فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال شانزدهم شماره 55 (تابستان 1400)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال شانزدهم شماره 55 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین سلیمی بجستانی، قدرت الله زارعان*، کیومرث فرحبخش، عبدالله معتمدی صفحات 7-30

    تاب آوری یکی از مهمترین و اساسی ترین ویژگی هایی است که خانواده ها را از بحران ها و سختی ها عبور می دهد و باعث رشد و شکوفایی خانواده ها می شود. هدف این پژوهش این بوده است که با توجه با بافت فرهنگی و اجتماعی خانواده های ایرانی و با توجه به تجربیات زیسته آنان، شاخص های الگوی تاب آوری خانواده را تهیه و تدوین نماید. داده های این پژوهش با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته از تعداد 15 نمونه که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، استخراج گردید و برای نمونه گیری از مقیاس تاب آوری خانواده (FRAS) استفاده شد. داده ها با روش نظریه زمینه ای و کد گزاری اشتراوس و کوربین تحلیل شد. طبق یافته های پژوهش مولفه انطباق با واقعیات هستی به عنوان هسته مرکزی الگو معرفی گردید. مولفه نظام باورها به عنوان عامل علی الگو، و راهبردهای ارتباطی و انطباقی به عنوان راهبردهای اصلی الگو شناسایی شدند. همچنین سه مولفه تاریخچه خانوادگی، بافت فرهنگی، و دسترسی به منابع حمایتی اجتماعی به عنوان عوامل زمینه ای الگو معرفی گردیدند. پس از مشخص شدن مقوله ها برای تعیین روایی محتوایی الگوی مستخرج، از نظر 8 متخصص نیز استفاده گردید.از مشخص شدن مقوله ها برای تعیین روایی محتوایی الگوی مستخرج، از نظر 8 متخصص نیز استفاده گردید.طبق یافته های پژوهش مولفه انطباق با واقعیات هستی به عنوان هسته مرکزی الگو معرفی گردید. مولفه نظام باورها به عنوان عامل علی الگو، و راهبردهای ارتباطی و انطباقی به عنوان راهبردهای اصلی الگو شناسایی شدند. همچنین سه مولفه تاریخچه خانوادگی، بافت فرهنگی، و دسترسی به منابع حمایتی اجتماعی به عنوان عوامل زمینه ای الگو معرفی گردیدند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری خانواده، تجارب زیسته
  • رضا معبودی نیشابوری*، سید علیرضا رضایی صفحات 31-48

    سازش یا میانجی گری مزایای متعددی نسبت به سایر طرق حل و فصل اختلافات دارد. سازمان ملل متحد با تنظیم کنوانسیون سنگاپور در مورد سازشنامه های حاصل از میانجی گری، به دنبال افزایش اعتبار و ارتقای جایگاه این روش حل اختلاف بوده است. در پاراگراف «ب» از بند 2 ماده 1 کنوانسیون مذکور، سازشنامه های خانوادگی از قلمرو اعمال این معاهده خارج شده اند و به همین دلیل در صورت تنظیم سازشنامه بین المللی در امور خانوادگی، سازشنامه مذکور نمی تواند از حمایت کنوانسیون سنگاپور برخوردار شود. در مقاله حاضر، با بررسی تطبیقی در مقررات کنوانسیون سنگاپور به عنوان مهم ترین سند بین المللی در خصوص میانجی گری و رویکرد فقه امامیه به عنوان منبع اصلی قواعد حقوق خانواده در ایران، وضعیت کنونی حقوقی ایران در خصوص میانجی گری در دعاوی خانوادگ مورد ارزیابی قرار گرفت. این مقاله با روشی تحلیلی - توصیفی و رویکرد تطبیقی، موضوعات مذکور را بررسی نموده و به این نتیجه نایل آمده است که عدم حمایت کنوانسیون سنگاپور و حقوق ایران از سازشنامه های خانوادگی بین المللی قابل دفاع است، زیرا امور خانوادگی در کشورهای مختلف، موضوع مقررات متعدد و متفاوتی می باشد و الزام به اعطای اعتبار به سازشنامه بین المللی در امور خانوادگی توسط کشورها با دشواری پذیرفته می شود، اما با توجه به مزایای متعدد توسعه سازش در دعاوی خانوادگی و وجود تاکیدات فقهی، حقوق ایران حمایت قابل توجهی از سازشنامه های داخلی در امور خانوادگی نمی کند و به مقنن ایرانی پیشنهاد می شود که با وضع مقررات جامعی در این خصوص و حمایت اجرایی از سازشنامه، تحول ضروری و مهمی را جهت حل اختلاف دعاوی خانوادگی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: حقوق خانواده، طلاق، حمایت اجرایی، داوری
  • صمد رسول زاده اقدم *، اسماعیل خیرجو، وحیده عباسی صفحات 49-81

