فهرست مطالب

علوم و فنون سازندگی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1400)

نشریه علوم و فنون سازندگی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم جمشیدی کهساری* صفحات 1-8

    تغییر از ثابت ترین پدیده های قرن حاضر است و هیچ گریزی از تغییر نیست. تغییر در اصول، باورها، ارزش ها (Values)  و امور زیربنایی به سختی اتفاق می افتد و عمده تغییرات در ساختارها، ابزارها و امور روبنایی خواهد بود. تغییرات در سازمان‏ها هم می تواند برنامه ریزی شده و بر اساس راهبردها انجام شود (کنشی) و هم اجباری ناشی از تحول در محیط داخلی و بیرونی (واکنشی) صورت پذیرد. مدل کسب و کار در صنعت ساخت (پیمانکاری) در طی دوران گذشته تحولات اساسی کرده و از شکل امانی به شکل مشارکت و سرمایه گذاری در تولید رسیده است. بنابراین سازمان‏های این صنعت نیز بایستی با تحولات صنعت خود را منطبق و سازماندهی نمایند. تحولات جدید در داخل و بیرون قرب ناشی از مشکلات سریع به وجود آمده و تغییر در پارادایم این صنعت لزوم تغییر سریع به حالت جدید احساس می‏گردد که به این تغییر سریع پارادایم شیفت (Paradigm Shift) می توان اطلاق نمود. گزینه های پیش روی قرب برای ادامه کار به صورت کلان به دو دسته می توان طبقه بندی کرد. 1-تغییر ماموریت کلی و مهندسی مجدد سازمان، 2-گسترش دامنه ماموریت فعلی با پیچیده تر و ترکیبی شدن جنگ ها و فشارها بر انقلاب اسلامی، لزوم توجه و نگاه همه جانبه به مقوله جنگ اقتصادی در کنار سایر جنگ ها (نظامی، سیاسی، امنیتی، سایبری، فرهنگی و...) بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: صنعت پیمانکاری، پارادایم شیفت، جنگ اقتصادی
  • روح الله آدینه وند*، صدیقه ترابی صفحات 9-18

    علاوه بر مدیریت مصرف، سرمایه گذاری بر روی منابع آب جدید که به صورت ناشناخته در زیر زمین وجود دارند می تواند در تامین بخشی از نیاز آب مصرفی کشور کارگشا باشد. در این مطالعه ابتدا با مطالعه گسترده تجربیات جهانی، ویژگی ها، محدویت ها و مزایای استفاده از منابع آب زیرزمینی عمیق ارایه شده و در گام بعدی وضعیت استان سیستان و بلوچستان منابع آب زیرزمینی عمیق مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور برخی از اساسی ترین خصوصیات زمین شناسی و هیدروژیولوژی از قبیل شرایط تشکیل آبخوان، هیدرواستراتیگرافی، هندسه آبخوان، سرعت حرکت آب زیرزمینی، زمان ماندگاری، تجدیدپذیری، سن، منشا، تخلخل، هدایت هیدرولیکی، حجم ذخیره آبخوان و خصوصیات کیفی آبخوان‏های بزرگ دنیا از جمله حوضه آرتزین بزرگ در کشور استرالیا و سیستم نوبین در شمال افریقا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین برخی از موارد مهم در زمینه های مختلف از جمله محدودیت ها و مزیت های استخراج و بهره برداری و همچنین پیامدهای زیست محیطی بهره برداری از آب های زیرزمینی عمیق در کشورهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی های انجام شده بر روی شرایط زمین شناسی، و هیدروژیولوژی آبخوان‏های بزرگ دنیا و مقایسه آن با شرایط زمین شناسی ایران نشان می دهد که به‏طور کلی فلات ایران دارای زمین شناسی پیچیده و متشکل از بلوک های زمین شناسی متعددی می باشد. از این رو، متمرکز نمودن بررسی ها و مطالعات مربوط به شناسایی و اکتشاف آب و آبخوان‏های عمیق در مقیاس محدود، معقول تر به نظر می رسد. مقایسه نتایج بدست آمده از بررسی های اجمالی خصوصیات زمین شناسی و هیدروژیولوژی استان سیستان و بلوچستان حاکی از احتمال دارا بودن پتانسیل های تشکیل آبخوان در مقیاس محدود در تشکیلات زمین شناسی جوان و به ویژه در رسوبات ضخیم لایه کواترنری در قسمت هایی از حوضه های هامون-هیرمند، هامون-ماشکیل، هامون-جازموریان و همچنین در سازندهای سخت حوضه کویر لوت می باشد که اظهار نظر دقیق تر نیازمند اکتشاف و مطالعات تکمیلی است. در محدوده حوضه بلوچستان جنوبی به دلیل سکانس بسیار ضخیم لایه فلیش های دانه ریز و گسل های تراستی فراوان، بطور کلی پتانسیل تشکیل آبخوان کمتر بوده و جهت بررسی های تکمیلی از اهمیت کمتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: دکترای هیدروژئولوژی دانشگاه شیراز، دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفا، وزارت نیرو
  • محمدرسول کفاش بازاری*، سعید بهروش، سید محمد ادهم هاشمی صفحات 19-31

