فهرست مطالب

پژوهش های زبان شناسی تطبیقی - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های زبان شناسی تطبیقی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سالومه غلامی* صفحات 1-34

    هدف از این مقاله به روز کردن دیدگاه های موجود درباره گویش شناسی و طبقه بندی زبان زازاکی و پاسخ دادن به این دو پرسش است: آیا زازاها کرد هستند؟ آیا زبان زازاکی کردیست؟ برای پاسخ دادن به این پرسش از متدهای دو گرایش زبانشناسی تطبیقی و گویش شناسی ادراکی بهره گرفته می شود. بخش اول این مقاله به پیشینه پژوهش زازاشناسی می پردازد. در بخش دوم با تکیه بر دیدگاه گویش شناسی ادراکی کوشش می شود تصویر روشنی از وضعیت پیچیده هویت زازاها و دیدگاه های گوناگون چه زازاها و چه غیر زازاها درباره قومیت و زبان آنها ارایه شود. بخش سوم به پژوهشهای زبان شناسی تطبیقی اختصاص دارد و به بررسی مولفه های دستوری مهم با درجه تشخیص بالا در شماری از زبانهای ایرانی که برای بررسی طبقه بندی زازاکی مهم هستند، می پردازد و بخش آخر به نتیجه گیری و پاسخ به دو پرسش اصلی این پژوهش اختصاص دارد.

    کلیدواژگان: زازاکی، گویش شناسی ادراکی، زبانشناسی تطبیقی
  • فرهاد معزی پور*، سید علی استوار نامقی صفحات 35-74

    نحو فارسی نحوی بس منعطف است به گونه ای که برخی فارسی را زبانی با آرایش سازه ای آزاد می پندارند. در این مقاله با بررسی دو فرایند چپ نشانی و پیشایندسازی در قالب دستور نقش و ارجاع نشان می دهیم که چینش سازه ها در حاشیه چپ بند فارسی آزادانه نیست و ماحصل تعامل میان مولفه های گفتمان نقشی از یک طرف و جایگاه منحصربه فرد آنها در ساخت لایه ای بند از طرف دیگر می باشد. گفتنی است که استقرار سازه های مقلوب در حاشیه چپ مرکز بند نیازمند احراز شرایط گفتمانی مشخصی می باشد. نیز نشان می دهیم که آرایش های سازه ای نشاندار در حاشیه چپ بند فارسی تنها معرف یک جابه جایی نحوی متاثر از عوامل کابردشناختی نیستند، بلکه هر یک به پیروی از مفهوم ساخت در انگاره دستور نقش و ارجاع، نمایشگر یک ساخت دستوری ترتیب سازه ای می باشد.

    کلیدواژگان: چپ نشانی، پیشایندسازی، حاشیه چپ، ساخت اطلاع، دستور نقش و ارجاع
  • اسفندیار طاهری* صفحات 75-93

    جوشقانی از زبانهای مرکزی ایران است که در شهر کوچک جوشقان در شمال اصفهان صحبت می شود. ضمیرهای واژه بستی در جوشقانی کاربرد گسترده ای دارند و ویژگیهای خاصی یافته اند که آن را از دیگر زبانهای ایرانی غربی متمایز می کند. از جمله این ویژگی ها پیش بست سازی و میان بست سازی ضمیرهای پی بست است که نشان می دهد شرایط واجشناختی چگونه می تواند جایگاه نحوی ضمیر واژه بستی را تغییر دهد. مضاعف سازی و خوشه واژه بستی از دیگر ویژگیهای ضمیر واژه بستی در جوشقانی است. این مقاله نگاهی دارد به نقش و جایگاه نحوی ضمیرهای واژه بستی در جوشقانی و در ضمن آن به چگونگی مضاعف سازی این ضمیرها و شرایط شکل گیری خوشه واژه بستی در ضمیرهای واژه بستی می پردازد. همچنین بافت آوایی که منجر به تبدیل ضمیر پی بست به ضمیر پیش بست یا میان بست می شود را نیز بررسی می کند.

