فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 47 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مهدی*، حسن غفاری، فرحناز آهنک، مرتضی شایانی، گلبهار پورانجنار صفحات 7-29
    توجه به ظهور رویکرد مثبت نگر سلامت روانی، بهزیستی روان شناختی توجه مجامع علمی را به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه هایی استاندارد است. که روایی آن ها از طریق روایی سازه و پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ تعیین شد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان نظامی جنوب شرق ایران تشکیل دادند و به منظور تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. یافته ها نشان داد حمایت اجتماعی ادراک شده بر بهزیستی روان شناختی تاثیری مثبت و معنادار به میزان 342/0، حمایت اجتماعی ادراک شده بر تاب آوری تاثیری مثبت و معنادار به میزان 820/0 و تاب آوری بر بهزیستی روان شناختی تاثیری مثبت و معنادار به میزان 537/ دارند. همچنین، تاثیر حمایت اجتماعی ادراک شده بر بهزیستی روان شناختی با نقش میانجی تاب آوری به میزان 782/0 برآورد گردید. با توجه به تاثیر مثبت و معنی دار حمایت اجتماعی ادراک شده بر بهزیستی روان شناختی و تاب آوری و تاثیر مثبت تاب آوری بر بهزیستی روان شناختی به یگان های نظامی توصیه می شود با برگزاری کارگاه های مهارت های زندگی و بهره گیری از رسانه های مختلف، در راستای مداخلات رفتاری و اجتماعی در جهت آموزش، برنامه های آموزشی و تشویق خانواده ها اقدامات نماید.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، کارکنان نظامی
  • زهرا مرادی، حسین کشاورز* صفحات 31-48
    مقدمه

    کارکنان نظامی به علت حساسیت کار، خطرزایی آن، تغییرات مکرر و احتمال وقوع حوادث پیش بینی نشده و نقش کلیدی در برقراری آرامش و امنیت در داخل کشور و جلوگیری از تهدیدات خارجی بایستی مورد توجه ویژه قرار گیرند. هدف پژوهش بررسی کیفیت زندگی، رضایت و صمیمیت زناشویی در بین کارکنان نیروی انتظامی بود.

    روش

    پژوهش با رویکرد کیفی و الگوی پدیدارشناسی انجام شد. به این منظور 16 نفر از پرسنل نیروی انتظامی مطابق با اصول روش تحقیق کیفی مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. تمام مصاحبه ها ضبط و کلمه به کلمه پیاده شد و کدگذاری گردید و در قالب مضامین اصلی و فرعی طبقه بندی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 4 درون مایه اصلی و چندین درون مایه فرعی استخراج شد. درون مایه های اصلی شامل: رفاقت و صمیمیت با همسر، کیفیت و رضایت از زندگی، از خودگذشتی همسر و انتظارات از همسر، بود. یکی از سوال های این تحقیق این بود پرسنل نظامی کیفیت زندگی خود را چگونه ارزیابی می کنند؟ در مجموع با توجه به تحلیل بازخوردی به دست آمده می توان گفت که کیفیت و رضایت زندگی و صمیمیت زناشویی کارکنان نیروی انتظامی تفاوت زیادی با دیگر افراد جامعه ندارند؛ ولی در بعضی مواقع استرس کاری و مشکلات مالی، زندگی این افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.

