فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 9 (پیاپی 66، آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/05
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، محمد عباسی فر، حسین کارشکی، مهدی ارخودی قلعه نوئی صفحات 1-12

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه تجارب معنوی روزانه، عواطف مثبت و منفی و جهت گیری زندگی دانشجویان به شیوه تحلیل مسیر بود. جامعه آماری را دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تشکیل می دادند. تعداد 205 نفر (94 دختر و 111 پسر) از این دانشجویان با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های تجارب معنوی روزانه (DSES، آندروود و ترسی، 2002)، عواطف مثبت و منفی (PANAS، واتسون و همکاران، 1988) و جهت گیری زندگی (LOT، شی یر و همکاران، 1994) را تکمیل کردند. داده ها به روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که احساس حضور خداوند به واسطه عواطف مثبت و منفی با جهت گیری زندگی رابطه غیرمستقیم و معناداری دارد (01/0>p). رابطه غیر مستقیم میان ارتباط با خداوند و احساس مسئولیت در قبال دیگران با جهت گیری زندگی به واسطه عواطف منفی نیز معنادار بود (01/0>p). مدل تحلیل مسیر از برازش مطلوبی برخوردار بود. به نظر می رسد تجارب معنوی روزانه به واسطه عواطف مثبت و منفی با جهت گیری زندگی دانشجویان رابطه دارند.

    کلیدواژگان: تجارب معنوی روزانه، عواطف مثبت و منفی، جهت گیری زندگی
  • صدیقه حیدری*، محمدرضا یکتا، مجید برزگر صفحات 13-20

    هدف پژوهش حاضر تحلیل کیفی عوامل موثر بر استرس کووید -19 با استفاده از نظریه داده بنیاد بوده است. نمونه پژوهش حاضر 40 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی در نیمسال دوم سال تحصیلی 99-98 بوده و جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند بهره گرفته شد. داده ها از 29 مرداد تا 29 مهر سال 1399 جمع آوری و رویکرد تحلیل داده ها، براساس نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) با اتکا بر روش اشتراوس و کوربین (1990) بوده است. یافته ها نشان داد عواملی همچون خطر آلودگی (03/48 درصد)، ترس از غریبه ها (13/24 درصد)، بررسی مداوم (31/15 درصد)، پیامدهای اقتصادی (50/6 درصد) و علایم استرس آسیب زا (03/6 درصد) در بازه زمانی ذکر شده، مهم ترین عوامل در ایجاد استرس نسبت به کووید-19 بوده اند. مطابق یافته های پژوهش؛ براساس فراوانی و درصد مشاهده شده، از بین 5 عامل ذکر شده، عامل مهم ایجاد کننده استرس نسبت به کووید-19 در درجه اول خطر آلودگی؛ در درجه دوم ترس از غریبه ها، سپس بررسی مداوم شناخته شده اند و بیماری همه گیر کووید-19 می تواند به طور جدی بر ابعاد مختلف زندگی افراد نقش داشته باشد. بنابراین ارایه مشاوره های مطلوب به خانواده ها می تواند نقش مهمی در بهبود این بحران داشته باشد.

    کلیدواژگان: استرس، کووید-19، تحلیل کیفی، شناسایی
  • حامد کاشانکی، سعید پورنقاش تهرانی*، نیما قربانی، هادی بهرامی احسان صفحات 21-34

    بهشیاری به عنوان یک خصیصه پیش بینی کننده سلامت روان و بدن، اخیرا مورد توجه بسیاری از متخصصان حوزه سلامت روان قرار گرفته است و بسیاری از روش های درمانی در صدد بالا بردن بهشیاری مراجعین جهت دستیابی به سلامت هستند. با این وجود، تفاوتی بین اثربخشی رواندرمانی ایستا و رویکردهای متمرکز بر بهشیاری وجود ندارد، همچنین روش های درمانی بهشیاری معمولا مداخلات بهشیاری را یه سبک سنتی و به صورت ایستا انجام می دهند که منجر به سرکوب هیجان می شود و این روش ها با سرعت و پویایی دنیای مدرن و پویایی ذهن انسان پست مدرن امروز سازگار نیستند.  در بهشیاری حسی حرکتی، حرکت، مداخلات درمانی روان درمانی پویشی، چالش و بازی های مهیجی طراحی شده است.. در پژوهش حاضر با استفاده از روش آمیخته،  داده های به دست آمده 20 نفر از مراجعین به کلینیک روانشناسی (شامل 10 مرد و 10 زن) ، مداخلات بهشیاری حسی حرکتی طراحی و با استفاده از رویکرد زیستی- روانی- اجتماعی مدون شد، در مطالعه کمی پژوهش، اثربخشی مداخلات طراحی شده بر خودشناسی انسجامی بر یک نمونه 30 نفری (شامل 19مرد و 11  زن) سنجیده شد. در این مقاله، پژوهش های حوزه رواندرمانی که تایید کننده مینای نظری مداخلات بهشیاری حسی حرکتی هستتند، در قسمت بحث و نتیجه گیری مقاله، وارسی شدند. نتایج این پژوهش نشان داد مداخلات بهشیاری حسی حرکتی همسو با به روز ترین پژوهش های حوزه سلامت و روان درمانی است و این مداخلات، طیف وسیعی از روش های درمانی را در دل خود جای داده است. مطالعه کمی پژوهش نیز نشان داد مداخلات بهشیاری حسی حرکتی سبب افرایش خودشناسی انسجامی می شود  (p<0/05). باتوجه به اینکه خودشناسی انسجامی یکی از مهم ترین فرآیندهای خودنظم بخشی هیجانی و پیش بینی کننده سلامت و نشانه هشیار شدن به ناهشیار است، نتایج این پژوهش نشان داد مداخلات بهشیار حسی حرکتی منجر به سرکوب زدایی، بازسازی صحنه های واقعی زندگی هر فرد، مواجه شدن مشفقانه با واقعیت ذهنی و بدنی بدون موانع کلامی می شود.  همچنینن توانمندسازی ذهن و بدن با استفاده از چالش ها و بازی های متنوعی که خصیصه های گسترده شخصیتی را در هر فرد به حیطه آگاهی می رساند، فرد را به خودشکوفایی و پرورش استعدادها می رساند.

    کلیدواژگان: حسی حرکتی، بهشیاری، روان پویشی، سلامت، خودشناسی انسجامی
  • متینه عبادی، سجاد بشرپور*، محمد نریمانی صفحات 35-44

    این پژوهش با هدف بررسی نقش فراهیجان مثبت و ماکیاول گرایی در پیش بینی پریشانی رابطه زناشویی در افراد متاهل شهر رشت انجام گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه متاهلین شهر رشت در تابستان 1398 تشکیل دادند که تعداد 200 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از سنجه خودگزارش دهی وضعیت زناشویی تاکسون ویزمن و همکاران (MTSRM) (2009)، مقیاس فراهیجان میتمنسگرابر و همکاران (MES) (2009) و فرم کوتاه مقیاس سه صفت تاریک شخصیت جانسون و وبستر (SDTPM) (2010) استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به وسیله نرم افزار23spss تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که فراهیجان مثبت با پریشانی رابطه زناشویی، رابطه منفی و ماکیاول گرایی با پریشانی رابطه زناشویی رابطه مثبت و معنی دار دارد (01/0>P). همچنین مجموع فراهیجان مثبت و ماکیاول گرایی 8/60 درصد واریانس پریشانی  رابطه زناشویی را تبیین می کنند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که عدم آگاهی زوجین نسبت به ویژگی های شخصیتی و هیجانی خود می توانند عامل خطری برای پریشانی زناشویی باشد، بنابراین با برگزاری کارگاه های آموزشی برای زوجین می توان از شدت پریشانی زناشویی کاست.

