فهرست مطالب

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • گروه بندی ژنوتیپ های لوبیاتحت تنش خشکی در مرحله جوانه زنی بذر و مطالعه بیان برخی از ژن ها در ژنوتیپ های حساس و متحمل
    محمد محسن زاده گلفزانی، حبیب ا.. سمیع زاده لاهیجی*، جمالعلی الفتی، فاطمه مستشاری راد صفحات 209-224

    به منظور تعیین ژنوتیپ متحمل و حساس به خشکی لوبیا در مرحله جوانه زنی، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1394 اجرا شد. عامل اول شامل ژنوتیپ (21 ژنوتیپ)، عامل دوم تنش خشکی (با استفاده از پلی اتیلن گلیکول 6000 در 2 سطح صفر و 148/0- مگاپاسکال) بودند. نتایج تجزیه واریانس برای صفات مورد بررسی (شامل طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر ریشه چه، وزن خشک ریشه چه، وزن تر ساقه چه، وزن خشک ساقه چه، سرعت رشد ساقه چه، سرعت رشد ریشه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، اختلاف وزن خشک و تر ساقه چه و اختلاف وزن خشک و تر ریشه چه) نشان داد که اثر ژنوتیپ و همچنین اثر متقابل ژنوتیپ و خشکی، بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بودند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای به روش Ward، ژنوتیپ های مطالعه شده تحت شرایط نرمال و تنش خشکی از نظر خصوصیات گیاهچه ای در چهار گروه مختلف قرار گرفتند که ژنوتیپ های غلاف سیاه و پاک به ترتیب به عنوان ژنوتیپ های متحمل و حساس در شرایط تنش خشکی انتخاب شدند. بررسی الگوی بیان سه ژن GR، PRX و APX واکنش دهنده به تنش خشکی در دو ژنوتیپ پاک و غلاف سیاه لوبیا با استفاده از تکنیک Real time PCR مورد مطالعه قرار گرفت. پس از استخراجRNA  و سنتز cDNA، تظاهر بیان سه ژن در تیمارهای صفر، 72، 144، 192 و 240 ساعت خشکی نشان داد که ژن های واکنش دهنده به خشکی در این پژوهش بیان بالاتری در رقم متحمل نسبت به رقم حساس داشت و میزان بیان سه ژن PRX، GR و APX در ساعت انتهای تنش، در ژنوتیپ متحمل به ترتیب دو، چهار و شش برابر بیش تر از ژنوتیپ حساس بود.

    کلیدواژگان: ارزیابی فنوتیپی، پلی اتیلن گلیکول 6000، Real Time PCR
  • تغییرات سیستم دفاعی گندم بهاره با کاربرد عنصر روی و بذرهای زی فزونی شده با این عنصر در شرایط تنش خشکی
    امین عباسی*، محمود علی قلی پور شربیانی، محمد صدقی صفحات 225-244

    تنش خشکی و کمبود عنصر روی همواره به عنوان مشکلات تاثیرگذار بر عملکرد غلات به خصوص گندم مطرح بودند. به منظور تاثیر کاربرد عنصر روی و میزان درونی این عنصر بر روی تغییرات رشدی و سیستم دفاعی گندم در شرایط مختلف رطوبتی پژوهشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در دانشگاه اردبیل اجرا و شاخص های بیوشیمیایی آن در دانشگاه مراغه در سال 1396 اندازه گیری شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش شامل بذور زی فزونی شده، کاربرد عنصر روی و تنش خشکی بودند. نتایج این پژوهش مشخص کرد که برهم کنش سه جانبه مورد آزمایش بر روی ارتفاع ساقه، سطح برگ، کلروفیل، فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز، آیزوزیم Cu/Zn-SOD، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و محتوای پراکسید هیدروژن، مالون دی آلدیید و پرولین در سطح احتمال یک و پنج درصد معنی دار بود. با توجه به مقایسات میانگین صورت گرفته بیش ترین میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز، آیزوزیم Cu/Zn-SOD، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز در شرایط آبیاری در 30 درصد ظرفیت زراعی در تیمار بذور زی فزونی شده به روش خاکی ثبت گردید که برآیند آن را می توان در تعدیل محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدیید در این تیمار مشاهده کرد. همچنین بر اساس این نتایج میزان کلروفیل، سطح برگ و ارتفاع گیاه نیز در این تیمار نسبت به تیمار کاربرد بذور عدم زی فزونی شده در شرایط آبیاری در 30 درصد ظرفیت زراعی افزایش معنی دار نشان داد. به عنوان نتیجه نهایی می توان چنین اذعان داشت که کاربرد بذور زی فزونی شده به روش خاکی در کشت زارهای مادری به همراه کاربرد خاکی 25 کیلوگرم در هکتار سولفات روی در کشت زارهای اصلی در شرایط متفاوت رطوبتی، می تواند به عنوان تیمار انتخابی مناسب برای پژوهش در مزرعه معرفی گردد.

