فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 115 (پاییز 1400)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 115 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم احسانی*، زینب شکوهی، زکریا فرج زاده صفحات 1-20

    اقتصاد مقاومتی و سیاست ها و راهکارهای دستیابی بدان از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان کشور طی سال‏های اخیر به ‏شمار می رود. این موضوع به‏ ویژه در بخش کشاورزی، با توجه به اهمیت بسیار زیاد آن در اقتصاد کشور، اهمیتی دوچندان دارد. از این ‏رو، در پژوهش حاضر، با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای، به بررسی و رتبه بندی اهمیت سیاست های دولت و الزامات مطرح شده برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی ایران پرداخته شد. بدین منظور، ابتدا طبق ادبیات موجود و نظرات کارشناسان و متخصصان دانشگاهی مربوط، فهرستی از مهم‏ترین سیاست ها و الزامات اقتصادی اثرگذار بر اقتصاد مقاومتی در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت انتخاب شد و سپس، رتبه‏ بندی سیاست‏ها صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین الزامات اقتصاد مقاومتی در کوتاه مدت، حمایت از تولید ملی و استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات و نیز در میان مدت و بلندمدت، اصلاح نظام اقتصادی کشور و خصوصی سازی است؛ همچنین، مهم ترین سیاست دولت در کوتاه مدت، «تامین امنیت غذایی به ‏همراه کاهش واردات» و در بلندمدت نیز «کاهش دخالت دولت در تعیین قیمت و دستمزد» ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: ااقتصاد مقاومتی، بخش کشاورزی، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، ایران
  • فاطمه رستگاری پور*، فاطمه محمودی صفحات 21-42

    مسئله تغییر کاربری و پوشش اراضی در ارتباط مستقیم با منابع اساسی آب و زمین در بخش کشاورزی است. بر این اساس، مطالعه حاضر به بررسی عوامل موثر بر تغییر کاربری زمین های کشاورزی پرداخته است. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل 366 پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ‏بندی ‏شده از کشاورزان شهرستان تربت حیدریه در سال 1398 جمع آوری شد و تحلیل داده‏ ها با استفاده از مدل لاجیت چندگانه صورت گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که در مزارع کوچک‏ مقیاس، در حالت تصمیم به انجام تغییر کاربری، متغیر سن اثر منفی و معنی‏دار و متغیرهای تحصیلات، درآمد غیرکشاورزی، سطح زیر کشت، میزان خسارت محصول و دیمی بودن زمین اثر مثبت و معنی‏دار دارند و همچنین، در حالت تصمیم به عدم انجام تغییر کاربری، تاثیر متغیرهای سن، تجربه کاری و شغل جانبی دامداری، قیمت محصول، میزان رضایت از برنامه های حمایتی دولت، درآمد کشاورزی و میزان وام دریافتی مثبت و معنی دار است؛ در مزارع متوسط و مزارع بزرگ نیز با افزایش سطح زیر کشت، اثر متغیرهای مستقل میزان خسارت محصول در سال، دیمی بودن زمین، شغل جانبی دامداری، میزان رضایت از برنامه های حمایتی دولت و درآمد کشاورزی افزایش می‏ یابد و متغیرهای سن، قیمت محصول و میزان وام دریافتی در این حالات بی تاثیر ارزیابی می‏شوند. از آنجا که افزایش درآمد کشاورزان و کاهش خسارت محصولات کشاورزی نقش مهمی در کاهش تغییر کاربری زمین‏ های کشاورزی دارد، در این راستا، ارایه وام های کم بهره و بلندمدت و نیز بیمه محصولات کشاورزی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: زمین کشاورزی، تغییر کاربری، لاجیت چندگانه، تربت حیدریه (شهرستان)
  • فریبا ازیک، سید نعمت الله موسوی*، بهاءالدین نجفی صفحات 43-71