    کلیدواژگان: واژه بست ضمیری، پیش بست سازی، میان بست سازی، جوشقانی، زبانهای ایرانی
  • آریا طبیب زاده* صفحات 95-160

    در این مقاله با بررسی برخی الگوها در تلفظ وام واژه های عربی در متون متقدم فارسی، نشان می دهیم که لغات عربی از دو گونه عربی وارد فارسی شده است، یکی عربی فتوحات که زبان میانجی فاتحان مسلمان و زبان نوشتار آنان تا اواخر دوره بنی-امیه بوده و دیگری عربی کلاسیک که تاکنون نزد ایرانشناسان تنها ماخذ ورود لغات عربی به فارسی فرض می شده است. همچنین، نشان می دهیم که انتساب بسیاری از تلفظ های غیر کلاسیک لغات عربی در فارسی قدیم، مثل شان به جای شان، ذیب به جای ذیب، بالله به جای بالله، مسله/مسله به جای مسیله، و... برخلاف گفته محققان پیشین ارتباطی به نظام آوایی/واجی فارسی نداشته بلکه به اخذ آن ها از عربی فتوحات مربوط است. بررسی ما بسیاری از یافته های عربی دانان غربی درمورد حجازی باستان، عربی فتوحات و مسایل تاریخی عربی را اثبات و حتی در مواردی تکمیل می کند و لزوم توجه ایرانشناسان به تحقیقات جدید عربی دانان و سامی شناسان غربی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی تطبیقی، عربی در فارسی، برخورد زبانی، عربی فتوحات، عربی کلاسیک
  • بهناز کوکبی سیوکی، رویا صدیق ضیابری*، شادی داوری صفحات 161-200

    در این پژوهش برآنیم تا با پیروی از رویکرد ساختواژه ی متعارف که شاخه ای از رویکرد کلی رده شناسی متعارف است به این پرسش پاسخ دهیم که آیا واژه بست های زبان فارسی بر اساس معیارهای رده شناختی تشخیص واژه بست متعارف، در این دسته قرار می گیرند یا نه؟ بدین منظور، ویژگی های واژه بست های زبان فارسی شامل: نشانه ی مفعولی /=o/، حرف ربط پی بستی /=o/، نشانه ی افزایشگر /=am/، پی بست های ضمیری، افعال پی بستی، یای نکره /=i/، یای تخصیص نکره /=i/، کسره اضافه /=e/ ، نشانه ی تاکید /=hâ/ و نشانه ی معرفه /=e/ را با معیارهای واژه بست متعارف مقایسه نموده و در مورد میزان متعارف بودگی آن ها تصمیم خواهیم گرفت. این پژوهش برای فهرست واژه بست های فارسی به شقاقی (1374، 1392) استناد کرده است. از آن جا که غالب این واژه بست ها در بافت گفتاری و غیررسمی از سوی گویشوران فارسی به کار گرفته می شوند، تمام مثال های ارایه شده در این پژوهش از ضبط گفت وگوهای روزمره ی فارسی زبانان ساکن تهران به دست آمده اند.

    کلیدواژگان: واژه بست، متعارف، فارسی
  • فاطمه فروغان، امیرسعید مولودی*، علیرضا خرمایی صفحات 201-235

    در گفتمان جنسیت گرایی، هم نشینی واژگان می تواند یک جنسیت را نسبت به جنسیت دیگر در جایگاهی بالاتر قرار دهد و توازن میان جنسیت ها را برهم زند. در اثر حاضر، جنسیت گرایی زبانی به صورت پیکره بنیاد با تحلیل کمی و کیفی همایندهای واژگان زن و مرد در نسخه ی دو پیکره ی همشهری بررسی شده است. در این پژوهش که در چارچوب نظری بیکر (2006، a2010 و 2017) صورت پذیرفته است، همایندهای واژگان مرد و زن با ابزارهای پیکره ای همایند و واژه نمایی در نرم افزار انت کانک بررسی شده است و داده های پیکره ای پس از ویرایش در گروه های مفهومی متفاوت دسته بندی گردیده است. تحلیل ها نشانگر وجود جنسیت گرایی در همایندهای زبان فارسی نوشتاری است؛ درحالی که ازنظر قطبیت معنایی هر دو واژه ی مرد و زن بیشتر با همایندهای خنثی ظاهر می شوند، بررسی مفهومی همایندها نشان می دهد زنان نسبت به مردان در فرودست قرار دارند و جنسیت گرایی علیه زنان در حوزه های مفهومی همچون خانواده، مشاغل، ویژگی های فردی، هنر و جرم مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: جنسیت گرایی، زبان جنسیت گرا، مطالعه ی پیکره بنیاد، واژه نمایی، همایند
  • لیلا تابش فر، شهلا شریفی*، فریده حق بین صفحات 237-252