    خیانت زناشویی که امروزه پدیده‌ای رایج برای درمانگران خانواده شده است، مساله‌ای تکان‌دهنده برای زوج‌ها است. این پژوهش با هدف بررسی خیانت زناشویی مردان از شهریور سال 95 به مدت دو سال انجام یافت. در این مطالعه از روش پدیدارشناسی جهت کسب تجارب زنده زنانی که خیانت همسر را تجربه کرده‌اند، استفاده گردید. نمونه‌گیری هدفمند تا سطح اشباع داده‌ها (30 تن) ادامه یافت. روش اصلی جمع‌آوری داده‌ها، مصاحبه عمیق و بدون ساختار با سوالات باز بود و این امکان را برای شرکت‌کنندگان فراهم آورد تا به طور کامل تجربیات خود را در مورد پدیده تحت بررسی توضیح دهند. از مجموع مصاحبه‌های انجام گرفته، (26) مصاحبه از کیفیت مناسب جهت تحلیل داده‌ها برخوردار بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش مقایسه مداوم استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که مردان خیانت‌کننده دو نوع رفتار را از خود بروز می‌دهند؛ یک دسته رفتارهایی هستند که تخریب‌کننده‌اند، همانند: بدبینی، تهدید به طلاق، خشونت و لجبازی. ولی دسته دیگر از رفتارها در جهت اصلاح رابطه هستند، همانند: اظهار پشیمانی، توجه و اظهار علاقه. زمانی که خانواده به دلیل وقوع خیانت دچار آشفتگی و بحران گشته است، ادامه رفتارهای تخریب‌کننده، مانند عدم تامین نیازهای عاطفی، بی‌توجهی مردان، مشکلات ارتباطی، عدم همدلی و همراهی و عدم گذراندن وقت با خانواده می‌تواند منجر به سردی عاطفی گشته و خانواده را به سمت فروپاشی کامل سوق دهد، ولی تداوم رفتارهای اصلاح‌کننده در دراز مدت به‌ شرط عدم تکرار خیانت، ممکن است به حل بحران ناشی از خیانت کمک کند.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، خانواده، تعهد، پژوهش کیفی، پدیدارشناسی
  • شکرانه رهبری*، ابراهیم نعیمی، معصومه اسمعیلی صفحات 83-113

