فهرست مطالب

آموزش و سلامت جامعه - سال هشتم شماره 4 (Dec 2021)

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال هشتم شماره 4 (Dec 2021)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 229-235
    اهداف

    همه گیری COVID-19 بر همه جنبه های زندگی تاثیر داشته و آنها را در بر می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت روان دانشجویان دانشگاه اردن در طول همه گیری COVID-19 انجام شد.

    ابزار و روش ها

     این مطالعه مقطعی از آوریل تا می 2020 بر روی 1000 دانشجو در قالب یک نظرسنجی مبتنی بر وب جهت بررسی پریشانی و اضطراب روان شناختی دانشجویان انجام شده بود. برای انجام نظرسنجی از Google Form استفاده شده و با استفاده از اپلیکیشن های فیس بوک و واتس اپ در گروه های دانشجویان دانشگاه به اشتراک گذاشته شده بود. داده ها در نرم افزار SPSS 19  و با استفاده از آزمون های ناپارامتریک (مان ویتنی و کروسکال-والیس) و آنالیز رگرسیون ترتیبی تحلیل شده بود.

    یافته ها

    از 1000 دانش آموزی که پرسشنامه را تکمیل کردند، 39.3 درصد مرد و 60.7 درصد زن بودند. میانگین ± انحراف معیار سن دانشجو 3.8±22 سال بود. 42.1 درصد از پریشانی و 72.6 درصد از اضطراب رنج می برند. علاوه بر این، جنسیت مرد و ثبات درآمد خانواده عوامل محافظتی در برابر پریشانی روانی و اضطراب بودند. مناطق (اربید، بلقا، جراش، عجلون، الزرقا، تفیله، عمان، عقبه، کرک، معان) به عنوان یک عامل خطر در نظر گرفته شدند.

    نتیجه گیری

    همه گیری کووید-19 بر سلامت روان دانش آموزان تاثیر می گذارد که در درجه اول می توان به پریشانی و اضطراب اشاره کرد. در این بین جنسیت مرد و ثبات درآمد خانواده از عوامل محافظت کننده در بین دانشجویان بودند. برخی از مناطق اردن به عنوان عوامل خطر در نظر گرفته شده بودند.

    کلیدواژگان: کووید -19، اضطراب، پریشانی روانی، سلامت روان، پاندمی، اردن
  • محمد محبوبی، مهدی میرزایی علویحه، سید نصرالله حسینی، محمداسماعیل مطلق، عبدالله سعادت فر، محمد فتاحی، فرزاد جلیلیان* صفحات 237-243
    اهداف

    فشار خون بالا یکی از عوامل خطر اصلی قابل پیشگیری برای بسیاری از بیماری ها است. هدف از این مطالعه تعیین ویژگی های روان سنجی پرسشنامه عوامل شناختی خود مدیریتی فشار خون در بیماران ایرانی مبتلا به پرفشاری خون بر اساس رویکرد نقشه نگاری مداخله بود.

    ابزار و روش ها

     این مطالعه در سال 1398 در آبادان انجام شد. نسبت روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI)  پرسشنامه با مشارکت 10 بیمار مبتلا به پرفشاری خون و 12 متخصص محاسبه شد. روایی سازه با استفاده از تحلیل آیتم کلاسیک (CIA) و تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) با مشارکت 315 بیمار مبتلا به پرفشاری خون مورد بررسی قرار گرفت. همسانی درونی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران 57.53 سال (انحراف معیار: 11.30) در دامنه 30 تا 70 سال بود. پنج عامل (نگرش، انتظارات پیامد، خودکارآمدی، هنجارهای ذهنی و موانع) و رفتار تایید شد. شاخص کفایت نمونه برداری 0.817 بود و آزمون بارتلت کرویت در سطح قابل قبولی معنی دار بود (0.001> P). ساختارهای مورد بررسی 61.86 درصد از تغییرات واریانس الگوی فرضی را تبیین کردند. پایایی برآورد شده با استفاده از ضریب آلفا کرونباخ برای هر یک از عوامل به شرح زیر بود: نگرش (0.75 = α)، انتظارات پیامد (0.79= α)، خودکارآمدی (0.80= α)، هنجارهای ذهنی (0.85= α)، موانع (0.88= α) و رفتار (0.82= α).

    نتیجه گیری

    استفاده از رویکرد نقشه نگاری مداخله، پرسشنامه مفیدی برای سنجش رفتارهای خود مدیریتی پرفشاری خون ارایه می دهد و تحلیل روانسنجی پرسشنامه نشان می دهد که می تواند در برنامه ریزی برنامه های مرتبط مفید باشد.