    هدف مقاله حاضر بررسی تنوع ساختواژی در ساخت صفت فاعلی فارسی است. برای این منظور ابتدا الگوهای ساختواژی صفت فاعلی ارایه شده در آثار پژوهشگران پیشین جمع آوری شد و مورد نقد قرارگرفت. سپس برای رفع نقایص تحلیلهای پیشین، صفت فاعلی در چارچوب رویکرد تازه ی"ساخت و تعبیر" ارایه شد چرا که مشخص شد علت تنوع ساختواژی در صفت فاعلی، نقش آفرینی کاربرد به عنوان اساس مفهوم سازی در زبان است؛ بدین معنا که گوینده با بهره گیری از کاربرد و ایجاد تعامل میان آن با معنا، یک ساخت تازه خلق و شنونده در یک رابطه کلامی، آن ساخت را تعبیر می کند و بدین گونه مفهوم سازی صورت می گیرد. در تمام الگوها، فاعلیت معنای محوری است اما هر بار گوینده بخشی از توان منظوری خود را با آن پیوند می زند و صورت متفاوتی را با معنای تازه ای به شکل یک ساخت متفاوت تولید می کند، طوری که ساخت نو ضمن حفظ معنای محوری خود، کارکرد جدید هم می یابد.

    کلیدواژگان: الگوهای صفت فاعلی، ساخت وتعبیر، تعامل کاربرد و صورت، تعامل کاربرد و معنا
  • ژاله مکارمی، شجاع تفکری رضایی*، والی رضایی صفحات 253-270

    نمود، دو نوع واژگانی و دستوری را دربرمی گیرد. نمود واژگانی از معنای فعل ناشی و پنج طبقه ایستا، کنشی، لحظه ای، پایا و کنشی-پایا را شامل می شود؛ درحالی که نمود دستوری به واسطه عناصر تصریفی و فعل های کمکی تظاهرمی یابد و انواع تام، ناقص، کامل و آینده نگر را دربرمی گیرد. پژوهش حاضر در چارچوب دستور نقش و ارجاع، رفتار نوع عمل در نمود استمراری و خوانش های مختلف آن را بررسی-می کند. به طورکلی، افعال ایستا نمی توانند با نمود استمراری به کارروند، ولی با قرارگرفتن در موقعیت فراز و فرود، اشاره به کنشگری فاعل و دلالت بر امری موقت، قابلیت استمرار پیدامی کنند. افعال کنشی، علاوه بر استمرار عمل، کارکرد فرافکنی اشاری نیز دارند. افعال لحظه ای معمولا فاقد استمرار تلقی می-شوند، ولی می توانند در نمود استمراری، خوانش روند مقدماتی، حرکت آهسته، تکراری، فرافکنی اشاری و گزارشی داشته باشند و به قریب الوقوع بودن و در شرف وقوع بودن رویداد اشاره کنند. افعال پایا و کنشی-پایا به دلیل تداوم در تحقق عمل می توانند در نمود استمراری به کارروند.

    کلیدواژگان: نوع عمل، نمود دستوری، نمود استمراری، دستور نقش و ارجاع، زبان فارسی
  • الهام علایی ابوذر*، نصرالله پاک نیت، علی اصغر حجت پناه، مجتبی زالی، محمدهادی آقالویی آغمیونی صفحات 271-289

    بسیاری از پژوهش های زبان شناسی و برنامه ریزی های زبانی با استفاده از پیکره های زبانی انجام می شود. در این پژوهش پیکره ای با استفاده از متون مقاله های پژوهش نامه پردازش و مدیریت اطلاعات ساخته شده است. این پیکره شامل بیش از 600 مقاله (بیش از چهار میلیون واژه) است. موضوع این مقاله ها کتابداری و اطلاع رسانی، علم اطلاعات و دانش شناسی، فناوری اطلاعات، زبان شناسی، زبان شناسی رایانشی، اصطلاح شناسی، هستان شناسی و سایر حوزه های پردازش اطلاعات است. متون مقاله ها تخصصی و میان رشته ای است و برای پردازش هایی که مستلزم بهره گیری از متون تخصصی است، ارزشمند است. برای ساخت پیکره پس از نمونه گیری و وارد کردن داده ها در پیکره، فراداده مقاله ها وارد پیکره شد. سپس نرمال سازی ماشینی و به دنبال آن برچسب گذاری ماشینی (نوعا برچسب گذاری اجزای واژگانی کلام) انجام شد. در نهایت تعداد قابل توجهی از فایل های برچسب خورده در پیکره به صورت رندوم انتخاب شد و الگوهای زبانی برای اصلاح ماشینی و دستی برچسب ها استخراج و در پیکره به کار برده شد.