    نتیجه گیری

     افرادی که در نیروی انتظامی خدمت می کنند از زندگی خود رضایت دارند و روابط مطلوبی را با وجود شرایط کاری با همسران و خانواده خود دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایت زناشویی، صمیمیت زناشویی، کارکنان نیروی انتظامی
  • مریم سعادت نژاد*، مجتبی دلیر صفحات 49-68
    اختلال استرس پس از ضربه، یکی از مشکلات حاد و مزمن اختلالات روانی جانبازان جنگ تحمیلی به شمار می رود که علاوه بر ایجاد چالش در زندگی آن ها، می تواند بر سلامت روانی همسران آن ها نیز تاثیر بگذارد. هدف این مطالعه، بررسی رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده با استرس ثانویه و سلامت روانی در همسران جانبازان اعصاب و روان بیمارستان روانپزشکی صدر تهران بود. نمونه آماری پژوهش، 192 نفر از همسران جانبازان اعصاب و روان مراجعه کننده به بیمارستان روانپزشکی صدر تهران در سال 1399 تشکیل دادند که به صورت نمونه گیری تصادفی سیستماتیک از بین این جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت، داهلم، زیمت و فارلی، 1988)، پرسشنامه استرس ثانویه (موتا، ژوسف، رز، سوزی و لیدرمن، 1997) و پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلیر، 1979) بود. برای آزمون فرضیه ها، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه استفاده گردید. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد حمایت اجتماعی ادراک شده، قادر به پیش بینی استرس ثانویه و سلامت روانی در افراد مورد مطالعه بوده و به تنهایی توانسته است 3/33 درصد از تغییرات استرس ثانویه و 8/ 35 درصد از تغییرات استرس ثانویه و سلامت روانی را پیش بینی کند. لذا می توان گفت، حمایت اجتماعی ادراک شده، پیش بینی کننده معنی داری برای استرس ثانویه و سلامت روانی همسران جانبازان اعصاب و روان بوده و ارایه خدمات حمایت روانی به این گروه آسیب پذیر می تواند نقش بسزایی در تامین سلامت روانی آن ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، استرس ثانویه، سلامت روانی، همسران جانبازان اعصاب و روان
  • آیت الله فتحی، محمدعلی عامری، حسین رستمی*، حسن خدائی، ریحانه پورحاتم صفحات 69-96

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر امیدواری، سلامت اجتماعی و بهزیستی روانی جانبازان شهرستان کلیبر بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه جانبازان شهرستان کلیبر در سال 1399 بودند که تعداد 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (15 نفر برای هر گروه) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های امیدواری اسنایدر، سلامت اجتماعی کییز و بهزیستی روانی ریف استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد آموزش مهارت های زندگی بر امیدواری، سلامت اجتماعی و بهزیستی روانی جانبازان تاثیر دارد. در واقع آموزش مهارت های زندگی باعث افزایش امیدواری، سلامت اجتماعی و بهزیستی روانی در جانبازان می شود. بنابراین توجه به مهارت های زندگی نقش مهمی در بهبود جنبه های مثبت جانبازان دارد.

    کلیدواژگان: امیدواری، بهزیستی روانی، سلامت اجتماعی، مهارت های زندگی، جانبازان
  • مجتبی ظهرابی*، مهدی رضا سرافراز صفحات 97-117
    تکانشگری به عنوان سازه ای مرتبط با عوامل خطر در نظامیان دارای اهمیت ویژه ای است تا با پیش بینی ابعاد آن بتوان از خطراتی نظیر خودکشی، اعتیاد، بدرفتاری ها و پرخاشگری جلوگیری کرد. پژوهش حاضر باهدف پیش بینی الگوی تکانشگری نظامیان با استفاده از ابعاد کمال گرایی و راهبردهای مقابله ای آن ها صورت می گیرد. این پژوهش به روش توصیفی، از نوع همبستگی و به صورت پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه نظامیان مشغول به خدمت در سه پادگان مستقر در شیراز و حجم نمونه 145 نفر بودند که به صورت خوشه ای و تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های تکانشگری بارت (1997)، کمال گرایی هیل (2004) و راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (1984) بود و داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. مولفه های نظم و سازمان دهی و فرارو اجتناب از متغیرهای تاثیرگذار در پیش بینی تکانشگری بودند بر اساس یافته های این مطالعه سطح متوسطی از واریانس تکانشگری توجهی نظامیان توسط متغیرهای نظم و سازماندهی، تمرکز بر اشتباهات، فرار و اجتناب، مشکل گشایی و همچنین 34 درصد از واریانس مشترک تکانشگری حرکتی نیز توسط متغیرهای مشکل گشایی، فرار و اجتناب، ادراک فشار، نظم و سازماندهی و درنهایت 49 درصد از واریانس مشترک تکانشگری بی برنامگی توسط متغیرهای نظم و سازماندهی، ادراک فشار، هدفمندی، رویارویی، فرا و اجتناب و مسئولیت پذیری تبیین می شود. نتایج پژوهش حاضر، ضرورت بازشناسی نقش ابعاد مختلف کمال گرایی و راهبردهای مقابله ای را در پیش بینی تکانشگری نظامیان مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تکانشگری، ابعاد کمال گرایی، راهبردهای مقابله ای، نظامیان
  • امیر قربان پور لفمجانی*، عباس محمدزاده، سجاد رضایی صفحات 119-148

