فهرست مطالب

Journal of Community Health Research
Volume:10 Issue: 4, Oct-Dec 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد بهاری نیا، محمد عزتی، فرزان مددی زاده* صفحات 281-282

    در این نامه به سردبیر، ما توصیه هایی را برای بهبود مراقبت از سالمندان مبتلا به covid-19 ارایه می دهیم.

    کلیدواژگان: سالمندان، مراقبت درمانی، کووید-19
  • سعید حسینی، ولی بهره ور، محمدحسن لطفی* صفحات 283-284

    به منظور جلب مشارکت های مردمی به عنوان یکی از اصول مراقبت های اولیه بهداشتی (PHC) و حلقه مفقوده اجتماعی شدن نظام سلامت،” خانه و شورای مشارکت مردم” با مشارکت میانجی های مردمی ذیل کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان در دو سطح استانی و شهرستانی تشکیل می گردد. اعضای شورای مشارکت مردمی، نمایندگان تشکل های مردمی موجود در سطح استان می باشند که با همکاری میانجیان شبکه خود، پیام های سلامتی را به مردم انتقال داده و مطالبات مردم را در شورا مطرح می کنند تا به این طریق در برنامه های جامع سلامت مشارکت داشته باشند

  • سعیده محرابی، سحر خانجانی وشکی* صفحات 285-295
    مقدمه

    رضایت زناشویی یکی از مهمترین نشانه های ارتباط مطلوب بین زوجین است.این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش رویکرد خانواده درمانی بوین بر "رضایت زناشویی" زنان متاهل شهرستان الیگودرز (غرب ایران) انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهرستان الیگودرز در سال 1398 بودند. 30 خانم متاهل از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. پس از ثبت نمرات آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون، گروه آزمایش در معرض مداخله (دوره آموزشی) قرار گرفت اما بر روی گروه کنترل هیچ عملیاتی انجام نشد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و مقیاس رضایت زناشویی انریچ (1989) انجام شد. برای توصیف از شاخص های فراوانی، میانگین و انحراف معیار استفاده شد و برای بررسی همگنی دو گروه به لحاظ متغیرهای مطالعه از آزمون کای دو استفاده و برای تحلیل نهایی از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. تمامی آنالیزها در نرم افزارSPSS  نسخه 24 و با در نظر گرفتن سطح معنی داری 5 درصد انجام شد.

    یافته ها

    یافته های توصیفی نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره کل متغیر رضایت زناشویی در مرحله پیش آزمون و پس آزمون به ترتیب در گروه آزمایش (89/26) 60/131 و (24/25) 81/142 و در گروه کنترل (09/24) 66/132 و (92/21) 26/132 بود. یافته های استنباطی نشان داد که رویکرد خانواده درمانی بوین بر برخی از ابعاد رضایت زناشویی (جهت گیری مذهبی، برابری زن و مرد، فرزند و فرزند پروری، روابط جنسی، مدیریت مالی، حل تعارض و رضایت زناشویی) تاثیر معناداری دارد (p<0/05). از سوی دیگر این رویکرد در بهبود سایر ابعاد رضایت زناشویی (رابطه با خانواده و دوستان، اوقات فراغت، روابط زناشویی، مسایل شخصیتی، پاسخ های قراردادی) اثربخش نبود p>0/05.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر افزایش رضایت زناشویی زنان متاهل را با استفاده از رویکرد خانواده درمانی بوین نشان داد. بنابراین توصیه می شود از رویکرد خانواده درمانی بوین برای بهبود رضایت زناشویی زنان از مشکلات خانوادگی استفاده شود.

