فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 85 (پاییز 1400)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 85 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین مهرالحسنی، وحید یزدی فیض آبادی، محمد ستایش، زهرا خواجه* صفحات 9-21
    مقدمه

    مراقبت ‏های تسکینی نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی بیماران مزمن و صعب العلاج دارد. بنابراین، ضروری است موانع دسترسی به مراقبت ‏های تسکینی برطرف شود تا نیاز بیماران به این خدمات تامین شود. مطالعه حاضر باهدف شناسایی چالش های مراقبت تسکینی به صورت مرور نظام مند انجام شد.

    روش ها

     در این مطالعه مروری نظام مند، جست و جو در پایگاه های Magiran, Scopus, SID, Cochrane, Embase, Pubmed, Web of science وموتور جست و جوی Google scholar  در بازه زمانی 2000 تا 2021 میلادی انجام گرفت. برای جست و جو در پایگاه های ذکر شده از کلیدواژه های فارسی و انگلیسی شامل ((طب سنتی))، ((مراقبت های پایان زندگی))، ((هاسپیس)) و ((مراقبت های بهداشتی)) استفاده شد. کلیه مقالات به دست آمده در سه مرحله (بررسی عنوان، چکیده و متن کامل) غربال گردید. داده ها بر مبنای چارچوب WHO 2018 و با رویکرد استقرایی - قیاسی تحلیل شد.

    یافته ها

    در جست وجوی اولیه 3497 مقاله بازیابی شد و از بین این مقالات تعداد 48 مقاله وارد مطالعه شد. داده‏ ها بر اساس چهار کارکرد ارایه خدمت، تولیت، تولید منابع و مالی استخراج و دسته ‏بندی شدند. کارکرد ارایه خدمت با چهار گروه و نه زیرگروه، کارکرد تولیت با دو گروه و پنج زیرگروه، کارکرد تولید منابع با سه گروه و نه زیرگروه و کارکرد تامین مالی با یک گروه و سه زیرگروه شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    یافته‏ های این مطالعه می ‏تواند به سیاستگذاران حوزه مراقبت های تسکینی در خصوص توجه به تقویت زیرساخت ها، منابع و فرآیندهای مختلف برای بهبود پیامدهای طب تسکینی کمک کند. همچنین، رفع این چالش‏ها مستلزم تقویت نظام‏ های سلامت کشورها باهدف طراحی و به کارگیری سیاست های مناسب می‏باشد.

    کلیدواژگان: طب تسکینی، مراقبت هاسپیس، مراقبت تسکینی، مراقبت های پایان زندگی
  • کاوه هومن، بهرام نبی لو، حسن یوسف زاده* صفحات 22-31
    مقدمه

    واحد ام آر آی به دلیل حجم بالای مراجعات و استفاده از تجهیزات و دستگاه های تشخیصی پیشرفته از جمله بخش های پرهزینه بیمارستان می باشد. هدف این پژوهش، محاسبه هزینه تمام شده خدمات این واحد در بیمارستان امام رضا (ع) و مقایسه با تعرفه ها برای قیمت گذاری صحیح آن ها بود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی و کاربردی، قیمت تمام شده خدمات منتخب ام آر آی، با استفاده از روش هزینه یابی تقلیلی-مرحله ای برای بخش رادیولوژی بیمارستان امام رضا (ع) شهرستان ارومیه در سال 1397 محاسبه شد. ابزار گردآوری داده ها، فرم های استاندارد مربوط به فهرست هزینه های خدمات ام آر آی و مراکز فعالیت مرتبط بود. همچنین، برای برآورد سهم هزینه های سایر بخش ها در خدمات ام آر آی بخش رادیولوژی، مبناهای تسهیم مناسب تعیین و با استفاده از نرم افزار Excel، هزینه ها محاسبه گردید.

    یافته ها

    طبق یافته های پژوهش، هزینه تمام شده خدمات منتخب این واحد از جمله ام آر آی مغز بدون تزریق 1449224 ریال، مغز با تزریق 1793634 ریال، مغز با و بدون تزریق توام 3121783 ریال، ستون فقرات کمر بدون تزریق 1994881 ریال، ستون فقرات کمر با و بدون تزریق 3449832 ریال محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه، بین قیمت واقعی خدمات واحد ام آر آی و تعرفه ها تفاوت وجود دارد و هزینه های پرسنلی بالاترین سهم از هزینه های واحد ام آر آی را به خود اختصاص داده است. لذا، محاسبه دقیق هزینه تمام شده خدمات می تواند با شناسایی و اصلاح، ادغام و یا حذف کانون های پرهزینه، به کاهش هزینه ها و افزایش کارایی واحد موردمطالعه کمک نماید.

