فهرست مطالب

دانش حسابرسی - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1400)

نشریه دانش حسابرسی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/08
  • تعداد عناوین: 16
|
  • رحیم عرب آبادی*، مهدی بهارمقدم، احمد خدامی پور صفحات 5-27

    هدف مطالعه حاضر، شامل دو بعد است. نخست، فراهم کردن شواهد بیشتر در مورد تاثیر اثرات ترتیب اطلاعات بر تعدیل باور حسابرسان و دوم، بررسی این موضوع که آیا حسابرسان با سبک های شناختی متفاوت، باورهای خود را به طور متفاوت تعدیل می کنند یا خیر. به این اهداف از طریق به کارگیری حسابرسان حرفه ای باتجربه دست یافته شد. جهت تعیین اثرات ترتیب اطلاعات از مدل تعدیل باور هوگارث و آینهورن در ارزیابی توانایی تداوم فعالیت استفاده گردید و ارتباط بین سبک یادگیری کولب، و مدل شرودر، درایور و استرافر، به عنوان معیار سبک های شناختی انتزاعی و عینی در نظر گرفته شد. از طریق مدل تحلیل واریانس عملیات تجزیه وتحلیل داده ها انجام پذیرفت. یافته ها از وجود اثرات ترتیب اطلاعات  (اثر تاخیر) در شرایط پردازش گام به گام شواهد ناسازگار حکایت دارد. با این وجود، سبک شناختی افراد باعث کاهش این اثرات نشد. نتایج تجربی همچنین نشان داد که  قضاوت حسابرسان در خصوص تداوم فعالیت از تیوری شرودر، درایور و استرافر پیروی می کند: با توجه به پیچیدگی، حسابرسان انتزاعی نسبت به حسابرسان عینی اطلاعات بیشتری پردازش می کنند و دامنه تعدیل باور وسیع تری دارند.

    کلیدواژگان: قضاوت حسابرس، مدل تعدیل باور، اثرات ترتیب اطلاعات، سبک شناختی
  • ناصر داداش، شکرالله خواجوی*، افسانه سروش یار صفحات 28-55

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ثبات مدیران و ثبات سهامداران نهادی بر احتمال وقوع تقلب در صورت های مالی شرکت ها است. در راستای هدف پژوهش، دو فرضیه تدوین شد. جهت آزمون این دو فرضیه با استفاده از روش حذف سامانمند، نمونه ای متشکل از 101 شرکت طی هشت ساله بین سال های 1389 لغایت 1396 انتخاب گردید. در این پژوهش برای محاسبه احتمال وقوع تقلب از چهار معیار: 1-تحلیل محتوا، 2- مدل ریبار، 3- مدل برازل و 4- مدل رهروی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیون لاجیت استفاده شده است. نتایج پژوهش با استفاده از هر چهار معیار تقلب نشان داد که ثبات مدیران بر احتمال وقوع تقلب در شرکت ها تاثیر منفی دارد. هچنین نتایج با استفاده از سه معیار 1-تحلیل محتوا، 2- مدل ریبار، 3- مدل برازل نشان داد که ثبات سهامداران نهادی بر احتمال وقوع تقلب در شرکت ها تاثیر مثبتی دارد. ولی نتایج با استفاده از مدل رهروی نشان داد که ثبات مدیران بر احتمال وقوع تقلب در شرکت ها تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: ثبات مدیران، ثبات سهامداران نهادی، احتمال وقوع تقلب
  • حسن ملکی کاکلر، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده کنگرلویی، علی آشتاب، توحید کاظمی صفحات 56-79

    پیش بینی صحیح گزارشگری مالی متقلبانه نه تنها موجب کاهش هزینه ها و زیان های اقتصادی و اجتماعی شده، بلکه باعث پیشگیری و کنترل تقلب هم می شود. استقرار سامانه کنترل های داخلی برای کشف تقلب و اصلاح اشتباهات در گزارشات مالی واقعیتی انکارناپذیر است و همچنین طبق بیانیه سازمان بورس و اوراق بهادار تهران طراحی یک سیستم کنترل داخلی موثر  برای پیشبرد اهداف شرکت دارای اهمیت می باشد. از این رو هدف این پژوهش، ارایه مدل توسعه یافته ی پنج ضلعی تقلب در گزارشگری مالی با تاکید بر ساختار کنترل های داخلی است. بدین منظور، برای انجام پژوهش، شش فرضیه طراحی شد که رابطه فشار، فرصت، توجیه، قابلیت، تکبر و ساختار کنترل های داخلی با تقلب را در صورتهای مالی 166 شرکت بورسی انتخاب شده به روش حذف سیستماتیک در دوره زمانی سالهای 1388 تا 1398مورد بررسی قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که متغیرهای فشار، فرصت، توجیه، قابلیت و ساختار کنترل های داخلی دارای تاثیر معناداری بر تقلب گزارشگری مالی متقلبانه  هستند. از سوی دیگر متغیر تکبر تاثیر معنادار در گزارشگری مالی متقلبانه ندارد.

    کلیدواژگان: ساختار کنترلهای داخلی، گزارشگری مالی متقلبانه، مدل پنتاگون تقلب
  • افشین نخبه فلاح*، غلامرضا کردستانی، نظام الدین رحیمیان صفحات 80-118