    کلیدواژگان: رویکرد خانواده درمانی بوئن، رضایت زناشویی، زنان متاهل، الیگودرز
  • سرور عرب پور خانمیرزایی، مهدی زارع بهرام آبادی*، فاطمه خرمیان صفحات 296-305
    مقدمه

    در این پژوهش تاثیر روان نمایشگری بر تصویر بدن دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    در این مطالعه نیمه تجربی، کلیه دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی که در سال تحصیلی 96-1395 در مقطع متوسطه شهرتهران مشغول به تحصیل بودند، به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. از بین دبیرستان های منطقه 15 تهران، یک مدرسه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. آنها توسط پرسشنامه چندبعدی روابط بدن-خود (MBSRQ) مورد بررسی قرار گرفتند. 24 دانش آموز دختر به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. سپس 8 جلسه 1.5 ساعته روان نمایشگری برای گروه آزمایش انجام شد، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. علاوه بر آمار توصیفی، تحلیل کوواریانس چند متغیره برای ارزیابی اثربخشی روان نمایشگری بر تصویر بدن دانش آموزان انجام شد و برای تمامی تحلیل ها از نرم افزار SPSS-25 استفاده شد (0/05>p).

    یافته ها

    در این تحلیل، دانش آموزان دختر نوجوان، سال دوم دبیرستان با میانگین سنی 14/34 سال شرکت داشتند. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین ± انحراف م/عیار مولفه رضایت جسمانی از پیش آزمون (3/65± 25/08) به پس آزمون (4/85±32/50) تغییر بیشتری داشت. همچنین میانگین ± انحراف معیار تصویر بدن از پیش آزمون (12/33 ±144/50) به پس آزمون (12/96± 165/165) افزایش یافت

    نتیجه گیری

     نتاج نشان می دهد، روان نمایشگری تاثیر قابل توجهی دربهبود تصویر بدن دانش آموزان دختر انتخاب شده در این پژوهش داشت.

  • آیلین شهابی*، عباس رحمتی، نوشیروان خضری مقدم صفحات 306-315
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های پذیرش، تعهد و حل مساله بر کاهش طلاق عاطفی و سرخوردگی زناشویی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش با توجه به ماهیت موضوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انتخاب شد. جامعه ی آماری زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده در سال 1398 شهر کرمان بودند. نمونه ی پژوهش متشکل از 30 زوج شرکت کننده در فراخوان بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. آموزش پذیرش، تعهد و حل مساله طی هشت جلسه ی دو ساعته به زوجین گروه آزمایش ارایه شد. محتوای آموزش در مورد مشکلات زوجین در روابط زناشویی، انتخاب یک ارزش زناشویی مشترک و ارایه ی یک راه حل بر مبنای آن، و شناسایی موانع درونی و بیرونی عمل بر اساس ارزش ها بود. برای سنجش آزمودنی ها در دو گروه، از پرسشنامه های طلاق عاطفی و سرخوردگی زناشویی که قبل و بعد مداخله کامل گشته اند استفاده شد. در راستای تحلیل داده ها، مقدار میانگین، انحراف معیار، و تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) استفاده شد. در ادامه نسخه ی 22 نرم افزار SPSS استفاده گشت. سطح معنی داری در این پژوهش (p=0.05) در نظر گرفته شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس برای شرکت کننده گان که زوجینی در سنین 30 تا 60 سال با حداقل پنج سال سابقه ی زناشویی بودند نشان داد که آموزش پذیرش، تعهد و حل مساله بر کاهش طلاق عاطفی و سرخوردگی موثر بود. در حالی که میانگین برای طلاق عاطفی در پیش آزمون (M=14.33) بود، نتایج در پس آزمون به (M=11.80) تغییر یافت. همچنین سرخوردگی زناشویی از (M=48.93) در پیش آزمون به مقدار (M=44.60) تغییر کرد.

    نتیجه گیری

     با توجه با نتایج شاید لازم باشد در مداخلات آموزشی و درمانی مربوط به کاهش طلاق عاطفی و سرخوردگی زوجین نقش جدی تری برای آموزش پذیرش، تعهد و حل مساله قایل شویم.

