فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی اقوام - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1399)

مجله مطالعات اجتماعی اقوام
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر محمدی* صفحات 9-38

    رفتاروکنشهای ایلی درتاریخ، تابع عوامل ساختاری متعددی بوده است، بالغ بر هفتصد سال، خانات اردلان بر بخش عظیمی از غرب ایران بصورت نیابتی حکمرانی کردند؛ بلوک ییلاق (لیلاخ)، در شرق این والی نشین، مقصد تابستانه تیره های متعددی از ایلات و عشایرکردی بوده است، طول ایل راه هایی که به این منطقه ختم می شد، گاهی به پانصدکیلومتر می رسید. پژوهش حاضر قصد دارد درچارچوب مطالعات تاریخی و با تکیه بر اسناد آرشیوی وکتابخانه ای به تبیین تاریخی و رصدکنشهای ایلات کردی و ماهیت حضور آنها در بلوک ییلاق (لیلاخ) - از توابع اردلان - پرداخته و موزاییک فرهنگی این منطقه را از نظر تاریخی کالبد شکافی کند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بلوک ییلاق درسایه ی اقلیم مساعد جوی و متاثر از موقعیت سوق الجیشی، تحت مناسبات انسانی، نقش تدارکاتی ویژه ای دروالی نشین اردلان داشته است؛ این محل درآخرین فصل یکجانشینی تبدیل به قاموس فرهنگی رنگارنگی (متشکل از سی تیره) ازتیره ها و طوایف کردی گشته و بیشترین پرداخت مالیات در بین بلوکات هیجده گانه اردلان (نسبت به جمعیت) را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: اردلان، بلوک ئیلاق (لیلاخ)، ایلات، کردستان
  • محمدرضا غلامی*، هادی نوری، سیده عالیه میرفضلی صفحات 39-63

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و توصیف مناسبات بین اقوام تالش، ترک و گیلک ساکن در شهرستان تالش است. در این پژوهش به تناسب موضوع مورد مطالعه، به منظور گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه نیمه ساخت یافته و به منظور تحلیل آن ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. نمونه مورد مطالعه شامل 11  نفر از قوم تالش، 10 نفر از قوم ترک و 10 نفر از قوم گیلک می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نوع مناسبات اجتماعی و اقتصادی بین اقوام تالش-ترک، ترک-گیلک و تالش-گیلک از نوع تنیده شده و با معنادار بودن عنصر تماس می باشد. همچنین نوع مناسبات فرهنگی بین ترک-تالش و گیلک-تالش نیز چنین است. اما مناسبات فرهنگی بین ترک-گیلک از نوع تنیده شده نسبی است. نهایتا مناسبات سیاسی بین ترک-تالش از نوع تنیده شده و گیلک-تالش و ترک-گیلک از نوع تنیده شده سو یافته می باشد.

    کلیدواژگان: مناسبات بین قومی، شهرستان تالش، تالش، ترک، گیلک
  • شعبان محمدی*، احمد رضایی صفحات 65-84

    قوم گرایی افراطی در میان اقوام یکی از عواملی است که انسجام اجتماعی کشور را به خطر می اندازد. ازجمله این قوم گرایی ها، قوم گرایی آذری ها یا همان پان ترکیسم است. پان ترکیسم ابتدا در روسیه شکل گرفت. روس ها برای حذف فرهنگ و زبان ایران از قفقاز، از این اندیشه حمایت می کردند. پس از آنان، عثمانی ها برای نجات امپراتوری خود این اندیشه را تبلیغ کردند. بعد از جنگ جهانی دوم نیز یک حکومت پان ترکیستی در آذربایجان ایران ایجاد کردند. سه گروه عوامل خارجی، نخبگان آذری و نظام سیاسی بر قومیت گرایی در میان آذری ها تاثیر دارد. هدف این مقاله بررسی عوامل خارجی موثر بر این نوع قوم گرایی است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 400 نفر در چهار استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان به عنوان نمونه انتخاب، و با آنان مصاحبه شد. سپس داده ها با نرم افزار SPSS تحلیل گردید. تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای مستقل تحقیق یعنی تحریف تاریخ به دست پژوهشگران غربی، جوک های قومیتی، فعالیت های ترکیه و آذربایجان و رسانه های جمعی خارجی 33 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: آذربایجان، پان ترکیسم، عوامل خارجی، جوک قومیتی، تحریف تاریخ، رسانه های خارجی
  • حمدالله سجاسی قیداری، سید محمدحسین حسینی*، وحید صادقی صفحات 85-139

