فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1400)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساناز حیدری، همایون مرادنژادی*، سمیره صی محمدی صفحات 1-16

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی فرصت های کسب و کارهای خدماتی بخش کشاورزی برای تعاونی های روستایی استان ایلام انجام شد. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش شناسی در زمره پژوهش های کیفی قرار می گیرد. در این پژوهش از روش دلفی بهره گرفته شد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل؛ کارکنان شاغل در سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام و شهرستان ها، کارکنان شاغل در مدیریت تعاون روستایی استان و شهرستان ها، مدیر عامل و هیات مدیره اتحادیه و شرکت تعاونی های روستایی، هیات مدیره خبرگان کشاورزی و نظام صنفی کشاورزی استان ایلام بودند. در کل 110 نفر به عنوان اشخاص خبره و با تجربه، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. ابزار اصلی مطالعه، مصاحبه و پرسشنامه نیمه ساختارمند و ساختارمند می باشد که در سه دور طراحی شد و مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش برای تجزیه وتحلیل مراحل دلفی از شاخص های آماری میانگین، انحراف معیار و ضریب تغییرات جهت تعیین میزان اتفاق نظر شرکت کنندگان با استفاده از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که مواردی همچون؛ ایجاد بازارهای نهاده های دامی و کشاورزی، جمع آوری و بسته بندی روغن دامی منطقه، ایجاد فروشگاه روستا بازار (عرضه مستقیم محصولات کشاورزی با همکاری شرکت-های تعاونی روستایی) و ایجاد فروشگاه تخصصی ابزارآلات کشاورزی و نهاده ها از جمله فرصت هایی هستند که در تمام شهرستان های مورد مطالعه وجود دارند.

    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، کسب و کار خدماتی، بخش کشاورزی، تعاونی های روستایی، استان ایلام
  • هادی مومنی هلالی*، عنایت عباسی، حسن صدیقی صفحات 17-29

    امروزه کارآفرینی و توسعه کسب وکار روستایی در کشورهای درحال توسعه بسیار حایز اهمیت است. زیست بوم کارآفرینی هم به عنوان بستری در جهت رشد و توسعه کسب وکارهای روستایی مورد توجه است. بر این اساس تحقیق حاضر با مرور مطالعات به دنبال تحلیل نقش زیست بوم کارآفرینی در توسعه کسب وکارهای روستایی است. به رغم تلاش هایی که در حوزه های مختلف در جهت توسعه کارآفرینی و کسب وکار روستایی می شود، اما در عمل، رشد مناسب و پایداری مشاهده نمی شود. چراکه کارآفرینان با موانع متعددی که ناشی از نامناسب بودن زیست بوم کارآفرینی است، مواجه هستند. بنابر نتایج، وجود رویکرد هم جانبه در فراهم شدن زیست بوم مطلوب کارآفرینی جهت توسعه کسب وکارهای روستایی بسیار حایز اهمیت است. از طرفی ویژگی های منطقه ای، برتری های مطلق، نسبی و یا رقابتی موجود در یک منطقه روستایی که در توسعه کسب وکارها موثرند نباید از اذهان دور نگه داشته شود، چراکه هر منطقه روستایی با توجه به شرایط و پتانسیل های خاص خود، فرآیندهای کارآفرینی مختص به خود و متفاوت با سایر مناطق روستایی را دارا است. در پایان نیز پیشنهادات کاربردی و مطالعاتی برای دست اندرکاران و پژوهشگران این حوزه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی روستایی، زیست بوم کارآفرینی
  • صبا امیری* صفحات 31-49

