فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 7 (پیاپی 144، مهر 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 7 (پیاپی 144، مهر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه خواجه*، سیمین کاکاوند عراقی، حسین ابراهیمی، احمد خسروی، حسین باقری صفحات 516-526
    پیش زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین وظایف پرستار، مراقبت های دهانی از بیماران بی هوش است که می تواند از عوارض زیادی پیشگیری نماید. این مطالعه باهدف تعیین و مقایسه تاثیر دهان شویه های (اکیناسه، لیسترین و کلرهگزیدین) بر فلور میکروبی و شدت اختلال در بهداشت دهان بیماران بخش های مراقبت ویژه انجام شد.

     مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که در آن 180 بیمار بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های امام حسین و شهدای تجریش تهران در سال 1399 موردبررسی قرار گرفتند. افراد با سطح هوشیاری کمتر از 8، دارای لوله تراشه، سن 15-65 سال با روش بلوک بندی تصادفی شش تایی، به سه گروه 60  نفره تخصیص داده شدند. برای جمع آوری داده ها علاوه بر آزمایش نمونه بزاق، از مقیاس ارزیابی دهان بک (BOAS) استفاده و هر یک از دهان شویه های اکیناسه، لیسترین و کلرهگزیدین برای بیماران گروه ها دو بار در روز استعمال شد و بعد از گذشت یک هفته مجددا داده های مذکور جمع آوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سه گروه ازنظر فراوانی کشت باکتری مثبت و منفی قبل و بعد از مداخله تفاوت معنادار آماری وجود داشت.  به علاوه کاربرد دهان شویه ها موجب تغییر در شدت اختلال در بهداشت دهان از متوسط به خفیف شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ازآنجاکه کاربرد هر سه دهان شویه شدت اختلال در بهداشت دهان را کاهش داد و با توجه به مزیت های ترکیبات گیاهی می توان اکیناسه را به عنوان یک جایگزین مناسب برای دهان شویه های دیگر به ویژه کلرهگزیدین پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، بهداشت دهان، دهانشویه، کلرهگزیدین، لیسترین، اکیناسه
  • نازنین کشاورزی، منیژه نوریان*، پرستو اوجیان، فاطمه علایی کرهرودی صفحات 527-538
    پیش زمینه و هدف

    صلاحیت بالینی عامل اصلی ارایه مراقبت با کیفیت در بخش های مراقبت ویژه نوزادان هست. صلاحیت بالینی مفهوم پیچیده ای است که دارای ابعاد مختلف بوده و میزان و عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بخش های بالینی، متعدد و گهگاه متناقض گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی صلاحیت بالینی و ارتباط آن با استرس شغلی پرستاران بخش های مراقبت ویژه نوزادان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران در سال 1398 انجام شده است.

    مواد و روش

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 143 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند.. صلاحیت بالینی (سطح صلاحیت و میزان به کارگیری مهارت بالینی) و استرس شغلی پرستاران با استفاده از دو ابزار” مقیاس صلاحیت بالینی پرستار “با 73 عبارت و 7 حیطه و “پرسشنامه استرس شغلی اسیپو” با 60 عبارت و شش حیطه سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 22 و در سطح معناداری 05/0>p و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

     یافته ها

    میانگین امتیاز سطح صلاحیت بالینی 19/21±3/68 و در سطح خوب بود. میانگین استرس شغلی پرستاران در کل 59/34±43/207 بود و در سطح متوسط ارزیابی شد. میانگین به کارگیری مهارت بالینی در کل 9/31±3/241 بود که در سطح متوسط بود. متغیر نوع شیفت کاری با به کارگیری مهارت بالینی کل ارتباط معنادار نشان داد (041/0=P). بین میزان به کارگیری مهارت بالینی در کل و استرس شغلی کل پرستاران همبستگی منفی و معنادار آماری وجود داشت (006/0=P) و همچنین میزان به کارگیری مهارت بالینی در حیطه های آموزش و هدایت (017/0=P)، توانایی های مدیریتی (045/0=P)، اقدامات درمانی (041/0=P)، تضمین کیفیت (001/0=P) و وظایف شغلی و سازمانی (007/0=P) با استرس شغلی کلی پرستاران همبستگی منفی و معنادار آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    سطح صلاحیت بالینی پرستاران و میزان به کارگیری مهارت ها از دیدگاه آنان به ترتیب در سطح خوب و متوسط بود. افزایش صلاحیت بالینی کل با کاهش استرس شغلی کل همراه بود. کاهش استرس شغلی با افزایش به کارگیری مهارت بالینی در ابعاد آموزش و هدایت، توانایی های مدیریتی، اقدامات درمانی، تضمین کیفیت و وظایف شغلی و سازمانی همراه بود. ازاین رو لازم است مدیران پرستاری جهت ارتقاء به کارگیری مهارت بالینی در ابعاد مختلف، بر کاهش استرس شغلی پرستاران توجه نموده و شرایط را برای ارتقای صلاحیت بالینی آنان فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، استرس شغلی، پرستار، بخش مراقبت ویژه نوزادان
  • زینب حضرتی، محسن کچویی*، مالک بسطامی کتولی صفحات 539-550
    پیش زمینه و هدف