    کلیدواژگان: خود مدیریتی، فشار خون، روان سنجی، رویکرد نقشه نگاری مداخله
  • صفحات 245-251
    اهداف

    این مطالعه با هدف ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد در خصوص پذیرش دریافت واکسن COVID-19 در بین سالمندان شهر چیانگ مای، تایلند انجام شد.

    ابزار و روش ها

     این مطالعه مقطعی از فوریه تا می سال 2021 در بین 450 سالمند بالای 60 سال شهر چیانگ مای انجام شده بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، سوالات آگاهی، نگرش، عملکرد و پذیرش دریافت واکسن کووید-19 جمع آوری کرد. برای تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی استفاده شده بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 48.4 درصد از شرکت کنندگان مرد، 51.6 درصد زن و میانگین ± انحراف معیار سنی 7.3±68.2 سال بود. شرکت کنندگان آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب در خصوص بیماری COVID-19 داشتند و میانگین ± انحراف معیار این متغیرها به ترتیب 1.3±9.7، 0.8±4.2 و 0.5±3.98 بود. همچنین میانگین ± انحراف معیار آگاهی، نگرش و پذیرش دریافت واکسن COVID-19 نیز به ترتیب 1.4±4.3، 1.9±2.9 و 0.9±2.2 بود. یافته اصلی این مطالعه این بود که 95.1٪ از مردم کاملا موافق بودند که حفظ فاصله اجتماعی می تواند آنها و خانواده هایشان را در برابر ابتلا به COVID-19 محافظت کند و 92.7٪ به شدت از پروتکل ها برای جلوگیری از گسترش COVID-19 پیروی می کردند. این سیاست می تواند در نهایت بیماری را کنترل کند. 81.3 درصد از پاسخ دهندگان اذعان داشتند که واکسن ها برای سلامت سالمندان حیاتی است و معتقدبودند که واکسیناسیون می تواند عوارض و مرگ و میر را کاهش دهد. همچنین 75.8 درصد از آنها می دانستند که واکسن کووید-19 می تواند عوارض جانبی ایجاد کند.

    نتیجه گیری

    سالمندان در چیانگ مای، تایلند، دانش و آگاهی کافی در خصوص بیماری COVID-19 داشتند و به طور کلی نسبت به حل این بیماری همه گیر و رسیدگی به نگرانی های عمومی، افزایش آگاهی در مورد واکسیناسیون COVID-19 به عنوان یک روش کنترل بیماری برای جلوگیری از وخامت بیشتر بهداشت عمومی بدلیل COVID-19 خوش بین بودند.

    کلیدواژگان: پیشگیری و کنترل COVID-19، نگرش، سالمندی، آگاهی، واکسن، پذیرش
  • محدثه گلشن، مهدیه گلشن، حسین انصاری، مهناز خسروری، مریم سراجی* صفحات 253-257
    اهداف

    توجه به سلامت زنان باردار موجب سلامت نوزاد و در نهایت سلامت جامعه می شود. سواد سلامت و آگاهی از مراقبت های دوران بارداری باعث کاهش مرگ و میر نوزادان و مادران، افزایش سلامت مادر و نوزاد می شود. بنابراین هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط سواد سلامت، شاخص های کفایت مراقبت های دوران بارداری و نتایج زایمان بود.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 113 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زاهدان در سال 1399 انجام شد. نمونه ها به روش چند مرحله ای انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه سواد سلامت مادر و پیامدهای بارداری (MHLAPQ) و یک چک لیست جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS 21 استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 0.05 بود.

    یافته ها

     در این پژوهش میانگین نمره سواد سلامت زنان باردار 6.9±54.5 بود و 34.5 درصد از زنان شرکت کننده در این مطالعه تحصیلات دانشگاهی داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که بین کفایت مراقبت های دوران بارداری و سواد سلامت رابطه معناداری وجود دارد (0.03=p). بین کفایت مراقبت های دوران بارداری و وزن هنگام تولد رابطه معنی داری مشاهده شد (0.04=p).

    نتیجه گیری

     شاخص های سواد سلامت و کفایت مراقبت های دوران بارداری پیش بینی کننده وزن تولد بودند که نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به مراقبت های دوران بارداری و سواد سلامت در برنامه های ارتقای سلامت است.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، مراقبت های دوران بارداری، بارداری
  • سحر خوش روش، اکرم کریمی شاهنجرینی*، جلال پورالعجل، سعید بشیریان، مجید براتی، مجید حمیدی، ساناز خلیلی صفحات 259-263
    اهداف

    هدف از این مطالعه بررسی نقش سلامت معنوی و ویژگی های جمعیت شناختی در امضای کارت اهدا عضو بود.

