فهرست مطالب

مطالعات میان فرهنگی - پیاپی 45 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 45 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد آذین*، نسرین درویشی، اصغر محمدی صفحات 9-38
    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی فرهنگ سیاسی و مولفه های قوم گرایی و سنت گرایی موثر بر آن در کلانشهر اهواز صورت گرفته است. داده های پژوهش با روش پیمایشی از نمونه ای با حجم 384 نفر جمع آوری شد که از جمعیت 781091 نفری شهروندان 18 تا 65 سال ساکن در کلانشهر اهواز به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند. متغیر وابسته (فرهنگ سیاسی) با سه بعد ارزش های سیاسی، نگرش های سیاسی و دانش سیاسی، عملیاتی شد و رابطه آن با متغیرهای مستقل شامل قوم گرایی و سنت گرایی که ترکیب و تلفیقی از نظریات اینگلهارت، الازار، هابرماس، آلموند و وربا است؛ فرضیه سازی و آزمون شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه است که پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برآورد و داده های حاصله ، با استفاده از نرم افزار spss26 و AMOS در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد، از بین دو متغیر قوم گرایی و سنت گرایی، متغیر سنت گرایی با فرهنگ سیاسی رابطه مثبت و قوم گرایی با فرهنگ سیاسی رابطه منفی معنی داری دارند. هم چنین در خصوص رابطه قوم گرایی و سنت گرایی با ابعاد فرهنگ سیاسی مشخص شد که قوم گرایی با ارزش های سیاسی، رابطه مثبت معنی دار و با نگرش های سیاسی و دانش سیاسی، رابطه منفی معنی داری دارد. هم چنین سنت گرایی هم با ارزش های سیاسی، رابطه مثبت معنی دار و با نگرش های سیاسی، رابطه منفی معنی دار دارد، ولی سنت گرایی با دانش سیاسی، رابطه معنی داری ندارد
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، شهروندان کلانشهر اهواز، مولفه های فرهنگی، قوم گرایی و سنت گرایی
  • مریم شفقی*، شهرام نباتی صفحات 39-60
    امروزه در زبان شناختی معاشرت به جنبه های نوینی از رفتار کلامی و غیرکلامی پرداخته می شود که صبوری و تاب آوردن در مواجهه با اندیشه متفاوت و سخن نامطلوب / ناخوشاینده گوینده برای شنونده از آن شمار است. زبان شناسان روس صبوری و تاب و تحمل آوردن را یکی دانسته اند در حالیکه در صبوری پی مایه مثبت معنایی و در تحمل پی مایه منفی نهفته است. مفاهیم صبوری و تحمل کمتر مورد توجه زبان شناسان ایرانی قرار گرفته است. بیشتر جنبه های اخلاقی و مذهبی این مفاهیم مورد توجه ایرانیان بوده است. مسئله پژوهش حاضر آن است که چگونه می توان محیط همراه با آرامش در معاشرت با فرهنگ غیر داشت؟ این پرسش هم در ارتباط میان فرهنگی و هم در ارتباط بین فرهنگ های متفاوت و گوناگون مطرح است. هدف یافتن راهکارهای دوری جستن از شکل گیری محیط تهاجمی معاشرت است. اهمیت موضوع از آن جهت است که یافته های پژوهش می تواند به حفظ ارتباط میان گویشوران فرهنگ های کلامی و رفتاری مختلف کمک نماید. امروزه تفاوت های فرهنگی در زمره ارزش های اجتماعی و جهانی قرار می گیرند. روش تحقیق در پژوهش حاضر کتابخانه ای و توصیفی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ رفتاری، گفتمان بردباری و شکیبایی، رفتار تهاجمی، مولفه سکوت، رفتار غیرکلامی
  • مجید استوار* صفحات 61-80