    کلیدواژگان: پریشانی رابطه زناشویی، فراهیجان مثبت، ماکیاول گرایی، افراد متاهل
  • امین تقی پور، حسین قمری گیوی*، علی شیخ الاسلامی، علی رضایی شریف صفحات 45-56

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روایت درمانی با تاکید بر لحظات نوآور بر تاب آوری در دختران نوجوان دچار خودآسیب زنی بدون قصد خودکشی انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دچار خودآسیب زنی بدون قصد خودکشی در دوره متوسطه مدارس شهرستان بناب در سال تحصیلی 99-98 بود. به این منظور پس از اجرای پرسشنامه خودآسیب زنی عمدی گراتز (DSHI)، (2001) و مقیاس تاب آوری کانر- دیویدسون (CD-RISC)، (2003)، 30 نفر از دانش آموزان دارای سابقه رفتارهای خودآسیب زنی با تاب آوری پایین، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (آزمایش و گواه) گمارده شدند. گروه آزمایش در معرض 10 جلسه روایت درمانی با اقتباس از برنامه وایت و اپستون (1990)  قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام مداخله و نیز یک ماه بعد از آن، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا گردید. با توجه به ماهیت پژوهش، داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری یک راهه (آنکوا) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد روایت درمانی با تاکید بر لحظات نوآور، بر افزایش تاب آوری تاثیر معنادار و مثبت داشت (01/0> p). با توجه به یافته پژوهش حاضر، می توان گفت روایت درمانی با تاکید بر لحظات نوآور، روش مداخله ای مناسبی برای افزایش تاب آوری در دختران با خودآسیب زنی بدون قصد خودکشی است.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، لحظات نوآور، تاب آوری، خود آسیب زنی بدون قصد خودکشی
  • پیمان حاتمیان، سید ولی کاظمی رضایی*، سید علی کاظمی رضایی، سارا شمس صفحات 57-66

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه باورهای غیرمنطقی و اختلال اضطراب بیماری (خود بیمارانگاری)  در زنان مبتلا و غیر مبتلابه بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران زن مبتلابه لوپوس اریتماتوز سیستمیک شهر کرمانشاه در سال 1397 بود که به روش نمونه گیری تصادفی تعداد 50 زن مبتلابه بیمار لوپوس و 50 زن غیر مبتلا انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل؛ پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز (IBT) و پرسشنامه خود بیمارانگاری ایوانز (EHQ) بود. برای تحلیل داده های پژوهش از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری با استفاده از نرم افزار 22SPSS_ استفاده شد. نتایج یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین زنان مبتلا و غیر مبتلابه لوپوس اریتماتوز و در چگونگی باورهای غیرمنطقی و علایم اختلال اضطراب بیماری و برخورداری از تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P). بنابراین می توان گفت که اختلال اضطراب بیماری و برخورداری از باورهای غیرمنطقی، به عنوان یک ریسک فاکتور در تشدید بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک در زنان مبتلا است.

    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوز، باورهای غیرمنطقی، اضطراب بیماری
  • بیژن نصیری*، ربابه نوری صفحات 67-78

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی نشخوار خشم در رابطه ی بین عزت نفس و پرخاشگری با کنترل نقش خودشیفتگی بود. 285 نفر دانشجو از دانشگاه های خوارزمی، اصفهان و شهرضا به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و شرکت کنندگان به پرسشنامه عزت نفس (روزنبرگ،1965)، پرسشنامه خودشیفتگی (آمز و همکاران، 2006) پرسشنامه نشخوار خشم (سوکودولسکی و همکاران، 2001) و مقیاس پرخاشگری (باس و پری، 1992) پاسخ دادند. با کنترل متغیر خودشیفتگی و حذف موارد بی پاسخ تعداد 194 (64 درصد دختر و 36درصد پسر) نفر باقی ماندند. در مطالعه ی همبستگی حاضر به منظور بررسی روابط ساختاری در مدل مفروض میانجی گری نسبی نشخوار خشم در رابطه ی بین عزت نفس و پرخاشگری، از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل مفروض با داده ها برازش مطلوبی داشت. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در مدل مفروض، تمامی وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادار بودند. در این مدل 47 درصد از واریانس نمرات پرخاشگری توسط متغیرهای مکنون نشخوار خشم و عزت نفس تبیین شد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در صورتی که نقش خودشیفتگی مورد کنترل قرار بگیرد، عزت نفس می تواند پرخاشگری را کاهش دهد و در این رابطه نشخوار خشم می تواند نقش میانجی داشته باشد. از یافته های پژوهش حاضر می توان در راستای مدیریت نشخوار خشم و کاهش پرخاشگری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، پرخاشگری، نشخوار خشم، خودشیفتگی
  • ابوالفضل برزگر*، عبدالباسط محمودپور، سحر ایجادی، شبنم کریمی برزین، پیمان جهانداری صفحات 79-90

    هدف از این پژوهش ارزیابی مدل افکار خودکشی سربازان براساس معنای زندگی، تنظیم هیجان و حمایت اجتماعی بانقش میانجیگری  خود شفقتی  بود.  پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پژوهش های همبستگی  به روش تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی کارکنان وظیفه  یگان های ارتش جمهوری اسلامی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس  320 نفر از آن ها مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گرداوری داده ها از پرسشنامه های مقیاس افکار خودکشی BSSI (بک، 1979)، معنای زندگی MLQ (استیگر و اویشی، 2006)، تنظیم هیجان ERQ  (گراس و جان، 2003) و حمایت اجتماعی SSQ (زیمت، 1988)، خود شفقتی SCS (نف، 2003)  استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل مسیر استفاده شد که نتایج بیانگر تایید مدل فرضی پژوهش است. بنابراین معنای زندگی، مولفه ارزیابی مجدد، حمایت اجتماعی به صورت منفی افکار خودکشی را در سربازان پش بینی کردند (05/0<p).. همچنین،  علاوه بر آن خودشفقتی نقش میانجیگری  در این پیش بینی داشت (05/0<p). نتایج این پژوهش نشان داد که سربازان برخوردار از معنای زندگی، تنظیم هیجان کارآمد، حمایت اجتماعی و خودشفقتی گرایش کمتری به خودکشی دارند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، معنای زندگی، تنظیم هیجان، حمایت اجتماعی و خودشفقتی
  • محمدحسین بهادری، سالار خانبابایی، مهدی اکبری* صفحات 91-102

    اگرچه در گذشته اعتیاد فقط با اعتیادهای دارویی شناخته می شد اما امروزه تعریف آن بسیار گسترده تر شده است. قمار، خرید اجباری، اعتیاد به بازی های ویدیویی، استفاده آسیب رسان از اینترنت و حتی کار یا ورزش افراطی نیز نوعی اعتیاد محسوب می شوند. معیارهای موجود متخصصان برای تشخیص انواع اعتیادهای رفتاری بسیار بحث برانگیز است و همین مسئله تعریف اعتیادهای رفتاری را دشوار کرده است. برای تعریف دقیق تر اعتیادهای رفتاری لازم است مرز اعتیادهای رفتاری با اختلال های روان شناختی دیگر مثل اختلال های کنترل تکانه، اختلال های خوردن و اختلال وسواس اجباری نیز مشخص شود. از سوی دیگر شباهت و تفاوت های بین اعتیادهای رفتاری و اعتیادهای دارویی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برخی از متخصصین هر دوی این اعتیادها را از یک گروه می دانند و برخی آن ها را از یکدیگر تفکیک می کنند. همچنین توجه بیش از حد به اعتیادهای رفتاری می تواند مرز بین رفتارهای روزمره و این نوع اعتیاد را کمرنگ کند. در انتها عده ای از متخصصین معتقدند که باید به ویژگی های شخصیتی افراد درگیر در این اعتیادها و هر نوع اعتیاد به طور جداگانه توجه کرد و یکی کردن همه ی افراد و همه ی انواع اعتیادهای رفتاری ما را دچار اشتباه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: اعتیادهای رفتاری، اعتیادهای دارویی، اختلالات روانی، رفتارهای روزمره
  • صابر نبئی*، افشین صلاحیان، حسن غریبی صفحات 103-114