    این مقاله یک ارزیابی از عملکرد ساختمان‏های صنعتی فولادی تحت بار آتش‏سوزی ارایه می دهد. این ارزیابی بر روی سازه ساختمان توقفگاه خط 2 قطار شهری که یکی از بزرگ ترین سوله های موجود در مجموعه سوله های سایت دپو خط 2 قطار شهری مشهد می باشد، انجام شده است. بدین منظور از تحلیل عددی به روش اجزای محدود استفاده شده است. اجزای اصلی مقاومت آتش شامل ستون ها و رفترها می باشد و المان‏ها با مقاومت آتش ضعیف همچون لاپه‏ها برای بررسی مقاومت آتش سازه حذف شده اند. نتایج تحلیل نشان داد که سازه سوله توقفگاه تحت بحرانی ترین سناریو آتش، حداقل زمان110 دقیقه در برابر فروپاشی ناشی از آتش مقاومت دارد. همچنین با بررسی دو سناریو آتش متفاوت مشخص شد، سناریو آتش سوزی متقارن در سرتاسر دهانه از سناریو آتش سوزی نامتقارن در بخشی از دهانه، وضعیت بحرانی تری ایجاد می کند. پیشنهاد شده است که برای طرح سازه‏های مشابه، حفاظت آتش موثر برای رفترها و چشمه اتصال برای ضمانت پایداری سازه فراهم شود.

    کلیدواژگان: مقاومت آتش، مطالعه موردی، مقاومت در برابر آتش، ساختمانهای صنعتی فولادی، رفتار کلی
  • وحید امیرکیایی*، سهراب داودی صفحات 32-54