    انقلاب اسلامی ایران یکی از آن وقایع تاریخی بزرگ است که با نام و منش امام خمینی (ره) پیوند خورده و بدون شناخت آن نمی توان همه ابعاد این انقلاب را واکاوی کرد. برای بسیاری از ناظران و پژوهشگران انقلاب، این پرسش وجود دارد که چگونه شخصیتی سالخورده توانست در باور مردم ایران اینچنین نفوذ یابد و با ویژگی های منحصربفرد، اذهان ایرانیان را متحول سازد؟ این مقاله با هدف درک ابعاد نفوذ فراگیر امام (ره) در اذهان ایرانیان، نیازمند شناخت دقیق مختصات فکری و ابعاد سرمایه فرهنگی وی می باشد. بدین منظور این نوشتار با بهره گیری از تیوری سرمایه فرهنگی «پیر بوردیو» و کاربست روش جامعه شناسی پدیدارشناسی، نشان می دهد ویژگی های زبانی و فرهنگی امام (ره) از یکسو و مختصات میدان سیاسی ایران از سوی دیگر، در شکل گیری مشروعیت فراگیر امام (ره) نزد مردم و گروه های سیاسی نقشی بسزا در انقلاب اسلامی داشت. یافته های تحقیق حاکی از آن است که امام (ره) با کاربرد عناصر اسلامی - شیعی در مقابل سیاست های تجددگرایانه رژیم پهلوی، نسبت به بسیج سیاسی ایرانیان در حمایت از باورها و ایده های انقلاب آفرین مبادرت کردند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره)، سرمایه فرهنگی، عاشورا، شهادت
  • الهه محنتی، اکبر اعتباریان*، آذر قلی زاده، علی رشیدپور صفحات 81-104

    این تحقیق با هدف طراحی الگوی فرهنگ دانشگاهی در دانشگاه فرهنگیان انجام شد و از نوع تحقیقات آمیخته متوالی است که در دو بخش کیفی و کمی صورت گرفت. در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی استفاده شد و با انتخاب 16 نفر از اساتید هیات علمی دانشگاه فرهنگیان استان اصفهان به روش گلوله برفی انجام شد و تا اشباع کامل ادامه یافت و ابعاد و مولفه های فرهنگ دانشگاه کدگذاری و مشخص شده، تبدیل به پرسشنامه گردید. پرسشنامه بخش کمی که از نوع تحقیقات توصیفی است و به روش پیمایشی انجام گرفت در بین 351 دانشجو که با روش نمونه گیری طبقه بندی در دسترس مشخص شدند، توزیع گردید و از طریق روایی سازه و تحلیل عاملی تاییدی در محیط نرم افزارLISREL ، تناظر بین مولفه ها و ابعاد فرهنگ دانشگاهی در دانشگاه فرهنگیان بررسی و در نهایت مدل فرهنگ دانشگاهی دانشگاه فرهنگیان در 7 بعد هویت ملی و مذهبی، ارزش های فرهنگی، ارتقای ارزش های پژوهشی، ارتقای ارزش های آموزشی، فعالیت های فرهنگی، تقویت فرهنگ مادی و هنجارهای دانشگاهی با 25 زیر مفهوم تایید گردید.

    کلیدواژگان: فرهنگ، دانشگاه، فرهنگ دانشگاهی، مدل، دانشگاه فرهنگیان
  • زهرا محمودآبادی*، سعید معدنی، یعقوب موسوی صفحات 105-138

    هدف اصلی از نگارش این مقاله بررسی تطبیقی دو رمان کلیدر و سه گانه اینجه ممد(اینجه ممد، شاهین آناوراز، بگذار خارستان بسوزد) است، رمان کلیدر و سه گانه اینجه ممد تقریبا در یک موقعیت زمانی واحد در دو کشور ایران و ترکیه توسط محمود دولت آبادی و یاشار کمال به رشته ی تحریر درآمده اند. برای رسیدن به این هدف این سوال مطرح شد که آثار مدرن شدن جامعه روستایی در ترکیه و پیامدهای آن در رمان اینجه ممد و آثار مدرن شدن جامعه روستایی در ایران و پیامدهای آن در رمان کلیدربه چه صورتی عنوان شده است؟ برای پرسش به این سوال با تکیه بر چارچوب نظری سنت و مدرنیته با تکیه بر آرای گیدنز و با روش کیفی تحلیل گفتمان انتقادی این دو رمان بررسی شده است. در هر دو رمان گفتمان ارباب رعیتی، گفتمان غالب است، در هر دو رمان با گفتمان مردسالارانه نیز مواجه هستیم، که هر دوی این گفتمان ها در زمره ی گفتمان های سنتی قرار می گیرند. در رمان کلیدر با گفتمان مدرن احزاب با تکیه بر حزب توده مواجه هستیم. اصلاحات رضاخانی در رمان کلیدر، بیش از اصلاحات آتاتورکی در سه گانه اینجه ممد، قابل ملاحظه است و آثار مدرن شدن جامعه در رمان کلیدر بیش از آثار مدرن شدن جامعه در سه گانه ایجه ممد است.