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه نیازهای بنیادین روانشناختی (خودمختاری، شایستگی، ارتباط)، امید تحصیلی و هویت تحصیلی با تعلل ورزی تحصیلی در دانش آموزان پسر پایه دهم متوسطه رشته های نظری  انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان متوسطه پسر پایه دهم سقز  بود. 197 دانش آموز به شیوه نمونه گیری خوشه ای- چند مرحله ای وارد پژوهش شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های نیازهای روانی بنیادین (BNSQ، دسی و ریان، 2000)، امید تحصیلی (AHS، سامانی و سهرابی، 2011)، هویت تحصیلی (AIS، واز و ایزاکسون، 2008) و تعلل ورزی (APS، سواری، 1390) بود. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که تعلل ورزی با نیازهای بنیادین روان شناختی 295=r-/، امید تحصیلی 473/r=-، (01/0<p)، هویت موفق 154r=-/ رابطه منفی و معناداری دارد (05/0<p). همچنین شایستگی، امید تحصیلی و هویت تحصیلی موفق توانسته است به ترتیب 7/15، 3/22 و 6/6 درصد از تعلل ورزی تحصیلی را پیش بینی کند. نتایج نشان می دهد که توجه به وضعیت نیازهای بنیادین روان شناختی، امید تحصیلی و هویت تحصیلی دانش آموزان و سنجش آنها، می تواند تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین روانشناختی، امید تحصیلی، هویت تحصیلی، تعلل ورزی
  • سودابه بساک نژاد*، رضا منصوری کریانی، رها کارگر، فروغ چراغ سحر صفحات 115-124

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روانسنجی فرم کوتاه مقیاس آمیختگی فکر-شکل در دانشجویان بود. در این مطالعه همبستگی 204 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و فرم کوتاه مقیاس آمیختگی فکر- شکل (TSF) (کوییلو و همکاران، 2013)، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (BICI) (لیتلتون و همکاران، 2005) و پرسشنامه شکل بدن C8 (BSQ-8C) (ولش و همکاران، 2012) را تکمیل نمودند. برای تعیین روایی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. برای تعیین پایایی از سه روش آلفای کرونباخ، ضریب گاتمن و تنصیف اسپیرمن- بروان استفاده شد. نتایج نشان داد که مقیاس از ساختاری چهار عاملی برخوردار است که 77/62 درصد واریانس را تبیین میکند. تحلیل عاملی تاییدی نیز این ساختار را تایید کرد (07/0=RMSEA). روایی همگرا با پرسشنامه شکل بدن C8 0.68 و پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی 40/0 و همچنین پایایی به روش آلفای کرونباخ، ضریب گاتمن و تنصیف اسپیرمن- بروان برای این مقیاس به ترتیب برابر با 91/0، 94/0 و 94/0 محاسبه شد. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که نسخه فارسی فرم کوتاه مقیاس آمیختگی فکر-شکل برای مطالعه در جامعه دانشجویان از خصوصیات روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر پژوهش های روانشناختی و مطالعات بالینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مقیاس آمیختگی فکر-شکل، ویژگی های روانسنجی، ساختار عاملی
  • نرگس پورطالب، سکینه پورطالب، سعید آرمون* صفحات 125-136

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی بهزیستی روان شناختی مادران کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه براساس میزان کمال طلبی و امید به زندگی آنان در شهرستان بناب انجام یافته است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را مادران کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه تشکیل می دادند و نمونه پژوهش شامل 80 نفر از مادران بودند که به وسیله روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر (SHQ)، مقیاس چند بعدی کمال طلبی (MPS) و مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (RPWBS) استفاده شد. برای تحلیل داده ها، آزمون معنی داری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد، امید به زندگی رابطه مستقیم و معناداری با بهزیستی روان شناختی و کمال طلبی خودمدار، رابطه معکوس معناداری با بهزیستی روان شناختی دارند (01/0<p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان داد که کمال طلبی خودمدار و امید به زندگی 44٪ واریانس مربوط به بهزیستی روان شناختی را تبیین می کنند. یافته های پژوهش حاضر می توانند، راه گشای تحقیقات بیشتر، در خصوص بررسی نقش سازه های شخصیتی و روان شناختی بر بهزیستی روان شناختی مادران کودکان دارای نیازهای ویژه در آینده باشند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، امید به زندگی، بهزیستی روان شناختی، کمال طلبی
  • مریم موحدی راد، محمداسماعیل ابراهیمی*، علی صاحبی صفحات 137-148

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تیوری انتخاب بر ارضای نیازهای اساسی و سطح پرخاشگری دختران مقطع متوسطه  دوم شهر همدان بود. روش پژوهش آزمایشی و در قالب یک طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه موردنظر در این پژوهش کلیه ی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر همدان بود که در سال تحصیلی 1396-97 مشغول به تحصیل بودند، نمونه موردنظر شامل 30 دانش آموزان دختر  مقطع متوسطه دوم بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. و در پایان با روش نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) (BPQA) پرسشنامه 70 سوالی نیازهای اساسی گلاسر (NDI) استفاده شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با  نرم افزار 25SPSS_  استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش تیوری انتخاب  بر کاهش پرخاشگری فیزیکی، پرخاشگری کلامی، خشم و خصومت و خلا ارضای نیاز به بقا،قدرت،عشق،تفریح ،آزادی دانش آموزان موثر است (05/0>p). در این پژوهش بیشترین میزان اثربخشی برای خلا ارضا نیاز به آزادی و کمترین اثربخشی برا خلا ارضا نیاز به عشق و تعلق بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش تیوری انتخاب به دانش آموزان دختر می تواند روش مفید و کارآمدی در جهت کاهش ابعاد پرخاشگری و خلا ارضای نیازها در آن ها باشد. از این اطلاعات می توان در راستای برنامه ریزی درمانی و مداخلات بالینی به منظور کاهش پرخاشگری دانش آموزان دختر دوره متوسطه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تئوری انتخاب، ارضای نیازهای اساسی، ابعاد پرخاشگری
  • زهره پیرحیاتی، مسعود غلامعلی لواسانی*، منصوره حاج حسینی، حسین کشاورز افشار، عاطفه زندی فر صفحات 149-160