    کلیدواژگان: هزینه تمام شده، هزینه یابی تقلیلی- مرحله ای، واحد ام آر آی، بیمارستان
  • زهرا خدادادی، سید سعید طباطبایی، محمود بخشی، فاطمه لقایی، جواد مقری* صفحات 32-42
    مقدمه

    تعامل با بیمار مفهومی است که امروزه در مراقبت های پزشکی اهمیت ویژه ای پیداکرده است و به عنوان هدفی ارزشمند در مراقبت از بیمار مدنظر قرارگرفته است. امروزه با تکامل نظام سلامت از مدل بیماری محور به مدل بیمار محور، تعامل بیمار نقش مهمی را در بهبود فرآیند مراقبت سلامت ایجاد کرده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر در تعامل بیمار با پزشک انجام شده است.

    روش ها

    مطالعه از نوع کاربردی با روش کیفی- توصیفی بود. ابتدا اطلاعات بیمارانی که در سال 1397 آنژ یوپلاستی شده بودند از سیستم اطلاعات بیمارستانی استخراج شد. سپس، با استفاده از راهنمای مصاحبه نیمه ساختارمند با بیماران مصاحبه های عمیق انجام گرفت. داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQDA صورت گرفت.

    یافته ها

     بعد از تحلیل داده ها 1072 کد استخراج شد که تمامی کدها در دو طبقه عرضه (پزشک) و تقاضا (بیمار) قرارگرفتند. 11 عامل موثر بر تعامل از طرف عرضه (اطلاع رسانی، رفتار پزشک، آموزش، دسترسی، هزینه، پاسخگویی، ادراک بیمار از تخصص و مهارت پزشک، ضعف مدیریتی، امکانات، اعتماد و رضایت از پزشک) و هفت عامل از طرف تقاضا (مشکلات شخصی، روحیه پرسشگری بیمار، پاسخگویی از منابع دیگر، مشکلات مالی، فقدان دانش و آگاهی، توصیه اطرافیان، خوددرمانی) شناسایی شد.

    نتیجه گیری

     انتظار می رود تعامل بیمار با پزشک معالج بعد از آنژیوپلاستی باعث تسریع در روند بهبودی بیمار، جلوگیری از عوارض احتمالی و کاهش هزینه شود. شناخت عوامل موثر و طراحی مداخلات مقتضی در سمت عرضه و تقاضا می تواند منجر به بهبود تعاملات بیمار با پزشک و زمینه ساز ارتقای سلامت جامعه شود.

    کلیدواژگان: تعامل بیمار، بیمارستان دولتی، بیمارستان خصوصی
  • محمد محمدی، مهدی یوسفی*، امین محمدی، الهه پوراحمدی، حسین ابراهیمی پور، سعید ملک الساداتی صفحات 43-55
    مقدمه

    منابع انسانی مهم ترین سرمایه هر سازمانی می باشد و نظام پرداخت عامل اصلی انگیزش کارکنان در بیمارستان است. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر اجرای دستورالعمل پرداخت مبتنی بر عملکرد بر عدالت در توزیع درآمد بین کارکنان پزشک و غیرپزشک انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی انجام شد. جامعه آماری مطالعه، بیمارستان های اجراکننده پرداخت مبتنی بر عملکرد در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند. داده های مربوط به ویژگی های تمام کارکنان پزشک، پرستار و دریافتی های ایشان برای سه دوره شامل یک دوره شش ماهه برای قبل از اجرا و دو دوره شش ماهه برای بعد از اجرای پرداخت مبتنی بر عملکرد جمع آوری شد. برای سنجش نابرابری در توزیع دریافتی ها از منحنی لورنز و ضریب جینی استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب جینی بدست آمده برای کل کارکنان از 63 درصد برای دوره قبل از اجرای دستورالعمل به 62 درصد در دوره دوم و 65 درصد سوم بعد از اجرای دستورالعمل رسیده است. ضریب جینی بین گروه پزشکان و گروه پرستاران برای دوره اول به ترتیب برابر با 64 و35 درصد ، دوره دوم 61 و 25درصد و دوره سوم 62 و 26 درصد بود.