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوهای ارتباطی زنان دارای تعارض زناشویی انجام شد. روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش را زنان دارای تعارض زناشویی در دسترس شهر تهران در سال 1399 تشکیل داد و جامعه برابر با نمونه بود. با استفاده از نمونه گیری هدفمند و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش، زنان دارای تعارض زناشویی انتخاب شدند و نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. در مجموع 15 تن به وسیله مصاحبه نیمه ساختار یافته مورد مطالعه قرار گرفتند و تجزیه و تحلیل یافته ها با روش کلایزی انجام گرفت. مضامین اصلی در پژوهش حاضر، شامل دو مضمون اصلی «الگوهای ارتباطی ناسازگارانه» - شامل مضامین فرعی «تبادلات جسمانی منفی»، «تبادلات کلامی منفی»، «تبادلات هیجانی منفی»، «دشواری در ابراز احساسات»، «واکنش نامطلوب به اشتباه همسر»، «عدم توجه به فرآیند بازخورد»، «روابط زناشویی ناکارآمد»، «واکنش ناکارآمد به مشکلات»، «دشواری در بیان خواسته ها»، «گفتگوی غیرموثر»، «عدم همکاری» و «همزیستی» - و «الگوهای ارتباطی سازگارانه» - شامل مضامین فرعی: «واکنش مطلوب به اشتباه»، «ارتباط غیرکلامی موثر»، «واکنش کارآمد به مشکلات»، «سهولت در ابراز خواسته ها» و «گفتگوی موثر» - بود. یافته های پژوهش حاکی از تجلی تعارض زناشویی در ابعاد مختلف زندگی زنان دارای تعارض، از قبیل: الگوهای حل مساله، ابراز خواسته ها، شیوه و حیطه های گفتگو و تقسیم وظایف آن ها بود. از طرفی، برخی مشارکت کنندگان قادر به حفظ الگویی مثبت در زمینه هایی از قبیل ارتباط غیرکلامی و ابراز خواسته ها بودند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، پدیدارشناسی، تعارض زناشویی
  • مائده ستاری نیا، شیرین زینالی* صفحات 115-132
    غذا خوردن در سنین کودکی جهت رشد مطلوب حایز اهمیت است و از مولفه های متعددی تاثیر می پذیرد. ویژگی های رفتاری مادر و ویژگی های شخصیتی کودک، از جمله مولفه های تاثیرگذار است. هدف مطالعه حاضر، مدل سازی رفتار غذا خوردن کودکان بر اساس رفتار غذا خوردن و غذا دادن ذهن آگاهانه مادر و نقش واسطه ای خلق و خوی کودک است. در این پژوهش در سال 1399، 180 مادر به همراه فرزندانشان (87 دختر و 93 پسر) از شهر ارومیه به روش در دسترس انتخاب شدند و مادران پرسشنامه های غذا دادن ذهن آگاهانه، رفتارهای غذا خوردن بزرگسال، خلق و خوی مالهوترا و رفتار غذا خوردن کودکان را تکمیل نمودند. نتایج این پژوهش به روش ضریب همبستگی و تحلیل مسیر با نرم افزارهای SPSS و Amos نشان داد غذا دادن ذهن آگاهانه و رفتار غذا خوردن مادر و خلق و خوی کودک، رابطه معناداری با رفتار غذا خوردن کودک دارد و مدل رابطه رفتار غذا خوردن و غذا دادن ذهن آگاهانه مادر با رفتار غذا خوردن کودک و نقش واسطه ای خلق و خوی کودک معنادار است و شاخص برازندگی تطبیقی (07/0=RMSEA) مطلوب گزارش شد. این مدل با توجه به نتایج به دست آمده مشخص نمود که مولفه های مادر و کودک در رفتار غذا خوردن کودک موثر است و در زمینه علل یابی و درمان مشکلات غذا خوردن کودکان باید به این مولفه ها نیز توجه نمود.
    کلیدواژگان: رفتار غذا خوردن مادر، غذا دادن ذهن آگاهانه، خلق و خو و رفتار غذا خوردن کودک
  • الهام شیردل، فاطمه حامی کارگر*، مهران سهراب زاده صفحات 133-154

    یکی از نهادهای اجتماعی متاثر از بحران کرونا در جهان، خانواده بود. خانواده ها با وقوع این بحران و الزام به قرنطینه خانگی، شرایط جدیدی را تجربه کردند. از یک سو اعضای خانوداه این فرصت را به دست آوردند که زمان بیشتری را در کنار یکدیگر باشند و از سوی دیگر با چالش ها و تنش هایی روبه رو شدند. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شده و گروه نمونه، متشکل از 41 تن از جوانان سیستان و بلوچستان است که به روش هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات این گروه، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شد و با روش کولایزی (Colaizzi) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مضامین اصلی به دست آمده، شامل چهار مضمون اصلی: تغییر الگوهای کنش ارتباطی خانواده، تشدید تضاد و خشونت خانگی، اختلالات اضطرابی و آسیب پذیری اقتصادی خانواده ها در دوران کرونا بود. در همه گیری کرونا، از یک سو خانواده ها به واسطه قرنطینه خانگی و کاهش تعاملات خانوادگی و مراسمات آیینی با کاهش کنش های ارتباطی مواجه بودند و از سوی دیگر با رشد ارتباطات مجازی با افزایش کنش های ارتباطی میان اعضا روبه رو بودند. همچنین در ابتدای همه گیری، با بالا رفتن میزان حضور تمام اعضا در خانه، تضادها در خانواده ها پررنگ تر شد و انواع خشونت خانگی میان اعضا گسترش یافت. بیماری کرونا با تمام تهدیدهایی که برای سلامت عمومی جامعه و نیز سلامت جسمانی خانواده ها به همراه داشت، با رشد اختلالات اضطرابی نیز همراه بود. گذشته از این با وقوع بحران های اقتصادی ناشی از کرونا، خانواده ها با مشکلات معیشتی و آسیب های شغلی روبه رو شدند. این پژوهش در ابتدای همه گیری کرونا انجام شده است و ارایه تحلیلی جامع در موضوع خانواده و کرونا، مستلزم پژوهش هایی در بازه های زمانی مختلف خواهد بود.

