فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 55 (پاییز 1400)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 55 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ترسیم فرآیند نوآوری در مراکز تحقیقاتی علوم انسانی؛ مطالعه موردی مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام
    خلیل نوروزی، میثم کرشی*، علیرضا نجفی اوریمی صفحه 4

    نوآوری به عنوان مولود جوامع صنعتی، برای تفسیر فناوری به کار گرفته شد و مطرح کردن آن در فضای علوم انسانی رویدادی جدید است. این پژوهش با بررسی تطبیقی مطالعات انجام شده پیشین و مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام به عنوان یکی از مصادیق نوآور در عرصه تحقیقات علوم انسانی، در جست وجوی وام گیری از مدیریت فناوری برای استفاده از مفهوم نوآوری در عرصه مراکز تحقیقاتی مربوط به علوم انسانی است. بدین منظور با استفاده از روش شناسی آمیخته متشکل از تحلیل محتوای کیفی و مدل سازی تفسیری ساختاری به تطبیق مولفه ها و شاخص های کلیدی نوآوری پرداخته شده است. بر پایه یافته های تحلیل محتوای کیفی، در مجموع 3 بعد، 7 مولفه و 18 شاخص به عنوان اجزای مراحل فرآیند نوآوری در مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام شناسایی و سپس بر پایه نتایج روش ISM، شاخص های مذکور از نظر تقدم نفوذ بر یکدیگر در 8 سطح ارایه گشت. نتایج نشان داد که، مسئله پایه ای شکل گیری نوآوری در عرصه علوم انسانی، ارایه خروجی ها به زبان غیر فنی و قابل استفاده برای عامه است در مرتبه اول و توسعه هدفمند ایده ها و کاربردی کردن آنها به مثابه اسباب اصلی پذیرفتنی کردن نتایج تحقیقات علوم انسانی، در مرتبه دوم. انجام تدابیر کافی و موثر برای تامین مالی تحقیقات این عرصه، تطبیق خروجی ها با نیازهای بازار هدف و پایش رقبای موسسات پژوهشی علوم انسانی نیز به عنوان عوامل کلیدی موفقیت این موسسات قابل طرح است.

    کلیدواژگان: فرآیند نوآوری، مراکز تحقیقاتی علوم انسانی، دانشگاه امام صادق علیه السلام، مرکز رشد
  • حسین داوری*، سید بهنام علوی مقدم، آیلین فیروزیان پوراصفهانی، آیدا فیروزیان پوراصفهانی صفحات 7-32

    متاثر از تدوین و اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، از سال 1392 به بعد شاهد نوعی بازنگری و جهت گیری متفاوت نسبت به آموزش زبان انگلیسی در نظام آموزش رسمی بوده ایم. در جریان این تحول، شاهد تهیه و تدوین کتاب های متفاوت زبان انگلیسی از حیث محتوا، ساختار و رویکرد هستیم؛ کتاب هایی که مبتنی بر اسناد بالادستی توجهی خاص به فرهنگ ایرانی اسلامی داشته اند. این جهت گیری جدید سبب شده تا شاهد طرح بحث هایی در خصوص بار فرهنگی این کتاب ها باشیم که در این بین کمتر از منظر برداشت و نگرش معلمان به این موضوع مهم پرداخته شده است. در پژوهش حاضر با لحاظ نمودن دو دیدگاه مطرح و در تقابل با یکدیگر رویکرد موسوم به لیبرالی که به لزوم اکتفا به فرهنگ مقصد یا همان فرهنگ جوامع انگلیسی زبان در کتاب های آموزش زبان انگلیسی باور دارد، در برابر رویکرد انتقادی که بر فرهنگ جامعه مبدا یا جامعه زبان آموزان در آموزش زبان انگلیسی تاکید دارد به شیوه ای کیفی برداشت معلمان زبان انگلیسی درباره محتوای فرهنگی و مفاهیم مرتبط با آن در کتاب های نونگاشت این زبان بررسی شده است. یافته ها مبین آن است که برداشت آنها، عمدتا در راستای اولویت بخشی به فرهنگ مقصد یا همان جهت گیری رویکرد لیبرالی بوده است؛ موضوعی که سبب مواجهه انتقادآمیز آنها با کتاب های نونگاشت زبان انگلیسی در نظام آموزش رسمی شده است و بی تردید تداوم غلبه این نگاه و عدم چاره اندیشی برای آن، که بی تردید عدم همراهی مناسب معلمان را به دنبال خواهد داشت، تحقق اهداف برنامه درسی جدید را با چالش هایی جدی روبرو خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: زبان انگلیسی، فرهنگ مبدا، فرهنگ مقصد، نگرش معلم، کتاب درسی، رویکرد انتقادی
  • سید حمداد پارسایی، علی تقوایی نیا*، ناصر نوشادی صفحات 33-53

