فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و چهارم شماره 6 (بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حسن مروتی*، فرشته مرشدی، حجت عنبرا صفحات 582-596
    زمینه

    سرترالین از پرمصرف ترین داروهای ضدافسردگی در جهان می باشد که در ارتباط با عوارض این دارو بر دستگاه تولیدمثل اطلاعات زیادی در دسترس نیست. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات محافظتی ویتامین E در برابر آسیب های ناشی از سرترالین بر بافت بیضه موش سوری انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش نر بالغ به هشت گروه پنج تایی تقسیم شدند. گروه اول کنترل که سرم فیزیولوژی را به مقدار 3/0 میلی لیتر به صورت خوراکی و روزانه دریافت کرد. گروه های دوم، سوم و چهارم سرترالین را به ترتیب به میزان 5، 10 و 20 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی و روزانه دریافت کردند. گروه پنجم، ویتامین E را به میزان 100 واحد بین المللی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی و روزانه دریافت نمود. گروه های ششم، هفتم و هشتم، سرترالین را به ترتیب به میزان 5، 10 و 20 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به همراه ویتامین E به میزان 100 واحد بین المللی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی و روزانه دریافت کردند. پس از 42 روز، نمونه های بافتی بیضه جمع آوری و جهت بررسی های هیستومورفولوژی، هیستومورفومتری و هیستوشیمیایی استفاده گردید. داده ها با نرم افزار SPSS ویرایش 19 به روش آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی و در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     سرترالین موجب تغییرات مخرب هیستومورفولوژی و هیستوشیمیایی بافت بیضه و همچنین کاهش معنی دار قطر لوله های منی ساز، ارتفاع اپی تلیوم زایگر، تعداد اسپرماتوسیت ها، تعداد سلول های لیدیگ و سرتولی و نیز شاخص جانسن نسبت به گروه کنترل گردید (05/0>p). تجویز ویتامین E موجب بهبود وضعیت هیستومورفولوژی، هیستوشیمیایی و افزایش معنی دار مقادیر پارامترهای هیستومورفومتری نسبت به گروه های دریافت کننده سرترالین در بافت بیضه گردید (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ویتامین E می تواند اثرات منفی بر پارامترهای هیستومورفولوژی، هیستومورفومتری و هیستوشیمیایی در بافت بیضه موش های دریافت کننده سرترالین را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سرترالین، ویتامین E، بافت بیضه، هیستومورفولوژی، هیستومورفومتری، هیستوشیمی
  • هاجر تمیمی، رحیم طهماسبی، امیرحسین دارابی، آزیتا نوروزی* صفحات 597-609
    زمینه

    واکسیناسیون اقدامی پیشگیرانه بوده و سواد واکسیناسیون و تردید نسبت به واکسن از عوامل تاثیرگذار در این مقوله به نظر می رسد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش سواد واکسیناسیون و تردید نسبت به واکسن بر پذیرش واکسن کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 2185 فرد بالای 18 سال تحت پوشش مراکز بهداشتی شهری و روستایی از سه شهرستان دشتستان، دشتی و کنگان استان بوشهر در سال 1400 به روش چند مرحله ای انتخاب و به شیوه آنلاین بررسی شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای 5 بخشی مشتمل بر اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه تردید واکسیناسیون، سواد واکسیناسیون، نگرش در مورد واکسن و پذیرش واکسن کووید-19 بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین سن افراد شرکت کننده در این مطالعه 11/01±34/1 بود. از مجموع 2185 فرد شرکت کننده در مطالعه، 1417 نفر (64/6 درصد) تمایل به دریافت واکسن داشتند. میانگین و انحراف معیار سواد عملکردی و انتقادی به ترتیب 3/08±11/21 و 5/2±24/81 بود. میانگین و انحراف معیار تردید نسبت به واکسن 4/2±14/9 بود. نتایج مطالعه نشان داد که پذیرندگان واکسن بیشتر مردان (0/013=P)، افراد با تحصیلات بالاتر (0/009=P) و افراد مطلقه و مجرد (0/044=P) بودند. همچنین سن نیز با پذیرش واکسن ارتباط داشت (0/015=P). سواد انتقادی، نگرش نسبت به واکسن و تردید نسبت به واکسن با پذیرش واکسن در ارتباط بودند (0/001>P). براساس مدل رگرسیون لجستیک، نگرش نسبت به واکسن 1/095=(B)EXP، 0/001>P)، تردید نسبت به واکسن (0/846=(B)EXP، 0/001>P)، سن (1/012=(B)EXP، 0/030=P) و وضعیت تاهل (0/007=P) پیشگویی کننده پذیرش واکسن کووید-19 بودند و افراد متاهل نسبت به مجرد شانس پذیرش کمتری داشتند (0/691=(B)EXP، 0/007=P).