    در مطالعه حاضر، اثرات کاهش یارانه اختصاص‏ یافته به بخش کشاورزی در قالب الگوی تعادل عمومی بر متغیرهای اقتصادی و زیست ‏محیطی ارزیابی شد. در این راستا، کاهش یارانه بخش کشاورزی در پنج سطح در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اصلاح و کاهش یارانه ‏های بخش کشاورزی به کاهش تولیدات داخلی، رشد قیمت ها و کاهش تقاضای نهایی محصولات کشاورزی به‏ ویژه محصولات اساسی برای خانوارها می‏ انجامد و از این‏رو، امنیت غذایی را به مخاطره می‏اندازد؛ همچنین، با حرکت به سمت سناریوی کاهش هشتاد درصدی این یارانه ‏ها، کاهش در مخارج واقعی دولت معادل 87/5- درصد می ‏شود. نتایج برآوردها حاکی از آن بود که در پی کاهش یارانه‏ های بخش کشاورزی، محصولات گندم بیشترین و جو کمترین کاهش تولید را خواهند داشت؛ همچنین، با اعمال سناریوهای مورد نظر، زیربخش شیلات بیش از زیربخش های دام و جنگل‏ومرتع کاهش تولید را تجربه می کند، به ‏گونه‏ای که با کاهش ده درصدی یارانه بخش کشاورزی، میزان کاهش در تولید محصولات دام، شیلات و جنگل‏ومرتع، به ‏‎ترتیب، 4/2- ، 4/10- و 8- درصد ارزیابی شد. افزون بر این، کاهش یارانه ‏های بخش کشاورزی، در آینده، منجر به کاهش آلودگی‏ های زیست‏محیطی خواهد شد، به ‏گونه ‏ای که میزان کاهش در تولید گاز دی‏اکسید کربن (CO2) در سناریو اول، 92/0- درصد و در سناریو پنجم، 90/22- درصد محاسبه شد. با توجه به ضرورت بازنگری در نظام پرداخت یارانه ها، شایسته است که اجرای سیاست کاهش یارانه نهاده ‏های کشاورزی به‏ صورت تدریجی و با ترکیب بهینه و اجرای هم‏زمان چند ابزار سیاستی متناسب با ساختار تولید و ساختار بازار هر محصول انجام شود.

    کلیدواژگان: یارانه، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، تولید، بخش کشاورزی، آلودگی
  • نغمه باران پور*، داریوش حسنوند، یونس نادمی، فرهاد ترحمی صفحات 73-97

    سیل هایی که در سال آبی 1398، در نقاط مختلف کشور به ‏وقوع پیوسته، باعث خسارات جانی و مالی چشمگیر شده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر سیل سال 1398 بر بخش کشاورزی و تاثیر خسارت وارده بر این بخش روی سایر بخش ها در اقتصاد ایران و همچنین، تعیین میزان وابستگی بخش کشاورزی به سایر بخش ها صورت گرفت. بدین منظور، از روش حذف فرضی تعمیم ‏یافته دیازنباخر و لهر، با به ‏کارگیری دو سناریو، استفاده شد. در سناریوی اول، ابتدا سهم کاهش ستانده بخش کشاورزی در سیل سال 1398 به میزان 28 درصد محاسبه شد و سپس، با استفاده از میزان برآوردشده برای انجام روش حذف فرضی تعمیم‏ یافته به ‏منظور تعیین آثار آن بر ستانده و اشتغال بخش کشاورزی و نیز اثر این بخش بر سایر بخش های اقتصادی استفاده شد. در سناریوی دوم، بررسی همین روش با استفاده از یک تکانه منفی ده درصدی بر این بخش صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که در سناریوی اول، ستانده کل اقتصاد حدود 130102 میلیون ریال (1/31 درصد) کاهش می ‏یابد و بخش کشاورزی و زیربخش های برق، آب و گاز و هتل و رستوران و نیز بخش صنعت بیشترین تاثیر را می پذیرند؛ از دیدگاه اشتغال نیز این کاهش روی خود بخش کشاورزی و سپس، زیربخش های خدمات عمده فروشی و خرده فروشی و هتل و رستوران و نیز بخش صنعت بیشترین اثر را دارد؛ همچنین، در سناریوی دوم، ستانده کل اقتصاد حدود 68677 میلیون ریال (44/17 درصد) کاهش می‏یابد و روی ستانده خود بخش کشاورزی و زیربخش برق، آب و گاز بیشترین تاثیر را دارد. با توجه به نتایج تحقیق، شایسته است که افزون بر توجه به جبران خسارت ناشی از وقوع سیل در بخش کشاورزی، خسارت سایر بخش های اقتصادی به‏ ویژه برق، آب و گاز (از منظر تولید) و خدمات عمده ‏فروشی و خرده ‏فروشی (از منظر اشتغال) به‏عنوان بخش هایی با بیشترین تاثیرپذیری از خسارت بخش کشاورزی نیز در کانون توجه سیاست‏گذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیل، جدول داده- ستانده، روش حذف فرضی تعمیم یافته، تولید، اشتغال
  • قادر دشتی*، جبرییل واحدی، جواد حسین زاد صفحات 99-121