    رفتار اجتماع یار مجموعه ای از رفتارهایی است که برای دیگران سودمند است و به منظور ارتقاء بهزیستی و آسایش دیگران انجام می شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش فراشناخت اخلاقی در پیش بینی رفتار اجتماع یار است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه یاسوج است که 361 نفر (176 دختر و 185 پسر) از میان آنها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه فراشناخت اخلاقی (فرا اخلاق) سوانسون و هیل (1993) و پرسشنامه رفتار اجتماع یار کارلو و رندال (2002) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل گردید. نتایج حاصل از ماتریس همبستگی نشان داد که بین فراشناخت اخلاقی و خرده مقیاس های آن با نمره کلی رفتارهای اجتماع یار و خرده مقیاس های آن رابطه معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که فراشناخت اخلاقی رفتار اجتماع یار را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: رفتارهای اجتماع یار، فراشناخت اخلاقی
  • زهرا خیری دوست لنگرودی، فرشاد مومنی*، امیر خادم علیزاده، امرالله امینی صفحات 55-80

    یادگیری بیشتر درباره تعاملات میان نهادها (رسمی و غیررسمی) شرط لازم برای بهبود عملکرد اقتصادی است. پیشرفت اقتصادی نیازمند اصلاحات نهادی است؛ در این مقاله یک بعد از این تعاملات نهادی، یعنی رابطه میان فرهنگ و نهاد رسمی قانون پذیری بررسی شده است. مسئله اصلی این تحقیق نسبت میان فرهنگ و نهادهای رسمی خصوصا قانون پذیری به عنوان یکی از عوامل توسعه و پیشرفت اقتصادی است.کاویدن این نقش و تاثیرگذاری نهاد غیررسمی فرهنگ و نهاد رسمی قانون بر توسعه اقتصادی در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی در چارچوب نظری «اقتصاد نهادی جدید» انجام شده است. در این چارچوب اثرگذاری قوانین توسعه پنج ساله جمهوری اسلامی ایران بر فرهنگ و رابطه متقابل آنها نیز مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که اثر پیوند، مانع مهمی در اجرای قوانین بدون توجه به شرایط فرهنگی است. فرهنگ، انگیزه اجرای نهادهای رسمی را فراهم می کند و در صورت بروز تضاد مردم ترجیح می دهند از فرهنگ خود پیروی کنند، با این حال قوانین ممکن است به مرور زمان حتی با اجرای ناقص، فرهنگ را تغییر دهند. اما جهت این تغییر لزوما مثبت نیست. فرهنگ و قوانین اگر مکمل نباشند به مرور زمان یا در اثر تکانه ها زایل می شوند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، نهادهای غیررسمی، نهادهای رسمی، قانون، قانون پذیری، توسعه اقتصادی
  • حامد سجادی*، محسن بدره، مهدی دعائی صفحات 81-110