    این پژوهش باهدف شناسایی ارزش های زیربنایی انتخاب همسر به مطالعه تجربه افراد در آستانه ازدواج پرداخته بود. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و با روش نظریه داده بنیاد صورت گرفته بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 21 زوج در آستانه ازدواج شهر کرج بودند که به روش انتخاب هدفمند و بر پایه اصل اشباع برگزیده شدند. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته با پرسش های باز و استانداردشده بود و داده ها مطابق با رویکرد نظریه زمینه ای استراوس و کربین تحلیل و طبقه بندی گردید. یافته ها، ارزش های مشارکت کنندگان در انتخاب همسر را در 5 مقوله محوری «معیارها، انتظارات، اهداف، مسئولیت پذیری و معنا» نشان داد. مقوله محوری «معیار» دارای 6 بعد «فضیلت های اخلاقی، ویژگی های شخصیتی و رفتاری، روابط عاطفی، تناسب و همسانی، جذابیت ظاهری و طریقه آشنایی»، مقوله محوری «انتظارات» دارای 3 بعد «همراه و همپا بودن، داشتن خانواده خوب و مسایل جنسی»، مقوله محوری «اهداف» دارای 5 بعد «نیازهای ازدواج، دغدغه های ازدواج، آرامش و امنیت، تکمیل و تغییر و شکل گیری خانواده»، مقوله محوری «مسئولیت پذیری» دارای 1 بعد «همکاری در جهت استقلال مادی و معنوی» و مقوله «معنا» بدون ابعاد بود. نتیجه این پژوهش کشف مقوله هسته با عنوان «عشق محتوای زندگی» بود که 5 مقوله محوری ارزش ها را در راستای انتخاب درست و آگاهانه انتخاب همسر تبیین می نمود.

    کلیدواژگان: ارزش ها، انتخاب همسر، عشق، نظریه داده بنیاد
  • حوریه وطن خواه*، رویا کوچک انتظار، افسانه قنبری پناه صفحات 161-172

    هدف از این پژوهش پیش بینی طلاق عاطفی براساس انعطاف پذیری شناختی و معنای زندگی با میانجی گری تعادل کار- زندگی بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری را زنان متاهلی که در سه ماه اخیر (اسفند سال 1396 و فروردین و اردیبهشت 1397) به خانه های سلامت مناطق 1 و 7 شهر تهران مراجعه‎ کرده بودند، تشکیل داد که از این بین با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 290 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس طلاق عاطفی گاتمن (GEDS)، سیاهه انعطاف پذیری شناختی  (CFI)، پرسشنامه معنای زندگی (MLQ) و پرسشنامه تعادل کار- زندگی (WLB) جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با روش های آماری توصیفی و مقدماتی مختلف (یعنی فراوانی، میانگین، انحراف معیار، همبستگی پیرسون) و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای 24_SPSS و 24_Amos انجام شد. نتایج نشان دادند که مدل پیشنهادی با یک اصلاح و حذف مسیر غیرمعنی دار معنای زندگی به تعادل کار- زندگی برازش خوبی با داده ها برخوردار است (05/0<p) و انعطاف پذیری شناختی، معنای زندگی و تعادل کار- زندگی با طلاق عاطفی زنان متاهل ارتباط منفی و معنی داری دارند (01/0<p). در این میان مسیرهای مستقیم انعطاف پذیری شناختی، معنای زندگی و تعادل کار-زندگی به طلاق عاطفی و مسیر مستقیم انعطاف پذیری شناختی به تعادل کار- زندگی معنی دار بود (01/0<p) ولی مسیر مستقیم معنای زندگی به تعادل کار- زندگی معنی دار نبود (05/0>p). همچنین مسیرهای غیرمستقیم انعطاف پذیری شناختی و معنای زندگی به طلاق عاطفی زنان متاهل با میانجی گری تعادل کار- زندگی معنی دار بود (01/0<p).

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، انعطاف پذیری شناختی، معنای زندگی، تعادل کار-زندگی
  • الهام واحدی* صفحات 173-185

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی صمیمیت هیجانی زوجین بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه، بدتنظیمی هیجان و خودشفقتی بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل منطقه 3 شهر تهران بود که از این میان تعداد 350 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. داده ها به وسیله پرسشنامه بررسی نیازهای صمیمیت (MINQ) باگاروزی (2001)، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه (YSQSF) یانگ (1994)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) گراتز و رومر (2004) و پرسشنامه شفقت خود SCQ نف (2003) جمع آوری شدند و به وسیله ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و 20 SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین حوزه های طرحواره ای بریدگی و طرد، خودگردانی مختل، محدودیت های مختل، دیگر جهت مندی، گوش بزنگی و بدتنظیمی هیجانی با صمیمیت هیجانی رابطه منفی و معنادار و بین خودشفقتی با صمیمیت هیجانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (05/0>P). همین طور 2/41 درصد از واریانس صمیمیت هیجانی را متغیرهای حوزه بریدگی و طرد، خودشفقتی، حوزه گوش بزنگی، بدتنظیمی هیجان و خودگردانی مختل پیش بینی می نمایند (05/0>P). با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که طرحواره های ناسازگار اولیه، بدتنظیمی هیجانی و خودشفقتی در صمیمیت هیجانی زنان نقش دارد.

    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، طرحواره های ناسازگار اولیه، بدتنظیمی هیجانی، خودشفقتی
  • رامین لطافتی بریس*، حسین قمری کیوی، احمدرضا کیانی، علی شیخ الاسلامی صفحات 186-192

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه درمان مبتنی بر ذهنیت های طرحواره ای و درمان هیجان مدار (مدل محکم در آغوشم بگیر) بر سبک های حل تعارض زوجین تازه ازدواج کرده متعارض بود. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، و از نظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری است. جامعه پژوهش، شامل زوجین متعارض کمتر از شش سال ازدواج بود که در سال 1398 به مراکز مشاوره آستارا مراجعه کرده بودند که از میان آنها،30 زوج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه سبک های حل تعارض رحیم (1983) (ROCI-II) بود و پس از اجرای مداخلات در چارچوب پروتکل های مدون، از تحلیل وا ریانس چندمتغیره با اندازه گیری مکرر برای تحلیل داده ها استفاده گردید. یافته ها نشان داد که درمان ذهنیت های طرحواره ای، به صورت پایدار سبک های حل تعارض مصالحه و یکپارچه را در زوجین متعارض افزایش (01/0> P) و حل تعارض اجتنابی (01/0> P) و ملزم شده (01/0> P) را کاهش می دهد. درمان هیجان مدار، به صورت پایدار سبک حل تعارض یکپارچه را افزایش (01/0> P) و حل تعارض اجتنابی (05/0> P) را کاهش می دهد و تفاوت اثر هر دو رویکرد بر سبک های حل تعارض زوجین، معنادار نبود. بنابراین درمان مبتنی بر ذهنیت های طرحواره ای و هیجان مدار بر سبک های حل تعارض زوجین موثر بوده و می توانند مورد استفاده مشاوران و روانشناسان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذهنیت طرحواره ای، درمان هیجان مدار، محکم در آغوشم بگیر، سبک های حل تعارض
  • مینا مسیبی، حسینعلی قنادزادگان*، بهرام میرزائیان صفحات 193-204

