فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی اقوام
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدعثمان حسین بر صفحات 9-10
  • مرجان شهرکی فرخنده*، سید رسول موسوی حاجی صفحات 11-38

    نماد با ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه روان آدمی در ارتباط است. امروزه با بررسی و تحلیل نمایه های نمادین و اسطوره های به یادگار مانده از گذشتگان پی به تاریخ گذشتگان می بریم. پاره ای از نمادها که توسط فلاسفه و مورخان دینی به زبان قابل فهم امروزی ارایه شده، جهان بینی و برداشت های گذشتگان از عالم بیرون و پیرامونی را روشن می سازد و هرچه بیشتر به گذشته بشر بازگردیم، راز حقایق و محتوای فوق انسانی نمادها را که متعلق به ماورای قلمرو معانی و تجربه های معمولی است، از طریق عبور از ظاهر متن و راه یافتن به حقیقت و باطن آن که به منزله عبور از جهان محسوس و ورود به عالم باطن و حقیقت است، درمی یابیم. منطقه سیستان دارای زیارتگاه های بسیاری است که برای ساکنان آن ارزش و احترام خاصی دارد. فراوانی زیارتگاه ها و نمادهای خاص آن ها از جمله درخت گز، قربانگاه، تنور پخت نان، شاخ گاو و قرارگیری برخی از این بناها بر بلندای کوه خواجه که همواره از تقدس و جایگاه ویژه ای در ادیان مختلف برخوردار بوده، دارای اهمیت است. با توجه به این که تاکنون تحقیق و بررسی ویژه ای در ارتباط با این زیارتگاه ها صورت نگرفته، در این نوشتار سعی شده است به مدد پژوهش های میدانی و مطالعات کتابخانه ای، ریشه این نمادهای زیارتگاهی در زیارتگاه های سیستان مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. نتایج حاصل از مطالعات بیانگر این مهم است که نمادهای مذکور متاثر از اعتقادات پیش از اسلامی و باورهای اسطوره ای ساکنان منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: نماد، باورها، زیارتگاه، کوه خواجه، سیستان
  • عباسعلی آهنگر*، ناهید محمد علینژاد، پاکزاد یوسفیان، موسی محمودزهی صفحات 39-63

    خوراک به عنوان نظامی نشانه ای بر هویت و فرهنگ یک ملت و نیز بر مقولاتی همچون باورها و ارزش‏ های دینی-مذهبی، جنسیت، اقلیم، موقعیت جغرافیایی، وضعیت نسل، سن، مرتبه شغلی، قومیت، هنجارهای اجتماعی، زیبایی شناسی و میزان درآمد افراد دلالت دارد. در این پژوهش سعی شده است نشانه شناسی خوراک قوم بلوچ براساس الگوی سطوح دلالت بارت (1957 و 1987) مورد بررسی قرار گیرد و نشان داده شود که خوراک بلوچی بر اساس مذهب دارای خوانش معنایی و نشانه شناختی است. برای این منظور، در گردآوری داده های پژوهش از ابزارهای مصاحبه، پرسش نامه و مشاهده مستقیم نمونه های خوراک بلوچی استفاده شده است. پرسش نامه خوراک براساس متغیر مذهب و مقوله های مربوط تنظیم، و سپس در بین 62 مشارکت کننده بلوچ (32 زن و 30 مرد) از شهرهای خاش، ایرانشهر، سراوان، سرباز، نیکشهر، و چابهار توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق دو نرم افزار  EXCEL و SPSS انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که خوراک بلوچی به عنوان نظامی نشانه ای نه تنها با مذهب براساس مقوله های مورد بررسی شامل حلال و حرام، تاکید اسلام بر تغذیه صحیح و سالم، خوراک در اعیاد مذهبی و ماه مبارک رمضان، خوراک و مهمان نوازی و تاکید اسلام بر اکرام مهمان، آداب غذا خوردن، احترام به مواد غذایی و مذمت اسراف مواد غذایی در اسلام رابطه ای تنگاتنگ دارد، بلکه از خوانش معنایی و نشانه شناختی دینی مذهبی نیز برخوردار است.

    کلیدواژگان: خوراک بلوچی، نشانه، مذهب، بلوچستان ایران
  • وحید رشیدوش*، ابوالفضل اخوان صفحات 65-99

    پژوهش حاضر با عنوان مطالعه دانش بومی زاغه در ارتباط با شیوه سکونت معیشت دامپروری در روستای دورباش از توابع شهرستان تکاب در استان آذربایجان غربی می باشد. این تحقیق به صورت کیفی، همراه با مشاهده مستقیم و مشارکتی، توام با مصاحبه در میدان تحقیق همراه با نظریه کارکردی برانیسلاو مالینوفسکی صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد اهالی روستا به دام های خود وابسته بوده و برای بقای خود و دام هایشان در مواجهه و سازگاری با طبیعت سرد منطقه، با تجربه به دانشی بومی، دست یافته اند که برای کاهش برودت هوا و هدر رفت انرژی گرمایی و همچنین برای بهره مندی از گرمای بدن حیوانات، دام هایشان را در عمق زمین در بخشی از خانه و محل زندگی خود که زاغه نامیده می شود، نگهداری می کنند. اهالی روستا به کمک این تجربه و دانش بومی توانسته اند با محیط زیست خود  تعامل داشته و سازگار شوند.

