فهرست مطالب

کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی - پیاپی 49 (تابستان 1400)

نشریه کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 49 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی فرزانه قصرالدشتی*، محمود رضایی دشت ارژنه صفحات 9-35
    یکی از بن مایه های سازنده حماسه ها، اسطوره ها هستند. در روایت های حماسی، نشانه هایی از اساطیر و الگوهای اساطیری دیده می شود. بعضی از شخصیت ها، روایت ها، مکان ها و دیگر عناصر ممکن است ریشه در اساطیر داشته باشند. یکی از شخصیت هایی که درباره اساطیری یا غیراساطیری بودن او و روایت های مربوط به او، بسیار سخن گفته شده، رستم است. روایت ها و داستان هایی که درباره رستم در حماسه های ایران وجود دارد، درباره بعضی پهلوانان دیگر نیز آمده است؛ مانند نوع زاده شدن رستم، آوردن پادشاه از سرزمینی بیگانه یا شیوه مرگ او. در این روایت های مشابه روایت های رستم، بن مایه هایی دیده می شود که نشان می دهد نسبت به داستان های رستم اصیل تر یا کهن تر است.در این مقاله، با بررسی چند گونه از این روایت ها، نشان داده شده که داستان های دیگر نسبت به داستان های مربوط به رستم از بن مایه های اساطیری قدیم تر یا ابتدایی پیروی می کنند و بن مایه مربوط، در روایت های مربوط به رستم یا دیده نمی شود، یا رنگ باخته است یا شکلی جدیدتر و منطقی تر دارد و بنابراین، روایت های دیگر، نسبت به روایت های رستم اصیل تر یا حداقل کهن تر هستند و روایت های مربوط به رستم باید روایت هایی جدیدتر یا به دلیل تبدیل او به پهلوان اول حماسه ملی، بر اساس دیگر روایت ها ساخته شده باشد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، رستم، قدمت و اصالت روایت حماسی، الگوی اساطیری، الگوی حماسی
  • حسین رئیسی، محمدرضا نجاریان*، مهدی ملک ثابت صفحات 35-68
    یکی از مباحث مهمی که در بررسی تحول زبان، ارزیابی می شود، شناخت «گروه اسمی» است. برای شناخت سبک شخصی شاعران باید در کنار عوامل دیگر، ساختار و سبک گروه های اسمی به کار رفته در شعر آنان، به خوبی ارزیابی شود. از آنجا که نصرالله مردانی در بین شعرای انقلاب به ترکیب آفرینی های تصویری مشهور است، اهمیت پژوهش در این زمینه آشکار می شود. این پژوهش به شیوه تحلیلی توصیفی تدوین شده است. برای بررسی ساختار گروه های اسمی اشعار مردانی، کلیه گروه های اسمی در سه بخش 5 جزیی، 4 جزیی و 3 جزیی به صورت کامل احصا و بررسی گردیده و تعداد و تنوع آنها در جدول های مربوط نشان داده شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد که مردانی برای ساخت گروه های اسمی، از ظرفیت های بالفعل و بالقوه زبان فارسی استفاده کرده است. دیدگاه وی به مرور زمان نسبت به ساخت گروه اسمی (ترکیب سازی) تغییر یافته و به همین دلیل از شمار گروه های اسمی، در اشعار دوره های بعدی او کاسته شده است. آوردن صفت بیانی در ابتدای گروه اسمی با کسره اضافه، ساخت گروه اسمی بدون حضور اسم، به کار بردن ممیزهای خلاف قاعده و ایجاد تناسب های آوایی از مهم ترین فراهنجاری های مردانی در زمینه ساخت گروه اسمی است.