    نتیجه گیری

     براساس نتایج مطالعه، به منظور بهبود پذیرش واکسن باید تردید نسبت به واکسن را برطرف کرده و نگرش مثبتی نسبت به واکسن بویژه در افراد متاهل و جوانان ایجاد نمود. در این رابطه ارایه اطلاعات به منظور افزایش سواد واکسیناسیون تاثیر چندانی بر افزایش پذیرش واکسن نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: کووید-19، سواد واکسیناسیون، تردید نسبت به واکسن، پذیرش واکسن
  • ملیحه عمرانی*، اسماعیل جعفری، زینب علی پور، هاجر زارعی صفحات 610-625

    درمان به کمک گیراندازی نوترون بور (BNCT) بر مبنای واکنش هسته ای می باشد به طوری که وقتی بور 10 تحت تابش با نوترون های حرارتی با انرژی کم قرار می گیرد، ذرات آلفا با انتقال انرژی خطی بالا و لیتیم 7 را تولید می کند. درمان بالینی در BNCT در درجه اول بر روی درمان گلیوما درجه بالا و یا متاستازهای مغزی ملانوم و اخیرا، سرطان سر و گردن و کبد متمرکز شده است. از آنجا که پرتوهای نوترونی با شدت بالا تنها توسط راکتورها تامین می شوند، منابع نوترونی راکتور هسته ای برای مدت طولانی برای درمان جذب نوترون بور استفاده شده اند. همچنین، شتاب دهنده ها نیز می توانند برای تولید نوترون شبه حرارتی استفاده شوند اما در حال حاضر هیچ کدام از آن ها برای BNCT استفاده نمی شود. داروهای بور بالینی مورد استفاده با وزن مولکولی پایین شامل بوروکراتیت سدیم (BSH) Na2B12H11SHو یکی از مشتقات فنیل آلانین به نام بورونوفنیل آلانین (BPA) می باشند. چالش عمده در توسعه داروهای حامل بور هدف گذاری انتخابی برای رسیدن به غلظت کافی بور (حدود 20 میکروگرم به ازای هر گرم تومور) می باشد به طوری که تومور دوز تابشی کافی را دریافت کند و در عین حال حداقل سمیت بافت طبیعی نیز ایجاد گردد. آزمایشات بالینی این روش درمانی در بسیاری از کشورها در حال انجام یا تکمیل شده می باشند. اکثریت قریب به اتفاق بیمارانی که تحت این درمان قرار گرفته اند، بیماران مبتلا به تومورهای مغزی درجه بالایی هستند. درمان در ابتدا شامل عمل جراحی برداشتن بخشی از تومور تا حد ممکن می باشد، و پس از آن BNCT در بازه های زمانی مختلف پس از عمل جراحی انجام می شود. BNCT می تواند به عنوان یک درمان کمکی برای درمان سایر تومورها نیز مورد استفاده قرار گیرد، بدین صورت که در ترکیب با سایر روش ها از جمله جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی خارجی استفاده شود، که این استفاده همزمان ممکن است منجر به پیشرفت در بقای بیمار گردد. طبق مطالعات بالینی اولیه انجام شده، درمان بوسیله جذب نوترون بور یک درمان هدفمند نوظهور با نتایج امیدوارکننده و سمیت قابل قبول است. در این درمان مسایل مهمی که باید مورد توجه قرار گیرند عبارتند از: نیاز به عوامل انتخابی تر و موثرتر برای حامل های تحویل بور، توسعه روش هایی برای تخمین مقادیر نیمه کمی از محتوای بور در تومور قبل از درمان، پیشرفت بالینی BNCT و نیاز به آزمایشات بالینی تصادفی با اثربخشی درمانی مشخص. اگر این مسایل به اندازه کافی مورد توجه قرار گیرد، BNCT می تواند به عنوان یک روش درمان رو به جلو حرکت کند. تحقیقات بعدی برای تعیین نقش BNCT در طبابت بالینی ضروری است.

