فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 46 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت ایزدخواستی*، عباس عرب مازار، ناصر شیرکوند صفحات 1-30
    سیاست های مالی می تواند ابزاری مناسب در جهت تحقق اهداف و برنامه های توسعه متوازن منطقه ای بکار گرفته شود. در این راستا، دولت می تواند از طریق معافیت های مالیاتی اثربخش و کارآمد از طریق افزایش سرمایه گذاری، انتقال دانش و فناوری به اهداف توسعه منطقه ای متوازن کمک کند. در این راستا، هدف این پژوهش بررسی اثر معافیت های مالیاتی موضوع ماده 132 قانون مالیات های مستقیم  بر تعداد و ارزش افزوده واحد های صنعتی ایجاد شده در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته در استان های ایران با استفاده از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی در دوره زمانی 1395-1385 است. نتایج حاصل شده بیانگر این است که حجم سرمایه فیزیکی، تعداد نیروی کار شاغل، هزینه های عمرانی دولت و تسهیلات پرداختی بانکی به بخش صنعت اثرات مثبتی بر تعداد و ارزش افزوده واحد های صنعتی داشته اند. همچنین، معافیت های مالیاتی موضوع ماده 132 (ق.م.م) بر تعداد و ارزش افزوده واحد های صنعتی در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، اثر گذار نبوده است.
    کلیدواژگان: مشوق های مالیاتی، معافیت های مالیاتی، توسعه منطقه ای، ایران
  • علی کشاورزی*، حمیدرضا حری، زهرا شهریاری صفحات 31-63

    شیوع ویروس کرونا در درجه اول تهدیدی برای سلامت عمومی است، اما به طور فزاینده ای به یک تهدید اقتصادی تبدیل شده است که به یک واکنش سیاستی قاطع و هماهنگ نیاز دارد. پس از شیوع بیماری، مقامات پولی و مالی کشورها طیف وسیعی از اقدامات مانند تعطیلی مراکز آموزشی، مراکز خرید، پرداخت وام به قشر آسیب پذیر، واردات دارو، مهلت در بازپرداخت وام ها و غیره را برای محدود کردن شیوع ویروس انجام داده اند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سیاست پولی انبساطی در طول دوران شیوع یک بیماری پاندمیک انجام شده است. به این منظور، پس از کالیبراسیون پارامترها بر اساس اطلاعات فصلی اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1399:04-1370:01، در سناریوهای مختلف و با توجه به میزان ماندگاری ریسک فاجعه سلامت، شبیه‏سازی الگو انجام شده است. نتایج نشان می دهند که شیوع یک بیماری پاندمیک، موجب کاهش ساعات کار و متعاقب آن کاهش بهره‏وری نهایی سرمایه فیزیکی می‏شود؛ بنابراین سرمایه‏گذاری فیزیکی، تولید، و مصرف کل کاهش می‏یابند. علاوه بر آن، اجرای یک سیاست پولی انبساطی در طول زمان شیوع، موجب کاهش شدت رکود اقتصادی می شود، اما با افت وضعیت سلامت خانوار همراه است. بنابراین توصیه می شود واکسیناسیون عمومی به عنوان یک اقدام ضروری در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی سیدراسکی، تکانه سلامت، تعادل عمومی پویای تصادفی، سیاست پولی
  • مهدی فاضل نجف آبادی، کریم آذربایجانی*، مصطفی عمادزاده صفحات 65-91
    در راستای بررسی دلایل شکل گیری ادوار تجاری، پژوهش های متعددی با استفاده از شیوه های گوناگون، انجام شده است. اما یکی از مباحثی که در حوزه ادوار تجاری می تواند مدنظر قرار گیرد، بررسی عوامل موثر بر ریسک تکرار رکود، به ویژه در کشورهای تحت تحریم است که در پژوهش حاضر با روشی متفاوت و بر مبنای تحلیل بقا انجام می گیرد. رکود به عنوان یک بیماری عودکننده در اقتصاد در نظر گرفته شده و عوامل موثر بر ریسک تکرار آن بررسی می گردد. بدین منظور، ابتدا داده های سالانه 11 کشور تحریم شده منتخب در بازه زمانی 2018-1990 از سایت بانک جهانی دریافت و با استفاده از فیلتر هادریک- پرسکات، دوره های رکود آنها مشخص می شود. سپس با به کارگیری رهیافت تحلیل بقا مبتنی بر رویدادهای عودکننده، تاثیر متغیرهایی نظیر تورم، نسبت تشکیل سرمایه ثابت به تولید ناخالص داخلی، نسبت مخارج مصرفی نهایی دولت به تولید ناخالص داخلی، درصد درآمدهای نفتی از تولید ناخالص داخلی، قیمت نفت و تحریم، بر ریسک تکرار رکود بررسی می گردد. نتایج حاصل نشان می دهد که به جز تورم و قیمت نفت که ریسک تکرار رکود را افزایش می دهد، تاثیر سایر متغیرهای مورد بررسی بر ریسک تکرار رکود معنادار نیست.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری، تکرار رکود، تحریم، رهیافت تحلیل بقا
  • سارا محمدی، مجتبی الماسی*، کیومرث سهیلی، صادق سلیمانی صفحات 93-121
    صنعت پتروشیمی نقش مهمی در ایجاد ارزش افزوده در منابع نفت و گاز به ویژه برای ایران دارد. پیش بینی کشورهای صادرکننده یا وارد کننده پتروشیمی به همراه نوع محصول تبادلی، کمک بزرگی به ذی نفعان این صنعت برای برنامه ریزی بهینه تجاری است.. هدف این مطالعه، استفاده از روش های تحلیل شبکه برای اولین بار در پیش بینی تجارت محصولات پتروشیمی در سطح جهانی است. داده های مورد بررسی از وبسایت سازمان ملل در رابطه با تبادلات تجاری به ازای صادرات و واردات محصولات رایج صنعت پتروشیمی برای سال های 2019-2017 استخراج و پیش پردازش شدند. همچنین از روش های محاسباتی پیش بینی پیوند، برای پیش بینی ارتباطات سال های بعد هر کدام برمبنای سال قبل، استفاده شد. ارزیابی به دو شیوه محاسباتی و مقایسه پیش بینی ها با نتایج موجود انجام شد. بهترین روش پیش بینی با بیش از 90 درصد امتیاز سطح زیر منحنی، الحاق ترجیحی به دست آمد که بر اساس آن مقایسه با داده های واقعی نیز صورت گرفت. یافته های پژوهش، مستعدترین کشورها برای واردات را اسپانیا، اسلونی، استرالیا، نروژ و آرژانتین شناسایی کرد و خوش آتیه ترین صادرات برای ایران را محصول استون به اسپانیا برآورد کرد. در نهایت روش های افزایش کارایی پیش بینی ها نیز بیان شد.
    کلیدواژگان: پتروشیمی، پیش بینی پیوند، تحلیل شبکه، تجارت
  • مهرداد دادمهر*، فریدون رهنمای رودپشتی، هاشم نیکومرام، میرفیض فلاح شمس صفحات 123-166

