فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 24 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مائده شگفت، یدالله شکری*، محمد رضایی، رسول رسولی پور صفحات 7-36
    پارادوکس (متناقض نما) در ادبیات، یکی از تمهیدات پرکاربرد برای خلق فضا و معانی و همچنین ایجاد صور خیال است. تاریخ شعر فارسی نشان می دهد نه تنها عناصر یا تمهیدات ادبی در طول تاریخ تکامل یافته اند، بلکه پیچیده تر نیز شده اند. در سبک عراقی، شاید هیچ شاعری به اندازه حافظ در مجموعه غزلیات خود، ترکیبات پارادوکسیکال را پذیرا نبوده است. با این حال، دو گونه ترکیبی و معنایی پارادوکس در شعر حافظ نه تنها در مقام تمهید یا صنعتی ادبی، بلکه به شکل ساختاری، فضای برزخی میان دو استعداد انسانی- الهی سوژه های شعر حافظ را برمی سازند. معنای این سخن آن است که پارادوکس ها علاوه بر ایفای نقش خود در مقام شگردی زیباشناسانه، کاربردی مضاعف جهت تشکیل فضایی پارادوکسیکال در کلیت اثر پیدا می کنند. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی می کوشد با بررسی ساختارهای پارادوکسیکال در غزلیات حافظ، تاملی بر این مسئله داشته باشد که چگونه امر پارادوکسیکال، جدا از ماهیت تمهیدگونه خود می تواند به شکل ساختاری در خلق فضاهای نوین در شعر کارایی داشته باشد. نتایج بحث، نشان دهنده این مهم است که در شعر حافظ، بسیاری از صنایع مشابه نیز همچون تضاد در خدمت چنین ساختاری قرار می گیرند. با توجه به اینکه بررسی ساختاری پارادوکس، امری مجزا از پژوهش در باب یک یک پارادوکس هاست، می تواند رویکردی نو به رابطه مقولات زبانی- بلاغی و مفهومی در شعر حافظ باشد.
    کلیدواژگان: پارادوکس (متناقض نما)، تضاد، تقابل، حافظ، ساختارگرایی، ساختار پارادوکسیکال
  • مهیار علوی مقدم* صفحات 37-66

    نشانه- معناشناسی، حوزه مطالعاتی جدیدی است در زمینه تبیین کارکرد لایه های زیرین نشانه هاو دست یافتن به روابط متقابل نشانه ها ودستاورد آن، چگونگی ظهور معناست. بر این اساس، به چارچوبی در حوزه نشانه- معناشناسی نیازمندیم تا بتوانیم به فرایند زایشی معنا در متن ادبی دست یابیم. به رغم تمایز دو دیدگاه در زمینه «تعین معنا» بر پایه نظریه نشانه شناسی سوسور و «عدم تعین معنا»، بر پایه باور به لایه های تاریک و رازناکی متن ، بر اساس دو نظریه نشانه شناسی ساختارگرای سوسوری و پیرسی و شالوده شکنی پساساختارگرای بارتی و دریدایی، می توان معیارهایی در فهم متن ادبی، چگونگی ظهور معنا و سنجه هایی در تبیین ساختارهای زبانی متن و نشانه های ادبی و تمایز بین دلالت «لفظ» بر معنا در «اثر زبانی»  و دلالت «نشانه» بر معنا در «اثر ادبی» و دو نظام نشانه ای زبانی و ادبی ارایه کرد. به کمک پیوند بین نشانه و معنا و چهار «معیار نشانه ای»، «معیار ساختاری»، «معیار نقشی» و «معیار ارزشی»، می توان به تحلیل چگونگی ظهور معنا و نهایتا فهم و تاویل متن ادبی دست یافت. از این رو، دست یافتن به مبانی نشانه- معناشناسی، بر اساس چهار مقوله «نشانه»، «ساخت»، «نقش» و «ارزش» و چهار معیار نشانه ای، ساختاری، نقشی و ارزشی، در تحلیل فرایند زایشی معنا، هدف این پژوهش است؛ چهار مقوله و معیاری که برای نخستین بار علی محمد حق شناس برشمرده است.