    رضایت از زندگی زناشویی به عوامل مختلفی بستگی دارد و یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر رضایت زناشویی، خودکارآمدی جنسی است. هدف این مطالعه تعیین نقش واسطه ای خودکارآمدی جنسی بین ویژگی های شخصیتی و رضایت زناشویی بود.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش از نوع همبستگی بود و جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی زنان متاهل ساکن در شهر تهران بود. در این تحقیق، 290 زن متاهل از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه ی رضایت زناشویی انریچ، سیاهه ی شخصیت (NEO-FFI) و پرسشنامه ی خودکارآمدی جنسی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی، تحلیل مسیر و تست بوت استرپ با استفاده از SPSS و AMOS تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی (وظیفه شناسی، برون گرایی، روان رنجورخویی) و خودکارآمدی جنسی با رضایت زناشویی، همبستگی معناداری وجود دارد و خودکارآمدی جنسی می تواند به طور معناداری نقش واسطه ای بین روان رنجورخویی، برون گرایی و رضایت زناشویی داشته باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سطوح پایین روان رنجور خویی و سطوح بالای برون گرایی، می تواند با افزایش خودکارآمدی جنسی باعث افزایش رضایت زناشویی شود. با توجه به تاثیر رضایت زناشویی بر سلامت جسمی و روانی زوج ها، پیشنهاد می شود که درمانگران توجه بیشتری به مولفه های این مطالعه، به ویژه خودکارآمدی جنسی داشته باشند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی جنسی، ویژگی های شخصیت، رضایت زناشویی، زنان متاهل
  • زهرا نوری خانقاه، لیلا ساداتی، رعنا آبجار، زهرا مقدم* صفحات 551-557
    پیش زمینه و هدف

    محیط آموزش بالینی با مدل های مختلف آموزشی، محلی برای پرورش مهارت های بالینی دانشجویان جهت ورود به جامعه کاری خود یعنی بیمارستان است، با توجه به اهمیت نقش مربیان در موفقیت آمیز بودن آموزش ها و اهمیت موضوع رضایتمندی جهت دستیابی به کیفیت بالاتر در آموزش بالینی، این مطالعه باهدف تعیین میزان رضایتمندی دانشجویان اتاق عمل از اجرای آموزش بالینی به شیوه پرسپتورشیپ در دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال 1399-1398 انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی که به صورت مقطعی انجام گرفت، 52 نفر از دانشجویان ترم 7 و 8 کارشناسی اتاق عمل به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسشنامه رضایتمندی تسهیل گری بالینی جمع آوری و وارد نرم افزار spss شدند و از طریق آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی (تی تست، من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که وضعیت رضایتمندی دانشجویان از شیوه اجرای مدل پرسپتورشیپ در سطح مطلوبی قرار دارد و میانگین نمره آن 97.51 هست. آزمون تی تست بین میانگین نمره رضایتمندی کل با متغیر جنسیت اختلاف معنی داری را نشان داد (0.007 P =)؛ به طوری که نمره رضایتمندی به صورت معناداری در مردان بیشتر از زنان به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان رضایت مندی دانشجویان سال آخر رشته اتاق عمل از اجرای این مدل آموزشی، می توان از این روش در کنار روش های دیگر در آموزش بالینی دانشجویان اتاق عمل استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پرسپتورشیپ، کارآموزی، دانشجویان اتاق عمل، اتاق عمل، آموزش بالینی
  • سیما پورتیمور، مهناز محمدپوری، ژاله زینالی، سیما غنی پور بدلبو* صفحات 558-567
    پیش زمینه و هدف

