فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داود آنامرادنژاد*، سام محمدی، سید حسن حسینی مقدم صفحات 1-24

    تعارض منافع از جمله موقعیت هایی است که می تواند زمینه ساز بروز فساد شود. به منظور مدیریت این موقعیت ها و مقابله با آثار سوء آن، راهکارهای متعددی در حوزه های مختلف بکارگرفته شده است. آنچه این پژوهش بدنبال پاسخگویی به آن است، این پرسش اساسی است که آیا مدیریت موقعیت های تعارض منافع مستلزم قانون گذاری مستقل است؟ و قانون به چه طریقی می تواند به مدیریت این موقعیت ها کمک کند؟ پژوهش حاضر از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است و با جمع آوری اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی-کتابخانه ای و بررسی تجربیات کشورهای دیگر و دکترین حقوقی به این نتیجه دست یافته است که موقعیت های تعارض منافع زمینه های بروز شخص محور و ساختارمحور دارد. زمینه های شخص محور عمدتا مشابه با یکدیگر بوده که با تصویب قوانین کلی و جامع می توان به کنترل این بخش از تعارض منافع کمک کرد. از طرفی زمینه های ساختارمحور تعارض منافع به علت تفاوت ساختاری هر نهاد با یکدیگر، نیازمند توجه خاص و تصویب قوانین موردی و اختصاصی است. تصویب لایحه ی «نحوه ی مدیریت تعارض منافع در انجام وظابف قانونی و ارایه ی خدمات عمومی» می تواند تا حد زیادی پوشش دهنده ی زمینه های شخص محور تعارض منافع باشد که در کنار تصویب قوانین و مقررات اختصاصی، به ضرورت مقابله و مدیریت موقعیت های تعارض منافع در ایران پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: تعارض منافع، قانون گذاری، مبارزه با فساد، مدیریت حقوقی، نمایندگی
  • محسن ایزانلو*، زهرا تخشید، ابوالفضل شاهین صفحات 25-64
    فروش بلیت مازادبرظرفیت هواپیما رویه ای متداول درصنعت هواپیمایی جهان است و بخشی از مقرره های مندرج درقرارداد حمل هوایی شرکتهای هواپیمایی بزرگ دنیارابه خود اختصاص میدهد.این رویه درحقوق آمریکاباوضع قانون نظاممند شده است.اتحادیه اروپا هم باوضع مجموعه قواعدی که درکشورهای عضو لازم الاجرا است،مقررات کامل و مدونی رادراین زمینه پیش بینی نموده که درکشور فرانسه هم اجرا میشود.در ایران نیز اتخاذ این رویه و روند استفاده از این شرط توسط برخی شرکتهای هواپیمایی آغاز شده و مسلم است که این امر آثاری برحقوق مسافران هوایی دارد.به همین منظور،در این مقاله به مطالعه تطبیقی این پدیده در سه نظام حقوقی آمریکا،فرانسه و ایران می پردازیم تا بدین وسیله ابهامات موجود پیرامون جنبه حقوقی این موضوع را تبیین نماییم.نتایج این پژوهش نشان می دهد که از منظر حقوقی،فروش بلیت مازاد بر ظرفیت هواپیما،نقض قرارداد حمل و موجد مسئولیت متصدی حمل و نقل در برابر مسافر است. شرطی هم که در مقام تجویز فروش بلیت مازاد بر ظرفیت هواپیما در قرارداد درج می شود،یکی از مصادیق شرط تضمین است.این شرط تا آنجا که ناظر به برقراری حدی از مسئولیت برای متصدی حمل و نقل هوایی است،صحیح و تا آنجا که مسافر را از دریافت خسارات اضافی محروم می سازد،نوعی شرط عدم مسئولیت ناظربه تقصیر عمدی یا درحکم آن و درنتیجه بی اعتبار است.بنابراین،مسافر میتواند با اثبات ضررهای مازادبرمیزان مقرر در شرط، جبران خسارات واردبه خودرادرخواست نماید.