    کلیدواژگان: نشانه- معناشناسی، معیارهای نشانه شناسی، ساختار، نظام نشانه ای، فرایند زایشی معنا
  • حسین علینقی*، ناصر محسنی نیا صفحات 67-94
    سبک شناسی لایه ای که یکی از رویکردهای زبان شناسانه سبک شناسی است، به بررسی سطوح مختلف زبانی یک اثر از آواشناسی تا معناشناسی می پردازد و از این لحاظ، از دقیق ترین و کاراترین روش های این علم به شمار می رود. یکی از مهم ترین لایه های زبان، لایه واژگانی است که بررسی آن در سبک شناسی، اهمیت زیادی دارد. از آنجا که گزینش واژگان، رابطه ای مستقیم با سبک هر نویسنده یا شاعر دارد، بررسی سبک شناسانه این لایه، به شناسایی سبک آثار هر هنرمند، بسیار کمک می کند و رابطه گزینش واژگان را با معنا و بافتی که هنرمند در آن قرار دارد، نشان می دهد. در این پژوهش، به بررسی سبک شناسانه لایه واژگانی قصاید کمال الدین اسماعیل، یکی از شاعران معروف قرن ششم و هفتم هجری پرداخته شده است تا رابطه گزینش واژگان او با معنا و فضای شعری اش نشان داده شود. این پژوهش نشان می دهد کمال الدین در موضوعات مختلف، واژگانی مناسب را برای شعر خود برمی گزیند و واژه های پربسامد قصاید او ارتباطی کامل با فضای شعری او و گفتمان حاکم بر شعرش، یعنی گفتمان مدح دارد، به طوری که این واژه ها در مدح دلاوری ها و جنگاوری های ممدوح، ستایش بخشش و کرم او و توصیف طبیعت به کار رفته اند. همچنین بررسی این لایه، از غلبه فضای حسی بر انتزاعی در اشعار او حکایت دارد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، لایه واژگانی، کمال الدین اسماعیل، سبک شناسی لایه ای
  • علی اکبر کمالی نهاد*، سهراب احمدی صفحات 95-120
    اغراق، یکی از آرایه های ادبی بدیعی است و در بیشتر کتاب های بلاغی عربی و فارسی، بزرگ نمایی در توصیف کسی یا چیزی تعریف شده است. وضوح استفاده بلاغیان نخستین فارسی از کتاب های بلاغی عربی در طرح مباحث تیوریک بلاغت فارسی، زمینه بررسی سیر تطبیقی و تاریخی این آرایه را در بلاغت عربی و فارسی فراهم می کند. این پژوهش، به تحلیل سیر تاریخی اغراق در بلاغت عربی و فارسی، از پیدایش تا تکمیل تقسیم بندی آن می پردازد و چشم اندازی روشن از نحوه پیدایش تیوریک و چگونگی تقسیم آن به سه شیوه مبالغه، اغراق و غلو، تعریف ها، نام ها و تقسیم بندی های مختلف آن ارایه کرده، نشان می دهد چه تحولات و تکاملی را در طول تاریخ از سر گذرانده و علمای بلاغت فارسی و عربی چگونه و از چه کسانی در زمینه تعریف و تحلیل آن تاثیر پذیرفته اند و به چه گروه هایی تقسیم می شوند؟ زیبایی این آرایه از نظر بلاغیان بر چه اصولی استوار است و این آرایه نزد آن ها چه اهمیت و جایگاهی دارد؟
    کلیدواژگان: اغراق، بلاغت عربی، بلاغت فارسی، سیر تاریخی و تطبیقی
  • میترا گلچین*، عباس کریمی صفحات 121-146
    با توجه به شرایط اجتماعی عصر حافظ، این شاعر توانا برای در امان ماندن از عواقب وخیم انتقادات گزنده خود، به شگردهایی هنرمندانه جهت بیان غیرمستقیم انتقادات خود دست یازیده است. یکی از دستاویزهای وی در حوزه بلاغت، بهره گیری از ترفندهای علم بیان بوده است. در این قلمرو، از فنونی از قبیل تشبیه مضمر، استعاره، کنایه از نوع تعریض، کنایه از موصوف، نمادپردازی و نوعی اسناد هنری ناشناخته، بهره جسته و در دو شاخه دیگر بلاغت، یعنی معانی و بدیع نیز شگردهای هنرمندانه دیگری به کار برده است. این مقاله می کوشد با تکیه بر غزلیات وی، به ویژه اشعار انتقادی اش، این شگردهای خلاقانه را فقط در حوزه علم بیان بررسی کند. با این هدف، نویسندگان ابتدا ضمن اشاره به روش های پوشیده گویی حافظ در حیطه علوم بلاغی، به بررسی شگردهای بیان غیرمستقیم وی در حوزه علم بیان اقدام کرده، در هر مورد با ارایه نمونه هایی به این نتیجه رسیده اند که حافظ در اغلب غزلیاتش، به ویژه اشعار انتقادی، از این روش سخن پردازی بهره جسته است.
