فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال دهم شماره 39 (پاییز 1400)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال دهم شماره 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا موحدی* صفحات 1-28

    هدف مقاله پژوهشی حاضر، تحلیل راهکارهای توسعه کسب و کارهای الکترونیک در تعاونی های زنان روستایی استان اصفهان بود. این تحقیق از نوع پژوهش کیفی است که با استفاده از نظریه بنیانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات مدیره شرکت-های تعاونی فعال زنان روستایی در استان اصفهان و کارشناسان اداره تعاون استان اصفهان بود (395N=) که با 21 نفر از کارشناسان و 35 نفر از اعضای هیات مدیره تعاونی های مذکور به عنوان نمونه های تحقیق، مصاحبه شد. روش نمونه گیری پژوهش از نوع هدفمند نظری بوده که به شیوه گلوله برفی اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای داده های کیفی و کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد. یافته ها نشان داد راهکارهای موثر در توسعه کسب و کارهای الکترونیکی در تعاونی های زنان روستایی استان اصفهان را می توان در قالب 9 مقوله طبقه بندی کرد که این 9 مقوله عبارتند از: 1) بسترسازی زیرساختی و فناوری، 2) حمایتی و تسهیلاتی ، 3)آموزش، اطلاع رسانی و فرهنگسازی، 4) مدیریت و سیاست گذاری، 5) قانونی و حقوقی، 6) توانمندسازی فردی، 7) شرایط اقتصادی، 8) شرایط فرهنگی- اجتماعی، 9) ارتباطی و تعاملی. نتایج همچنان نشان داد به منظور توسعه کسب و کارهای الکترونیکی در تعاونی های زنان روستایی استان اصفهان راهبردها یا سیاستهایی همچون تشویق و تبلیغ، آموزش و فرهنگسازی، تقویت و توانمندسازی زنان، سیاست گذاری قانونی، ارتباطات و همکاری، مدیریت و برنامه ریزی لازم هستند.

    کلیدواژگان: شرکت تعاونی، توانمندسازی زنان روستایی، کسب و کار الکترونیکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، نظریه بنیانی
  • سید مجتبی مجاوریان*، رضوان رحمانی، طاهر عزیزی خالخیلی، سید علی حسینی صفحات 29-51

    این مطالعه با هدف تحلیل نگرش باغداران نسبت به ایجاد تعاونی بازاریابی در شهر تاکستان انجام شد. در این پژوهش از روش تحقیقات توصیفی -پیمایشی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری، شامل کلیه باغداران انگور شهر تاکستان است. حجم نمونه با استفاده از فرمول مندنهال و همکاران محاسبه و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده تصادفی نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که شامل دو بخش مقیاس های سنجش متغیرهای تحقیق و ویژگیهای فردی و اقتصادی باغداران بود. روایی صوری پرسشنامه توسط پنج نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی ابزار سنجش از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که ضرایب بدست آمده نشان دهنده پایایی قابل قبول مقیاس های پرسشنامه بود. برای انجام آزمون های آماری مقایسه میانگین و همبستگی از نرم آفزار SPSS 24 و برای مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS14 استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد در در مجموع 7/61 درصد باغ داران مورد مطالعه، نگرش مساعدی نسبت به ایجاد تعاونی بازاریابی داشتند. همچنین متغیرهای دانش تعاونی، میزان انسجام و مشارکت افراد محلی، و درک موانع و مشکلات موجود دارای تاثیر مثبت و معنی دار روی نگرش باغداران نسبت به ایجاد تعاونی بازاریابی بودند. با توجه به یافته های تحقیق ارایه برنامه های آموزشی با استفاده از رسانه های که مناسب باغداران منطقه باشد در راستای افزایش دانش و آگاهی باغداران نسبت به تعاونی و همچنین برنامه های که موجب افزایش سطح مشارکت مردم منطقه گردد می تواند زمینه ساز ایجاد تعاونی بازاریابی موفق در منطقه باشد.