    کلیدواژگان: پیکره، نرمال سازی، برچسب گذاری اجزای واژگانی کلام
  • شیماء جعفری دهقی*، عباسعلی آهنگر، عبدالماجد سپاهیان صفحات 291-306

    گویش بلوچی سراوانی یکی از گویش های زبان بلوچی است. هدف این پژوهش، بررسی و توصیف تحول برخی از واجهای گویش بلوچی سراوانی از ایرانی باستان تاکنون و مقایسه آنها با فارسی است. همچنین ساخت هجا در بلوچی سراوانی با فارسی میانه و فارسی نو مقایسه خواهد شد. برای رسیدن به این هدف، واجها از گفتار گویشوران بلوچی سراوانی گردآوری و تحول واجهای مورد نظر از ایرانی باستان تا بلوچی امروز مقایسه شد. از جمله برخی یافته های پژوهش ابقای واکه های مرکب ایرانی باستان و واج /t/ در پایان واژه ها در بلوچی سراوانی است. همچنین ساخت هجا در بلوچی سراوانی شباهت بیشتری به فارسی میانه دارد تا فارسی نو و در آن ساخت (c)cv(c)(c) از دوره میانه باقی مانده است.

    کلیدواژگان: واج شناسی تاریخی- تطبیقی، زبان بلوچی، گویش بلوچی سراوانی، ساخت هجا، گویش شناسی
  • مرضیه بدیعی، بتول علی نژاد* صفحات 307-324

    مطالعات انجام شده حاکی از تفاوت جملات سوالی و خبری در لبه سمت راست است، هدف این است که مشخص شود از لحاظ ادراکی دستکاری کدامیک از بخش های منحنی زیروبمی در تعیین نوع جمله تاثیر دارد و آیا دستکاری لبه سمت راست به تنهایی می تواند بر درک شنونده اثر بگذارد و باعث شود شنونده جمله را به صورت سوالی درک کند. ابتدا نقاط آکوستیکی هدف در جملات خبری از طریق الگوی شیب و همزمان-سازی- کپی برداری با نرم افزار پرات دستکاری شد تا به جمله سوالی متناظر تبدیل شود و سپس در بخش آزمون ادراکی میزان سوالی و خبری بودن جمله دستکاری شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که لبه سمت راست به صورت قطعی نمی تواند جمله خبری را به سوالی تبدیل کند ولی عامل مهمی در تعیین نوع جمله است. تقریبا90% از شنوندگان پاره گفت تولید شده در قله هسته را بیشتر به عنوان جمله سوالی درک کردند.

    کلیدواژگان: مدل شیب، الگوی همزمان سازی کپی برداری، دستکاری، آزمون ادراکی
  • زینب محمدابراهیمی جهرمی*، زهرا کریمی باوریانی، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا صفحات 325-345

    در این پژوهش فرایندهای واجی همگونی، واک دارشدگی (تضعیف)، انسایشی شدگی غلت (تقویت)، قلب و حذف بر مبنای رویکرد ونمان (1988) به تغییرات زبانی با انگیزه بهبود ساختار هجا، قوانین بهینه در ساخت هجا و مفهوم قدرت همخوانی بررسی می شوند به این صورت که، فرایند همگونی با توجه به اصل هم زمانی و سایر فرایندها با توجه به اصل درزمانی تحلیل می شوند. بیش از 2000 واژه فارسی میانه از فرهنگ های گوناگون زبان پهلوی و فارسی نو با استفاده از شم زبانی نویسندگان به عنوان کاربر زبان فارسی به منظور تحلیل هم زمانی و درزمانی، گردآوری گردیدند. برخی از یافته های این پژوهش عبارتنداز: 1- فرایندهای یادشده بر اساس قوانین بهینه و با انگیزه بهبود ساختار هجا روی داده اند. 2- در بروز این فرایندها به طوردرزمانی و هم زمانی، قدرت همخوانی نقش محرک دارد. 3- بر اساس اصل درزمانی در زبان فارسی باتوجه به قوانین بهینه ساخت هجا، ساختارهای «کمتر مطلوب» وجود دارد.