    کلیدواژگان: آموزش، پذیرش، تعهد، حل مساله، طلاق
  • مریم صادقی، نعیمه محب*، مرضیه علیوندی وفا صفحات 316-327
    مقدمه

    با توجه به افزایش روزافزون خیانت و تعارضات زناشویی در دنیای معاصر،  به نظر می رسد که جهت پیشگیری از طلاق و بهبود روابط زوجین  استفاده از ابزار و برخی مداخلات ضروری می باشد. لذا، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و شناخت درمانی گروهی (CT) بر ناگویی خلقی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی شهر مشهد صورت گرفت.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه تجربی می باشد که در سال 1398 برروی 30 نفر از زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی شهر مشهد در سه گروه ACT  (n=10) و  CT (n=10)،کنترل (n=10) انجام گردید. گروه های مداخله تحت 12 جلسه گروهی ACT  و CT به هر جلسه به مدت 90 دقیقه و هفته ای یکبار قرار گرفتند. داده ها توسط مقیاس ناگویی خلقی تورنتو و دلزدگی زناشویی پاینز در طی دو مرحله قبل از مداخله و پس از مداخله جمع آوری و با استفاده از آزمون مانکوا و نرم افزار SPSS 22مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره دلزدگی زناشویی در گروه ACT در مقایسه با گروه CT  و میانگین نمره ناگویی خلقی در گروه CT  در مقایسه با گروه ACT  به طور معناداری کاهش یافته است (P<0.05).

    نتیجه گیری

    اگرچه هر دو روش ACT و CT بر ناگویی خلقی و دلزدگی زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی موثر بودند ولی تاثیر ACT بر دلزدگی زناشویی و تاثیر CT برناگویی خلقی بیشتر بود.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، دلزدگی زناشویی، ناگویی خلقی، شناخت درمانی گروهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • یاسمن آذری، مهدی صادقی مقدم، جعفر خدابنده، اندیشه حامدی* صفحات 337-344
    مقدمه

    گزش حیوانات یک تهدید جدی و خطرناک برای سلامت انسان است. بیشترین میزان شیوع حیوان گزیدگی در ایران در گلستان، اردبیل و سپس خراسان است. مطالعه حاضر به بررسی ویژگی های اپیدمیولوژیک و روند حیوان گزیدگی طی سال های 1396-1392 پرداخت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی موارد انسانی مشکوک به هاری که توسط مرکز بهداشت شیروان جمع آوری شده بود، انجام شد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی و درصد، میانگین و انحراف معیار) و رسم نمودارهای مناسب توصیف و از روش تجزیه در نرم افزار SPSS19 برای تخمین موارد حیوان گزیدگی بهره بردیم.

    یافته ها

     در این مطالعه از 3784 مورد گازگرفتگی توسط حیوانات، 2821 مورد با حمله ناگهانی اتفاق افتاد. بیشتر گزارش ها ناشی از گاز گرفتن توسط سگ بود. همچنین روند حیوان گزیدگی طی سال های 1396-1392 رو به افزایش بود و نمودارها نشان می داد که این روند در یکسال آینده نیز رو به افزایش خواهد بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به روند رو به افزایش حیوان گزیدگی، انجام اقدامات اساسی از جمله آموزش گروه های در معرض خطر، تشکیل کمیته امحای سگ های ولگرد و تقویت سیستم مراقبت و برنامه ایمن سازی ضروری است.

    کلیدواژگان: حیوان گزیدگی، اپیدمیولوژی، هاری، ایران
|
  • Sajjad Bahariniya, Mohammad Ezati Asar, Farzan Madadizadeh* Pages 281-282

    In this letter, we provide recommendations to improve taking care of the elderly with covid-19.

    Keywords: elderly, taking care, covid-19
  • Saeed Hosseini, Vali Bahrevar, Mohammad Hassan Lotfi* Pages 283-284

    The House of Public Participation in Health has been established to attract public participation as one of the principles of primary health care (PHC) and the missing link of socialization of the health system, with the participation of public mediators at both provincial and city levels. Members of the People's Participation Council are representatives of grassroots organizations at the provincial level that transmit health messages to the people and raise the demands of the people in the council with the cooperation of their network mediators, in this way, people can participate in comprehensive health programs.

  • Saeedeh Mehrabi, Sahar Khanjani Veshki* Pages 285-295
    Background

    Marital satisfaction is one of the most important signs of a favorable relationship between couples.This research aimed to survey the effectiveness of training using Bowen's family therapy approach on marital satisfaction of married women in the city of Aligodarz(In the west of Iran).