    وسایل حفاظت فردی به عنوان تجهیزاتی برای حفاظت از انواع صدمات شغلی و پیشگیری از انتقال عفونت به دیگران می باشند، که پرستاران مراقبت های ویژه کودکان می توانند با داشتن آموزش موثرتر مهم ترین نقش را در این پیشگیری از انتقال عفونت داشته باشند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر آموزش مولتی مدیا در استفاده از وسایل حفاظت فردی در پرستاران بخش مراقبت های ویژه کودکان انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی در بخش های ویژه کودکان بیمارستان مطهری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1398 انجام شد. میزان استفاده از وسایل حفاظت فردی توسط پرستاران قبل و بعد از آموزش با استفاده از چک لیست خودساخته دارای روایی و پایایی تاییدشده، با حضور در شیفت های مختلف، توسط همکار پژوهشگر (به صورت نامحسوس) مورد مشاهده قرار گرفت. مداخله از طریق سی دی حاوی مولتی مدیا در مورداستفاده از وسایل حفاظت فردی طی پروسیجرهای مختلف شامل دو فیلم آموزشی بود. سپس داده ها با نرم افزار spss نسخه 16 با آزمون آنوای یک طرفه و تی تست آنالیز شدند.

    یافته ها

    عملکرد کلی پرستاران در استفاده از وسایل حفاظت فردی بعد از آموزش مولتی مدیا ازنظر آماری به طور معنی داری افزایش یافته بود (012/0=p)، که بیشترین میزان مربوط به استفاده از ماسک (001/0>p)، عینک (012/0=p) و گان (019/0=p)، غیر از دستکش (162/0=p) بود. همچنین بیشترین و کمترین میزان رعایت در پروسیجرهای مختلف بالینی به ترتیب مربوط به پروسیجرهای پونکسیون مغز استخوان (100درصد) و تعویض خون (50درصد) بودند.

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی مولتی مدیا با توجه به محاسنی که در رفع نیازهای آموزشی پرستاران داشت باعث افزایش میزان استفاده از وسایل حفاظت فردی در انواع پروسیجرها شد.

    کلیدواژگان: مولتی مدیا، کودکان، کنترل عفونت، پرستار، آموزش
  • بابک پزشکی*، مصطفی بیژنی، عزیزالله دهقان، زهرا صالحی صفحات 568-581
    پیش زمینه و هدف

    دیابت شایع ترین بیماری مزمن است که باعث ناتوانی و مرگ می شود. کنترل این بیماری باعث پیشگیری از عوارض ناشی از دیابت می شود و انسولین نقش بسیار مهمی در کنترل دیابت دارد. شناسایی عوامل موثر بر عدم تبعیت از انسولین درمانی نقش مهمی بر کیفیت زندگی و کاهش عوارض بیماری دیابت دارد لذا با توجه به اهمیت موضوع مطالعه حاضر باهدف تعیین عوامل تاثیرگذار بر عدم تبعیت از انسولین درمانی در بیماران مبتلا به دیابت و خانواده آن ها انجام شده است.

    مواد و روش

    این مطالعه توصیفی مقطعی، به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بیماران مبتلا به دیابت و خانواده افراد مبتلا به دیابت ثبت شده در ثبت بیماری دیابت فسا که در سال 1399 به درمانگاه غدد شهرستان فسا مراجعه کرده بودند موردبررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه عدم پذیرش انسولین توسط بیماران و خانواده بیماران تکمیل شد. مقایسه داده ها بر اساس آزمون من ویتنی و t مستقل و با استفاده از نرم افزار spss ورژن 22 انجام شد.

    یافته ها

    درمجموع 216 نفر در این مطالعه شرکت کردند که 108 نفر بیمار مبتلا به دیابت و 108 نفر از خانواده بیماران بودند. گروه بیماران شامل 32 نفر مرد و 76 نفر زن با میانگین سنی 54 سال بود. یافته های مطالعه ما نشان داد که ترس از سوزن، درد محل تزریق، هزینه اضافی، آسیب دیدن خانواده با سوزن، تجربیات دیگران، ضربه روحی روانی، سختی تزریق، ترس از عوارض نسبت به دیگر عوامل به صورت معناداری بیشتر بود و P-value<0.05 داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با برگزاری کلاس های آموزشی و افزایش آگاهی بیماران و خانواده های آن ها می توان میزان تبعیت از درمان را بهبود بخشید همچنین آگاه سازی پرسنل درمانی نسبت به آموزش بیماران و خانواده ها نیز اهمیت بسزایی دارد و لازم است مدیران و سیاست گذران نظام سلامت تمهیدات و برنامه ریزی لازم را در خصوص آموزش بیماران و آگاه سازی پزشکان و پرستان به کارگیرند.