    کلیدواژگان: BNCT، گلیوبلاستوما، حامل بور، شتاب دهنده
  • خدیجه قاسمی، عامر یزدانپرست*، ساسان اسدپور صفحات 626-630

    غدد اسکن (gland Skens) بزرگترین غدد مترشحه خارجی در قسمت دیستال مجرای ادراری را تشکیل می دهد. ایجاد کیست این غدد بدلیل تجمع بیش از حد ترشحات، با اینکه نادر بوده اما ممکنست در بدو تولد نیز مشاهده شود. بیمار ما دختر تازه متولد شده ای از مادری با داشتن دوره بارداری نرمال و تولد با زایمان طبیعی (واژینال) بود. نوزاد حاصل حاملگی دوم مادر با یک فرزند سالم دیگر و با سن 26 سال، بدون هرگونه پیشینه ای از ترومای زایمانی، مصرف دارو و یا یافته های غیرطبیعی در سونوگرافی های داخل رحمی در طی دوره بارداری بود. در نخستین معاینه فیزیکی نوزاد هیچگونه یافته غیرطبیعی به جز توده ای با قوام کیستیک و زرد رنگ در ناحیه اینترا-لیبیال ژنیتالیا و در قسمت تحتانی مجرای ادراری مشاهده نشد. در معاینه دقیق تر بعدی واژن و هایمن کاملا نرمال بودند. نوزاد از همان ابتدا از نظر ادراری مشکل نداشت و حتی سونوگرافی بعد از تولد نیز به جز توده کیستیک مذکور به ابعاد تقریبی طول و عرض بیست در بیست و یک میلی متر از نظر سایر موارد نکته خاصی نداشت. در پیگیری بالینی نیز خوشبختانه از روز سوم تولد به بعد این کیست شروع به عقب نشینی نمود و تاکنون و پس از گذشت بیش از دو ماه نیز مشکلی ایجاد ننمود. اصولا در این قبیل بیماران در صورت عدم بروز مشکل انسدادی در مسیر مجرای ادراری، نیاز به هیچگونه مداخله جراحی نیست و تنها پیگیری بالینی درازمدت کفایت می نماید.

    کلیدواژگان: کیست پارا- یورترال، غدد اسکن، مجرای ادراری، سونوگرافی، مداخله جراحی
  • مهرشاد عباسی* صفحات 637-638

    از ید رادیواکتیو دهه‌ها است در درمان بیماری‌های خوش‌خیم و بدخیم تیرویید استفاده شده است. گره‌های خوش‌خیم و سرطان تیرویید هردو ید رادیو اکتیو را برداشت می‌کنند. اخیرا استفاده از لوتشیم PSMA در درمان سرطان متاستاتیک پروستات رایج شده و نتایج درخشانی داشته است. در مقام قیاس آیا ممکن است از لوتشیم PSMA بتوان در بزرگی خوش‌خیم پروستات نیز سود برد؟ این مطلب نیاز به بررسی‌های دزسنجی و مقایسه سود و زیان احتمالی دارد. طرح این فرضیه فارغ از عملی بودن آن با توجه به فراوانی بیماری بزرگی خوش‌خیم پروستات و جذابیت درمان غیر جراحی آن خالی از لطف نمی‌باشد.