    مسئولیت پاسخگویی به تعهد سازمان ها و مدیران بخش عمومی در ارتباط با تصمیم گیری در ارتباط با منابع عمومی و سایر مسئولیت های اجتماعی آنها مطابق با تیوری نمایندگی اشاره دارد. تلاش برای بهبود پاسخگویی عمومی و حرکت به سوی حکمرانی خوب خواسته تمام شهروندان است. از ابزارهایی که می تواند به بهبود پاسخگویی عمومی کمک کند اجرای حسابرسی عملکرد و محتوای مناسب گزارش های مربوطه در دستگاه های اجرایی کشور است. هدف این پژوهش که در سال های 1397 و 1398 در شهر تهران انجام شده، تعیین اطلاعات قابل ارایه در گزارش های حسابرسی عملکرد با استفاده از نظر خبرگان است. براین اساس، پس از مطالعه مبانی نظری مرتبط با حسابرسی عملکرد، اطلاعات گزارش های حسابرسی عملکرد سازمان های بخش عمومی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس اطلاعات قابل ارایه در گزارش های مذکور برای بهبود پاسخگویی بر اساس نظر خبرگان گردآوری شد. در این مورد 31 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان حسابرسی عملکرد انجام شد و داده‏های حاصل شده از مصاحبه با استفاده از روش تحلیل تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس یافته های تحقیق سه مولفه اساسی، توسعه پایدار و سیستم ها و کنترل ها به عنوان تم های اصلی شناسایی شده و تم‏های فرعی زیر مجموعه آنها طبقه بندی گردید.  گزارش های حسابرسی عملکرد می تواند مفاهیمی فراتر از سه مولفه اساسی(صرفه اقتصادی، کارایی و اثربخشی) را شامل شود. با یک نگرش سیستمی، انتظار می رود با بهبود گزارش های حسابرسی عملکرد، شاهد ارتقای جایگاه این نوع حسابرسی به عنوان خرده نظام سیستم پاسخگویی و به دنبال آن، بهبود کارکرد نظام پاسخگویی در بخش عمومی باشیم. این تحقیق به توسعه ادبیات حسابرسی عملکرد، شناخت حوزه های حسابرسی عملکرد و درک بهتر محتوای گزارش ها کمک می کند.

    کلیدواژگان: گزارش حسابرسی عملکرد، پاسخگویی، تحلیل تم، توسعه پایدار، سیستمها و کنترلها
  • حامد آراد*، عبدالصمد خلعتبری لیماکی، معصومه پوررضا تمیجانی صفحات 119-149

    توسعه بازارهای حسابرسی و افزایش رقابت موسسات، تمایل به تجاری سازی را افزایش داده است. انگیزه بقای حرفه ای و سازمانی، از جمله عوامل مهم و اثرگذار بر این موضوع است. برخلاف بررسی های قبلی که نتایج تجاری سازی موسسات حسابرسی را هدف قرار دادند، بررسی حاضر اثر عوامل بالقوه اثرگذار بر تجاری سازی که هویت حرفه ای و هویت سازمانی است، را بر تجاری سازی موسسات حسابرسی مورد بررسی قرار می دهد. جامعه آماری شامل حسابداران رسمی شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1398 است که نمونه نهایی شامل 357 حسابرس است. در جمع آوری داده های پژوهش از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. به منظور سنجش هویت حرفه ای از پرسشنامه میل و آشفورث (1992)، هویت سازمانی، از پرسشنامه اسوانبرگ و اوهمان (2015)، و برای سنجش مولفه های تجاری سازی، شامل فرآیند محوری از پرسشنامه چن و همکاران (2009)، مشتری محوری از پرسشنامه دیشپاند و فارلی (1998)، و بازارمحوری از پرسشنامه نارور و همکاران (2004) استفاده شده است. همچنین در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی (مدل معادلات ساختاری) و نرم افزارSPSS  و Lisrel استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد هویت حرفه ای و هویت سازمانی حسابرسان بر بازار محوری، مشتری محوری و فرآیندمحوری موسسات حسابرسی اثر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، هویت سازمانی، تجاری سازی موسسات حسابرسی، مشتری محوری، فرآیند محوری
  • حسن ولیان*، محمدرضا عبدلی، علی استادهاشمی، مهدی صفری گرایلی صفحات 150-180

    مفهوم تردید حرفه ای یک مفهوم فراگیر در تمامی استاندارد های حسابرسی محسوب می شود و اغلب تدوین کنندگان آیین نامه های حسابرسی در سرتاسر دنیا اغلب فقدان تردید را دلیل اصلی ناکارآمدی حسابرسی می دانند. علیرغم این اهمیت، همچنان تعریف دقیق و روشنی از تردید حرفه ای وجود ندارد و پژوهش های انجام شده، انسجام تیوریک و یکپارچه ای از این موضوع ارایه نکرده اند. لذا هدف این پژوهش طراحی مدل تردید حرفه ای بر اساس ذهنیت و نگرش حسابرسان با استفاده از تحلیل داده بنیاد می باشد تا از این طریق به توسعه و بسط تیوریک مفهوم تردید از دو منظر ذهنیت و نگرش حسابرسان کمک نماید. روش شناسی این تحقیق از حیث نتیجه، جزء تحقیقات توسعه ای، از حیث هدف جزء تحقیقات اکتشافی و از حیث روش اجرای کار کیفی می باشد. بر اساس روش شناسی کیفی از طریق تحلیل تیوری زمینه ای (تحلیل داده بنیاد) و با انجام مصاحبه داده های لازم جمع آوری گردید و کد گذاری باز، انتخابی و محوری انجام گرفت و در نهایت مدل پژوهش بر اساس چارچوب تیوریک طراحی شد. یافته های پژوهش نشان داد، ذهنیت و نگرش تردید حرفه ای تحت تاثیر مجموعه عوامل روانشناختی فردی و علل اجتماعی و فرهنگی هستند که در شکل گیری تردید حرفه ای حسابرسان نقش ایفا می کنند. سپس مشخص گردید، پیامد وجود ذهنیت تردیدگرایی حسابرسان می تواند پیامدهایی همچون ارزیابی انتقادی شواهد و مدارک و ارزیابی شناختی را به همراه داشته باشد و از طرف دیگر پیامد وجود نگرش تردید گرایی حسابرسان نیز می تواند ثبات هیجانی و قضاوت های حرفه ای را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: ذهنیت تردید حرفه ای، نگرش تردید حرفه ای، تحلیل داده بنیاد
  • مهدی جانی، احمد پیفه*، مهدی فغانی صفحات 181-208