    این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی درمان بازسازی شناختی معنایی و خود دلگرم سازی بر خستگی مزمن در افراد مبتلا به روان تنی پوستی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه مراجعه کنندگان مبتلا به روان تنی پوستی که در پاییز 1398 به بیمارستان بانک ملی شهر تهران مراجعه کرده و تشخیص سایکوسوماتیک پوستی دریافت کردند و دارای پرونده پزشکی بودند. از بین آن ها 45 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در یک گروه در انتظار درمان و دو گروه آزمایش  (هر گروه 15 نفر)  به صورت تصادفی جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب درمان بازسازی شناختی معنایی (طی 12 جلسه) و خوددلگرم سازی (طی 10 جلسه) دریافت کردند و گروه در انتظار درمان آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خستگی مزمن CFS (چالدر، 1993) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی LSD انجام گرفت. نتایج نشان داد که بازسازی شناختی معنایی به طور معناداری باعث کاهش خستگی مزمن (47/89=F و 0004/0=p) شده است. همچنین، خوددلگرم سازی به طور معناداری باعث کاهش خستگی مزمن (12/66=F و 0009/0=p) شد. همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که خوددلگرم سازی  (84/40=F و 05/0>p) تاثیر بیشتری نسبت به درمان بازسازی شناختی معنایی دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان از خوددلگرم سازی جهت کاهش خستگی مزمن به صورت موثرتری نسبت به درمان بازسازی شناختی معنایی در افراد مبتلا به روان تنی پوستی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازسازی شناختی معنایی، خوددلگرم سازی، خستگی مزمن، روان تنی
  • فریبا زرانی، زینب احمدی* صفحات 205-216

    در حال حاضر یکی از اولویت های اصلی در روانشناسی، مفهوم سازی شیوه های اثرگذاری فرهنگ بر آسیب شناسی روانی است. این پژوهش با هدف بررسی خودکشی در جامعه ی ایرانی انجام گرفته و یک مطالعه ی مروری نظام مند است. نتایج این مطالعه براساس مقالات چاپ شده در فاصله ی زمانی 1382تا 1395، طی جست و جو در بانک های اطلاعاتی ایرانی و خارجی از جمله SID،Noormags ، Springer، Google scholar و Science Direct و با استفاده از کلید واژه های خودکشی در ایران، شیوه و علل خودکشی میان خرده فرهنگ های ایرانی استخراج گردیدند. در نهایت 25 مقاله مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که برخلاف آمارهای جهانی، اقدام به خودکشی در مردان ایرانی بیشتر است. هم چنین میزان شیوع، روش ها و علل خودکشی در خرده فرهنگ های ایرانی متفاوت است. به طور کلی می توان گفت که مطالعات محدودی در خصوص فرهنگ و آسیب شناسی روانی در کشور ما صورت گرفته است. با توجه به این که درک بافت فرهنگی برای ارزیابی، تشخیص و مدیریت بالینی موثر اختلالات ضروری است، امید است مقاله ی حاضر بتواند نقش فرهنگ در آسیب شناسی روانی را برجسته ساخته و زمینه ای برای مطالعات جامع فراهم سازد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، آسیب شناسی روانی، خودکشی
  • حمیدرضا غریبی، رضا پورحسین*، نیما قربانی، مرضیه عالی صفحات 217-230

    از منظر روانشناسی انتقادی، مفاهیم یک دانش وجهه ای تاریخی اجتماعی دارند. روانشناسی عموما حاصل یک فرآیند انباشت دانش دانسته می شود. اما روانشناسی انتقادی، به عنوان یک دانش بین رشته ای در علوم انسانی، مفاهیم روانشناختی را تارخ مند و همخوان با متن های اجتماعی تاریخی معین می داند. «راهنمایی و مشاوره» طی نیم قرن گذشته مورد توجه بسیاری از پژوهشگران بوده است. هدف از اجرای این پژوهش وارسی این مفاهیم از منظر تاریخ نگاری انتقادی بوده است. در این شکل از تاریخ نگاری، پدیده مورد مطالعه از منظر «گسست» مورد مداقه قرار می گیرد. یافته های این پژوهش نشان داد روانشناسی ایران طی نیم قرن گذشته از گفتمان راهنمایی به گفتمان مشاوره چرخش کرده است. گفتمان اول از دهه 40 تا دهه 70 شکل گرفته و غالب شده و دومی از دهه 70 تاکنون را دربرمی گیرد. درنتیجه «منطق راهنمایی به سوی مشاغل معین» جای خود را به «منطق مشاوره، مهارت آموزی و خودراهبری» داد. در پایان نیز ضمن جمع بندی یافته ها نسبت این دو گفتمان با تحولات اقتصادی سیاسی دهه 70 ه.ش مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، گسست، تاریخ نگاری انتقادی، راهنمایی، مشاوره
|
  • Farhad Tanhaye Reshvanloo*, Mohammad Abbasifar, Hossein Kareshki, Mahdi Arkhodi Ghalenoei Pages 1-12

    The purpose of this study was to investigate the relationship between daily spiritual experiences, positive and negative effects, and students' life orientation through path analysis. The statistical population consisted of undergraduate students of Mashhad University of Medical Sciences. A total of 205 students (94 girls and 111 boys) were selected by multi-stage cluster sampling and completed the Daily Spiritual Experiences Scale (DSES; Underwood & Teresi, 2002); Positive and Negative Affect Scale (PANAS; Watson et al., 1988), and life orientation Test (LOT; Scheier et al., 1994). Data were analyzed by path analysis. The results showed that God’s presence through positive and negative effects has an indirect and significant relationship with life orientation (p<0.01). The indirect relationship between a relationship with God and caring for others with life orientation mediated by negative effects was also significant (p<0.01). The path model also had a good fit. Daily spiritual experiences seem to be related to the students' life orientation through positive and negative effects.

    Keywords: Daily Spiritual Experiences, Positive, Negative Affect, Life Orientation
  • Sedigheh Heydari*, MohammadReza Yekta, Majid Barzegar Pages 13-20

    The aim of this study was to qualitatively analyze the factors affecting Covid-19 stress using foundation data theory. The sample of the present study was 30 people students of the Islamic Azad University in the electronic semester in the second semester of the 2019-2020 academic year and a semi-structured interview was used to collect data. Data were collected from 19.08.2020 to 20.10.2020 and the data analysis approach was based on the data theory of the foundation (grounded theory) based on the method of Strauss and Corbin (1990). Findings showed that factors such as the risk of infection (48.03%), fear of strangers (24.13%), continuous monitoring (15.31%), economic consequences (6.50%), and symptoms of traumatic stress (6.03%) During the mentioned period, the most important factors in causing stress were the Covid-19. According to research findings; Based on the frequency and percentage observed, among the 5 factors mentioned, the most important factor causing stress compared to Covid-19 is primarily the risk of infection; Secondly, the fear of strangers, then constant surveillance is known, and the epidemic of Covid-19 can seriously role various aspects of people's lives. Therefore, providing good advice to families can have an important role in improving this crisis.

    Keywords: Stress, Covid-19, Qualitative analysis, Identification
  • Hamed Kashanaki, Saeed Pournaghash Tehrani*, Nima Ghorbani, Hadi Bahrami Ehsan Pages 21-34

    Mindfulness has recently been considered by many mental health professionals as a predictor trait of mental and physical health and many therapeutic methods seek to increase clients' mindfulness in order to achieve health. However, there is no difference between the effectiveness of static psychotherapy and mindfulness-focused approaches. Also, mindfulness-based therapeutic methods usually perform mindful interventions the traditional way in a static manner, which leads to the repression of emotions, and these methods are not compatible with the dynamism and pace of the modern world and the dynamics of the postmodern human mind. Movement, dynamic psychotherapeutic interventions, exciting games, and challenges have been designed into sensorimotor mindful interventions. In the present study, sensorimotor mindful interventions were designed and formulated through a bio-psycho-social approach, using a mixed-method and the data obtained from 20 (including 10 men and 10 women) of the clients of the psychology clinic. In the quantitative study, the effectiveness of the designed interventions on integrative self-knowledge was measured for a sample of 30 people (including 19 men and 11 women). In this paper, the literature in the field of psychotherapy that confirms the theoretical basis of sensorimotor mindful interventions was reviewed under the discussion and conclusion section. The results of this study showed that sensorimotor mindful interventions are in line with the most up-to-date studies in the field of health and psychotherapy and these interventions incorporate a wide range of therapeutic methods. The quantitative study also showed that sensorimotor mindful interventions increase integrative self-knowledge (p < 0.05). With regard to the fact that integrative self-knowledge is one of the most important emotional self-regulation processes and a predictor of health and a sign of becoming conscious of the unconscious, the results of this study showed that sensorimotor mindful interventions lead to derepression, reconstruction of real scenes of each individual’s life, and compassionate confrontation with mental and physical reality without verbal barriers. Also, empowering the mind and body using a variety of games and challenges which bring broad personality traits to consciousness in each individual leads the person to self-actualization and talent development.