    کلیدواژگان: شیوه سکونت، معیشت دامپروری، دانش بومی، زاغه، روستای دورباش
  • زینب خوشرو*، سید احمد فیروزآبادی، زهرا فرضی زاده صفحات 101-125

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه علل، ابعاد و پیامدهای طرد اجتماعی زنان کولی در روستای چشمه کبود از توابع شهرستان ایلام می باشد. انجام این پژوهش با روش کیفی مردم نگاری صورت گرفته است. محقق به منظور گردآوری داده ها از تکنیک هایی مانند مشاهده مشارکتی و مصاحبه و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل موضوعی سود جسته است. در این پژوهش، نمونه گیری از بین زنان بومی (منابع طرد) و زنان کولی (اهداف طرد) صورت گرفته است؛ بدین منظور 12 زن بومی و 18 زن کولی مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد که زنان بومی به این علل زنان کولی را طرد می کنند: عقاید قالبی، عدم رعایت موارد بهداشتی، رفتار کودکان کولی در مدرسه، اهمیت نگاه غالب در اجتماع، شرور بودن زنان کولی، وجود خشونت های خانوادگی در بین کولی ها و بی توجهی کولی ها به ارزش های دینی و فرهنگی بومیان. درحالی که کولی ها مهم ترین دلایل طرد خود را حوادث خاص، تاثیر فناوری بر زندگی خود، بدنام سازی کولی ها، برساختن مفهوم کولی و کلیشه های جنسیتی دانسته اند. مهمترین ابعاد طرد این زنان عبارت اند از: طرد از خدمات و امکانات، بی اعتمادی نهادی، طرد از ارتباطات اجتماعی، طرد از حمایت درون گروهی و برون گروهی. برخی پیامدهای این پدیده عبارتند از: محرومیت مادی، محرومیت اطلاعاتی، تجرد دختران کولی، پنهان کردن هویت خویش. با این همه، زنان کولی در برابر طرد استراتژی هایی نیز بکار می برند: عکس العمل متقابل، انتخاب نام، انزوا و جداسازی، مقاومت در برابر بومیان، سبک خاص زندگی، پنهان کردن هویت خویش و انتقال شیوه های ساخت ابزار.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، زنان کولی، جنسیت، قومیت، ایلام
  • محمداسماعیل ریاحی، محمدعثمان حسین بر*، عثمان کرد، سمیه ریگی لادز صفحات 127-148

    پژوهش حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی اثرات موقعیت اجتماعی زنان بر سلامت روان در شهر زاهدان و نیز شناسایی ارتباط بین قومیت، پایگاه اجتماعی-اقتصادی، حمایت اجتماعی، احساس محرومیت و میزان استرس به انجام رسیده است. روش  تحقیق، پیمایش و ابزارگردآوری اطلاعات، پرسشنامه بوده است. با استفاده ازشیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای در شهر زاهدان از بین جمعیت بالای 30 سال، اعم از قومیت های بلوچ، فارس وسیستانی نمونه ای 400 نفری به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور سنجش سلامت روان، حمایت اجتماعی، میزان استرس به ترتیب از آزمون های GHQ-28، زیمت و  ویتون و برای دیگر متغیرها ازسنجه های محقق ساخته استفاده گردیده است. براساس نتایج تحقیق، بین سلامت روان و متغیرهای حمایت اجتماعی و پایگاه اجتماعی-اقتصادی رابطه مستقیم و معناداری و بین سلامت روان و میزان استرس و احساس محرومیت نسبی رابطه معکوس و معنادار مشاهده شد. علاوه بر این، نتایج  نشان داد که زنان بلوچ موقعیت و پایگاه اجتماعی-اقتصادی پایینی نسبت به زنان دو قومیت فارس و سیستانی داشته و سلامت روان زنان قومیت بلوچ نیز نسبت به زنان فارس و سیستانی کمتر بوده است. نتایج رگرسیون چندمتغیره نیز نشان داد که پایگاه اجتماعی- اقتصادی و حمایت اجتماعی موجب افزایش سلامت روان و  احساس محرومیت نسبی و میزان استرس باعث کاهش سلامت روان در زنان می شوند. ضروری است که سیاست گذاران جامعه، با  تمرکز برشیوه های ارتقاء حمایت اجتماعی، کاهش میزان استرس و احساس محرومیت نسبی و توزیع عادلانه مزایا در بین اقوام مختلف و توجه ویژه به امر سلامت روان گام هایی مهمی برای کاهش فقر و محرومیت در استان سیستان و بلوچستان بر دارند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، پایگاه اجتماعی -اقتصادی، حمایت اجتماعی، استرس، احساس محرومیت
  • حسین حیدری*، باقر ساروخانی، مهرداد نوابخش صفحات 149-179