    ابزار و روش ها

     این مطالعه مقطعی در سال 1397 در بین 600 نفر از کارکنان 57 اداره از ادارات شهر همدان (از 60 اداره) که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام گردید. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه خود ایفا انجام شد. داده ها در نسخه 22 نرم افزار SPSS و با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 0.7±39.5 سال بود. حدود 20% (120=n) از کارکنان دارای کارت اهداء عضو و 41.7% (250=n) اهداکننده خون بودند. حدود 56 درصد از نیمی از آنها دارای سلامت معنوی بالا بودند. در بین منابع بین فردی و رسانه های جمعی، کارکنان به ترتیب از دوستان (181=n، 30.2 درصد) و تلویزیون (482=n، 80.3 درصد) اطلاعات بیشتری کسب کرده بودند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که زن بودن (AOR=1.80؛ 95% CI=1.12-2.87)، تعداد فرزندان کمتر (1 فرزند: AOR=1.99؛ 95% CI=1.15-3.43 و بدون فرزند: AOR=2.94؛ 95% CI=1.48-5.84)، اهداکنندگان خون (AOR=2.40؛ 95% CI=1.50-3.85) و سلامت معنوی بالاتر (AOR=1.01؛ 95% CI=1.00-1.03) به طور معنی داری پیش گویی کننده دریافت کارت اهداء عضو بودند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه شواهدی در مورد اهمیت سلامت معنوی و پیش بینی کننده های جمعیت شناختی دریافت کارت اهداء عضو ارایه می دهد. این پیش بینی ها می توانند برای طراحی و اجرای مداخلات مربوط به افزایش دریافت کارت اهداء عضو مفید باشند.

    کلیدواژگان: پیوند عضو، معنویت، گروه های شغلی، اسلام، ایران
  • رحمان پناهی، پیمان نامدار، ندا نائبی، محمد عنبری، لیلی یکه فلاح، لیلا دهقانکار* صفحات 265-270
    اهداف

    سواد سلامت جنسی یک متغیر مبتنی بر زمینه است و تحت تاثیر اکوسیستم یا مجموعه ای از عوامل فرهنگی و اجتماعی هر جامعه است. این مطالعه با هدف تعیین سواد سلامت جنسی و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش 305 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قزوین بودند. نمونه گیری به روش خوشه ای یک مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سواد سلامت جنسی بزرگسالان بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و آمار توصیفی و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 44.9 درصد از زنان زیر 30 سال سن داشتند. میانگین ± انحراف معیار سواد سلامت جنسی 18.32±76.89 بود. 7.9 درصد زنان سواد سلامت جنسی ناکافی، 9.5 درصد سواد سلامت جنسی نه چندان کافی، 50.1 درصد سواد سلامت جنسی کافی و 32.5 درصد سواد سلامت جنسی عالی داشتند. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات، سطح تحصیلات همسر و استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری بر سواد سلامت زنان تاثیرگذار است (0.05>P).

    نتیجه گیری

     زنان با سطح تحصیلات پایین تر، زنانی که همسرشان تحصیلات پایینی داشتند و زنانی که از داروهای ضدبارداری استفاده نمی کردند سواد سلامت جنسی پایین تری داشتند. بنابراین با توجه به نقش سواد سلامت جنسی در درک، پذیرش و بکارگیری پیام های سلامت جنسی، پیشنهاد می شود پژوهشگران و دست اندرکاران سلامت در طراحی برنامه های آموزشی برای ارتقای سواد سلامت جنسی زنان، توجه بیشتری به زنان مذکور داشته باشند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، زنان، سلامت جنسی
  • لیلا قزوینیان، زهره خلجی نیا، فریده خلج آبادی فراهانی، ذبیح الله قارلی پور* صفحات 271-277
    هدف

    توانمندسازی و ارتقا آگاهی زنان در زمینه سلامت جنسی یک ضرورت است. با توجه به ویژگی‍های فرهنگی درکشور ما که موجب عدم بروز نیازهای دقیق زنان در امر زناشویی می شود، این مطالعه با هدف شناسایی و واکاوی نیازهای آموزشی سلامت جنسی زنان تازه ازدواج کرده و درک عمیق و استخراج نظرات آنان انجام گرفت.

