فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 48 (زمستان 1400)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه فغفوری آذر* صفحات 7-20
    مقدمه

    رقابت ورزشی در شرایط فشار روانی امری شایع است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تمرین نوروفیدبک بر عملکرد رقابتی ورزشکاران ماهر تیر و کمان در خانواده های نظامی بود.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه تجربی و با طرح پیش و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. شرکت کنندگان 30 ورزشکار زن ماهر تیر و کمان راست دست سالم بزرگ سال ساکن شهر تهران و عضو خانواده های نظامی بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. پس از رکوردگیری اولیه در شرایط رقابتی و با همگن سازی با توجه به رکوردهای اولیه، شرکت کنندگان در دو گروه تمرین نوروفیدبک و کنترل قرار گرفتند. پروتکل تمرینی به مدت 12 جلسه طی چهار هفته انجام شد. گروه کنترل در این مدت به تمرینات عادی خود پرداختند. پس ازآن رکوردگیری مجدد دو گروه در شرایط رقابتی به عمل آمد.

    نتایج

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که در مرحله پس آزمون، عملکرد شرکت کنندگان گروه نوروفیدبک نسبت به گروه کنترل پیشرفت معنی داری داشت.

    نتیجه گیری:

    با توجه به یافته های این پژوهش، تاثیر تمرین نوروفیدبک در ارتقاء عملکرد کمانداران ماهر موردتوجه قرار گرفت و بر استفاده از این روش در کنار تمرین بدنی برای رسیدن به نتایج بهتر در رقابت ها تاکید شد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، عملکرد رقابتی، ورزشکار ماهر، تیر و کمان
  • سجاد پناهی فر، فرناز خدادادی جوکار*، مهنا غلامی صفحات 21-41
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه طرح واره های ناسازگار و مولفه های هوش هیجانی در رعایت یا عدم رعایت شیوه نامه های بهداشتی در زمان همه گیری کووید-19 در سربازان یک مرکز آموزشی نظامی در نیروهای مسلح در سال 1399 انجام گرفت.

    روش اجرا: 

    نمونه آماری شامل 148 نفر از 250 نفری بودند که بدون رعایت اصول بهداشتی مربوط به ویروس کرونا در بازه زمانی معین به یکی از به مرکز آموزش نظامی مراجعه نمودند و با روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند و نمونه افراد پاسخ دهنده به اصول بهداشتی کرونا نیز به صورت همگن از مراجعه کنندگان به همان مرکز آموزش انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه هوش هیجانی بار- آن (1980) و پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (1995) استفاده شد؛ و در نهایت داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بونفرنی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین طرح واره های ناسازگار اولیه در حوزه طرد و بریدگی و حوزه عملکردهای مختل و همچنین مولفه های هوش هیجانی در هوش بین فردی و درون فردی بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    بر این اساس وجود طرح واره های ناسازگار و پایین بودن سطح هوش بین فردی و درون فردی از عوامل روان شناختی تاثیرگذار در عدم توجه به اصول بهداشتی در مقابله با ویروس کرونا است.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، طرح واره های ناسازگار، ویروس کرونا، رعایت و عدم رعایت اصول بهداشتی
  • سید محمدحامد حسینی، علیرضا پیرخائفی*، اکبر محمدی صفحات 43-60

    خلاقیت و نوآوری لازمه توسعه، پیشرفت و تعالی افراد و جامعه است که مدرسه می تواند یکی از مناسب ترین محل های شناسایی و از عوامل ارتقاءدهنده آن باشد. هدف این پژوهش طراحی الگوی خلاقیت دانش آموزان بر مبنای احساس تعلق به مدرسه با واسطه گری تاب آوری بود. این پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 420 نفر از دانش آموزان کلاس بندی شده در پنج شهرک نظامی شهر تهران بود که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بودند. تعداد 205 نفر از این جامعه از طریق جدول کرجسی و مورگان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای ارزیابی دانش آموزان از پرسش نامه های خلاقیت عابدی (1372)، احساس تعلق به مدرسه (بری، بتی و وات، 2004) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار لیزرل [1] استفاده گردید. براساس خروجی نرم افزار لیزرل، X2/df، RMSEA و CFI به ترتیب 98/1، 052/0 و 92/0 بودند که بیانگر برازش خوب الگوی مطالعه بود. در این الگو مسیر احساس تعلق به مدرسه به خلاقیت، مسیر احساس تعلق به مدرسه به تاب آوری، مسیر تاب آوری به خلاقیت و هم چنین مسیر احساس تعلق به مدرسه به خلاقیت با نقش میانجی تاب آوری معنی دار بود. براساس یافته های پژوهش احساس تعلق به مدرسه منجر به خلاقیت دانش آموزان می شود و هم چنین احساس تعلق به مدرسه منجر به تاب آوری در دانش آموزان می شود، به علاوه تاب آوری منجر به خلاقیت دانش آموزان می شود و در نهایت احساس تعلق به مدرسه با نقش میانجی تاب آوری منجر به خلاقیت می شود.

