فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 134 (بهار 1400)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 134 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا آذربایجانی، تیمور رحمانی*، سید علی مدنی زاده، حسن افروزی صفحات 1-24

    در این مطالعه نابرابری تورمی بین دهک های مختلف جامعه مربوط به سال های 1374 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهدکه عامل مهم در ایجاد نابرابری تورمی، متفاوت بودن الگوی خرید خانوارها در دهک های درآمدی مختلف و همچنین تفاوت در واکنش خانوارها در دهک های مختلف نسبت به تورم است. متفاوت بودن الگوی خرید خانوارها در دهک های مختلف سبب می شود تا به ازای هر واحد افزایش تورم متوسط، میزان نابرابری تورمی بین قشر ثروتمند و فقیر جامعه، به اندازه 12 درصد افزایش یابد. از سوی دیگر، تفاوت در قدرت خرید خانوارها سبب می شود تا آنها واکنش متفاوتی نسبت به تورم تحمیلی نشان دهند، بدین صورت که تغییر الگوی مصرف خانوارهای ثروتمند سبب می شود اثر تورم تحمیلی بر آنها به میزان 5 درصد کاهش یابد، ولی اجبار به افزایش سهم کالاهای ضروری جهت خانوارهای فقیر، میزان تورم تحمیلی به آن ها را تا 4% افزایش می دهد، به طوری که در ازای هر واحد افزایش تورم متوسط، میزان نابرابری تورمی احساس شده توسط خانوارها نسبت به حالت قبل تا 20 درصد افزایش یابد، به عبارت دیگر واکنش خانوارها نسبت به تورم سبب رشد 66 درصدی نابرابری تورمی به ازای هر واحد افزایش تورم متوسط می شود.

    کلیدواژگان: تورم - نابرابری تورمی، نابرابری تورمی بین دهکی، نابرابری تورمی تحمیلی - شاخص قیمت مصرف کننده
  • علی اصغر بانویی*، بهاره فهیمی صفحات 25-57

    روش های متوسط فاصله انتشار، حذف فرضی و تخصص گرایی عمودی، مبنای سنجش محیط درونی و محیط بیرونی زنجیره های تولید قرار می گیرند. اولی یک روش ترکیبی است و قابلیت شناسایی محیط درونی فعالیت های بالادستی و پایین دستی در زنجیره های تولید را دارد، اما نمی تواند محیط بیرونی زنجیره های تولید را پوشش دهد. برای برون رفت از این مسئله روش های حذف فرضی و تخصص گرایی عمودی در تحلیل محیط بیرونی زنجیره های تولید پیشنهاد می شوند. روش حذف فرضی مقدار ارزش افزوده داخلی در صادرات ناخالص را محاسبه می کند و روش تخصص گرایی عمودی ادغام یک اقتصاد را با اقتصاد جهانی مورد سنجش قرار می دهد. در این مقاله، آخرین جدول آماری سال 1395 و تبدیل آن به جدول داخلی مبنای محاسبه سه روش مذکور قرار می گیرد. یافته های کلی نشان می دهند که 1- از منظر محیط درونی، فعالیت های کشاورزی و معادن (شامل نفت خام و گاز طبیعی) در گروه فعالیت های بالادستی قرار می گیرند؛ 2- از منظر محیط بیرونی در سطح کلان، سهم ارزش افزوده داخلی ناشی از صادرات ناخالص برابر با 0.93 واحد است، درحالی که سهم تخصص گرایی عمودی (ادغام با اقتصاد جهانی) 0.07 واحد است؛ 3- در سطح فعالیت ها، فعالیت معادن با سهم 0.43 واحد ارزش افزوده داخلی در صادرات ناخالص، در رتبه اول قرار دارد، حال آنکه تخصص گرایی عمودی آن 0.01 واحد را نشان می دهد. عکس این روند در مورد فعالیت صنعت مشاهده می شود. یافته های فوق این واقعیت را آشکار می کند که اقتصاد ایران با سهم ارزش افزوده داخلی در صادرات ناخالص بسیار بالا در کنار ادغام ناچیز آن با اقتصاد جهانی هنوز در مدار آغازین زنجیره های تولید قرار دارد.