    محدودیت منابع تولید لزوم پرداختن به بهره وری و کارآیی واحدهای کشاورزی از جمله مزارع گندم را بیش از پیش نمایان می کند. از آنجا که شهرستان اهر بیش از ده درصد سطح زیر کشت گندم دیم استان آذربایجان شرقی را به خود اختصاص می ‏دهد، مطالعه حاضر با هدف برآورد کارآیی سود گندم دیم و عوامل موثر بر آن در این شهرستان انجام شد. بدین منظور، گردآوری اطلاعات لازم از 217 کشاورز گندم کار در سال زراعی 99-1398 صورت گرفت. نتایج تخمین تابع سود ترنسلوگ مرزی تصادفی به ‏همراه تابع عدم کارآیی نشان داد که قیمت عوامل تولید بذر، نیروی کار، ماشین‏ آلات، کود حیوانی، علف کش، آفت کش و مقدار سطح زیر کشت به‏ عنوان نهاده ‏های ثابت بر میزان سود حاصل از تولید گندم تاثیر معنی دار دارد. متوسط کارآیی سود گندم‏کاران مورد مطالعه 3/42 درصد برآورد شد. همچنین، 5/66 درصد از کشاورزان میزان کارآیی سود کمتر از پنجاه درصد داشتند. مواردی نظیر داشتن اعضای خانوار با تحصیلات دانشگاهی، بیمه کردن محصول، وجود آفت سن در مزرعه و شیوه برداشت محصول دارای اثر معنی دار بر کارآیی سود کشاورزان گندم کار بودند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، بسترسازی در راستای دسترسی آسان و به‏ موقع به نهاده های مصرفی و تخصیص بهینه نهاده ها و همچنین، ترغیب کشاورزان به استفاده از خدماتی همچون بیمه محصولات کشاورزی اقدامی موثر در راستای افزایش کارآیی سود گندم‏کاران منطقه خواهد بود.

    کلیدواژگان: تابع ترنسلوگ، رهیافت مرزی تصادفی، کارایی سود، گندم
  • مهدی نجاتی، مجتبی بهمنی، سید عبدالمجید جلایی اسفند آبادی، یاسر بلاغی اینالو* صفحات 123-154

    کشاورزی از مهم ترین بخش های اقتصادی است که به‏ طور مستقیم، با امنیت غذایی و سلامت جامعه در ارتباط است و نقشی مهم در توسعه کشور دارد. بنابراین، ارزیابی اثرات آزادسازی تجاری در بخش کشاورزی از اهمیت ویژه برخوردار است. در همین راستا، در پژوهش حاضر، اثرات کاهش تعرفه وارداتی بخش کشاورزی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بر رفاه، تراز تجاری و تولید بر اساس الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی (GTAP) و نسخه 10 پایگاه داده های آن، طی سه سناریو (کاهش بیست درصدی، کاهش شصت درصدی و کاهش صد درصدی نرخ تعرفه ها) با بسته نرم‏افزاری GEMPACK تحلیل شد. نتایج نشان داد که با آزادسازی تجاری بخش کشاورزی، تغییرات رفاهی معنی دار در ایران و روسیه ایجاد می شود و ارمنستان رفاه منفی را تجربه می کند؛ همچنین، بیشترین رفاه از آن ایران خواهد بود. تفکیک اثرات تکانه ها بر رفاه نیز نشان داد که بیشترین تاثیر مثبت بر رفاه ایران مربوط به تکانه های سوم (کاهش تعرفه محصولات کشاورزی واردشده از روسیه به ایران) و پنجم (کاهش تعرفه محصولات کشاورزی واردشده از قزاقستان به ایران) بوده و بیشترین تاثیر مثبت بر رفاه روسیه نیز مربوط به تکانه سوم است؛ افزون بر این، کاهش تعرفه های بخش کشاورزی دارای اثر منفی بر تراز تجاری و تولید این بخش است و بیشترین اثرات کاهش تعرفه های بخش کشاورزی در تراز تجاری بخش صنعت انعکاس دارد.

