فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 55 (پاییز 1400)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 55 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی پور*، هادی پورشافعی، محمدعلی رستمی نژاد، حسن ضابط صفحات 7-24
    هدف

     هدف از اجرای پژوهش حاضر، مقایسه ادراک استادان و نومعلمان از نقش دانشگاه فرهنگیان در ارتقای بالندگی حرفه ای دانشجومعلمان بوده است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش، توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری شامل همه استادان کارورزی و دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 27 استاد و 125 نومعلم انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه بالندگی حرفه ای قرونه (1393) با پایایی 92/0 استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی، از آزمون t تک نمونه ای و t گروه های مستقل بهره گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، بین ادراک استادان و نومعلمان از نقش دانشگاه فرهنگیان در ارتقای بالندگی حرفه ای دانشجومعلمان، تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0 < P). همچنین، دانشگاه فرهنگیان در ارتقای بالندگی آموزشی، فردی و سازمانی دانشجومعلمان بالاتر از حد متوسط، اما در ارتقای بالندگی پژوهشی و خدمات تخصصی پایین تر از متوسط عمل کرده است.

    نتیجه گیری

    ارتقای بالندگی پژوهشی و خدمات تخصصی دانشجومعلمان یکی از چالش های دانشجویان این دانشگاه است که برنامه ریزی مطلوبی را می طلبد.

    کلیدواژگان: بالندگی حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان، بالندگی پژوهشی، دانشجومعلمان
  • مجید دارابی*، خدایار ابیلی صفحات 25-64
    هدف

    هدف اصلی از اجرای این پژوهش، طراحی و اعتباریابی الگوی مدیریت کیفیت فعالیت های پژوهشی اعضای هییت علمی دانشگاه ها بود؛

    روش پژوهش

     روش پژوهش، آمیخته اکتشافی بود و با 14 تن از صاحب نظران حوزه کیفیت پژوهشی دانشگاه ها، مصاحبه نیمه ساختارمند انجام گرفت. پس از اشباع نظری، ابعاد و مولفه های مدیریت کیفیت فعالیت های پژوهشی اعضای هییت علمی دانشگاه ها، استخراج و الگو طراحی شد؛ الگوی طراحی شده برای اعتباریابی در اختیار افراد مصاحبه شده قرار گرفت و 12 تن از آنها نظرات خود را (میزان اعتبار الگو) ارایه دادند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، مهم ترین ابعاد و مولفه مدیریت کیفیت فعالیت های پژوهشی، شامل بعد بسترسازی (فرهنگی/ارزشی، ارتباطاتی/ اطلاعاتی، قوانین، تجهیزات، رفع موانع، منابع مالی و تخصص گرایی)؛ بعد سیاست ها و ماموریت ها (سیاست ها، هدف ها و ماموریت)؛ بعد برنامه ریزی (شناسایی مسایل و نیازها، هدف گذاری، تدوین برنامه، تمهید عملیاتی شدن برنامه، فعالیت ها و همکاری مشترک، تعیین تکالیف و وظایف)؛ بعد نظام های حمایتی-تشویقی (ایجاد مشوق و انگیزه، راهنمایی و مشاوره، کاهش درگیری های آموزشی و اجرایی، توانمندسازی و توانمندیابی و اخلاق گرایی) و بعد نظارت و ارزیابی (تصحیح شاخص ها و فرایندهای پژوهشی، نظارت بر فرایند پژوهشی، شناسایی و تحلیل اثربخشی پژوهش ها، توجه به کاربست پژوهش ها و ارایه بازخورد) است. همچنین بررسی آماری نشان داد که الگو از نظر صاحب نظران حوزه کیفیت پژوهشی دانشگاه ها، از اعتبار کافی و مناسب برخوردار است. برای ارتقای کیفیت فعالیت های پژوهشی اعضای هییت علمی دانشگاه ها، پیگیری و اجرایی کردن این الگو راهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: پژوهش، مدیریت کیفیت، اعضای هیئت علمی، الگو
  • شیرین کاظمی* صفحات 65-106
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت برنامه راهبردی دانشگاه ارومیه در سال1398 انجام گرفته است.

    روش پژوهش

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه، همه اعضای هییت علمی دانشگاه ارومیه به تعداد 620 نفر بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد 217 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری از نوع در دسترس بوده است. ابزار استفاده شده، پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی برنامه راهبردی است. روایی این پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و روایی سازه با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تایید قرار گرفت. میزان پایایی این ابزار با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ0/904 به دست آمد.