    کلیدواژگان: حافظ، پوشیده گویی، بلاغت، علم بیان، تشبیه، استعاره، کنایه
  • شهلا محمودیان*، کبری نودهی صفحات 147-174
    نسخه های خطی، میراث ارزشمند پیشینیان است که با تصحیح درست و علمی آن می توان به متن نزدیک به اصل یک اثر دست یافت و از متون مولفان گذشته بهره جست. نسخه خطی مطلع السعدین،اثری است در موضوع بلاغت از سیالکوتی مل وارسته شاعر و نویسنده قرن دوازدهم هجری در شبه قاره هند که با تصحیح منقح آن می توان غبار از چهره یکی از آثار بلاغی این دوره زدود و به علاقه مندان و پژوهشگران این عرصه ، ارایه کرد. از ویژگی های این اثر، می توان به نظر انتقادی نویسنده، عدم تقلید و تکرار نکردن مطالب کتاب های بلاغت پیشین اشاره کرد. همچنین نویسنده این کتاب، توجهی ویژه به اشعار دوره خود، یعنی شعر سبک هندی نشان داده، چنان که بیشتر شواهد مثال را از اشعار شاعران قرن های یازدهم و دوازدهم هجری برگزیده است. مطالعه این اثر می تواند ما را با وضعیت و کیفیت دانش بلاغت در شبه قاره هند آشنا سازد. در این مقاله، به معرفی نسخه خطی مطلع السعدین پرداخته شده است. روش این پژوهش، مطالعه، یادداشت برداری و گردآوری اطلاعات از منابع معتبر کتابخانه ای و هدف از آن، معرفی یکی از کتاب های بلاغی ارزشمند شبه قاره در قرن دوازدهم هجری است.
    کلیدواژگان: نسخه خطی، مطلع السعدین، سیالکوتی مل وارسته، بلاغت، شبه قاره
  • سید امیرحسین مرتضائی، محمود فتوحی رودمعجنی* صفحات 175-204

    آیا استعاره های مفهومی در شعر، همان هایی هستند که ما با آن ها زندگی می کنیم؟ این مقاله در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است. در این مسیر، نخست رابطه استعاره مفهومی و فرهنگ عمومی، تبیین و جایگاه استعاره های مفهومی در نظام شناختی مرسوم اجتماع، مشخص شده است. سپس ساختارهایی تکرار شونده معرفی شدند که مانند قالب هایی، شکل کاربرد انواع مختلف استعاره های مفهومی عمومی (فرهنگی) را تعیین می کنند. پس از این مقدمات سراغ استعاره در ادبیات رفتیم. فهمیدیم منبع شناختی شاعر با سایر افراد جامعه تفاوتی ندارد. نظام شناختی او نیز مانند دیگران، برآیندی از جامعه و فرهنگ است؛ اما استعاره فرهنگی در شعرش به طرزی دیگر جلوه می کند. پیش از توصیف این طرز بدیع، از منظر شناختی، دو نوع اصلی استعاره (مفهومی/تصویری یا غیرمفهومی) را تعریف کردیم و به وجوه تفاوت آن ها پرداختیم. در بخش بعدی مقاله، مرز استعاره فرهنگی و استعاره نوآورانه شاعر ترسیم گردید و در ادامه، ضمن ورود به این مرز، شگردهایی شناسانده شدند که استعاره را شاعرانه می کنند. در نهایت، سعی شد فردیت هنری بر اساس شکل کاربرد استعاره در شعر فهمیده شود. نتیجه آن شد که بیان خودکار مستقیم و ابداع استعاره مفهومی می توانند به ترتیب نمود کمینه و بیشینه فردیت هنری باشند.

