فهرست مطالب

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 75 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا واعظی*، فریدون غضبان، وحید توکلی، امین سارنگ صفحات 1-18

    تغییر اقلیم یکی از مهم ترین چالش‏ها‏‏‏ی قرن جاری است. استفاده از مدلهای ریزمقیاس نمایی آماری این امکان را فراهم ساخته است که بتوان به مطالعه نوسانات اقلیمی در مقیاس مکانی و زمانی مشخص در آینده پرداخت. نتایج مدل سازی داده های دمای کمینه، دمای بیشینه در فرونشست جازموریان در دو دوره آینده میانی (2065- 2046) و آینده دور (2100-2080) به وسیله مدل LARS-WG و داده‏های گردش عمومی جو HADCM3، تحت سناریوهای انتشار مطرح شده به وسیله هیات بین الدول تغییرات اقلیم نشان داد که در 50 سال آینده (میانگین 20 ساله دوره آینده میانی) افزایش 1/5  تا 2/1 درجه ای میانگین دما و در 100 سال آینده (میانگین 20 ساله دوره آینده دور) افزایش 2/4 تا 3/9 درجه ای میانگین دمای منطقه بر مبنای سناریوهای مختلف قطعی به نظر می‏رسد. با توجه به نتابج مستدل این تحقیق حقیقتا خشکسالی یکی از جدی ترین بحران های آینده کشور است که در صورت عدم توجه، آینده ایران را از جنبه های مختلفی تهدید خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مدل سازی، سناریوهای تغییر اقلیم، شبیه سازی، بزرگ مقیاس، .LARS-WG
  • هادی سعیدی، یوسف قنبری*، احمد تقدیسی، حمید برقی صفحات 19-38

    بازارچه های مرزی موضوع مورد مطالعه پژوهش های فراوانی بوده است، این تحقیق در پی توصیف و تبیین اثرات اقتصادی، کالبدی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی مبادلات مرزی قبل و بعد از احداث بازارچه های موقت مرزی در محدوده مورد مطالعه است. هدف از این پژوهش توصیف و تبیین اثرات اقتصادی، اجتماعی،کالبدی، فرهنگی و بهداشتی بازارچه های موقت مرزی و نقش این پدیده در بهبود زیست پذیری سکونتگاه های روستایی شهرستان های مرزی استان کردستان است. در پژوهش حاضر از لحاظ روش تحقیق؛ از هر دو روش کمی و کیفی(استراتژی قیاس و پس کاوی)، نظریه های زیست پذیری و تنوع معیشتی،  برای گردآوری داده ها از دو شیوه ی کتابخانه ایی و پیمایش (تهیه و توزیع 390 پرسشنامه ویژه سرپرست خانوار و 90 پرسشنامه ویژه معتمدین روستاها (و برای تجزیه وتحلیل داده های کمی و کیفی ازنرم افزار SPSS و آزمون های آماری ویلکاکسون، ANOVA و رگرسیون استفاده شده است. نتایج تحقیق گویای گویای این است که بازارچه های موقت مرزی سبب تحولات مثبتی در شاخص های مرتبط با ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، فرهنگی و بهداشتی سکونتگاه های مرزی منطقه بویژه افزایش درآمد، تثبیت جمعیت، افزایش امنیت مرزی، بهبود مشارکت،بهبود بهداشت محیط، افزایش نوسازی و تا حدودی مقاوم سازی مسکن روستایی شده است و به عنوان یکی از فعالیت های اصلی ساکنین سکونتگاه های مرزی نقش موثری  در تنوع معیشتی، کاهش ناپایداری سکونتگاه های روستایی و بهبود زیست پذیری نواحی مرزی استان کردستان داشته است.

    کلیدواژگان: بازارچه های موقت مرزی، تنوع معیشتی، زیست پذیری، استان کردستان
  • مژگان انتظاری نجف آبادی*، علی داودی، مجید غلامی صفحات 39-53