    Methods

    This study was aquasi experimental study using a pretest-posttest design with a control group that were done  inAligodarzcity in 2019. by convenience sampling, 30 married women were selected and participated in this study. After recording the subjects' scores in the pre-test stage, the experimental group was exposed to the independent variable, but no operations were performed on the control group. Those in experimental group Data gathering was carried out using a demographic questionnaire and ENRICH marital satisfaction scale  Data analysis was carried out using SPSS version 24 software and descriptive and inferential statistical methods (MANCOVA).

    Results

    Descriptive findings showed that the mean (standard deviation) of the total score of the marital satisfaction variable in the pre-test and post-test stages was 131.60 (26.89) and 142.81 (25.24) in the experimental group and 132.66 (24.09) and 132.26 (21.92) in the control group, respectively.The inferential findings showed that Bowen's family therapy approach has a significant effect on some of the dimensions of marital satisfaction (religious orientation, equality of women and men, children and parenting, sexual relation, financial management, conflict resolution, and marital satisfaction) (p< 0.05). On the other hand, this approach was not practical in improving other aspects of marital satisfaction (relationship with family and friends, leisure time, marital relationship, personality issues, and contractual responses) (p> 0.05).

    Conclusion

    The present study results showed an increase in marital satisfaction of married women using the Bowen family therapy approach. Therefore, it is recommended to use Bowen's family therapy approach to improve women's marital satisfaction with family problems.

    Keywords: Bowen's family therapy approach, Marital satisfaction, Married, Aligodarz
  • Soroor Arabpour, Mahdi Zare Bahramabadi*, Fatemeh Khoramian Pages 296-305
    Introduction

    In this study the effect of psychodrama on body image of female students at secondary school has been examined.

    Method

    In this quasi experimental study, all the female students at secondary school who were studying at high school in academic year 2016-2017 in Tehran were selected as a statistical society. Among the high schools in Tehran's 15th district, one school was selected by Purposive sampling method. They were examined by the Multidimensional Body-Self Relationships Questionnaire (MBSRQ). 24 female students were randomly selected and assigned to experimental and control groups.  Then, 8 sessions of 1.5 hours of psychodrama were performed for the experimental group, but the control group did not receive any intervention.  In addition to descriptive statistics, Multivariate analysis of covariance were performed to evaluate the effectiveness of the psychodrama on the body image of students and the SPSS-25 software was used for all the analyses (p>0.05).

    Results

    In this analysis, the second-year high school student participants were adolescent girls with an average age of 14.34 years. The results the study showed The Mean ±SD of physical satisfaction component had more change from pre-test (25.08± 3.65) to post-test (32.50 ±4.85). Moreover, The Mean ±SD of the body image increased from pre-test (144.50 ±12.33) to post-test (16.165 ± 12.96).

    Conclusion

    Psychodrama had remarkable improvement on body image of female students who were selected in this research

    Keywords: : Psychodrama, Body image, Adolescents
  • Ailin Shahabi*, Abbas Rahmati, Noshirvan Khezri Moghadam Pages 306-315

    This study aimed to investigate the effectiveness of the acceptance, commitment and problem-solving skills training on reducing the emotional divorce and the marital frustration. The research method, with regard to the quasi-experimental nature of the subject, was selected with a pre-test post-test design with a control group. The statistical population was the couples attending the Family counselling centers in Kerman city in 2019. The study sample involved 30 participating couples who were selected using available and simple random sampling and were divided into two experimental and control groups. Training the acceptance, commitment and problem-solving was presented to the couples in the experimental group during eight two-hour sessions, while the control group was in the waiting phase. To assess the subjects in both groups, the Emotional divorce questionnaire (Guttmann, 1994), and the Marital Frustration questionnaire (Nihouse and Bartel, 2006) were used. The results of the covariance analysis showed that training the acceptance, commitment and problem-solving was effective on reducing the emotional divorce and frustration. This effect was stronger on reducing the frustration. According to the results, maybe we need to consider a more serious role for training the acceptance, commitment and problem-solving in the educational and therapeutic interventions related to reducing the emotional divorce and the marital frustration of the couples.

    Keywords: training, acceptance, commitment, problem solving, divorce
  • Maryam Sadeghi, Naeimeh Moheb*, Marziyeh Alivandi Vafa Pages 316-327
    Introduction

    The aim of current paper was to compare the effectiveness of acceptance and commitment group therapy (ACT) and group cognitive therapy (GCT) on Alexithymia and marital boredom (MB) among women affected by marital infidelity in Mashhad.