    کلیدواژگان: نظام شناختی، استعاره فرهنگی، شگرد هنری کردن، استعاره شاعرانه، فردیت هنری
  • ام البنین نیکخواه نوری*، مصطفی سالاری، بهروز رومیانی صفحات 205-234
    بهره گیری از کاربرد تکرار واژگان به صورت هنرمندانه در متون نظم سبب می شود شعر از حالت یکنواختی خارج شود. این عامل (تکرار واژگان)، بحث توازن واژگانی را به میان می آورد که در غزل های سنایی، نمودی چشمگیر یافته است. سنایی با استفاده از تکرار آوایی کامل و بهره گیری از جناس تام و لفظ، موسیقی زیبایی به غزل هایش بخشیده که بسامد جناس تام در این زمینه چشمگیر است. وی به کمک تکرار صورت های زبانی ناقص واژگان و توازن موجود در قافیه های میانی، پویایی ردیف های فعلی را برمی انگیزد که با آوردن انواع تکرار در آغاز، میان و پایان ابیات، به صورت های گوناگون، واژه، ترکیبات و جملات را به طور مکرر در غزل های خویش به کار می گیرد که این امر سبب افزایش موسیقی تند و پرتحرکمی شود تا جایی که تکرار فعل با بسامد بالا در این زمینه قابل توجه است. سنایی همچنین با بهره گیری از قافیه های میانی و تکرارهای آوایی کامل، موسیقی شعرش را افزایش می دهد؛ به طوری که خواننده با خواندن غزل هایش، پویایی و تحرک را در جای جای شعرش احساس می کند. همچنین استفاده از ردیف هایی طولانی، ردیف های فعلی و کمک گرفتن از سجع متوازی با بسامد بالا و جناس زاید در جایگاه قافیه، افزونی هرچه بیشتر موسیقی شعر وی را نمایان می سازد که در این تحقیق به طور مفصل به آن پرداخته شده است. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و بیان شواهد مثال از غزل های سنایی صورت گرفته است که تکرار و توازن واژگانی را در آن ها به اثبات رسانده ایم.
    کلیدواژگان: سنایی، غزل، توازن واژگانی، موسیقی شعر
  • امیررضا وکیلی فرد*، محمد تقی راد صفحات 235-264
    همان گونه که نگرش های درونی ما بر رفتارمان اثر می گذارد، نگرش های آموزشی ما نیز بر رفتارهای کلاسی مان، از جمله انتخاب محتوای آموزشی درسی تاثیرگذار است. یکی از موضوعات مطرح در آموزش کاوی زبان فارسی، بهره گیری از متون ادبی در کلاس های فارسی آموزان غیرایرانی است. این پژوهش به بررسی نگرش مدرسان درباره به کارگیری متون ادبی در آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان می پردازد. برای این کار، از پرسش نامه ای حاوی 45 پرسش استفاده شد. شرکت کنندگان در این نظرسنجی 26 نفر از مدرسان مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان بودند. نتایج به دست آمده از اطلاعات پرسش نامه ها حاکی از آن بود که در مجموع، از نظر مدرسان، استفاده از متون ادبی در آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان دارای نقش مثبت و معنی دار است. از یافته ها چنین برمی آید که واژه ها و نمادهای به کاررفته در متون ادبی برای فارسی آموزان دشوار است. برای یادگیری مهارت های زبانی، از جمله گفتاری، نوشتاری و شنیداری ناکارآمد هستند؛ اما مهارت خوانش و گنجینه واژگانی را بهبود می بخشند. از دیدگاه مدرسان، محیط های فرهنگی و اجتماعی در متون ادبی برای فارسی آموزان ناآشنا و شناسایی نمادهای فرهنگی به کار رفته در متون ادبی فارسی دشوار است؛ اما به شناخت هنجارهای فرهنگی، آداب و رسوم کشور ما منجر می گردد. مدرسان، داستان گویی را در اولویت برای استفاده در کلاس قرار می دهند. همچنین یافته های جانبی نشان می دهد جنس، سن، مدرک تحصیلی و سابقه تدریس مدرسان، تاثیری بر نگرش آنان درباره نقش متون ادبی درآموزش زبان فارسی ندارد.