    از دلایل عمده وقوع زمین لغزش، مدیریت نادرست زمین به ویژه در مناطق کوهستانی و دره ها می باشد. در این تحقیق سعی بر آن شده که با بررسی عوامل موثر در وقوع زمین لغزش و همچنین مقایسه بخش های شهرستان کوهدشت لرستان ازنظر حساسیت به زمین لغزش در قالب روش تصمیم گیری چند معیاره (ELECTRE-1)، مناطق دارای ریسک بالای خطر زمین لغزش مشخص گردد. کاربرد روش های چند معیاره الکتره در رتبه بندی است. مدل (ELECTRE-1) ماتریس تصمیمی را ارزیابی می کند که شامل m گزینه و n شاخص است. در این تحقیق گزینه ها، بخش های شهرستان کوهدشت، و شاخص ها عوامل موثر در وقوع زمین لغزش می باشند. پس از وزن دهی، مقایسه زوجی و محاسبه وزن نهایی عوامل، مشخص شد که عامل شیب با وزن 0.379 و سنگ شناسی با وزن 0.248 نقش اصلی را در حساسیت منطقه مورد مطالعه دارند. همچنین منطقه ازلحاظ میزان آسیب پذیری در برابر زمین لغزش بررسی شد که بر طبق این ارزیابی بخش های طرهان و رومشگان (با تعداد تسلط 2) بالاترین ریسک را برای وقوع زمین لغزش داشته و پس ازآن به ترتیب بخش های کوهنانی (با تعداد تسلط 1)، درب گنبد و مرکزی (بدون تعداد تسلط) قرار دارند. میانگین وزن عوامل با توجه به معیارهای هماهنگ، برای بخش های طرهان (0.427)، رومشگان (0.0412)، کوهنانی (0.359)، درب گنبد (0.0253) و کوهدشت (0.217) می باشد. ازجمله عواملی که سبب حساسیت بالای بخش های طرهان و رومشگان گشته، درصد بالای شیب های حساس و مستعد (15 تا 45 درجه)، وضعیت سنگ شناسی (با غلبه آهک لایه ای و مارن)، کاربری اراضی نامناسب و شبکه هیدرو گرافی را می توان نام برد.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، مدل ELECTRE، کوهدشت
  • معصومه صوفی، بهلول علیچانی*، رضا برنا، فریده اسدیان صفحات 55-74

    یکی از مهم ترین و محسوس ترین اثراتی که سدها بر طبیعت می گذارند تغییر در نوع کاربری زمین های اطراف آن می باشد. ایجاد مخزن سد تبدیل اراضی مرتعی به زمین های کشاورزی و کارخانجات  صنعتی و تبدیل کشت های دیم به کشت آبی از جمله این تغییرات است. هدف اصلی این تحقیق پیش بینی تغییرات احتمالی کاربری اراضی بر اساس داده های هیدروکلیماتولوژی و سنجش از دور در حوضه دریاچه ارومیه می باشد. به منظور بررسی کارایی الگوریتم طبقه بندی برای تهیه نقشه کاربری اراضی حوضه آبریز دریاچه ارومیه، دو تصویر ماهواره ای Landsat با اختلاف زمانی 15 سال در بازه زمانی ماهانه یکسان انتخاب شدند. همچنین تصاویر مربوط به ماهواره Landsat سنجنده های ETM+ (لندست 7) و OLI (لندست 8) مورد استفاده قرار گرفته است. طبق نقشه پیش بینی شده کاربری اراضی طی 20 سال آینده، درصد افزایش مساحت مرتع های با پوشش ضعیف 19، اراضی شوره زار 42  و اراضی بایر یا بدون پوشش 17 است. از طرفی درصد کاهش گستره اراضی باغی 16، اراضی کشاورزی 11، مناطق مسکونی روستایی 11/1، مرتع با پوشش متراکم 5، مرتع با پوشش متوسط 3 و پهنه آبی 24 خواهد بود. این پیش بینی تغییرات کاربری اراضی تا سال 1417 نشان می دهد که شدت کاهش مساحت برای پهنه های آبی و شدت افزایش برای اراضی شوره زار بسیار زیاد خواهد بود.  بر مبنای نقشه پیش بینی کاربری اراضی حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای سال 1417، مساحت اراضی بایر، مرتع با پوشش کم و شوره زار از سال 1397 تا سال 1417 به ترتیب به 1668، 7257 و 4497 کیلومتر مربع افزایش خواهد یافت. در طرف مقابل، مساحت کاربری های کشاورزی، مرتع با پوشش متراکم، مرتع متوسط، باغ، مسکونی و پهنه های آبی (دریاچه) طی این بازه زمانی 20 ساله به ترتیب تا 18356، 6622، 5578، 2974، 535 و 2911 کیلومتر مربع کاهش پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: سد، کاربری اراضی، سنجش از دور، دریاچه ارومیه
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، مریم محمدزاده شیشه گران، احسان قلعه صفحات 75-94

    هدف اصلی این تحقیق پایش سطح آب های زیرزمینی با استفاده از علم سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای و رابطه آن با کاربری اراضی می باشد. به همین منظور ابتدا تصاویر مربوطه اخذ و پیش پردازش های لازم بر روی هر کدام اعمال شد. سپس نسبت به مدل سازی و طبقه بندی تصاویر اقدام شد. به منظور بررسی تغییرات کاربری اراضی، نقشه طبقه بندی شده کاربری اراضی برای هر دو سال 2002 و 2018 با استفاده از روش طبقه بندی شی گرا استخراج شد و سپس به منظور بررسی تغییرات کاربری اراضی نقشه تغییرات کاربری اراضی برای بازه زمانی 16 ساله استخراج شد. بعد از استخراج نقشه تغییرات کاربری اراضی به منظور انتخاب بهترین مدل، برای سال 2002 مدل K-Bessel و برای سال 2018 مدل Circular دارای بیشترین دقت می باشند. نتایج نشان داد بیشترین میزان تغییرات مربوط به کاربری مرتع به کشاورزی دیم، کاربری مرتع به کشاورزی آبی، جنگل به کشاورزی آبی و کشاورزی دیم به کشاورزی آبی است. در میان کاربری های تغییریافته، کاربری جنگل کمترین میزان افزایش را داراست در حالی که میزان تغییر کاربری جنگل به دیگر کاربری ها به مراتب بیشتر است و این امر نشان دهنده سرعت تخریب جنگل ها نسبت به میزان احیای آن است. نتایج بررسی آب های زیرزمینی نشان داد که بیشترین و کمترین میانگین تراز آب در سال 2002 متعلق به کاربری کشاورزی دیم و کاربری مناطق کشت آبی و در سال 2018 نیز کاربری کشاورزی دیم دارای بیشترین میانگین تراز آب و کاربری جنگل دارای کمترین میانگین تراز آب بود که این امر نشان دهنده وضعیت بحرانی آ ب های زیرزمینی و استفاده بیش از حد از این منابع می باشد