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ابراز وجود و کمال گرایی در انعطاف پذیری کنشی کارکنان یک مجموعه ی نظامی انجام شد. طرح پژوهش توصیفی- مقطعی است و بدین منظور از 100 نفر پرسنل دو مجموعه ی نظامی، تعداد 80 نفر از کارکنان به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسشنامه های جرات ورزی گمبریل و ریچی (1975)، کمال گرایی مثبت و منفی تری شورت و همکاران (1995) و انعطاف پذیری کنشی کانر و دیویدسون (2003) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه به روش ورود همزمان و با نرم افزار SPSS20 انجام شد. بین ابراز وجود و کمال گرایی مثبت با انعطاف پذیری کنشی کارکنان رابطه مستقیم و بین کمال گرایی منفی و انعطاف پذیری کنشی یک رابطه ی غیرمستقیم و معنی دار وجود دارد (01/0<p). تحلیل رگرسیون نشان داد که کمال گرایی مثبت (β=0.034, P=0.005) و منفی (β=-0.19, P=0.004) و ابراز وجود (β=0.20, P=0.007) مجموعا 27 درصد از تغییرات در انعطاف پذیری کنشی را پیش بینی می نمایند. پرسنل مجموعه های نظامی می توانند با ارتقای مهارت ابراز وجود و نیز کمال گرایی مثبت، خودکارآمدی شخصی را افزایش داده و با پیشگیری از کمال گرایی منفی، انعطاف پذیری کنشی خود را بیفزایند.

    کلیدواژگان: ابراز وجود، کمال گرایی، انعطاف پذیری کنشی، پرسنل نظامی
|
  • Mohamad Mehdi *, Hassan Ghaffari, Farahnaz Ahang, Morteza Shayani, Golbahar Pouranjenar Pages 7-29
    Introduction
    Due to the emergence of a positive approach to mental health, psychological well-being has attracted the attention of scientific communities.
    Method
    The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of nature and method. Data collection tools are standard questionnaires. Their validity was determined by structural validity and their reliability was determined by Cronbach's alpha. The statistical population of the study consisted of military personnel in southeastern Iran and Smart PLS software was used to analyze the research data.
    Results
    The results showed that perceived social support had a positive and significant effect on psychological well-being of 0.327, perceived social support had a positive and significant effect on resilience of 0.823 and resilience had a significant positive effect on psychological well-being of 0.553. Also, the effect of perceived social support on psychological well-being with the mediating role of resilience was estimated to be 0.327.
    Conclusion
    Considering the positive and significant effect of perceived social support on psychological well-being and rehabilitation and the positive effect of resilience on psychological well-being, military units are recommended to hold life skills workshops and use various media in order to intervene. Behavioral and social measures for education, training programs and encouraging families.
    Keywords: moral intelligence, spirituality in the workplace, psychological capital, Armed forces
  • Zahra Moradi, Hosein Keshavarz * Pages 31-48
    Purpose

    Military personnel should be given special attention due to the sensitivity of the work, its danger, the frequent changes, and the likelihood of unforeseen events, and the key role in maintaining peace and security at home and preventing external threats. In this study, the life's quality, satisfaction, and marital intimacy among police's personnel were studied.

    Method

    The research was carried out with qualitative approach and phenomenological model. To this end, semi-structured interview was done for 16 police's personnel according to the principles of qualitative research methodology. All interviews were recorded and analyzed by the Coliseum method.

    Findings

    In this study, 4 main subjects and several minor subjects were extracted. The main subjects included: Waiting for the wife, Friendship and intimacy with your spouse, Wives' sacrifice for a better life, Satisfaction with the quality of life and work. One of the questions of this research was how military personnel assess their life's quality? Overall, according to the feedback analysis, it can be said that the quality and life satisfaction of police's personnel is not very different from the rest of the population, but in some cases stress and financial problems affect the lives of these people.

    Conclusion

    People who work as a police have satisfaction of their lives and good relationships with their wives and family.