    تامین منابع مالی یکی از دغدغه های بسیار مهم و حیاتی زنان کارآفرین است که حدود نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند. در همین راستا، تامین مالی جمعی به عنوان روشی جدید برای کارآفرینان با هدف تامین مالی، توسعه و تجاری سازی ایده ها و طرح های کارآفرینانه مطرح شده است. لذا پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل پیش برنده تامین مالی جمعی زنان کارآفرین حوزه کشاورزی در استان کرمانشاه انجام شد. رویکرد پژوهش، کیفی و از نوع تجزیه و تحلیل مضمون بود. جامعه مورد مطالعه 21 نفر از زنان کارآفرین حوزه کشاورزی استان کرمانشاه به همراه متخصصان کلیدی صاحب دانش و تجربه در حوزه کارآفرینی، کشاورزی و تامین مالی بودند. داده ها از طریق یادداشت برداری های میدانی و مصاحبه نیمه ساختارمند با روش های نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی تا دستیابی به اشباع نظری داده ها گردآوری شد. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد عوامل پیش برنده تامین مالی جمعی زنان کارآفرین حوزه کشاورزی شامل 23 مفهوم، 7 مضمون فرعی و 3 مضمون اصلی است که عبارتند از: عوامل پیش برنده فردی شامل عوامل پیش برنده مرتبط با سرمایه پذیران/ زنان کارآفرین و سرمایه گذاران، عوامل پیش برنده محیطی شامل عوامل پیش برنده فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی و قانونی، و عوامل پیش برنده ساختاری شامل عوامل پیش برنده مرتبط با پلتفرم تامین مالی جمعی و فناورانه، که دارای تعامل متقابل با یکدیگر هستند. در نهایت، پیشنهاد شد تعداد پلتفرم های موردتایید مراجع ذیصلاح به عنوان بستر اجرای فرایند تامین مالی جمعی افزایش یافته و دوره های تخصصی برای زنان کارآفرین و سرمایه گذاران بالقوه و بالفعل حوزه کشاورزی در خصوص تامین مالی جمعی برگزار گردد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، تامین مالی جمعی، کشاورزی، عوامل پیش برنده، کارآفرینی زنان
  • اعظم زنگانه، روح الله سمیعی*، محمودرضا مستقیمی صفحات 51-66

    یکی از عوامل مهم در بهبود فضای کسب وکار توجه به بحث مالیات است تا با اتخاذ سیاست های مناسب مالیاتی، شرایط بهبود فعالیت های اقتصادی فراهم گردد. لذا یکی از مهم ترین دغدغه های پیش روی نظام مالیاتی، ارتقاء فرهنگ مالیاتی است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر ارتقاء فرهنگ مالیاتی و تاثیر آن بر بهبود فضای کسب وکار در استان گلستان بود. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری در مرحله کیفی، 28 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمان امور مالیاتی استان گلستان بودند که به روش هدفمند با تکنیک گوله برفی انتخاب شدند و در مرحله کمی، کارشناسان کسب وکار به تعداد 100 نفر بودند و حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان 80 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. برای شناسایی عوامل از روش دلفی و برای بررسی روابط بین متغیرها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار SmartPLS3 استفاده شده است. نتایج نشان دادند عوامل موثر بر ارتقاء فرهنگ مالیاتی شامل آموزش مودیان، فرهنگ سازی رسانه ای، آگاهی مودیان، اعتمادسازی مودیان، قانون گرایی مودیان، نگرش مودیان می باشند که نتایج معادلات ساختاری نشان داد به ترتیب به میزان 360/0 ، 465/0 ، 422/0 ، 307/0 ، 381/0 و 319/0 بر ارتقاء فرهنگ مالیاتی تاثیر معنی داری دارند و ارتقاء فرهنگ مالیاتی نیز بر بهبود فضای کسب وکار 851/0 تاثیر معنی داری دارد. ایجاد سازوکاری برای اخذ مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی از طریق تقویت سازوکارهای قانونی و اتصال پایگاه های اطلاعاتی به یکدیگر سبب بهبود فضای کسب وکار می شود.