    کلیدواژگان: طبقه بندی شیءگرا، آب های زیرزمینی، روش های زمین آمار، پارس آباد
  • مرتضی زنگنه* صفحات 95-115

    از وظایف عمده ی شهرداری ها حل مسایل زیست محیطی و تبدیل محیط شهری به محیط سالم و قابل زیست برای ساکنان آن است. در بخش اول این پژوهش با استفاده از مدل سروکوال، کیفیت خدمات فضای سبز با استفاده از 27 گزاره و در پنج بعد بررسی شد. برای تحلیل ابعاد کیفیت خدمات از آزمون ویلکاکسون استفاده شد. با توجه به نتایج این آزمون، بین اهمیت عوامل موثر بر کیفیت فضای سبز از نظر شهروندان و رضایت مندی آن ها از این عوامل تفاوت معنی دار وجود دارد. بررسی نتایج نشان می دهد کمترین میزان رضایت مربوط به کیوسک های مطبوعات، بوفه ها، سرویس های بهداشتی، رختکن لباس ورزشی، امکانات نورپردازی، غرفه های ارایه محصولات فرهنگی و امنیت بوستان ها است. رضایت بیشتر شهروندان از این طریق قابل تامین است. در بخش دوم تحقیق، ابتدا بوستان های منطقه ازنظر دو جنبه ظاهر فیزیکی بوستان و عملیات نگهداری بوستان مورد ارزیابی کیفی قرار گرفتند. سپس با استفاده از روش تحلیل رابطه ای خاکستری (GRA)، رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد که بوستان های ابوذر، جهاد و زمزم دارای بالاترین رتبه و بوستان های میخک، آفتاب و جوانان دارای پایین ترین رتبه هستند. در بخش سوم پژوهش، چگونگی بهره برداری شهروندان از بوستان های منطقه شامل انگیزه، احساس، تعداد دفعات، زمان و مدت مراجعه موردمطالعه قرار گرفت. در کنار طبیعت بودن مهم ترین انگیزه و فراموشی مشکلات و احساس راحتی مهم ترین احساسات شهروندان شهروندان منطقه از مراجعه به بوستان ها است. از طرف دیگر احساس تعلق به خود و آزادی کمترین درصد از احساسات شهروندان را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: کیفیت، سروکوال، خدمات، فضای سبز، رضایت مندی
  • عباس معروف نژاد* صفحات 117-137

    از مهم ترین پیامدهای رشد شتابان شهرنشینی و توسعه فیزیکی شهرهای کشور در دهه های گذشته، یک دست نبودن نظام توزیع مراکز خدماتی شهری می باشد. زیرا عدم برخوداری عادلانه از امکانات منجر به ایجاد بحران های اجتماعی و مشکلات پیچیده فضایی و توزیع نامتوازن محلات شهری خواهد شد. بنابراین بررسی و تحلیل فضایی امکانات موجود در سطح محلات شهری می تواند به شناخت کمبودها و تراکم بی رویه و میزان برخورداری هر یک از آنها منجر شود. هدف از پژوهش حاضر، سنجش میزان دستیابی افراد ساکن در محلات منطقه2 کلانشهر اهواز به امکانات و خدمات مورد نیاز با توجه به چهار شاخص انتخابی تحقیق(عمرانی، خدماتی، نظارتی و اجتماعی- فرهنگی) و 26 متغیر تدوین شده است. نوع تحقیق کاربردی و بر اساس روش تحقیق، پیمایشی با تاکید بر پرسشنامه  می باشد. جامعه آماری شهروندان ساکن منطقه2 و کارشناسان آشنا با مسایل شهری می باشند. حجم نمونه شامل 13 نفر از کارشناسان و 382 نفر از شهروندان بوده است. روش محاسبه حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای شهروندان و روش تخمین شخصی برای کارشناسان انجام شده است. به منظور بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف و جهت بررسی وضعیت متغیرهای پژوهش از آزمون میانگین استفاده شده است. همچنین وزن دهی متغیرها توسط مدل آنتروپی شانون و رتبه بندی محلات با استفاده از تکنیک ماباک انجام شده است. نتایج کلی آزمون میانگین نشان می دهد؛ رضایت مندی شهروندان و کارشناسان در محلات پدافند هوایی، سید خلف، زردشت و کیانشهر از منظر شاخص های انتخابی پژوهش(عمرانی، خدماتی، نظارتی و اجتماعی- فرهنگی) از عدد حد متوسط(3) پایین تر است که بیانگر وضعیت ضعیف این شاخص ها در محلات اشاره شده می باشد. همچنین نتایج حاصل از تکنیک رتبه بندی ماباک، نشان می دهد محله امانیه با مقدار Si (مقدار نهایی تابع معیار گزینه ها) 243/1 در رتبه اول و به ترتیب محلات: کیان آباد، کیانپارس شرقی، کیانپارس غربی، کیانشهر، زردشت، پدافند هوایی و سید خلف با مقدارSi 481/0، 165/0، 027/0، 24/0-، 234/0-، 241/0- و 987/0-  در رتبه های دوم تا هشتم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: امکانات شهری، توزیع فضایی، محلات، منطقه 2 کلانشهراهواز، تکنیک ماباک
  • معصومه حسن زاده دوگوری، سیده صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری، حسین اصغری صفحات 139-163