    نتیجه گیری

    انتظار می رود نتایج این پژوهش بتواند در اصلاح سیاست های فعلی پرداخت مبتنی بر عملکرد در کارکنان بیمارستان استفاده شود. با این حال، طرح هایی که جبران خدمات را با تغییراتی همراه می کنند باید از ابعاد مختلف بررسی شود. یکی از مهم ترین ابعاد، تاثیر در نابرابری درآمد است که نیازمند انجام مطالعات وسیع تر می باشد.

    کلیدواژگان: پرداخت مبتنی بر عملکرد، ضریب جینی، منحنی لورنز، کارکنان پزشکی، کارکنان غیرپزشکی
  • سیاوش آرین، عبدالعلی شریعتی، پریسا شینی جابری*، الهام مراغی صفحات 56-66
    مقدمه

    عملکرد ضعیف گروه احیا می تواند پیامدهای منفی برای بیمارستان به همراه داشته باشد. شناسایی و اصلاح مشکلات مرتبط با بخش اورژانس از اولویت های بهبود کیفیت ارایه خدمات و افزایش رضایتمندی است. هدف از مطالعه تعیین تاثیر روش FOCUS PDCA بر بهبود شاخص احیای قلبی-ریوی (Cardiopulmonary Resuscitation(CPR))  در بخش اورژانس بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود که در بخش اورژانس بیمارستان امام علی شهر اندیمشک انجام شد. گروه شاهد شامل 75 رخداد CPR قبل از اجرای مداخله و گروه آزمون شامل 76 رخداد CPR بعد از اجرای FOCUS-PDCA بود. تیمی از پرستاران شاغل در اورژانس و گروه احیا بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. کارگاه های آموزش CPR پایه و پیشرفته و روش FOCUS PDCA برای آنان برگزار شد. سپس، مراحل نه گانه FOCUS-PDCA اجرا شد. چک لیست محقق ساخته ابزار گردآوری داده بود که داده ها با نرم افزار SPSS-22 و آزمون های کای دو، دقیق فیشر و من ویتنی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتیجه احیای موفق برای بیماران بعد از اجرای FOCUS PDCA به میزان 64/3 درصد افزایش یافت. نتیجه احیای موفق قبل از مداخله 7/6 درصد و بعد از مداخله 3/26 درصد بود. بعد از اجرای مداخله، میزان موارد ناموفق در بیماران ترومایی، داخلی و بیماران بدون علایم حیاتی کاهش پیدا کرد. بین دو گروه از نظر وقوع ایست قلبی در حضور شاهد اختلاف آماری معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     انتظار می رود اجرای روش FOCUS PDCA بتواند منجر به بهبود شاخص ها و احیای موفق بیماران در بخش اورژانس شود.

    کلیدواژگان: FOCUS PDCA، مدیریت کیفیت فراگیر، احیای قلبی ریوی، بخش اورژانس
  • شاندیز مصلحی، ارسلان غلامی، زهرا حق دوست*، حسین عابد، سامان محمدپور، محمداشکان مصلحی صفحات 67-78
    مقدمه

    حوادث ترافیکی یکی از دلایل اصلی مرگ ومیر در سراسر جهان از جمله ایران محسوب می شود. عوامل متعددی در بروز حوادث ترافیکی نقش دارند که با استفاده از مدل های مختلف می توان این عوامل را شناسایی و بروز حوادث ترافیکی را پیش بینی کرد. هدف این مطالعه پیش بینی حوادث ترافیکی بر اساس وضعیت آب وهوا با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی می باشد.

    روش ها

    پژوهش حاضر به روش کمی بین سال های 1393 تا 1396 انجام شد که داده های ترافیکی طی با استفاده از شبکه پرسپترون چندلایه بررسی شد. متغیرهای ورودی شبکه شامل حداقل دما، میانگین دما، متوسط بارش، حداکثر سرعت باد، یخبندان، فشار هوا، غلظت مه و متغیر خروجی نیز تعداد تصادفات در محیط موردمطالعه بود.