    کلیدواژگان: انگور، نگرش، باغداران، تاکستان، تعاونی بازاریابی
  • ناصر سیف اللهی* صفحات 52-74

    شرکت های تعاونی روستایی چارچوب سازمانی برای افزایش توانایی اعضا در جامعه، تولید و فروش محصولات، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و برطرف کردن نیازهای اجتماعی و اقتصادی مردم مهیا می سازند. این پژوهش ازنظر روش پژوهش، از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش شامل 45 نفر از مدیران عامل شرکت های تعاونی تولید روستایی استان تهران است که به روش تمام شماری انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار آن با پانل متخصصان و کارشناسان در زمینه مورد پژوهش مورد تایید قرار گرفت، جمع آوری شد. برای پایایی و تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق از آلفای کرونباخ استفاده شد. روایی با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی به وسیله آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. جهت تجزیه وتحلیل فرضیه‏ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. داده‏ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS تجزیه وتحلیل شد. بر اساس یافته‏های پژوهش، مدیریت جهادی، مدیریت دانش و مدیریت ریسک بر عملکرد شرکت های تعاونی تولیدی روستایی تاثیر مثبت و معنا دار دارند و بین آن ها مدیریت دانش بیشترین تاثیر را دارد. یافته‏های این پژوهش می‏تواند در هدایت شرکت های تعاونی روستایی تولیدی به جهت توجه بیشتر به بهبود مدیریت آن ها موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، مدیریت دانش، مدیریت ریسک، عملکرد شرکت های تعاونی تولیدی روستایی
  • نعمت الله شیری*، همایون مرادنژادی، حسین مهدی زاده، سمیره صی محمدی صفحات 75-96

    نظر به اهمیت تعاونی های دانشجویی به عنوان رهیافتی مناسب برای پرورش صلاحیت های کارآفرینانه و کاهش بیکاری دانش-آموختگان نظام آموزش عالی کشور، پژوهش حاضر با هدف شناسایی فرصت های راه اندازی تعاونی های دانشجویی در دانشگاه ایلام انجام شد. این پژوهش از لحاظ پارادایم در دسته پژوهش های کیفی و با توجه به هدف، کاربردی است که به روش دلفی انجام شد. اعضای پانل دلفی شامل 68 نفر از اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان دانشگاه ایلام بودند. پس از انجام دو دور، تعداد 26 فرصت برای راه اندازی تعاونی های دانشجویی در دانشگاه ایلام شناسایی شد که در دو دسته «فرصت های راه اندازی تعاونی های دانشجویی کشاورزی» و «فرصت های راه اندازی تعاونی های دانشجویی خدماتی» طبقه بندی شدند. براساس نتایج پژوهش مهمترین فرصت های راه اندازی تعاونی های دانشجویی کشاورزی عبارت از «تولید، فرآوری، بسته‏بندی و فروش گیاهان دارویی و ادویه‏ ای»، «پرورش میوه‏ها، سبزی و صیفی‏جات مزرعه ای و گلخانه‏ای»، «پرورش گل و گیاهان زینتی و آپارتمانی» و «فرآوری، بسته‏بندی و توزیع صحیح لبنیات حاصل از گاوداری‏های دانشگاه» بودند. همچنین، مهمترین فرصت های راه اندازی تعاونی های دانشجویی خدماتی عبارت از «برگزاری رویدادهای استارت‏آپی، کنفرانس‏ها، جشن‏ها و مراسمات مختلف دانشگاه»، «ارایه تورهای گردشگری با هدف معرفی مکان ‏های تفریحی، تاریخی و فرهنگی منطقه»، «ارایه خدمات ترجمه و ویرایش مقالات و پایان‏نامه‏های انگلیسی، عربی و فارسی» و «ارایه خدمات مربوط به نصب، راه‏ اندازی و تعمیر برنامه‏‏ها و سیستم‏های رایانه‏ای» بودند. نتایج این پژوهش دستاوردهای مناسبی برای مدیران، اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه ایلام در جهت انجام کارها و پروژه های عملی و تجربی نظیر راه-اندازی تعاونی های دانشجویی دارد.

    کلیدواژگان: تعاونی دانشجویی، تعاونی کشاورزی، تعاونی خدماتی، آموزش مهارتی
  • علیرضا اسلامبولچی*، حسین وفائی بصیر، منصور اسماعیل پور، علی اصغری صارم صفحات 97-134