    در این پژوهش برای شناسایی وضعیت شاخص های بهداشتی و آموزشی ناحیه ساحلی غرب استان گیلان، در ابتدا اطلاعات شاخص های فوق برای سه دوره سرشماری 1385، 1390 و 1398 از سایت استانداری استان گیلان دریافت گردید. سپس با استفاده از شاخص توسعه روستایی (RDI)، شاخص ترکیبی نتایج (CRI)، شاخص I موران جهانی، شاخص  Iموران محلی، تحلیل خوشه ای اقدام به تعیین میزان توسعه یافتگی و توزیع فضایی شاخص ها در 8 بخش ناحیه ساحلی گردید. نتایج بدست آمده نشان داد میزان RDI محاسبه شده براساس فراوانی و همچنین نسبت فراوانی شاخص ها به تعداد روستای هر بخش، از تفاوت مکانی برخوردار است. شاخص I موران جهانی نشان از خوشه ای شدن الگوی توزیع شاخص های مدارس راهنمایی پسرانه و دخترانه و دبیرستان پسرانه دارد. همچنین تحلیل فضایی RDI براساس شاخص I موران محلی حاکی از الگوی خوشه HH،  LL و ناخوشه  LH و HL در برخی شاخص ها از جمله مرکز بهداشتی-درمانی، خانه بهداشت، غسالخانه، روستا مهد، دبستان و راهنمایی دخترانه در سال های مختلف بوده است. نتایج I موران محلی برروی شاخص CRI نشان دهنده شکل گیری ناخوشه HL و LH در سه مورد از شش مورد است. در همین راستا تحلیل CL شاخص های بهداشتی و آموزشی بدست آمده از RDI نشان داد جابجایی زمانی و مکانی در اجزاء خوشه ها (بخشها) در طی زمان اتفاق افتاده است. اما گروه بندی شاخص CRI نیز از لحاظ مکانی و زمانی ثابت می باشد. با توجه به آزمون فرض صفر مبنی بر عدم معنی داری الگوی خاص و عملکرد یکنواخت شاخص در ناحیه مورد مطالعه، مشخص شد فرض خلاف صفر مورد تایید بوده و تفاوت معنی داری بین بخش های مختلف از لحاظ توسعه وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص های بهداشتی و آموزشی، شاخص توسعه روستایی (RDI)، I موران جهانی، I موران محلی، الگو، ناحیه ساحلی غرب استان گیلان
  • داریوش جهانی، حسین نظم فر*، محمدتقی معصومی، رسول صمدزاده صفحات 165-188

    تغییرات ناشی از رشد شتابان شهرنشینی، شهرها و به خصوص کلانشهرها را با چالش ها و مسایل جدی اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و زیرساختی رو به رو کرده است. در همین راستا شاخص شکوفایی شهری به عنوان یک چارچوب مفهومی وسیع در زمینه سنجش توسعه و رفاه انسانی و اجتماعی، در ارتباط با کمیت و کیفیت شهرنشینی مطرح شده است. در این پژوهش با رویکردی تحلیلی توصیفی و با هدف سنجش و ارزیابی وضعیت زیرساخت ها و عوامل موثر بر آن در مناطق 4 گانه شهر اردبیل به بررسی تاثیرات این شاخص در  بهبود شاخص شکوفایی شهری پرداخته شده است. برای رسیدن به هدف پژوهش از 28 زیر معیار استفاده شده است. اطلاعات و داده های مورد نیاز در این پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه ای، آمارنامه سال 1395 و هم چنین مراجعه به نهادها و سازمان های ذیربط گردآوری شده است. جهت تحلیل، داده ها استانداردسازی شده و برای وزن دهی هر یک از شاخص ها از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است. سپس با استفاده از نرم افزار آماری R و به روش تصمیم گیری چندشاخصه پرومته برای شکوفایی شهری هر کدام از مناطق چهارگانه شهر اردبیل امتیاز بندی گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد مناطق 1 و 2 شهر اردبیل به لحاظ برخورداری از شاخص شکوفایی شهری بر اساس مولفه زیرساخت ها در وضعیت نسبتا ضعیف و مناطق 3 و 4 در وضعیت ضعیف قرار دارند و با توجه به تمرکز امکانات در محلات مرکزی شهر، از میزان شکوفایی شهری از مرکز شهر به طرف حاشیه در همه مناطق چهارگانه کاسته می شود. هم چنین، رتبه بندی مناطق نشان می دهد که منطقه یک و چهار به ترتیب با داشتن مقدار امتیاز برتری 52.39 و 48.64 دارای بیشترین و کمترین شکوفایی شهری از منظر زیرساخت هستند.