    یافته ها

    شبکه طراحی شده، با هفت نورون در لایه ورودی، چهار نورون در لایه میانی و یک نورون در لایه خروجی با تابع بهینه سازی لونبرگ-مارکواردت و تابع انتقال تانژانت سیگمویید در لایه میانی و تابع انتقال خطی در لایه خروجی به عنوان شبکه بهینه انتخاب شد. یافته ها نشان داد که شبکه طراحی شده با ضریب همبستگی (R= 0.90) و میانگین مربع خطا (MSE= 0.01) توانایی بالایی در پیش بینی حوادث ترافیکی دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به اهمیت پیش بینی حوادث ترافیکی و نقش آن جهت ارتقای سلامت افراد جامعه، نتایج حاصل از این مطالعه می تواند جهت گسترش اقدامات پیشگیرانه موثرتر برای سیاست گذاران و محققان قابل استفاده باشد. با توجه به نتایج بدست آمده شبکه عصبی کارایی خوبی برای پیش بینی کوتاه مدت جریان ترافیک از خود نشان داده است.

    کلیدواژگان: پیش بینی، حوادث ترافیکی، شبکه عصبی مصنوعی، سلامت در بلایا، مدیریت سلامت
  • حمزه امین طهماسبی*، محمدحسین اصغرپور صفحات 79-91
    مقدمه

    آمادگی مراکز بهداشتی درمانی به ویژه بیمارستان ها در مقابل چالش های مدیریتی پیشرو، تاثیر بسزایی در کاهش مرگ ومیر و آسیب های جسمی و روانی ناشی از شیوع بیماری های واگیر از جمله پاندمی کووید-19 دارد. این پژوهش با هدف شناسایی چالش های مدیریت مراکز بهداشتی درمانی و اولویت بندی آن ها در دوران پاندمی کووید-19 انجام گرفته است.

    روش ها

    در این پژوهش ابتدا با مرور پیشینه و متن کاوی متون و مصاحبه با متخصصین، چالش  های اصلی مدیریت مراکز بهداشتی درمانی شناسایی شدن. سپس، برای تعیین چالش های اصلی از پرسشنامه طیف لیکرت، برای تعیین میزان اهمیت هریک، از روش بهترین-بدترین و جهت تعیین میزان تاثیرگذاری هر چالش بر سایر چالش ها از رویکرد نقشه شناختی فازی استفاده شد.

    یافته ها

    20 چالش شناسایی شده، در سه طبقه چالش های منابع انسانی، سازمانی و برون سازمانی طبقه بندی شدند و نه چالش اصلی از میان آن ها مشخص گردید. بر اساس نتایج، فضای فیزیکی نامناسب، قوانین و دستورالعمل های محدودکننده و کمبود نیروی انسانی به ترتیب مهم ترین چالش بودند و فضای فیزیکی نامناسب تاثیرگذارترین چالش در بین چالش های موجود شناخته شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت مدیریت مراکز بهداشتی درمانی و نیاز به اقدامات فوری در این دوران، جذب بیشتر کارکنان تخصصی، توانمندسازی نیروهای پزشکی و تصحیح قوانینی که بیشتر به عنوان موانع عمل می کنند، می توانند در کوتاه مدت راهکارهای مفیدی برای بهبود مدیریت این مراکز باشند.

    کلیدواژگان: چالش های مدیریت، کووید-19، مراکز بهداشتی درمانی، روش بهترین-بدترین، نقشه شناختی فازی
  • مقداد معینی، سعید دائی کریم زاده* صفحات 92-101
    مقدمه