    شرکت کنندگان و روش کار

    این مطالعه کیفی با نمونه‍گیری به روش هدفمند در سال 1398در شهر قم با مشارکت22 نفر خانم متاهل به صورت مصاحبه عمیق فردی انجام شد. تمام مصاحبه‍ ها ضبط و تایپ گردید. داده‍ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی و نرم افزار MAXQDA.10مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نیازهای آموزشی در 4 طبقه، ‍12 زیر طبقه و ‍28 کد تبیین شد. استخراج کدهای مطالعه منجر به پدیدار‍شدن نیاز‍های آموزشی زنان متاهل در چهار طبقه اصلی شامل نیازهای روان‍شناختی‍، نیازهای فردی و خانوادگی‍-‍ شناخت عوامل زناشویی و نیازهای اجتماعی و محیطی شد. هر طبقه اصلی نیز مشتمل برچند طبقه فرعی بود که با جملاتی‍ از مشارکت‍ کنندگان در پژوهش، توضیح داده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که خانم های متاهل نیازمند دریافت آگاهی و مهارتهای ویژه در ابعاد روانشناختی، فردی و خانوادگی، عوامل زناشویی، اجتماعی و محیطی می باشند که در برنامه‍ های کنونی آموزش های پیش از ازدواج بسیاری از این نیازها خصوصا آموزش جنسی به صورت کامل تامین نمی‍گردد. بنابراین نتایج این بررسی می‍تواند به متولیان امر آموزش زوجین در برنامه‍‍‍‍ ریزی و اجرای برنامه‍‍ های آموزشی مبتنی بر نیاز در دوره قبل و بعد از ازدواج و ارتقا کیفیت آموزش یاری دهد.‍

    کلیدواژگان: نیازسنجی، سلامت جنسی، زنان
  • زینب وطن پرست، نوشین پیمان*، مهدی قلیان اول، حبیب الله اسماعیلی صفحات 279-289
    اهداف

     فرزندآوری در فرهنگ ایرانی اسلامی  یک ارزش محسوب می شود. با توجه به کاهش میزان باروری کل در ایران طی سه دهه به دنبال  تغییر سیاست های جمعیتی در دهه 70تا 90، تک فرزندی پدیده رایجی در کشور شده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر قصد فرزند آوری زنان تک فرزند شهرستان فاروج انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مداخله ای، 90 خانم تک فرزند در سال 1397 به صورت تصادفی  انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند و با استفاده از  پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، نظریه رفتار برنامه ریزی شده و نیز انگیزه های باروری میلر پیش از مداخله مورد ارزیابی قرارگرفتند. سپس بر اساس نیازهای آموزشی در گروه مداخله، 4 جلسه آموزش 60 دقیقه ای بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده در طول 2 ماه اجرا شد و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد، بلافاصله و سه ماه پس از آموزش، مجددا پرسشنامه ها در دو گروه مداخله و کنترل تکمیل گردیدند. داده های جمع آوری شده توسط نسخه 24 نرم افزار  SPSS با سطح معنی داری 0.05 آنالیز گردید.

    یافته ها

    بین دو گروه قبل از مداخله از نظر میانگین نمره کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری، انگیزش مثبت و انگیزش منفی نسبت به  قصد فرزندآوری و متغیرهای دموگرافیک، تفاوت آماری معناداری وجودنداشت (P>0.05). بعد از مداخله بر مبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده تفاوت آماری معنا داری را در نمرات نگرش، هنجار انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده بر قصد فرزند آوری زنان تک فرزند در دو گروه مداخله و کنترل نشان نداد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که شرایط اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و به ویژه اقتصادی جامعه در بهبود نگرش فرزند آوری موثر می باشند، که بایستی در کنار مداخلات آموزشی مدنظر قرار گیرند، تا نتیجه بهتری از آموزش حاصل شود.

    کلیدواژگان: آموزش، قصد رفتاری، زنان، نظریه محور
  • آرزو فلاحی، پروانه تیموری*، فاطمه اصلی بیگی، سحر خوش روش صفحات 291-297
    اهداف

    آزمایش پاپ اسمیر به عنوان تست غربالگری اولیه سرطان دهانه رحم از میزان کاربرد پایینی در بین زنان ایرانی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی تجربیات انجام آزمایش پاپ اسمیر زنان ایرانی در مراکز بهداشتی درمانی انجام شد.