    کلیدواژگان: متوسط فاصله انتشار، حذف فرضی، تخصص گرایی عمودی، ارزش افزوده داخلی، صادرات ناخالص
  • صادق قادری کنگاوری*، محمدعلی شاه حسینی صفحات 59-85

    تصمیم گیری علمی برای انتخاب بخش های جذاب صنعت با تکیه بر پژوهش های طولی، می تواند تا حدود قابل توجهی از تصمیم های شهودی مدیران در صنعت بانکداری کشور بکاهد و تعاملی اثربخش بر روابط صنایع با بانک ها ایجاد کند از سویی با توجه به اهمیت سهم صنعت در تولید ناخالص داخلی کشور و تاثیرگذاری توسعه آن بر رشد سایر شاخص های کلان اقتصادی از جمله افزایش اشتغال زایی و کاهش تورم، همواره اولویت بندی صنایع از جهات گوناگون مورد توجه محققان داخلی و خارجی قرار گرفته است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت پژوهشی کمی، طولی و توصیفی است. در این پژوهش داده های 5 شاخص و 13 زیرشاخص مرتبط با اندازه بازار، رشد بازار، ریسک، سودآوری و فروش 45 صنعت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی چهار سال منتهی به اسفندماه 1398 و از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استخراج و مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سه صنعت «فعالیت های مرتبط با اوراق بهادار»، «تولید فلزات گرانبهای غیرآهن» و «مواد شیمیایی متنوع»، جذاب ترین صنایع از دیدگاه نظام بانکی کشور به شمار می روند.

    کلیدواژگان: صنعت، بانک، اولویت بندی، روش AHP
  • عبدالامیر کاظمی زاده، داریوش حسنوند*، سید پرویز جلیلی کامجو، فرهاد ترحمی صفحات 87-110

    بررسی روند تورم در ایران نشان می دهد این متغیر نوسانات پر افت وخیزی داشته است. بی ثباتی تورم بسیاری از متغیرهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. تورم و بی ثباتی مرتبط با آن از متغیرهای اقتصادی مختلفی و ازجمله رفتار بانک مرکزی که قسمتی از آن ناشی از تغییر اجزای پایه پولی است، تاثیر می پذیرد. ازاین رو، هدف این مقاله بررسی سرریز نوسانات ذخایر ارزی بانک مرکزی بر نوسانات نرخ تورم در اقتصاد ایران در طول دوره زمانی 1352:1 تا 1395:4 با استفاده از الگوی MGARCH-BEEK است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که شوک ها و نوسانات دوره قبل نرخ تورم، تاثیر مستقیم و معنادار بر نوسانات نرخ تورم دوره جاری دارد. همچنین تاثیر شوک های دوره قبل ذخایر ارزی بانک مرکزی، بر نوسانات دوره جاری ذخایر ارزی بانک مرکزی مستقیم است. اما شوک های دوره قبل نرخ تورم بر نوسانات ذخایر ارزی بانک مرکزی تاثیری ندارد. افزون بر این  نتایج نشان می دهد که شوک های دوره قبل ذخایر ارزی بانک مرکزی تاثیر معنادار و مستقیم بر نوسانات نرخ تورم دارد، بدین معنی که سرریز نوسانات ذخایر ارزی بر نرخ تورم در اقتصاد ایران روی داده است و شوک های ناشی از ذخایر ارزی منجر به نا اطمینانی و تلاطم نرخ تورم می شود.

    کلیدواژگان: پایه پولی، ذخایر ارزی، عرضه پول، نقدینگی، MGARCH-BEEK
  • دلنیا مختاری، یوسف محمدزاده*، سید جمال الدین محسنی زنوزی صفحات 111-143

    نحوه مدیریت نقدینگی و پیامدهای آن در بازارهای مختلف، یکی از دغدغه ها و چالش های روز اقتصادی ایران است. با اینکه سیاست گذاران، هدف از مدیریت نقدینگی را نیل به رشد اقتصادی بالا معرفی می کنند ولی اینکه نقدینگی به چه صورت ایجاد و مدیریت می شود، ممکن است  آثار متفاوتی در اقتصاد به دنبال داشته باشد. با توجه به تسلط نهاد دولت بر نحوه ایجاد و هدایت نقدینگی به ویژه برای کشورهای در حال توسعه و جوامعی که بانک مرکزی مستقل ندارند، به نظر می رسد در نظر گرفتن نقش کیفیت نهادها در این رابطه می تواند موثر واقع شود، لذا هدف این پژوهش بررسی نقش کیفیت نهادها در اثرگذاری رشد نقدینگی بر رشد اقتصادی می باشد. نمونه مورد بررسی کشورهای منتخب درحال توسعه و دوره زمانی تحقیق 2002-2017 بوده و از رویکرد رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR)  استفاده شده است. کیفیت نهادها به عنوان متغیر انتقال در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل، فرضیه خطی بودن برای کشورها را رد می کند. در نظر گرفتن یک تابع انتقال با یک حد آستانه ای که بیانگر یک مدل دو رژیمی است، برای تصریح رابطه غیرخطی میان متغیرهای مورد مطالعه کفایت می کند. نتایج حاکی از آن است که رشد نقدینگی در رژیم اول اثر منفی و در رژیم دوم اثر مثبت بر رشد اقتصادی دارد. این بدان معنی است که زمانی که نهادها در جامعه ای ضعیف باشند رشد نقدینگی اثر منفی بر رشد اقتصادی دارد و در جامعه ای با کیفیت نهادی بالا، رشد نقدینگی می تواند تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی داشته باشد. همچنین، آزادسازی تجاری در هر دو رژیم اثر مثبت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی در رژیم اول، منفی و در رژیم دوم اثر مثبت و اندازه دولت در هر دو رژیم تاثیر منفی بر رشد اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادها، نقدینگی، رشد اقتصادی، PSTR
  • زانا مظفری* صفحات 145-172