    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون لیپیدی، کاتالاز و عملکرد
  • آنالیز پروتیوم بذور گندم تحت تنش خشکی شدید و احیاء
    پریسا کوباز*، منظر حیدری صفحات 245-257

    گیاهچه های گندم بهاره تحمل زیادی نسبت به تنش شدید خشکی تا روز چهارم پس از جوانه زنی از خود نشان می دهند. تحقیق حاضر به منظور مطالعه پروتئین های پاسخ دهنده به تنش در بذور متصل به گیاهچه های 4 روزه گندم در شرایط تنش خشکی و آبیاری مجدد می باشد. آزمایش با اعمال تنش خشکی با قطع کامل آبیاری در دو دوره ده و بیست روزه و آبیاری مجدد به مدت سه و هفت روز در اتاقک رشد در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار زیستی انجام گرفت. بذور متصل به گیاهچه برای سنجش فیزیولوژیک و پروتیوم مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی صفات فیزیولوژیک به خوبی شدت تنش و تاثیر تنش بر بذر را نشان داد و با آبیاری مجدد نیز در تمامی آزمایشات بذر به شرایط شاهد بسیار نزدیک شد. بررسی پروتیوم با الکتروفورز دوبعدی در بذر تمامی تیمارها انجام و657 لکه پروتئینی با رنگ آمیزی نیترات نقره مشاهده شدند. در نهایت پس از آنالیز معنی داری130 لکه انتخاب و پس از جستجو در بانک های اطلاعاتی پروتئین، شناسایی شدند. تنش خشکی موجب افزایش بیان ژن های موثر در تولید پروتئین های دفاعی (افزایش پرولین)، شکسته شدن ترکیبات ذخیره ای بذر و تولید پروتئین های موثر در تغییرات ساختمانی دیواره سلول شد. از طرف دیگر کاهش بیان پروتئین های موثر در تنفس و تجزیه پروتئین موجب کاهش مصرف انرژی در سلول در شرایط تنش شد. در شرایط آبیاری مجدد افزایش بیان پروتئین های موثر در متابولیسم کربوهیدرات ها موجب مصرف مواد غذایی موجود در بذر (کاهش وزن بذر) و تولید پروتئین های ساختمانی جدید (حضور برگ و ریشه جدید) شد.

    کلیدواژگان: بذر گندم، پروتئوم، خشکی، فیزیولوژی
  • مقایسه شاخص های جوانه زنی، صفات مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذور و گیاهچه های گوار و نخود تحت کاربرد سطوح مختلف نانوذرات روی و آهن
    حمیدرضا رمضانی*، مهدی الله رسانی صفحات 259-274