    دستیابی به رشد اقتصادی پایدار مستلزم سرمایه گذاری در زیرساخت ها برای افزایش ظرفیت های تولیدی است. چنین سرمایه گذاری هایی نه تنها شامل سرمایه گذاری های فیزیکی می شود، بلکه سرمایه گذاری های انسانی، آموزش و سلامت را نیز پوشش می دهد. هدف از مطالعه حاضر تحلیل اثر آموزش نیروی انسانی بخش بهداشت و درمان بر رشد اقتصادی ایران بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از الگوی خود توضیح با وقفه های توزیعی و داده های سالیانه دوره زمانی 1370 تا 1398 انجام شد. این پژوهش به تحلیل اثر آموزش نیروی انسانی بخش بهداشت و درمان و نیز اثر آموزش عمومی، آموزش عالی در وزارت علوم، سرمایه گذاری فیزیکی، درجه باز بودن اقتصاد و صادرات بر رشد اقتصادی ایران پرداخته است. داده ها به روش اسنادی از بانک اطلاعات مرکز آمار ایران استخراج و برآوردها با استفاده از نرم افزار ایویوز 10 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از تاثیر مثبت متغیرهای مستقل بر رشد اقتصادی ایران بوده است که در آن ضریب آموزش عمومی برابر با 0125/0، آموزش نیروی انسانی بخش بهداشت و درمان برابر با 621/0، آموزش نیروی انسانی در وزارت علوم برابر با 8752/0، سرمایه گذاری فیزیکی برابر با 449/0، درجه باز بودن اقتصاد برابر با 218/0 و صادرات برابر با 2429/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش می تواند در اتخاذ سیاست های مناسب به برنامه ریزان و سیاست گذاران در زمینه سرمایه گذاری نیروی انسانی و آموزش افراد در سطوح عمومی و عالی به ویژه در حوزه بهداشت و درمان کمک نماید تا منجر به افزایش رشد اقتصادی شود.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، بخش بهداشت و درمان، آموزش عالی، رشد اقتصادی
|
  • MohammadHossein Mehrolhassani, Vahid Yazdi, Feyzabadi, Mohammad Setayesh, Zahra Khajeh* Pages 9-21
    Introduction

    Palliative care plays an essential role in improving the quality of life of patients suffering from chronic and incurable diseases; therefore, it seems necessary to remove barriers in improving palliative care. The present systematic review aims to describe the current status of palliative care, and determine the challenges of palliative care services.

    Methods

    In this systematic review study, we searched Scopus, Magiran,SID,Cochran,Embase, PubMed, Web of Science, and Google Scholar databases. Also, we retrieved articles published in English and Persian during 2000 to 2021. The keywords include "hospice care," palliative care," "health care," "terminal care," "end of life care," and palliative medicine". All retrieved articles were screened in three stages, namely review of titles, abstracts, and full texts. Meanwhile, we analyzed data based on the WHO 2018 framework and deductive-inductive approach.

    Results

    A total of 3497 articles were found. After reviewing these articles, we were able to selecte 48 articles. Data were extracted and categorized according to four functions, namely service delivery, stewardship, resources generation, and financing. Service delivery had four themes, and nine sub-themes; stewardship had two themes and five sub-themes; resource generation had three themes and nine sub-themes; and financing had one themes and three sub-themes.

    Conclusion

    Findings of the present study can help policymakers improve the infrastructure and resources, as well as processes of palliative care that can consequently lead to an improvement in the outcomes of palliative care. Also, solving the challenges of palliative care requires strengthening the health systems so that they will be able to design and implement appropriate policies

    Keywords: Palliative medicine, Hospice care, Palliative care, End-of-life Care
  • Kaveh Houman, Bahram Nabilou, Hasan Yusefzadeh* Pages 22-31
    Introduction

    The MRI is one of the most expensive departments in hospitals due to high number of referrals and use of advanced equipment and diagnostic devices. The purpose of this study was to calculate the cost of services of this unit at Imam Reza Hospital and compare it with the tariffs for their  correct pricing.

    Methods

    In this descriptive and applied study, the cost price of selected MRI services was calculated using the step-down costing method for the radiology department of Imam Reza Hospital in Urmia in 2018. Data collection tools were standard forms related to the cost list of MRI services and related activity centers. Also, to estimate the share of costs of other departments in MRI services of the radiology department, appropriate sharing bases were determined and, then, using these bases and Excel software, the costs were calculated.

    Results

    According to the research findings, the cost of selected services of this unit including MRI of the brain without injection was  calculated to be 1449224 Rials, brain with injection was 1793634 Rials, brain simultaneous with and without injection was 3121783 Rials, lumbar spine without injection was 1994881 Rials, and lumbar spine with and without injection was 3449832 Rials.

    Conclusion

    Based on the results, there was a difference between the actual price of MRI services and tariffs, and personnel costs had the highest share of MRI costs. Therefore, accurate calculation of the cost of MRI services can help reduce costs and increase efficiency by identifying and modifying, merging, or eliminating costly centers.

    Keywords: cost price, step-down costing, MRI unit, hospital
  • Zahra Khodadadi, Seyed Saeed Tabatabaee, Mahmoud Bakhshi, Fateme Leghaei, Javad Moghri* Pages 32-42
    Introduction

    Patient engagement is a concept that has gained special importance in medical care today, and is considered as a valuable goal in patient care. With the evolution of modern health from a disease-centered model to a patient-centered model, patient interaction has played an important role in improving the health care processes. This study aims to identify the factors affecting the patient's interaction with the physician.