    کلیدواژگان: گروه اسمی، ساختار گروه اسمی، تحول زبانی، هنجارگریزی، نصرالله مردانی
  • مریم جعفرزاده*، رضا شجری صفحات 69-99
    «گشایش و رهایش» اثری منثور از ناصرخسرو قبادیانی (وفات 481 ه.ق.) است که در موضوع کلام اسماعیلیه نوشته شده است. نویسنده که برای تبلیغ رسالت خود از افکار فلسفی و کلامی و بحث و جدل استفاده کرده، از ظرفیت زبان و عناصر آن در این کار، بهره برده است. ناصرخسرو در کتاب گشایش و رهایش، با گزینش ساخت های زبانی مناسب، عقاید و اندیشه های خویش را به گونه ای موثر بیان کرده است. این پژوهش، ضمن اینکه به بررسی ویژگی های این کتاب در پیوند با عناصر ایدیولوژیک درون متنی می پردازد، بر آن است که شگردهای زبانی ناصرخسرو را در انتقال مفاهیم ایدیولوژیک به مخاطب نشان دهد.پرسش پژوهش حاضر این است که در ساختار زبانی گشایش و رهایش، ایدیولوژی نویسنده چگونه بازتاب یافته است؟ کدام عناصر نحوی مورد توجه نویسنده بوده اند؟ ناصرخسرو از چه آرایه های ادبی برای بیان مفاهیم ایدیولوژیک خویش بهره برده است؟ نتایج این مقاله بیانگر آن است که ایدیولوژی در گشایش و رهایش به طور صریح بازتاب یافته است. بهره گیری از برهان های عقلی و نقلی و نیز رمزگان فلسفی و کلامی سیطره اندیشه های ایدیولوژیک را بر متن نشان می دهد. در سطح نحوی، وجوه افعال، صدای دستوری و عناصر تاکیدی، تصویر گویایی از بار ایدیولوژیک متن را به مخاطب عرضه می کند. گستره اندیشه های ایدیولوژیک، در سطح بلاغی نیز تنوع کلامی را به آرایه هایی که ظرفیت قابل توجهی برای تشریح نوع نگرش و جهان بینی نویسنده دارند، محدودکرده است؛ بنابراین، از آن دسته از صناعات بلاغی که سبب ابهام و چندوجهی شدن متن می شوند، در گشایش و رهایش، نشانی دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، گشایش و رهایش، ایدئولوژی، ساختار زبان، نثر تعلیمی
  • عبدالخالق پرهیزی* صفحات 101-132
    تمثیل یکی از نخستین و مهم ترین صنایع ادبی است که در بلاغت و نقد قدیم و جدید به آن توجه شده است. در کتاب های بلاغی قدیم باید آن را ذیل مبحث تشبیه مرکب و استعاره تمثیلیه جستجوکرد؛ درحالی که در کتب بلاغی و نقد نوین ذیل تخیل و تصویر از آن سخن رفته است. نگاهی به مبحث تمثیل در کتاب های آموزشی بلاغت دانشگاهی که چند نسل از دانش آموختگان ادبیات در کشور ما بلاغت را از طریق آن ها آموخته اند، نشان می دهد که این مبحث در این کتاب ها مملو از تشتت و آشفتگی و تناقض گویی است. در این گفتار، برای بررسی این موضوع و یافتن علل و عوامل آن، مقدمتا سیر تطور این مبحث بلاغی را در متون بلاغی سنتی بررسی و سپس بر مبنای نتایج حاصل از آن، مطالب کتاب های بلاغت معاصر را نقد کرده ایم.نتایج به دست آمده نشان می دهد که علت اصلی تشتت و تناقض و نادرستی مطالب کتاب های بلاغی معاصر عدم اطلاع مولفان آنها از متون کلاسیک بلاغت اسلامی و یا درک و برداشت سطحی و نادرست آن ها از این متون است. مقداری از این تشتت و نادرستی و نابسامانی نیز ناشی از مشکلات و معضلات و اختلاف نظرهایی است که در خود متون کلاسیک وجود دارد؛ از آن جمله یکی اختلاف نظر عبدالقاهر و سکاکی و خطیب قزوینی درباره این موضوع است که وجه شبه در تشبیه تمثیل عقلی و اعتباری است یا حسی و حقیقی. دیگر، غموض و تعقید و ابهام تعریفی است که خطیب قزوینی برای مجاز مرکب آورده است که بخصوص بسیاری از مولفان معاصر به واسطه آن، به نتایج نادرستی رسیده اند. روش تحقیق ما در این مقاله، تحلیلی - توصیفی است.