    کلیدواژگان: کرونا و خانواده، موج اول کرونا، چالش های خانواده، پدیدارشناسی، تحلیل توصیفی کلایزی
  • الهام بهپور، محمدمهدی فراحی*، آذر کفاش پور، فریبرز رحیم نیا صفحات 155-191
    ایمنی روان شناختی ناشی از ادراک از میزان ریسک و تهدیدات محیطی بوده و بیانگر احساسی است که فرد در یک محیط بتواند بی دغدغه اظهارنظر کند و از سرزنش شدن هراسی نداشته باشد. هدف از این مطالعه، ارایه مدل ایمنی روان شناختی زنان با تمرکز بر علل و پیامدها در دانشگاه های برتر شمال شرق کشور با استفاده از رویکرد تفسیری و روش کیفی می باشد. استراتژی این تحقیق، داده بنیاد مبتنی بر طرح نظام مند استراوس و کوربین است. مشارکت کنندگان، زنان هییت علمی در دانشگاه های برتر شمال شرق کشور هستند و با 12 تن از زنان هییت علمی که پدیده ایمنی روان شناختی در محیط را تجربه کرده و از نظر سابقه خدمت، حداقل 10 سال سابقه کار داشتند، مصاحبه های عمیقی صورت گرفت و تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. نتایج حاصل از تحلیل داده های کیفی، سبب شناسایی 219 کد آزاد، 73 مقوله و 30 مضمون شد. در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان مضمون ها برقرار شد و در ادامه، کدگذاری انتخابی نیز صورت گرفت. در این پژوهش، یافته ها نشان داد که پدیده محوری متشکل از امنیت گفتاری، امنیت رفتاری، امنیت احساسی و امنیت ادراکی است. شرایط علی شامل ساختارهای بروکراتیک، ساختارهای مردانه، ساختارهای تبعیض آمیز، جو سازمانی منفی، عوامل شخصیتی- نگرشی، سبک رهبری غیرحمایتی، ارتباطات غیراثربخش و عدم تعادل کار- زندگی می باشد. همچنین راهبردها متشکل از راهبرد فعال (مشارکتی)، راهبرد توانمندسازی، راهبرد دفاعی، راهبرد شناختی و راهبرد فرهنگی است. پیامدها نیز شامل دلبستگی به شغل و سازمان، یادگیری سازمانی، رشد عملکرد فردی و شغلی، تحکیم سرمایه اجتماعی، اعتماد سازمانی، عدالت سازمانی و بهزیستی روان شناختی می باشد. بسترها در این مطالعه شامل بسترهای آموزشی، قانونی و فرهنگی بود و شرایط مداخله گر متشکل از هویت برند سازمان، ویژگی های جمعیت شناختی و عوامل اقتصادی است. این الگو به دانشگاه ها و سایر سازمان ها کمک می کند تا راه های دستیابی به ایمنی روان شناختی در کارکنان را بشناسند و شرایط ایجاد آن را فراهم آورند. پیامدهای به دست آمده نیز مدیران را ترغیب می نماید تا برای تحقق توسعه ایمنی روان شناختی در سازمان تلاش کنند.
    کلیدواژگان: نگرش های کارکنان، ایمنی روان شناختی، زنان عضو هیئت علمی، روش شناسی داده بنیاد
|
  • Hossein Salimi Bajestani, Ghodratollah Zarean *, Kiiumars Farahbakhsh, Abdullah Moatamedy Pages 7-30

    Resilience is one of the most important property that helps families past the problems and crisis with satisfaction and wellbeing. The aim of this research was to explore the elements of family resilience pattern in Iranian families based upon their experiences. Qualitative method was used to conduct the study and data were collected by using purposeful sampling and semi-structured interviews. The sample of this study was 10 resilient families and the Connor-Davidson resilience scale (CD_RISC) was applied for sampling. The data were analyzed by using grounded theory method (Strauss and Corbin approach). Findings indicated that among resilient families, adaptation with realities of existence was the core category of the study. The causal condition of the study was belief system, and communicational and adaptive strategies were the main strategies of pattern. The context of model was history of family, family culture, and accessibility to social support resources. By review of five specialists, validation of the pattern was investigated. According to the findings, resilient families have efficient beliefs that is consistent with realities, and create supportive family space in which problem solving and adaptation with challenges occurs.