    کلیدواژگان: سنت، مدرنیته، تحلیل گفتمان انتقادی، کلیدر، سه گانه اینجه ممد
  • اسماعیل کلانتری، غلامعلی منتظر* صفحات 139-166

    روند واگرایانه علم و فناوری قریب به سه سده قبل از میلاد شروع شده و تا اواسط سده بیستم میلادی ادامه داشته است. تفکیک تدریجی علوم از فلسفه و سپس شکل گیری رشته های دانشگاهی شواهدی تاریخی بر این مدعاست. پیدایش انقلاب صنعتی و پیامد آن یعنی نظام کارخانه ای، نفوذ رویکرد حرفه ای گری در علم و فناوری و وجود تفکر تحلیلی تجزیه مدار، مهم ترین تحولات فرهنگی است که موجب شکل گیری سیر واگرایانه علم و فناوری است. از اواسط سده بیستم میلادی با ظهور دو جریان «میان رشته ای ها» و «فناوری های نوپدید»، همگرایی علم و فناوری آغاز شده است. جایگزینی «تفکر نظام-مند» به جای «تفکر تحلیلی تجزیه مدار» و نیز رویکرد «ناحرفه ای گری» به جای رویکرد «حرفه ای گری» دو عامل تاثیرگذار بر این تغییر پارادایم است. در این مقاله با رویکردی فرهنگی- تاریخی و استفاده از اسناد موجود به دنبال تبیین این ادعا هستیم که روند علم و فناوری در طی چند صد سال، سیر واگرایانه داشته و به تدریج در اواسط سده بیستم میلادی شواهدی از همگرایی آن مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: واگرایی علم و فناوری، رشته های دانشگاهی، تفکر تحلیلی تجزیه مدار، حرفه ای گری، ناحرفه ای گری
|
  • AHMAD AZIN *, Nasrin Darvishi, Asghar Mohammadi Pages 9-38
    The present study aims to Sociological explanation of political culture and the components of ethnocentrism and traditionalism affecting it in the metropolis of Ahwaz. The data of this study were collected by survey method from a sample of 384 people who were selected from a population of 781091 citizens aged 18 to 65 years living in the metropolis of Ahwaz by stratified random sampling. The dependent variable (political culture) became operational with three dimensions of political values, political attitudes and political knowledge and its relation to independent variables, including ethnocentrism and traditionalism, which are a combination of the theories of Inglehart, Elazar, Habermas, and Almond Verba; Hypotheses were made and tested. The data collection tool in this study is a questionnaire whose reliability was estimated through Cronbach's alpha coefficient and the data were analyzed using SPSS26 and AMOS software at both descriptive and inferential levels. Findings showed that between the two variables of ethnocentrism and traditionalism, the variable of traditionalism has a positive relationship with political culture and ethnocentrism has a significant negative relationship with political culture. Also, regarding the relationship between ethnicity and traditionalism and the dimensions of political culture, it was found that ethnocentrism has a significant positive relationship with political values and a significant negative relationship with political attitudes and political knowledge. Traditionalism also has a significant positive relationship with political values and a significant negative relationship with political attitudes, but traditionalism has no significant relationship with political knowledge.
    Keywords: Political Culture, Citizens of Ahwaz Metropolis, Cultural Components, Ethnocentrism, Traditionalism
  • Maryam Shafaghi *, Shahram Nabati Pages 39-60
    Nowadays, in the linguistics of socialization, new aspects of verbal and non-verbal behavior are discussed, such as patience and tolerance in the face of different thoughts and unpleasant / Inappropriate speech of the speaker for the listener. Russian linguists have equated patience with tolerance, while patience has a positive semantic dimension and tolerance has a negative dimension. The concepts of patience and tolerance have received less attention from Iranian linguists. Mostly, the moral and religious aspects of these concepts have been of interest to Iranians. The problem of the present study is how to have an environment with peace in associating with other cultures? This question arises both in the intercultural relationship and in the relationship between different and diverse cultures. The goal is to find ways to avoid the formation of an aggressive social environment. The importance of the subject is because the research findings can help maintain the relationship between speakers of different verbal and behavioral cultures. Today, cultural differences are among the social and global values. The research method in the present study is library research and descriptive research.
    Keywords: Behavioral Culture, Discourse of Tolerance, Aggressive behavior, Component of Silence, Nonverbal Behavior
  • Majid Ostovar * Pages 61-80