    کلیدواژگان: دیابت، انسولین، عدم تبعیت
  • مینا حسین زاده، شیرین برزنجه عطری، محمدحسن صاحبی حق، محمد اصغری جعفرآبادی، لیلا عبادی* صفحات 581-590
    پیش زمینه و هدف

    سرطان کولورکتال سومین سرطان شایع در جهان بوده و با میزان مرگ ومیر قابل توجهی همراه است. میزان بقا در سرطان کولورکتال کاملا به زمان تشخیص آن ارتباط دارد و لذا غربالگری روشی ارزشمند برای تشخیص زودهنگام آن هست. این مطالعه باهدف تعیین عوامل پیشگویی کننده مشارکت در غربالگری سرطان کولورکتال بر اساس مدل بزنف انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع همبستگی پیشگویی کننده هست که بر روی 576 نفر از افراد بالای 50 سال در شهر تبریز در سال 98 انجام گرفت. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای چندمرحله ای بود. جهت جمع آوری داده ها از چک لیست مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه ای که بر اساس سازه های مدل بزنف توسط محققین گردآوری شده بود، استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و روش های آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

    فقط 4/20 درصد افراد سابقه انجام تست خون مخفی در مدفوع و 5/9 درصد افراد سابقه کولونوسکوپی را ذکر نمودند. بر اساس مدل رگرسیون خطی، آگاهی و هنجارهای انتزاعی از بین سازه های مدل بزنف و تاهل، سیگار کشیدن و دریافت آموزش با مشارکت ارتباط معنی دار داشته (05/0 <P) و 9/23 درصد از تغییرات واریانس مشارکت در غربالگری را پیشگویی نمودند.

    بحث و نتیجه گیری

    سازه های مدل بزنف پیشگویی کننده خوبی برای مشارکت در غربالگری سرطان کولورکتال می باشند. با توجه به اهمیت تشخیص زودهنگام سرطان کولورکتال و میزان پایین مشارکت در آن لازم است سیاست گذاران سلامت به عوامل پیشگویی کننده/موثر در مشارکت افراد توجه بیشتری نمایند و مداخلاتی نظیر افزایش آگاهی و استفاده از منابع مهم هنجارهای انتزاعی را نیز به کار گیرند.

    کلیدواژگان: مدل بزنف، سرطان کولورکتال، غربالگری
  • مهلا سالارفرد، زهرا یونسی، بهاره زارعی، اسماء نیکخواه بیدختی*، فاطمه طاهری بجد صفحات 591-598
    پیش زمینه و هدف

    اضطراب ناشی از بستری شدن و تحت مداوا بودن در بیمارستان می تواند روی بهبودی کودکان تاثیر منفی بگذارد. کاهش اضطراب کودکان نیز تجربه بستری شدن را برای کودکان و والدین آن ها خوشایند می کند که از فعالیت های مهم پرستاری هست. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر رایحه درمانی اسانس پرتقال بر اضطراب کودکان بستری در بیمارستان انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این کارآزمایی بالینی، 70 کودک بستری در بیمارستان ولیعصر بیرجند با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه اسانس پرتقال و مراقبت معمول قرار گرفتند. در گروه مداخله رایحه درمانی به مدت 3 روز و هر روز طی سه نوبت انجام می شد. در ابتدا و انتهای مداخله پرسشنامه اضطراب موقعیتی-خصیصه ای اشپیل برگر برای کودکان تکمیل گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های کای دو، من ویتنی، تی زوجی، ویلکاکسون و تی تست انجام شد. میزان P کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.