    Keywords: resilience, family resilience, lived experience
  • Rza Maboudi Neyshabouri *, Sayyed Alireza Rezaee Pages 31-48

    Conciliation or mediation has many advantages over other dispute resolution methods. The United Nations has sought to increase the credibility and promote the status of mediation by ratification of the United Nations Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation (Singapore Convention). In article 1 (2) of the Convention, the family disputes are excluded from its scope. According to the adhesion of Iran to the Convention, the approach of Iranian law and Imamiah Jurisprudence should be analyzed. This article concludes that the Singapore Convention's approach towards this types of settlement agreements is justifiable because family matters in different countries are subject to various and different rules and enforceability of the international family settlement agreements by countries is hard to be accepted. Iranian law attitude toward the international settlement agreements in family disputes is defensible but lack of support of the internal settlement agreements, despite the Emphasis of Imamiah Jurisprudence, is not acceptable.

    Keywords: Mediation, Family Rights, divorce, Executive Support, arbitration
  • Samad Rasoulzadeh Aghdam *, Esmaeel Kheyrjou, Vahideh Abbasi Pages 49-81

    Marital infidelity, which has become a common phenomenon for family therapists today, is a shocking issue for couples. The aim of this study was to investigate the behaviors of traitorous men and its consequences in September 2016. In this study, the phenomenological method was used to gain live experiences of women who have experienced infidelity. Purposeful sampling was continued up to the data saturation level (30 people). The main method of data collection was in-depth and unstructured interviews with open-ended questions, allowing participants to fully describe their experiences with the phenomenon under study. Out of the total number of interviews, 26 interviews were of good quality for data analysis. Continuous comparison method was used to analyze the data. The findings show that unfaithful men exhibit two types of behavior, one of which is destructive, such as pessimism, the threat of divorce, violence, and stubbornness. But other behaviors are aimed at improving the relationship, such as expressing regret and paying attention and expressing interest. When the family is in turmoil due to infidelity, continuing destructive behaviors such as not meeting emotional needs, male neglect, communication problems, lack of empathy and companionship and not spending time with the family can lead to emotional divorce and the family to push the side of complete collapse. But continuing corrective behaviors in the long run, provided the betrayal is not repeated, may help resolve the crisis caused by the betrayal.

    Keywords: Infidelity, family, Obligation, qualitative research, Phenomenology
  • Shokraneh Rahbari *, Ebrahim Naeimi, Masoomeh Esmaeily Pages 83-113

    The aim of this study was to investigate the communication patterns of Conflicting women. The research method was qualitative and phenomenological. The research population consisted of available conflicting women in Tehran in 1399 and the population was equal to the target sample. According to the inclusion criteria, conflicting women were selected and sampling was continued until data saturation. A total of 15 women were studied through semi-structured interviews and the findings were analyzed by the Colaizzi’s method. The main themes in the present study include the two main themes of "maladaptive communication patterns" including the sub-themes of "negative physical exchanges", "negative verbal exchanges", "negative emotional exchanges", "difficulty in expressing emotions", "adverse reaction to a spouse's mistake". "Lack of attention to the feedback process", "Inefficient marital relations", "Inefficient response to problems", "Difficulty in expressing demands", "Ineffective dialogue", "Non-cooperation", and "coexistence" and the main theme of "adaptive communication patterns" The sub-themes included "optimal response to error", "effective nonverbal communication", "effective response to problems", "ease of expression" and "effective dialogue". Findings indicated that the manifestation of marital conflict in various aspects of the lives of women with conflict such as problem-solving patterns, expressing demands, methods, and subjects of conversation, and division of their duties. On the other hand, some participants were able to maintain a positive pattern in areas such as non-verbal communication and expression of demands.