    ورود ایل ممسنی به فضای جغرافیایی شولستان در  دوره صفویه، مرزبندی های اجتماعی و سیاسی طوایف در چارچوب قلمروهای جغرافیایی مجزا را به همراه داشت. آحاد انسانی ممسنی نیز متاثر از چنین مرزبندی هایی در قلمروهای مختلفی سکنی گزیدند. به نظر می رسد چنین آحاد انسانی در هر یک از این قلمروها از پیشینه تباری مختص به خود برخوردارند، به طوری که تبارشناسی و خاستگاه تاریخی و جغرافیایی آنان در نحوه چیدمان ساختمان اجتماعی شان نقش آفرین است. از این حیث، سکونتگاه های انسانی شهرستان ممسنی مقر استقرار اولادهای متعددی به شمار می روند که در کنار یکدیگر بافت فرهنگی و اجتماعی آن را شکل داده اند. در این چهارچوب، سکونتگاه روستایی گچگران در بخش مرکزی شهرستان ممسنی و دهستان بکش یک از نیروی انسانی و جمعیتی قابل توجهی برخوردار است. بنیان پژوهش بر این سوال استوار است که اولادهای گچگران از چه تبار و خاستگاه تاریخی و جغرافیایی در ایل ممسنی برخوردارند؟ روش پژوهش ماهیتی توصیفی تحلیلی دارد و داده های مربوط به 55 اولاد گچگرانی به دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شدند. نتایج پژوهش نشان داد 55 اولاد مستقر در سکونتگاه گچگران از تبار و خاستگاه تاریخی و جغرافیایی متفاوتی (مبدا فضایی مکانی گوناگون و تبار و هویتی متفاوت) برخوردارند. جهان بینی و نگرش اجتماعی-سیاسی این اولادها نیز دربرگیرنده وجوه تشابه کلی و تمایز جزیی است که بر کنش اجتماعی و سیاسی آن ها تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: تبارشناسی، خاستگاه تاریخی و جغرافیایی، ایل ممسنی، اولادهای گچگران
  • محمد مصطفائی* صفحات 141-166

    در خصوص هویت قومی و ملی یکی از نظریات رایج در میان اندیشمندان حوزه ی جامعه شناسی و علوم سیاسی نظریه یا رهیافت برساخت گراهاست. آراء مخالفی درمقابل این نظریه وجود دارد که به منظور دست یابی به نظر ارحج، بررسی آن ضرورت می یابد. سوالاتی که مطرح می شود این است که نخست مدعای برساخت گراها چیست؟ دوم در بستر عقل و وحی این مدعا چه جایگاهی دارد؟ این نظریه یا رهیافت درسه رویکرد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی قابل تقسیم و تفکیک است که وجه مشترک آنها تکیه بر علل و عوامل ساختاری در شکل گیری و تشدید هویت قومی و ملی است. استناد به روش عقلانی و نیز تحلیل محتوای آیات وحی مدعای هر سه رویکرد را نقد پذیر نموده و این نتیجه را حاصل می دهد که هویت قومی امری صرفا ساختمند نیست بلکه چهار قاعده کلی منشا اثر بودن اجتماع، حب ذات و مشابهات آن، مدنی الطبع بودن انسان، تدرج هویت طلبی قومی نقش عوامل بیرونی را اثبات می نماید.