    Keywords: Sensorimotor, Mindfulness, Psychodynamic, Health, Integrative Self Knowledge
  • Matineh Ebadi, Sajjad Basharpoor*, Mohammad Narimani Pages 35-44

    The aim of this study was to investigate the role of positive meta-emotion and Machiavellianism in predicting distress of marital relationships in married people in Rasht. The method of this study was descriptive-correlational. The whole couples of Rasht city in the summer of 2019 were constituted the statistical population of this study. Two hundred people from this statistical population were selected randomly by multi-stage cluster sampling and participated in this study. The instruments of Marital Taxon Self-Report Measure of Whisman and et al (MTSRM) (2009), Meta-Emotion Scale of Mitmansgruber and et al (MES) and short version of dark triad personality traits) SDTPM( of Jonason & Webster were used for gathering data. The collected data were analyzed using Pearson correlation analysis and multiple regression analysis by spss23 software. The results showed that positive meta-emotion has a negative relationship with the distress of marital relationships and Machiavellianism has a positive and significant relationship with the distress of marital relationships. Also, total positive meta-emotion and Machiavellianism explain 60.8% of the variance in distress of marital relationships. The results of this study show that the lack of awareness of couples about their personality and emotional characteristics can be a risk factor for marital distress, so holding workshops for couples can reduce the severity of marital distress.

    Keywords: distress of marital relationship, positive meta-emotion, Machiavellianism, married people
  • Amin Taghipour, Hossein Ghamarikivi*, Ali Sheykholeslami, Ali Rezaeisharif Pages 45-56

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of narrative therapy with emphasis on innovative moments on resilience in adolescent girls with non-suicidal self-harm. This research is a quasi-experimental type and a post-test pre-test design with an experimental and control group. The statistical population included all female students with non-suicidal self-harm in the secondary schools of Bonab city in the academic year of 2019-20. For this purpose, after administering Gratz's (2001) intentional self-harm questionnaire (DSHI), and Connor-Davidson's (2003) resilience scale (CD-RISC) 30 students with a history of self-harming behaviors and low resilience were selected with a Purposeful sampling method and randomly assigned into two groups. (Experiment and Control). The experimental group was exposed to 10 sessions of narrative therapy based on the White and Epston (1990) program, and the control group did not receive any intervention. After the intervention and one month later, a post-test was performed for both groups. Due to the nature of the research, the data were analyzed using a one-way analysis of covariance (ANCOVA). Findings showed that narrative therapy with emphasis on innovative moments had a significant and positive effect on increasing resilience (p <0.01). According to the findings of the present study, it can be said that narrative therapy with emphasis on innovative moments, is a suitable intervention method to increase resilience in girls with self-harm without suicidal ideation.

    Keywords: Narrative therapy, innovative moments, resilience, non-suicidal self-harm
  • Peyman Hatamian, Seyed Vali Kazemi Rezaei*, Seyed Ali Kazemi Rezaei, Sara Shams Pages 57-66

    The aim of this study was to compare irrational beliefs and anxiety disorder (self-morbidity) in women with and without systemic lupus erythematosus. This was a descriptive causal-comparative study. The statistical population of the study included all female patients with systemic lupus erythematosus in Kermanshah in 2018. By random sampling method, 50 women with lupus and 50 non-lupus were selected. Research tools include; Jones Irrational Beliefs Questionnaire (IBT) and Evans Self-Pathology Questionnaire (EHQ). To analyze the research data, the statistical method of multivariate analysis of variance was used using SPSS 22 software. The results of the present study showed that there is a significant difference between women with and without lupus erythematosus and in how irrational beliefs and symptoms of anxiety disorder and having the disease (P <0.001). Therefore, it can be said that anxiety disorder and having irrational beliefs are considered risk factors in the exacerbation of systemic lupus erythematosus in women.

    Keywords: Lupus erythematosus, irrational belief, diseases Anxiety
  • Bijan Nasiri*, Robabeh Noury Pages 67-78

    The aim of this study was to investigate the mediating role of anger rumination in the relationship between self-esteem and aggression with controlling the role of narcissism. 285 students selected from the University of Kharazmi, University of Isfahan, and the University of Shahreza were by convenience sampling method. the participants answered the self-esteem questionnaire (Rosenberg, 1965), narcissism questionnaire (Ames et al, 2006), anger rumination questionnaire (Sukhodolski et al, 2001), and the aggression scale (Buss & Perry, 1992). after controlling the narcissistic variable and eliminating unanswered cases, 194 (64% girls and 36% boys) remained. In the present correlation study, in order to test the structural relationships in the hypothetical model of relative mediation of anger rumination in the relationship between self-esteem and aggression, the statistical method of structural equation modeling was used. The results showed that the hypothesized model had a good fit with the data. In addition, the results showed that in the hypothesized model, all regression weights were statistically significant. In this model, 47% of the variance of aggression scores was explained by latent variables of rumination, anger, and self-esteem. results of the present study show that if the role of narcissism is controlled, self-esteem can reduce aggression, and in this regard, anger rumination can play a mediating role. The findings of the present study can be used to manage anger rumination and reduce aggression.

    Keywords: self-esteem, aggression, anger rumination, narcissist
  • Abolfazl Barzegari Dehaj*, Abdolbaset Mahmoudpour, Sahar Ijadi, Shabnam Karimi Barzin, Peyman Jahandari Pages 79-90

    The purpose of this study was to evaluate the soldiers' suicidal ideation model based on the meaning of life, emotion regulation, and social support with its role of self-compassion mediation. The present study was a descriptive and correlational study using path analysis The statistical population of the study was all the duty personnel of the units of the Army of the Islamic Republic of Tehran in Tehran, which were surveyed by the available sampling method of 320 of them. To collect data from the beck suicide scale ideation   (Beck, 1979), the meaning of life (Stiger and Oishi, 2006), emotion regulation (Gross and John, 2003) and social support (Zimmet, 1988), self-compassion (Nef, 2003 path-analysis was used to analyze the data, which confirms the hypothetical model of the research, so the meaning of life, reassessment component, social support negatively predicted suicidal ideation in soldiers (p <0.05). Self-sufficiency had a mediating role in this prediction (p <0.05). The results of this study showed that soldiers with meaning in life, efficient emotion regulation, social support, and self-compassion are less prone to suicide.

    Keywords: suicidal ideation, meaning of life, emotion regulation, social support, and self-compassion
  • MohammadHossein Bahadori, Salar Khanbabaei, Mehdi Akbari* Pages 91-102

    In the past, addiction was known only by drug addictions, Currently, its definition has become much broader. Gambling, compulsive buying, video game addiction, problematic internet use, and even extreme work or sports can be classified as addictions. The existing criteria for experts in diagnosing different types of behavioral addictions are highly controversial, and this has made it difficult to define behavioral addictions. To define behavioral addictions more accurately, it is necessary to define the boundaries of behavioral addictions with other psychological disorders such as impulse control disorders, eating disorders, and obsessive-compulsive disorders. Also, the similarities and differences between behavioral addictions and drug addictions have received much attention. Some experts consider both of these addictions to be of the same group, and some distinguish between them. Also, paying too much attention to behavioral addictions can blur the line between daily behaviors and this type of addiction. Finally, some experts believe that we should pay attention to the personality traits of people involved in these addictions and each type of addiction separately, and uniting all people and all types of behavioral addictions would be a mistake.