    کلیدواژگان: نگرش مدرسان، متون ادبی، آموزش زبان فارسی، فارسی آموزان
  • مونا ولی پور* صفحات 265-292
    تحلیل نحوی و معنایی فعل های وجهی، به ویژه فعل وجهی «بایستن»، به دلیل وضعیت خاص تصریفی، نحوی و معنایی آن، از بحث های چالش برانگیز در مطالعات دستوری زبان فارسی بوده است. این مطالعات عمدتا بر کاربردهای این فعل در فارسی معاصر متمرکز بوده، کمتر به بررسی تاریخی در این زمینه پرداخته شده است. پژوهش حاضر، با اتکا به شواهد مستخرج از تاریخ بیهقی (1114 مورد)، بر آن است ویژگی های نحوی و معنایی این فعل را که عمدتا محل مناقشه اند، بررسی کند. در این نوشتار، ابتدا با اشاره به ویژگی های این فعل از منظر تصریف پذیری، وضعیت این فعل را از نظر زمان دستوری، دلالت های زمانی و تمایز میان صورت های مختلف ماضی و همچنین صورت های مضارع مشخص کرده ایم. در ادامه، نشان داده ایم در ظرفیت این فعل، یا یک گروه اسمی (در نقش فاعل) وجود دارد یا یک بند متممی. در حالت اخیر، دو فرضیه را درباره فاعل «بایستن» مطرح و بررسی کرده ایم: یکی، در نظر گرفتن خود بند متممی به عنوان فاعل و دیگری، پوچ واژه پنهان. بدین ترتیب نشان داده ایم تک صیغه ای بودن این فعل، متاثر از ماهیت نحوی و معنایی فاعل است و ربطی به تغییرات این فعل طی فرایند دستوری شدگی ندارد. در ادامه، مشخص شد بندهای ناخودایستا (مصدرهای مرخم) فاعل نحوی ندارند و آنچه در بعضی پژوهش ها با عنوان فاعل «را»یی مطرح شده، در حقیقت یک گروه اسمی است که نقش نحوی آن، متمم اختیاری فعل «بایستن» و نقش معنایی آن، بهره ور است. این گروه اسمی، اساسا مستقل از بند متممی است. در همین زمینه، مشخص شد برخلاف تحلیل داوری، وجهیت در بندهای ناخودایستا ممکن است کنشگرمحور نیز باشد و دست کم براساس داده های تاریخ بیهقی نمی توان حرکت از وجهیت کنش محور به وجهیت کنشگرمحور را مصداقی از فرایند دستوری شدگی دانست. در انتها، بررسی معنایی فعل «بایستن» در تایید تحلیل های پیشین در این زمینه، نشان داد تمام کاربردهای این فعل در تاریخ بیهقی، از نوع وجهیت غیرمعرفتی هستند.
    کلیدواژگان: بایستن، فعل وجهی، تاریخ بیهقی، وجهیت معرفتی، پوچ واژه، دستوری شدگی
|
  • Maedeh Shegheft, Yadollah Shokri *, Mohammad Rezaei, Rasool Rasoolipour Pages 7-36
    The paradox in literature is one of the most widely used measures to create space, meanings, as well as the creation of the imagination. The history of Persian poetry shows that not only the literary elements or arrangements have evolved throughout history, but they have also become more complex. Although in the Iraqi style, perhaps no poet as much as Hafiz in his set of sonnets has embraced paradoxical compositions. However, the two semantic and hybrid types of paradox in Hafiz's poetry not only serve as an instrumental or literary industry but also structurally form the inferior space between the two human-divine talents of Hafiz's poetry subjects. What this means is that paradoxes, in addition to playing their role as aesthetic delusions, have a double application in the formation of a paradoxical space in general. The present paper attempts to study the paradoxical structures in Hafiz's sonnets by examining the paradoxical structures of how the paradoxical thing, apart from its intended nature, can function structurally in the creation of new spaces in poetry. The results of the discussion indicate that it is important to note that many similar industries also serve as a structure in the poetry of conflict. Considering that the structural study of paradoxes is separate from the study of paradoxes one by one, it can be a new approach to the relationship between linguistic-rhetorical and conceptual categories in Hafez's poetry. In this study, we see how paradoxes transcend their own status as an aesthetic element and, in proportion to each other, produce a system or structure in which the aspects of good and evil, heroes and anti-heroes, and Truth and falsehood are also opposed.