    با توجه به تهدیدات روزافزون دشمنان علیه میهن اسلامی، اهمیت سازه ‏های زیرزمینی مدفون به‏ عنوان سازه ‏هایی امن در برابر حملات هوایی و موشکی از دیدگاه پدافند غیرعامل را مشخص می نمایدطراحی زیرساخت های نظامی و غیرنظامی، علاوه بر عملکرد پدافندی در زمان جنگ، در زمان صلح نیز باید کاربری مناسب در برابر بلاهای طبیعی داشته باشد. مدل سازی عددی، روشی اقتصادی و یک ابزار کارآمد در تحلیل و طراحی مهندسی می باشد. در این تحقیق تاثیر پارامترهای موثر بر پایداری سازه ‏های زیرزمینی در اثر موج ناشی از انفجار به صورت هماهنگ و همه جانبه و در نهایت طراحی سازه ‏های امن زیرزمینی مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا به بررسی تاثیر وجود و عدم حضور آب، هندسه و ابعاد فضای زیرزمینی، عمق قرارگیری، خصوصیات ژیومکانیکی توده سنگ، نسبت تنش های افقی به قایم، اندازه گودال انفجاری و فاصله افقی برخورد پرتابه نسبت بر میزان سرعت ذره ای حداکثر با استفاده از نرم افزار FLAC2D پرداخته شده است. برای بررسی تاثیر همه جانبه عوامل ذکر شده، از روش طراحی تاگوچی استفاده شده است. در آنالیز واریانس نتایج، رده بندی مهندسی توده سنگ رتبه اول و نسبت تنش افقی کم ترین تاثیر را بر میزان پایداری دارا می باشد. در رابطه با سطوح مختلف انتخابی برای پارامترهای موثر در طراحی آزمایش، آب به ‏عنوان یک میراگر عمل نموده، در بین هندسه های انتخابی، دایره دارای بهترین عملکرد می باشد. ابعاد سطح مقطع، حتی المقدور باید کوچک و بهینه باشد. با افزایش عمق و کیفیت توده سنگ، مقدار پایداری تونل در مقابل انفجار افزایش می یابد. هر چه فاصله گودال انفجاری از تونل بیش‏تر و اندازه گودال بزرگ تر باشد، تاثیر آن بر پایداری تونل کمتر است.

    کلیدواژگان: مدلسازی عددی، سازه‏ های زیرزمینی، طراحی آزمایش تاگوچی، نرم افزار FLAC، سرعت ذرهای
  • صدرا رستمی* صفحات 55-69

    در این تحقیق برای یافتن مکان بهینه چاه تولیدی در 2 مخزن استاندارد SPE10 و یکی از مخازن جنوب غربی ایران از روش پیش روی سریع (FMM) به عنوان یک پروکسی برای محاسبه فشار ته چاهی بجای شبیه سازی عددی استفاده گردید. هم چنین برای انجام بهینه سازی از الگوریتم فرا ابتکاری ازدحام ذرات (PSO) بهره گرفته شده است که ترکیب دو روش PSO-FMM نام دارد. روش پیش بینی سریع دارای توانمندی بسیار بالا می باشد بطوری که تا 20% تابع هدف که ارزش خالص فعلی است را نسبت به حالت حفر چاه به روش معمولی افزایش می دهد. همچنین این روش دارای سرعت قابل ملاحظه ای می باشد به گونه ای که در زمانی حدود 10% شبیه سازی مستقیم (PSO) توانسته به جوابی بهینه دست پیدا کند. در این پژوهش همچنین این مساله اثبات گردید که روش پیش روی سریع FMM هم خوانی بسیار خوبی با روش های بر مبنای شبیه سازی عددی برای مسایل بهینه سازی مکان چند چاه (مدل استاندارد SPE 10) و یک چاه (مدل یک سکتور از مخزن جنوب غربی ایران) دارد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، الگوریتم ازدحام ذرات، روش پیش روی سریع، ارزش خالص فعلی
  • حسین حبیبی، امین اسکندرزاده ثابت*، کامران ترکمان صفحات 70-81

    روش آنالیز روغن نمونه را بررسی کرده، خصوصیات و مواد مختلف حاصل از فرسایش، آلودگی و... را در روغن موتور، گیربکس و سیستم هیدرولیک نشان می دهد. در واقع این روش نمونه برداری، تجزیه و تحلیل بر پایه محتویات غیرمجاز موجود در روغن می‏باشد. اساس کار آنالیز روغن انعکاس وضعیت ماشین برای یک دوره زمانی معین از طریق نشان دادن وضعیت ماشین‏آلات در حال کار می‏باشد. آنالیز روغن ابزاریست که می‏تواند برای کمک به بررسی وضعیت روغن ماشین مورد استفاده قرار گیرد، اینکار همانند نمونه‏گیری از خون انسان بوده و نمونه روغن همه آنچه که در داخل ماشین اتفاق می‏افتد را نمایانگر نمی‏سازد، اما می‏تواند اطلاعات با ارزشی را در اختیار قرار دهد. امروزه تجهیزاتی در سطح برخی از کارگاه‏ها مورد استفاده قرار می‏گیرند که مراجعه کاربر را به آزمایشگاه استاندارد کاهش می‏دهد اما از آنجاکه این تجهیزات تا کنون مورد بررسی قرار نگرفته‏اند بر آن شدیم تا در این مقاله آن‏ها را از منظر عناصر فرسایشی، آلودگی و مشخصه های فیزیکی و شیمیایی صرفا از جنبه دستگا‏ه‏های موجود مورد بررسی قرار داده و دقت و کیفیت آن را با روش استاندارد مقایسه نماییم.