    در این پژوهش به مطالعه و بررسی چالشها و تنگناهای قانونی و سیاسی نظارت مالی ذیحسابان دستگاه های اجرایی کشور در اجرای مطلوب نظام حسابداری بخش عمومی پرداخته شد ، تا با شناسایی موانع و چالش های موجود پیشنهاداتی به منظور بهبود نظارت جهت رسیدن به اهداف نظام حسابداری بخش عمومی ارایه گردد. جامعه آماری تحقیق کلیه ذیحسابان دستگاه های اجرایی کشور می باشد. نتایج آماری در خصوص مولفه ها و موانع مرتبط با دو شاخص قانونی و سیاسی در قالب 15 سوال و بصورت پرسشنامه طیف لیکرت استخراج گردید. سپس با استفاده از نرم افزارهایSPSS  وAMOS به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. نتایج نشان دهنده تاثیر معنادار موانع و چالش های قانونی و سیاسی نظارت مالی ذیحسابان بر اجرای مطلوب نظام حسابداری بخش عمومی می باشد.  در ادامه با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری ارتباط و هبستگی بین دو مولفه قانونی و سیاسی بررسی گردید که نتایج حاکی از ارتباط معنادار و هبستگی مثبت بین این دو چالش را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: نظارت مالی، ذیحسابان، حسابداری بخش عمومی، وزارت امور اقتصادی و دارایی
  • رضا حیدری، آزیتا جهانشاد*، فرزانه حیدرپور صفحات 209-250

    پژوهش حاضر در ارتباط با مدیریت ریسک تمکین مالیات مشاغل و استراتژی برخورد با آن در حسابرسی مالیاتی با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد می باشد. جامعه آماری پژوهش، مدیران، نخبگان و متخصصین صاحب نظر در حوزه مالیاتی هستند که با توجه به هدف پژوهش، از روش نمونه گیری گلوله برفی یا زنجیره ای برای مصاحبه انتخاب شده اند. پس از اخذ نظر 23 نفر از مدیران فنی و تخصصی سازمان امور مالیاتی کشور در سال 1398 در خصوص نحوه برخورد با ریسک های تمکین مالیات مشاغل در هنگام انجام حسابرسی مالیاتی، با استفاده از روش کدگذاری باز و محوری، تعداد 95 مورد مدیریت ریسک(استراتژی برخورد) مرتبط با آن احصاء و در 4 بخش ثبت رویدادهای مالی، اظهارنامه مالیاتی، ارایه اطلاعات و تسویه بدهی مالیاتی طبقه بندی شد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، مهمترین استراتژی های برخورد با ریسک تمکین مالیات مشاغل شامل معرفی و تایید نرم افزار حسابداری از سوی سازمان مالیاتی، استفاده از ظرفیت اتحادیه های صنفی مودیان و اعمال محدودیت در مجوز فعالیت آنها، کنترل معاملات از طریق اطلاعات طرفهای معامله و بررسی تراکنشهای بانکی و بالابردن هزینه اجتماعی فرار مالیاتی، صدور اظهارنامه برآوردی و اعمال جرایم، استفاده از حسابرسی مبتنی بر ریسک، انجام توافق توسط یک هیات 3نفره و ایجاد هزینه برای مودیانی که بی دلیل به تشخیص و رای هیات اعتراض می نمایند و درنهایت اصلاح ماده 257 ق.م.م ومحدود نمودن ارجاع پرونده به 251مکرر می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک تمکین، مدیریت ریسک، حسابرسی مالیاتی، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • محمدرضا کیانی، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 251-281

    هدف این پژوهش، بررسی ویژگی ها و عناصر بنیادین حسابرسی عملکرد مولفه های توسعه پایدار زنجیره تامین در بخش معدن ، که متناسب با نیاز های اجتماعی- اقتصادی جامعه؛کاستی ها، مشکلات و موانع را کاهش دهد می باشد .این پژوهش از نوع هدف کاربردی از نوع تحقیقات کیفی با استراتژی تحلیل محتوا است. جامعه آماری این پژوهش ، معاونین و مدیران ارشد سازمان های توسعه ای و شرکتهای فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی و حسابرسان کل بخش امور اقتصادی و زیربنایی در حوزه معدن است. نمونه آماری در دو مرحله انتخاب شدند: در مرحله اول چند صاحب نظر به تشخیص پژوهشگر و بر اساس تخصصشان در زمینه موضوع پژوهش مورد مصاحبه اکتشافی واقع شدند در مرحله دوم  برای مصاحبه های اصلی، نمونه بر اساس روش گلوله برفی توسط مصاحبه شوندگان به پژوهشگر معرفی گردیدند نتایج پژوهش نشان می دهد که53 مولفه در پنج بعد اجتماعی، ایمنی، اقتصادی، کارایی منابع و محیط زیست طبقه بندی و که برخی از آنها به شرح زیر هستند.1فشارهای بیرونی(قوانین و مقرراتهای دولتی ، جوامع محلی ، NGO ها)2فشارهای درونی(حفظ روحیه، حس وفاداری، تضمین شرایط کار، ایمنی محیط کار و رفاه کارکنان)3            سیاستها و برنامه ریزی استراتژیک4تعهد مدیریت در توسعه پایدار5 اخلاق و رفتارهای پایداری6همکاری و هماهنگی در زنجیره تامین از تامین کننده تا مشتری7 اشتراک گذاری دانش8 مدیریت کیفیت و بهبود مستمر9 تکنولوژی و فناوری سبز10 اقتصاد پایدار و سودآوری11شهرت و نام تجاری و توسعه بازار12شفافیت اطلاعات از طریق بورسی شدن شرکتهای معدنی13بکارگیری و جذب نیروی های انسانی فنی، کارا و متخصص14    تدوین طرح جامع صنایع معدنی15تمرکز بر تصمیمات مدیریت حرفه ای16ترویج فرهنگ توسعه صنعتی.