    کلیدواژگان: اصل درزمانی، اصل هم زمانی، فرایندهای واجی، قدرت همخوانی، قوانین بهینه
  • مهرداد مشکین فام* صفحات 347-365

    دستور شناختی اولین نظریه زبا ن شناسی است که به طور اختصاصی به مساله دستور پرداخته است و ساختار زبان را محصول شناخت و تعاملات اجتماعی توصیف می کند. در دستور شناختی، اعتقاد بنیادین بر این است که دستور معنادار است و تنها در ارتباط با نقش ارتباطی خود می تواند توصیف شود، بنابراین این دستور بخشی از سنت نقش گراییبه حساب می آید. جای خالی تالیف یک اثر برای معرفی کامل این نظریه به زبان فارسی و از همه مهم تر تحلیل ساخت-های فارسی درقالب این چارچوب به منظور درک هرچه بهتر این نظریه احساس می شد، تا این که کتاب دستور شناختی: مبانی نظری و کاربست آن در زبان فارسی در زمستان سال 1398 به وسیله انتشارات «سمت» و به قلم خانم دکتر سحر بهرامی خورشید منتشر شد. در این مختصر به معرفی و نقد این اثر پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: دستور شناختی، ساخت، واحد نمادین، زبان فارسی
|
  • Saloumeh Gholami * Pages 1-34

    The purpose of this article is to update existing views on the Zazaki dialectology and answer these two questions: Are the Zazas Kurds? Is Zazaki Kurdish? To answer this question, methods of comparative linguistics and perceptual dialectology are used. The first part of this article deals with the background of Zaza studies. The second part, based on the perspectives of perceptual dialectology, attempts to provide a clear picture of the complex status of the identity of the Zazas from emic and etic perspectives. The third section focuses on comparative linguistics research and examines a number of typologically marked grammatical characteristics in several Iranian languages that are important for studying the classification of Zazaki. The last section provides a conclusion and answers the two main questions of this research.

    Keywords: Zazaki, perceptual dialectology, comparative linguistics
  • Farhad Moezzipour *, Seyyed Ali Ostovar-Namaghi Pages 35-74

    Persian owns a flexible syntax and is thought to be a free word order language. In this paper, employing a Role and Reference Grammar framework, we argue that constituent reordering in preposing and left-dislocation constructions of the Persian left-periphery is the result of the interface between information-discourse structure, on the one hand, and a certain syntactic position in the layered structure of the clause, on the other: topical, focused, and contrastive constituents are hosted respectively by the left-detached position, pre-core slot, and kontrast position. Bear in mind that each position requires a certain discourse condition to be met. We also show that non-canonical constituent orders at the Persian left-periphery are not merely a rearrangement of syntactic units for pragmatic reasons, they are in effect ‘constituent ordering constructions’ in line with the notion of construction as proposed and defined in the RRG theory.

    Keywords: left-dislocation, preposing, left-periphery, Information structure, Role, Reference Grammar
  • Esfandiar Taheri * Pages 75-93

    Spoken in central Iranan, Jowshaqani is a variety of the Central Iranian languages that shows specific features of pronominal clitics. The present paper has dealt with the function and placement of pronominal clitics, the rise of procliticisation and endoclitisation of the clitics, doubling and clitic cluster in Jowshaqani. Jowshaqani shows very good evidence for proclitisation; having lost their syntactic host, enclitics can change their attachment orientation and become incorporated into the verb which follows them in the form of proclitics. It also provides a rich source for the study of endoclitics, where a clitic can appear as endoclitic between the prefixes and the stem. Jowshaqani also shows two other syntactic aspects of clitic: clitic cluster which appears typically when the obligatory non-canonical subject clitic follows the possessor-indexing clitic; and clitic doubling which means a proclitic pronoun occurs together with the non-clitic pronoun in the same syntactic function.

    Keywords: procliticisation, endoclitisation, pronominal clitic, Jowshaqani, Iranian languages
  • Aria Tabibzadeh * Pages 95-160

    In this paper, by examining some patterns in the pronunciation of the Arabic loanwords in the early Persian texts, we show that the Arabic loanwords have borrowed from two sources of Arabic, one is the Conquests Arabic, which is the colloquial language of Muslim conquerors, as well as their written language until the late Umayyad period. the other is Classical Arabic, which until now has been considered by Iranologists as the only source of Arabic loanwords in Persian. We suppose that the attribution of many non-classical pronunciations of Arabic words in early New Persian, such as Shān (in Classical Arabic: šaˀn), ḏīb (in Classical Arabic: ḏiˀb), belleh (in Classical Arabic: billāh), masala, mesla/masla (in in Classical Arabic, masˀalah) etc., contrary to what previous researchers have said, have nothing to do with the Persian phonology, but the special pronunciation of these words shows that they are borrowed from the Conquests Arabic.