    هدف این پژوهش بررسی وضعیت محرومیت نسبی فردی وگروهی در شهر تبریز و تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر آن است. محرومیت نسبی در این تحقیق دردو بعد محرومیت نسبی فردی و محرومیت نسبی گروهی (درسه بعد فرهنگی، اقتصادی و سیاسی) سنجش و مورد تحلیل قرار گرفته است. روش پژوهش پیمایش و جامعه آماری شامل شهروندان بالای 15 سال تبریزی است که 444 نفر از طریق فرمول کوکران تعیین شده است. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است و نمونه های هرخوشه به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد که میزان محرومیت نسبی گروهی بیشتر از محرومیت فردی است. از بین ابعاد محرومیت نسبی گروهی نیز بعد فرهنگی محرومیت گروهی به مراتب بالاتر از ابعاد اقتصادی و سیاسی است. بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر محرومیت نسبی نشان داد که «حضور با هویت واقعی در شبکه های اجتماعی مجازی» باعث کاهش محرومیت نسبی فردی و «ناراحتی ازمحرومیت» می شود. همچنین «مدت استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی» باعث افزایش محرومیت نسبی گروهی و «فعال بودن کاربران» در این شبکه ها افزایش «ناراحتی و دلخوری از محرومیت گروهی» و «مدت استفاده»  افزایش «امید به بهبود محرومیت گروهی» را در پی دارد. نتیجه به دست آمده نشان می دهدکه میزان اثرگذاری شبکه های اجتماعی مجازی بر محرومیت نسبی به کیفیت استفاده کاربران از این شبکه ها بستگی دارد و نوع مواجهه و بهره مندی از این شبکه ها، اثرات متفاوتی بر محرومیت نسبی به همراه دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، محرومیت نسبی، محرومیت نسبی فردی و گروهی
  • علیرضا اسلام*، سید حسن قالیبافان، قادر سیدزاده صفحات 181-203

    این تحقیق به روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه، اعتماد اجتماعی را مورد بررسی قرار داده بود. جامعه ی آماری این تحقیق، کلیه ی شهروندان 18 تا 65 سال شهر زاهدان را شامل شده بود که ازمیان آن ها 384 نفر به شیوه ی نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و از طریق فرمول کوکران به عنوان نمونه ی مورد بررسی انتخاب شده بودند. چارچوب نظری پژوهش، برگرفته از نظریه های پاتنام، کلمن و گیدنز بود. متغیر وابسته، اعتماد اجتماعی و متغیرهای مستقل، عبارت بوده اند  از: شیوه ی جامعه پذیری درخانواده، سود حاصل از اعتماد، بهره مندی ازشبکه های حمایت اجتماعی، استفاده از رسانه های همگانی، دین داری، عضویت درگروه های رسمی و پایگاه اقتصادی - اجتماعی. یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین اعتماد اجتماعی با متغیرهای زمینه ای جنسیت، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و میزان درآمد وجود دارد. همچنین، بین اعتماد اجتماعی و میزان عضویت در گروه ها، رابطه ای مستقیم و معنادار مشاهده شده بود. از سوی دیگر، یافته ها نشان داد که بین متغیرهای سن، شیوه ی جامعه پذیری در خانواده و بهره مندی از شبکه های حمایت اجتماعی و اعتماد اجتماعی رابطه ای منفی و معکوس وجود  دارد اما بین متغیر میزان استفاده از رسانه های گروهی و متغیر وابسته رابطه ی معناداری مشاهده نشده بود. همچنین طبق یافته های تحقیق رابطه ی معناداری بین اعتماد اجتماعی و دین داری وجود نداشت. نتایج آزمون مدل نیز درتحلیل رگرسیون چندمتغیر نشان داد که متغیرهای مستقل انتخاب شده در این تحقیق، در مجموع، حدود 38 درصد از تغییرات متغیر وابسته، را تبیین و پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، شهر زاهدان، جامعه شناسی، رابرت پاتنام
  • داریوش مبارکی*، حسن محدثی صفحات 205-234