    سرمایه گذاری در تعاونی های صنعت و به ویژه صنایع کوچک و متوسط همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده است چرا که علاوه بر داشتن نقش اساسی در اشتغال یک کشور موجب رشد اقتصادی و افزایش تولید ناخالص ملی نیز خواهد شد. هدف از پژوهش حاضر بررسی عواملی است که می تواند موجب موفقیت سرمایه گذاری در بخش تعاونی های صنعتی کوچک و متوسط شده و راهی نشان دهد تا از این پس کارآفرینان صنعتی با آگاهی بیشتری پای در این عرصه مهم اقتصادی بگذارند. این پژوهش، یک پژوهش کیفی بر اساس داده های جمع آوری شده مصاحبه با 15 نفر از خبرگان صنعتی با استفاده از روش فن وقایع حساس و تحلیل مضمون به کمک نرم افزار MAX QDA 18 می باشد.پس از تجمیع داده ها و حذف موارد مشابه در مرحله آخر مقوله های مدل نهایی پژوهش بدست آمد. نتایج بدست آمده نشان داد 5 گروه کلی از عوامل شامل : عوامل مدیریتی ،عوامل مرتبط با کارآفرین ، عوامل مرتبط با تولید ، عوامل بازار و عوامل محیطی می تواند نقش مهمی در موفقیت این نوع سرمایه گذاری داشته باشد.نتایج پژوهش به مدیران بخش های دولتی و سرمایه گذاران بخش های خصوصی از جمله مدیران تعاونی های تولیدی کمک خواهد کرد تا با اندیشیدن تدابیر بهتر، ریسک سرمایه گذاری را کاهش داده و راه را برای رشد صنعتی و افزایش اشتغال در کشور هموارتر نمایند.

    کلیدواژگان: تعاونی صنعتی، صنایع کوچک و متوسط، سرمایه گذاری، فن وقایع حساس، تحلیل مضمون
  • سارا سادات نوین، علی شاهنظری درچه، ابوالفضل باغبانی آرانی* صفحات 136-160

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر استفاده از رسانه های اجتماعی بر عملکرد کسب و کار شرکت های تعاونی صنایع تبدیلی کشاورزی استان اصفهان با توجه به نقش میانجی قابلیت بازاریابی رسانه های اجتماعی صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش را، فعالان کسب و کار این صنعت (شامل تولیدکنندگان و توزیع کنندگان) برندهای تعاونی صنایع تبدیلی کشاورزی استان اصفهان تشکیل دادند (N= 230) که با استفاده از شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی شده، 146 نفر انتخاب و با مراجعه حضوری در محل شرکت ها و یا از طریق پست الکترونیک نسبت به تکمیل پرسشنامه اقدام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بود که برای تایید روایی و پایایی آن، پرسشنامه در اختیار خبرگان و صاحبنظران این حوزه قرار گرفت و تغییرات لازم در آن اعمال شد که مورد تایید قرار گرفت و ضریب آلفای کرونباخ متغیرهای (استفاده از رسانه های اجتماعی، قابلیت بازاریابی و عملکرد) به ترتیب (940/0، 884/0 و 840/0) می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری و با کاربرد نرم افزار SMART-PLS3 استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه اول و دوم نشان داد که اثر معنی داری استفاده از رسانه های اجتماعی بر قابلیت بازاریابی برابر با 748/0 و بر عملکرد برابر 254/0 بود. بدین ترتیب استفاده از رسانه اجتماعی عملکرد کسب و کار تعاونی را بهبود می بخشد. همچنین اثر معنی داری تاثیر قابلیت بازاریابی بر عملکرد برابر با 359/0 بود در نتیجه اثر میانجی قابلیت بازاریابی میان رابطه استفاده از رسانه اجتماعی و عملکرد تعاونی ها تایید شد.

    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، قابلیت بازاریابی، کسب و کار، شرکت های تعاونی
  • فریدون احمدی*، محسن اعظمی صفحات 161-180

    شهروند گرایی شرکتی وضعیتی را فراهم می کند که بر اساس آن شرکت ها هم به مثابه شهروندان مدنی در قبال همدیگر احساس وظیفه و تکلیف شهروندی نمایند. مطالعات مختلف نشان داده شهروند گرایی شرکتی پیامدهای مثبت فردی و سازمانی زیادی برای جامعه و کشور به همراه دارد. شرکت ها از مفهوم شهروندگرایی شرکتی برای تقویت سرمایه اجتماعی که اعتماد عمومی و در پی آن بهبود عملکرد سازمانی را در پی دارد استفاده می کنند. بر همین اساس در مطالعه حاضر تلاش شده است تا میزان تاثیر شهروندگرایی شرکتی بر سرمایه اجتماعی شرکت های تعاونی تولیدی فعال در دو بخش صنعت و کشاورزی در استان کردستان بررسی شود. تحقیق حاضر برحسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای هییت مدیره شرکت های تعاونی تولیدی فعال در دو بخش صنعت و کشاورزی است. بطوریکه 150 نفر از 50 شرکت تعاونی تولیدی به طور مساوی از دو بخش یاد شده به شیوه طبقه ای تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که شهروندگرایی شرکتی شرکت های تعاونی تولیدی به شکل معناداری برسرمایه اجتماعی آن ها تاثیر می گذارد. در این راستا تاثیرگذاری شهروندگرایی داوطلبانه بر سرمایه اجتماعی بیش از سایر ابعاد است.