    کلیدواژگان: شکوفایی شهری، زیرساخت ها، مدل پرومته، نرم افزار R، اردبیل
  • امیر دانا*، فرشته گل زاده، علی اصغر دورودیان صفحات 189-201
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف ارایه مدل تاثیر مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر رفتار شهروندی در حوزه محیط زیست و عملکرد محیطی در سازمان های ورزشی با نقش تعدیل گری جهت گیری زیست محیطی طراحی گردید.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی می باشد و از لحاظ هدف، کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی مدیران و کارشناسان ستادی وزارت ورزش و جوانان می باشد که بر اساس اطلاعات کسب شده از این وزارتخانه تعداد آنان شامل 320 نفر می باشد. بر اساس جدول حجم نمونه مورگان تعداد 175 نفر به عنوان نمونه تحقیق مشخص گردیدند. در انتخاب نمونه های تحقیق از روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردید. بدین جهت پس از پخش و جمع آوری پرسشنامه های تحقیق، تعداد 169 پرسشنامه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در جهت تعیین اهداف تحقیق از مدل مفهومی تحقیق پایلی و همکاران (2014) استفاده  شد و بررسی داده های تحقیق حاضر  به روش معادلات ساختاری  انجام گردید. تمامی روند تجزیه وتحلیل تحقیق، در غالب نرم افزار اس پی اس اس نسخه 20 و پی ال اس نسخه 2 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مدیریت استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد زیست محیطی تاثیر معناداری دارد (578/0= تاثیر؛ 797/3t=). همچنین نتایج تحقیق حاضر مشخص نمود  که متغیر جهت گیری زیست محیطی نقش تعدیل گری در رابطه بین مدیریت استراتژیک منابع انسانی و رفتار شهروندی در حوزه محیط زیست را دارد (535/0= تاثیر، 555/3t=).

    نتیجه گیری

    توجه به مدیریت استراتژیک منابع انسانی در سازمان های ورزشی می تواند شرایطی جهت بهبود وضعیت محیط زیستی در این سازمان ها را به واسطه توسعه رفتارهای شهروندی فراهم نماید.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، محیط زیست، جهت گیری زیست محیطی، رفتار شهروندی
|
  • Alireza Vaezi*, Fereydoun Ghazban, Vahid Tavokoli, Amin Sarang Pages 1-18

    Climate change is one of the most important challenges of this century. The maximum and minimum temperatures and precipitation were predicted for the intermediate future (2046- 2065) and distant future (2100- 2080) by statistical downscaling outputs of HadCM3 model under emission scenarios shows average of the mean temperatures will increase in the range of 1.5 to 2.1 °C in the next 50 years (20-year average of the intermediate future) and 2.4 to 3.9 °C in the next 100 years (20-year average of the distant future) compared to the base periods. According to the results of this study, drought is one of the most serious future crises in the country, which if not addressed, will threaten Iran's future in various aspects.

    Keywords: Modeling, Climate change scenarios, Large scale, LARS-WG
  • Hadi Saidi, Yousef Ghanbari*, Hamid Barghi, Ahmad Taghdisi Pages 19-38

    Border market place the subject of this research has been topic a lot of research. The end of  This research is describe and explain the environmental effects of border exchanges before and after the construction of temporary border markets in the region. The aim of this research is to describe and explain the economic, social, physio, cultural and hygienically impacts of border exchanges before and after the construction of temporary border marketplace and the role of this phenomenon on the improve of livability. In the present research and in term of research methodology, we use both qualitative and quantitative methods in the following ways. Deductive strategy for investigating the research problem, two conventional methods of research; library and survey research, preparing and distributing 90 and 360 questionnaires for the evaluating of villages for collecting data, SPSS software, independent T-test and Wilcoxon test for statistical analysis of quantitative data, and the professors' viewpoints, executive directors' opinions, research achievements and field observations of the researcher for qualitative data have been used. Research findings indicate that people's employment in border exchanges has resulted in Temporary border markets have brought about positive changes in the indicators related to the economic, social and physical aspects of the rural settlement of the border areas of the region, especially the increase in income, population consolidation, the increase of renovation housing and, to a certain extent, the strengthening of rural housing, and as one of the activities The main features of residents of border settlements have an effective role in livelihoods diversity, reducing the unsustainability of rural settlements and improving livability of border regions of Kurdistan province, and the continuation of this activity will lead to the well-being of border settlements.