    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، توسعه پایدار، زنجیره تامین، بخش معدن
  • علی اصغر هادیلو، عادل آذر، رضا غلامی جمکرانی*، آزاده مداحی صفحات 282-316

    گزارش های حسابرسی دیوان محاسبات، ارزیابی مستقل و منطقی از محیط فعالیت در بخش دولتی بوده و تلاش می کند از طریق قانون مداری و ارایه رهنمود برای بهبود عملکرد، ارزش سازمان های دولتی را افزایش دهد. هدف تحقیق حاضر، گسترش و بسط مفهومی عوامل موثر بر ارایه گزارش اثربخش به ذینفعان در بخش عمومی است. در این پژوهش از روش تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه پردازی زمینه بنیاد استفاده و اثربخشی گزارش ها با رویکرد سیستمی با لحاظ عوامل بیرونی توسط نرم افزار 12MAXQDA بررسی شده است. بدین جهت با اخذ نظرات خبرگان در دیوان محاسبات به عنوان عرضه کنندگان گزارش و مجلس شورای اسلامی به عنوان تقاضاکنندگان گزارش از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی بین سال های 1397و 1398، به سرانجام رسیده و درنهایت الگوی اثربخشی گزارش های مزبور ارایه گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد در بعد عرضه کنندگان برقراری نظام کنترل کیفیت، سابقه، تجربه و تخصص حسابرسان و در بعد تقاضاکنندگان میزان مسئولیت پاسخگویی، مدت زمان تصدی مسئولیت و انگیزه های ذینفعان و در بعد عوامل بیرونی عدم تخصیص اعتبار و مبادله موافقت نامه در مهلت قانونی و کیفیت دانش ارایه دهندگان می توانند اثربخشی گزارش ها را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: اثربخشی گزارش های ضمنی حسابرسی، ذینفعان گزارش های حسابرسی، تئوری زمینه بنیاد
  • پریسا سادات بهبهانی نیا*، فریده حسن زاده صفحات 317-348

    حسابرسان به دلیل ماهیت شغلشان در معرض عوامل استرس زایی قرار دارند که بر عملکرد آن ها تاثیر دارد. مخرب ترین نتیجه استرس بر عملکرد حسابرسان، کیفیت نامطلوب خدمات ارایه شده آنهاست، بنابراین عوامل رفتاری مانند استرس به میزان قابل توجهی بر عملکرد شغلی حسابرسان تاثیر خواهد گذاشت. عملکرد شغلی ضعیف، کیفیت حسابرسی را کاهش می دهد و درنتیجه موسسات حسابرسی را در معرض مسئولیت قانونی و از دست دادن اعتبار قرار می دهد. هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین استرس شغلی حسابرسان و کیفیت حسابرسی با تاکید بر حسابرسی نخستین، حق الزحمه های غیرعادی حسابرس و محافظه کاری است. جهت آزمون فرضیه ها از رگرسیون لجستیک استفاده شده است. نمونه پژوهش شامل 123 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره 1390 تا 1396 است. نتایج حاکی از آن است که ارتباط منفی و معنادار بین کیفیت حسابرسی و استرس کاری حسابرسان وجود دارد و حسابرسی نخستین نیز این ارتباط منفی را تشدید می کند. همچنین حق الزحمه های غیرعادی و محافظه کاری تاثیری بر رابطه بین کیفیت حسابرسی و استرس کاری حسابرسان ندارند.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، استرس شغلی، محافظه کاری، حق الزحمه های غیرعادی و حسابرسی نخستین
  • شهلا ترکانی، فخرالدین محمدرضایی*، احمد یعقوب نژاد صفحات 349-381

    علی رغم این که در سال های اخیر، داغ شدن تنور ادغام موسسات حسابرسی در ایران، توجه فعالان حرفه، نهادهای ناظر و دانشگاهیان را جلب کرده؛ در ارتباط با محرک ها، موانع، فرآیندها، انواع، پیامدها و دلایل شکست ادغام ها، شواهد ناچیزی در دسترس است. بنابراین، مطالعه حاضر تلاشی برای بازکردن جعبه سیاه ادغام موسسات حسابرسی از طریق مصاحبه های عمیق با شرکای این موسسات (23 مصاحبه با شرکای موسسات حسابرسی ادغام کننده و شونده) به منظور درک بهتر نوع ادغام (شکلی یا واقعی) است. سوالات نیمه ساختار یافته به منظور پی بردن به نوع ادغام موسسات حسابرسی، سطوح مختلف از یکپارچه سازی پس از ادغام (فیزیکی، رویه ای و عملیاتی) را در بر می گیرند. به طور کلی بینش های حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها با شرکای موسسات حسابرسی درگیر ادغام، بیانگر آن است که در اکثر موسسات مورد مطالعه، یکپارچه سازی رویه ای و عملیاتی (فیزیکی) رخ نداده (داده) است. تحلیل مصاحبه ها در سطح موسسات بیانگر آن است که اکثر ادغام های انجام شده توسط موسسات ایرانی (هشت مورد) از نوع شکلی بوده و تنها دو مورد از ادغام ها از نوع واقعی و یک مورد هم شبه واقعی است. یافته های ما بیانگر آن است که موسسات درگیر ادغام به طور شکلی، فقط در قالب یک نام مشترک، اما به صورت جزیره ای، بر همان ساز و کارهای قبل از ادغام و بدون یکپارچه سازی رویه ای و عملیاتی، به فعالیت خود ادامه می دهند.

    کلیدواژگان: موسسات حسابرسی، ادغام شکلی، ادغام واقعی، یکپارچه سازی فیزیکی، یکپارچه سازی رویه ای و یکپارچه سازی عملیاتی
  • منیره صالح نیا، محمد لگزیان*، فریبرز رحیم نیا، حسین رحمان سرشت صفحات 382-412

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی مولفه های سرمایه انسانی و کشف روابط بین آن برای حسابرسان دیوان محاسبات کشور انجام شده است. بدین ترتیب پس از شناسایی ابعاد سرمایه انسانی در سطح فردی، مولفه های سرمایه انسانی برای حسابرسان دیوان محاسبات کشور با استفاده از تحلیل محتوای هدایتی مصاحبه های نیمه ساختاریافته استخراج گردید (بخش کیفی). در مرحله بعد با استفاده از پرسشنامه داده های مربوط به ایجاد روابط بین متغیرها استخراج و در نهایت پس از تایید روابط بین متغیرها توسط خبرگان، داده ها تحلیل و نگاشت ادراکی فازی ترسیم شد. (بخش کمی) جامعه آماری پژوهش مدیران مدیران استانی بوده اند. نمونه گیری دربخش کیفی نمونه گیری هدفمند بود و در بخش کمی سرشماری استفاده شده است. نتایج نشان داد از بین ابعاد سرمایه انسانی رفتار/عملکرد حسابرسان با درجه مرکزیت 9.20 و پس از آن بالندگی حسابرس با درجه مرکزیت 8.47 مهم ترین ابعاد می باشند. اثرگذارترین ابعاد در نگاشت مورد نظر توانایی های حسابرس با درجه خروجی 4.87 و پس از آن ارزش ها و باورهای حسابرس با درجه خروجی 4.55 بوده اند.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، حسابرسان، نگاشت ادراکی فازی، دیوان محاسبات کشور
  • معصومه نعمت نژاد، زهره حاجیها*، علی کیایی صفحات 413-441