    کیفیت نیروی انسانی از جمله عوامل موثر بر رشد اقتصادی می باشد. روش های سری زمانی کلاسیک توانایی برآورد مدل هایی که شرایط گشتاوری داشته باشند را ندارند و از آنجا که رشد اقتصادی تحت تاثیر مقادیر گذشته خود می باشد، بنابراین به یک مدل پویا نیاز است و بایستی با روش اقتصادسنجی پویا تخمین زده شود. بر این اساس مطالعه حاضر با استفاده از روش GMM در سری های زمانی، اثر سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی ایران را طی دوره زمانی 1398-1360 ارزیابی کرده است. سرمایه انسانی متغیری پنهان در اقتصاد بوده و معمولا پراکسی های جایگزین به جای آن استفاده می شود. بر اساس ادبیات اقتصادی، استدلال می شود که شاخص سرمایه انسانی علاوه بر جنبه آموزش تحت تاثیر جنبه های دیگر مانند؛ مهارت و سلامت نیز قرار دارد. بنابراین در این مقاله با استفاده از منطق فازی، شاخصی برای سرمایه انسانی در اقتصاد ایران ساخته شده است، که سه جنبه اصلی (آموزش، مهارت و سلامت) سرمایه انسانی را در نظر می گیرد. نتایج برآورد شاخص نشان می دهد که تشکیل سرمایه انسانی طی سال های مورد بررسی تحقیق رشد چشم گیری داشته است. نتایج تخمین مدل رشد اقتصادی با استفاده از شاخص فازی سرمایه انسانی نشان داد که ارتقاء سطح سرمایه انسانی موجب افزایش رشد اقتصادی می شود. سایر نتایج تحقیق مبین اثرگذاری مثبت متغیرهای؛ مخارج دولت، صنعتی شدن، سرمایه فیزیکی و رشد اقتصادی دوره قبل بر رشد اقتصادی ایران می باشند. همچنین آزادی تجاری و شهرنشینی تاثیر منفی بر رشد اقتصادی ایران دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، GMM در سری های زمانی، منطق فازی
  • سید علی ناصری، فرخنده جبل عاملی*، سجاد برخورداری دورباش صفحات 173-204

    برای توصیف وابستگی متقابل ریسک بین 5 بانک منتخب شامل اقتصاد نوین، پارسیان، ملت، صادرات و تجارت و کل شبکه بانکی، از ارزش در معرض خطر شرطی و ریزش انتظاری نهایی به همراه مدل مارکوف سوییچینگ برای دوره زمانی 27/03/1388 تا 17/02/ 1398 استفاده شده است. نحوه تغییرات ارزش در معرض خطر شرطی در گذر زمان برای کل سیستم مشروط به بروز ریسک در هر یک از بانک ها ترسیم شده است. همچنین  و ریزش انتظاری نهایی برای کل سیستم مشروط به وجود بحران در هر یک از بانک ها محاسبه شده است. بر مبنای معیار  به ترتیب بانک های ملت، پارسیان، صادرات، تجارت و اقتصاد نوین بیشترین اثر را بر شاخص کل گروه بانک دارند. دینامیک تغییرات زمانی ریسک محاسبه شده بر اساس معیارهای  و ریزش انتظاری نهایی تقریبا مشابه با هم بوده یا با تاخیر زمانی بسیار کوتاه این تغییرات توسط سنجه دیگر نیز تایید شده است. مقدار ریسک محاسبه شده طبق معیار ریزش انتظاری نهایی به مراتب بیش از مقدار ریسک محاسبه شده بر اساس سنجه  می باشد. نحوه تغییرات  در گذر زمان و در هر یک از رژیم های رکود و رونق مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مارکوف سوئیچینگ، وابستگی متقابل ریسک دنباله ای، سنجه ریسک سیستمیک، ارزش در معرض خطر شرطی (CoVaR)، ریزش انتظاری نهایی (MES)
|
  • Alireza Azarbayejani, Teymur Rahmani *, Seyed Ali Madani Zadeh, Hassan Afrouzi Pages 1-24