    The 1979 Revolution in Iran is one of those great historical events that is linked to the character of Imam Khomeini and without it, one cannot study all aspects of this revolution. For many scholars of the revolution, there is the question of how an elderly personality was able to change the minds of the Iranian people and transform the minds of Iranians with unique characteristics. This article aims to understand the dimensions of Imam Khomeini's influence in the minds of Iranians, requires intellectual knowledge and dimensions of cultural capital. Therefore, this article uses the theory of cultural capital of "Pierre Bourdieu" and the application of the sociological method of phenomenology shows the linguistic and cultural characteristics of Imam Khomeini and the coordinates of the Iranian political field in the formation of comprehensive legitimacy of Imam Khomeini in people and groups. Politics played an important role in the Islamic Revolution. The findings of the study show that Imam Khomeini, using Islamic-Shiite elements against the modernist policies of the Pahlavi regime, mobilized the Iranians in support of revolutionary ideas.

    Keywords: Islamic Revolution, Imam Khomeini, Cultural capital, Ashora, martyrdom
  • Elahe Mehnati, Akbar Etebarian *, Azar Gholizadeh, Ali Rashidpoor Pages 81-104

    This research, which was carried out with the aim of designing a university culture model in Farhangian University, is a type of consecutive mixed research that was conducted in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, the phenomenological method was used and with 16 faculty members of Isfahan Farhangian University who were selected by snowball method, the interview was conducted until complete saturation and the dimensions and components of university culture were coded and specified and turned into a questionnaire. Quantitative research, which is descriptive research type was conducted by survey method. The designed questionnaire was distributed among 351 students who were identified by available classification sampling method and through construct validity and confirmatory factor analysis in LISREL software environment, the correspondence between components and dimensions of university culture in Farhangian University was examined and finally the culture model. Farhangian University University was approved in 7 dimensions of national and religious identity, cultural values, promotion of research values, promotion of educational values, cultural activities, strengthening of material culture and academic norms with 25 sub-concepts.

    Keywords: culture, University, Academic Culture, Farhangian University
  • Zahra Mahmodabadi *, Saiid Maadani, YAGHOB MOSAVI Pages 105-138

    The main purpose of writing this article is a comparative study of the two novels of Kelidar and trilogy of Ince Memed (Ince Memed, My Hawk, They Burn the Thistles), The novel Kelidar and the trilogy of Ince Memed were written by Mahmoud Dolatabadi and Yashar Kamal at the same time in Iran and Turkey. To achieve this goal, the question was raised that how are the effects of the modernization of rural society in Turkey and its consequences in the novel Ince Memed and the effects of modernization of rural society in Iran and its consequences in the novel Kelidar stated? To answer this question, based on the theoretical framework of tradition and modernity, based on Giddens's views, and with a qualitative method of critical discourse analysis, these two novels have been studied. In both novels, the landlord discourse is the dominant discourse. In both novels, we also encounter patriarchal discourse, both of which are among the traditional discourses. In Kelider's novel, we are confronted with the modern discourse of parties relying on the Tudeh Party. Reza Khan's reforms in Kelider's novel are more significant than Atatürk's reforms in Ince Memed trilogy, and the effects of modernization of society in Kelider's novel are more than the effects of modernization of society in Ince Memed trilogy.

    Keywords: tradition, modernity, Critical Discourse Analysis, Kelidar, Ince Memed
  • Esmaeel Kalantari, Gholamali Montazer * Pages 139-166

    The divergent trend of science and technology has begun almost 300 B.C. and continued until the middle of the twentieth century. The gradual separation of science from philosophy and then the creation of academic disciplines are two historical evidences of this claim. The industrial revolution and its consequences, the factory system, the professionalization approach in science and technology, and the analytic thinking, are the most important factors in creation the divergent trend of science and technology. Since the middle of the twentieth century, with the advent of two flows of "interdisciplinaries" and "emergent technologies", the convergence of science and technology has begun. The domination of "systemic thinking" instead of "analytic thinking" and as well as the "deprofessionalization" approach, instead of the "professionalization" approach, are two factors that influence this change of paradigm. In this paper, with a cultural-historical approach and the use of existing documents, we seek to explain the claim that the trend of science and technology has been diverging for several hundred years and gradually, in the mid-twentieth century, evidence of its convergence has been observed.

    Keywords: science, technology divergence, academic disciplines, analytic thinking, professionalization, deprofessionalization