    کلیدواژگان: تمثیل، تشبیه تمثیل، استعاره تمثیلیه، مثل، تمثیل داستانی، مجاز مرکب، استعاره مرکب
  • محمدموسی شفق* صفحات 133-162

    اگر نگاه ما به فرهنگ و جامعه، نگاه زبان محور باشد؛ تک صدایی و گفت وگو، دو روی کرد زبانی خودکامگی و تکثرگرایی است. در تک گویی، یکی در مقام گوینده است و دیگری در مقام شنونده و محکوم به سکوت. این مکان ممکن است حجله عروسی، کلاس درس، مشورت در امر سیاسی، اتحادیه کارگری و یا دیگر صنف های اجتماعی باشد. درمجموع، جامعه بر مبنای تک گفتاری استوار است. عشق ورزی زمینی، بخشی از بدنه هویت فرهنگی و هنجار اجتماعی ما را تشکیل می دهد و در ادبیات، به صورت گسترده بازتاب یافته است. مطالعه روابط عاشق و معشوق، زاویه های پنهان جامعه را عریان می کند- بویژه عاشقان نامداری که رفتار شان تبدیل به الگوی جمعی می شود و ناهنجاری ها را به هنجار بدل می کنند.این نوشتار، در پی نمایاندن ریشه های مقوله «ناز و نیاز» است و تلاش می شود تا علل عشق ورزی مبتنی بر تک گویی مستبدانه را برشمارد و آن را به عنوان بخشی از کلیت فرهنگی-تاریخی این جامعه، بررسی نماید.

    کلیدواژگان: عشق زمینی، تک صدایی، گفتگو، فرخی، عنصری، منوچهری، نقد جامعه شناختی
  • محمدباقر موحدی مهرآبادی* صفحات 163-199
    بازخوانی و نقد تحلیلی آثار نویسندگان نسل دوم داستان نویسی معاصر ایران، با ابزار و روش های نوین نویسندگی، جدا از کشف برخی از زوایای پنهان این آثار، برخی از توانایی ها یا کاستی های فن داستان نویسی نویسنده را نیز روشن می سازد. در این پژوهش، کلیه داستان های رسول پرویزی از زاویه هشت عنصر مهم داستان نویسی، به تفصیل نقد و بررسی شده است.روش مطالعه پژوهش حاضر، کتابخانه ای با رویکرد تحلیلی-توصیفی و با استقراء تام صورت پذیرفته است. نتایج به دست آمده در این تحقیق بیانگر آن است که رسول پرویزی از به کارگیری شگردهای مدرن داستان نویسی، بهره نبرده است؛ بدین معنا که شخصیت ها اغلب ایستا هستند؛ پیرنگ ها بیشتر باز و خاطره گونه اند و داستان ها دارای وحدت موضوع و وحدت زمان و مکان نیستند. در مقابل، به کارگیری زبان طنز، شناخت کامل از شخصیت های داستان در یک جغرافیای واحد و صمیمیت در روایت، مابه ازای مناسبی است برای جبران فقدان صناعات جدید در مسیر جذابیت داستان.