    Keywords: temporary borders market place, livelihood diversity, livability, Kurdistan province
  • Mojgan Entezari*, Ali Davodi, Majid Gholami Pages 39-53

    One of the main reasons for the occurrence of landslides is the mismanagement of the earth, especially in mountainous regions and valleys. In this research, we tried to investigate the factors affecting the occurrence of landslides and also comparing sections of Kuhdasht city in terms of landslide susceptibility in the form of multi-criteria decision making method (ELECTRE-1), areas with high risk of landslide hazard. The application of multi-criteria electric methods is in the ranking. The model (ELECTRE-1) evaluates the decision matrix, which includes m options and n indexes. In this research, the choices, parts of the city of Kuhdasht, and indicators are the factors influencing the occurrence of landslides. After weighing, comparing the pair and calculating the final weight of the factors, it was found that the gradient factor with a weight of 0.379 and a petrology with a weight of 0.248 have the main role in the sensitivity of the study area. The area was also assessed for the extent of the vulnerability to landslide. According to this assessment, Tarhan and Romeshgan sections (with the number of domination 2) have the highest risk for the occurrence of landslides and then, respectively, sections of Kohnani (with the number of domination 1), the Darbe gonbad and Central (Without the number of domination). The average weight of the factors according to the harmonized criteria is for the sections of Tarhan (0.427), Romeshgan (0.0412), Kohnani (0.359), Darbe gonbad (0.0253) and central (0.217). Among the factors that cause the sensitivity of the parts of the Tarhan and Romeshgan, the percentage of sensitive slopes (15 to 45 degrees), the petrographic situation (with the overcoming of lime and marl), the use of inappropriate land and hydrographic network can be mentioned.

    Keywords: landslide, ELECTRE model, Kohdasht
  • Masoumeh Soufi, Behlul Alijani*, Reza Borna, Farideh, Asadian Pages 55-74

    One of the most significant and obvious effects of dams on nature is the change in the type of use of surrounding lands. The construction of the dam reservoir contributes to converting pasture lands into agricultural lands and industrial plants, and dryland farming to the irrigated cultivation of crops. The main purpose of this study is to predict possible land repurposing in the Urmia Lake Basin based on hydroclimatology and remote sensing data. In order to evaluate the efficiency of the classification algorithm for the land use map of Urmia Lake Basin, two Landsat satellite images taken at the same month with a time interval of 15 years were selected. In addition, Landsat satellite images taken by ETM+ (Landsat 7) and OLI (Landsat 8) sensors were used. According to the predicted land use plan over the next 20 years, ​​poorly vegetated rangelands, salt marsh lands, and bare lands will increase by 19%, 42%, and 17%, respectively. On the other hand, garden land areas, farming lands, rural residential areas, densely vegetated rangelands, moderately vegetated rangelands, and water zones will decrease by 16%, 11%, 1.11%, 3%, and 24%, respectively. This land repurposing forecast by 2038 indicates that the reduction in water zones and the increase in salt march areas will be very high. The land use prediction map for the Urmia Lake Basin by 2038 indicates that bare lands, poorly vegetated rangelands, and salt marsh lands will increase by 1668, 7257, and 4497 ​​square kilometers from 2018 to 2038. In contrast, farming lands, rural residential areas, densely vegetated rangelands, moderately vegetated rangelands, and water zones will decrease by 18356, 6622, 5578, 2974, 535, and 2911 square kilometers over a 20-year time period.

    Keywords: dams, land use, remote sensing, Urmia Lake
  • Sayyad Asghari Saraskanrood*, Maryam Mohamadzadeh Shishegaran, Ehsan Ghale Pages 75-94

    The main purpose of this research is to monitor the groundwater level using remote sensing science and satellite images and its relationship with land use. For this purpose, the relevant images were taken first and the necessary pre-processing was applied on each of them. Then the images were modelled and classified. In order to study land use changes, the land use classification map was extracted for 2002 and 2018 years using the object-oriented classification method and then to study land use changes, the land use change map was extracted for a period of 16 years. The highest rate of change is related to the use of rangeland to rainfed agriculture, rangeland to irrigated agriculture, forest to irrigated agriculture and rainfed agriculture to irrigated agriculture. Also, among the modified land uses, forest land use has the lowest increase. After extracting the land use change map in order to select the best interpolation model from different models, all models were evaluated and the Kriging method was more accurate than other methods, which among the different modes of the kriging method Also, K-Bessel model for 2002 and Circular model for 2018 have the highest accuracy. The results of groundwater survey showed that the highest and lowest average water level in 2002 belongs to rainfed agricultural use and water use and in 2018 rainfed agricultural use has the highest average water level and forest use has the lowest average water level.