    سفرهای زیارتی به مناطق مرتبط با جنگ تحمیلی ایران تحت عنوان راهیان نور، با عمری بیش از دو دهه، یکی از راهبردهای فرهنگی مهم در زمینه ترویج و نشر ارزش های دفاع مقدس به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی معانی بین الاذهانی مردم اجتماع محلی میزبان، نسبت به گردشگران جنگ و راهیان نور به عنوان کلیتی وابسته به آن صورت پذیرفته است تا از این رهگذر، به فهم جایگاه ایشان در نزد جامعه محلی دست یابد. استراتژی پژوهش استفهامی و رویکرد روشی آن کیفی و متکی بر مردم نگاری است. در این روند نمونه گیری بر مبنای ترکیب تکنیک های گلوله برفی و نمونه گیری هدفمند در هفت شهر اهواز، خرمشهر، آبادان، سوسنگرد، هویزه، حمیدیه و بستان صورت پذیرفته است. درنهایت پس از دو مرحله کدگذاری داده ها، در تبیین معانی بین الاذهانی اجتماع میزبان سه دوگانه پیوستاری شامل جنگ تحمیلی دفاع مقدس، دولت محور مردم محور و زایر بازدیدکننده (گردشگر) شناسایی شد و به ترتیب بسامد جنگ، دولت محوری و بازدیدکننده نمود بیشتری داشت. از سوی دیگر دوگانه تقابلی عرب حاشیه نشین فارس مرکزنشین نیز شناسایی گردید که البته در این میان تجارب موفقی از ارتباطات میان فرهنگی مبتنی بر احترام متقابل و آگاهی از حساسیت های فرهنگی جامعه میزبان از سوی گردشگران، در تضعیف این دوگانه بسیار موثر ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: راهیان نور، اجتماع محلی، گردشگری جنگ
  • رحمان شریف زاده* صفحات 111-134

    سرقت ادبی یکی از مهم ترین معضلات اخلاق پژوهش و در کل حرفه نویسندگی در کشور ماست. علی رغم اینکه آثار متعددی در زمینه سرقت ادبی وجود دارد، ولی هنوز در مورد مفهوم سرقت ادبی و نحوه تشخیص مصادیق این مفهوم نیاز به بحث و نظرورزی وجود دارد. ارایه تعریفی چندکلمه ای یا چند سطری از سرقت ادبی آسان ترین و همزمان مسئله دارترین کاری است که می توان انجام داد. در این مقاله پس از بررسی اجمالی ادبیات موضوع، در وهله نخست به تحلیل مفهوم سرقت ادبی و نقد برخی از تعاریف رایج آن خواهیم پرداخت. سپس با تفکیک plagiarism از سرقت و نقض حق مولف نشان خواهیم داد که تعبیر «سرقت ادبی» ترجمه چندان دقیقی برای plagiarism نیست و تلاش خواهیم کرد که بدیل بهتری را معرفی کنیم. پس از آن با تحلیل مولفه های اخلاقی این پدیده استدلال خواهیم کرد که سرقت ادبی مفهومی فازی است و در تعیین مصادیق این مفهوم و درجات آن شبکه ای از عوامل متنی و فرامتنی نقش بازی می کنند. بدین منظور هشت موقعیت ترسیم خواهیم شد که در آن، عوامل متنی و فرامتنی در تعیین مصادیق سرقت ادبی و درجات آن اثرگذار است.

    کلیدواژگان: اخلاق، سرقت ادبی، رویکرد شبکه ای، رویکرد فازی، حق مولف
  • فاطمه نوربخش، رسول عباسی* صفحات 161-190

    در میان برنامه های گوناگونی که از رسانه ملی پخش می شود، آگهی های بازرگانی بخش زیادی را به خود اختصاص داده است. هدف این پژوهش، شناسایی و طراحی شاخص های بازاریابی اسلامی در حوزه تبلیغات و بررسی میزان تطابق پیام های بازرگانی سیما با شاخص های بازاریابی اسلامی است. ابتدا شاخص های بازاریابی اسلامی با استفاده از منابع اسلامی استخراج و در اختیار خبرگان حوزه مدیریت و تجارت اسلامی قرار داده شد و 23 شاخص مورد تایید قرار گرفت. در ادامه، 323 پیام بازرگانی پخش شده از شبکه های 1، 2، 3 و 5 سیما در بازه زمانی 15/1/1396 تا 15/3/1396 به عنوان نمونه آماری انتخاب و مبتنی بر روش تحلیل محتوا با 23 شاخص نهایی مطابقت داده شد. نتیجه حاکی از آن بود که تنها پنج شاخص به طور کامل در تبلیغات رعایت شده اند و در رعایت 18 شاخص دیگر نواقصی وجود دارد. بنابراین در اغلب آگهی های پخش شده ضعف در رعایت اصول و شاخص های بازاریابی اسلامی مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: تبلیغات، بازاریابی اسلامی، پیام های بازرگانی، رسانه ملی
|
  • Draw up the innovation process at the humanities research centers (Case Study of the incubator of Imam Sadiq University)
    Norouzi Khalil, Meysam Karashi *, Alireza Najafi Orimo Page 4