     یافته ها

    نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که در گروه کنترل میانگین نمره اضطراب آشکار و پنهان قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری نداشت (05/0p >). این در حالی است که نتایج آزمون ویلکاکسون حاکی از آن بود که در گروه مداخله میانگین نمره اضطراب آشکار و پنهان قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری داشت (05/0p <) و نمرات بعد از مداخله نسبت به نمرات قبل از مداخله به طرز معناداری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل بیانگر تاثیرات مثبت آروماتراپی استنشاقی اسانس پرتقال بر کاهش اضطراب کودکان بستری می باشد، لذا آروماتراپی به عنوان یک گزینه جدید و آسان در جهت کاهش اضطراب کودکان بستری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آروماتراپی، اضطراب، کودکان
|
  • Mahboobeh Khajeh*, Simin Kakavand Araghi, Hossein Ebrahimi, Ahmad Khosravi, Hossein Bagheri Pages 516-526
    Background & Aims

    One of the most important duties of a nurse is oral care of anesthetized patients that can prevent many complications. The aim of this study was to determine and compare the effect of mouthwashes (echinacea, listerine and chlorhexidine) on the microbial flora and the severity of oral health disorders in intensive care units.

    Materials & Methods

    This study was a clinical trial in which 180 patients in the intensive care unit of Imam Hossein and Shohada Tajrish hospitals in Tehran in 2020 were studied. Individuals with a level of consciousness less than 8, with an endotracheal tube, within the age range of 15-65 years, were assigned into three groups of 60 people by randomized hexagonal blocking method. To collect the data, in addition to the saliva sample test, the "tooth value" (BOAS) was used and each of the mouthwashes of Echinacea, Listerine, and Chlorhexidine were used twice a day for the patients in the groups and after a weekthe data were collected. Data analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The results showed that there was a statistically significant difference between the three groups in terms of the frequency of positive and negative bacterial cultures before and after the intervention. In addition, the use of mouthwashes changed the severity of oral hygiene disorders from moderate to mild (p <0.05).

    Conclusion

    Since the use of all three types of mouthwashes reduces the severity of oral hygiene disorders and considering the benefits of herbal compounds, Echinacea can be suggested as a suitable alternative to other mouthwashes, especially chlorhexidine.

    Keywords: Intensive Care Unit, Oral Hygiene, Mouthwash, Chlorhexidine, Listerine, Echinacea
  • Nazanin Keshavarzi, Manigea Nourian*, Parastoo Oujian, Fatemeh Alaee Karahroudi Pages 527-538
    Background & Aims

    Clinical competence has a great impact on providing quality nursing care in Neonatal Intensive Care Units (NICU). Clinical competence is a complex concept that has different dimensions and its level and related factors have been reported numerously and sometimes contradictory in different clinical wards. The aim of this study was to evaluate the clinical competence and its relationship with job stress of nurses in NICUs affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran in 2018.

    Materials & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 143 nurses working in NICU of hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences were enrolled by census sampling.  Clinical competence (level of competence and rate of application of clinical skills) and job stress of nurses were measured using "Nurse Clinical Competence Scale" (with 73 items and 7 domains) and "ASIPO Job Stress Questionnaire" (with 60 items and six domains). Data were analyzed using SPSS 22 statistical software using descriptive statistics and Pearson correlation test, independent t-test and one-way analysis of variance at a significance level of p <0.05 .

    Results

    The mean score of clinical competency level was 68.3 ± 21.19 and was at a good level. The mean job stress of nurses was 207.43 ± 34.59 and was evaluated at a moderate level. The mean clinical skill utilization was 241.3 ± 31.9 which was at the moderate level.  Work shift-type showed a significant relationship with total clinical skill utilization score (p = 0.041). A negative correlation was found between the clinical skill utilization and job stress (p = 0.006) and also the rate of using clinical skills in the domains of education and guidance (p = 0.017), managerial skills (p=0.045), therapeutic intervention (p=0.041), quality assurance (p=0.001), and organizational tasks (p = 0.007) had a negative correlation with total job stress of nurses.

    Conclusion

    The level of clinical competence of nurses and the level of utilization of skills from their point of view were good and average, respectively. Increased total clinical competency was associated with reduced total job stress. Reduced job stress was associated with increased use of clinical skills in the domains of education and guidance, managerial skills, therapeutic intervention, quality assurance, and organizational tasks. Therefore, it is necessary for nursing managers to pay attention to reduce the job stress in order to promote the use of clinical skills in different dimensions and to provide conditions for improving the clinical competence.