    Keywords: paradox, Contradiction, Hafiz, structuralism, Paradoxical Structure
  • Mehyar Alavi Moghaddam * Pages 37-66

    Semiotics is a new field of study in explaining the function of the underlying layers of the signs, achieving the mutual relations between the signs, and its accomplishment is to discover how meanings emerge. Accordingly, we need a framework in the field of semiotics to enable us to understand the process of meaning emergence. In spite of the distinction between the "designation of meaning" based on Saussure's semiotic theory and the "lack of designation of meaning," based on the belief in the dark layers and the mystery of the text, it seems according to structuralism,  semiotic theories of Saussure and post-structuralism can achieve an understanding of the literary text and the process of meaning emergence and criteria in the linguistic structures and literary signs of the text and difference between word level to meaning in linguistic work and sign to meaning in literary work. Four criteria: indicative, structural,  evaluative, and characteristic can help to analyze the generative process of meaning and interpretation of the literary text. Hence, the aim of this research is the achievement of the foundations of the semiotics base on the four categories of "indication", "structure", "character" and "value",  and four indicative,  structural, evaluative, and characteristic criteria. Among these linguistic studies and semiotic, the distinction between the significance of the "word" on meaning in lingual work and the significance of "sign" on meaning in "literary work," and the two signal linguistic and literary systems are important. Ali Mohammad Haghshenas recounted these four categories and criteria.

    Keywords: Semiotics, semantic criteria, Structure, indicative systems, generative process of meaning
  • Hosein Alinaghi *, Naser Mohseninia Pages 67-94
    Layer stylistics which is one of the linguistic approaches of stylistics analyzes the different linguistic levels of artistic work from phoneme to meaning. One of these levels is the lexical level. The lexical level is one of the most significant levels of language and is of great importance in stylistics. Considering that the choice of vocabulary has a direct relation to the style of each writer or poet, the stylistic examination of this level helps to identify the style of the works of each artist, and shows the relation of this choice to the meaning and texture in which it is related. Kamal al-Din Ismail is one of the famous poets of the sixth and seventh century AH who because of his creativity, is renowned for the creation of meanings (Khallagh al-ma'ani). In this research, we study the stylistic of the lexical level of his poems in order to show the relationship between the selection of his vocabulary and his semantic and poetical atmosphere. These words have been used to praise bravery, wariness, generosity of the praised and describe nature. The study of this layer also reveals the domination of sensual atmosphere on abstract meanings in his poems.
    Keywords: stylistics, Lexical level, Kamal al-Din Ismail, Layer Stylistics
  • Aliakbar Kamalinahad *, Sohrab Ahmadi Pages 95-120
    One of the Figures of Speech is exaggeration that in the most rhetorical Arabic and Persian books, extremes in describing someone or something is defined.provides clarity use first Persian Rhetoric scholars of rhetorical Arabic at Bring up theoretical issues, course of comparative and historical context the Figures of Speech in the Arabic and Persian rhetoric.Do This Research the historical evolution of exaggeration in the Arabic and Persian rhetoricfrom the creation of this arrayuntil the completion ofits division and Present clear Vision from Genesis of theoretical and dividing it into three rank Bombast, exaggeration and hyperbole, Definitions, names and different classifications of this array.It also shows what developments and progress has passed During Its history. How and from whom Persian and Arabic rhetoric scholars are affected in definition and analysis and divided to what groups? On what principles is it based the point of view of rhetoric esthetics of array? What is the importance and position of this array in their eyes?