    کلیدواژگان: تحدید مسئولیت، حقوق مسافر، شرط تضمین، قرارداد حمل هوایی، ممانعت از پرواز
  • مهدی حقیقت جو* صفحات 65-96
    حراست از جریان مطلوب رقابت، مستلزم تمهید تدابیری شایسته به منظور رسیدگی و مقابله موثر با رویه های ضد تجاری خواهد بود. این مقصود در فقدان ضوابطی کارآمد میسر نخواهد شد. آیین شایسته رسیدگی به تعاملات ضد تجاری را باید بستری اطمینان آور جهت حضور موثر مراجع رقابت در مبادی مختلف بازار قلمداد نمود. آیین مذکور تعیین کننده عملکرد مراجع کنترل بازار و نیز موید کیفیت رسیدگی به دعاوی رقابت خواهد بود. اعمال ضوابطی شایسته بر جریان دادرسی را باید مستلزم پیش بینی تشریفاتی متناسب با ماهیت موضوع رسیدگی دانست. در این صورت تصمیمات صادره از مراجع رسیدگی کننده (از حیث تاثیر)، نتایجی مطلوب تر خواهند داشت. درکنار آیین شایسته رسیدگی به تعاملات ضد تجاری، اتخاذ واکنش هایی موثر به منظور مقابله با آثار مخرب آنان؛ دغدغه ای دیگر است. توجه به شدت و ضعف آثار مخرب تعاملات ضد تجاری، شرط اصلی کارکرد مطلوب واکنش های مراجع رسیدگی کننده خواهد بود. بدون تردید اعمال نگرشی مطلق و پذیرش رویکردی یک نواخت، تاثیر مطلوبی بر عملکرد بازارهای تجاری نخواهد داشت. شایسته آن است که مقابله با بنگاه های متخلف با توجه به جایگاه آنان در تامین نیازهای بازار، به نحوی صورت گیرد که اعمال واکنش های بازدارنده بر آنان؛ منجربه تنزل ظرفیت آن بازار نشود.
    کلیدواژگان: دادرسی اختصاری، رسیدگی اجمالی، تعاملات ذاتا مخرب، رویه های ذاتا مشکوک
  • حبیب رمضانی آکردی*، سید امیرحسام موسوی صفحات 97-123
    چگونگی اجرای مقررات اسناد تجاری و تحقق اهداف قانونگذار در این حوزه مستلزم شناخت اصالت شکل و قواعد ناظر بر آن می باشد. از این رو نقش تقنینی و تفسیری شکل گرایی در اسناد تجاری موضوع پرسش قرار می گیرد.به پرسش یادشده به روش «تحلیلی» و با تاکید بر اصول و قواعد حاکم بر اسناد تجاری، پاسخ داده شد و این نتیجه حاصل شد که اصلی ترین مبنای قواعد اسناد تجاری شکل گرایی به معنای اصالت شکل معین و واجد ضمانت اجرا است و اصول اساسی چون استقلال امضاها و غیرقابل استناد بودن ایرادات جز با اصالت شکل قابل تحقق نیست. هدف از اصالت بخشی به شکل نیز ایجاد «سرعت» و «اعتماد» و «پیش بینی پذیری دعاوی» ناشی از سند می باشد تا با اعتبار بخشی به اسناد تجاری، آن را به جایگزینی مطلوب برای پول بدل نماید. در این راستا و در بعد تفسیری، حقوقدان و یا دادرس باید به اهدافی که مقنن از شکل گرایی دارد توجه نماید تا سرعت گردش سند و اعتماد به آن برای تحقق هدف قانونگذاری افزایش یابد.