    Method

    This clinical trial was a double- blind study with a pretest-posttest design in which two intervention groups and one control group were investigated. The study performed on women who realized their spouse infidelity and referred to Azad University Counseling Center in Mashhad in 2018. The sample consisted of 30 women who were selected by purposive sampling and were randomly assigned to two intervention groups and a control group (n=10 per group). The intervention groups were put under ACT training (twelve 90-minute sessions) and GCT training (twelve 90-minute sessions), but the control group did not receive any intervention. Data was obtained by the Toronto Alexithymia Scale-20 and Pines Marital Boredom Scale and was analyzed by multivariate analysis of covariance with SPSS (version 22) software.

    Results

    The results showed a significant reduction in the mean score of MB in the ACT group, also there was a significant reduction in the mean score of Alexithymia in the GCT group (P <0.05). So comparing both therapies, ACT was more influential on reducing marital boredom whereas GCT was more effective on reducing alexithymia.

    Conclusion

    Although both intervention methods were effective on Alexithymia and Marital Boredom in women affected by marital infidelity, it was demonstrated that ACT and GCT have more effect on Marital Boredom and Alexithymia, respectively.

    Keywords: Marital Infidelity, Marital Boredom, Alexithymia, Group Cognitive Therapy, Acceptance, Commitment Therapy
  • Priyanka*, RK Pal Pages 328-336
    Introduction

    Excessive use of the Internet affects the academic achievements of students. This study aimed to investigate the prevalence of Internet addiction and the pattern of Internet use among undergraduate medical students.

    Methods

    This analytical cross-sectional study conducted on 177 undergraduate medical students in batch 2016, 2017 and 2018, who were included in this study by convenience sampling method. The study tool was  Young’s Internet Addiction Test containing questions regarding the pattern of Internet use. Data entry and analysis was done by using Microsoft excel and SPSS version 21. Qualitative data were described in terms of frequency and percentage while quantitative data were expressed as mean and standard deviation. Chi square test and multiple linear regression were used to find out the relationship between various factors and Internet Addiction (IA).  The significance level was considered 0.05.

    Results

    The mean age of the participants was 20.3 years (± 1.19), and 62 % of the subjects were males. The prevalence rate of Internet Addiction (IA) was found to be 56.5% and42.9% of them were in mild and 13.6% were in moderate addiction category. Being male (β= -0.143, p=0.038), staying at a hostel (β= 0.167, p=0.018), not having a time preference for using the Internet (β= -0.174, p=0.012), spending more time on the Internet everyday (β= 0.201, p=0.000), being always online (β= 0.276, p=0.000) and more years of using the Internet (β= 0.175, p=0.015) were significantly related with IA in students.

    Conclusion

    A large proportion of medical students were found to be addicted to the Internet. Therefore, this issue should be addressed immediately.

    Keywords: Internet addiction, medical students, prevalence, pattern
  • Yasaman Azari, Mehdi Sadeghi Moghadam, Jafar Khodabandeh, Andishe Hamedi* Pages 337-344
    Background

    Animal bite is a serious and dangerous threat to human health. The highest prevalence rate of animal bite in Iran is in Golestan, Ardabil and, then Khorasan. The present study examined the epidemiological characteristics and the trend of animal bites during 2014-2018.

    Methods

    This analytical cross sectional study was conducted on human cases suspected of rabies, which were collected by Shirvan Health Center. Data were described using descriptive statistics indicators (frequency and percentage, mean and standard deviation) and drawing appropriate graphs, and decomposition method was used in SPSS19 software to estimate the animal bites.

    Results

    In this study, out of 3784 cases bitten by animals, 2821 happened by a sudden attack. Most reports of the animal bite were from dogs. Also, the trend of animal bite during 2014-2018 was increasing and the charts showed that the trend will continue to increase the next year.

    Conclusion

    Due to the increasing trend of animal bites, it is necessary to take basic measures such as training endangered groups, forming a committee to eliminate stray dogs, and strengthening the care system and immunization program.

    Keywords: Animal Bite, Epidemiology, Rabies, Iran