    کلیدواژگان: رسول پرویزی، عناصر داستان، ایجاز، زبان طنز
  • سیاف حیاتی*، محسن ایزدیار صفحات 201-233
    شکواییه، یکی از گونه های ادب غنایی است که در آن، شاعر نسبت به رویدادهای دردآور زندگی که سبب به تنگنا افتادن آدمی می شوند، گله مند است. بررسی شکواییه ها می تواند مخاطب را با احوال شخصی سخنوران و وضعیت اجتماعی-سیاسی عصر آنان بیشتر آشنا سازد. در شعر نیما یوشیج (1338- 1276) که به حقیقت آیینه تمام نمای زندگی عصر اوست، انواع مختلف شکواییه نمود یافته است.نویسندگان در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی انجام می گیرد، شکواییه های اجتماعی، سیاسی، شخصی و فلسفی را در اشعار فارسی نیما بررسی می کنند. تردیدی نیست که در سروده های او شکواییه عرفانی قابلیت طرح ندارد و در میان سایر گونه های بث الشکوی، شکواییه های اجتماعی و سیاسی با توجه به زبان نمادین نیما و تعهد اجتماعی او، چشمگیرتر است.شکواییه های نیما در سروده های نخستین، بیشتر جنبه شخصی دارد؛ اما بتدریج، گله های او رنگ اجتماعی به خود می گیرد. وضعیت مملو از خفقان و استبداد عصر نیما، سبب می شود تا شاعر از حاکمان نالایق و بی کفایت، انتقاد کند و از سوی دیگر، از غفلت و ناآگاهی مردم ساده دل جامعه خویش در رنج باشد. افزون بر این، نیما در سروده هایش از پیامدهای جنگ جهانی و تنگ دستی و بیماری مردم، از انحراف جریان های سیاسی و سوء استفاده آنان از توده فرودست و نیز از نظام ارباب-رعیتی سخت گله مند است.
    کلیدواژگان: شکواییه، نیما یوشیج، اجتماع، ادبیات معاصر
  • محمد صبری* صفحات 235-262
    گفتگو یکی از مهم ترین ابزارهای انتقال محتوا در یک اثر ادبی به شمار می آید که از دیرباز، مورد توجه نویسندگان و شاعران زیادی بوده است. سیداشرف الدین گیلانی معروف به نسیم شمال (1249 1313 ه . ش) که یکی از مردمی ترین شاعران عصر مشروطه محسوب می شود نیز به اشکال مختلف از این عنصر ویژه استفاده کرده است. مقاله حاضر پژوهشی است در شعر او، از این منظر که شاعر چگونه، به چه میزان و در راستای بیان چه موضوع هایی از عنصر گفتگو بهره برده است. در این پژوهش، ابتدا اصطلاح گفتگو و انواع آن معرفی گردیده سپس گفتگوهای مذکور و زیرمجموعه هایشان با ذکر نمونه هایی مورد تحلیل قرار گرفته اند و همچنین به تبیین و ارزیابی مضامین به کاررفته در آنها پرداخته شده است.نتایج به دست آمده، نشان دهنده سه نوع گفتگو در شعر او است: گفتگوهای چندسویه در سه شعر، به شکل گفتگوی روایی، تریبونی و نمایشی، گفتگوهای دوسویه در شش شعر، به شکل مناظره و گفتگوی معمولی، و گفتگوهای یک سویه در 190 شعر به کمک جملات خطابی ندایی، امری و پرسشی.
    کلیدواژگان: ادبیات مشروطه، سیداشرف الدین گیلانی، گفتگو، مناظره، نسیم شمال
|
  • Ali Farzane Qasrodashti *, Mahmood Rezaei Dashtarzhane Pages 9-35
    In epic narratives, there are signs of mythology and mythological patterns. Some characters, narratives, places, and other elements may be rooted in mythology. One of the characters who has been talked about much of his mythological or non-mythological and narrative related to him is Rostam. The narratives and stories that Rostam presents in the epic of Iran includes some other heroes like the birth of Rostam, bringing the king from an alien land or his way of death. In these narratives, similar to Rostam's narrations, there are some pieces of material that are more or less authentic than Rostam's stories. In this article, several of these narratives have been investigated and shown. Other stories follow Rostam's stories from the older or primary mythological material, and in the narratives of Rostam it is neither visible nor visible, or the color is lost or a newer form And more logical. Therefore, other narratives are more or less original than Rostam's narratives, and narratives related to Rostam are probably newer in narratives or because of his conversion to the first epic of the National Epic, based on other narratives.