    بروز شوک در بازارهای پولی و مالی باعث تلاطم و بر هم خوردن روابط درون بازار بالاخص ارتباط میان ریسک و بازده دارایی ها سرمایه ای شده و وجود همبستگی پویا میان بازارها باعث می گردد اثر شوک در یک بازار به دیگر بازارها نیز سرایت نماید. در این تحقیق اثر سرایت میان بازارهای پولی و مالی ایران با استفاده از تحلیل همبستگی پویا میان واریانس ها و میانگین پویای شرطی بازده های روزانه، حاصل از برآوردهای FIAPARCH تک متغیره بازارها طی یک دوره یازده ساله، از ابتدای سال 1386 تا پایان سال 1396 و با استفاده از الگوریتم کارلگوک در شناسایی نقاط شکست ساختاری در بازده های بازارها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده عدم تاثیر رخدادهای سیاسی داخلی بر بروز شوک در بازارها و همچنین وجود اثر سرایت میان بازارهاست. همچنین مشخص گردید که سرمایه گذاران در طول دوره تلاطم و پس از آن رفتار گله ای از خود نشان داده و پس از پایان تلاطم و ایجاد آرامش مجدد در بازار، با توجه به آموخته ها و تغییرات ایجاد شده در مطلوبیت ها با توجه به رخدادهای پیش آمده و نگرش های جدید به ریسک و بازده، رفتار سرمایه گذاری خود را تغییر می دهند.