    Keywords: comparative linguistics, Arabic in Persian, linguistic contact, Conquests Arabic, Classical Arabic
  • Behnaz Koukabi Siouki, Roya Sedigh Ziabari *, Shadi Davari Pages 161-200

    The present contribution bears an attempt to take a novel synchronic perspective on clitics in Persian namely canonical clitic. Introduced by Spencer & Lewis (2013) and being a sub branch of canonical typology approach, canonical clitic viewpoint looks for canonical instances of single grammatical categories which are the best, the clearest and the indisputable ones rendering spectacular typological definitions. In this paper, and analyzing 10 clitics, we endeavord to discover whether clitic system is canonical in Persian or the clitics are far from canonicity in some degrees. The data analysis revealed that among 70 points for the fully canonical system, Persian gained 64 which portrayed %9.1428 deviation from the canon, illustrayting that clitic system in Persian is so close to the canonicity of clitic systems world wide.

    Keywords: clitic, canonical, Persian
  • Fateme Foroughan Geransaye, Amirsaeid Moloodi *, Alireza Khormaee Pages 201-235

    In sexism, the juxtaposition of words forms can elevate one gender above another and unsettle equality between genders. In the present work, sexism is examined in a corpus-based manner through qualitative and quantitative analysis of collocations of the words woman and man in Hamshahri Corpus version 2. In the present research which has been done on the basis of Baker’s (2006, 2010a, 2017) corpus-based approach, the collocations of the words man and woman have been identified using Antconc software functions of collocates and concordance and the data have been classified semantically. The results show the existence of sexism in the collocations of written Persian language; while both of the words man and woman co-occur with collocations having neutral-meaning, qualitative analysis of collocations categories reveals that women, in comparison to men are in lower position. Also, sexism against women is observed in categories like family, job, personal characteristics, art and crime.

    Keywords: Sexism, Sexist Language, Corpus-based study, Concordance, Collocate
  • Leila Tabeshfar, Shahla Sharifi *, Farideh Haghbin Pages 237-252

    The aim of the present article is to investigate morphological diversity in nominative adjective in Persian. To reach this purpose, morphological patterns of nominativeadjective in the previous researchers’ works were gathered and criticized.To remove the weaknesses, they were presented within a new approach of “construction and interpretation”, because it was revealed the cause of morphological diversity in nominative adjective is the role of usage as the basis of conceptualization in language; In other words, by usage and interaction of it with meaning, speaker updates and creates new constructions; the listener interprets the new construction in a verbal communication and in this way, conceptualization takes place. In all patterns, nomination is central meaning but each time the speaker links some of his illocutionary force to it and creates a form with a new meaning as a different construction; so while keeping its central meaning, the new construction finds a new usage.

    Keywords: nominative adjective patterns, construction, interpretation, interaction of usage, form, meaning
  • Zhaleh Makaremi, Shoja Tafakkori Rezayi *, Vali Rezaei Pages 253-270

    Aspect is divided to lexical and grammatical types. Lexical aspect is derived from verb meaning and its subtypes are states, activities, achievements and accomplishments; Grammatical aspect is represented by inflection or some auxiliary verbs and includes perfective, imperfective, perfect and prospective ones. The present paper, in the framework of Role and Reference Grammar, studies the interaction of Aktionsart and progressive aspect in Persian verbs. It is usually accepted that states, don’t appear with progressive aspect, while “waxing or waning situations, agentivity and temporary situations”, pave the way for them to be used with progressive aspect. Activities are mostly compatible with progressive as their dynamicity is in accord with progression. Achievements are usually regarded unacceptable, but they can have different readings in progressive aspect including preliminary process, slow motion, iterative, futurate progressive and commentary reading. Accomplishments due to being durative and having stages, are acceptable in progressive aspect.