    Keywords: linical competence, Job stress, Nurse, Neonatal Intensive Care Unit
  • Zeynab Hazrati, Mohsen Kachooei*, Malek Bastami Katuli Pages 539-550
    Background & Aims

    Satisfaction with marital life depends on several factors, and one of the important factor that influencing marital satisfaction is sexual self-efficacy. The aim of this study was to determine the mediating role of sexual self-efficacy between personality characteristics and marital satisfaction.

    Materials & Methods

    This study was a correlational study. The statistical population of the study included all married women living in Tehran. In this study, 290 married women were selected through convenient sampling and they completed NEO-Five Factor Inventory (FFI), Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and sexual self-efficacy questionnaire. Descriptive statistics, correlation coefficient, path analysis and bootstrap test were used to analyze the data using SPSS and AMOS softwares.

    Results

    the results showed that there were significant correlations between personality characteristics (conscientiousness, extraversion, neuroticism) and sexual self-efficacy with marital satisfaction and sexual self-efficacy can significantly have a mediating role between extraversion & neuroticism and marital satisfaction.

    Conclusion

    The results showed that low levels of neuroticism and high levels of extraversion can increase marital satisfaction through increasing sexual self-efficacy. Due to effect of marital satisfaction on physical and psychological health of couples, it suggested that therapists pay more attention to the components of this study, especially sexual self-efficacy.

    Keywords: Sexual Self-efficacy, Personality Characteristics, Marital Satisfaction, Married Women
  • Zahra Nouri Khaneghah, Leila Sadati, Rana Abjar, Zahra Moghadam* Pages 551-557
    Background & Aims

    Clinical education environment with different educational models is a place to develop students' clinical skills to enter their working community, i.e. the hospital. The aim of this study was to determine the level of satisfaction of operating room students with the implementation of clinical education by preceptorship method in Alborz University of Medical Sciences in 2019-2020.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 52 7th and 8th semester undergraduate operating room students entered the study. Data were collected through a clinical facilitation satisfaction questionnaire and entered into SPSS software and analyzed through descriptive tests (mean and standard deviation) and analytical tests (Pearson’s correlation coefficient, t-test).

    Results

    The results of the present study showed that the students' satisfaction with the implementation of the preceptorship model is at a desirable level and its average is 97.51. T-test showed a significant difference between the mean satisfaction score in women and men (p = 0.007) and the satisfaction score was significantly higher in men than women.

    Conclusion

    Considering the satisfaction of final year students of the operating room with the implementation of this educational model, this method can be used along with other methods in the clinical education of students.

    Keywords: preceptorship, Internship, Operating room students, Operating room, Clinical education
  • Sima Purteimure, Mahnaz Mohammadpuri, Jhale Zeynali, Sima Ghanipour Badelbuu* Pages 558-567
    Background & Aims

    Personal protective equipment is used as an equipment to protect against various occupational injuries and prevent the transmission of infection to others. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of multimedia education on the use of personal protective equipment among nurses in the pediatric intensive care units.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was performed in the pediatric wards of Motahhari Hospital affiliated to Urmia University of Medical Sciences by stratified random sampling in 2019. The use of personal protective equipment by nurses before and after training was assessed by the researcher (invisibly) using a self-made checklist (with approved validity and reliability) by attending various shifts. Intervention through a CD containing multimedia on the use of personal protective equipment during various procedures consisted of two instructional videos. The data were then analyzed by SPSS software version 16 with one-way ANOVA and t-test.

    Results

    The overall performance of nurses in the use of personal protective equipment after multimedia training increased significantly (p = 0.012), and the highest rate was related to mask use (0.001 > p), glasses (p = 0.012) and, gowns (p = 0.019), except for gloves (p = 0.162). Also, the highest and lowest rates of observance in different clinical procedures were related to bone marrow puncture (100%) and blood transfusion (50%) procedures, respectively.

    Conclusion

    The multimedia training program, due to its merits in meeting the educational needs of nurses, increased the use of personal protective equipments in a variety of procedures.

    Keywords: Multimedia, Pediatric, Infection Control, Nurse, Education
  • Babak Pezeshki*, Mostafa Bijani, Azizollah Dehghan, Zahra Salehi Pages 568-581
    Background & Aims

    Diabetes Mellitus (DM) is the most common chronic disease in the world that is the major risk factor of fatal diseases such as myocardial infarction and stroke also the complication of DM is a common cause of disability. The most important treatment to control DM is insulin therapy; however, due to several factors, patients do not tolerate this method. We aimed to identify the factors affecting poor adherence to insulin therapy in the patients and families.