    کلیدواژگان: شکل گرایی، اسناد تجارتی، منطق صوری، پیش بینی پذیری دعوی
  • سیده شیدا سلیمی*، مجتبی اصغریان صفحات 125-169
    نظر بر گسترش استفاده از قراردادهای ای.پی.سی در صنعت نفت و گاز، ارزیابی شیوه توزیع قراردادی ریسک ها و مسئولیت های اجرای پروژه میان طرفین این قراردادها به عنوان یکی از مهم ترین شیوه های مدیریت ریسک، اهمیت بسزایی دارد. در این مقاله ضمن بررسی سند ای.پی.سی اختصاصی صنعت نفت و مقایسه آن با سند ای.پی.سی صنعتی (نشریه 5490) و همچنین ای.پی.سی کلیددردست فیدیک با هدف ارزیابی نحوه توزیع قراردادی ریسک های فنی، مهندسی و عملیاتی در این اسناد، به این پرسش پاسخ خواهیم داد که تدوین سند ای.پی.سی اختصاصی صنعت نفت بر مبنای اقتضایات و الزام های خاص و همچنین وجود ریسک های غیرمتعارف در صنعت نفت و گاز نسبت به دیگر صنایعتا چه میزان در برقراری تعادل و توازن میان حقوق و مسئولیت های طرفین پیمان موفق بوده است؟ نتایج بررسی تطبیقی اسناد نام برده، موید این مطلب است که اگرچه تکمیل خلا های قراردادی و بازنگری درنشریه 5490 موجب توزیع قراردادی کارآمدتر و عادلانه تر ریسک های فنی، مهندسی و عملیاتی اجرای پروژه میان کارفرما و پیمانکار در پیمان ای .پی .سی -اختصاصی صنعت نفت نسبت به انتقال یک جانبه ریسک ها به پیمانکار در نشریه 5490 شده است، لیکن برقراری توازن میان ریسک های فنی، مهندسی و عملیاتی کارفرما و پیمانکار همچون رویکرد اتخاذ شده در فیدیک، همچنان نیازمند بازنگری در نحوه توزیع قراردادی ریسک ها در این سند است.
    کلیدواژگان: توزیع قراردادی مسئولیت ها، ریسک های فنی، مهندسی و عملیاتی، قراردادهای ای.پی.سی کلیددردست
  • زهرا شاکری* صفحات 171-204
    اقتباس از آثار ادبی و هنری، یکی از شیوه های رایج خلق آثار است. آثار اقتباسی می توانند از ارزش های مستقلی برخوردار باشند که آن ها را به اثری اصیل و قابل حمایت تبدیل نماید.استفاده از اثر دیگری در قالب اقتباس یا از آن خودسازی هنری به سازوکارهایی مانند اخذ اجازه از صاحب حق یا استناد به استثنایات قانونی وارد بر حق نیاز دارد. اما در رژیم های حقوقی معمولا درباره قواعد اقتباس مانند حق تکثیر و استثنایات آن سخن نرفته است و این درحالی است که اقتباس و از آن خودسازی، یک جریان هنری رایج در جامعه به شمار می آید و میتواند در عمل دعاوی نقض متعددی را مطرح کند. مسئله جدی آن است که در چه چارچوب حقوقی میتوان از اثر دیگری اقتباس کرد؟ و مرز استفاده مجاز و غیرمجاز چگونه تعیین می شود؟. بی تردید تحلیل استفاده های مجاز به معیارهای حقوقی دقیقی وابسته است که ضمن حفظ حقوق مولف اثر نخستین، زمینه خلق آثار جدید را نیز فراهم آورد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی سرانجام نتیجه گیری می کند که اقتباس با عنایت به سیاست های نظام حقوق مالکیت فکری هر کشوری، در چارچوب های مشخص مانند ارزیابی تاثیر بازار اثر اقتباسی بر اثر اصلی و با پذیرش پاره ای تعدیل ها در حقوق مولف ازجمله حق معنوی مجاز است.
    کلیدواژگان: اثر ادبی و هنری، از آن خودسازی و تصاحب، اقتباس، حق اقتباس، حقوق مالکیت ادبی و هنری
  • زینب شعبانی*، محمود حکمت نیا صفحات 205-232
    ماده 1 قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان (1348) اثر مورد حمایت را «آن چه از راه دانش یا هنر و یا ابتکار» پدید آمده باشد تعریف می کند. در نتیجه لازمه ی حمایت آن است که اثر ناشی از خلاقیت و ابتکار پدید آورنده باشد. این امر در جایی که ایده و محتوای اثر راهی برای اعمال خلاقیت نداشته باشد، به گونه ای که بیان ایده تنها به یک روش یا‎روش های محدودی امکان پذیرباشد،موجب طرح این مسئله می گرددکه آیاد چنین مواردی اثرموردحمایت قانون محقق می شود یاخیر. این مسئله درحقوق ایران کم تر مطرح شده است؛ اما در حقوق آمریکا به شدت مورد بحث و بررسی قرارگرفته وتحت عنوان نظریه ادغام مطرح گردیده است. به موجب این نظریه، زمانی که برای بیان ایده ی اثر تنها یک روش یا روش های محدودی وجود داشته باشد، چنانکه ایده بیان خود را تحمیل نماید، موضوع مورد حمایت قانون محقق نمی شود؛ چرا که درواقع شرط اساسی حمایت که همان اصالت یا خلق اثر توسط پدید آورنده است انجام نشده است. این مسئله هم اکنون در حقوق ایران مطرح است. مقاله حاضر با به کارگیری روش توصیفی-تحلیلی در بررسی آرای قضایی صادره در پرونده های ادغام، درصدد تحلیل تاثیروقوع ادغام بروضعیت اصالت آثار برآمده و نتیجه میگیرد این نظریه در حقوق ایران نیز قابل اعمال است؛ همچنین ارتباط میان نظریه ادغام و شرط اساسی حمایت، لزوم شناسایی واعمال آن درحقوق ایران را دو چندان می کند.