    قشربندی و نابرابری اجتماعی پدیده ای است که از دیرباز در جوامع بشری وجود داشته است، با این تفاوت که کمیت و کیفیت آن در جوامع مختلف شکل های متفاوتی به خود گرفته است. قشربندی اجتماعی در بلوچستان فرمی شبه کاستی داشته است که برخلاف نظام کاستی هند، نه از سوی دین، بلکه از سوی عوامل زمینه ای حمایت می شده است. هدف ما در این پژوهش این است که به نقش تحول آفرین انقلاب اسلامی بر وضعیت قشربندی اجتماعی در بلوچستان بپردازیم. پژوهش حاضر از این بعد اهمیت دارد که تاکنون به صورت مستقل به نسبت انقلاب اسلامی و قشربندی اجتماعی پرداخته نشده است. در مقاله ی حاضر از روش اسنادی و مصاحبه با مطلعین کلیدی استفاده شده است. براساس نتایج پژوهش، با وقوع انقلاب اسلامی، نظام موجود کوشید گماشتگان نظام قبلی را که در معادلات قدرت صاحب نفوذ بودند، از معادلات حذف کند و نیروی های هم سو با نظام را وارد معادلات نماید. در نخستین سال های انقلاب، سه گروه خوانین، تحصیل کرده های مدارس دینی (مولوی ها) و تحصیل کرده های دانشگاهی می کوشیدند سهمی در معادلات قدرت داشته باشند که در میان آن ها، مولوی ها توفیق بیشتری برای حضور در مناسبات پیدا کردند. در پی وقوع تضاد میان مولوی های مردمی و نظام جدید، تلاش هایی برای به حاشیه راندن مولوی ها و روی کار آوردن خوانین صورت گرفت که به دلیل دگرگونی در ساختارهای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نتوانستند کارکرد پیشین خویش را بازتولید کنند. ظهور گروهی از صاحبان ثروت در بلوچستان، بسیاری از معادلات قدرت را تحت تاثیر خود قرار داد و گروه های سه گانه را به نوعی به خود وابسته کرد. نتیجه پژوهش این است که وقوع انقلاب اسلامی، تحولی اساسی در سلسله مراتب قشربندی بلوچستان ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: انقلاب، قشربندی اجتماعی، انقلاب اسلامی، بلوچستان ایران
  • شعبان محمدی*، احمد رضایی صفحات 235-256

    سوال اصلی این مقاله چگونگی شکل گیری پان ترکیسم  و نحوه تحول  آن است. برای پاسخ گویی به این سوال  با استفاده از روش تاریخی وابستگی به مسیر، تاریخ معاصر ایران را به چند دوره تقسیم کردیم و ویژگی های جنبش های  آذربایجان را در آن ها بررسی کردیم. طبق این روش وقتی که پدیده ای در یک نقطه عطف تاریخی شکل می گیرد، بازگشت به حالت قبل از آن دشوار یا نامیسراست. این بررسی نشان داد که در دوره قاجار، ایالت آذربایجان به دلیل برخورداری از استقلال نسبی سودای جدایی از ایران  نداشت. اما با اجرای سیاست های خشن رضا خان، آذری ها برای حفظ هویت خود به زبان و فرهنگ محلی توجه کردند. به همین دلیل پس از تبعید وی، پان ترکیسم اولین بار در قالب فرقه دموکرات ظهورکرد.

    کلیدواژگان: آذربایجان، پان ترکیسم، وابستگی مسیر، قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم
  • طاها عشایری*، مهدی حسین زاده فرمی، فاطمه نامیان صفحات 257-280

    اجتماع ایرانی، دارای زیست بوم و خرده فرهنگ های قومی است که هویت آن در نظام عشایری، اشتراک دارد. هویت اجتماعات عشایر با سه ویژگی، دام، انسان، مراتع مشخص می شود و کنش ها تحت تاثیر ساختار قدرت، زیست بوم، معیشت و آداب ورسوم سنتی معنا و مفهوم پیدا می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی جامعه شناختی علل جمع گرایی تاریخی خرده فرهنگ اقوام عشایری ایران است و سوالی که پژوهش حاضر قصد جواب به آن را دارد این است که چه عاملی منجر به تقویت جمع گرایی اقوام عشایری در قبال تفرد و پراکندگی گروهی شده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل اقتصادی (نظیر کمیابی منابع مثل غذا، علوفه، آب و تهدید احشام و وابستگی عشایر به وضعیت دام، افزایش مرتع و چراگاه، افزایش قلمرو زیستی)، عوامل اجتماعی (ازجمله تهدید و غارت، مسایل ناموسی، وجدان جمعی، زیست بوم، طرد اجتماعی، وابستگی هویتی، نفوذ بیگانگان، مسئولیت اجتماعی، بقا و بسط عشیره)، عوامل فرهنگی (نظیر روحیه جنگاوری، عصبیت، اقتدارگرایی، انزواطلبی، خویش سالاری، پدرسالاری، دفاع مشترک، پایین بودن سطح آرزوها و آگاهی اجتماعی، آینده نگری، محلی‏گرایی، تقدیرگرایی، بیگانه هراسی، قدرت نمایی) و عوامل تاریخی (ازجمله استبداد تاریخی، سرنوشت اقوام، اختلافات تاریخی، حافظه جمعی، عملکرد نخبگان اجتماعی، فقدان امنیت حکومت مرکزی، ارباب رعیتی بودن مدیریت جامعه)، مکانیسم و بسترهای زیست جمعی زمینه ساز جمع گرایی در بین عشایر ایرانی شده است.