    کلیدواژگان: خلاقیت، احساس تعلق به مدرسه، تاب آوری، دانش آموزان، شهرک های نظامی
  • فرنگیس دمهری*، معصومه رستمی، محسن سعید منش صفحات 61-76
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی شفقت درمانی بر احساس گناه، کمال گرایی و طرح واره شرم در فرزندان کارکنان نیروی انتظامی شهرستان شهرکرد انجام شد.

    روش اجرا:

     این پژوهش به لحاظ روش نیمه آزمایشی که با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، فرزندان 12 تا 18 سال نیروی انتظامی شهرستان شهرکرد بود که 30 نوجوان به عنوان نمونه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. پرسشنامه های احساس گناه کوگلر و جونز [1] (1992)، کمال گرایی هیل [2] (2004) و طرح واره یانگ [3] (1998) بر روی هر دو گروه اجرا شد. برای افراد گروه آزمایش دوره درمانی شفقت درمانی براساس طرح درمانی گیلبرت [4] (2010) در 8 جلسه 90 دقیقه ای انجام شد. پس از پایان دوره آموزشی و به منظور بررسی تاثیر آموزش افراد هر دو گروه آزمایش و گواه مجددا پرسشنامه های پژوهش را تکمیل نمودند. درنهایت اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار 22 اس پی اس اس [5] و با استفاده از تحلیل واریانس تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که شفقت درمانی بر احساس گناه، کمال گرایی و طرح واره شرم تاثیر دارد (05/0≥p).

    نتیجه گیری:

     برنامه شفقت درمانی می تواند تاثیر مثبتی در بهبود احساس گناه، کمال گرایی و طرح واره شرم فرزندان نیروی انتظامی داشته باشد. 

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، احساس گناه، کمال گرایی، طرح واره شرم
  • سمیه علیرضایی مقدم بجستانی*، محمد حاتمی، الهام اکبری، فریبا چیانی، امیرمسعود رستمی صفحات 77-97

    از عوارض مهم هرجنگی، بروز مشکلات جسمی و روانی برای افرادی است که به طور مستقیم در جنگ حاضر بوده اند. بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که همسران در نقش مراقبت کننده از جانبازان، تحت تاثیر استرس ها و مشکلاتی هستند که به شدت سلامت و کیفیت زندگی شان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی و هوش معنوی با کیفیت زندگی در همسران جانبازان بود.روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری مشتمل بر کلیه همسران جانبازان تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران در نیمه اول سال 1399 بود. که از این بین تعداد 145 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (واروشربون، 1992)، پرسش نامه پنج عاملی نیو (مک کری و کاستا، 1999) و هوش معنوی (کینگ، 2008) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه هم زمان استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ویژگی شخصیتی روان رنجوری با کیفیت زندگی همسران جانبازان رابطه منفی معنادار وجود داشت، درحالی که هوش معنوی و مولفه های آن و ویژگی های شخصیتی برون گرایی، گشودگی به تجربه، توافق پذیری وظیفه شناسی با کیفیت زندگی همسران جانباز رابطه مثبت معنادار (P< 0/01) داشتند. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری به روش هم زمان نشان داد که مولفه های هوش معنوی و ویژگی های شخصیتی به میزان 59/0 با کیفیت زندگی همسران جانبازان همبستگی دارند، بدین معنی که 35 درصد از کل واریانس کیفیت زندگی همسران جانبازان توسط هوش معنوی و ویژگی های شخصیتی تبیین می شود (01/0 <P). یافته های این پژوهش می تواند در برنامه ریزی جهت بهبود و کنترل مولفه های گوناگونی که می توانند در مشکلات سلامت روانی و جسمانی و به طور کلی کیفیت پایین زندگی همسران جانبازان موثر باشد را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ویژگی های شخصیتی، هوش معنوی، همسران جانباز
  • صفرعلی دهقانی*، رامین حبیبی کلیبر، جواد مصرآبادی، ابوالفضل فرید صفحات 99-118