    کلیدواژگان: موافقت نامه آزاد تجاری، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پروژه تحلیل تجارت جهانی (GTAP)، تعرفه های بخش کشاورزی
  • سید محمد فهیمی فرد* صفحات 155-187

    با توجه به نقش و اهمیت انکارناپذیر درآمدهای نفتی در تمامی ابعاد اقتصاد کشورهای در حال توسعه (رشد تولید ناخالص داخلی، بودجه دولت، نرخ پس‏ انداز، سرمایه گذاری، نرخ تورم، نرخ بیکاری، کاهش فقر و...)، در مطالعه حاضر، چگونگی اثرپذیری بخش ه ای کشاورزی، صنعت و معدن و خدمات ایران از شوک سرمایه گذاری درآمدهای نفتی بر اساس نه سناریو شبیه ‏سازی شد؛ این سناریوها عبارت ‏اند از تخصیص درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی (بیست، پنجاه و هشتاد درصد) و مقادیر رشد بهره وری کل عوامل تولید (پنج، هشت و ده درصد). داده های مورد نیاز به صورت فصلی طی دوره 95-1370 از بانک مرکزی و مرکز آمار ایران گردآوری شد و تحلیل داده ها با بهره ‏گیری از مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر پویای بازگشتی (RDCGE) صورت گرفت. همچنین، کالیبراسیون مدل با به‏ کارگیری ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و سناریوی پایه (بیست درصد ذخیره درآمدهای نفتی در صندوق توسعه ملی و پنج درصد رشد بهره وری کل عوامل تولید) صورت پذیرفت. نتایج توابع واکنش ضرب ه‏ای نشان داد که اگر در سناریوی پایه، یک شوک مثبت به درآمدهای نفتی وارد شود، ورود سرمایه به بخش ‏های کشاورزی و صنعت و معدن کاهش و به بخش خدمات افزایش می یابد، که موید بیماری هلندی در اقتصاد ایران است؛ اما با افزایش سهم ذخیره درآمدهای نفتی در صندوق توسعه ملی به میزان پنجاه درصد، از روند بیماری هلندی کاسته می ‏شود و چنانچه این سهم به هشتاد درصد افزایش یابد، بیماری هلندی حذف خواهد شد. همچنین، افزایش رشد بهره وری کل عوامل تولید باعث افزایش ورود سرمایه به بخش های یادشده می شود. در نهایت، پیشنهادهایی برای افزایش ذخیره درآمدهای نفتی در صندوق توسعه ملی و بهره وری کل عوامل تولید ارایه شد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری درآمدهای نفتی، بخش کشاورزی، بخش صنعت و معدن، بخش خدمات، مدل RDCGE
  • الهه اعظم رحمتی، حسین محمدی*، علیرضا کرباسی صفحات 189-208

    هدف پژوهش حاضر ارایه نقش ه‏ای بالقوه از فعالیت های اقتصادی پیشتاز و رقابت پذیر در زیربخش دام استان های کشور با استفاده از ابزارهای تحلیل مکانی بود. بدین منظور، از داده های حساب های منطقه ای 31 استان کشور برای سال های 1390 تا 1396 استفاده شد. نتایج ابزارهای تحلیل پویا و ایستای ضریب مکانی در فعالیت های زیربخش دام استان های کشور نشان داد که به ‏جز فعالیت دام سنتی که در آن، تعداد استان های دارای مزیت در حال کاهش است، در سایر فعالیت ها شامل گاوداری صنعتی، مرغداری و نیز پرورش زنبور عسل، کرم ابریشم، شکار و... فعالیت ‏ها، تعداد استان های دارای مزیت در حال افزایش است. از این‏رو، در مورد استان هایی که بر اساس هر دو شاخص ضریب مکانی ایستا و پویا، فعالیت مورد نظر (با ضرایب بزرگ‏تر از یک) «فعالیت پایه» شناخته شد، بهره‏ گیری از ظرفیت استان برای صدور کالاهای تولیدی آن فعالیت به استان های فاقد مزیت پیشنهاد می‏شود.

