectiveness of solution-oriented treatment education on academic excitement and academic vitality of students with low academic achievement. The research method was experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study consisted of all female high school students in Tehran in the academic year 2020-2021, from which 40 students with low academic achievement were selected using cluster random sampling method and randomly in the experimental group (20 people) and Controls (20 people) were replaced and answered the questionnaire of educational excitement of Pekran et al. (2005) and the academic vitality of Dehghani-Zadeh and Hossein-Chari (2012). Participants in the experimental group received 10 sessions of the Grant-Based Solution Therapy Program (2011). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. Findings showed that the research hypothesis on the effectiveness of solution-based therapy training on academic excitement and academic vitality of students with low academic achievement has been confirmed and students with low academic achievement in the experimental group compared to students with low academic achievement. The control group had significantly more positive academic emotions and academic vitality and less negative academic emotions in the post-test(P<0.05). Therefore, it can be concluded that solution-oriented treatment education is effective in increasing positive academic excitement and academic vitality and reducing the negative academic excitement of students with low academic achievement.

    Keywords: Solution-Oriented Therapy, Academic Excitement, Academic Vitality, Low Academic Achievement
  • Elmira Ariana Kia, Changiz Rahimi*, Nourollah Mohammadi, Abdolaziz Aflakseir Pages 161-174

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of online transdiagnostic group therapy on depression and anxiety and love trauma syndromes on university students with adjustment disorder due to romantic breakup. Due to the incidence of corona disease, the statistical population included all students with romantic breakup across the country in 2020 in the age group of 18 to 38 years which was done online through advertisements in the channels of reputable universities and after filling in the initial self-made form by the researcher to meet the conditions entry and exit to the study were selected by purposive sampling. After the diagnostic interview and conducting relevant questionnaires of a group were selected and divided into two groups: 15 people in the experimental group (transdiagnostic group), and 15 people in the control group. This treatment was performed in  90-minute 10 group sessions for the experimental group. Subjects completed the love trauma (Rosse, 1999); Beck Depression (Beck, Steer, & Brown, 1996), and Beck Anxiety (Beck, Epstein, Brown, & Steer, 1988) inventories in three stages: pretest, post-test, and 1-month follow-up. Data analysis using variate analysis with repeated measures showed a significant level (P<0/05)  between the post-test scores of the experimental and control groups in the relevant variables, but no significant difference was observed between the two interventions. The results of the study indicate the effectiveness of online transdiagnostic therapy in reducing the symptoms of Romantic Breakup.

    Keywords: Romantic Breakup, love trauma, Depression, Anxiety, Transdiagnostic Therapy
  • Jila Niazi Mirk*, Erfan Beirami, Lida Rostami, Mahnoosh Najafi Ziyazi Pages 175-184

    The aim of the present study was to investigate the role of alexithymia, rumination, and self-criticism in predicting self-harming behaviors in industrial drug users. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was all industrial drug users referring to Transient Harm Reduction Centers (DIC) in District 12 of Tehran in the second half of 1399, from which 90 people were selected by convenience sampling. Research instruments included a self-harm questionnaire (Sansone et al., 1998), an Alexithymic scale (Bagby et al., 1994), a rumination questionnaire (Ghorbani et al., 2008), and a self-critical questionnaire (Gilbert et al., 2004). Pearson correlation and simultaneous linear regression were used to analyze the data. The results showed that alexithymia, rumination, and self-criticism had a positive and significant relationship with self-harm behaviors (P <0.05). Regression results also showed that alexithymia, rumination, and self-criticism were able to predict 0.45 self-harm behaviors in industrial drug users (P <0.05). Given that self-harming behavior in drug users is affected by alexithymia, rumination, and self-criticism, holding training workshops based on these concepts in this group of people seems necessary.

    Keywords: Alexithymia, Self-Criticism, Self-harming Behaviors, Industrial Drug Users, Ruminant
  • Ziba Kiarasi, Seyedeh Olia Emadian*, Ramazan Hassanzadeh Pages 185-196

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Compassion-Focused therapy and Logotherapy on Death Anxiety in Females with Breast Cancer. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included all females with breast cancer who were referred to Arad hospital and had a medical record in spring 2020.  Among them, 45 females were selected by purposive sampling and randomly replaced in a control group (waiting for treatment) and two experimental groups (15 people in each group). The subjects of the first and second experimental groups received Compassion-Focused therapy (during 8 sessions) and Logotherapy (during 8 sessions), respectively. the control group (waiting for treatment) did not receive any intervention. For data collection, the Interpersonal Death Anxiety DAS (Templer, 1970) was used. Data were analyzed by analysis of covariance and LSD in SPSS21. The results showed that Compassion-Focused therapy significantly decreased Death Anxiety (F=96.55, p=0.002). Also, Logotherapy significantly decreased Death Anxiety (F=108.85, p=0.0005). The results also showed that Logotherapy has a greater effect on Death Anxiety (F = 65.91 and p <0.05) than Compassion-Focused therapy. According to the results of the present study, Logotherapy can be used to decrease Death Anxiety more effectively than Compassion-Focused therapy in females with Breast Cancer.