    Keywords: Aktionsart, grammatical aspect, progressive aspect, Role, Reference Grammar. Persian Language
  • Elham Alayiaboozar *, Nasrollah Pakniat, Aliasghar Hojjatpanah, Mojtaba Zali, Mohammadhadi Aghalouyaghmiyouni Pages 271-289

    Numerous linguistic studies as well as language planning involves the use of corpus to analyze different aspects of language. In present study a corpus was built from published articles of the journal of information processing and management. The corpus include more than 600 articles and 4000000 words. The articles cover hot topics including information science, information technology,, linguistics, computational linguistics, terminology, ontology and the like; so, actually the corpus is the specialized one which could be considered as a prerequisite for specific language processing. After sampling, in present study, data as well as metadata was inserted to corpus, Then, normalization and POS tagging were done via available software and finally some files were randomly chosen for checking their POS tags which led to extracting some rules for correcting wrong tags. Then the rules were applied to corpus.

    Keywords: corpus, normalization, Part Of Speech (POS) tagging
  • Shima Jaafari-Dehaghi *, Abbas Ali Ahangar, Abdolmajed Sepahian Pages 291-306

    Sarawani Balochi is one of the dialects of the Balochi language. The aim of this paper is to study and describe some of the historical phonological changes from Old Iranian in this dialect and comparing them with Persian. Moreover, the syllable structure in Sarawani Balochi will be compared with Old, Middle and New Persian. To achieve this goal, phonemes were gathered from the speech of Sarawani Balochi speakers and some phonological changes were compared diachronically. Findings show that, for example that the Old Iranian diphthongs have remained in Sarawani Balochi. Also, the preservation of the phoneme /t/ at the end of words is another feature of this dialect. The comparison of syllable structure in Sarawani with Old, Middle and New Persian shows that the (c)cv(c)(c) structure is more similar to Middle Persian than New Persian.

    Keywords: Historical comparative phonology, Balochi, Sarawani Balochi dialect, Syllable structure, Dialectology
  • Marzieh Badiee, Batool Alinezhad * Pages 307-324

    The previous studies have shown that the difference between question and statement types is in the utterance-final edge. The aim is to determine the manipulation of which parts of the pitch curve perceptively influences the sentence type. And, to what degree, can the manipulation of the utterance-final edge affect the perception of the listeners and lead them to understand the statement as question? These manipulations have been done in two steps: first the target points were manipulated in statement sentence through the tilt pattern and then through the duration intonation synchronisation pattern by Praat software. Perceptual salience of these target points is investigated through questionnaire identification tests. According to the results, the utterance-final edge can not categorically convert the statement into question, but it is an important factor in determining the sentence type. Approximately 90% of the listeners perceive the utterance manipulated at the nucleous peak as question.

    Keywords: tilt model, synchronisation pattern, manipulation, perception test, question
  • Zeinab Mohammad Ebrahimi Jahromi *, Zahra Karimi Bavaryani, Aliyeh Kord-E Zafaranlu Kambuziya Pages 325-345

    This research studies the phonological processes of assimilation, voicing, glide affrication, metathesis and elision in Persian language based on Vennemannʹs approach to linguistic change to improve syllable structure and using the concepts of “consonantal strength” and the “preference laws” for syllable structure. Thus, the assimilation process has been analyzed with justification to the synchronic maxim and other processes with justification to the diachronic maxim. More than 2000 middle and modern Persian words from different Pahlavi dictionaries and authorsʹ linguistic intuition as Persian speakers were gathered to do diachronic and synchronic analysis. Some of the research findings are: 1. The mentioned processes have occurred based on the preference laws to improve syllable structure. 2. The consonantal strength has a driving role on occurring these processes diachronically and synchronically. 3. There are less preferred structures in terms of the preference laws in middle Persian language based on diachronic maxim.

    Keywords: Diachronic maxim, Synchronic maxim, Phonological processes, Consonantal Strength, The preference laws
  • Mehrdad Meshkinfam * Pages 347-365

    Cognitive Grammar is the first linguistic theory which deals specifically with grammar and describes the structure of language as a product of cognition and social interactions. In Cognitive Grammar, the fundamental idea is that grammar is meaningful and could only be described in relation to its communicative role; therefore, this grammar is a part of functionalism tradition. The gap of writing a work in order to introduce this theory in Persian thoroughly and the most important of all, the analysis of Persian constructions according to this framework in order to understand this theory better was felt, until the book Cognitive Grammar: Theoretical Foundations and Application in Persian was published in the winter of 2019 by Sahar Bahrami Khorshid (PhD) and Samt Press . In this paper, we have introduced and criticized this work.

    Keywords: Cognitive Grammar, Construction, symbolic units, Persian