    Keywords: Shahnameh, Rostam, the epic narrative, authenticity, mythological pattern, epic pattern
  • Hossein Raeesi, Mohammad Reza Najjarian *, Mahdi Maleksabet Pages 35-68
    Study of the style of structure of the noun phrases and their evolutionIn the poems of Nasrallah MardanyOne of the important topics to be considered in stylistics and grammar is the recognition of the noun phrase. In order to understand the poets' personal style, along with other factors, the structure and style of the noun phrase used in their poetry must be well evaluated As Nasrollah Mardani is one of the few poets in the composition of images among the poets of the revolution, the importance of research in this topic becomes apparent. This article has been compiled in a descriptive way and statistical analysis. In order to examine the structure of the noun phrase of poems of Mardani , all noun phrase were Countinged and reviewed in three sections, pentamerous ,quadripartite, and triplex, and their number and variety are shown in the relevant tables. The findings of the study show that Mardani have used actual and potential Persian language abilities to construct noun phrase.His views have gradually changed over time and, as a result, the number of the noun phrase has declined in his later poems. Bringing the adjective at the beginning of the noun phrase with the extra fraction, making the noun phrase without the noun, use the Enlightening, Unlike the rule and Creating phonetic proportions are the most important Mardani anomalies in the construction of the noun phrase.
    Keywords: noun phrase, Structure of the noun phrase, Language evolution, Deviation, Nasrallah Mardani
  • Maryam Jafarzadeh *, Reza Shajari Pages 69-99
    Goshayesh and Rahayesh is a prose work by NaserKhosrow Ghobadiani, with the subject is written on Ismailia. The author who promotes philosophical thoughts and has used controversy, takes advantage of its potential and its elements to promote it. In the Book of Goshayesh and Rahayesh he expresses his ideas and ideas by choosing appropriate linguistic constructions. This study investigates the ascetic properties of this book in relation to Ideological elements and deals with the influence of linguistic and literary structures on transference. The dominant ideology of the text indicates that the present research question is: How did the linguistic structure of Goshayesh and Rahayesh reflect the author's ideology? Which Syntactic elements were of interest to the author? And according to the language of the book what literary devices taken? What literary arrays has NaserKhosrow used to express her ideological concepts? The results of this article indicate that ideology is explicitly reflected in its Goshayesh and Rahayesh.The use of rational and narrative arguments as well as philosophical and theological codes shows the dominance of ideological ideas in the text. At the syntactic level, the aspects of verbs, grammatical sounds and accent elements provide a clear picture of the ideological burden of the text to the audience.The range of ideological ideas at the rhetorical level has also limited theological diversity to arrays that have considerable capacity to describe the author's attitude and worldview.Therefore, those rhetorical industries that cause ambiguity and multifaceted of the text are not seen in its Goshayesh and Rahayesh.
    Keywords: Naser Khosrow, Goshayesh, Rahayesh, Ideology, Language structure, Didactic Prose
  • Abdolkhalegh Parhizi * Pages 101-132
    The Confusion in the Topic of Allegory in Academic Rhetorical Textbooks and the Study of its Causes and FactorsBy: Parhizi Abdolkhalegh Assistant Professor, Payam e Noor UniversityA look at the topic of allegory in the academic rhetorical textbooks through which several generations of literature graduates of our country have learned rhetoric shows that this topic in these books is fraught with confusion and inconsistency. In order to study this issue and find its causes and factors, we have first studied the evolution of this rhetorical topic in traditional rhetorical texts and then, based on the results, we have reviewed the contents of contemporary rhetoric books. The results show that the main reason for confusion and inaccuracy of the contents of contemporary rhetorical books is the lack of knowledge of their authors about the classical texts of Islamic rhetoric or their superficial and incorrect understanding of these texts. Some of this confusion and inaccuracy is also due to the problems and dilemmas that exist in the classical texts themselves. One of them is disagreement between Abdul Qahir and Sakaki and Khatib Qazvini on the issue of whether the pseudo- aspect in the simile of allegory is rational and credit or sensory and real. Another is confusion and ambiguity of the definition given by Khatib Qazvini for compound Figure, through which many contemporary authors in particular have been misled and have reached incorrect conclusions. Our research method in this article is descriptive- analytical.