    Keywords: Compassion-Focused therapy, Logotherapy, Death Anxiety, Breast Cancer
  • Afsane Safarpour, Mohammad Ghamari*, Simin Hosseinian Pages 197-208

    The aim of the present study was to evaluate the mediating role of self-compassion in the relationship between identity styles and adolescent self-harming behaviors. The present study is considered as fundamental research in terms of aim and correlational in terms of research method. A total number of 247 adolescents aged 14-16 years old were selected among high school students in Karaj who were studying in public schools in the academic year of 2020-2021. They were evaluated using Identity Style Inventory (ISI) (Berzonsky, 1989), self-compassion scale (SCS) (Neff, 2003), and Inventory of Statements About Self-injury (ISAS) (Klonsky & Glenn, 2009) online and through virtual networks. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and simultaneous and hierarchical regression by Baron and Kenny (1986) and SPSS-25 software. Results revealed a negative relationship between normative identity, informational identity, with self-harming behaviors and a significant positive relationship between normative identity, informational identity, and self-compassion (P<0.01). the significant negative relationship between diffuse-avoidant identity, and self-harming behaviors and positive relationship with self-compassion (P <0.01), and significant negative relationship between self-harming behaviors and self-compassion (P <0.01), and it was also found that self-compassion mediates the relationship between identity styles (diffuse-avoidant, normative, and informational identity) and self-harming behaviors. According to the results of this study, it can be concluded that identity and compassion styles as one of the factors enhancing mental health reduce self-harming behaviors in adolescents. Thus, targeting important variables such as identity styles and self-compassion can be helpful in preventing and reducing adolescents' self-harming behaviors.

    Keywords: self-compassion, identity styles, self-harming behaviors, adolescents
  • Zaynab Khanjaani, Touraj Hashemi Nosratabad, Hanie Pakravan* Pages 209-218

    The aim of this study was to predict parental burnout during corona quarantine based on parental perfectionism and positive and negative effects of parents of primary school children. In order to achieve the objectives of the study, a sample of 300 people (124 fathers and 176 mothers) were taken from all parents and their children who were in quarantine during the year 1399 in Bandar Abbas. Accessible were selected. To collect data, the parental burnout questionnaire during the coronary quarantine(PBA) of Rozkam et al(2018), the multidimensional parental perfectionism questionnaire (MPPQ)of Snell and Orby (2005), the positive and negative affect test (PANAS) of Watson and Telgen (1988) were used. Social network (WhatsApp and Telegram) was provided to parents. Research data were analyzed through multiple regression. The findings showed that parental perfectionism and negative effect can positively predict parental burnout during coronary quarantine and positive effects negatively predict parental burnout during coronary quarantine. Based on the findings, it can be concluded that parental perfectionism and positive and negative effects can predict parental burnout during coronary quarantine in parents of primary school children.

    Keywords: Parental burnout, Corona quarantine, Parental perfectionism, Positive, negative effects
  • Alireza Rahimi*, Kiumars Farahbakhsh, Ebrahim Naeemi Pages 219-232

    The aim of this study was to investigate the concept of death and death awareness from the perspective of young men and the consequences of death awareness in their lives. The research was conducted using a qualitative method and data analysis was coded by the Colaizzi method. The samples included 11 men aged 20 to 35 years living in areas 2, 13, 16, and 18 of Tehran province in 1398 who were selected through purposive sampling. Data and information were collected using semi-structured interviews. Research findings were classified into two main sections. Part One: Findings related to the concept of death and death awareness which are: 1- End of life 2- The transfer 3- Observing the result of the actions 4- The world is not a target 5- Emotions and excitement 6- Benefits of death 7- The necessity and usefulness of the death awareness. Part two: Findings related to the consequences of the death awareness in life include: 1- Commitment to religious practices 2- Physical and behavioral self-care 3- Energy and activity 4- Effective in emotional action 5- Relationships with others 6- Better life 7- Personal growth and development 8- Effective in one's goals and behavior. The role of death in life is very important and people's views and attitudes toward death affect their way of life and can overshadow their way of life. Thinking about death and death awareness has more effects on different aspects of human life and can change a person's goals and behaviors in various personal, family, educational and professional fields.

    Keywords: Death, Death awareness, Consequences of death awareness, Youth