    شرکت کنندگان و روش ها

     این مطالعه کیفی در سال 1397 در شهرستان ورامین انجام شد. به این منظور، 15 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل زنان متاهل 20 تا 50 ساله با سابقه انجام پاپ اسمیر، تمایل به شرکت در مطالعه، ملیت ایرانی و توانایی تکلم بود. برای بررسی دیدگاه ها و تجربیات زنان، مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام، ضبط، رونویسی شد و با استفاده از تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی صحت و ثبات داده ها از چهار معیار اعتبار، تایید پذیری، قابلیت اطمینان و قابلیت انتقال استفاده شد.

    یافته ها

     در تجزیه و تحلیل داده ها پنج دسته اصلی شامل «قصد انجام آزمایش»، «سیاست ها و نظام اداری»، «عوامل اجتماعی کمک کننده به انجام آزمایش»، «موانع اجرای آزمایش» و «عوامل انگیزشی برای انجام آزمایش» به دست آمد. از دیدگاه شرکت کنندگان، مفاهیم ریسک و سیاست های حمایتی در افزایش انجام آزمایش پاپ اسمیر بسیار مهم بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که انجام آزمایش پاپ اسمیر زنان به عواملی از جمله تعامل راحت و دوستانه با ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی، حمایت خانواده، سیاست ها و قوانین تشویقی و آگاهی بستگی دارد. همکاری سایر سازمان ها برای انجام آزمایش پاپ اسمیر نیز مورد تاکید است.

    کلیدواژگان: آزمایش پاپانیکولائو، سرطان های دهانه رحم، زنان، تحقیق کیفی
  • سحر فرجی، پروانه تیموری، فردین غریبی، افشین بهمنی* صفحات 299-306
    اهداف

    امروزه ضرورت آگاه سازی کودکان در سنین مختلف در مورد مسایل جنسی بیش از پیش احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مادران بر تربیت جنسی کودکان پیش دبستانی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش مداخله ای تجربی است که بر روی 144 مادر دارای کودک پیش دبستانی در شهر سنندج در سال 1399 انجام شد. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین 12 پیش دبستانی به صورت تصادفی انتخاب شدند. مداخله با استفاده از ترکیبی از آموزش حضوری و از راه دور بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها در نسخه 23 نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی شامل آزمون های کای اسکویر، آزمون دقیق فیشر و آزمون t، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون پیگیری LSD و آزمون کولموگروف اسمیرنوف تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمرات محاسبه شده برای سازه های آگاهی و حساسیت درک شده، موانع درک شده، راهنما برای عمل و خودکارآمدی درک شده در مادران گروه مداخله پس از آموزش به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که 3 جلسه آموزشی با طراحی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در مادران در انجام تربیت جنسی کودکان موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش، مادران، مطالعات جنسی، کودک پیش دبستانی، مدل اعتقاد بهداشتی
|
  • Maryam Nuser*, Wesam Alrashdan, Qanita Banibaker Pages 229-235
    Aims

    The impact of the COVID-19 pandemic spans all aspects of life. This study aimed to investigate the mental health situation of Jordanian university students during the COVID-19 pandemic.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study on 1000 university students from April to May 2020. A web-based survey that investigates students' psychological distress and anxiety was conducted. Google Form was used to create the survey, and it was published using Facebook and WhatsApp applications over university students’ groups. SPSS 19 software was used for analysis. Nonparametric tests (Mann-Whitney and Kruskal-Wallis) were used to examine the significant associations between psychological distress and anxiety; an ordinal regression analysis was also performed.

    Findings

    Of the 1000 students who filled the questionnaire, 39.3% were male, and 60.7% were female. The Mean±SD age of the student was 22±3.8 years old. 42.1% suffer from distress, and 72.6% suffer from anxiety. Furthermore, male gender and family income stability were protective factors against psychological distress and anxiety. Regions (Irbid, Balqa, Jerash, Ajloun, Alzarqa, Tafila, Amman, Aqaba, Karak, Maan) were considered as a risk factor.

    Conclusion

    Covid-19 pandemic affects students’ mental health, primarily distress and anxiety. Male gender and family income stability are protective factors. Some regions are considered as risk factors.

    Keywords: COVID-19, Anxiety, Psychological Distress, Mental Health, Pandemic, Jordan
  • Mohammad Mahboubi, Mehdi Mirzaei Alavijeh, Seyyed Nasrollah Hosseini, MohammadEsmaeil Motlagh, Abdollah Saadatfar, Mohhamad Fattahi, Farzad Jalilian* Pages 237-243
    Aims

    High blood pressure is one of the common main preventable risk factors for many diseases. This study aimed to psychometric properties of the cognitive determinants of hypertension self-management questionnaire among Iranian hypertensive patients based on the Intervention Mapping approach.