    به منظور بررسی اثر نانوذرات و غلظت های مختلف آن ها بر مراحل جوانه زنی، رشد و نمو گیاهان زراعی، آزمایش هایی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بر بذور گوار و نخود در کشت پتری دیش و گلدانی صورت گرفت. در کشت پتری دیش، اثر غلظت های مختلف نانوذرات روی و آهن (شاهد، 100، 200 و 300 میلی گرم بر لیتر) بر شاخص های جوانه زنی بذر و در کشت گلدانی اثرات غلظت های مذکور نانوذرات روی و آهن بر صفات رشدی، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهچه های گوار و نخود بررسی شدند. نتایج آزمایش پتری دیش نشان داد که بیش ترین درصد جوانه زنی، مقاومت ریشه چه و کم ترین زمان رسیده به 50 درصد جوانه زنی تحت برهمکنش نخود × نانوذره آهن×300 میلی گرم بر لیتر حاصل شد. همچنین، بیش ترین سرعت جوانه زنی برای بذور گوار و نخود تحت غلظت 300 میلی گرم بر لیتر نانوذره آهن حاصل شد. نتایج آزمایش گلخانه ای نیز نشان داد که بیش ترین طول ساقه، وزن خشک اندام های هوایی و ریشه برای گیاه گوار تحت غلظت 300 میلی گرم بر لیتر نانوذره روی به دست آمد. همچنین، محتوای کلروفیل a، کلروفیل کل و پروتئین برگ تحت کاربرد 300 میلی گرم بر لیتر نانوذره روی افزایش یافت. از طرفی، میزان کلروفیل b و کاروتنویید ها تحت غلظت 300 میلی گرم بر لیتر نانوذره آهن بیش تر شد. به طور کلی، نتیجه گیری می شود که نانوذرات روی و آهن در محدوده غلظت های 300-100 میلی گرم بر لیتر دارای اثرات مثبتی بر شاخص های جوانه زنی، رشدی، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذور و گیاهچه های گوار و نخود می باشند.

    کلیدواژگان: پروتئین برگ، جوانه زنی بذر، رنگیزه های گیاهی، گوار، نانوتکنولوژی، نخود
  • ارزیابی ویژگی های جوانه زنی، مورفوفیزیولوژیک و آنزیم های آنتی اکسیدانت ارقام جو در تحمل به شوری طبیعی
    خدیجه احمدی*، حشمت امیدی، محسن مهرنیا، علی قادری، حسین صبوری فرد صفحات 275-292

    شناسایی و توسعه کشت ارقام متحمل به شوری، یکی از راهکارهای بهبود عملکرد است. به منظور بررسی تاثیر شوری بر صفات کمی و کیفی ارقام دیم و آبی جو، این آزمایش در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1397 اجرا شد. عامل های آزمایش شامل ارقام جو (ریحان، جلگه، خرم و ایذه) در واکنش به چهار سطح شوری (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و شوری 5، 10، 15 و 20 دسی زیمنس بر متر با نمک دریاچه قم) بودند. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. صفات مورد اندازه گیری شامل شاخص های جوانه زنی، رنگدانه های فتوسنتزی، ترکیبات محلول و دو آنزیم آنتی اکسیدانت بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین میزان مولفه های جوانه زنی همچون درصد جوانه زنی (71/79 درصد)، سرعت جوانه زنی (18/5 بذر در روز)، طول ریشه چه (55/6 سانتی متر)، طول ساقه چه (46/8 سانتی متر)، شاخص طولی (1/70) و وزنی بنیه گیاهچه (17/165) در عدم تنش شوری به دست آمد. با افزایش سطوح شوری، محتوای نسبی آب، شاخص پایداری غشاء و محتوای پروتئین ارقام کاهش یافت و محتوای کاروتنویید، پرولین، مالون دی آلدیید و آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز در بالاترین سطح شوری به دست آمد. در بین ارقام جو مورد مطالعه رقم خرم در بالاترین سطح شوری، بیش ترین درصد و سرعت جوانه زنی و هم چنین صفات فیزیولوژیک را داشت. به نظر می رسد این رقم دیم در شرایط تنش شوری جوانه زنی و رشد قابل توجهی داشته باشد. در مراحل بعد می توان ارقام جلگه و ایذه را نیز توصیه کرد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، پرولین، جو، شوری، کلروفیل، مالون دی آلدئید
  • بررسی اثر پرایمینگ برجوانه زنی بذر و صفات مورفو-فیزیولوژیکی گیاه دارویی خرفه (Portulacaoleracea L.) تحت تنش شوری
    زهرا حسنی، نسیم امرایی، خدیجه احمدی*، حشمت امیدی صفحات 293-310