    کلیدواژگان: کیفیت، میزهای کارگاهی، آنالیز روغن، مقایسه، روش استاندارد
|
  • Ebrahim Jamshidi Kohsari * Pages 1-8

    Change is one of the most constant phenomena of the present century and there is no escape from change. Changes in principles, beliefs, values ​​(Values) and infrastructure are rare and will be major changes in structures, tools and superstructures. Changes in organizations can be both planned and based on strategies (action) and forced due to changes in internal and external environment (reactive).The business model in the manufacturing (contracting) industry has undergone fundamental changes over the past period, from the form of  internal to the form of cooperation and investment in production. Therefore, the organizations of this industry must adapt and organize themselves with the developments of their industry. New developments inside and outside the country are caused by rapid problems and the change in the paradigm of this industry is evaluated in such a way that the need for rapid change to a new state is felt, which can be referred to as the rapid paradigm shift. Nearby options for continuing to work macro can be classified into two categories. 1- Changing the general mission and re-engineering the organization, 2- Expanding the scope of the current mission can be considered as two options in front of the headquarters. With the complexity and combination of wars and pressures on the Islamic revolution, the need for comprehensive attention to the issue of economic warfare along with other wars (military, political, security, cyber, cultural, etc.) has become more important.

    Keywords: Paradigm Shift, Construction Industry, economic war
  • Rouhollah Adinehvand *, Sedigheh Torabi Pages 9-18

    In addition to managing consumption, investing in new water resources that are unexplored underground can be effective in supplying part of the country's water needs. In this study, first, with extensive study of global experiences, properties, limitations and benefits of using deep groundwater resources are presented and in the next step, Sistan and Baluchestan province was evaluated from the point of view of deep groundwater resources potential. For this purpose, geological and hydrogeological characteristics such as aquifer formation conditions, hydrostratigraphy, aquifer geometry, groundwater velocity, residence time, renewability, age, origin, porosity, hydraulic conductivity, aquifer storage volume, and qualitative characteristics of some of the world's largest aquifers, including Great Artesian Basin in Australia and the Nubian Aquifer system in North Africa were analyzed. Also, some important factors such as economics, limitations and advantages of exploitation, as well as the environmental consequences of exploitation of deep groundwater resources in different countries were evaluated. The results of studies on the geological conditions and hydrogeology of the world's largest aquifers and its comparison with the geological conditions of Iran show that in general the Iranian plateau has a complex geology consisting of several geological blocks. Therefore, it makes more sense to focus studies on the identification and exploration of water and deep aquifers on small scales. Comparison of the results obtained from the overview of geological and hydrogeological characteristics of Sistan and Baluchestan province indicates the possibility of aquifer formation on a small scale in the thick alluvial layers of Hamoon-Helmand, Hamoon-Mashkil, Hamoon-Jazmourian and hard rocks of the Kavir-e Lut basins.

    Keywords: Deep groundwater resources, Iran, Sistan, Baluchistan, Deep-groundwater potential
  • Saeed Behravesh, Seyed Mohammad Adham Hashemi Pages 19-31

    This paper presents an evaluation of the performance of industrial steel structures under fire load. This evaluation was performed on the structure of Mashhad metro line 2 stabling building which is one of the largest sheds in the depot site of line 2 of Mashhad metro. For this purpose, numerical analysis using finite element method has been used. The main components of fire resistance include columns and rafters so elements with low fire resistance, such as purlin, have been removed to investigation the structural fire resistance. The results of the analysis showed that the structure of the stabling building, under the most critical fire scenario, has a minimum fire resistance of 110 minutes against the collapse caused by fire. Also, by examining two different fire scenarios, it was identified that uniform fire scenario creates a more critical situation than the non-uniform fire scenario. It is suggested that for the design of other similar structures, effective fire protection be provided for the rafters and panel zones to guarantee the stability of the structure.