    هدف از این پژوهش ، با توجه به اثرات ارتباطات سیاسی بر وضعیت مالی بنگاه ها و اثرات ریسک تداوم فعالیت ،این تحقیق جهت شناخت رابطه بین ارتباطات سیاسی و ریسک تداوم فعالیت بر رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تدوین گردید. برای انجام این تحقیق نمونه ای به تعداد  185 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ، در دوره زمانی 1390 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق برای سنجش ریسک تداوم فعالیت از نسبت زیانهای انباشته به سرمایه شرکت مطابق ماده 148 قانون تجارت ، سنجش ارتباطات سیاسی از معیار نسبت بدهی های بلندمدت به کل بدهی ها ، سنجش کیفیت حسابرسی از معیار اندازه موسسه ی حسابرسی و تخصص حسابرس در صنعت ، سنجش کیفیت گزارشگری مالی از معیار مدل مک نیکلز و دیچا و دیچو بکار گرفته شده  و برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون چند گانه داده های تابلویی با اثرات ثابت و نرم افزار Eviews در برآورد اثر ارتباطات سیاسی و ریسک تداوم فعالیت بر رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی  و کیفیت حسابرسی در بورس اوراق بهادار استفاده شده است. ابتدا  با برآورد مدل های تحقیق مشخص شد که کیفیت حسابرسی دارای اثر مثبت و معنادار بر کیفیت گزارشگری مالی است. ارتباطات سیاسی و ریسک تداوم فعالیت دارای اثر منفی و معنادار بر کیفیت گزارشگری مالی است.

    کلیدواژگان: ریسک تداوم فعالیت، ارتباطات سیاسی، گزارشگری مالی، حسابرسی
  • صفحات 442-469

    مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر نظارت مالی دیوان محاسبات کشور، ضمن مرور مستند بر ادبیات نظری پژوهش و شناسایی ابعاد ، به بررسی تاثیر هر یک از ابعاد بر بهبود نظارت مالی می پردازد. بر این اساس چهار متغیر به عنوان ابعاد تشکیل دهنده نظارت بر مبنای ادبیات نظری شناسایی و انتخاب شدند.  به منظور اجرای پژوهش حاضر از روش توصیفی از نوع پیمایشی با رویکرد آمیخته استفاده و به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 30  سوالی با طیف پنج گانه لیکرت جهت گردآوری داده ها استفاده شد. که ضمن تایید روایی و پایایی ابزار در نمونه 545 نفری از جامعه 650 نفری دستگاه های اجرایی و دیوان محاسبات پنج استان مازندران، گلستان، خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی که به روش نمونه گیری طبقه بندی هدفمند توزیع شد. پرسشنامه های تکمیل شده با آزمون مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل ساختاری(استقلال، حسابرسی،بودجه ریزی) ، عوامل رفتاری(تغییر نگرش، حدود برخورد با تخلفات)، عوامل زمینه ای(نحوه انتخاب اعضای دیوان، فراهم آوردن بستر مناسب کارکنان دیوان) و عوامل سیاسی - قانونی بر بهبود نظارت دیوان محاسبات تاثیرگذار است و نتایج تحقیق نشان داد شدت اثرگذاری بعد ساختاری بر بهبود نظارت بیشتر از سایر ابعاد بوده است.

    کلیدواژگان: نظارت، دیوان محاسبات، دستگاه های اجرایی
  • بابک عابدی صدقیانی، سید علی واعظ*، اسماعیل مظاهری، ابراهیم انواری صفحات 470-493

    بحران های اقتصادی فرصت بی نظیری را برای مطالعه ی چگونگی واکنش حسابرسان به عوامل بیرونی تاثیرگذار بر محیط عملیاتی صاحبکاران فراهم می کند. همچنین، به دلیل بحران های اقتصادی، برخی حسابرسان تحت فشار صاحبکاران قرار می گیرند تا حق الزحمه های حسابرسی را کاهش دهند. در ایران به دلیل شرایط تورمی، این موضوع خود را عمدتا در قالب افزایش حق الزحمه ی حسابرسی به میزان کمتر از افزایش عمومی قیمت ها نشان می دهد. با کاهش حق الزحمه ی حسابرسی یا افزایش آن به میزان کمتر از نرخ تورم، این نگرانی ایجاد می شود که تلاش حسابرسان کمتر شده و مهم تر از آن، کیفیت حسابرسی مختل شود. در این پژوهش با بکارگیری معیارهای چندگانه برای کیفیت حسابرسی (شامل ابهام در مورد تداوم فعالیت و تعدیلات حسابرسی)، این موضوع مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع، یافته های پژوهش نشان می دهد که هر چند بحران اقتصادی به دنبال شوک ارزی سال 1391 بر روی کیفیت حسابرسی تاثیر داشته است اما کیفیت حسابرسی در شرکت های صاحبکاری که حق الزحمه حسابرسی آنها در سال های بحران اقتصادی کاهش یافته است نسبت به سایر شرکت ها دارای تفاوت معناداری نیست. یافته های پژوهش به درک نقش حسابرسان در طول دوره های بحران اقتصادی کمک می کند.