    Keywords: Exaggeration. Historical, comparative evolution, Arabic rhetoric, Persian rhetoric
  • Mitra Golchin *, Abbas Karimi Pages 121-146
    Considering the social conditions of Hafiz’s time, this mighty Iranian poet got benefited from artistic tactics to convey his critical views implicitly to avoid negative consequences of his disagreeable viewpoints.  One of his personal ways in the field of rhetoric was using eloquence arts. In this domain, he derived the benefit from covert simile, metaphor, irony of widening type, irony of description, symbolism and an unknown kind of artistic innovation. And in two aspects of rhetoric, i.e., semantics and innovation, he applied more skillful ways. This article, through focusing on his sonnets (particularly his critical ones), is aiming at analyzing his creative techniques barely in rhetoric. To do this, we analyzed his implicit rhetoric within primary display of covert prospect of Hafiz in rhetoric field through exemplification and in every aspect, we concluded that Hafiz benefited from eloquence best.
    Keywords: Hafiz, implicit, Rhetoric, eloquence, simile, metaphor, irony
  • Shahla Mahmodian *, Kobra Nodehi Pages 147-174
    Manuscripts are a valuable legacy of ancestors whose correct and scientific revision can bring the text closer to the original work and take advantage of the texts of past authors. The manuscript of Matla Al-Saadeyn is a work on the rhetoric of 12th-century poet and writer Sialkoti Mel Varasteh in the Indian subcontinent. One of the features of this work is the author's critical point of view, the lack of imitation and repetition of the contents of earlier rhetoric books. The author of this book also pays particular attention to the poetry of his era, the Indian style poetry, as most of the evidence points to the poetry of the eleventh and twelfth centuries. As more evidence has chosen an example from the poems of poets of the eleventh and twelfth centuries. Studying this work can inform us about the status and quality of rhetorical knowledge in the Indian subcontinent. In this article, we introduce the manuscript of Matla Al-Saadeyn. The method of this research is to study, record, and collect information from authentic library sources and its purpose is to introduce one of the valuable subcontinent rhetoric books in the 12th century AH.
    Keywords: manuscript, Matla Al-Saadeyn, Sialkoti Mel Varasteh, Rhetoric, Subcontinent
  • Seyyed Amirhossein Mortezaei, Mahmood Fotoohi Rudmajani * Pages 175-204

    Are conceptual metaphors in poetry, the same metaphors we live by? This article wants to answer this question. In order to find an answer, the relation between conceptual metaphor and general culture is explained, and the position of conceptual metaphors in the ordinary cognitive system of society is defined. We introduce repetitive structures which determine application forms of different general conceptual metaphors (cultural). After this introduction, we focus on metaphors in literature. We realized that poets and other people in society have the same cognitive sources. Poet's cognitive system like others is a consequence of society and culture but cultural metaphors appeared differently in his or her poems. Before explaining the quality of its emergence, we describe two main kinds of metaphors (conceptual/image or non-conceptual metaphors) and show their differences. Basically, image metaphors have objective and concrete vehicles and tenors. On the other hand, the tenors of conceptual metaphors are subjective and abstract. In the next part, we draw the borderline of cultural metaphor and poet's innovative metaphor, and passing this line, we introduce methods that make metaphors poetic. There are four main methods that can be used separately or compound: Substitution, organic collectivization, expound, and critical attitude. In the end, we try to understand individuality in art by the form of metaphor application.  The relation between the rate of individuality and using conceptual metaphors is based on how different and novel can a metaphor been used in a poem compared with its ordinary usage. Results showed that direct automatic expression and creation respectively could show the maximum and minimum of individuality in art. We choose famous classics poems besides modern contemporary poems to show that the poetical expression of metaphors does not belong to a certain group of poets or a special period of time.