    تحمل نمک در مرحله جوانه زنی مهم می باشد، زیرا افزایش شوری معمولا در سطح خاک شدیدتر است. به ویژه در مواردی که سطح آب زیرزمینی بالا باشد. به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ و تنش شوری بر صفات کمی و کیفی گیاه دارویی خرفه، این آزمایش در آزمایشگاه فناوری بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1398 اجرا شد. عامل های آزمایش شامل پیش تیمار (شاهد (آب مقطر)، هیدروپرایمینگ، نیترات پتاسیم و اسید سالیسیلیک) در واکنش به 6 سطح شوری عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و شوری30، 60، 90، 120 و 200 میلی مولار با کلریدسدیم بودند. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. صفات مورد اندازه گیری شامل شاخص های جوانه زنی، رنگدانه های فتوسنتزی، محتوای آنتوسیانین، پرولین و قندهای محلول بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین میزان مولفه های جوانه زنی همچون درصد جوانه زنی (97درصد)، سرعت جوانه زنی (16/2بذردرروز)، طول گیاهچه (69/6 سانتی متر)، وزن تر گیاهچه (4گرم)، شاخص طولی بنیه گیاهچه (89/324) و محتوای نسبی آب (25/75 درصد) در عدم تنش شوری و کاربرد هیدروپرایمینگ به دست آمد. در سطوح شوری 60 میلی مولار، محتوای کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل در تیمار هیدروپرایمینگ افزایش یافت و بیش ترین محتوای پرولین، قندهای محلول و آنتوسیانین در بالاترین سطح شوری به دست آمد. در بین سطوح پرایمینگ مورد مطالعه هیدروپرایمینگ در تنش شوری 200 میلی مولار دارای بیش ترین درصد و سرعت جوانه زنی بذر، محتوای کلروفیل، آنتوسیانین و پرولین بود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پرولین، خرفه، کلروفیل، کلرید سدیم، قندهای محلول
  • بررسی ویژگی های زراعی و پایداری عملکرد برخی ژنوتیپ های متوسط-دیررس سیب زمینی
    فرشید حسنی*، کبری مسلم خانی، زهرا طاهرنژاد صفحات 311-323

    سیب زمینی با توجه به پتانسیل عملکردی بالا نقش مهمی در تامین امنیت غذایی در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر دارد. امروزه نیاز به ارقامی از این گیاه که پایداری و سازگاری بالایی با شرایط اقلیمی ایران داشته باشند، وجود دارد، بنابراین انجام آزمایش های پایداری عملکرد و سازگاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش در سه منطقه، خراسان رضوی، زنجان و همدان، تعداد نه ژنوتیپ وارداتی متوسط-دیررس به همراه یک ژنوتیپ شاهد رایج در کشت این گیاه طی دو سال 1395 و 1396 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت شدند و صفات عملکرد کل غده در واحد سطح، عملکرد غده قابل فروش، تعداد ساقه اصلی در بوته، ارتفاع بوته، تعداد غده بذری، تعداد کل غده سیب زمینی و درصد ماده خشک مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد بین ارقام مورد آزمون در مکان های مختلف اختلاف معنی دار وجود داشت. همچنین اثر سال در مکان در ژنوتیپ برای تمامی صفات مورد ارزیابی به جز ارتفاع بوته و درصد ماده خشک تفاوت معنی داری نشان داد. بر اساس نتایج این پژوهش ژنوتیپ های رودیو، سیفرا، فابولا، پانامرا و ساگیتا به عنوان ژنوتیپ برتر برای کشت بهاره و ژنوتیپ چلنجر به طور خاص با هدف مصرف در بخش صنعت پیشنهاد شدند. در مجموع، سازگارترین ژنوتیپ ها با بالاترین عملکرد غده سیب زمینی به طور اختصاصی، ژنوتیپ رودیو برای خراسان رضوی، ژنوتیپ های سیفرا و فابولا برای زنجان و ژنوتیپ های پانامرا و ساگیتا برای همدان بودند.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، صفات مورفوفیزیولوژیک، عملکرد غده، GGE بای پلات
|
  • Grouping of some bean genotypes in various drought stress treatment in Germination Stages and the expression investigating of some genes in resistant and susceptible
    Mohammad Mohsenzadeh Golfazani, Habibollah Samizadeh *, Jamalali Olfati, Fateme Mostashari-Rad Pages 209-224