    کلیدواژگان: بحران اقتصادی، حق الزحمه حسابرسی، ابهام در مورد تداوم فعالیت، تعدیلات حسابرسی
|
  • Rahim Arababadi*, Mahdi Baharmoghddam, Ahmad Khodamipour Pages 5-27


    The purpose of the present study is two-dimensional. First, provide more evidence of the effects of information order on auditors' beliefs, and secondly, examine whether auditors vary their beliefs in different cognitive styles. These goals were achieved through the use of experienced professional auditors. To determine the effects of information sequence, Hogarth and Einhorn’s belief-adjustment model was used to evaluate on going-concern, and the relationship between the style of Koolb's learning, and the model of Schroeder, Driver and Straffer, were a criteria of objective and abstract cognitive style. Data analysis were performed through Analysis of Variance Model. The findings support the existence of effects of the order of information (recency effect) during sequential processing of inconsistent evidence of a complex task, but the cognitive style does not reduce the bias of effect of the information order. Experimental results also show that auditors' judgment regarding the continue as a going concern follows the Schroeder, Driver, and Straffer Theory: Due to the complexity, abstract auditors process more information than objective auditors and have a broader range of beliefs.

    Keywords: Auditor's judgment, belief-adjustmen model, information order effects, cognitive style
  • Naser Dadas Pages 28-55

    The purpose of this study was to investigate the effect of managers' stability and the stability of institutional stakeholders on the probability of fraud in companies. In line with the research goal, two hypotheses were developed. To test these two hypotheses using a systematic elimination method, a sample of 101 companies during the eight-year period between 2010 and 2017 was selected. In this research, four criteria have been used to calculate the probability of occurrence of fraud: content analysis, Ribar model, Brazel model, and 4- rahravy model. Logit regression models are used to analyze the data and test hypotheses. The results of the research showed that the stability of managers has a negative effect on the probability of fraud in companies. In other words, with the increasing stability of managers, the likelihood of corporate fraud decreases. Also, the results of the first three criteria indicated that the stability of institutional shareholders had a positive effect on the probability of fraud in companies. But the results by using of the 4th model rahravy showed that managers' stability has a negative effect on the probability of fraud in companies.

    Keywords: Atability of Managers, Stability of Institutional Stakeholders, Probability of Occurnce of Fraud
  • Pages 80-118

    Accountability refers to the commitment of public sector organizations and managers to make decisions about public resources and their other social responsibilities According to agency theory. Efforts to improve public accountability and move towards good governance are the demands of all citizens. One of the tools that can help improve public accountability is the implementation of performance auditing and appropriate content of the relevant reports in the country's executive agencies. The purpose of this study, which was carried out in Tehran in 2018 and 2019, is to determine the information that can be presented in performance audit reports using expert opinion. In this research, once the theoretical foundations of performance auditing was studied, the information presented in the public sector performance audit reports were analyzed. Then, the information presented in the reports to improve accountability were gathered based on expert opinions. In response to the question, 31 semi-structured interviews were conducted with performance audit experts. The interview data were analyzed using thematic analysis. According to the findings of this research section, the three key elements, sustainable development, systems and controls were identified as the main themes, and their subthemes were categorized. Therefore, performance auditing report can include far more concepts than the three key elements: efficiency, economy and effectiveness, in the public sector. With a systematic approach, it is expected that with the improvement of performance audit reports, we will witness its promotion as a subsystem of the accountability system, as well as an improvement in the public sector accountability system.This study enriches the performance auditing literature, and contributes to recognizing the areas of performance auditing and better understanding of the content of reports.

    Keywords: Performance Auditing Report, Accountability, Thematic Analysis, Sustainable Development, Systems, Controls
  • Hamed Arad*, Abdolsamad Khalatbari-Limaki, Masoumeh Pourreza-Tamejani Pages 119-149

    Development of audit markets and increasing firm’s competition has increased the willingness to commercialization. The motivation for professional and organizational survival is one of the most important and effective factors on this issue. In contrast to previous studies that target the commercialization results of auditing institutions, the present study investigates the effect of potential factors affecting professional and organizational identity, on the commercialization of auditing firms. The statistical population consists of certified accountants in auditing firms of Iranian association of certified accountants in 2019, the final sample consists of 357 auditors. Library and field methods were used for data collection. To measure professional identity from the Mael and Ashforth (1992) questionnaire, organizational identity from the Svanberg and Öhman questionnaire (2015), and to measure commercialization components, including the market orientation of the Chen et al. (2009) questionnaire, customer orientation the Deshpandé and Farley (1998) questionnaire and the market orientation questionnaire were used by Narver et al (2004). Inferential statistics (Structural Equation Modeling) and SPSS and Lisrel software were used for data analysis. Findings show that there is a positive relationship between professional identity and organizational identity of auditors with market orientation, customer orientation and process orientation.

    Keywords: Professional Identity, Organizational Identity, Commercialization of Audit Firms, Customer Orientation, Process Orientation
  • Hasan Valiyan*, Mohammadreza Abdoli, Ali Ostadhashemi, Mehdi Safari Gerayli Pages 150-180

    The concept of professional skepticism in an inclusive concept is all auditing standards and auditing regulations often drafters around the world often lack the know doubt the main reason for the ineffectiveness of the audit. Despite this importance, as there is no precise and explicit definition of professional skepticism and research, theoretical coherence and integration of this issue have not offered. The purpose of this research is Designing a professional skepticism model based on the mentality and attitudes of auditors: Using Grounded Theory. The methodology of this research, as a result, is a component of developmental research, is the target of exploratory research and as a method of implementing quality work. Based on qualitative methodology, grounded data analysis (data analysis of the foundation) was carried out and interviews were conducted with necessary data and open, selective and pivot coding. Finally, the research model was designed based on the theoretical framework. Findings of the research showed that the mentality and attitude of professional hesitation are influenced by the set of individual and social factors that play a role in shaping the professional skepticism of the auditors. Then, it became clear that the consequence of the suspicious mentality of auditors could have consequences such as critical evaluation of evidence and evidence and cognitive assessment, and, on the other hand, the result of audiences' suspicious attitudes could also be associated with emotional stability and professional judgments.