    Keywords: Allegory, Allegorical Likeness, Allegorical Metaphor, Proverb, Fictional Allegory
  • Mohammad Moosa Shafagh * Pages 133-162

    If our view of culture and society is linguistically oriented, monologues and dialogues are two linguistic approaches to authoritarianism and pluralism. In Monologue, one is a speaker and the other is a listener that to be silent. This may be a wedding party; a classroom; a political consultation; a trade union and a social guild. In general, society is based on the monotheism.Earthly love forms part of our cultural identity and social norm and is widely reflected in literature. Relative study of the lover reveals the hidden angles of society. Especially celebrity lovers whose behavior turns into a collective pattern and anomalies become the norm.This article seeks to illustrate the origins of the "cute and needy" category, tries to identify the causes of love based on monologue and despotism and to examine it as part of the cultural-historical whole of this society.despotism and to examine it as part of the cultural-historical whole of this society.

    Keywords: earthly love, monologue, Dialogue, laziness, community
  • Miohamad Movahedi * Pages 163-199
    The review and analytical critique of the works of the writers of the second generation of Iranian contemporary story writing with the new means and methods of writing clarify some of the abilities or drawbacks of story writing technique of a writer apart from the discovery of some of the hidden aspects of these works. In this research, all of Rasoul Parvizi's stories have been criticized and analyzed in detail based on eight important elements of story writing. Methodologically, the present study is a library one with an analytical-descriptive approach and through constant presence. The results of this research demonstrate that Parvizi seldom uses the new styles of story writing and using them in some cases is due to the nature of his writing and unconsciousness rather than his contemplation and previous thought. In contrast, using comic language, the full recognition of the characters in a single geography and intimacy in narration compensate for the lack of new styles in attracting audiences.
    Keywords: Rasoul Parvizi, Story Elements, writing style, comic language
  • Sayaf Hayati *, Mohsen Izadyar Pages 201-233
    Complaint, is one of the lyrical species.in which the poet complains about the painful events of life that make a person miserable examining complaints can acquaint the audience with the personal circumstances of the speakers and the socio-political situation of their time. In Nima yoshij,s pome, which is really a full-length mirror of the life of his time, all kinds of complaints are expressed the authors of this research, which is done by descriptive-analytical method, examine social, political, personal, and philosophical grievances. In Nima’s Persian poems there is no doubt that mystical complaints cannot be plotted in his poems and among other species of complaints, social and political grievances regarding the symbolic language of Nima and his social commitment is even more dramatic. Nima's grievances in the first poems are more personal, but gradually, his grievances take on a social color. Dictatorship and autocracy of nima's age makes him to criticize incapable and incompetent rulers. In addition, ignorance of people brought him a lot of pain. Also Nima, in his lyrics, strongly complains about the consequences of World War and poverty and illness of the people, the deviation of political currents and their abuse of the lower masses and also the landlord-servant system.
    Keywords: complaints, Nima Yoshij, society, Contemporary literature
  • Mohammad Sabri * Pages 235-262
    Dialogue is one of the most important means of conveying content in a literary work that has long been the focus of writers and poets. Sayed Ashraf al-Din Gilani, also known as Nasim-e-Shomal, who was recognized as one of the most popular poets of Iran's constitutional age, has also used this element in various ways. The present article is a study of his poetry from the perspective of how, to what extent, and for what purpose the poet has employed the element of dialogue. The results show three types of dialogue in his poetry: multidisciplinary dialogues in three of his poems in the form of narrative, oration, and theatrical dialogues, two-way dialogues in six poems in the form of debates and ordinary dialogues, and one-way dialogues in 190 poems, which were employed in the form of vocative exclamatory sentences, imperative sentences, and interrogative sentences. In this study, first the term dialogue and its types were introduced, then the aforesaid discussions and their subdivisions have been analyzed with examples, and the themes used in them are also explained and evaluated.
    Keywords: Constitutional literature, Sayed Ashraf Gilani, Dialouge, Debates. Nasim-e-Shomal