    In order to study the effects of drought stress induced by polyethylene glycol 6000 on germination components of 21 bean genotypes, a randomized complete design with factorial arrangement of one drought level (-0.148 MPa) and control level (0), in 3 replication and with the purpose of determining the resistance and susceptible genotype, was conducted. Results of anova indicate that all genotypes in all studied components (root, shoot, fresh weight of root and shoot, dry weight of root and shoot, growth rate root and shoot, root to shoot length ratio, difference of fresh and dry weight root, difference of fresh and dry weight shoot)were affected significantly by drought stress. Genotype effect and also the interaction between genotype and drought, was significant for all studied components. According to results of cluster analysis with the ward method, all genotypes in normal and drought conditions, were placed into four different groups, the Ghalaf Siyah and Pak genotypes were chosen as resistance and susceptible genotypes in drought stress conditions.In this study the expression patterns of three drought induced-genes was investigated in two Ghalaf Siyah (resistant genotype) and Pak (sensitive genotype) using Real time PCR technique. After RNA extraction and cDNA synthesis, expression of three genes, including,GR, PRX and APX were studied in the seedling stage of Ghalaf Siyah and Pak genotype under drought stress for control, 72, 144, 192 and 240 hours of the treatments.The results indicated that in Ghalaf Siyah genotype the drought  induced-genes generally had higher expression than Pak cultivar.Expression of three genes PRX, GR and APX at the 240 h in the tolerant genotype, it was two, four and six more than the sensitive genotype.

    Keywords: Phenotypic evaluation, polyethylene glycol 6000, Real Time PCR
  • Changes in spring wheat defense system using zinc and biofortified seeds with this elementunder drought stress
    Amin Abbasi *, Mahmod Aligholipour Sharabyani, Mohamad Sedgi Pages 225-244

    Drought stress and zinc deficiency have always been considered as problems affecting the yield of cereals, especially wheat. In order to influence of zinc application and and its internal amount on growth and defense system in different moisture conditions, a factorial research was conducted based on a completely randomized design at Ardabil University and its biochemical parameters were measured at Maragheh University in 2017. Factors studied included biofortified seeds, application of zinc and drought stress. The results of this study showed that the three-way interaction on stem height, leaf area, chlorophyll, superoxide dismutase activity, Cu/Zn-SOD isozyme, ascorbate peroxidase, catalase and hydrogen peroxide, malondialdehyde, proline was significant at 1 and 5% probability levels. According to the mean comparisons, the highest activity of superoxide dismutase, Cu/Zn-SOD isozyme, ascorbate peroxidase and catalase in 30% of field capacity was recorded in the treatment of increased seeds by soil method. The result can be seen in modulating the amount of hydrogen peroxide and malondialdehyde in this treatment. Also, based on these results, the amount of chlorophyll, leaf area and plant height in this treatment showed a significant increase compared to the treatment of control seed application in irrigation conditions of 30% of field capacity. As a final result, it can be acknowledged that the application of soil-biofortified seeds in the Registered Seed fields along with the application of 25 kg/ha of sulfate zinc in the main fields in different moisture conditions, can be introduced as a suitable treatment for field research.