    Keywords: Professional Skepticism, Mentality, Attitudes, Grounded Theory
  • Mehdi Jani, Ahmad Pifeh*, Mahdi Faghani Pages 181-208

    In this study, the legal and political challenges and constraints of financial oversight of executives of the country in the proper implementation of the public sector accounting system were studied, identifying the existing obstacles and challenges to improve the supervision to achieve the goals of the sector accounting system. Publicly available. The statistical population of the study is all stakeholders of the executive agencies of the country. Statistical results regarding the components and barriers related to the two legal and political indicators were extracted in a 15-question Likert scale questionnaire. then using spss and AMOS softwares, data analysis was done. The results show the significant impact of the legal and political barriers and challenges of financial supervision of auditors on the proper implementation of the public sector accounting system. Then, using structural equation modeling, the relation and correlation between the two legal and political components were investigated The results show a significant correlation and positive correlation between these two challenges.

    Keywords: Financial Supervision, Treasury Officer, Public Sector Accounting, Ministry of Economic Affairs, Finance
  • Pages 209-250

    The present study is related to the management and strategy of dealing with the risk of business tax compliance in tax audits using the Grand Theory method. The statistical population of the study is managers, elites and experts in the field of taxation who have been selected from the snowball or chain sampling method for the interview according to the purpose of the research. After receiving the opinion of 23 technical and specialized managers of the State Tax Organization in 1398 regarding how to deal with the risks of business tax compliance When conducting tax audits, using open and axial coding method, 95 cases of risk management (collision strategy) related to It was classified into four categories: financial event registration, tax return, information provision and tax debt settlement. Based on the results of this study, the most important strategies to deal with the risk of business tax compliance include the introduction and approval of accounting software by the tax organization, using the capacity of taxpayers' :union:s and restrictions on their licenses, controlling transactions through transaction information And review of banking transactions and increase the social cost of tax evasion, issuance of estimated tax returns and offenses, use of risk-based auditing, agreement by a three-member board and creating costs for taxpayers who unreasonably object to the board's decision and final amendment. Article 257 of the Law on Direct Taxes and restricting the referral of the case to 251 is repeated.

    Keywords: Compliance Risk, Risk management, tax auditing, Grand Theory
  • Mohamadreza Kiani, Khosrow Faghani Makrani*, Naghi Fazeli Pages 251-281

    This study investigates the characteristics and basic elements of auditing the performance of components of sustainable development of the supply chain in the mining sector, so that it's appropriate to the needs of the mining sector in Iran and socio-economic needs and its share of shortcomings. Reduce problems and obstacles. This research is of applied purpose type and is of qualitative research type with a content analysis strategy. The statistical population of this study is the deputies and senior managers of development organizations and companies active in mining and mining industries, such as IMIDRO and auditors of the entire economic and infrastructure sector in mining. The statistical sample is: In the first stage, several experts who are at the discretion of the research and, based on their expertise in research, are interviewed. In the second stage and for the main interviews, the sample comprises people from the statistical population who are introduced to the researcher by the interviewees based on the snowball method and, interviews were conducted with 24 experts. The results show the components are classified into four dimensions: social, safety, economic, resource efficiency and environment, each of which has performance audit components in the sustainable development of the mining supply chain. Some components in the social sphere are; External pressures (government laws and regulations, local communities, NGOs), ethics and sustainable behaviors, transparency of information through mining companies, employment and recruitment of technical, efficient and specialized human resources, promotion of industrial development culture, independence of supervisors and auditors From the supply chain in the mining sector,. Some of the components in the economic field are; Policies and strategic planning, knowledge sharing, sustainable economy and profitability, reputation and brand and market development, comprehensive mining industry plan, focus on professional management decisions, land management, adequate and effective supply chain studies in the mining sector. Some components in safety are; Internal pressures (maintaining morale, sense of loyalty, guaranteeing working conditions, workplace safety and employee well-being), involving the company's employees to increase the sense of loyalty, fostering successors and transferring experience to new staff. Some components in resource efficiency are; Management commitment in sustainable development, cooperation and coordination in the supply chain from supplier to customer, quality management and continuous improvement and some components in environmental efficiency are; Green technology and ease the issuance of mining licenses and continuous monitoring to rehabilitate the environment by relevant agencies.

    Keywords: Performance Audit, Sustainable Development, Supply Chain, Mining Sector
  • Aliasghar Hadiloo, Adel Azar, Reza Gholami Jamkarani*, Azadeh Maddahi Pages 282-316

    The Court of Auditors' reports are an independent and rational assessment of the environment in the public sector and strive to enhance the value of government agencies through legislation and guidance to improve performance. The purpose of the present study is to conceptualize and extend the factors influencing effective reporting to stakeholders in the public sector. In this study, a qualitative research method based on grounded theory and the effectiveness of reports with a systematic approach in terms of external factors were investigated by MAXQDA12 software. Therefore, by obtaining the opinions of experts in the Court of Accounts as reporters and the Majlis as reporters, the snowball sampling method between 2018 and 2020 has finally come to an end and a model of effectiveness of these reports has been presented. The research results show that in terms of supplier’s quality control system, auditors 'experience, expertise and expertise, in terms of applicants' level of accountability, tenure and stakeholder motivation, and in external factors, non-allocation of credit and agreement swap deadlines and knowledge quality. Can affect the effectiveness of reports.
     

    Keywords: Effectiveness of Audit Reports, Stakeholders Audit Reports, Grounded Theory
  • - Parisa Saadat Behbahaninia*, - Farideh Hasanzadeh Pages 317-348

    Due to the nature of their jobs, auditors are exposed to stress-providing factors which have a strong influence on theirs functions. The most destructive result of stress on the auditorchr('39')s function is the unfavorable quality of the work done by them. Therefore, behavioral factors such as stress will significantly affect the job performance of auditors. Poor job performance reduces audit quality and as a result, it exposes auditing firms to legal responsibility and loss of credibility.The main objective of this paper is to survey the relationship between  auditors’ wok stress and the audit quality with emphasis on abnormal audit fees , the initail audit and the conservatism. Logistic regression was used to test the hypotheses.  The research  sample consist of  123 listed firm  in Tehran stock market from  2011 to 2017. Results indicate that there is a significant negative relationship between auditors’ work stress and audit quality and initail audit intensifies this negative relationship. Also results show that abnormal audit fees and conservatisn is not any effect on  relationshop between auditors’ work stress and audit quality.