    Keywords: object-oriented classification, groundwater, geostatistical methods, ParsAbad
  • Morteza Zangeneh* Pages 95-115
    Introduction

    Today, services are considered an integral part of urban life. Tehran Municipality, as the custodian of green spaces in Tehran, pays special attention to the quantitative and qualitative development of green spaces in Tehran. Therefore, trying to identify the demands and expectations of the people of Tehran as customers of this organization, from the current services in the field of urban green spaces in order to improve the quality of services is necessary. In order to evaluate the quality of services of organizations, different methods and models have been used by researchers. The SERVQUAL model is one of the most important models used. Therefore, in this article, this model has been used due to its importance in research in the field of service quality evaluation. The general hypothesis of this research is based on the fact that the expectations of the citizens of Tehran's 17th district from the quality of green space services are significantly different from the current situation. To test the general hypothesis, the normality of the population was first examined using the Kolmogorov-Smirnov test and the Shapiro-Wilk test. The results of the study of the normality of the statistical population show that the level of significance of most dimensions is less than 0.05, so the null hypothesis is rejected and that population is not normal. Therfore, the Wilcoxon statistical test was selected to test the research hypotheses.

    Materials and methods

    This study was conducted in three parts. In the first part, using the SERVQUAL model, the quality of green spaces, which is a service from the municipality to the people, was examined and analyzed from the perspective of clients in the parks of District 17. Using SERVQUAL model, the quality of green space services was evaluated using 27 statements in five dimensions. Wilcoxon test was used to analyze the dimensions of service quality. According to the results of this test, there is a significant difference between the importance of factors affecting the quality of green spaces in the eyes of citizens and their satisfaction with these factors. In the second part of the study, the parks were evaluated in terms of two aspects of the physical appearance and the maintenance of the park. In order to evaluate each park, by surveying the parks, a score between zero and seven was assigned to each statement based on the Likert scale. A higher score means higher quality of the proposition. After collecting the scores of each park, the total score of each dimension of service quality was calculated. Then, using the Grey Relational Analysis method, the parks were ranked. In the third part, how the citizens use the parks of the region, including motivation, feeling, number of times, time and duration of the visit were studied. In this study, we tried to use most tangible quality statements to evaluate the quality of services and ranking of parks in District 17. However, in order to identify other citizens' expectations from the facilities and services of urban parks, another questionnaire was designed and completed using the interview method.

    Results and discussion

    The results of the first part of the research show that the lowest level of satisfaction is related to press kiosks, buffets, toilets, sportswear locker rooms, lighting facilities, cultural product booths and park security. The results of the second part showed that Abuzar, Jihad and Zamzam parks have the highest rank and carnation, sun and youth parks have the lowest rank. In the third part of the study, the study of citizens' motivation to visit the parks of the region showed that being with children and being next to nature is the most important motivation of citizens in the region to visit the parks. These two factors reflect two important facts about District 17. Due to the large population of the region, one of the most important gathering places for families and children and adolescents is the parks of the region. Also other expectations of citizens can be categorized as follows: increasing the facilities of parks, increasing children's play equipments, cleanliness, tidiness, security, creating changing rooms for sports fields, adapting sports facilities for the elderly, expanding the area of ​​parks, creating special skating and cycling routes, installing electric play equipment, collecting annoying and addicted people, creating safe and comfortable places for women and children, creating a parking lot and increasing the safety of children's playground equipment, creating cultural facilities in parks.

    Conclusion

    The results of this study generally show that the quality of services in the parks of District 17 is not in a good condition. The results of the qualitative evaluation help the district managers to plan and take action to correct the propositions that have caused the most gaps in the SERVQUAL model by studying them. More citizen satisfaction can be achieved in this way. Using the ranking, the municipality of District 17 can effectively prioritize the allocation of funds to improve the quality of green space in the parks of the district. The results of this study can provide managers with a good understanding of the situation of citizens' use of park services in the region and help them to plan to increase the quality of use of park services.

    Keywords: Quality, SERVQUAL, Services, Green Spaces, Satisfaction
  • Abbas Maroofnezhad* Pages 117-137

    One of the most important consequences of the rapid growth of urbanization and physical development of the countrychr('39')s cities in recent decades, distribution system is not homogeneous urban centers. Because of the lack of fair access to facilities leading to social crises and   complex spatial problems and distribution will be uneven urban neighborhoods. Therefore, spatial analysis of available facilities at the level of urban neighborhoods, it can lead to the recognition of deficiencies and excessive density and the extent of each of them. The purpose of  the present study, measuring the level of access of residents in the neighborhoods of region 2 of ahvaz metropolis to the required facilities and services, according to four selected indicators of research(Construction, service, regulatory and socio-cultural) and 26 variables have been compiled. Type is of applied research and the research method was survey with emphasis on the questionnaire. The statistical population has been citizenships living in region 2 and relevant experts. Sample size included have been 13 experts and 382 citizens. Method of calculating the sample size using the Cochranchr('39')s formula for citizens and personal estimation method was designed for experts. Kolmogorov-Smirnov(KS)test was used to evaluate the normality of data distribution, and a mean test was used to review the status of research variables. The weighting of variables was also done by the shannon entropy model and ranking of neighborhoods using the MABAC technique. The overall results of the test show the mean; Satisfaction of citizens and experts in neighborhoods: padaafnd hvaaeii, syyed khlaf, zrdosht and kiyan shahr in aspect of selection criteria research(construction, service, regulatory and socio-cultural) is lower than the average number (3) limit  which indicates the poor condition of these indicators in the mentioned neighborhoods. Also, the results of MABAC technique show that, amaniyeh neighborhood Si value (final value of the criteria function of options) equal to1/243 is in the first rank and respectively neighborhoods: kiyan abad, eastern kiyan pars, western kiyan Pars, kiyan shahr, zrdosht, padaafnd hvaaeii and syyed khlaf Si value: 0/481, 0/165, 0/027, -0/024, -0/224, -0/241 and -0/987 is ranked second to eighth.