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش کارکردهای عالی عصبی- اجرایی بر خلاقیت دانش آموزان دوره اول متوسطه انجام گرفت. روش پژوهش کنونی از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق را تمام دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دادند. که از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند دبیرستان پسرانه دوره اول متوسه شاهد و دبیرستان پسرانه دوره اول متوسطه ولایت به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی دبیرستان پسرانه شاهد (19 نفر) در گروه آزمایش و مدرسه ولایت (21 نفر) در گروه کنترل قرارگرفت. به دانش اموزان گروه آزمایش، کارکردهای عصبی- اجرایی در زمینه انعطاف پذیری شناختی در 8 جلسه، برنامه ریزی و مهار هدف در 15 جلسه و تقویت حافظه کاری در 6 جلسه آموزش داده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه خلاقیت عابدی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که آموزش کارکردهای عالی عصبی- اجرایی در افزایش خلاقیت با میزان اثر 76/0 معنادار بوده است (01/0 < P و 115.87=F) و در ضمن در ارتباط با اثربخشی کارکردهای عالی عصبی- اجرایی بر مولفه های سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف به ترتیب با میزان اثر 69/0، 54/0، 51/0 و 55/0 معنادار گزارش شده است. نتایج نشان دهنده آن است که این روش می تواند به منزله رهیافتی آموزشی در رشد فرآیندهای عالی شناختی چون خلاقیت در یادگیرندگان مورداستفاده قرار گیرد که این امر باید مورد توجه و کاربست گروه هایی چون مشاوران، مربیان مدارس و برنامه ریزان آموزشی و پرورشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، سیالی، بسط، انعطاف، ابتکار
|
  • Masoumeh Faghfouriazar * Pages 7-20
    Introduction

    Sport competition is common under stress. The aim of this study was to investigate the effect of neurofeedback training on the competitive performance of skilled archers in military families.

    Method

    This research was accomplished by semi-experimental method with pre-test and post-test design with control group. Participants were 30 skilled female right-handed archers, living in Tehran and members of military families, who were selected by available method. After the initial recording in competitive conditions and by homogenization according to the initial records, the participants were divided in two groups of neurofeedback training and control. The training protocol was performed for 12 sessions over 4 weeks. During this time, the control group practiced normally. After that, the two groups were again recorded in competitive conditions.

    Results

    The results of Covariance analysis test showed that in the post-test stage, the performance of neurofeedback group participants had a significant improvement over the control.

    Conclusion

    According to the findings of this study, the effect of neurofeedback training on improving the performance of skilled archers was considered and the use of this method along with physical training to achieve better results in competitions was emphasized.

    Keywords: Neurofeedback, Competitive Performance, Skilled Athlete, Archery
  • Sajad Panahifar, Farnaz Khodadadi Jokar *, Mohanna Gholami Pages 21-41

    The aim of this study was to compare maladaptive schemas and components of emotional intelligence in observing or not observing health procedures during the Covid-19 pandemic in soldiers of a military training center in the Armed Forces in 2020. The statistical sample consisted of 148 people out of 250 people who referred to the university in a certain period of time without observing the hygienic principles related to the coronavirus and were selected by systematic sampling method. They were selected to the Duty Training Center. To collect data the Bar-On Emotional Intelligence Questionnaire (1980) and Young's Early Maladaptive Schemas Questionnaire (1995) were used. Finally, the data were analyzed using multivariate analysis of variance and Bonferroni post-hoc test. Findings indicate that there is a significant difference between the early maladaptive schemas in the field of disconnection and rejection and the field of impaired performance as well as the components of emotional intelligence in interpersonal and intrapersonal intelligence between the two groups. Accordingly, the existence of maladaptive schemas and low levels of interpersonal and intrapersonal intelligence are among the psychological factors influencing the lack of attention to health principles in the fight against coronavirus.

    Keywords: emotional intelligence, maladaptive schemas, Corona virus, Observance, non-observance of health principles
  • Sayyed MohamadHamed Hosseini, Alireza Pirkhaefi *, Akbar Mohammadi Pages 43-60

    The purpose of this study was to design a model of students' creativity based on the sense of belonging to the school through resilience. This study was a correlation of structural equations. The statistical population of this study included 420 students classified in five military towns of Tehran who were studying in the academic year of 1998-99. A total of 205 individuals from this population were selected through Krejcie and Morgan table using multi-stage cluster random sampling method. Abedi Creativity Questionnaire (1993), School Belief (Barry, Betty and Watt, 2004) and Connor & Davidson (2003) Resilience Questionnaire were used to assess students. Structural equation modeling using LISREL software was used to analyze the data. Based on LISREL software output, X2 / df, RMSEA and CFI were 1.98, 0.052 and 0.92, respectively, which indicated a good fit of the study model. In this model, the path of feeling school belonging to creativity, the path of feeling school belonging to resilience, the path of resilience to creativity and also the path of feeling school belonging to creativity with mediation role of resilience were significant. According to the research findings, the feeling of belonging to school leads to students 'creativity and also the feeling of belonging to school leads to resilience in students, in addition, resilience leads to students' creativity and finally the feeling of belonging to school plays a mediating role. Resilience leads to creativity.