    Instrument & Methods

    This psychometric study was conducted in Abadan in 2019. Content Validity Ratio and Content Validity Index of the questionnaire were calculated by ten hypertensive patients and 12 experts. Construct validity was investigated using Classical Item Analysis and Exploratory Factor Analysis by the participation of 315 hypertensive patients. The internal consistency was measured by using Cronbach’s Coefficient Alpha of the various cognitive determinants of the questionnaire. Data were analyzed by SPSS 16.

    Findings

    The mean age of patients was 57.53±11.30 years, ranging from 30 to 70 years. Five factors (attitude, outcome expectation, self-efficacy, subjective norms, and barriers) and behavior were confirmed. The Kaiser-Meyer Olkin test was generally satisfactory (calculated: 0.817). The factors explained 61.86% of the variance of the hypothesized model. Estimated reliability using alpha Cronbach coefficient for each cognitive determinants were as follows: attitude (α=0.75), outcome expectations (α=0.79), self-efficacy (α=0.80), subjective norms (α=0.85), barriers (α=0.88), behavior (α=0.82).

    Conclusion

    The application of the intervention mapping approach in questionnaire development offers a useful questionnaire to measurement self-management hypertension behaviors, and psychometric analysis shows that it could be useful for related planning programs.

    Keywords: Self-Management, Hypertension, Psychometrics, Intervention
  • Jukkrit Wungrath*, Autorn Nattapong, Kumai Nuttida Pages 245-251
    Aims

    This study determined the knowledge, attitudes, and practices regarding COVID-19 and assessed the acceptance of the COVID-19 vaccine among the elderly in Chiang Mai, Thailand.

    Instrument & Methods

    From February to May 2021, a cross-sectional study was conducted among 450 elderly 60 years old and above who lived in Chiang Mai Municipality. The questionnaire collected demographic characteristics, knowledge, attitude, practice about COVID-19, and acceptance of the COVID-19 vaccine. Descriptive statistics are used to analyze.

    Findings

    The results showed that 48.4% of the participants were male, 51.6% were female, and the mean±SD age was 68.2±7.3 years. Participants have sufficient knowledge, attitude, and practice about COVID-19, and the mean±SD score is 9.7±1.3, 4.2±0.8, and 3.98±0.5, respectively. The mean±SD score of the knowledge, attitude, and acceptance of the COVID-19 vaccine were 4.3±1.4, 2.9±1.9, and 2.2±0.9, respectively. This study's major issue is 95.1% of people strongly agree that maintaining social distancing can protect them and their families from contracting COVID-19, and 92.7% strictly follow the guidelines to prevent the spread of COVID-19. The policy can ultimately control the disease. 81.3% of respondents acknowledged vaccines are vital to the health of the elderly and believe that vaccination can reduce morbidity and mortality. Also, 75.8% of people know that the COVID-19 vaccine can cause side effects.

    Conclusion

    The elderly in Chiang Mai, Thailand, have adequate knowledge and awareness about COVID-19 and are generally optimistic about resolving the pandemic and addressing the public concerns, raising awareness about COVID-19 vaccination as a disease-control method to prevent further deterioration of general public health due to COVID-19.

    Keywords: COVID-19-prevention, control, Attitude, Aged, Knowledge, Vaccine, Acceptance
  • Mohadesseh Golshan, Mahdieh Golshan, Hossein Ansari, Mahnaz Khosravi, Maryam Seraji* Pages 253-257
    Aims

    Paying attention to the health of pregnant women leads to the newborn’s health and ultimately, the health of society. Health literacy and knowledge of antenatal care reduce neonatal and maternal fatality, increase maternal and neonatal health. The current research, therefore, aims to investigate the association of health literacy, antenatal care adequacy indicators, and delivery outcomes.

    Instrument & Methods

    This Descriptive-analytical study was performed on 113 pregnant women attending the health centers of City Zahedan in 2020. Samples were selected by multi-stage method, and data were collected by the questionnaire of maternal health literacy and pregnancy outcomes (MHLAPQ) and a checklist. The Independent t-test, one-way analysis of variance, and Pearson correlation coefficient were used to analyze data by SPSS 21 software; the significant level was <0.05.

    Findings

    In this research, the average score of pregnant women’s health literacy was 54.5±6.9, and 34.5% of women participating in this study had a university education. This research results indicated a significant relationship between prenatal care adequacy and health literacy (p=0.03). A significant relationship was observed between prenatal care adequacy and birth weight (p=0.04).