    Keywords: Addictive behaviors, Drug addiction, Mental disorders, Daily behaviors
  • Saber Nabaei*, Afshin Salahyan, Hassan Gharibi Pages 103-114

    The aim of this study was to investigate the relationship between basic psychological needs (autonomy, competence, communication), academic hope, and academic identity with academic procrastination in 10th-grade high school male students in theoretical disciplines. The research method is descriptive and correlational. The statistical population of the study was all 10th-grade male high school students in Saqez. 197 students entered the study by cluster-step sampling. Data collection tools were Basic Psychological Needs Questionnaires) Deci and Ryan, 2000), Academic Hope (Samani and Sohrabi, 2011), Academic Identity (Was and Isaacson, 2008), and Academic Procrastination (Savari 2011). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression. Findings showed that procrastination has a negative and significant relationship with basic psychological needs r = -/295, academic hope r = -/473, (p <0.10), successful identity r = -/154 (p <0.50 ). Also, competency, academic hope, and successful academic identity could predict 15.7%, 22.3%, and 6.6% of academic procrastination, respectively. The results show that paying attention to the situation of basic psychological needs, academic hope, and students 'academic identity and measuring them can reduce students' academic procrastination.

    Keywords: basic psychological needs, academic hope, academic identity, procrastination
  • Soodabeh Bassaknejad*, Reza Mansouri Koriani, Raha Kargar, Forough Chraghsahar Pages 115-124

    The aim of current research has been the Investigation Factor Structure and Psychometric Properties of Short Version of  Thought–Shape Fusion (TSF) Scale in College Students. In this correlation study, 204 female students of the Shahid Chamran University of Ahvaz were selected by cluster sampling method and completed the Short Version of Thought–Shape Fusion Scale(TSF) (Coelho et al, 2013), Body Shape Questionnaire C8 (BSQ-8C) (Welch et al, 2012) and Body Image Concern Inventory (BICI)  (Littleton et al, 2005). Exploratory and confirmatory factor analysis and Pearson correlation coefficient were used to determine the validity. To determine the reliability, three methods of Cronbach's alpha, Guttman coefficient, and Spearman-Brown spilling were used. The results showed that this scale has a four-factor structure that explains 62.77% of the variance. Confirmatory validity was confirmed (RMSEA=0.07). Convergent validity with Body Shape Questionnaire C8 0.68 and body image concern Inventory 0.40 and also reliability by method and also reliability by Cronbach Alpha=0/91, Spearman-Brown splitting Alpha=0/94 and Guttmanspiliting Alpha = 0/94 were calculated The findings of the present study show that the Persian version of the short form of thought-shape fusion for study in the student population has acceptable psychometric properties and can be used as a valid tool for psychological research and clinical studies.

    Keywords: Thought-Shape Fusion scale, Psychometric Properties, Factor structure
  • Narges Pourtaleb, Sakine Pourtaleb, Saeed Armun* Pages 125-136

    The aim of this study was to predict the psychological well-being of mothers of children with special learning disabilities based on their perfectionism and life hope in Bonab. The present study was a correlational study. The statistical population of the present study consisted of mothers of children with special learning disabilities and the research sample consisted of 80 mothers who were selected by convenience sampling. Snyder's Hope Questionnaire (SHQ), Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), and Reef Psychological Well-Being Scale (RPWBS) were used to collect data. For data analysis, correlation coefficient significance test and stepwise regression analysis were used. The results indicate that life hope has a direct and significant relationship with psychological well-being and self-centered perfectionism, has a significant inverse relationship with psychological well-being (P<0.01). The results of linear regression analysis also showed that self-centered perfectionism and life hope are 44% of the variance related to psychological well-being. The findings of the present study can pave the way for further research on the role of personality and psychological structures on the psychological well-being of mothers of children with special needs in the future.

    Keywords: Specific learning disability, life Hope, Psychological well-being, Perfectionism
  • Maryam Movahedirad, MohammadIsmail Ebrahimi*, Ali Sahebi Pages 137-148

    The aim of this study was to study the effectiveness of teaching choice theory on the basic needs satisfaction and level of violence among high school girls in Hamadan.The research method was-experiment in the form of a pre-test, post-test design. The study participants in this study are all female students of the second grade of high school in Hamadan, who was studying in the academic year 1396-97. The model includes 30  female students of the first and second grades of high school who were nominated by a random multi-cluster sampling method. Finally, by simple random sampling method, they were allocated into experiment and control groups. For data gathering, the Bass and Perry Aggression Questionnaire (1992) and 70-item Glasser Basic Needs Questionnaire were used. To analyze the data, multivariate analysis of covariance test with SPSS_25 software was used. The results show that the teaching choice theory is effective in reducing physical aggression, verbal aggression, anger and hate, and absence of satisfaction of the need for existence, power, love, fun, freedom of students (p <0.05).In this study, the highest effectiveness is the satisfaction of the absence of need for freedom and the least effectiveness is the satisfaction of the absence of need for love and belonging. Thus, it can be concluded that teaching choice theory to female students can be a useful and effective method to reduce the scopes of aggression and the lack of satisfaction with their needs. This data can be used in the direction of treatment arrangement and scientific interventions to decrease aggression in female high school students.

    Keywords: choice theory, sustaining the basic needs, equal of violence
  • Zohreh Pirhayati, Masoud Gholmali Lavasani*, Mansooreh Hajhosseini, Hossein Keshavarz Afshar, Atefeh Zandifar Pages 149-160

    In order to identify the underlying values ​​of choosing a spouse, this study has studied the experience of individuals on the verge of marriage. The present research has been done with a qualitative approach and with the grounded theory method. Participants in this study included 21 couples on the verge of marriage in Karaj who was selected by the purposeful selection method based on the principle of saturation. The data collection method in this study was a semi-structured interview with open and standardized questions and the data were analyzed and classified according to the approach of Strauss and Corbin's underlying theory. The findings showed the values ​​of the participants in choosing a spouse in 5 central categories: "criteria, expectations, goals, responsibility, and meaning". The central category of "criteria" has 6 dimensions: "moral virtues, personality and behavioral characteristics, emotional relationships, fit and similarity, physical attractiveness and the way of acquaintance", the central category of "expectations" has 3 dimensions of "being together, having a good family and issues" "Sex", the central category of "goals" has 5 dimensions: "Marriage needs, marriage concerns, peace and security, completion and change and formation of the family", the central category of "responsibility" with 1 dimension of "cooperation for material and spiritual independence" and the category " Meaning is dimensionless. The result of this research was the discovery of a core category called "love of the content of life" which explains the 5 central categories of values ​​in order to choose the right and conscious choice of a spouse.