    Despite the global effort to explain the innovation process, comprehensive research has not yet been conducted to explain the vital variables in the innovation process and how these variables are associated with the scientific circles of the humanities. Essentially, innovation as the birth of industrial societies was proposed for the interpretation of technology and its design in the human sciences is new. This research compares the previous studies and Imam Sadegh University's incubator as one of the innovations in the field of humanities research in seeking the borrowing from technology management to use the concept of innovation in the field of research centers in the humanities. For this purpose, using the mixed methodology consisting of qualitative content analysis and structural interpretive modeling, the components and key indicators of innovation have been adapted. Based on the findings of qualitative content analysis, a total of 3 dimensions, 7 components and 18 indicators as components of the process of innovation in the center of growth of Imam Sadiq University, were identified and then, based on the results of the ISM method, these indices are in terms of the penetration of each other in 8 levels were presented. The results showed that indicators of "supply of market innovation", "selection of the best ideas", "acceptance of innovation" and "application rate of innovation" are more effective indicators and have high dependence.

    Keywords: Incubator, Humanities Innovation, humanities, Imam Sadiq University (AS)
  • Hosein Davari *, Seyyed Behnam Alavimoghaddam, Ailin Firoozian Pooresfahani, Aida Firoozian Pooresfahani Pages 7-32

    Due to the significant position of English Language Teaching (ELT) coursebooks in Iranian education system which have been developed on the basis of the macro educational documents and consequently have paid attention to the Iranian-Islamic culture, we can see some research on studying the cultural content of such books. Reviewing such works reveals that such coursebooks have not been studied from the teachers' attitudes. Because of the importance of teachers' perceptions and attitudes, in this paper, based on two opposing important camps of thought, namely the liberal and critical approaches, which the former insists on integrating the English-speaking cultural content and the latter insists on incorporating the culture of learners' society, a qualitative survey on the topic of culture, its dimensions and representations in newly-developed ELT coursebooks was conducted. The findings reveal that their perceptions on the topic are mostly limited to the surface aspects of culture and in general they tend to the liberal approach. As a result, they have a negative view toward the books. Undoubtedly, they cannot accompany the new program and consequently obtaining the goals of such transition and change in ELT program in Iranian education system will face some challenges.

    Keywords: English language, Coursebook.English language, Source culture, Target Culture, Teacher's attitude, Course book
  • Hamdad Parsaei, Ali Taghvaeinia *, Naser Noshadi Pages 33-53

    The Function of Moral Meta-Cognition in Predicting Prosocial Behaviors Abstractprosocial behaviors are defined any behavior intended to benefited or help another and characterized by a concern for the rights, feelings, and welfare of other people. The purpose of this study to the function of moral Meta-cognition in predicting prosocial behaviors. Participants of current study including 361undergraduate students (176 girls and 185 boys) in the among student at University of Yasouj, who were selected by multi-stage cluster random sampling method. . The instruments used in this study were Carlo & Randall prosocial behaviors scale and Swanson & Hill moral-metacognition questionnaire. Data analysis using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. the results showed that there are a positive and significant relationships between moral metacognition and its factors and prosocial behaviors and its factors. In addition, regression analysis results showed that moral metacognition was predict prosocial behaviors. The findings of this study have potentially important implication for professionals and students.