    Keywords: Case Study, Fire resistance, industrial steel structures, global behavior
  • Vahid Amirkiyaei *, Sohrab Davodi Pages 32-54

    The Enemy's threats against Islamic country have obliged the military force to regard the importance of underground spaces as safe structures against air strike. These structures are capable of protecting military equipment such as ammunition store and non- military targets like urban tunnel from missile attack. The design of military and non-military infrastructure should have a proper application against natural disaster at peace and war time. There is no written standard in terms of the effect of the projectile blast on structures. So, Numerical modeling is the economical method to be applied as the useful tool in engineering design and analysis. In this study, the effect of main parameters on stability of underground spaces subjected to explosion wave has been considered and suggested the safe design for these structures. In this regard, the influence of the presence and absence of water condition, geometry and dimensions of underground spaces, the tunnel depth, the geomechanical properties of rock mass, stress ratio, the size of crater and the horizontal distance of projectile collision versus amount of peak particle velocity on underground spaces have been taken to account, using FLAC3D software. Then, tagochi design method has been used to assess all mentioned parameters. The results show that, in variance analysis, rock mass classifying and stress ratio have the maximum and minimum effect on underground stability respectively. With regard to input parameters, water was accounted as damper and among the geometries; circle- shaped tunnel is the best shape. The tunnel cross section should be small and optimized. The stability of underground spaces is improved with increasing depth, owing to the better quality of rock mass. The higher crater distance from tunnel and the bigger crater are caused less influence on stability.

    Keywords: Numerical modeling, Underground Structures, Taguchi design method, Particle Velocity, FLAC3D software
  • Sadra Rostami * Pages 55-69

    In this study, in roder to investigate the optimal location of a production well, the fast forward method (FMM) was implemented as a proxy to calculate the bottom hole pressure of wells instead of a comprehensive numerical simulation. Two reservoirs, the standard SPE10 reservoir and the Shadegan reservoir were studied. Also, for optimization, the metaheuristic particle swarm algorithm (PSO) has been used which the combination of two methods called PSO-FMM. This method is a fast forecasting method and is highly capable so that it enhances the objective function up to 20% , compared to the conventional well drilling methods. Also, this method has a considerable speed so that it reduced the simulation time 10% of direct stimulation (PSO). This study also proved that the fast forward FMM method is very compatible with numerical simulation-based methods for multi-well location optimization problems (SPE 10 standard model) and a single well optimization (one-sector of Shadegan reservoir).

    Keywords: Optimization, Particle Swarm Algorithm, fast forward method, net present value
  • Hosein Habibi, Amin Eskandarzadeh Sabet *, Kamran Torkaman Pages 70-81

    oil analysis Examines the sample method and shows the characteristics and different materials resulting from erosion, pollution, etc. in engine oil, gearbox and hydraulic system. In fact, this method of sampling is analysis based on the unauthorized contents of the oil. The basis of oil analysis work is to reflect the condition of the machine for a certain period of time by showing the condition of the machines in operation. Oil analysis is a tool that can be used to help check the condition of a machine oil. It is like sampling human blood and the oil sample does not represent everything that happens inside the machine, but it can provide valuable information. Today, equipment is used at the level of some workshops that reduces the user's visit to the standard laboratory, but since these devices have not been studied so far, we decided to include them in this paper. From the point of view of erosive elements, contamination ,physical and chemical characteristics are examined only  from the point of view of existing devices and its accuracy and quality are compared with the standard method.

    Keywords: Qualitaty, Onsite, Oil Analysis, Compare, Standard method