    Methods

    This is an applied study with a qualitative-descriptive method. First, the information of patients who underwent angioplasty in 2019 was extracted from the hospital information system. Then, in-depth interviews with patients were conducted using a semi-structured interview guide. In the next step, we analyzed the data using qualitative content analysis with MAXQDA.

    Results

    After analyzing data, we were able to extract 1072 codes. Then, we categorized the codes into two sub-categories of supply side (physician) and demand side (patient). We identified 11 factors affecting supply-side interaction (information, physician behavior, education, access, cost, responsiveness, patient perception of physician expertise and skill, managerial weakness, facilities, trust, and satisfaction with physician), as well as seven factors on demand-side (personal problems, patient questioning spirit, response from other sources, financial problems, lack of knowledge and awareness, advice from others, and self-medication).

    Conclusion

    It is expected that the patient's interaction with his/her physician after angioplasty could accelerate the patient's recovery process, prevent possible complications, and reduce costs. Recognizing the effective factors and designing appropriate interventions on the supply and demand side that can lead to improving patient interactions with physicians, and pave the way for promoting community health.

    Keywords: patient engagement, public hospital, private hospital
  • Mohammad Mohammadi, Mehdi Yousefi*, Amin Mohammadi, Elahe Pourahmadi, Hossein Ebrahimipour, Saeed Malek Sadati Pages 43-55
    Introduction

    Human resources are the most important asset of any organization; also, the payment system is the main motivating factor for hospital staff. The aim of this study is to evaluate the effect of implementing pay for performance (P4P) instruction on inequality in income distribution between medical and non-medical staff.

    Methods

    The present study is a applied research study conducted through a descriptive method. The statistical population of the study, hospitals, and P4P were selected from Mashhad University of Medical Sciences, Iran. Data on personnel characteristics and their income were also collected for three periods including a six-month pre-implementation period, as well as two six-month post-implementation P4P periods. Meanwhile, we used Lorenz curve and Gini coefficient to measure inequality in the distribution of income.

    Results

    The Gini coefficient obtained for all employees has increased from 63% for the period before the implementation of the instruction to 62% in the second period and 65% in the third period after the implementation of the instruction. The Gini coefficient between the physicians group and the nurses group for the first period was 64 and 35%; for the second period 61 and 25%; and for the third period 62 and 26%.

    Conclusion

    Results of this study are expected to be applied to reform current P4P policies in hospital. However, schemes that cause the service compensation change need to be examined from different dimensions; one of which is the impact on income inequality that requires more comprehensive studies.

    Keywords: Pay for performance, Gini coefficient, Lorenz curve, Medical staff, Non-medical staff
  • Siavash Arian, Abdolali Shariati, Parisa Sheini Jaberi*, Elham Maraghi Pages 56-66
    Introduction

    Poor performance of the resuscitation team can have negative consequences for the hospital and the community. Identifying and correcting problems related to the emergency department is one of the priorities to improve the quality of service delivery and increase satisfaction. The aim of this study was to determine the effect of the FOCUS PDCA method on improving the cardiopulmonary resuscitation (CPR) index in the emergency department.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study performed in the emergency department of Imam Ali Hospital in Andimeshk. The control group included 75 CPR events before the intervention, and the experimental group included 76 CPR events after the FOCUS-PDCA. A team of nurses working in the emergency department and resuscitation group were selected based on the inclusion criteria. Basic and advanced CPR training and FOCUS PDCA method workshops were held for them. Then, the nine steps of the FOCUS-PDCA were performed. The data collection tool was a researcher-made checklist. Data were analyzed using the SPSS-22 software: Chi-square, Fisher, and Mann-Whitney U tests were performed.

    Results

    The result of successful resuscitation for patients after FOCUS PDCA increased by 3.64%.The  CPR results were successful in 6.7% before the intervention and 26.3% after the intervention. The rate of unsuccessful CPR in traumatic, internal, and non-traumatic patients decreased after the intervention. There was a statistically significant difference between the two groups in terms of the occurrence of cardiac arrest in presence of witnesses.

    Conclusion

    It is expected that the implementation of the FOCUS PDCA method can lead to the improvement of indices and successful resuscitation of patients in the emergency department.