    کلیدواژگان: ضریب مکانی ایستا، ضریب مکانی پویا، فعالیت پیشتاز، مزیت رقابتی
  • مهدی شعبان زاده خوشرودی*، سید صفدر حسینی صفحات 209-237

    از آنجا که تامین سلامت و امنیت غذایی از اهداف راهبردی سند چشم انداز بیست‏ساله کشور است، در مطالعه حاضر، عوامل موثر بر امنیت غذایی خانوارهای استان تهران به ‏عنوان پرجمعیت ‏ترین استان کشور با حدود هفده درصد از کل جمعیت کشور در سال 1397 بررسی شد. بدین منظور، با استفاده از اطلاعات هزینه درآمد خانوارهای استان تهران، ابتدا خانوارهای امن و ناامن غذایی شناسایی شدند و سپس، با استفاده از مدل لاجیت، بررسی متغیرهای کمی و کیفی اثرگذار بر امنیت غذایی خانوارها صورت گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای سن سرپرست خانوار، میزان یارانه دریافتی خانوار، درآمد خانوار، تنوع غذایی، محل سکونت، تعداد اتاق منزل و زیربنای منزل بر امنیت غذایی اثر مثبت و معنی دار و متغیرهای بعد خانوار و ساعت کار سرپرست خانوار بر امنیت غذایی خانوارها اثر منفی و معنی دار داشته ‏اند؛ همچنین، گرچه متغیر تحصیلات بر امنیت غذایی خانوارها اثر معنی دار نداشت، اما خانوارهای با سرپرست زن از امنیت غذایی پایین تر برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، استان تهران، مدل لاجیت، یارانه، تنوع غذایی
  • کتایون شمشادی* صفحات 239-262

    از دیرباز، اقتصاد ایران با ویژگی اصلی وابستگی به درآمدهای نفتی و اقتصاد تک‏ محصولی شناخته شده است. تحولات دهه 1390 در سیاست کشورهای غربی علیه ایران و اعمال تحریم‏ ها لزوم توجه به کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و توسعه صادرات غیرنفتی را بیش از پیش آشکار کرد. در این بین، صادرات محصولات صنایع غذایی، با توجه به توان ‏های موجود در کشور و مزیت‏ هایی از جمله ارزش افزوده بالاتر و ایجاد اشتغال، یکی از ارکان صادرات غیرنفتی به‏ شمار می ‏رود. از این‏رو، در تحقیق خاضر، با استفاده از روش داده‏ های پانل و الگوی جاذبه، عوامل موثر بر صادرات صنایع غذایی ایران به کشورهای هدف در سال ‏های 2018-2001 بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای درآمد سرانه کشورهای هدف و ایران، جمعیت کشورهای هدف و ایران و شاخص قیمت صادراتی ایران دارای اثر مثبت و متغیر فاصله دارای اثر منفی بر ارزش صادرات صنایع غذایی ایران است؛ متغیر نرخ ارز واقعی نیز دارای اثر مثبت بوده، اما از لحاظ آماری معنی‏دار نشده است. در نهایت، با توجه به نتایج پژوهش حاضر، توسعه بازارهای هدف و تمرکز بر کشورهای منطقه با درآمد سرانه بالا، تقویت دیپلماسی اقتصادی و توسعه زیرساخت ‏های حمل ‏و نقل به‏ منظور کاهش هزینه‏ های جابج‏ایی و... پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: صادرات، مدل جاذبه، فرآورده‏های غذایی، ایران
|
  • M. Ehsan *, Z. Shokoohi, Z. Farajzadeh Pages 1-20