    Keywords: Values, Spouse Choice, Love, Grounded Theory
  • Horia Vatankhah*, Roya Koochak Entezar, Afsaneh Ghanbari Panah Pages 161-172

    The purpose of this study was to the prediction emotional divorce based on cognitive flexibility and meaning of life mediated by work-life balance. The research method was descriptive correlation and path analysis. The statistical population was all married women who were referred to the health centers of the first and the 7th districts of Tehran during the last three months (March, April, and May of 2018); among these, 290 people were selected using the available sampling method. The data were collected by Gottmanns Emotional Divorce Scale (GEDS), Cognitive Flexibility Inventory (CFI), Meaning in Life Questionnaire (MLQ), and Work-Life Balance (WLB) questionnaire. Data analysis was performed with descriptive and preparative statistical methods (ie, frequency, mean, standard deviation, Pearson correlation) and path analysis using SPSS-24 and Amos-24 software. The results showed that the proposed model has a good fit with the data with one correction and remove no significant path of the meaning of life to work-life balance (p<0.05); and cognitive flexibility, the meaning of life and work-life balance have a negative and significant relationship with the emotional divorce of married women (p<0.01). The direct paths of cognitive flexibility, the meaning of life, and balance of work-life to emotional divorce and the direct path of cognitive flexibility to work-life balance were significant (p< 0.01); but the direct path of life meaning to work-life balance was not significant (p>0.05). Also, the indirect paths of cognitive flexibility and meaning of life to the emotional divorce of married women were significant with mediation work-life balance (p<0.01).

    Keywords: Emotional Divorce, Cognitive Flexibility, Meaning of Life, Work-Life Balance
  • Elham Vahedi* Pages 173-185

    The aim of this study was to Predication of couple's affective intimacy on based early maladaptive schema, emotional dysregulation, and self-compassion. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all married women in District 3 of Tehran, from which 350 people were selected by convenience sampling.  Data were collected using the Marital Intimacy Needs Questionnaire (MINQ) Bagarozi (2001), Schema Questionnaire Short form (YSQSF)  Young (1994),  difficulties of emotion regulation scale (DERS) Gratz and Roemer (2004), and Self-compassion questionnaire (SCQ) Neff (2003) and were analyzed by Pearson correlation coefficients and Multiple regression analysis and SPSS-20. The results showed that there are negative and significant relationships between emotional dysregulation, schematic domains of disconnection and rejection, impaired autonomy, impaired limits, other-directness and over vigilance/ inhibition with affective intimacy, and a positive and significant relationship between self-compassion and affective intimacy. (P<0/05). Also, 41.2% of the variance of affective intimacy was predicted by the variables of disconnection and rejection, self-compassion, over vigilance/ inhibition, emotion dysregulation, and impaired autonomy (P <0.05). According to the research results, it can be concluded that early maladaptive schema, emotional dysregulation, and self-compassion play a role in women's effective intimacy.

    Keywords: affective intimacy, early maladaptive schema, emotional dysregulation, self-compassion
  • Ramin Letafati Beris*, Hosein Ghamari Kivi, AhmadReza Kiani, Ali Sheykholslamy Pages 186-192

    The aim of this research was to study of comparison of Schema Mode therapy and Emotional-focused therapy (HmT) on styles of conflict resolution in new married couples with conflict. In regard to the purpose, this research was applicable and in regard to procedure, it was a quasi-experimental study with a multi-group pre-test-post-test design with control and follow-up group. The statistical population included couples with marital conflict who had been married for less than 6 years and had been referred to counseling centers in Astara in 1398. 30 couples were selected by convenience sampling method and assigned randomly into control and experimental groups. The instrument was Rahim's (1983) Conflict Resolution Styles Questionnaire, and after performing the interventions in codified protocols, multivariate analysis of variance was used with repeated measures to analyze data. Findings Showed schema mode therapy consistently increases Compromising and Integrating styles (P<0.01), and reduces Avoiding and Obligating conflict resolution styles (P<0.01), and Emotional-focused therapy (HMT) consistently increases Integrating (P<0.01) and reduces Avoiding conflict resolution styles(P<0.05),And the difference between the effects of both approaches on conflict resolution styles of conflicting couples was not statistically. Therefore, schema mode therapy and Emotional-focused therapy is effective on couples' conflict resolution styles and can be used by counselors and psychologists.

    Keywords: Schema Mode, Emotional-focused therapy, Hold me tight, Styles of conflict resolution
  • Mina Mosayebi, Hosseinali Ghanadzadegan*, Bahram Mirzaian Pages 193-204

    The purpose of this study was to the comparison of the effectiveness of semantic cognitive reconstruction therapy and self-encouragement therapy on chronic fatigue in people with psychosomatic skin. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included people with psychosomatic skin who were referred to Bank Meli hospital and had a medical record in fall 2020.  Among them, 45 people were selected by purposive sampling and randomly replaced in a control group (waiting for treatment)  and two experimental groups (15 people in each group). The subjects of the first and second experimental groups received semantic cognitive reconstruction therapy (during 12 sessions) and self-encouragement therapy (during 10 sessions), respectively. the control group (waiting for treatment)  did not receive any intervention. For data collection, the Interpersonal chronic fatigue CFS (Chalder, 1993) was used. Data were analyzed by analysis of covariance and LSD. The results showed that semantic cognitive reconstruction therapy significantly decreased chronic fatigue (F=89.47, p=0.0004). Also, self-encouragement therapy significantly decreased chronic fatigue (F=66.12, p=0.0009). The results also showed that self-encouragement therapy has a greater effect on chronic fatigue (F = 66.12 and p <0.05) than semantic cognitive reconstruction therapy. According to the results of the present study, self-encouragement therapy can be used to decrease chronic fatigue more effectively than semantic cognitive reconstruction therapy in people with psychosomatic skin.

    Keywords: Semantic Cognitive Reconstruction, Self-Encouragement, Chronic Fatigue, Psychosomatic
  • Fariba Zarani, Zeynab Ahmadi* Pages 205-216

    Currently, one of the main priorities in psychology is to conceptualize the ways in which culture affects psychopathology. The aim of this study was to investigate a suicide in Iranian society and is a systematic review. The results of this study were based on articles published between 2003 and 2016, during a search in databases such as SID, Noormags, Springer, Google Scholar, Science Direct, and using the keywords suicide in Iran, the method and causes of suicide among Iranian subcultures. Finally, 25 articles were analyzed. The findings showed that, contrary to global statistics, suicide attempts are higher among Iranian men. Also, the prevalence, methods, and causes of suicide in Iranian subcultures are different. In general, it can be said that limited studies have been done on culture and psychopathology in our country. Given that understanding the cultural context is essential for effective evaluation, diagnosis, and clinical management of the disorders, it is hoped that this article can highlight the role of culture in psychopathology and provide a basis for comprehensive studies.

    Keywords: culture, psychopathology, suicide
  • Hamidreza Gharibi, Reza Pourhosein*, Nima Ghorbani, Marziye Aali Pages 217-230

    From the perspective of critical psychology, the concepts of science have a historical-social aspect. Psychology is generally considered to be the result of a process of knowledge accumulation. But critical psychology, as an interdisciplinary science in the humanities, considers psychological concepts to be historical and consistent with certain socio-historical contexts. "Guidance and counseling" has been the focus of many researchers over the past half-century. The purpose of this study was to examine these concepts from the perspective of critical historiography. In this form of historiography, the phenomenon under study is examined from the perspective of "discontinuity". The findings of this study showed that Iranian psychology has shifted from the "discourse of guidance" to the "discourse of counseling" over the past half-century. The first discourse was formed and dominated from the 1940s to the 1970s, and the second from the 1970s to the present. As a result, the "discourse of guidance to specific jobs" was replaced by the "discourse of counseling, skills training, and self-direction". Finally, while summarizing the findings, the relationship between these two discourses and the changes in the political economy of the 1970s was discussed.

    Keywords: Discourse analysis, Discontinuity, Critical Historiography, Guidance, Counseling