    کلیدواژگان: بازارهای پولی و مالی، همبستگی شرطی پویا، سرایت، الگوریتم کارلگوک، الگوی FIAPARCH
  • زهرا دری نجف آبادی، محسن مهرآرا*، فرهاد غفاری، کامبیز هژبرکیانی صفحات 167-195
    شناسایی و ارزیابی عوامل موثر در ازدواج و طلاق، نقش بسزایی در اتخاذ سیاست های مناسب جهت افزایش منافع حاصل از ازدواج و کاهش آسیب های ناشی از طلاق در جامعه دارد. در مقاله حاضر با بهره گیری از اطلاعات طرح هزینه و درآمد خانوار سال 1397 مرکز آمار ایران، اثر اشتغال زنان بر ازدواج و طلاق مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از روش رگرسیونی لاجیت چندجمله ای در نرم افزار استتا، الگوی موردنظر تخمین زده شده است. نتایج حاصل از تخمین برای زنان متاهل نشان می دهد که اشتغال زنان تاثیر مثبت بر طلاق دارد؛ به نحوی که به طور متوسط حدود 5/2 درصد احتمال طلاق را افزایش می دهد. همچنین هزینه های مذهبی خانوار و سن زنان، تاثیر منفی بر طلاق دارد. سایر متغیرهای الگو (شامل سطح تحصیلات، شهری و روستایی بودن خانوار، درآمد خانوار، هزینه های آموزشی و هزینه های آموزشی مذهبی) تاثیر معنادار بر طلاق نداشته اند. نتایج حاصل از تخمین الگو برای زنانی که هرگز ازدواج نکرده اند، نشان می دهد که اشتغال زنان تاثیر مثبت بر هرگز ازدواج نکردن آن ها داشته است. همچنین متغیر سن تاثیر منفی و متغیرهای هزینه های آموزشی، هزینه های مذهبی و تحصیلات نیز تاثیر مثبت بر مجرد ماندن زنان داشته اند. بقیه متغیرها (درآمد خانوار، شهری و روستایی بودن خانوار و هزینه های آموزشی مذهبی) نیز تاثیر معنادار بر مجرد ماندن نداشته اند.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، ازدواج، طلاق، لاجیت چندجمله ای
|
  • Hojjat Izadkhasti *, Abbas Arabmzar, Naser Shirkavand Pages 1-30
    Fiscal policies can be used as an appropriate tool to achieve regional balanced development goals and programs. In this regard, the government can contribute to the development goals of balanced development of regions through effective and efficient tax exemptions by increasing investment, transfer of knowledge and technology. In this regard, the purpose of this study is to investigate the effect of tax exemptions (Article 132 of the Law on Direct Taxes) on the number and value added of industrial units established in deprived and less developed areas in Iranian provinces using method of panel data during 2006-2016. The results indicate that the volume of physical capital, the number of employees, government capital expenditures and bank payment facilities to industrial sector have positive effects on the number and value added of industrial units. Also, the tax exemptions subject to Article 132 have not effect on the number and value added of industrial units in deprived and less developed areas.
    Keywords: Tax Incentives, Tax Exemptions, regional development, Iran
  • Ali Keshavarzi *, HamidReza Horry, Zahra Shahryari Pages 31-63

    The outbreak of the corona virus is primarily a threat to public health, but it is increasingly becoming an economic threat that requires a decisive and coordinated policy response. Following the outbreak, the country's monetary and financial authorities have taken a wide range of measures, such as closing educational centers, shopping malls, lending to the vulnerable, importing drugs, delaying loan repayments, etc. to limit the spread of the virus. The aim of this study is to investigate the effect of expansionary monetary policy during the outbreak of a pandemic disease. For this purpose, after calibrating the parameters based on the quarterly information of Iran's economy during the period 1991: 03: 01- 2021: 03: 20, in different scenarios and according to the persistence of health disaster risk, the model is simulated. The results show that the outbreak of a pandemic disease reduces working hours and consequently the marginal productivity of physical capital; thus physical investment, production, and total consumption are reduced. In addition, the implementation of an expansionary monetary policy during the outbreak reduces the severity of the recession, but is accompanied by a decline in household health. Therefore, it is recommended that public vaccination be included in the agenda as a necessary measure.