    Conclusions

    Prenatal care adequacy and health literacy indices were predictors of birth weight, indicating the need to pay more attention to prenatal care and health literacy in health promotion programs.

    Keywords: Health Literacy, Prenatal Care, Pregnancy
  • Sahar Khoshravesh, Akram Karimi Shahanjarini*, Jalal Poorolajal, Saeed Bashirian, Majid Barati, Majid Hamidi, Sanaz Khalili Pages 259-263
    Aims

    The purpose of this study was to investigate the role of spiritual well-being and demographic characteristics in signing the donor card.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was conducted in Hamadan in 2018. Six hundred employees from 57 offices (out of 60) were selected using a random sampling method. Data gathering was carried out using a self-administered questionnaire. The data were analyzed using logistic regression analysis using SPSS version 22.

    Findings

    The participants’ mean±SD age was 39.5±7.0. About 20% (n=120) of employees had a donor card and 41.7% (n=250) of them were being a blood donors. About 56 percent than half of them were categorized as having high spiritual health. Among the interpersonal and mass media sources, employees obtained more information from friends (n=181, 30.2%) and TV (n=482, 80.3%), respectively. The results of logistic regression showed that being female (AOR=1.80; 95% CI=1.12-2.87), fewer children (1 child: AOR=1.99; 95% CI=1.15-3.43 & no child: AOR=2.94; 95% CI=1.48-5.84), being blood donor (AOR=2.40; 95% CI=1.50-3.85), and higher spiritual heath (AOR=1.01; 95% CI=1.00-1.03) were significantly predicted to sign donor card.

    Conclusions

    This study provides evidence about the importance of spiritual well-being and demographic predictors of organ donor cards. These predictors can be helpful for the development and implementation of interventions related to increasing the sign donor card.

    Keywords: Organ Transplantation, Spirituality, Occupational Groups, Islam, Iran
  • Rahman Panahi, Peyman Namdar, Neda Nayebi, Mohammad Anbari, Leili Yekefallah, Leila Dehghankar* Pages 265-270
    Aims

    Sexual health literacy is a context-based variable affected by the ecosystem or a set of cultural and social factors of each community. This study aimed to determine sexual health literacy and the related factors.

    Instrument & Methods

    This was a cross-sectional study. The population of this study was 305 women referring to the health centers of Qazvin, Iran. Sampling was done through a one-stage cluster method. The data collection tool was a demographic and the standard questionnaire sexual health literacy for adults. Data were analyzed using SPSS 22 and descriptive statistics and logistic regression.

    Findings

    In this study, 44.9% of women were under 30 years old. The mean±SD of sexual health literacy was 76.89±18.32. Women had 7.9% inadequate sexual health literacy, 9.5% had inadequate sexual health literacy, 50.1% had adequate sexual health literacy, and 32.5% had excellent sexual health literacy. The results of the logistic regression test showed that the variables of education level, spouse education level, and use of contraceptives affect women's health literacy (p<0.05).

    Conclusion

    Women with a lower education level, women whose spouses had low education levels, and women who did not use contraceptives had lower sexual health literacy. Therefore, according to the role of sexual health literacy in understanding, accepting, and applying sexual health messages, it is suggested that researchers and health providers pay more attention to the mentioned women in designing educational programs to promote women's sexual health literacy.

    Keywords: Health Literacy, Women, Sexual Health
  • Leila Qazvinian, Zohreh Khalajinia, Farideh Khalajabadi Farahani, Zabihollah Gharlipour* Pages 271-277
    Aims

    It is essential to empower and improve women's awareness of sexual health. In Iran, the specific needs of women in marriage do not meet due to cultural traits. The purpose of this study was to identify and analyze the sexual health education needs of newly married women, to extract their opinions, and enhance understanding.

    Participants & Methods

    This qualitative study was carried out by purposive sampling in Qom city, 2019. In-depth interviews were conducted with 22 married women. All interviews were recorded and typed. Data were analyzed using conventional content and was managed and organized using MAXQDA10 software.

    Findings

    Educational needs were explained in 4 categories, 12 subcategories, and 28 codes. Extraction of study codes led to the emergence of educational needs of married women in four main categories, including psychological needs, individual and family needs, and recognition of marital factors as well as social and environmental needs. Furthermore, each main category included several subcategories, which were explained using some of the participants' opinions.

    Conclusion

    The results indicated that married women need to receive specialized knowledge and skills in psychological, individual and family, marital factors, as well as social and environmental terms. Currently, the premarital education programs do not address many of these needs, especially sex education. Thus, the results of this study are useful for those in charge of educating couples in planning and implementing education programs based on needs in the pre and post-marriage period and improving the quality of education.