    کلیدواژگان: اقوام ایرانی، فرهنگ عشایر، جمع گرایی
  • جهانگیر محمودی*، امید قادرزاده صفحات 281-302

    مدرنیزاسیون تدافعی امپراتوری عثمانی از منظر سیاسی و نظامی، افول تکثر فرهنگی و پیدایش تمرکزگرایی سیاسی را رقم زد. از منظر اجتماعی و فرهنگی، اصلاح ساختار آموزشی و بروکراسی را به دنبال داشت که منجر به شکل گیری اقشار اجتماعی مدرن و پیدایش روشنفکرانی شد که بعدها بانی ایده های ناسیونالیسم، لیبرالیسم و روشنگری شدند. پژوهش حاضر  با تکیه بر مفاهیم نظری ای همچون مدرنیته استعماری، مسئله روشنفکران و ایده ملت و استفاده از روش شناسی تحلیل انتقادی گفتمان فرکلاف به بررسی متون روزنامه ی کردستان (1902-1898) به مثابه یکی از تجلی های ایده های مدرن روشنفکری اواخر امپراتوری عثمانی می پردازد. نتایج تحلیل ها نشان می دهد روزنامه کردستان مدرنیته و مواجهه آغازین با آن را به مثابه روشنگری و درک عقب ماندگی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کردها توصیف می کند. با توجه به بافت موقعیتی و بینامتنیت این روزنامه می توان از گفتمان های رقیبی همچون گفتمان اصلاحات عثمانی و ملی گرایی کردی درون آن نام برد. همچنین این گفتمان های متناقض برآمده از توسعه ناموزون امپراتوری و شکل گیری یک ملی گرایی نابهنگام است که چندان پایه های مادی اش در آن دوران فراهم نبود. خلاصه اینکه، آنچه  نسل اول روشنفکری کرد از مفهوم مدرنیته برساخت، مفهومی روشنگرانه نسبت به درک عقب ماندگی جامعه کردی بود که علم، معرفت و یادگیری فنون را راه پیشرفت جامعه کردی و اتحاد و فهم تاریخ گذشتگان را مسیر توسعه سیاسی قلمداد می کرد. این درک از مدرنیته درواقع بنیان گذار دو مسئله اساسی در گفتمان سیاسی-روشنفکری کردها بود که عبارتند از: علم و آگاهی به مثابه راه برون رفت از عقب ماندگی جامعه و ایده ملت همچون راه نجات و توسعه سیاسی جامعه کرد.

    کلیدواژگان: مدرنیته استعماری، امپراتوری عثمانی، روشنفکران کرد، گفتمان های رقیب، روزنامه ی کردستان
  • احمد رشیدی نژاد*، مراد کاویانی راد، افشین متقی دستنائی صفحات 303-325

    به فراخور وسعت و جمعیت کشورها و نیز به واسطه نوع، ژرفا و ادراک محیطی حاکمان، شیوه و تنوع بروز ناحیه گرایی، طیفی ازناحیه گرایی اقتصادی تا سیاسی را دربرمی گیرد، که درهرحالت پتانسیل تهدید پایداری نظام سیاسی و یکپارچگی کشوررا دارد. ازاین رو، کوشش برای بقاء واحدهای سیاسی- فضایی درقالب پاسداری ازهمبستگی ملی و پیوستگی سرزمینی همواره اولویت نخست همه حکومت ها بوده است. یافته ها گویای آن هستند آن گاه که عدالت درتوزیع فرصت ها در مقیاس ملی بر بنیاد ناهمگونی فرهنگی رو به کاهش نهد، واگرایی ناحیه ای رو به فراز می نهد. در این باره حکومت ها بسته به نوع تهدید راهبردهای امنیتی متفاوتی در پیش می گیرند. بیشینه جمعیت جنوب خاوری ترکیه درجایگاه خاستگاه دو رود دجله فرات، کردها هستند که طی چند دهه اخیر درتعارض با حکومت مرکزی بوده اند. طی همین مدت قلمروداران این کشور برآن بوده اند با استفاده ازظرفیت های آبی این بخش ازکشورزمینه توسعه و همگرایی نواحی محروم کردنشین را فراهم کنند. نوشتارحاضرکه ماهیتی توصیفی-تحلیلی دارد و داده ها و اطلاعات موردنیازآن به روش کتابخانه ای گردآوری شده براین فرضیه استواراست که راهبرد هیدروپلیتیک حاکمان ترک برای توسعه اقتصادی نواحی کردنشین جنوب شرق آناتولی معطوف به حفظ تمامیت ارضی و کاستن از زمینه های حمایت ازجریان های ناحیه گرای کردی است. نتیجه پژوهش نشان دادکه رهبران دولت ترکیه جدای ازمزایای اقتصادی برخاسته از توسعه سازه ها و زیرساخت های آبی، بهره گیری ازعناصر جغرافیایی و مهندسی برای حفظ و تقویت همبستگی ملی و پیوستگی سرزمینی را دنبال می کنند.