    یافته ها

    وضعیت کلی برنامه راهبردی دانشگاه ارومیه و مولفه های آن پایینتر از میانگین فرضی جامعه قرار دارد. همچنین، نتایج عدم برابری میانگین رتبه های متغیرهای پژوهش را نشان داد؛ مولفه« تدوین ارزشها و تصویرسازی وضع مطلوب» دارای باالترین میانگین رتبه و مولفه« آینده نگاری راهبردی» دارای کمترین میانگین رتبه در ارکان برنامه راهبردی دانشگاه ارومیه است.

    نتیجه گیری

    وضعیت کلی برنامه راهبردی دانشگاه ارومیه در سطح نسبتا مطلوب ارزیابی شد. همچنین، سطح مطلوبیت مولفه« بررسی وضعیت موجود» و مولفه« آینده نگاری راهبردی» نامطلوب بوده و سایر مولفه ها نسبتا مطلوب ارزیابی شدند.

    کلیدواژگان: مطالعات ارزیابی، برنامه راهبردی، برنامهریزی استراتژیک، دانشگاه ارومیه
  • سیمین عذار منسوبی، اباصلت خراسانی*، محمد یمنی دوزی سرخابی، غلامرضا شمس صفحات 107-128
    هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، طراحی و تدوین الگویی به منظور بازنگری برنامه درسی رشته آموزش عالی در مقطع دکتری بود.

    روش پژوهش

    بدین منظور از پژوهش کیفی و روش تحلیل مضمون استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه پژوهش، متخصصان و صاحب نظران برنامه های درسی و افراد با تجربه در این حوزه بود که از بین آنها 15 نفر به صورت هدفمند و با روش زنجیره ای به عنوان شرکت کنندگان پژوهش انتخاب شدند. تعداد شرکت کنندگان بر اساس اشباع اطلاعاتی پژوهشگر بوده است.

    یافته ها

     نتایج پژوهش در بخش عناصر مهم و مورد توجه در بازنگری برنامه های درسی شامل 6 تم اصلی یعنی سیاست ها، هدف ها، محتوا، روش های یاددهی- یادگیری، روش های ارزشیابی و نوع ارایه دوره است.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش، نشان دهنده آن است که مولفه های اصلی الگوی بازنگری برنامه های درسی شامل 5 تم اصلی یعنی توجه به فرایندمحور بودن بازنگری برنامه های درسی، جامعیت در بازنگری برنامه های درسی، جلب مشارکت ذی نفعان، اجتناب از تمرکزگرایی و تاکید بر نقش ارزشیابی در فرایند بازنگری برنامه های درسی است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، بازنگری برنامه های درسی، الگوی بازنگری برنامه های درسی، آموزش عالی
  • مهدیه السادات طباطبایی مهریزی*، مریم کیان، احمد زندوانیان صفحات 129-162
    هدف

    ارزیابی کیفیت رشته های انتخابی دانشجویان دانشگاه از مسایل مورد توجه پژوهشگران علوم آموزش است. در این راستا، هدف از اجرای پژوهش حاضر، سنجش کیفیت برنامه درسی دوره کارشناسی رشته مهندسی نساجی دانشگاه یزد بر اساس مدل کانو بود.

    روش پژوهش

     از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شد. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشجویان سال آخر دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه یزد (75) در سال تحصیلی 98-1397بود و نمونه پژوهش به صورت تمام شماری انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل سه پرسشنامه انتظارات، ادراکات و مدل کانو در تعیین کیفیت رشته دانشگاهی بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها با دریافت نظرات 6 تن از استادان دانشگاه یزد تعیین شد. همچنین پایایی ابزار از طریق محاسبه آلفای کرونباخ عدد 7/0 تعیین شد که برای سازه های مختلف پژوهش، نشانگر پایایی مطلوب بود. داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی در قالب آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد کیفیت رشته مهندسی نساجی از جنبه محتوا، ساختار و ویژگی های استادان در سطح نسبتا بالا و از جنبه امکانات آموزشی در سطح ضعیف قرار دارد. همچنین، مقایسه انتظارات دانشجویان و ادراک آنها از وضعیت موجود نشان داد که بین انتظارات و ادراکات آنها تفاوت معنی داری وجود دارد. به علاوه، نتایج تحلیل مدل کانو نیز مشخص کرد که بیشترین نیاز دانشجویان در رشته تحصیلی، «نیازهای تک بعدی» و پس از آن «نیازهای الزامی» است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها در پژوهش حاضر لزوم توجه به ارتقای کیفیت برنامه درسی رشته مهندسی نساجی از طریق توسعه بهینه امکانات و همچنین تحقق نیازهای تک بعدی رشته ای دانشجویان پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: سنجش کیفیت، برنامه درسی، رشته مهندسی نساجی، مدل کانو، دوره کارشناسی، دانشگاه یزد
  • سیده نیلوفر شامرادی*، نرگس حسن مرادی، مجتبی معظمی صفحات 163-182
    هدف