    کلیدواژگان: ارتقاء فرهنگ مالیاتی، بهبود فضای کسب وکار، دلفی، معادلات ساختاری
  • فریبرز کرمی فرد، فرحناز رستمی قبادی*، شهپر گراوندی صفحات 67-83

      توسعه بازاریابی دیجیتال در دهه های اخیر ساختار بسیاری از مشاغل را با تغییر روبه رو کرده و به توسعه فعالیت های کارآفرینی و نوآوری در مشاغل کمک کرده است. با شیوع کووید 19 در جهان، توجه به بازاریابی دیجیتال بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. اگرچه بازاریابی دیجیتال در سال های اخیر تاثیر گسترده ای بر فعالیت های تولیدی کشاورزان داشته است، با این حال بسیاری از کشاورزان از خدمات آن محروم هستند. ارایه مدل هایی برای بازاریابی دیجیتال در کارآفرینی کشاورزی می تواند در کاهش موانع کشاورزان در شبکه تجارت دیجیتال مورد توجه برنامه ریزان قرار گیرد. لذا مقاله حاضر با هدف ارایه چارچوبی برای بازاریابی دیجیتال در کارآفرینی کشاورزی و با روش مرور ادبیات پیشین انجام گرفت. بررسی ها نشان داد مدل بازاریابی دیجیتال محصولات کشاورزی شامل کارآفرین کشاورزی، فرآیند کارآفرینی و اکوسیستم کارآفرینی است. ویژگی ها و مهارت های کارآفرینانه طیفی از ویژگی های فردی تا صلاحیت ها و شایستگی ها را شامل شده و به عنوان موتور محرکه فرد عمل می کند. فرآیند کارآفرینی که تغییر در فرآیندهای موجود جهت دیجیتالی شدن را در برمی گیرد بر دیجیتالی سازی کسب و کار، محصول رسانی دیجیتال، بازاریابی و تبلیغات دیجیتال تاکید داشته و به منابع لازم برای استفاده از خدمات دیجیتال و آموزش و اطلاع رسانی برای افزایش مهارت های بازاریابی دیجیتال نیاز دارد. اکوسیستم کارآفرینی شامل زمینه اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی یک جامعه است که بر یک کسب و کار تاثیر می گذارد و حمایت های محیطی، ساختارهای نهادی، و زیرساخت ها را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی دیجیتال، کارآفرینی، محصولات کشاورزی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • حسین دلبازه، احسان ساده*، عبدالعزیز پقه صفحات 85-104
    برای رقابت در یک بازار به شدت رقابتی که همواره محصولات و رقبای جدید پا به عرصه ظهور می گذارند، ایجاد نوآوری جهت بالا بردن سهم بازار، حفظ جایگاه سازمان در بین مشتریان و کسب مزیت رقابتی اهمیت می یابد. در واقع، مزیت رقابتی پایدار موقعیت بی نظیر یک سازمان در برابر رقبایش است که پیوسته در حال توسعه است. هدف از این پژوهش بررسی الگوی مزیت رقابتی پایدار بر اساس قابلیت های کارآفرینی فناورانه در شرکت های تعاونی صنایع لبنی استان های مازندران و گلستان بود. این پژوهش، به لحاظ روش یک تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش را 150 نفر از مدیران شرکت های دارای کسب وکار نوپای فناور مرتبط با بخش صنایع لبنی در استان های مازندران و گلستان تشکیل داد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان تعداد 108 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. به منظور آزمون فرضیات و ارزیابی مدل های تحقیق از نرم افزار Smart PLS3 بهره گرفته شد. نتایج نشان دادند قابلیت های کارآفرینی فناورانه (β=0/790)، شاملقابلیت های فردی (β=0/857)، مدیریتی (β=0/894)، استراتژی (β=0/803)، فنی (β=0/835)، محیطی (β=0/766)، بر مزیت رقابتی پایدار با ابعاد شرایط تقاضا (β=0/873)، عوامل درونی (β=0/883)، استراتژی و ساختار صنایع (β=0/798)، و صنایع پشتیبانی کننده (β=0/796)، تاثیر معناداری داشت. قابلیت های کارآفرینی فناورانه می تواند به عنوان یکی از راهکارهای مزیت رقابتی پایدار در صنایع محسوب شود. بنابراین با توجه به کارآفرینان و تقویت کارآفرینی فناورانه و ایجاد بستر مناسب برای توسعه آن، موجبات پیشرفت اقتصادی کشور به ویژه کشورهای در حال توسعه را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی پایدار، قابلیت های کارآفرینی فناورانه، قابلیت فردی، صنایع لبنی
|
  • Sanaz Heydari, Homayoon Moradnezhadi *, Samireh Saymohammadi Pages 1-16