    Keywords: Ascorbate peroxidase, Catalase, Hydrogen peroxide, Lipid peroxidation, Yield
  • Proteome analysis of wheat seeds under severe drought stress and recovery
    Parisa Koobaz *, Manzar Heidari Pages 245-257

    Seedling wheat spirit are tolerant to strict dehydration up to the 4th day following imbibitions. The aim of present study is investigation of responsive proteins to drought stress and recovery in seeds attached to four day seedlings. The test was done by drought stress using interruption of irrigation in two time points (10 and 20 days) and recovery for 3 and 7 days in a growth chamber. All the experiments were conducted based on Completely Randomized Design (CRD) with three replications.Seedlings attached to seedlings were examined for physiological and protein assays. Physiological traits showed strict drought stress level on seed and recovery could return seedlings to normal condition. 2DE done on seed of all treatments and replicates and 657 protein spots were reproducibly detected by Ag No3  staining from seeds. Finally, after significance test, 130 spots were detected by searching protein data banks. Drought stress has increased the expression of genes involved in the production of defense proteins (proline increase), the breakdown ofseed storage compounds, and the production of proteins that are effective in structural changes in the cell wall. On the other hand, reduced expression of proteins effective in respiration and protein breakdown has reduced energy consumption in cells under stress. Under re-irrigation conditions, increased expression of proteins effective in carbohydrate metabolism has led to the consumption of nutrients in seeds (reduction of seed weight) and the production of new structural proteins (presence of new leaves and roots).

    Keywords: Drought, Physiology, Proteome, Wheat seed
  • Comparison of germination indices, morpho-physiological and biochemical traits of seeds and seedlings of guar and chickpea under the application of different concentrations of zinc and iron nanoparticles
    Hamid Reza Ramazani *, Mahdi Alahresani Pages 259-274

    In order to investigate the effects of nanoparticles and their concentrations on the stages of germination, growth and development of crop plants, experiments were performed using a factorial experiment based on the completely randomized design on guar and chickpea seeds as the Petri dish and pot. In the present study, the effects of different concentrations of zinc and iron nanoparticles (control, 100, 200, and 300 mg.l-1) were examined on seed germination indices in petri dish cultivation and growth, physiological and biochemical traits of the mentioned plants in pot cultivation. The results of the Petri dish experiment showed that the highest percentage of germination, root resistance, and the lowest T50 were obtained under the interaction of chickpeas, iron nanoparticles, 300 mg.l-1. Also, the highest germination rate was obtained for guar and chickpea seeds at a concentration of 300 mg.l-1 of the iron nanoparticle. The results of the pot experiment also showed that the maximum shoot length, dry weight of aerial part and root were achieved for the plant exposed to a concentration of 300 mg.l-1 of zinc nanoparticle. Also, the content of chlorophyll a, total chlorophyll and leaf protein increased by 300 mg.l-1 of zinc nanoparticle. On the other hand, the amount of chlorophyll b and carotenoids increased under a concentration of 300 mg.l-1 of the iron nanoparticle. In general, it is concluded that zinc and iron nanoparticles in the range of concentrations of 100-300 mg.l-1 had positive effects on germination, growth, physiological and biochemical indices of seeds and seedlings of guar and chickpea in these conditions.

    Keywords: Chickpea, Guar, Leaf protein, Nanotechnology, Plant pigments, Seed germination
  • Evaluation of germination, morphphysiological and antioxidant enzymes of barley cultivars in tolerance to natural salinity
    Khadijeh Ahmadi *, Heshmat Omidi, Mohsen Mehrnia, Ali Ghaderi, Hossein Sabouri Fard Pages 275-292