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، همگرایی ملی، ناحیه گرایی، سدسازی، گاپ و خاور ترکیه
|
  • MohammadOsman Hosseinbor Pages 9-10
  • Marjan Shahraki Farkhondeh *, Seyed Rasoul Mousavi Haji Pages 11-38

    The symbol is associated with the conscious and unconscious mental pronoun. Today, by examining and analyzing the symbolic profiles and myths of the remembrance of the past, we discover the past. Some of the symbols presented by philosophers and religious historians in today's intelligible language that illuminate the worldview and perceptions of the past and the outside world and return to the human past as much as possible and to the mystery of facts and content. The superhuman realizes symbols that are beyond the realm of ordinary meanings and experiences, by passing through the appearance of the text and finding its truth and inner meaning as the crossing of the perceptible world and entering into the inner world of truth and truth. Find out. The Sistan area has many shrines that have special respect and respect for its inhabitants. The abundance of shrines and their special symbols, including the Gaz tree, the altar, the bread-baking oven, the bull horn, and some of these monuments on Mount Khawaja, which has always been a sanctuary and special place in various religions, It is important. Due to the fact that no specific research has been done on these shrines so far, this article attempts to investigate the origins of these shrine symbols through field studies and library studies. To be studied and analyzed in Sistan shrines. The results of the studies indicated that these symbols are influenced by pre-Islamic beliefs and the mythical beliefs of the inhabitants of the region.

    Keywords: Symbol, Shrine, Kuh-e Khwajeh, Sistan
  • AbbasAli Ahangar *, Nahid Mohammadalizadeh, Pakzad Yousefian, Moosa Mahmoodzehi Pages 39-63

    Food as a sign system signifies the identity and culture of a nation as well as such items like religious beliefs and values, gender, climate, geographic location, generation status, age, job order, race, social norms, aesthetics and the amount of income. This research is an attempt to investigate the semiotics of Baloch people’s food living in Iranian Baluchestan based on Barthes’(1957,1987) levels of signification and show that Balochi food has semantic and semiotic readings according to religion. To this end, in gathering the research data, the techniques of interviewing, questionnaire and direct observation of Balochi food samples were used. The food questionnaire has been written based on religion variable and related categories and then distributed among 62 Baloch participants (32 females and 30 males) from Khash, Iranshahr, Sarawan, Sarbaz, Nikshahr, and Chabahar cities. The analysis of the data has been carried out by SPSS and EXCEL softwares. The research results show that Iranian Balochi food not only serve as a sign system which has a close relationship with religion in accordance with the categories under study including: Halal and Haram, Islam’s emphasis on correct and healthy nutrition, food in religious Eves and the Holy month of Ramadan, food and hospitality and Islam’s emphasis on honor of guest, eating habits, respect for food and blame for food waste in Islam but enjoys religious semantic and semiotic readings as well.

    Keywords: Balochi food, Sign, religion, Iranian Balochistan
  • Vahid Rashidvash *, Abolfazl Akhavan Pages 65-99

    The present study is an anthropological study of the livelihoods of livestock farming in Dourbash village which is located in Takab County-West Azarbaijan Province. The research is qualitative, employing participatory observation and field-based interviews based on malinowski's functional theory. The findings of this study revealed that the villagers depend on their livestock and have acquired local knowledge in order to survive and adapt to the cold weather. The Livestock farmers tend to keep their livestock deep in the ground in part of their home which called the slum. The villagers have been able to interact and adapt to their environment using this local experience.

    Keywords: lifestyle, Livestock Livelihood, Slum, Dourbash Village
  • Zeynab Khoshroo *, Seyed Ahmad Firouzabadi, Zahra Farzizadeh Pages 101-125

    The main of this study was to investigate the reasons, aspects, and consequences of gypsy’s women’s exclusion in the "Cheshmeh Kaboud” in Ilam County. This research is based on qualitative methods (ethnography). Data collected through participatory observation and interview. In addition, data analyzed using thematic analysis method. We are sampling from12 native women (recourse of exclusion) and18gypsies women (Target of exclusion). The results have shown that native women’s exclude gypsies women because of these reasons: stereotypical beliefs, lack following sanitary rules, the behavior of gypsies child in school, a common sight in the community, violence among gypsies. Inattention to religious values. Inattention to native cultural values. Gypsies have believed that the most important reasons for their exclusion are these: Special events, Effect of technology on their life, stigmatization, gender stereotypes. The aspects of gypsies’ women’s exclusion in this research are the exclusion of facilities, institutional distrust, exclusion of social relevancies, and exclusion of protection. The consequences of this problem are financial deprivation, informational deprivation, celibacy of gypsy’s girls. The gypsy’s women made some strategies against social exclusion: mutual reaction, choosing the name, seclusion, resistance against natives, special lifestyle, hiding identity, transition of making tools.