    ادامه حیات سازمان‏ها در عصر حاضر، با گذشته بسیار متفاوت است. در شرایط کنونی، سازمانی قادر به ادامه حیات و رقابت با دیگران است که بتواند خود را با تغییرات محیطی منطبق سازد و قابلیت انعطاف‏ را در شرایط غیرقابل‏پیش‏بینی و متغیر داشته باشد. این مهم زمانی تحقق می‏یابد که راهکار جدیدی ارایه شود و بی‏شک می‏توان آن را در چابکی سازمان‏ها یافت. در مقاله حاضر تلاش شده است که معیارهای چابکی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شناسایی، رتبه‏ بندی و به جامعه علمی معرفی شود.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر از نظر روش‏، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری در این پژوهش خبرگان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران در سال 1399 می‏بود. نمونه آماری شامل 15 تن از خبرگان و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مقایسه زوجی است. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل سلسله ‏مراتبیAHP فازی اجرا شد. نرم‏افزار مورد استفاده نیز Expert choice بوده است.

    یافته ها

     عوامل مورد نظر عبارت بودند از: فناوری اطلاعات، شراکت و همکاری مجازی، بهبود مستمر، تشکیل سازمان دانش‏محور و نیروی کار چابک. همچنین معیارهای شناسایی شده شامل: بهبود پاسخگویی، آمادگی رویارویی با تغییرات، کاهش سطح مقررات، انتقال راحت دانش و تسریع فرایندها بودند.

    نتیجه گیری

     نتایج رتبه ‏بندی نشان داد نیروی کار چابک با وزن (3833/0)، شراکت و همکاری مجازی با وزن (2959/0)، فناوری اطلاعات با وزن (1892/0)، تشکیل سازمان دانش‏محور با وزن (1644/0) و بهبود مستمر با وزن (1486/0) در رتبه‏ های اول تا پنجم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: چابکی، معیارهای چابکی، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر تهران
  • میثم نوری خان یوردی*، محمدحسین رضوی، سعید تابش، مرتضی دوستی صفحات 183-212
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی دستاوردهای تجاری سازی یافته های تحقیقات دانشگاهی در حوزه ورزش اجرا شده است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر از نظر هدف اکتشافی_کاربردی و از نظر محل گرد آوری داده ها میدانی-کتابخانه ای بود. جامعه آماری پژوهش اعضای هییت علمی دانشکده های علوم ورزشی، کارآفرینان دانشگاهی، مخترعان دانشگاهی در حوزه ورزش و دانشجویان تحصیلات تکمیلی بودند. نمونه گیری در این پژوهش به ازای هر متغیر، 10 نفر در نظر گرفته شد که در نهایت 235 پرسشنامه صحیح دریافت شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. پایایی (آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی)، روایی همگرا و روایی واگرای پرسشنامه پس از تایید روایی محتوا توسط 10 تن از متخصصان مدیریت ورزشی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای سنجش روایی و پایایی پرسشنامه و تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی در قالب نرم افزارهای اس پی اس اس24 و اسمارت پی ال اس3 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که دستاوردهای تجاری سازی در سه مولفه دستاورد فردی، سازمانی و حرفه ای طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    بنابراین آگاهی از دستاوردهای تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی نه تنها پژوهشگران را به تجاری سازی پژوهش های خود ترغیب خواهد کرد بلکه باعث خواهد شد ذی نفعان نیز در امر تجاری سازی پژوهش های دانشگاهی سرمایه گذاری کنند.

    کلیدواژگان: پژوهش های دانشگاهی، تجاری سازی، صنعت ورزشی، علوم ورزشی
|
  • Mohammad Alipour *, Hadi Pourshafei, Mohammadali Rostaminezhad, Hasan Zabet Pages 7-24
    Objective

    The aim of this study was to compare the professors and new teachers’ perception of Farhangian University’s role in promoting the professional development of student-teachers.