    Keywords: FOCUS PDCA, Total Quality Management (TQM), Cardiopulmonary Resuscitation, Emergency Department
  • Shandiz Moslehi, Arsalan Gholami, Zahra Haghdoust*, Hosein Abed, Saman Mohammadpour, MohammadAshkan Moslehi Pages 67-78
    Introduction

    Road traffic accidents are one of the leading causes of death worldwide, including Iran. There are several factors involved in the occurrence of them; using different models, these factors can be identified and the occurrence of road traffic accidents can be predicted. The purpose of this study was to predict road traffic accidents based on weather conditions using artificial neural network model.

    Methods

    In the present study, traffic data during the years 2014 to 2017, were examined using a multilayer perceptron network. Network input variables included minimum temperature, average temperature, average rainfall, maximum wind speed, glaciation, air pressure, fog concentration and output variable was the number of accidents.

    Results

    The designed network with seven neurons in the input layer, four neurons in the middle layer, and one neuron in the output layer with Lunberg-Marquardt optimization function and sigmoid tangent transfer function in the middle layer and linear transmission function in the output layer was selected as the optimal network. The results showed that the designed network with the correlation coefficient of 0.90 and mean square error of 0.01 has a high ability to predict road traffic accidents.

    Conclusion

    The results showed that the artificial neural network has a good performance for predicting road traffic accidents. Given the importance of predicting road traffic accidents and its role in promoting the health of people in such accidents, the results of this study can be used to expand more effective preventive measures for policy makers and researchers.

    Keywords: Forecasting, Traffic Accidents, Artificial Neural Network, Disaster Health, Health Management
  • Hamzeh Amin Tahmasbi*, Mohammadhosein Asgharpour Pages 79-91
    Introduction

    The readiness of health centers, especially hospitals for management challenges ahead, has a significant impact on reducing mortality in addition to physical and psychological damage due to the prevalence of viral or infectious diseases with high pandemic potential, including the COVID-19. Given the importance of this issue, this study aimed to identify the challenges of managing health centers and prioritizing them during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    In this research, first, by reviewing the literature, text mining and, using the opinions of experts, we identified the main challenges of managing health centers. Then, the Likert-scale questionnaire was used to determine the main challenges. The Best Worst Method was used to determine the importance of each challenge, and the Fuzzy Cognitive Map Approach was used to determine the impact of each challenge on other challenges.

    Results

    The 20 identified challenges were classified into three categories: human resource challenges, organizational challenges, and external challenges. Nine main challenges were identified among them. According to the results, inadequate physical space, restrictive rules and regulations, and manpower shortages were the most important challenges, respectively, and inadequate physical space was the most effective of the challenges.

    Conclusion

    Due to the importance of managing health care centers and the need for immediate action during this period, more specialized personnel response, empowerment of medical personnel, and correction of laws which act as obstacles can be useful tools for improving the management of these centers in the short term.

    Keywords: Management Challenges, COVID-19, Health Centers, Best Worst Method, Fuzzy Cognitive Map
  • Meghdad Moeini, Saeed Daei Karimzadeh* Pages 92-101
    Introduction

    Achieving sustainable economic growth requires investment in infrastructure to increase production capacity. Such investments include not only physical investments, but also human investments, education, and health. In this study, we aim to analyze the effect of labor force education in the health sector on Iran's economic growth.

    Methods

    This is an experimentally analytical-descriptive study conducted using the Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL) and annual data for Iran from 1991to 2019. In addition to analyzing the effect of labor force education in the health sector on economic growth, the effect of public education, higher education in the Ministry of Science, physical investment, openness, and export were also examined. Data were extracted by documentary method from the database of the Statistics Center of Iran, and estimates were made using Eviews 10 software.

    Results

    Findings of this study indicated the positive effect of independent variables on Iran's economic growth, in which the coefficients of public education, labor force education in the health sector, labor force education in the Ministry of Science, physical investment, openness, and exports were equal to 0.0125, 0.621, 0.8752, 0.449, 0.218, and 0.2429, respectively.

    Conclusion

    Results of the model estimation indicated the positive impact of public education, labor force education in the health sector, and labor force education in the Ministry of Science. Based on the results of the present study, the adoption of appropriate policies by policymakers in the field of educational investment at the public and higher levels, especially in the health sector, has an effective role in increasing Iran's economic growth.

    Keywords: Human Capital, Health Sector, Higher Education, Economic Growth