    Keywords: Needs Assessment, Sexual Health, Women
  • Zeynab Vatanparast, Nooshin Peyman*, Mahdi Gholian Avval, Habibollah Esmeili Pages 279-289
    Aims

    Childbearing is a value in Islamic Iranian culture. Due to the decrease in the total fertility rate in Iran during the three decades, following the change in population policies in 1990-2010, having one child has become a common phenomenon in the country. This study aimed to determine the effect of education on childbearing intention in one-child women based on the theory of planned behavior.

    Materials & Methods

    In this interventional study in Farooj in 2018, 90 one-child women were randomly selected and assigned into intervention and control. Before the intervention, the subjects were surveyed using demographic information, planned behavior theory, and Miller's fertility motivation questionnaires. Then, based on the educational needs, four 60-minutes training sessions were provided to the intervention group for two months, and the control group did not receive training. The questionnaires were filled out by the intervention and control groups immediately and three months after training. Data were analyzed using SPSS 24 software through a significance level of 0.05.

    Findings

    There was no significant difference between the two groups before the intervention regarding the mean score of perceived behavioral control, behavioral intention, positive motivation, and negative motivation towards childbearing intention and demographic variables (p>0.05). There were no significant differences in attitude scores, subjective norms, and perceived behavioral control on the childbearing intention in one-child women in both intervention and control groups (p>0.05).

    Conclusion

    Social, cultural, religious, and especially economic conditions of the society are effective in improving the attitude of childbearing, which should be considered along with educational interventions to achieve better results from education.

    Keywords: Education, Intention, Women, Theoretical
  • Arezoo Fallahi, Parvaneh Taymoori*, Fatemeh Aslibeigi, Sahar Khoshravesh Pages 291-297
    Aims

    The Pap smear test as the primary screening test for cervical cancer has a low application rate among Iranian women. This study aimed to explore Iranian women’s Pap smear test experiences at healthcare centers.

    Participants & Methods

    This qualitative study was carried out in Varamin City, in 2018. To this end, 15 women admitted to healthcare centers were selected using purposive sampling. Inclusion criteria consisted of married women aged 20-50 years with a history of Pap smear, willingness to participate in the study, Iranian nationality, and ability to speak. To explore the women’s views and experiences, semi-structured interviews were conducted, recorded, transcribed, and analyzed using content analysis. Four criteria, namely credibility, confirmability, dependability, and transferability were used to verify the accuracy and consistency of the data.

    Findings

    The data analysis yielded five main categories, including “intention to perform the test”,“policies and the administrative system”, “social factors helping to perform the test”, “barriers to perform the test”, and “motivational factors to perform the test”. From the participants’ perspective, risk concepts, and supportive policies were critical in enhancing test performance.

    Conclusions

    The results showed that the women’s Pap smear test performance depended on some factors including convenient and friendly interactions with healthcare providers, family support, encouraging policies and laws, and awareness. The cooperation of other organizations to perform a Pap smear test is also emphasized.

    Keywords: Papanicolaou test, Uterine Cervical Neoplasms, Women, Qualitative research
  • Sahar Faraji, Parvaneh Taymoori, Fardin Gharibi, Afshin Bahmani* Pages 299-306
    Aims

    Nowadays the necessity of informing children of various ages about sexual issues is felt more than ever before. The present study has been conducted to determine the effect of the mothers’ education on the preschool children’s sexual training based on the health belief model.

    Methods

    the present study is experimental intervention research performed on 144 mothers with preschool children in 2020 in Sanandaj. The participants were randomly selected from 12 preschools by multi-stage cluster sampling method. The intervention was conducted through the use of a combination of in-person and remote training according to the constructs of the health belief model. The data were collected by the use of a researcher-constructed questionnaire the validity and reliability of which have been assessed and confirmed and subsequently analyzed using SPSS, version 23, through the descriptive and analytical statistics, including chi-square tests, fisher’s exact test and t-test, one-way variance analysis, and LSD follow-up test and Kolmogorov-Smirnov test.

    Findings

    the study results indicated that the mean values of the scores calculated for knowledge and perceived susceptibility constructs, perceived barriers, cues to action, and perceived self-efficacy in the intervention group’s mothers following training were significantly higher than those of the control group (p<0.05).

    Conclusions

    the results of this study showed that 3 training sessions with the design of health belief model structures in mothers are effective in performing sexual education of children.

    Keywords: Education, Mothers, Sexology, Preschool, Health Belief Model