    Keywords: communication patterns, Phenomenology, marital conflict
  • Maedeh Sattarinia, Shirin Zeinali * Pages 115-132
    Eating in childhood is important for optimal growth and is affected by several components. The behavioral characteristics of the mother and the personality traits of the child are among the influential components. The main purpose of this study was to develop the modelling child eating behavior based on maternal eating behaviors, mindful feeding with mediating role of child’s temperament.
    Method
    The participants of this study were 180 mothers with their children (87 female and 93 male) in Urmia and Tabriz in 2020. Mothers completed the Children's Eating Behavior Inventory, Adult Eating Behavior Questionnaire, Mindful Feeding Questionnaire and Malhotra Temperament Schedule. 
    Results
    The results of Pearson coefficient and path analysis with SPSS and Amos revealed that there is significant relationship between maternal eating behaviors, mindful feeding, and child’s temperament with child eating behavior, the model of maternal eating behaviors, and mindful feeding with mediating role of child’s temperament and child eating behavior is significant. The Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA = 0.07) was optimal.
    Conclusion
    This model determines that mother and child components affected child eating behavior and these elements should be taken into consideration in dealing with the causes and treating child eating problems.
    Keywords: Mother Eating Behavior, Mindful Feeding, Temperament, Child Eating Behavior
  • Elham Shirdel, Fateme Hami Kargar *, Mehran Sohrabzadeh Pages 133-154

    One of the social institutions affected by the Corona crisis in the world was the family. With this crisis and the need for home quarantine, families experienced new conditions. On the one hand, family members had the opportunity to spend more time together, and on the other hand, they faced challenges and tensions. This study was conducted with a qualitative and methodological-phenomenological approach, and the sample group consisted of 41 young people from Sistan and Baluchestan who were selected by purposive method. Data were then collected using semi-structured interviews and analyzed by Colaizzi method. The main themes were four main themes: changing patterns of family communication, escalation of conflict and domestic violence, anxiety disorders, and economic vulnerability of families during the corona. Families in the Corona epidemic faced a decrease in communication actions due to home quarantine and reduced family interactions and rituals, and on the other hand, the growth of virtual communication between families as well as an increase in communication actions between members. In addition, with the increase in the presence of all members in the home at the beginning of the epidemic, conflicts in families have become more pronounced and all kinds of domestic violence have spread among members. Coronary heart disease with all threats to public health and physical health of families It has also been associated with the development of anxiety disorders. In addition, with the economic crisis caused by the corona, families have faced living problems as well as occupational injuries. This research was conducted at the beginning of the corona epidemic, and providing a comprehensive analysis of the family and corona will require research at different time intervals.

    Keywords: Corona, Family, First Corona Wave, Family Challenges, Phenomenology, Colaizzi descriptive analysis
  • Elham Behpour, Mohammad Mahdi Farahi *, Azar Kaffashpoor, Fariborz Rahimnia Pages 155-191
    Psychological safety is derived from the perception of the extent of environmental risks and threats and expresses the feeling that a person in an environment can comment carefree and not be afraid of being blamed. The purpose of this study is to present a model of women's psychological safety focusing on causes and consequences in the top universities in the northeast of the country using an interpretive approach and qualitative method. The strategy of this research is Grounded theory based on the systematic design of Strauss and Corbin. The participants were faculty women in the top universities in the northeast of the country, and in-depth interviews were conducted with 12 female faculty members who experienced the phenomenon of psychological safety in the environment and had at least 10 years of work experience in terms of work experience and continued until data saturation. The results of qualitative data analysis identified 219 free codes, 73 categories and 30 themes. In the axial coding stage, the link between the themes was established and then, selective coding was done. In this study, the findings showed that the central phenomenon consists of verbal safety, behavioral safety, emotional safety and perceptual safety. Causal conditions include bureaucratic structures, masculine structures, discriminatory structures, negative organizational climate, personality-attitudinal factors, unsupported leadership style, ineffective communication, and work-life imbalances. Strategies also include active (participatory), empowerment, defense, cognitive, and cultural strategies. Outcomes also include attachment to the job and organization, organizational learning, growth of individual and professional performance, strengthening social capital, organizational trust, organizational justice, and psychological well-being. The contexts in this study include educational, legal and cultural contexts and the interventionist conditions consist of the organization's brand identity, demographic characteristics and economic factors. This model helps universities and other organizations to identify ways to achieve psychological safety in employees and provide the conditions for its creation. The results also encourage managers to strive for the realization and development of psychological safety in the organization.
    Keywords: Employee Attitudes, Psychological Safety, Women as Faculty Members, Grounded Theory Methodology