    کلیدواژگان: مالکیت ادبی و هنری، اصالت، نظریه ادغام، خلاقیت
  • علی شهبازیان* صفحات 234-262
    با توجه به اینکه در وضعیت شیوع بیماری های فراگیر جهانی به خصوص در مورد کووید-19، تمام ظرفیت کشورها به مقابله با گسترش بیماری و حفظ سلامت عمومی جامعه اختصاص داده می شود، بدیهی است که دولت های میزبان در شرایط بحرانی نمی توانند مانند شرایط عادی به تمام تعهداتی که در خصوص حمایت از سرمایه گذار خارجی در معاهدات سرمایه گذاری پذیرفته اند پایبند باشد و حتی بعضی از اقدامات پیشگیرانه آن ها موجب ورود خسارت به سرمایه گذار می شود. رجوع سرمایه گذار به داوری در زمان شیوع بیماری و یا احتمال طرح دعوا توسط سرمایه گذار پس از کنترل بیماری، می-تواند دولت ها را در اقداماتی که باید برای حفظ جان شهروندان خود انجام دهند، محدود نماید. این مقاله با هدف تمرکز دولت های میزبان بر حفظ جان شهروندان و سلامت عمومی جامعه، با روش توصیفی-تحلیلی به این سوال پاسخ می دهد که دولت میزبان در دعاوی سرمایه گذاری ناشی از بیماری های فراگیر جهانی از جمله کووید-19 بر اساس معاهدات سرمایه گذاری چه دفاعیات شکلی و ماهوی جهت حفظ منافع اساسی خود در اختیار خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بیماری های فراگیر جهانی، دعاوی سرمایه گذاری خارجی، سلامت عمومی، شرط استثناء، کووید-19، منافع دولت میزبان، ویروس کرونا
  • فرهاد طلایی*، فرزانه پورسعید صفحات 263-296

    بررسی بحران های جهانی پیشین، موید این نکته اساسی است که دولت ها به تنهایی قادر به فایق آمدن بر چالش های ناشی از تکانه های جدی نمی باشند. نظر به ماهیت پیشبینی ناپذیر بحران ناشی از پاندمی کرونا، مذاکره اجتماعی با سازمان های کارگری و کارفرمایی بیش از هر برهه دیگری اجتناب ناپذیر گردیده است. استاندارد های بین المللی کار، راهنمای تضمین بخش کار شایسته در مهار بحران ها، از جمله پاندمی کرونا می باشد. ضرورت مذاکره اجتماعی در واکنش به بحران و نقش کلیدی سازمان های کارگری و کارفرمایی به وضوح در استاندارد های بین المللی اخیر کار، مورد تاکید قرار گرفته است. توصیهنامه شماره 205 مصوب 2017 سازمان بین المللی کار، دولت ها را به بازشناسی نقش مزبور در چارچوب آزادی انجمن و حق تشکل و مذاکرات جمعی مندرج در مقاوله نامه های 87 و 98 فراخوانده است. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی، موضوع را مورد بررسی قرار می دهد. بدیهی است مذاکره موثر اجتماعی سازمان های کارگری و کارفرمایی، به راهبرد برون رفت از چالش های جاری ناشی از بحران کمک نموده و تاب آوری اقتصادی، پایداری بنگاه های اقتصادی و پیاده سازی مطلوب حمایت های معیشتی جهت جامعه کارگری را موجب خواهد گردید.