    Keywords: audit quality, auditors’ work stress, conservatism, abnormal audit fees, initial audit
  • Shahla Torkani, Fakhroddin Mhammadrezaei*, Ahmad Yaghoob Pages 349-381

    Although increased mergers of audit firms in the Iranian audit market has attracted the attention of profession, regulatory bodies and researchers, little evidence is available on the motivations, barriers, processes, types, consequences and reasons for failures of audit firm’s mergers. Therefore, the present study is an attempt to open the black box of mergers of audit firms through in-depth interviews with the partners of these firms (23 interviews with the partners of involved audit firms in mergers) in order to better understands the type of the mergers (formal or real). Semi-structured questions cover different levels of post-merger integrations (physical, procedural and operational) in order to understand the type of audit firms’ merger. In general, insights from content analysis of interviews with partners of audit firms involved in the merger indicate that in most of the firms studied, procedural and operational (physical) integration has not (has) been occurred. Analysis of the interviews at the level of audit firms shows that most of the mergers made by the Iranian audit firms (eight cases) are formal and only two of the mergers are real and one is quasi-real. Our findings indicate that audit firms involved in merger continue to operate under a single name, but on the same pre-merger mechanisms without procedural and operational integrations.

    Keywords: Audit firms, formal merger, real merger, physical integration, procedural integration, operational integration
  • Monireh Salehnia, Mohammad Lagzian*, Fariborz Rahimnia, Hussein Rahmanseresht Pages 382-412

    The present study was conducted with the aim of analyzing the components of human capital and discovering the relationships between them for the auditors of the Supreme Audit Court. Thus, after identifying the dimensions of human capital at the individual level, the components of human capital for the auditors of the Supreme Audit Court were extracted using content analysis of semi-structured interviews (qualitative section). In the next step, using a questionnaire, data related to the relationship between the variables were extracted and finally, after confirmation of the relationships between the variables by experts, the data were analyzed and fuzzy perceptual mapping was drawn. (Quantitative part) The statistical population of the study was the managers of provincial managers. Sampling in the qualitative part of the sampling was purposeful and was used in the quantitative part from census. The results showed that among the dimensions of human capital, the behavior / performance of auditors with a degree of centrality of 9.20 and then the maturity of the auditor with a degree of centrality of 8.47 are the most important dimensions. The most influential dimensions in the intended mapping were the auditorchr('39')s abilities with an out degree of 4.87 and then the auditorchr('39')s values ​​and beliefs with an out degree of 4.55.

    Keywords: Human Capital, Auditors, Fuzzy cognitive Mapping, Supreme Audit Court
  • Massomeh Nematnezhad, Zohre Hajiha*, Ali Kiaee Pages 413-441

    In relation-based economic systems, political communication is an essential source of value for companies with relations. Recent research has shown that political communication affects on the financial condition of economic enterprise and also the incentives of managers regarding financial reporting. On the other hand, with the competitive situation in the financial markets, many companies go bankrupt and are out of competition. This worries capital owners and other stakeholders, who are looking for ways to predict financial crises to prevent their capital loss. One way is to predict bankruptcy, that is, the continuation of companychr('39')s activities and reviewing the status of other companies. Considering the above points and the effects of risk of continued activity and political communication on companies and their decisions, this study tries to identify the effect of relationship between political communication and risk of continued activity on the relation between audit reporting quality and audit quality of listed companies in Tehran Stock Exchange. For this, 185 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2011 to 2018 were examined. To test the research hypotheses, the panel data regression model with fixed effects in estimating the effect of political communication and risk of continued activity on the relation between audit quality and financial reporting quality in the stock market has been used. Estimating the research models showed that audit quality has a positive and significant effect on the quality of financial reporting. Political connections and the risk of continued activity have a negative and significant effect on the quality of financial reporting.

    Keywords: Continuity risk activity – Political communication – Financial reporting quality- Audit quality
  • Pages 442-469

    The present article aims to identify the factors affecting the financial supervision of the Court of Audit, while reviewing the documentary on the theoretical literature of the research and identifying the dimensions, examines the impact of each dimension on improving financial supervision.  Based on this, four variables were identified and selected as the constituent dimensions of monitoring based on theoretical literature. In order to conduct the present study, a descriptive survey method with a mixed approach was used and in order to collect data, a researcher-made questionnaire of 30 questions with a five-point Likert scale was used to collect data.While confirming the validity and reliability of the instrument in a sample of 545 people from a population of 650 people of the executive apparatus and the Court of Accounts of five provinces of Mazandaran, Golestan, Khorasan Razavi, North Khorasan and South Khorasan, which was distributed by purposive sampling method.The completed questionnaires were analyzed by testing structural equation modeling using PLS software and the research findings showed that the intensity of the effect of structural dimension on the improvement of supervision was more than other dimensions.

    Keywords: Supervision, Court of Accounts, executive bodies
  • Babak Abedi Sadaghiani, Seyed Ali Vaez*, Esmaeil Mazaheri, Ebrahim Anvari Pages 470-493

    The economic crisis presents a unique opportunity to study how auditors respond to an exogenous shock to the clients' operating environment. Also, due to the economic crisis, some of auditors are under pressure from clients to cut audit fees during the crisis. In Iran, due to inflationary conditions, this issue manifests itself mainly in the form of an increase in auditing fees to a lesser extent than the general increase in prices. There is a concern that reduction of audit fees or increase below the inflation rate, could result in lower audit effort, and more importantly, impair audit quality. In this study, using multiple criteria for audit quality (Going Concern and Audit Adjustments), this issue was investigated. Overall, the research findings show that although the economic crisis following the currency shock in 2012 has affected the audit quality, but there is no significant difference in audit quality, between client firms that received a fee cut during the economic crisis and other client firms. Our findings contribute to understanding the role of auditors during the economic crisis.

    Keywords: Audit fees, Economic Crisis, Going Concern, Audit Adjustments