    Keywords: social exclusion, Gender, ethnicity, Ilam
  • MohammadEsmail Riahi, MohammadOsman Hosseinbor *, Osman Kord, Somaye Rigi Ladez Pages 127-148

    The purpose of this study was to investigate the sociological effects of women's social status on mental health in Zahedan, as well as identifying the relationship between ethnicity, socio-economic base, social support, deprivation and stress levels. The method of research, survey and data gathering tool was questionnaire. Using a multi-stage cluster sampling method in Zahedan, a population of over 30 years old, including Baluchi, Fars and Sistani ethnicities, was selected as a sample of 400 individuals. In order to measure mental health, social support, stress levels, GHQ-28, Zimm and Whiton tests, and for other variables, were used as researcher-made constructors. According to the results, there was a direct and significant relationship between mental health and social support and socio-economic variables, and there was an inverse and significant relationship between mental health, stress and feelings of relative deprivation. In addition, the results showed that Baluch women had a lower socioeconomic status and lower socio-political background than Fars and Sistani women, and that the mental health of women of Baluch ethnicity was lower than that of Fars and Sistani women. The results of multivariate regression showed that socio-economic base and social support increase mental health and feel the relative deprivation and stress levels decrease mental health in women. It is imperative that policy makers focus on ways to promote social protection, reduce stress and feel the relative deprivation and fair distribution of benefits among different ethnic groups, and pay special attention to mental health, important steps to reduce poverty and deprivation in Sistan and Balochestan.

    Keywords: Mental health, Economic, Social status, Relative Deprivation, Stress
  • Hossein Heidari *, Bagher Saroukhani, Mehrdad Navabakhsh Pages 149-179

    The purpose of this study is to investigate the impact of online social networks on personal and group relative deprivation. In this study, Relative deprivation has been measured and analyzed by two dimensions: personal relative deprivation and group relative deprivation (in three dimensions: cultural, economic and political relative deprivation). The research method is survey and the statistical population includes 444 citizens in Tabriz who have been determined by Cochran formula. The sampling method is multi-stage cluster sampling and the samples of each cluster have been selected systematically randomly. The findings showed that the group relative deprivation rate is more than personal deprivation. Among the dimensions of group relative deprivation, the cultural dimension of group deprivation is far higher than the economic and political dimensions. The study of the effect of online social networks on relative deprivation showed that the "duration of using social networks" increases the personal relative deprivation and "presence with real identity" in these networks reduces the personal relative deprivation and "resentment of deprivation". "The amount of time use online social networks" and "presence with real identity in online social networks" increase the group relative deprivation and "the amount of users'' activity" in these networks increases the resentment of group deprivation and "the hope for improving the deprivation". The results showed that the impact of online social networks on relative deprivation does not depend on the extent of time use, but it depends on the quality of users'' use of online social networks. The type of exposure and using these networks have different effects on relative deprivation.

    Keywords: Online Social Networks, Relative Deprivation, Personal, Group Relative Deprivation
  • Alireza Eslam *, Sayed Hasan Ghalibafan, Ghader Sayedzadeh Pages 181-203

    This research had examined social trust through a survey method and a questionnaire. The statistical population of this study included all citizens aged 18 to 65 years in Zahedan, from which 384 people were selected by multi-stage cluster sampling and Cochran's formula as the sample. The theoretical framework of the research was taken from the theories of Putnam, Coleman and Giddens. Dependent variables, social trust and independent variables were: socialization style in the family, benefit from trust, use of social support networks, use of mass media, religiosity, group membership Officials and socio-economic base. Findings showed that there is a significant difference between social trust and contextual variables of gender, marital status, education and income. Also, a direct and significant relationship was observed between social trust and group membership. On the other hand, the findings showed that there is a negative and inverse relationship between the variables of age, socialization style in the family and the use of social support networks and social trust, but between the variables of media use There was no significant relationship between group and dependent variable. Also, according to the research findings, there was no significant relationship between social trust and religiosity. The results of the model test in multivariate regression analysis showed that the independent variables selected in this study, in total, explain and predict about 38% of the changes in the dependent variable.

    Keywords: Social trust, Social Capital, Zahedan, Sociology, Robert Putnam
  • Dariush Mobaraki *, Hasan Mohaddesi Pages 205-234

    Social stratification and inequality is a phenomenon that has been from long times ago at human societies, while its quality and quantity at different societies have taken various forms. Social stratification at Balochisten has taken pseudo caste form which despite India's caste system, had been supported via underlying factors not religion. Our purpose at this stuy was considering the revolution transformational role at social stratification situation at Balochistan. The current research is important because, yet, hasn’t been considered independently to the revolution and social stratification topic. Documentary method and interviewing with key informed persons at the article have been used. At this article, in addition to refer to aspects of some classic and modern sociologists, we employed some modern theories. Based on the results, by Islamic revolution incidence, the current regime made effort to omit from power equations the previous regime agents and then take into effort favorable forces with regime. At first years of revolution, three groups of khavanin (tribal chief), religion schools educates (Molavies) and academic educates tried to have portion at power equations which among them, Molavies were more success. During occurrence of several national religious and regional ideological actions and arising of contrast between people Molaves and new regime, efforts had done for boycotting Molavies and take to work khavanin. Emergence of wealthy groups at Balochistan influenced most of power equations and made triple groups to rely on it. The results showed that the revolution incidence, made fundamental transformation at Balochistan stratification hierarchy.