    Keywords: Urban Facilities, Spatial Distribution, Neighborhoods, Region tow of Ahvaz Metropolis, MABAK Model
  • Massoumeh Hassanzadeh Doogori, Seyedeh Sedigheh Hassani Mehr*, Rafat Shahmari, Asghari Hossein Pages 139-163

    In this study, in order to identify the status of health and educational indicators in the west coastal area of Guilan province, at first, the information of the above indicators for the three census periods of 2006, 2011 and 2019 was received from the Guilan governor's website. Then, using the Rural Development Index (RDI), Combined Result Index (CRI), Global Moran I, Local Moran I Index and cluster analysis, the extent of development and spatial distribution of indices in 8 coastal parts were determined. The results showed that the amount of RDI calculated based on the frequency and also the ratio of the frequency of indicators to the number of rural in each section, has a spatial difference. The Moran I Global Index indicates the clustering of the distribution pattern of boys' and girls' guidance school schools and boys' high schools. Also, RDI spatial analysis based on local Moran’s I index indicates the cluster pattern of HH, LL and LH and HL Outlier clusters in some indicators such as health center, health house, bathhouse, rural nursery, primary school and girls' guidance in different years. Also, the results of local Moran’s I on the CRI index indicate the Outlier clusters formation of HL and LH in three of the six cases. In this regard, CL analysis of health and educational indicators obtained from RDI showed that temporal and spatial shifts in cluster components (parts) have occurred over time. But the grouping of the CRI index has also been fixed spatially and temporally. According to the test of null hypothesis based on the none significance of a specific pattern and uniform performance of the index in the study area, it was found that the alternative hypothesis was approved and there was a significant difference between different sectors in terms of development.

    Keywords: Health, Education Indicators, Rural Development Index (RDI), Global Moran I, Local Moran I, pattern, West Coast of Guilan Province
  • Dariuosh Jahani, Hossein Nazmfar*, Rasool Samadzadeh Pages 165-188

    The changes caused by the rapid growth of urbanization have faced cities, especially metropolises, with serious economic, social, environmental and infrastructural challenges and issues. In this regard, the City Prosperity Index has been proposed as a broad conceptual framework for measuring development and human and social welfare, in relation to the quantity and quality of urbanization. In this research, with a descriptive analytical approach and with the aim of measuring and evaluating the condition of infrastructure and the factors affecting it in the four regions of Ardabil, the effects of this index on improving the City prosperity index have been investigated. To achieve the research goal, 28 sub-criteria have been used. The information and data required in this research have been collected using library resources, statistics of 2016 and also referring to relevant institutions and organizations. For analysis, the data were standardized and the network analysis process (ANP) was used to weight each of the indicators. Then, using R statistical software and Prometheus multi-indicator decision-making method for City prosperity, each of the four districts of Ardabil was scored. The results show that districts 1 and 2 of Ardabil city are in a relatively weak condition in terms of having an City prosperity index based on the infrastructure component and districts 3 and 4 are in a weak condition and due to the concentration of facilities in the central districts of the city, City prosperity is reduced from the city center to the suburbs in all four areas. Also, the ranking of regions shows that regions one and four, with a score of 52.39 and 48.64, respectively, have the highest and lowest City prosperity in terms of infrastructure.

    Keywords: City prosperity, infrastructure, Prometheus model, R Software, Ardabil
  • Amir Dana*, Fereshte Golzadeh Pages 189-201
    Objective

    The present study was designed to present a model of the impact of strategic human resource management on citizenship behavior in the field of environment and environmental performance in sports organizations with a moderating role of environmental orientation.

    Methodology

    The present research was a descriptive-data collection research and is applied. The statistical population includes all managers and experts of the ministry of sports and youth, which according to the information obtained from the ministry, there are 320 people. According to Morgan's sample size table, 175 individuals were identified as the sample of the study. Sampling method was used to select the research samples. For this purpose, 169 questionnaires were analyzed and distributed after collecting questionnaires. In order to determine the research objectives, was used of Paillé et al (2014)’s conceptual model. To study the data of the present study, use structural equation method. The whole process of research analysis was conducted in SPSS version 20 and PLS version 2 software.

    Result

    The results showed that strategic human resource management has a significant effect on environmental performance (t-3/797; impact= 0/578). Also, the results of this study revealed that the environmental orientation variable has a role of moderation in the relationship between resource management strategic Human and behavioral citizenship in the field of environment (t-3/555; impact= 0/535).

    Conclusion

    Paying attention to the strategic management of human resources in sports organizations can provide conditions for improving the environmental situation in these organizations by developing citizenship behaviors.

    Keywords: human resources, environment, environmental orientation, citizenship behavior