    In this paper, I study the inflation inequality across different income deciles of the Iranian economy for the years 1374-1398. The results show that the different pattern of household purchases in different income deciles and the difference in their response to inflation is an important factor in creating inflation inequality. The heterogeneity in household purchases causes the rate of inflation inequality between the rich and the poor to increase by 12 percent per unit of average inflation.High-income households by changing their consumption baskets are able to reduce the adverse effects of inflation by 5%. On the other hand, low-income families face higher inflation rates by up to 4% because of an increase in their consumption of essential goods. As a result, for every unit of average inflation increase, the rate of inflation inequality felt by households increases by up to 20% compared to the previous case. In other words, the response of households to inflation causes a 66% increase in inflation inequality per unit of average inflation.Also, the evidence suggests that the difference in the inflation across provinces causes, firstly, the rate of inflation inequality per unit increase in average inflation to increase significantly compared to the case where provincial heterogeneity was not considered; Second, inflation inequality is observed within each decile.

    Keywords: Inflation, Inflation Inequality, Regional Inflation Inequalit
  • AliAsghar Banouei *, Bahareh Fahimi Pages 25-57

    Three methods of average propagation length (APL). hypothetical extraction (HE) and vertical specialisation (VS) are used for measuring internal and external environment of production chains. The former is a combined method and has the ability to identify the internal production chains of upstream and downstream activities but cannot capture the external environment of production chains. To solve this issue, HE and VS methods in analysing external environment of production chains are proposed. The former calculates the external environment of domestic value added in gross exports (GE) whereas the latter measures external environment of an economy integration with the world economy. For this purpose the latest available survey-based input-output table of 2016 and converting, it into domestic table is used for measuring internal and external environments of production chains. The overall findings are as follows: first, from the internal environment side, agriculture and mining (including crude oil and natural gas) appear as upstream in the domestic production chains. Second, from external environment at the macrolevel, the results show that the share of DV in GE is 93% unit. Whereas the share of VS to GE is 7% unit. In addition to that, the mining activity with 43%-unit share of DVA to GE stands first whereas its share of VS to GE is 1% unit. The opposite trend is observed for industrial activities. These findings suggest that Iranian economy is still encompassed in the circle of the beginning part of production process with considerable high share of DVA in GE and very low share of VS.

    Keywords: Average Propagation Length, Hypothetical Extraction, Vertical Specialization, Internal Value-added, Gross Export
  • Sadegh Ghadri *, MohammadAli Shahhoseini Pages 59-85

    Scientific decision-making to select the attractive sectors of industries based on longitudinal research, can significantly reduce the intuitive decisions of banking managers and create an effective interaction between banks and industries. On the other hand, due to the importance of the role of industries in increasing the country's GDP and the impact of its development on the growth of other macroeconomic indicators such as increasing employment and reducing inflation, industry prioritization has been considered by domestic and foreign researchers. this Applied research is a quantitative, longitudinal and descriptive research. In this study, data of 5 indices and 13 sub-indices related to market size, market growth, risk, profitability and sales of 45 industries of Tehran Stock Exchange during a period of four years ending in March 2017 were obtained and prioritized by Analytic Hierarchy Process (AHP) Method. The results showed that the three industries of "securities related activities", "production of non-ferrous precious metals" and "various chemicals" are the most attractive industries from the perspective of the country's banking system.