    The aim of this study was to identify the opportunities of agricultural production businesses in the rural cooperatives of Ilam province. This study is applied in terms of purpose and qualitative research in terms of research method. In this study, the Delphi method was used. The target population of this study includes; employees working in the Agricultural Jihad Organization of Ilam province and cities, employees working in the management of rural cooperatives of the province and cities, CEO and board of directors of the union and rural cooperatives, board of agricultural experts and the trade union system of Ilam province. A total of 110 people were selected as experts using purposive sampling method. The main tools of the study are interviews and semi-structured and structured questionnaires that were designed in three rounds. To analyze the Delphi stages, the statistical indices of mean, standard deviation and coefficient of variation were used to determine the degree of consensus of the participants using SPSS software. The results showed that cases such as; creating markets for livestock and agricultural inputs, collecting and packaging livestock oil in the region, establishing a village store (direct supply of agricultural products in cooperation with rural cooperatives) and establishing a specialized store for agricultural tools and inputs are some of the opportunities are available in all counties.

    Keywords: Opportunity Identification, Service Business, Agriculture, Rural Cooperatives, Ilam Province
  • Hadi Moumenihelali *, Enayat Abbasi, Hassan Sadighi Pages 17-29

    Today, entrepreneurship and rural business development are very important in developing countries. Entrepreneurial ecosystem is also considered as a context for the growth and development of rural businesses. Accordingly, the study is a literature review to analyze the role of the entrepreneurial ecosystem in the development of rural businesses. Despite the efforts made in various fields to develop rural entrepreneurship and business, but in practice, there is no proper growth and sustainability. Because entrepreneurs face many obstacles that result from the inappropriate of the entrepreneurial ecosystem. According to the results, the existence of a comprehensive approach in providing a favorable entrepreneurial ecosystem for the development of rural businesses is very important. On the other hand, regional characteristics, absolute, relative or competitive advantages in a rural area that are effective in business development should not be kept out of mind, Because each rural area, according to its own conditions and potentials, has its own entrepreneurial processes and different from other rural areas. Finally, practical and study suggestions are provided for those involved and researchers in this field.

    Keywords: Rural development, Rural Entrepreneurship, Entrepreneurial Ecosystem
  • Saba Amiri * Pages 31-49

    Funding is one of the most important and vital concerns of women entrepreneurs, who make up about half of the country's population. In this regard, crowdfunding has been proposed as a new method for entrepreneurs with the aim of financing, developing and commercializing entrepreneurial ideas and projects. So, the aim of this study was to analyze the driving factors of crowdfunding for women entrepreneurs in the field of agriculture in Kermanshah province. The research approach was qualitative and them analysis. The study population was 21 women entrepreneurs in Kermanshah province in the field of agriculture along with key experts with knowledge and experience in the field of agriculture, entrepreneurship and financing. Data were collected through field notes and semi-structured interviews using targeted snowball sampling method, to achieve data theoretical saturation. The analysis of the findings showed that the driving factors of crowdfunding for women entrepreneurs in the field of agriculture includes 23 concepts, 7 sub-themes and 3 main themes, which are: individual factors (including driving factors related to women entrepreneurs and Investors); environmental factors (including cultural-social, economic and legal drivers); and structural factors (including factors related to the platform of crowdfunding and technology driver), which interact with each other. Finally, it was suggested that the number of platforms approved by the competent authorities as a platform for the implementation of the crowdfunding process be increased and hold specialized courses about crowdfunding for women entrepreneurs and potential and actual investors in the field of agriculture.