    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium, Health Shock, Monetary Policy, Sidrauski Model
  • Mahdi Fazel, Karim Azarbayjani *, Mostafa Emadzadeh Pages 65-91
    In order to investigate the reasons for the formation of business cycles, several studies have been conducted using various methods. But one of the topics that can be considered in this area is the study of factors affecting the risk of relapse, especially in countries under sanctions, which in the present study is done in a different way and based on survival analysis. Recession is considered as a recurrent disease in the economy and the factors affecting its risk of recurrence are examined. For this purpose, first, the annual data of 11 selected sanctioned countries in the period 1990-2018 are received from the World Bank website, and using the Hodrick–Prescott filter, their recession periods are determined. Then, using the approach of survival analysis based on recurring events, the effect of variables such as inflation, the ratio of fix capital formation to GDP, the ratio of government consumption expenditure to GDP, percentage of oil revenues from GDP, sanctions, and oil prices on the risk of recurrence of the recession is examined. The results show that except for inflation and the price of oil, which increases the risk of relapse, the effect of other variables on the risk of relapse is not significant.
    Keywords: business cycles, Recession Relapse, sanction, Survival Analysis Approach
  • Sara Mohammadi, Mojtaba Almasi *, Kiomars Soheili, Sadegh Sulaimany Pages 93-121
    Petrochemical industry has important role in creating value added for gas and oil resources, especially for Iran. Predicting import and export countries plus the trade product type, is a great aid for the industry stakeholders for optimal trade planning. Besides, computational methods of social networks, has been used in several applications and different areas. The aim of this paper is using network analysis methods for the first time for global petrochemical product’s trade. Data extracted and pr eprocessed from UN website of commercial trade, for popular petrochemical products from 2017 to 2019. Also, link prediction methods utilized for predicting next year trade relations, each year based on the previous one. Evaluation was done using two methods; computational approach, and validating the results with available data. The best performance method with more than 90% percent of AUC, was Preferential Attachment, and comparing the results with real data performed accordingly. Based on findings, the most promising countries for import was Spain, Slovenia, Australia, Norway and Argentina, and most feasible relation for Iran is exporting ACETONE to Spain. Finally, the methods to increase the performance of the predictions were proposed.
    Keywords: Petrochemical, Link Prediction, Network analysis, Trade
  • Mehrdad Dadmehr *, Freydoon Rahnama Roodposhti, Hashem Nikoumaram, MirFeyz Fallah Shams Pages 123-166

    The occurrence of shocks in monetary and financial markets causes turbulence and disrupt relations among markets in particular the relation between risk and return of capital assets. Either, the dynamic correlation that exists among markets makes the effect of shocks contagions from one market to other markets. In this study, we investigate the effect of contagion among the monetary and financial markets of Iran using analysis of multivariate dynamic correlation among “conditional dynamic” variance and averages of daily market returns that were obtained by FIAPARCH model during 2007-2018 and using the Kargolok algorithm to identify structural breaking point in time series of market returns. The results indicate that the domestic political events have no effect on the occurrence of market shocks and the existence of the effect of contagion among those market. Also, we found that investors show heard behavior during and after turbulence period and when the turmoil ends and stability returns to the market, according to learning and changes that occurred in their utilities due to events and their new attitudes towards risks and returns, will change their investment behavior.

    Keywords: Monetary, Financial Markets, Dynamic Conditional Correlation, Contagion, Kargolok algorithm, FIAPARCH Model
  • Zahra Dorri Najafabadi, Mohsen Mehrara *, Farhad Ghaffari, Kambiz Hojabr Kiani Pages 167-195
    Identifying and evaluating the effective factors in marriage and divorce has a significant role in adopting appropriate policies to increase the benefits of marriage and reduce the harms of divorce in society. In this study, using the information of the questionnaire of Iranian households in 2018, the effect of women's employment on marriage and divorce has been investigated and the desired model has been estimated using the polynomial logit regression method. The results of the estimate for married women show that women's employment has a positive effect on divorce; in a way, their employment increases the probability of divorce by an average of about 2.5%. The results also show that the religious expenses of the household and the age of the women have a negative effect on divorce. Other related variables (including education level, urban and rural household, household income, educational expenses and religious education expenses) did not have a significant effect on divorce. The results of model estimation for women who have never been married show that women's employment has had a positive effect on their never being married. In addition, the variable of age had a negative effect and the variables of educational expenses, religious expenses and education had a positive effect on women remaining single. Other variables (household income, urban and rural households, and religious education expenditures) also did not have a significant effect on being single.
    Keywords: women's employment, Marriage, Divorce, multinomial logit