    کلیدواژگان: بحران، پاندمی کرونا، سازمان بین المللی کار، سازمان های کارگری و کارفرمایی، مذاکره اجتماعی
  • ایمان منتظری*، محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحات 297-343

    امروزه اکثر مخاصمات مسلحانه، مخاصمات مسلحانه غیر بین المللی است. این مخاصمات که برای مدت زمانی طولانی ادامه می یابد میان یک یا چند گروه مسلح غیر دولتی با یک کشور یا میان چنین گروه های مسلحی در داخل قلمرو یک کشور رخ می دهد. افزایش گروه های در دهه های اخیر و همچنین تاثیر فزاینده ای که این گروه های مسلح بر زندگی غیرنظامیان وارد نموده اند، موجب افزایش توجه جامعه بین المللی بر این گروه های مسلح شد. با توجه به ماهیت طولانی بودن این مخاصمات مسلحانه و همچنین طیف وسیعی از فعالیت های حاکمیتی و غیر حاکمیتی که گروه های مسلح در آن مشارکت می کنند، حقوق بین الملل بشردوستانه قادر به تنظیم روابط میان گروه های مسلح و غیرنظامیان که ارتباطی با مخاصمه مسلحانه ندارد، نیست. حقوقی که براین موارد اجرا می شود حقوق بشر است. هر چند امروزه پذیرفته شده است که حقوق بشر در مخاصمات مسلحانه نیز اجرا می شود، با این حال با توجه به ماهیت حقوق بشر که به منظور تنظیم روابط کشورها و افراد تابع صلاحیت آن ها ایجاد شده است، ملزم بودن گروه های مسلح به حقوق بشر مجادلات بسیاری را میان کشورها و حقوقدانان ایجاد کرده است. صرف نظر از این مجادلات، رویه حقوقی امروزی متمایل به این نظر است که گروه های مسلحی که بر قلمرو کنترل دفاکتو اعمال می کنند، ملزم به حقوق بشر هستند. در این مقاله درصددیم با بررسی رویه بین المللی و دکترین به اثبات ملزم بودن گروه های مسلح به حقوق بشر بپردازیم.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، غیرنظامیان، کنترل دوفاکتو، گروه های مسلح، مخاصمات مسلحانه داخلی
|
  • Davoud Annamoradnejad *, Sam Mohammadi, Seyyed Hasan Hosseini Moghadam Pages 1-24

    Conflict of interest is one of the situations that can lead to corruption. In order to manage these situations and deal with its adverse effects, several strategies have been used in various fields. This study is trying to answer these main questions: does managing conflict of interest situations require independent legislation? And how can the law help manage these situations? The present study is analytical in nature and, by collecting the required information through the library method and examining the experiences of other countries and legal doctrine, has reached the conclusion that situations of conflict of interest have grounds for the emergence of person-centered and structure-oriented. Person-centered contexts are largely similar, with the adoption of general and comprehensive laws that can help control this part of the conflict of interest. On the other hand, the areas of conflict-oriented structure due to the structural differences of each institution with each other, require special attention and the adoption of case-specific laws. Adoption of the bill "How to manage conflicts of interest in performing legal duties and providing public services" can largely cover person-centered issues of conflict of interest. It can almost respond to the need to manage conflict of interest situations in Iran but in specific areas, special attention and the adoption of special laws is necessary.

    Keywords: Agency, Anti-Corruption, Conflict of interests, Legal Management, Legislation
  • Mohsen Izanloo *, Zahra Takhshid, Abolfazl Shahin Pages 25-64
    Overbooking flights are a common practice of the airline industry. This business practice aims at ensuring that airplanes fly at their full capacity. However, due to boilerplate contracts that bury the relevant clause, most passengers are shocked when they are denied boarding due to the lack of passenger capacity. This article looks at the legal aspects of overbooking in three jurisdictions: Iran, France, and the U.S. It studies the legal basis of overbooking in each jurisdiction and analyzes the remedies each system offers passengers. While the policy of ensuring a functioning airline industry requires the practice of overbooking, states can provide a higher degree of legal protection for passengers. This article suggests that Iran's legal system must improve its current requirement for airlines' contracts of carriage. Providing a comprehensive guideline on the passengers' rights in case of overbooking must become mandatory for airlines. It should also require airlines to be transparent about all of their policies and ensure that the overbooking clause in the contract of carriage is as conspicuous as possible.