    Methods

    The research method is descriptive and comparative causal. The statistical population included all internship professors and graduates of Farhangian University, and 27 professors and 125 new teachers were selected by using stratified random sampling method. For data collection, Qaroneh Professional Development Questionnaire (2014) with a reliability of 0.92 was used. In addition to descriptive statistics, one-sample t-test and independent t-test were used to analyze the data.

    Results

    According to the research findings, there is no significant difference between the professors and new teachers’ perception of Farhangian university’s role in promoting the professional development of student-teacher’s (P >0.05). Also, Farhangian University has acted above average in promoting the educational, individual and organizational maturity of student-teachers, but below average in promoting the development of research and specialized services.

    Conclusion

    Promoting the development of research and specialized services of student-teachers is one of the challenges of the students of Farhangian university, and requires a good planning.

    Keywords: professional development, Farhangian University, Research development, Student-Teachers
  • Majid Darabi *, Khodayar Abili Pages 25-64
    Objective

    The main purpose of this research was to design and validate the quality management model of the research activities of university faculty members.

    Methods

    The research method was exploratory mixed and semi-structured interviews were conducted with 14 experts in the field of quality of university research. After theoretical saturation, dimensions and components of quality management of research activities of university faculty members were extracted and the model was designed. The designed model for validation was provided to the interviewees and 12 of them provided their opinions ( model validity).

    Results & Conclusion

    Based on the research findings, the most important dimensions and components of quality management of research activities, including dimension of )cultural / value, communication / information, laws, equipment, barriers, financial resources and specialization( dimension of policies and missions )policies, goals and mission( after planning )Identifying issues and needs, setting goals, formulating a plan, preparing the program for operation, joint activities and cooperation, assigning tasks and tasks( dimension of support-incentive systems, )creating incentives, guidance and counseling, reducing conflicts Educational and executive, empowerment and empowerment and ethics( and then monitoring and evaluation is )the correction of research indicators and processes, monitoring the research process, identifying and analyzing the effectiveness of research, paying attention to the application of research and providing feedback .Also, the statistical study showed that the model has sufficient and appropriate validity in the opinion of experts in the field of research quality in universities. To improve the quality of research activities of university faculty members, following and implementing this model will be helpful.

    Keywords: Research, quality management, faculty members, model
  • Shirin Kazemi * Pages 65-106
    Objective

    The aim of this study was to investigate the strategic plan of Urmia University in 2019.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method. The statistical population of the study was all 620 faculty members of Urmia University, and 217 people were selected by using Morgan table. The Sampling method was convenient method. The used instrument is a researcher-made strategic plan evaluation questionnaire. The validity of this questionnaire was confirmed using content validity and the construct validity was confirmed using LISREL software. The reliability of the questionnaire was 0.904 using Cronbach’s alpha.

    Results

    The general condition of the strategic plan of Urmia University and its components are lower than the hypothetical average of the society. The results also showed the inequality of the mean rankings of the research variables. The component of "formulating values and visualizing the desired condition" has the highest average rank and the component of "strategic foresight" has the lowest average rank in the strategic plan of Urmia University.

    Conclusion

    The general condition of the strategic plan of Urmia University was evaluated at a relatively favorable level. Also, the level of desirability of the component "review of the current situation" and the component of "strategic foresight" was unfavorable and other components were considered relatively desirable.

    Keywords: evaluation studies, strategic plan, Strategic planning, Urmia University
  • Simin Ezar Mansoubi, Abasalt Khorasani *, Mohammad Yamanidouzi Sekhabi, GholamReza Shams Pages 107-128
    Objective

    The purpose of this study was to design and develop a model to review the curriculum of higher education in the doctoral program.

    Methods

    For this purpose, qualitative research and content analysis method have been used. A semi-structured interview was used to collect data. The statistical population of the research was curriculum experts and experienced people in this field, from which 15 people were purposefully selected as research participants by chain method. The number of participants was based on the researcher's information saturation.

    Results

     The results of the research in the section of important elements in the review of curricula include 6 main themes, namely policies, objectives, content, teaching-learning methods, evaluation methods and the type of course presentation.

    Conclusion

    The results indicate that the main components of the curriculum review model include 5 main themes, namely attention to the process-oriented curriculum review, comprehensiveness in curriculum review, engaging stakeholders, avoiding centralism and emphasizing the role Evaluation in The curriculum review process.