    Materials & Methods

    This study was performed on 216 patients (108 patients with diabetes and 108 families). Demographic information and insulin rejection questionnaire were completed by patients and patients' families. Data were compared based on the Mann-Whitney and independent t-tests.

    Results

    Findings of our study showed that among the group of diabetic patients, mean and standard deviation of the score of factors such as fear of needle, injection site pain, additional cost, family injury with needle, other people's experiences, psychological trauma, injection difficulty, fear of side effects ratio, and other factors were significantly higher and they were the most important reasons for not taking insulin in this group. Among the diabetic family group, the mean and standard deviation of the score of factors such as family dependence, fear of needles, injection site pain, additional cost, other people's experiences, trauma, injection difficulty, and fear of complications were significantly higher than other factors.

    Conclusion

    Based on the results, most of the barriers to the non-use of insulin are due to unnecessary fears in patients that training and eliminating the barriers with training classes can increase patients' compliance with insulin and increase their adherence to the treatment regimen.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Insulin therapy, Adherence
  • Mina Hosseinzadeh, Shirin Barzanjeh Atri, Mohammadhassan Sahebihagh, Mohammad Asghari Jafarabadi, Leila Ebadi* Pages 581-590
    Background & Aims

    Colorectal cancer is the third most common cancer in the world and is associated with a significant mortality rate. The survival rate in colorectal cancer is completely related to the time of its diagnosis and so screening is a valuable method for its early detection. This study was performed to determine the predictive factors for participation in colorectal cancer screening based on the BASNEF model.

    Materials & Methods

    This is a predictive correlational study that was performed on 576 subjects over the age of 50 in Tabriz in 2019. The sampling method was multi-stage clustering method. To collect the data, a demographic questionnaire and a researcher-made questionnaire based on the constructs of BASNEF model were used. Data analysis was performed using SPSS software version 16 and descriptive and analytical statistical methods.

    Results

    Only 20.4% of patients reported a history of performing fecal occult blood test and 9.5% of patients reported a history of colonoscopy. Based on linear regression modeling, among BASNEF model’s constructs, knowledge and subjective norm and also marital status, smoking and education were significantly related to colorectal cancer screening participation (p <0.05); and these variables can predict 23.9% of changes of variance of colorectal cancer screening participation.

    Conclusion

    The constructs of the BASNEF model are good predictors of participation in colorectal cancer screening. Regarding the importance of early diagnosis of colorectal cancer and the low rate of participation in its screening, it is necessary for policymakers to pay more attention to predictive/effective factors in participation of colorectal cancer screening and use interventions such as raising awareness and using important resources of subjective norms.

    Keywords: BASNEF model, colorectal cancer, screening
  • Mahla Salarfard, Zhahra Younesi, Bahare Zarei, Asma Nikkhah Bidokhti*, Fatemeh Taheri Bojd Pages 591-598
    Background & Aims

    Anxiety due to hospitalization and treatment can negatively affect children's recovery. Reducing children's anxiety also makes the experience of hospitalization pleasant for children and their parents, which is one of the important activities of nursing. The aim of this study was to determine the effect of aromatherapy of orange essential oil on anxiety in hospitalized children.

    Materials & Methods

    In this clinical trial, 70 children admitted to Valiasr Hospital in Birjand were selected by convenience sampling method and then randomly assigned to two groups of orange essential oil and routine care. In the intervention group, aromatherapy was performed for 3 days (three times a day). At the beginning and end of the intervention, the Spielberger situational-characteristic anxiety questionnaire for children was completed. Data analysis was performed using SPSS software version 16 and Chi-square, Mann-Whitney, paired t-test, Wilcoxon and t-test were used. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results of paired t-test showed that in the control group, the mean score of overt and covert anxiety before and after the intervention was not significantly different (p> 0.05). However, the results of the Wilcoxon test showed that in the intervention group, the mean score of overt and covert anxiety before and after the intervention was significantly different (p <0.05) and the scores after the intervention were significantly different from the scores before the intervention.

    Conclusion

    The results showed the positive effect of inhaled aromatherapy of orange essential oil on reducing the anxiety of hospitalized children, so aromatherapy is suggested as a new and easy option to reduce the anxiety in hospitalized children.

    Keywords: Aromatherapy, Anxiety, Children