    Keywords: Contract of carriage, Denied boarding, Gross negligence, Limitation of liability, Passenger' rights, Willful misconduct
  • Mehdi Haghighatjoo * Pages 65-96
    Controlling markets needs strategies for hearing and countering anti-competitive procedures. This purpose never happen, without satisfacted regulotions. Sufficient procedure of hearing anti-competitive agreements, can be regarded as rout for countering actions by competition authorities. If these hearing use in suitable ways, they may have satisfacted effects. Be side satisfacted procedure, effective reactions for obligating its deteriorated traces; is the other concern. Today every countries are seeking to plan the best policy which anti-competitive ruined effects. Doubtless uses absolutely observation and emploies monotonous approach, impress undesirable in markets. Accordingly for conforting to infringer companies should be attended their situations in markets in the way that reactions doesn’t decreas market potential.
    Keywords: Brief Procedure, Quick Look Hearing, Anti-Competitive Agreements, Skeptical Agreements
  • Habib Ramezani Akerdi *, Seyed Amir Hesam Mousavi Pages 97-123
    The formalism in negotiable instrument means giving originality to the form of a document that limits an individual's will. This formalism is different from interpretive formalism. The question under consideration in this study is what role does formalism play in commercial documents in the legislative and interpretive stages?The question was answered by emphasizing the principles and rules governing commercial instruments in an "analytical" method. It was concluded that as a legislator, formalism is the main legislative basis in commercial instruments; because principles such as the independence of signatures and the invalidity of objections cannot be achieved except with the originality of the form.As a form of legislation, formalism is the main basis of the legislature in negotiable instrument. The legislature wants to create speed and certainty in negotiable instrument through formalism and make the resulting claims predictable so that they are a viable alternative to money. The following rules state the goals of formalism: "Request for security", "check Issuance of execution",” Check as enforceable document ", principles governing commercial documents, etc., all of which can be justified on the basis of formalism resulting from commercial documents.In the position of interpretation, the interpreter must also interpret according to the legislative formalism.
    Keywords: formalism, Negotiable Instrument, Predictability of claims
  • Seyedeh Sheida Salimi *, Mojtaba Asgharian Pages 125-169
    evaluating the method of contractual distribution of project implementation responsibilities and risks between the parties to the EPC contracts as one of the most important methods of risk management, commands abundant importance. In this paper, by examining the specific EPC document of the oil industry and comparing it with the industrial EPC document (5490 journal) as well as the FIDIC EPC turnkey, with the aim of evaluating the method of contractual distribution of the technical, engineering, and operational risks in these documents, We will answer the question of to what extent the compilation of the specific EPC document of the oil industry in establishing a balance between benefits and the responsibilities of the parties to the contract have been successful? The results of the comparative study confirm that although the completion of contractual vacancies and revision in 5490 journal causes more efficient and equitable contractual distribution of risks between employer and the contractor in the specific EPC document of the oil industry toward the unilateral transfer of technical, engineering and operational risks to the contractor in 5490 journal, but balancing the technical, engineering and operational risks between the employer and the contractor, like the approach adopted in FIDIC, still needs revision about method of contractual transfer of risks among contracting parties in this document.
    Keywords: Contractual Distribution of Risks, Technical, Engineering, Operational Risks, EPC Turnkey Contracts
  • Pages 171-204
    Adaptation of literary and artistic works is one of the common ways of creating works.Adapted works can have independent values that make them original and protecting. The use of another work in the form of adaptation requires mechanisms such as obtaining permission from the right holder or invoking legal exceptions to the right. But legal regimes do not usually talk about the rules of adaptation, such as Right of Reproduction and its exceptions, while adaptation and appropriation is a common art movement in society and can in practice bring numerous Infringement. The serious question is in what legal framework can another work be adapted? and how the boundary between authorized and unauthorized use is determined? Undoubtedly, the analysis of permitted uses depends on precise legal criteria that, while preserving the copyright of the first work, also provide the basis for the creation of new works. The present paper concludes with a descriptive-analytical method that adaptation, considering the policies of each country's intellectual property system, is allowed in specific frameworks such as assessing the market impact of the adaptation on the original work and accepting some modifications in copyright, including moral rights.