    کلیدواژگان: بزرگی خوش خیم پروستات، درمان با اشعه، لوتشیم
|
  • Hassan Morovvati*, Fereshteh Morshedi, Hojat Anbara Pages 582-596
    Background

    Sertraline is one of the most widely used antidepressants in the world. The present study was performed to evaluate the protective effects of vitamin E against sertraline-induced damage on testicular tissue in adult NMRI mice.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 adult male NMRI mice were divided into eight groups of five. The first control group, received 0.3 ml of normal saline per day by gavage. The second, third and fourth groups received sertraline at 5, 10 and 20 mg/kg body weight per day by gavage,respectively. The fifth group received vitamin E at 100 international units per kg body weight per day by gavage. The sixth, seventh, and eighth groups received sertraline at 5, 10, and 20 mg/kg body weight, along with vitamin E at 100 international units per kg body weight per day by gavage, respectively. After 42 days of treatment, testicular specimens were collected and used for histomorphological, histomorphometrical and histochemical studies. The obtained data were analyzed in SPSS v. 19 using one-way Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey’s test at the significance level of (p<0.05).

    Results

    Sertraline caused destructive histomorphological and histochemical changes in testicular tissue and also significantly decreased the diameter of the seminiferous tubules, the height of the germinal epithelium, the number of spermatocytes, the number of Leydig and Sertoli cells and the Johnsen’s score compared to the control group (p<0.05). Vitamin E administration improved the histomorphological, histochemical condition and significantly increased the histomorphometric parameters in testicular tissue (p<0.05).

    Conclusion

    Vitamin E can improve the adverse effects on histomorphological, histomorphometrical and histochemical parameters in the testicular tissue of mice receiving sertraline.

    Keywords: Sertraline, Vitamin E, Testicular tissue, Histomorphology, Histomorphometry, Histochemistry
  • Hajar Tamimi, Rahim Tahmasebi, AmirHossein Darabi, Azita Noroozi* Pages 597-609
    Background

    Vaccination is preventive behavior, and vaccine literacy and hesitancy appear to influence vaccination. The aim of this study was to determine the role of vaccine literacy and hesitancy on the acceptance of the COVID-19 vaccine.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 2185 residents over 18 years old in urban and rural health centers in three cities of Dashtestan, Dashti, and Kangan were selected through multi-stage sampling and studied online in 2021. The questionnaire included five sections of demographic factors, the questionnaire of vaccine hesitancy, and literacy, attitudes toward the vaccine, and vaccine acceptance. Data were analyzed in SPSS software version 22.

    Results

    The participants’ mean age was 34.1 ±11.01 years. Out of 2185 participants in the study, 1417 (64.6%) wanted to receive the vaccine. The mean and standard deviation of functional and critical literacy were 11.2±3.08 and 24.81±5.2, respectively. The mean and standard deviation of the vaccine hesitancy was 14.9±4.2. The results of the study showed that most of the vaccine recipients were men (P= 0.013), people with higher education (P=0.009), and divorced or single individuals (P=0.044). Age was significantly related to vaccine acceptance (P<0.001). Critical literacy, attitude toward vaccines, and vaccine hesitancy were significantly related to vaccine acceptance (P<0.001). Based on the logistic regression model, attitude toward the vaccine (P<0.001, Exp(B)=1.095), vaccine hesitancy (P<0.001, Exp(B)=0.846), age (P=0.030, Exp(B)=1.012), and married status (P=0.007) were predictors of vaccine acceptance. Based on married status, married persons had a lower chance of vaccine acceptance than single persons.

    Conclusion

    Based on the results of the study, in order to improve vaccine acceptance, vaccine hesitancy should be alleviated and a positive attitude toward the vaccine should be created, especially in married and young people. In this regard, providing information to increase vaccine literacy will not have much effect on increasing vaccine acceptance.