    Keywords: Creativity, sense of belonging to the school, resilience
  • Farangis Demehri *, Masoumeh Rostami, Mohsen Saeidmanesh Pages 61-76

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of compassion therapy on guilt, perfectionism and schema of shame in children of police officer. This research was a quasi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group. For this purpose, from the statistical population of this study, which included adolescence aged 12-18 years, 30 adolescences were selected availably and then randomly divided into experimental and control groups. Kogler and Jones (1992), Hill Perfectionism (2004) and Young Schema (1998) questionnaires of guilt were administered to both groups and then the experimental group underwent compassion therapy based on Gilbert's treatment plan in 8 sessions of 90 minutes. At the end of the training course, in order to evaluate the effect of training, both experimental and control groups completed the research questionnaires again. The results were analyzed using univariate analysis of covariance (ANOVA) with SPSS22. The results of data analysis showed that compassion therapy on guilt, perfectionism and the schema of defect and shame was effective (p< 0/05). Therefore, the findings of this study can lead to positive consequences for the application of compassion therapy in reducing guilt, perfectionism and schema of imperfection and shame in adolescents.

    Keywords: compassion therapy, guilt, perfectionism, schema of shame
  • Somaye Alirezayi Moghadam Bejestani *, Mohammad Hatami, Elham Akbari, Fariba Chiani, AmirMasod Rostami Pages 77-97
    Introduction

     The main purpose of this study was to determine the relationship between personality traits and spiritual intelligence with quality of life in veterans' spouses.The main purpose of this study was to determine the relationship between personality traits and spiritual intelligence with quality of life in veterans' spouses. Health-related quality of life questionnaires (Varosherbon, 1992), Neo Five-Factor Questionnaire (McCreery and Costa, 1999) and Spiritual Intelligence (King, 2008) were used to collect data. Pearson correlation and multiple regression statistical methods were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant negative relationship between neurotic personality traits and quality of life of veterans' spouses, while spiritual intelligence and its components and personality traits of extroversion, openness to experience, conscientiousness compatibility with quality of life. Veteran spouses had a significant positive relationship (P <0.01). Also, the results of multivariate regression analysis simultaneously showed that the components of spiritual intelligence and personality traits were correlated with the quality of life of veterans' spouses by 0.59. This means that 35% of the total variance in the quality of life of veterans' spouses is explained by spiritual intelligence and personality traits (p <0.01).

    Discussion

    The findings of this study can be used in planning to improve and control various components that can be effective in mental and physical health problems and in general the low quality of life of veterans' spouses.

    Keywords: quality of life, personality traits, spiritual intelligence, veteran spouses
  • Safar Ali Dehghani *, Ramin Habibikaleybar, Javad Mesrabadi, Abolfazl Farid Pages 99-118

    The aim of this study was to determine the didactic program effectiveness of the higher functions of the nervous executive on the creativity of Tabriz high school students. The current research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this research consisted of all male high school students in Tabriz in the academic year 2020-2021. Shahed and Velayat Boys' high school were selected as the sample from this community using purposive sampling method and Shahed Boys' guidance school (19 people) was randomly placed in the experimental group and Velayat school (21 people) placed in the control group. Students in the experimental group were taught neuro-executive functions in the field of cognitive flexibility in 8 sessions, planning and inhibition of the goal in 15 sessions and enhancement of the working memory at 6sessions. Abedi Creativity Questionnaire was used to collect data. Data were analyzed using covariance test. Findings showed that training of excellent neuro-executive functions was significant in increasing creativity with an effect of 0.76 (F= 115.87 & P ˂ 0/01) and also in relation to the effectiveness of excellent neuro-executive functions on fluid components, expansion, initiative and flexibility with a positive effect of respectively 0.69, 0.54, 0.51 and 0.55 were reported to be significant. The results indicate that this method can be used as an instructional approach in the development of higher cognitive processes such as creativity in learners, which should be considered by groups such as counselors, school educators and educational planners.

    Keywords: Creativity, fluidity, expansion, Flexibility, initiative