    Keywords: Adaptation Right, appropriation, literary, artistic work, Literary, artistic property rights
  • Zeinab Shabani *, Mahmud Hekmatnia Pages 205-232
    According to Article 1 of the Law on Protection of the Rights of Authors, Writers and Artists (1348) the requisite of protection is that the work must be the result of creativity and initiative of the author. This issue, where the idea of the work has no way of being creative, so that expressing the idea is possible in limited ways, raises the question of whether in such cases the work Is protected by law or not? This issue has been highly debated in the U.S Copyright law and has been called the Merger doctrine. According to this doctrine, when there is only one way or limited ways to express the idea of the work, so that the idea imposes its expression, the issue protected by law is not realized; Because, in fact, the basic condition of protection, which is the originality-creation of the work by the author-has not been fulfilled.The present article seeks to analyze the impact of the merger on the status of the originality of works by using a descriptive-analytical method in examining the judicial decisions issued in merger cases and concludes that this doctrine is also applicable in Iranian law; Also, the connection between the Merger doctrine and the fundamental condition of protection doubles the necessity for identifying and applying it in Iranian law.
    Keywords: Literary & Artistic Property, originality, Merger Doctrine, creativity
  • Ali Shahbazian * Pages 234-262
    Given that in the event of outbreak of pandemics, especially in the case of Covid-19, all capacities of the countries are allocated to prevent the spread of the disease and maintain public health, it is obvious that host states in crisis situations cannot abide by all obligations they have assumed under Investment treaties for protection of foreign investor, as they do in normal situations, and even some of their preventive measures will cause damage to the investor. The investor's recourse to arbitration in the event of an outbreak of a pandemic or the possibility of filing action by an investor after controlling the disease can limit the measures a state can do to protect the lives of its citizens. With the aim of focusing of the host states on protecting the lives of citizens and the public health of society, this article, using a descriptive-analytical method, answers the question of what procedural and substantive defenses under investment treaties, the host state may assert against the investor's claims resulting from state measures in pandemic situations to protect its essential interests.
    Keywords: Pandemics, Foreign Investment Claims, public health, Exception Clause, COVID-19, Interests of host state, Corona virus
  • Farhad Talaie *, Farzaneh Poorsaied Pages 263-296

    Examination the previous global crisis indicates this basic point that governments can't on their own overcome the challenges stemming from strong shocks. Given the unprecedented nature of the crisis caused by the covid-19 pandemic, social dialogue involving governments and employer’s and worker’s representative organization is more important than ever. International labour standards contain specific guidance for safeguarding decent work in the context of crisis response including covid-19 pandemic. The necessity of social dialogue to response crisis and the key role of workers’ and employers’ organization is highlighted in currently international labour standards. The international labour organization’s recommendation 205 adopted in 2017, the international labour organization calls on governments to recognize this role within the framework of freedom of association and the right of association and collective bargaining contained in the 87 and 98 international labour conventions. this paper examines this issue with a descriptive-analytical method. It is obvious that effective social negotiation of labour and employer’s organizations has contributed to strategic measures to overcome the current challenges caused by the crisis and will lead to economic resilience, the sustainability of enterprises and the effective implementation of support for the employer community.

    Keywords: Crisis, Covid-19 Pandemic, International Labour Organization, Worker, Employer’s Organizations, Social Dialogue
  • Iman Montazeri *, Mohammad Hossein Ramezani Ghavam Abadi Pages 297-343

    Nowadays the vast majority of armed conflicts are non-international conflicts. Mostof these conflicts, which last for along time take place between one or more non-state armed groups with one country or between such armed groups within the territory ofa state. The proliferation ofarmed groups in recent decades aswell as the growing impact ofthese armed groups on civilians, has caused the international community's concern. Given the protracted nature of these armed conflicts, as well as the wide range of governmental and non-governmental activities in which armed groups participate international humanitarian law is unable to regulate the relations between armed groups and civilians about activities that have no nexus to armed conflict. The law that applies to these cases is human rights law. Although it is wieldy accepted that human rights law also applies in armed conflicts given to the nature of human rights law that was created to regulate the relationship between states and individuals within their jurisdiction the applicability of human rights law on armed groups leads to many controversies between states and doctrine. Despite these controversies, current legal practice tends to argue that armed groups who exercise de facto control over territory are bound by human rights law. In this article by examining practice and doctrine, we try to prove that armed groups are bound by human rights law.

    Keywords: Armed Groups, Civilian. De Facto Control. Human Rights Law, Internal Armed conflicts. International Humanitarian Law