    کلیدواژگان: شهروند شرکتی، شهروند داوطلبانه، شهروند اخلاقی، شهروند قانونی، شهروند اقتصادی و سرمایه اجتماعی
|
  • R. Movahedi* Pages 1-28

    The purpose of this research project was to analyze the solutions of e-business development for rural women coops in Isfahan province. This research is a qualitative research that has been done using a grounded theory approach. The statistical population of the study included both the rural women's directors of the active cooperatives and experts in Isfahan province (N=395). The research sampling method was theoretical purposeful which was performed by snowball method. Data analysis was performed using a qualitative content analysis approach during an open, axial and selective coding. The findings showed that effective strategies in the development of e-businesses in rural women's cooperatives in Isfahan province can be classified in the form of 9 categories, which are: 1) infrastructure and technology, 2) support and facilities, 3) education, informing and culture-building, 4) management and policy making, 5) legal and legitimate, 6) individual empowerment, 7) economic conditions, 8) socio-cultural conditions, 9) communication and interaction. The results also showed that in order to develop e-businesses in rural women's cooperatives in Isfahan province, strategies or policies such as encouragement and publicity, education and culture building, women's empowerment, legal policy making, communication and cooperation, management and planning are necessary.

    Keywords: Cooperatives, Rural Women Empowerment, E-business, ICT, Grounded theory
  • Seyed Mojtaba Mojaverian *, Rezvan Rahmani, Taher Azizi Khalkhili, Seyed Ali Hosseini Pages 29-51

    This study is aimed to analyze the attitude of gardeners towards the establishment of marketing cooperatives. We used descriptive-survey technique was used to collect data. The statistical population includes all grape growers in Takestan. The sample size was calculated using the formula of Mendenhall et al and sample was selected using Randomly Stratified Sampling method. The data collection tool was a questionnaire that included two parts: scales for measuring research variables and personal and economic characteristics of gardeners. The face validity of the questionnaire was confirmed by five faculty members of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. To assess the reliability, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used, which showed the acceptable reliability of the questionnaire scales. For mean comparison and correlation statistic tests, SPSS 24 software was used and for estimating the structural equations model, AMOS14 software was used. The results showed that in totally, 61.7% of the selected gardeners had a positive attitude towards the establishment of marketing cooperatives. Also, the variables of cooperative knowledge, the degree of cohesion and participation of local people, and understanding the existing obstacles and problems had a positive and significant effect on gardeners' attitudes toward creating marketing cooperatives. According to the research findings, providing educational programs using media that are suitable for gardeners in the region in order to increase gardeners' knowledge and awareness of cooperatives, as well as programs that increase the level of participation of local people can pave the way for successful marketing cooperatives in the region.

    Keywords: Grapes, Attitude, Gardeners, Takestan city, Marketing cooperative
  • Naser Seifollahi * Pages 52-74

    Rural cooperatives provide an organizational framework for increasing the ability of members in society, producing and selling products, creating employment, increasing income, and meeting the social and economic needs of the people. In terms of research method, this research is considered as exploratory-causal research. The statistical population of the study includes 45 managers of rural production cooperatives in Tehran province who have been selected by counting method. Data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts in the field. Cronbach's alpha was used to determine the reliability and reliability of the research tool. Validity was checked using confirmatory factor analysis and reliability was assessed by Cronbach's alpha. Structural equation modeling was used to analyze the hypotheses. Data were analyzed using SPSS and Smart PLS software. According to the research findings, jihadi management, knowledge management and risk management have a positive and significant effect on the performance of rural production cooperatives and among them knowledge management has the most impact. The findings of this study can be effective in guiding rural production cooperatives to pay more attention to improving their management.