    The resilience economy and the related policies and strategies have been one of the most important concerns of the policy makers over recent years. This issue is especially important in the agricultural sector due to its significant importance in the Iranian economy. Therefore, this study aimed at investigating the importance of government policies and requirements to achieve the goals of resilience economy in the agricultural sector of Iran using Analytical Network Process (ANP) method. For this purpose, a list of the most important policies and economic requirements affecting the resilience economy in the short term, mid-term and long-term was initially selected based on the related literature and experts opinions; then through questionnaire, the concerned experts' opinions were obtained and the extracted policies were ranked. The study results showed that the most important requirements to achieve resilience economy included 'supporting national production and efficiently use of time, resources and facilities' in short term and 'reforming the Iranian economic system and privatization' in mid-term and long-term. Also, it was found that food security and reduction of imports in the short run as well as reducing government intervention in price and wage determination in the long run would be the most important government policies.

    Keywords: Resilience economy, Agriculture Sector, Network analysis process, Iran
  • F. Rastegaripour *, F. Mahmoudi Pages 21-42

    The issue of land use change and land cover is directly related to the basic resources of water and land in the agricultural sector. Therefore the present research examined factors affecting the agricultural land use change in Torbat Heydarieh County of Iran. The required data were collected from completing 366 questionnaires in a stratified random sampling method among farmers in villages of the county in 2019 and analyzed by a multiple logit model. The study results showed that in small scale farms, in the case of decision to change the land use, the age variable had a significantly negative effect and the variables of education, non-agricultural income, cultivated area, extent of crop losses and the land being a rainfed one had a significantly positive effect on the land use change; in addition, in case of decision not to change the land use, the variables of age, work experience and livestock side job, product price, satisfaction with government support programs, agricultural income and the amount of loans received had a significantly positive effect. In case of medium and large-scale farms, increasing the cultivated area would increase the effects of the independent variables including extent of crop losses, work experience and livestock side job, satisfaction with government support programs and agricultural income and increase the variables of age, product price and the amount of loans received. Therefore, providing low-interest and long-term loans and agricultural insurance are suggested to increase income and reduce losses for farmers.

    Keywords: Agricultural land, Land use change, Multiple Logit, Torbat Heydarieh
  • F. Azik, S. N Mousavi *, B. Najafi Pages 43-71

    the effects of reducing subsidies allocatedto the agricultural sector in the form of a general equilibrium model on economic and environmental variables were evaluated.In this regard, the reduction of subsidies in the agricultural sector was considered at5levels.The results showed that subsidy reform in the agricultural sector will reduce agricultural production and increase prices,reduce the final demand for agricultural products,especially basic products for households,and therefore endanger food security.moving towards the last scenario,ie an80%reduction in subsidies in the agricultural sector, the percentage reduction in real government expenditures is estimated at-5.87%The results show the highest decrease in production is relatedto wheat and the lowest is related to barley.by applying the desired scenarios,the fisheries sector experiences a decrease in production more than other livestock,forest and rangeland sectors.Thus,with a10%reduction in subsidies in the agricultural sector, the rate of reduction in the production of livestock,fisheries,forestry and rangeland products has been estimated at-2.4%,-10.4%and-8%respectively.Implementing the policy of reducing subsidies allocatedto the agricultural sector reduces the level of domestic production and,consequently,increases the price of agricultural products and ultimately reduces the final demand for agricultural products.the reduction of subsidies in the agricultural sector in the future will leadto a reduction in environmental pollution.the reduction in CO2production in the first scenario was equalto-0.92percent and in the fifth scenario was-22.90percent.Given the needto review the subsidy payment system,the implementation of the policy of reducing subsidies to agricultural inputs shouldbe done gradually and with optimal combination and simultaneous implementation of several policy tools appropriate to the production structure and market structure of each product.

    Keywords: Subsidy, Computable General Equilibrium Model, Food security, Household Welfare, Pollution
  • N. Baranpour *, D. Hasanvand, Younes Nademi, F. Tarahomi Pages 73-97