    Keywords: prosocial behaviors, moral metacognation, Students
  • Zahra Kheiridoost Langaroudi, Farshad Momeni *, Amir Khademalizadeh, Amrollah Amini Pages 55-80

    More learning about interaction between culture and formal institutions is a necessary condition for improving economic performance. Economic progress needs legal and cultural reforms, but history has shown that one-sided look at reform is doomed to failure. In this research, some aspects of this relationship have been clarified by descriptive-analytical method and by referring to the documents and library datas. The analyzes are based on the New Institutional framework. Findings of the research suggest that "transplant effect" or "Goodness of fit" is an important barrier to the implementation of laws: 1. The implementation of laws requires the existence of norms that encourage people to obey them and monitor the performance of the state. 2. Institutions usually complement each other and form an institutional framework; an institution does not act alone. 3. Official rules may be easily transferred, but culture due to path dependency may not be coupled with changes in laws, and make Conflict between imported and domestic institutions 4. The culture provides incentives for the implementation of formal institutions and, in case of conflict, people prefer to follow their culture. 5. Laws must be demanded by society to be implemented. If the laws are developed without regard to the needs of society, they will remain in the books. Therefore, cultural considerations should be considered in legal reforms. The culture and formal institutions together with eachother make Self-reinforcing cycles that lead to equilibrium.

    Keywords: culture, informal institutions, formal institutions, law, economic development
  • Hamed Sajjadi *, Mohsen Badreh, Mahdi Doaie Pages 81-110

    Pilgrimage journeys to the battlefields of Iraq’s Imposed war on Iran (1980-1988), named as “Rahiyane Noor” (Wayfarers of light) have served for two decades as an important cultural strategy for promoting and disseminating the values of the Holy Defense. This paper aims at surveying the inter-subjective meanings of the people of host communities in destination areas regarding the war-tourist and overall elements of Rahiyane Noor as a cultural policy. This research utilizes an ethnographical qualitative method and undertakes an abductive strategy. The study uses both purposeful and snowball sampling and its sample zone includes cities of Ahwaaz, Abadan, Sousangerd, Howaiza, Hamidiye, and Bostan. Finally, and after two stages of codifying the data, in explanation of the inter-subjective meanings of communities hosting Rahiyane Noor, three organizing dichotomies of continuum had greater appearance, including imposed War-Holy Defense, administrative-popular, and pilgrim-tourist. There were also three frequencies which had greater appearance including war, administrationism, and tourist. We also discovered an opposite dichotomy of marginalized Arab-Central Fars, though positive evaluation of constructive intercultural communication based on mutual respect and considering cultural sensitivities of host communities from their side weaken this theme.

    Keywords: Rahiyan Noor, Local community, War Tourism
  • Rahman Sharifzadeh * Pages 111-134

    In this paper we, in the first place, criticize some of the common definitions of plagiarism and show that the definitions use different concepts in such a way that a single action may be recognized by one definition as plagiarism and by other definition as a normal behavior. Then we will argue that the term "plagiarism" is not a very accurate translation for plagiarism in Persian, therefore we will attempt to introduce a better alternative. Then, by analyzing the ethical components of this phenomenon, we will argue that plagiarism is a fuzzy concept and a network of textual and meta-textual factors play roles in determining its extensions and their degrees, and due to the multiplicity of networks, plagiarism is only recognizable and decidable through considering the network in which plagiarism has been taken place. So it will be clear that the application of the definitions of plagiarism or research codes of ethics is not sufficient to determine an extension of plagiarism.

    Keywords: plagiarism, textual, meta-textual factors, ethics, Networked Approach
  • Fatemeh Noorbakhsh, Rasoul Abbasi * Pages 161-190

    Nowadays Among the mass media, television has shown a considerable interest and power. The objective of this research is identifying and designing the islamic marketing indicators in advertisement circuit and checking adjustment accommodation of television commercial advertisements with islamic marketing indicator. In this research , the islamic marketing indicators were exploited by using islamic resources and accommodate to expert pool in islamic management and commerce curcuit and 23 indicators were confirmed by them.In the research, among the whole commercial broadcast in channels 1,2,3 and 5, 323 of them were selected as samples from 96/1/15 to 96/3/15. Those selected advertisements were conformed with the 23 final indicators and were criticised by content analysis method.The results represent that amongst the whole indicators only 5 cases of them were perfectly observed in advertisements and other 18 indicators were totally disregarded.Hence the nonconformity of islamic marketing indicators was observable in most advertisements broadcast.

    Keywords: advertisement, Islamic marketing, media commercials, Marketing, Media