    Keywords: Life's Quality, marital satisfaction, marital intimacy, Police officers
  • Maryam Saadatnegad *, Mojtaba Dalir Pages 49-68
    Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), is one of the acute and chronic disorder in war veterans, which ,affects the mental health of their wives in addition to causing problems in their lives. The main goal of this study was to evaluate the relationship between perceived social support with secondary stress and mental health of wives of psychiatric veterans, who refer to Tehran Sadr psychiatric Hospital. The statistical samples of this study were 190 wives of psychiatric veterans who referred to Tehran Sadr psychiatric clinic and randomly selected from these population samples in  2020. Data were collected using three standard questionnaires of Perceived Social Support (Zimet et al, 1988), Secondary Stress (Motta et al, 1997), and general health Questionnaires-28 (Goldberg and Hillier, 1979). Pearson correlation and multivariate regression were used to test the hypotheses. The multivariate regression analysis revealed that perceived social support was able to predict secondary stress and mental health of statistical samples and also alone predict 33.3% of the changes in secondary stress and 35.8% of the changes in secondary stress and mental health. Therefore, it can be said that perceived social support is a significant predictor of secondary stress and mental health of spouses of psychiatric veterans, and provides psychological support services to this vulnerable group can play an important role in ensuring their mental health.
    Keywords: perceived social support, Secondary Stress, mental health, Wives of Psychiatric Veterans
  • Ayatpllah Fathi, MohammadAli Ameri, Hossein Rostami *, Hasan Khodae, Reyhane Porhatam Pages 69-96

    The aim of this study was to investigate the effect of life skills training on hope, social health, and mental well-being of veterans in Kalibar. The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population of this study was all veterans of Kalibar city in 1399 that 30 people were selected using purposive sampling method and randomly divided into two groups of intervention and control (15 people for each group). Snyder Hope, Keys social health and Reef mental well-being questionnaires were used to collect data. Data were analyzed by covariance analysis. The results showed that life skills training has an effect on hope, social health and mental well-being of veterans. In fact, life skills training increases the hope, social health and mental well-being of veterans. Therefore, paying attention to life skills plays an important role in improving the positive aspects of veterans.

    Keywords: social values, Identity, self-esteem, high school students
  • Mojtaba Zohrabi *, Mehdireza Sarafraz Pages 97-117
    Impulsivity is considered as a related component of risk factor in military and has particular importance, so risks such as suicide, addiction, substance abuse, and aggression can be prevented by predicting its dimensions. The aim of this study is to predict the impulsivity of the army by using the dimensions of perfectionism and their coping strategy. This research was conducted using descriptive, correlation, and survey methods. The statistical population included all military personnel in three barracks in Shiraz. 145 people were selected as the sample size by cluster and random samplings. The research instruments included Bart's Impulsivity Scale (1997), Hill Perfectionism (2004) and Lazarus and Welkman Coping Strategies (1984) and the data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression. The components of organization and scape or avoidance the effective variables in impulsivity were predictive. Based on the findings of this study, the mean level of attention impulsivity variance of military by organizational variables, focus on mistakes, escape and avoidance, troubleshooting and also 34% of the common variance of motor impulsivity by the variables such as problem solving, escape and avoidance, Perception of pressure, order and organization and finally 49% of the common variance of impulsivity were explained by the variables of organization, perception of pressure, purposefulness, confrontation, scape and avoidance, and acceptance of responsibility. The results showed that some dimensions of perfectionism and coping strategies can be effective in pretending to be impulsive.
    Keywords: Impulsivity, Dimensions of Perfectionism, coping strategies, Military forces
  • Amir Ghorbanpour Lafamjani *, Abbas Mohammadzade, Sajjad Rezaei Pages 119-148

    The present study aimed to determine the role of Assertiveness and perfectionism in the flexibility of Action (Resiliency) of employees of a military complex.The present research is a descriptive-cross sectional study. From this, 100 personnel of two military complex, 80 employees were selected by simple random sampling and responded to Gambrill & Richey's Assertiveness Questionnaires (1975), Positive and Negative Perfectionism of Terry-Short et al. (1995), and the resilience scale of Connor and Davidson (2003). Data analysis was done using Pearson correlation coefficient and multiple linear regression with the enter method and SPSS20 software.The results indicated that there is a direct and significant relationship between Assertiveness and positive perfectionism with employee's Resiliency and there is a significant indirect relationship between negative perfectionism and Resiliency (P <0.01). Regression analysis showed that positive perfectionism (β = 0.034, P = 0.005) and negative (β = -0.19, P = 0.004) and assertiveness (β = 0.20, P = 0.007) predicted a total of 27% of the changes in employee's Resiliency.Military personnel can enhance personal self-efficacy by improving Assertiveness and positive perfectionism, and increase their resiliency through prevention of negative perfectionism.

    Keywords: assertiveness, perfectionism, resiliency, military staff