    Keywords: Financing, Crowdfunding, Agriculture, Driving Factors, Women's Entrepreneurship
  • Azam Zanganeh, Roohalla Samiee *, Mahmoodreza Mostaghimi Pages 51-66

    One of the important factors in improving the business environment is paying attention to the tax issue in order to provide conditions for improving economic activities by adopting appropriate tax policies. Therefore, one of the most important concerns of the tax system is the promotion of tax culture. The aim of this study was to identify the factors affecting the promotion of tax culture and its effect on improving the business environment in Golestan province. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population in the qualitative stage was 28 university experts and the Golestan Tax Affairs Organization who were purposefully selected by the snowball technique. In the quantitative stage, there were 100 business experts and the sample size was 80 according to Krejcie and Morgan table. Simple random sampling method was used for sampling. The Delphi method was used to identify the factors and the structural equation method with SmartPLS3 software was used to examine the relationships between the variables. The results showed that the effective factors on promoting tax culture include taxpayer education, media culture, taxpayer awareness, taxpayer trust, taxpayer legalism, taxpayers' attitudes. The results of structural equations showed 0.360, 0.465, 0.422, respectively. 0.307, 0.381 and 0.319 have a significant effect on the promotion of tax culture and the promotion of tax culture has a significant effect on improving the business environment of 0.851.

    Keywords: promoting tax culture, improving business environment, Delphi, structural equations
  • Fariborz Karamifard, Farahnaz Rostami *, Shahpar Geravandi Pages 67-83

      The development of digital marketing in recent decades has changed the structure of many businesses and has helped to develop entrepreneurial activities and business innovation. With the spread of Covid 19 around the world, attention to digital marketing has become increasingly important. Although digital marketing has had a far-reaching impact on farmers' productive activities in recent years, many farmers are still deprived of its services. Providing models for digital marketing in agricultural entrepreneurship can be considered by planners in reducing barriers for farmers in the digital trade network. . Therefore, the present article was conducted with the aim of providing a framework for digital marketing in agricultural entrepreneurship using the previous literature review method. Studies have shown that the digital marketing model of agricultural products includes the agricultural entrepreneur, the entrepreneurial process and the entrepreneurial ecosystem. Entrepreneurial traits and skills include a range of personal characteristics to competencies and competencies and act as the driving force of the individual. The entrepreneurial process, which involves changing existing processes for digitalization, emphasizes business digitalisation, digital product delivery, marketing, and digital advertising, and provides the resources needed to use digital services and education and information. Needed to enhance digital marketing skills. The entrepreneurial ecosystem includes the social, cultural, economic, and political context of a society that affects a business and includes environmental support, institutional structures, and infrastructure

    Keywords: Digital Marketing, Entrepreneurship, Agricultural Products, Information, Communication Technology
  • Hossein Delbazeh, Ehsan Sadeh *, Abdolaziz Pagheh Pages 85-104
    To compete in a highly competitive market where new products and competitors are always emerging. it is important to innovate in order to increase market share, maintain the organization's position among customers and gain a competitive advantage. The purpose of this study is to investigate the model of sustainable competitive advantage based on technological entrepreneurship capabilities in dairy cooperatives in Mazandaran and Golestan provinces. This research is descriptive survey research in terms of method and applied in terms of purpose. The statistical population of this study included 150 managers of technology start-up companies related to the dairy industry in Mazandaran and Golestan provinces. Using a stratified random sampling method based on Krejcie and Morgan sampling table, 108 companies were selected as a statistical sample. In order to test the hypotheses and evaluate the research models, Smart PLS 3 software was used. The results show that technological entrepreneurial capabilities (β = 0.790), such as individual (β=0.857), managerial (β=0.894), strategic (β=0.803), technical (β=0.835), environmental (β=0.766) capabilities have a significant effect on sustainable competitive advantage with the dimensions of demand conditions (β=0.873), internal factors (β=0.883), strategy and structure of industries (β=0.798), and supporting industries (β=0.796). Technological entrepreneurship capabilities can be considered as one of the solutions for sustainable competitive advantage in the industry, so paying special attention to entrepreneurs and strengthening entrepreneurship, and creating a suitable environment for its development, is one of the tools of economic development of countries, especially developing countries.
    Keywords: Sustainable Competitive Advantage, Technological Entrepreneurial Capabilities, Individual Capability, Dairy Industry