    The occurrence of floods during the 2019 water year in various parts of Iran has resulted in tremendous casualties and financial losses This study aimed at investigating the impact of the flood 2019 on the agricultural sector and the impacts of this sectoer’s damages on the other sectors of Iran's economy as well as determining the degree of dependence of the agricultural sector on other sectors. For this purpose, the generalized hypothetical extraction method of Dietzenbacher and Lahr was used in two scenarios. In the first scenario, first, the reduced share of the agricultural sector output during the flood was calculated at 28 percent; then, the estimated value was used to perform the generalized hypothetical extraction method in order to specify its impacts on the output and employment of the agricultural sector and the impact of this sector on the other economic sectors. In the second scenario, the same method was applied using a 10 percent negative shock in this sector. The study results indicated that in the first scenario, the economy's total output would decrease by approximately 130102 million IR rials (31.1 percent), and the agricultural sector as well as the electricity, water, and gas sub-sectors would be most affected; from an employment viewpoint, this reduction would have the highest impact on the agricultural sector followed by wholesale and retail services. In the second scenario, the economy's total output would decrease by approximately 68677 million IR rials (17.44 percent), having the highest impact on the output of the agricultural sector as well as the electricity, water, and gas sub-sector. Therefore, after compensating the damage in the agricultural sector, the damage to other economic sectors, especially the electricity, water and gas sub-sector (in terms of production), and the wholesale and retail services (in terms of employment) should be considered for compensation efforts.

    Keywords: flood, output- input table. Expanding Hypothetical Extraction method. production, employment
  • Gh. Dashti *, J. Vahedi Pages 99-121

    The limited resources of production make the need to address the productivity and efficiency of agricultural units including wheat fields more and more apparent. Considering that Ahar County accounts for ten percent of the rainfed wheat cultivation area in East Azerbaijan province of Iran, the present study was conducted to investigate the profit efficiency of rainfed wheat and its effective factors in this county. For this purpose, the necessary data was collected from 217 wheat farmers in the cropping year of 2019-20. The results of estimating the translog stochastic frontier profit function along with the inefficiency function showed that the price of seed, labor, machinery, manure, herbicide, pesticide and area under cultivation as fixed inputs had significant effects on the profit from wheat production. The mean profit efficiency for all farmers was estimated to be 42/3 percent and some 66.5 percent of the farmers had a profit efficiency of less than fifty percent. In addition, the variables such as having highly educated family members, crop insurance, presence of pest in the field and harvesting method had significant effects on the efficiency of the studied wheat farmers. According to the results, paving the ground for easy and on-time access to required inputs and their optimal allocation as well as encouraging the farmers to use crop insurance might be suggested as effective measures to increase the profit efficiency of wheat farmers in the studied area.

    Keywords: translog function, Stochastic Frontier Approach, Profit efficiency, Wheat
  • M. Nejati, M. Bahmani, S. A. Jalaee Esfandabadi Pages 123-154

    Agriculture, as one of the most important economic sectors which is directly related to food security and public health, plays an important role in the development of countries. Thus, evaluating the effects of trade liberalization in the agricultural sector is of particular importance. Therefore, this study aimed at analyzing the effects of import tariff reduction in the agricultural sector of Iran and the Eurasian Economic Union on welfare, trade balance and production based on the model of the Global Trade Analysis Project (GTAP) and version 10 of its database, in three scenarios (20 percent, 60 percent and 100 percent reductions of tariff rates) with GEMPACK software package. The study results showed that with the trade liberalization of the agricultural sector, significant welfare changes would occur in Iran and Russia; Armenia would experience negative welfare; also, the highest welfare would belong to Iran. In addition, decomposing the effects of shocks on welfare showed that the most positive impact on Iran's welfare was related to the third shock (reduction of tariffs on agricultural products imported from Russia to Iran) and fifth shock (reduction of tariffs on agricultural products imported from Kazakhstan to Iran); the most positive impact on Russia's welfare was related to the third shock; also, the reduction of tariffs in the agricultural sector had negative effects on trade balance and production of this sector, and the highest effects of tariffs reduction in the agricultural sector were reflected on the trade balance of industrial sector.