    Keywords: COVID-19, Vaccine literacy, Vaccine hesitancy, Vaccine acceptance
  • Malehe Omrani*, Esmaeil Jafari, Zenab Alipour, Hajar Zarei Pages 610-625

    Boron neutron capture therapy (BNCT) is based on the nuclear reaction, such that B-10 irradiated with low-energy thermal neutrons produces alpha particles with high linear energy transfer and lithium-7. Clinically, BNCT is used primarily for treatment of high-grade glioma or brain metastases from melanoma and, more recently, head, neck and liver cancers. Since reactors have long been used to produce high intensity neutron beams, nuclear reactors have also been used to produce BNCT. Accelerators can also be used to generate quasi-thermal neutrons, but none of them are currently used for BNCT. Boron medications with low molecular weight used in clinic include sodium borocaptate (BSH) and a phenylalanine derivative called boronophenyl alanine (BPA). The main challenge in the development of boron tracers is the selective targeting to reach a sufficient concentration of boron (F 20 Ag / g tumor) so that the tumor receives a sufficient dose of radiation and normal tissues receive minimal radiation. Clinical trials of BNCT are being conducted or have been conducted in various countries. Most patients undergoing BNCT were patients with high-grade brain tumors. The patients underwent surgery for complete or partial removal of the tumor and then received BNCT at various time intervals after surgery. BNCT in combination with other treatments such as surgery, chemotherapy and external beam radiotherapy can also be used as an adjuvant therapy for treatment of other tumors. This concomitant use may lead to improvements in patient survival. According to clinical studies, BNCT is a targeted therapy with promising results and acceptable toxicity. Important issues in this treatment include the need for more selective and effective agents for boron delivery carriers, development of methods for estimating semi-quantitative amounts of boron content in the tumor before treatment, clinical progress of BNCT and the need for randomized clinical trials with known therapeutic efficacy. If these issues are addressed enough, BNCT can develop as a treatment method. Further research is needed to determine the role of BNCT in clinical medicine.

    Keywords: BNCT, glioblastoma, Boron agents, Accelerator
  • KH. Ghassemi, A. Yazdanparast *, S. Assadpour Pages 626-630

    Skene's glands are the largest external secretory glands in the distal part of the urethra. Although cystic changes caused by abnormal accumulation of significant amounts of secretions are rare, they can be seen even at birth. The presented case was a female full-term newborn with vaginal delivery. This was the second pregnancy of her mother after another living child. The mother was 26 years old and had no history of birth trauma, medication, abnormal ultrasound findings, or exposure to the known teratogenic agents during pregnancy. Routine physical examination of the newborn revealed no abnormal findings except for a rounded mass with a yellowish cystic consistency located at the intralabial portion of the genital area, without involving the lower part of the urethra. Further examination revealed both vagina and hymen had normal structure. The genito-urinary ultrasound after birth showed essentially normal anatomy except for a non-mobile paraurethral cystic mass measuring about 20*21 mm placed at the urethral wall. In clinical follow-up, this mass began to regress 3 days after birth and was not complicated for the next two months. Commonly, these cysts do not require any surgical intervention if not complicated, while the clinical follow-up might be considered for a long time.

    Keywords: Paraurethral cyst, Genito-urinary cyst, Skene glands, Ultrasound, Surgical intervention
  • Mehrshad Abbasi * Pages 637-638

    It has been decades full of documents to support the effectiveness and safety of I131 therapy for benign and malignant thyroid disease. Benign hyperfunctioning thyroid nodules and post thyroidectomy malignant metastases accumulate I131. Recently Lu177 PSMA has been successfully used for the treatment of prostate cancer metastases. Comparing the thyroid and prostate may bring a theory to treat benign prostate hypertrophy with Lu177 PSMA. Although proceeding to practice needs prior dosimetry study, effectiveness and safety evaluation, and cost-benefits assessment, the idea on its own is interesting.

    Keywords: benign prostate hypertrophy, systemic radiation therapy, lutetium