    Keywords: revolution, Social stratification, Islamic Revolution, Balochistan
  • Shaban Mohammadi *, Ahmad Rezaii Pages 235-256

    The main question of this article is how pan-Turkism was formed in Iran. To answer this question, we divided the Iranian contemporary history into three eras and studied the characteristics of Azeri movements in those eras. To gather the data, we used the path dependence method. Based on this method when a phenomenon is shaped in a historical point, it is hard or impossible to go back to the previous condition. The study showed that the state of Azerbaijan was relatively independent in Qajar period. However, following modernization process by Reza Shah, made Azeries focus on their own language, ethnicity, and culture. That is why after the Shah was exiled, pan-Turkism emerged in our history for the first time.

    Keywords: Azerbaijan, Pan-Turkism, Path Dependence, Pahlavi Period, Qajar period
  • Taha Ashayeri *, Mahdi Hosseinzadeh Feremi, Fatemeh Namiyan Pages 257-280

    The Iranian community has ecosystems and ethnic subcultures that share their identity in the nomadic system. The identity of nomadic communities is characterized by three traits, traps, humans, and pastures. Actions are affected by the structure of power, the ecosystem, livelihoods, and the traditional sense of meaning. The main objective of the present study is the sociological investigation of the reasons for the historic collectivism in the subculture of the nomadic tribes of Iran. The study try to answer that what has led to the consolidation of nomadic tribalism in relation to group comprehension and dispersion?. Research findings show that economic factors (such as scarcity of resources such as food, forage, water and livestock affiliation, livestock and pasture increase, increase of biological territory), social factors (including threats and robbery, honorary matters, collective conscience , cultural factors (such as the spirit of warfare, nervousness, authoritarianism, isolationism, conscientiousness, patriarchy, common defense, the bottom of the level of desire and social consciousness, the future of the future) , Localism, fanaticism, alien phobia, power of attitude) and historical factors (including the prophet Ed historical fate of peoples, historical disputes, collective memory, social elite performance, the lack of security the central government, and feudal management system), mechanisms and contexts of social life have created the basis for collectivization among the Iranian tribes.

    Keywords: Iranian tribes, nomadic subcultures, historical affinity
  • Jahangir Mahmoudi *, Omid Ghaderzadeh Pages 281-302

    Ottoman modernization from a political and military point of view led to the decline of cultural pluralism and the emergence of political-administrative centralism, and from the social and cultural point of view, educational and bureaucratic structural reform led to the formation of modern social classes and intellectuals. The present study aims to examine the texts of the Kurdistan newspaper (1898-1902) as one of the manifestations of late modern intellectual ideas. The Kurdistan describes modernity and its initial encounter as enlightening and Kurdish political, social and cultural backwardness. According to the contextual and intertextual situation of the newspaper, competing discourses such as the discourse of Ottoman reformism and Kurdish nationalism can be named. Also, these contradictory discourses stem from the uneven development of the empire and the formation of a Premature nationalism with little material basis at the time. In sum, what the first generation of Kurdish intellectuals made of the concept of modernity was an enlightening conception of the backwardness of Kurdish society, which saw science, knowledge and learning as techniques for the development of Kurdish society and the unity and understanding of past history as the path to political development. This understanding of modernity was actually the founder of questions fundamental to Kurdish political-intellectual discourse: namely science and consciousness as a way out of the backwardness of society and the idea of the nation as a way of freedom and political development of Kurdish society.

    Keywords: Colonial Modernity, Ottoman Empire, Kurdish intellectuals, competing discourses, Kurdistan newspaper
  • Ahmad Rashidi Nejad *, Morad Kaviani Rad, Afshin Motaghi Dastnaie Pages 303-325

    All countries depending on their scope and number of the population have regional diversity that sometimes includes a variety of economic and political regionalism in view of type, depth and environmental perception of territorial officials. In both cases, the stability of political system is threatened. Thus, the effort for the existence of the political and spatial units in the form of protection of national integrity and territorial unity has always been one of the top priorities of all regimes. The research findings show that when justice in distribution of the opportunities in national scale declines due to the cultural incongruity, regional divergence will rise. In this regard, the governments depending on the type of the threats adopt different security strategies. The majority of the population of South east Turkey lives across Dajlah and Furat Rivers and are Kurds who fight with the central government for several past decades now. During this time, the territorial officials of this country have sought to make use of the water potentialities of this area to pave the ground for the development of Kurd regions and enhance the convergence. The current essay which is descriptive-analytic in nature and its required data have been collected from the library is based on the hypothesis that the hydropolitic strategy of Turkish territorial officials for economic development of Kurd regions of southeast Anatolia is focused on the protection of territorial integrity and reducing the underlying supports of the regionalist Kurd currents. The results show that the leaders of Turkey not only are benefitted from the economic outcomes of the development of hydro-structures and substructures rather they also pursue taking advantage of the geographical and engineering elements for the preservation and fortification of national integrity and territorial unity.

    Keywords: Hydropolitic, National Convergence, Dam construction, GAP, East Turkey