    Keywords: Jihadi Management, Knowledge Management, Risk Management, Performance of Rural Production Co-Cooperatives
  • Nematollah Shiri *, Homayoon Moradnezhadi, H Mahdizadeh, Samireh Seymohammadi Pages 75-96

    Considering the importance of student cooperatives as a suitable approach for developing entrepreneurial competencies and reducing unemployment of graduates of the Iran's higher education system, the present study was conducted to identifying the opportunities for student cooperatives startup at Ilam University. The present study was qualitative in terms of paradigm, applied according to the purpose, which was done by Delphi method. Delphi panel members included 68 faculty members, staff and students of Ilam University. After two rounds, 26 opportunities for student cooperatives startup at Ilam University were identified, which were divided into two categories: "Opportunities for agricultural student cooperatives startup" and "Opportunities for service student cooperatives startup" were categorized. According to the results, the most important opportunities for student agricultural cooperatives startup are "production, processing, packaging and sale of medicinal plants and spices", "growing fruits, vegetables", " Cultivation of flowers and ornamental and apartment plants ", " processing, packaging and distribution of dairy products from university farms "and " Production, packaging, distribution of honey (beekeeping) ". Also, the most important opportunities for student service cooperatives startup are "holding startup events, conferences, celebrations and various university ceremonies", "offering tourist tours with the aim of introducing recreational and historical places and Cultural of the region "," Providing services for translating and editing English, Arabic and Persian articles and dissertations "," Providing services related to the installation, commissioning and repair of computer programs and systems " and "providing services related to programming, web design and graphics, etc."

    Keywords: Student Cooperative, Agricultural Cooperative, Service Cooperative, Skills training
  • Alireza Eslambolchi *, Hoseyn Vafaeibasir, Mansour Esmaeilpour, Ali Asgharisarem Pages 97-134

    Investing in industry cooperatives, especially small and medium industries, has always been very important. Because in addition to playing a key role in a country's employment, it will also lead to economic growth and increase GDP. The purpose of this study is to investigate the factors that can lead to successful investment in small and medium industrial cooperatives and show a way for industrial entrepreneurs to enter this important economic field with more awareness. This research is a qualitative research based on the collected data of interviews with 15 industrial experts using the method of sensitive event technique and content analysis using MAX QDA 18 software. The last step of the final research model categories was obtained. The results showed that 5 general groups of factors including: managerial factors, entrepreneur related factors, production related factors, market factors and environmental factors can play an important role in the success of this type of investment. And private sector investors, including managers of production cooperatives, will help reduce investment risk by paving the way for better measures and paving the way for industrial growth and employment growth in the country.

    Keywords: Industrial Cooperatives, Small, Medium Industries, Investment, critical incident technique, Theme analysis
  • Sarasadat Novin, Ali Shahnazari- Dorcheh, Abolfazl Baghbani Arani * Pages 136-160

    The aim of this study was to investigate the effect of using social media on the business performance of agricultural conversion cooperatives in Isfahan province with regard to the mediating role of social media marketing capabilities. The statistical population of the study consisted of business activists in this industry (including producers and distributors) of cooperative brands of agricultural conversion industries in Isfahan province (N = 230) that using random sampling method, 146 people were selected and the questionnaire was completed by visiting the companies in person or by e-mail. The data collection tool was a questionnaire that to confirm its validity and reliability, the questionnaire was provided to experts in this field and the necessary changes were applied to it, which was approved that Cronbach's alpha coefficient of variables (social media use, marketing capability and performance) are (0.940, 0.884 and 0.840), respectively. Structural equation modeling and SMART-PLS3 software were used to analyze the data. The first and second hypothesis tests showed that the significant effect of social media use on marketing capability was equal to 0.748 and on performance was equal to 0.254. Thus, the use of social media improves the performance of the cooperative business. Also, the significant effect of the effect of marketing capability on performance was equal to 0.359. As a result, the mediating effect of marketing capability between the relationship between social media use and cooperative performance was confirmed.

    Keywords: Social Media, marketing capability, Business, Cooperatives
  • Freyedon Ahmadi *, Mohsen Aazami Pages 161-180

    CCorporate citizenship provides a situation in which companies, as civic citizens, feel a sense of duty to each other. Various studies have shown that corporate citizenship has many positive individual and organizational consequences for society and the country. Companies use the concept of corporate citizenship to strengthen social capital, which leads to public trust and consequently improves organizational performance. Accordingly, in the present study, an attempt has been made to investigate the impact of corporate citizenship on the social capital of production cooperatives operating in the two sectors of industry and agriculture in Kurdistan province. The present study is a descriptive - applied study. The questionnaire was used to collect data. The statistical population of this research includes members of the board of directors of production cooperatives active in both industry and agriculture. So that 150 people from 50 production cooperatives were equally selected from the two mentioned sections in a simple random stratified manner as a statistical sample. The results show that the corporate citizenship of manufacturing cooperatives significantly affects their social capital. In this regard, the impact of voluntary citizenship on social capital is greater than other dimensions.

    Keywords: Corporate Citizen, Voluntary Citizen, Ethnic Citizen, Legal Citizen, Economic Citizen, Social Capital