    Keywords: Cognitive system, Cultural metaphor, Artistic method, Poetical metaphor, Individuality in art
  • Omalbanin Nikkhahe Noori *, Mostafa Salari, Behroz Romiyani Pages 205-234
    Application of vocabulary redundancy in an artistic way in prosodic texts causes disorder in poetry. This factor (vocabulary redundancy) raises the issue of vocabulary equilibrium which is quite remarkable in Sana'i sonnets. Using complete phonetic repetition and full and verbal puns, Sana'i has granted beautiful music to his sonnets, yet full puns are more frequent. By repeating incomplete vocabulary forms and balances in the middle rhymes, he evokes the dynamics of the present radifs by bringing a variety of repetitions at the beginning, middle, and end of verses in various word forms, combinations, and sentences in his sonnets. This has increased the intensity of energetic music so that repetition of the verbs with high frequency is significant. Moreover, Sana'i promotes his poetic music through using mid-rhymes and full phonetic repetitions, so while reading the poems, the readers feel such dynamics and mobility throughout the poem. Also, the use of long radifs and current radifs, and taking advantage of parallel rhythm with high frequency in place of rhythm, can further reflect the music of his poetry. The above-mentioned points have been discussed in detail in this research. This research has been done through using the analytical-descriptive method and library references and providing exemplary evidence of Sana'i sonnets which has reflected the use of lexical repetition and balance in these sonnets.
    Keywords: Sana'i, sonnets, Lexical Balance, poetical music
  • Amirreza Vakilifard *, Mohammad Taghi Rad Pages 235-264
    Just as our inner attitudes influence our behavior, our educational attitudes affect our classroom behaviors, including the choice of curriculum content. One of the issues in the Persian language didactic is the use of literary texts in Persian language classes for non-Iranian learners. This study examines teachers' attitudes toward the use of literary texts in teaching Persian to speakers of other languages. A 45-item questionnaire was used for this purpose. The participants in the survey were 26 teachers of the Persian language. The results indicate that the use of literary texts has a positive and significant role in the teaching of the Persian language to speakers of other languages. Findings show that words and symbols used in literary texts are difficult for Persian language learners. Literary texts are dysfunctional to develop language skills such as speaking, writing, and listening. But it improves reading skills and vocabulary. From the teachers' perspective, cultural and social environments in literary texts are unfamiliar to Persian language learners, and it is difficult to identify the cultural references and symbols used in Persian literary texts, but they can lead to the understanding of Persian's cultural norms and customs. The teachers prioritize storytelling for classroom use. Likewise, the findings suggest that gender, age, educational background, and teaching history do not influence the teachers' attitudes about the role of literary texts in teaching the Persian language to speakers of other languages.
    Keywords: Teachers' attitudes, literary texts, Persian language teaching, Persian language learners
  • Mona Valipour * Pages 265-292
    Syntactic and semantic analysis of modal verbs, particularly “bāyestan”, has been a challenging topic in Persian language studies due to its special inflectional, syntactic, and semantic states. These studies are mainly focused on the uses of this verb in contemporary Persian, ignoring the historical texts. The current study, relying on data derived from Tārīkh-i Bayhaqī (1,114 cases), aims to review the challenging semantic and syntactic aspects of this verb. First, by referring to some of the morphosyntactic features of this verb, we have identified its status in terms of tense, time implications, and differentiation between different forms of past and present tenses. Next, we have shown that in the valency of this verb there is either a noun phrase (subject) or a complement clause. Subsequently, we have introduced and discussed two assumptions about the verb bāyestan: either considering the complement clause as the subject and the expletive pro. We have thus shown that the impersonality of this verb is due to the syntactic and semantic nature of the subject and has nothing to do with the changes of the verb during the grammaticalization. Afterward, it was found that non-finite clauses have no syntactic subject, and what has been suggested in some research as the 'subject' of “Ra” is in fact a noun phrase whose syntactic role is the optional complement of the verb bāyestan and its semantic role is the beneficiary. This noun phrase is essentially independent of the complement clause. In this regard, it was found that unlike Davari's analysis (1394), modality in non-finite clauses may also be agent-oriented, and at least based on Tārīkh-i Bayhaqī data, it is not possible to consider moving from action-oriented modality to agent-oriented modality as a grammaticalization process. Finally, the semantic examination of the verb bāyestan supported the previous analyses in this field and revealed that all uses of the verb in the Tārīkh-i Bayhaqī are non-epistemic modality.
    Keywords: Bāyestan, Modal verb, Tārīkh-i Bayhaqī, Epistemic modality, Expletive, Grammaticalization