    Identification and development of salinity cultivation cultivars, one of the ways to improve performance. The development of salt-tolerant cultivars is a potentially effective approach for minimizing yield losses.In order to investigate the effects of salinity on the qualitative and quantitative traits of rainfed and irrigated barley cultivars, this experiment was conducted in Crop Physiology Laboratory of Shahed University in 2019. Experimental factors included barley cultivars (Reyhan, Jolgeh, Khorram and Izeh) in response to four salinity levels (no salinity as control and salinity of 5, 10, 15 and 20 ds/m with Qom lake salt).The experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. The measured traits included germination indices, photosynthetic pigments, soluble compounds and two antioxidant enzymes. Results showed that the highest germination components such as germination percentage (79.71%), germination rate (5.18 seeds per day), root length (6.55 cm), stem length (8.46 cm), longitudinal index (70.1) and the weight of the seedlings (165.17) in the absence of salinity stress.. With increasing salinity levels, RWC, membrane stability index and protein content of cultivars decreased and the content of carotenoid, proline, MDA and antioxidant enzymes superoxide dismutase and ascorbate peroxidase were highest in salinity. Among the studied barley cultivars, Khorram had the highest percentage and rate of germination as well as soluble compounds at the highest salinity level. This cultivar appears to have significant germination and growth under salinity stress conditions. In the later stages it is possible to recommend flat and Izeh cultivars.

    Keywords: Antioxidant, Barley, Chlorophyll, MDA, Proline, Salinity
  • Effect of priming on seed germination and morpho-physiological traits of Portulacaoleracea L. under salinity stress
    Zahra Hasani, Nasim Amraie, Khadijeh Ahmadi *, Heshmat Omidi Pages 293-310

    Salt tolerance at the germination stage is important, because salinity is usually severeat the soil surface.Especially in cases where the groundwater level is high.In order to investigate the effect of primingand salinity stress on the quantitative and qualitative traits of P. oleracea, this experiment was conducted in the Seed Technology Laboratory of the Faculty of Agricultural Sciences of Shahed University in 2019.Experimental agents included pretreatments (control (distilled water), hydro-priming, potassium nitrate and salicylic acid) in response to 6 salinity levels (no salinity as control and salinity of 30, 60, 90, 120 and 200 mM with Sodium Chloride).This experiment was studied as a factorial in a completely randomized design with three replications. The measured traits included germination indices, photosynthetic pigments, anthocyanin content, proline and soluble sugars.The results showed that the highest amount of germination components such as germination percentage (97%), germination rate (2.16 seeds per day), plantletlength (6.69 cm), plantletfresh weight (4 g), plantletlength index (324.69) and RWC (75.25%) were obtained in non-salinity stress and application of hydro-priming pretreatment.At salinity levels of 60 mM, the content of chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll in the hydropriming treatment increased and the highest content of proline, soluble sugars and anthocyanin was obtained at the highest salinity level.Among the studied priming levels, hydropriming at salinity stress of 200 mM had the highest percentage and seed germination rate, chlorophyll content, anthocyanin and proline.

    Keywords: Anthocyanin, Chlorophyll, Portulaca oleracea, Proline, Sodium Chloride, Soluble Sugars
  • Investigation of agronomic characteristics and yield stability of some medium-late maturing potato genotypes
    Farshid Hassani *, Cobra Moslemkhany, Zahra Tahernezhad Pages 311-323

    Potatoes play an important role in ensuring food security in Iran and many other countries due to their high yield potential.. There is a vast need for cultivars adapted and stable to Iran’s weather conditions so that evaluation of yield stability and adaptation experiments is vital. In this study, nine medium-late maturities imported genotypes along with one medium-late maturity control genotype, were cultivated in RCBD with three replications in three important cultivation sites (Khorasan Razavi, Zanjan, and Hamedan) in two years (2016, 2017). Then traits of tuber yield, marketable tuber yield, number of the main stem in a plant, plant height, number of seed tuber, total number of tuber, and finally dried matter percentage were assessed. Results showed significant differences between cultivars in different places. It was concluded by the analysis of variance (ANOVA)results that the effect of year × place × genotype has a significant difference for all evaluated traits except plant height and dried matter percentage. The Rodeo, Sifra, Fabula, Panamera, and Sagitta were selected for spring cultivation as best genotypes and Challenger genotype was suggested to be sowed by the aim of consumption in the industrial. In general, the most adapted genotypes with the highest yield tuber were Rodeo genotypes for Khorasan Razavi, Sifra, and Fabula genotypes for Zanjan, and Panamera, and Sagitta genotypes for Hamedan.

    Keywords: GGE biplot, Morpho-physiological traits, Potato, Tuber yield