    Keywords: Curriculum, Curriculum Review, Curriculum Review model, Higher Education
  • Mahdiye Alsadat Tabatabaei Mehrizi *, Maryam Kian, Ahmad Zandavanian Pages 129-162
    Objective

    Evaluating the quality of selected majors of university students is one of the issues of interest to educational researchers. In this regard, the purpose of this study was to assess the quality of the undergraduate curriculum in textile engineering in Yazd University, based on the Kano model.

    Methods

    A descriptive-survey method was used. The statistical population of the study included all seniors of the Faculty of Textile Engineering of Yazd University (75) in the academic year of 2018-2019 and the research sample was selected by using total population sampling. The research means included three questionnaires of expectations, perceptions and Kano model in determining the quality of the academic major. The formal and content validity of the questionnaires were determined by receiving the opinions of six professors from Yazd University. Also, the reliability of the instruments was determined by Cronbach’s alpha coefficient of 0/7, which is desirable for different structures of the questionnaires. Data were analyzed at both descriptive and inferential levels in the form of Friedman test in SPSS software

    Results

    The results showed that the quality of the textile engineering major in terms of content, structure and characteristics of the professors is at a relatively high level, and in terms of educational facilities is at a poor level. Also, comparing students' expectations and their perceptions of the current situation showed that there is a significant difference between their expectations and perceptions. In addition, the results of the analysis of the Kano model showed that the greatest need of students in academic major is 'one-dimensional needs' and then 'mandatory needs'.

    Conclusion

    Based on the research findings, the need to pay attention to improving the quality of the textile engineering curriculum through the optimal development of facilities and also to meet the one-dimensional needs of students is suggested.

    Keywords: Quality Assessment, Curriculum, Textile Engineering major, Undergraduate, Yazd University
  • Seyedeh Niloufar Shamoradi *, Narges Hasan Moradi, Mojtaba Moazami Pages 163-182
    Objective

    The survival of organizations in the present age is very different from the past. In the current situation, an organization is able to survive and compete with others that can adapt to environmental changes and have the flexibility in unpredictable and changing conditions. This important thing is achieved when a new solution is presented and it can undoubtedly be found in the agility of organizations. The present article seeks to identify, rank and introduce the criteria of agility of Islamic Azad University units to the scientific community.

    Methods

    The present research is methodological, descriptive and survey. The statistical population in this study is the experts of the Islamic Azad University of Tehran in 1399. The statistical sample of the research includes 15 experts. The data collection tool in this study is a pairwise comparison questionnaire. This research was performed using fuzzy AHP hierarchical analysis method. The software used was Expert choice.

    Results

    The factors considered were: information technology, virtual partnership and collaboration, continuous improvement, formation of knowledge-based organization and agile workforce, as well as identified criteria including: improving accountability, readiness to face change, reducing the level of regulation, easy knowledge transfer and Accelerate processes.

    Conclusion

    The ranking results showed agile workforce with weight (0.3833), virtual partnership and cooperation with weight (0.2959), information technology with weight (0.1892), formation of knowledge-based organization with weight (0.1644)) And continuous improvement with weight (0.1486) were ranked first to fifth.

    Keywords: Agility, Agility Criteria, Islamic Azad University, Tehran
  • Meysam Noori Khanyourdi *, MohamadHosein Razavi, Saeed Tabesh, Morteza Dousti Pages 183-212
    Objective

    The aim of this study was to identify the commercialization achievements of academic research findings in the field of sport.

    Methods

    The present research was exploratory-applied in terms of purpose, and field-library in terms of data collection place. The statistical population of the study was the Sports Science faculty members, university entrepreneurs, university inventors, and graduate students in the field of sports. Sampling In this study, 10 people were considered for each variable, and finally, 235 correct questionnaires were returned. The instrument used in this study was a researcher-made questionnaire. Reliability (Cronbach's Alpha and Composite Reliability), convergent validity, and divergent validity of the questionnaire were reviewed and confirmed by 10 sports management experts after confirming the content validity. To assess the validity and reliability of the questionnaire and to analyze the data, descriptive and inferential statistics in the form of SPSS24 and Smart PLS3 software were used.

    Results

    The results showed that commercialization achievements were classified into three components: individual, organizational and professional achievement.

    Conclusion

    Therefore, awareness of the achievements of commercialization of academic research will not only encourage researchers to commercialize their research but will also make stakeholders invest in the commercialization of academic research.

    Keywords: Academic Research, Commercialization, Sport Industry, Sport Science