    Keywords: Industry of Iran, Banking System, Prioritize, AHP method
  • AbdulAmirKazemizadeh, Seyed Parviz Jalili Kamjoo, Farhad Tarahomi Pages 87-110

    An examination of the inflation trend in Iran shows that this variable has had fluctuating fluctuations. Instability Inflation affects many economic variables. Inflation and its instability are affected by various economic variables, including the behavior of the central bank, part of which is due to changes in the components of the monetary base. Therefore, the purpose of this paper is to investigate the overflow of fluctuations in foreign exchange reserves of the Central Bank on inflation fluctuations in the Iranian economy during the period 1352: 1 to 1395: 4 using the MGARCH-BEEK model. The obtained results show that the shocks and fluctuations of the previous period have a direct and significant effect on the fluctuations of the current period inflation rate. Also, the shocks of the previous period of the central bank's foreign exchange reserves have a direct impact on the fluctuations of the current period of the central bank's foreign exchange reserves. But the shocks of the previous period of inflation do not affect the fluctuations of the central bank's foreign exchange reserves. The results also show that the shocks of the previous period of the central bank's foreign exchange reserves have a significant and direct effect on inflation fluctuations. This means that the overflow of fluctuations in foreign exchange reserves on the inflation rate has occurred in the Iranian economy and shocks caused by foreign exchange reserves lead to uncertainty and inflation turbulence.

    Keywords: Monetary base, Foreign Exchange Reserves, Money Supply, liquidity, MGARCH-BEEK
  • Delnia Mokhtari, Yousef Mohammadzadeh *, S. Jamaledin Mohseni Zonouzi Pages 111-143

    One of the recent challenges in Iran’s economy is management of liquidity and its impact on different markets. Despite policymakers have stated that the purpose of liquidity direction is to achieve high economic growth, how liquidity is generated and directed may affects the economy disparately. As regards the authority of government over the liquidity generation and its direction especially in developing countries in which central bank has no independency, the quality of institutes plays an important role. Therefore the purpose of this study is to investigate how quality of institutes can affect the impact of liquidity increase on economic growth. This research uses the PSTR approach in developing countries, including Iran, over the years 2002-2017 and the quality of institutions considered as the transfer variable. The results of model estimation rejects the linearity hypothesis. Considering a transfer function with a threshold limit that represents a dual model is enough to define the nonlinear relationship between the studied variables. The results show that the increase of liquidity has a negative effect in the first regime and in the second regime has a positive effect on economic growth. It means that in a society with high quality of institutions increasing the liquidity amount can result in high economic growth. As well, trade liberalization, has a positive effect in both regimes. Direct foreign investment has a negative effect in first regime and positive on the second one. Also the size of government has a negative effect on economic growth in both regimes.

    Keywords: Quality of institutions, liquidity, economic growth, PSTR
  • Zana Mozaffari * Pages 145-172

    The quality of human force is one of the effective factors on economic growth. Classical time series methods do not have the ability to estimate models that have moments conditions. Since economic growth is influenced by past values, we need a dynamic model and it should be estimated by dynamic econometric method. This study by GMM method in time series evaluate the effect of human capital on economic growth during 1981-2019.Human capital is a latent variable in economics and often is replaced by alternative proxies. Based on theoretical foundations, it is argued that the human capital index in addition to the education aspect is influenced by other aspects such as; skill and health. Therefore, in this study, by using fuzzy logic, an indicator for human capital in the Iranian economy has been made that considers three main aspects (education, skills and health) of human capital. The results of index estimation showed that the organizing of human capital has grown significantly. The results of estimating the economic growth model using the fuzzy human capital index showed that promoting the level of human capital increases economic growth. Other results indicate the positive effect of the variables such as; governmental expenditures, industrialization, physical capital and economic growth of the previous period on Iran's economic growth. Also, trade freedom and urbanization negatively impact on Iran's economic growth.

    Keywords: Human capital, economic growth, GMM in Time Series, Fuzzy logic
  • seyed ali naseri, Farkhondeh Jabalameli *, Sajad Barkhordary Dorbash Pages 173-204

    To describe the interdependence of risk between 5 selected banks including EN, Parsian, Mellat, Saderat and Tejarat and the whole banking system, the conditional value at risk (CoVaR) and the Marginal Expected Shortfall (MES) along with the Markov switching model have been used for time period June 17, 2009 to May 7, 2019. How CoVaR changes over time for the whole system subject to risk in each bank is plotted and examined. Also ∆COVaR (DCC) and MES are calculated for the whole system subject to crisis in each of the banks. According to the average ∆COVaR (DCC) criterion, Mellat, Parsian, Saderat, Tejarat and EN banks have the greatest effect on the whole banking system, respectively. The dynamics of changes in risk calculated according to ∆COVaR (DCC) and MES criteria are almost similar or confirmed by another measure with a very short time delay. The amount of risk calculated according to the MES criterion is much higher than the amount of risk calculated according to the measure.

    Keywords: Markov switching, tail risk interdependence, systemic risk measures, conditional value at risk (CoVaR), Marginal Expected Shortfall (MES)