    Keywords: Trade Liberalization, Eurasian Economic Union, Global Trade Analysis Project (GTAP) model, tariff in the agriculture sector
  • S. M. Fahimifard * Pages 155-187

    Given the importance role of oil export revenues in the whole dimensions of economy of oil exporting developing countries (government budget, GDP growth rate, investment, saving rate, inflation rate, unemployment rate, poverty alleviation, etc.), this study aimed at investigating and simulating the impact of the oil revenues investing shocks on Iran's economic sectors (i.e. Agriculture, Industry and Services) through nine scenarios including the savings of the oil export revenues in national development fund (20, 50 and 80 percent) and the growth in total efficiency of production factors (5, 8 and 10 percent).The required data were seasonally collected from Central Bank of Iran (CBI) and Statistical Center of Iran (SCI) during 1991-2016. For data analysis, the Mathlab software and Recursive Computable General Dynamic Equivalent (RDCGE) model were applied. Also, the model was calibrated using the social accounting matrix related to the base year of 2011 and basic scenario (saving 20 percent of oil export revenues in national development fund and 5 percent of growth in total efficiency of production factors). Results of Impulse Response Functions (IRF) showed that a positive shock in basic scenario on oil export revenues caused an investment reduction in agriculture and industry sectors while an investment increase in services sector, indicating the existence of Dutch disease in Iran’s economy; but during an increase in saving the oil export revenues in national development fund by 50 percent, the effect of Dutch disease would reduce and increasing the share of saving the oil export revenues in national development fund by 80 percent would remove the effect of Dutch disease; in addition, increasing the growth in total efficiency of production factors would increase the investment in the mentioned sectors.

    Keywords: Oil revenues investment, Agriculture Sector, industry, mine sector, services sector, RDCGE model
  • E. Azam Rahmati, H. Mohammadi *, A. Karbasi Pages 189-208

    This study aims to provide a potential map of leading and competitive economic activities in the livestock sub-sector of Iran’s provinces using location quotient analysis tools. For the goal, the data of regional accounts of 31 provinces have been used that they are available on the website of the Statistics Center of Iran for the years 2011 to 2017. The results indicate except for traditional breeding of livestock that the base provinces are decreasing, in other subsector activities like industry cattle husbandries, chicken farms, beekeeping, etc., the number of base provinces is increasing. Also, for the provinces where the activity is known as base based on the static and dynamic location quotient, which means the values of location quotient are greater than one, Therefore, according to the results of this study it is suggested to use the livestock subsector capacity to export relevant goods to the provinces without competitive advantage.

    Keywords: Static & Dynamic location quotient, Leading sub-sector, Competitive Advantage
  • M. Shabanzadeh-Khoshrody *, S. S. Hosseini Pages 209-237

    Since ensuring health and food security is one of the strategic objectives of the 20-year Prospect Document of Iran, this study aimed at investigating the factors affecting food security of households in Tehran province as the most populous province with about seventeen percent of the total population of the country in 2018. For this purpose, using cost-income information of households in Tehran province, first, food secure and insecure households were identified and then, using the logit model, quantitative and qualitative variables affecting household food security were examined. The results showed that the variables including the age of household head, subsidy received by household, household income, food diversity, housing status, number of rooms of the house and useful area of the house had significantly positive effects on food security and the variables of household size and working hours of household head had significantly negative effects on food security; in addition, while the variable of education did not have a significant effect on household food security, the female-headed households had lower food security.

    Keywords: Food security, Tehran province, Logit model, Subsidy, Food diversity
  • K. Shemshadi * Pages 239-262

    For a long time, the main feature of Iran's economy has been its dependence on oil revenues and a single-product economy. Developments in the 1990s in Western countries' policies against Iran and the imposed sanctions have made it increasingly necessary to pay attention to reducing dependence on oil revenues and developing non-oil exports. Meanwhile, the export of food industry products is one of the pillars of non-oil exports due to the existing potentials in the country and certain advantages such as higher added value and job creation. Therefore, this study aimed at investigating the factors affecting the export of Iran's food industry to the target countries using the panel data method and the gravity model during 2001-2018. The results showed that the variables of per capita income of the target countries and Iran, population of the target countries and Iran and export price index of Iran had positive effects and the variable of distance had a negative effect on the export value of Iran's food industry. The variable of real exchange rate also had a positive effect though not statistically significant on the export of Iran's food industry to the target countries. Finally, according to the study results on the development of target markets and focus on the countries of the region, given that these countries have high per capita incomes, it might be recommended to strengthen economic diplomacy and develop transport infrastructure to reduce transportation costs.

    Keywords: export, gravity model, Food Industry products, Iran