    کلیدواژگان: قوم، ملت، هویت، هویت قومی، برساخت گرایی
  • پرنیا رضی پور* صفحات 167-188
    مقاله حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی بر روابط گروه های قومیتی با تاکید بر جوک های تلگرامی انجام شده است و درصدد پاسخگویی به سوالات زیر است : جوک های قومیتی چه مسایلی را بیان می کند؟ و چه عواملی منجر به ایجاد جوک های قومیتی درگروه های مختلف می گردد؟ برای پاسخگویی به این سوالات از نظریه کمپر بهره گرفته شد. این پژوهش به دلیل بررسی در محتوای جوک ها از روش تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته است. در واقع تحلیل محتوا یکی از روش های اسنادی است که شامل برجسته ساختن محورها یا خطوط اصلی یک متن یا متون مکتوب یا مجموعه ای از تصاویر، نوارها و... غیره است. جامعه آماری این پژوهش جوک های رد و بدل شده در شبکه اجتماعی تلگرام است. نتایج این پژوهش نشان می دهدکه گروه های قومیتی به وسیله تمسخرو تحقیر درجوک ها درصدد جبران عدم توازن قدرتی و جایگاهی نسبت به گروه های فرادست و فاصله اجتماعی خود با گروه های فرودست هستند. از طرفی جوک ها منجر به نوعی دیدگاه کلیشه ای نسبت به گروه مخاطب می گردد، بدین معنا که گروه های قومیتی اغلب احساسات مشابه ای در پاسخ به این گونه جوک ها نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل جامعه شناختی، جوک، شبکه تلگرام، قومیت
  • عبدالطیف کاروانی*، سید سعید زاهد زاهدانی صفحات 189-209

    جنبش های اجتماعی تاثیر شگرفی بر سرنوشت و ساخت جامعه دارند تا جایی که از یک سو باعث تغییر و تحولات زیادی در سطح ملی و بین الملل می شوند و در سوی دیگر مانع از ظهور تحولاتی خاص شوند. از آنجا که جنبش های اجتماعی گاه در برابر نظم موجود قرار می گیرند، می توانند منشا تحولات زیادی در ساختار جامعه و سرنوشت آتی آن شوند. در این بین، جنبش های قومی در جوامع چند قومیتی، از اهمیتی اساسی برخوردارند. در کشوری همچون ایران اقوام مختلفی همچون فارس، کرد، بلوچ، لر، ترک، عرب و... حضور داشته اند که در دوره های مختلف باعث ظهور جنبش ها و احزاب متعددی شده اند و توانسته اند بر سیاست مرکزی کشور تاثیرگذار باشند. در تحقیق حاضر به بررسی جنبش های قوم بلوچ پرداخته و ریشه ها، اهداف و چرایی پیدایش این جنبش ها مورد بررسی قرار گرفته است و این جنبش ها طبق نظریه چارلز تیلی مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند. روش تحقیق در این پژوهش، تاریخی - تحلیلی بوده است. می توان گفت که ظهور جنبش های اجتماعی در بلوچستان ایران تا حد زیادی تحت تاثیر جنبش های قومی در بلوچستان پاکستان بوده اند. همچنین مطالعه حاضر نشان می دهد که عوامل منطقه ای از مهم ترین عوامل تشویق اندیشه خودمختاری در بین بلوچ های ایران بوده است. از جمله جنبش های قومی بلوچ می توان به جنبش خودمختاری به وسیله دوست محمدخان، جبهه آزادی بخش بلوچستان، حزب دمکراتیک بلوچستان و حزب اتحاد المسلمین اشاره کرد. بر اساس نظریه تیلی می توان گفت که این جنبش ها، جنبش های ملی نبوده اند، چون که دولت ها نقش چندانی در سازمان دهی و جهت دهی این جنبش ها نداشته اند، بلکه بیشتر شبیه جنبش های انقلابی بوده اند.

    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، جنبش های اجتماعی قومی، جنبش قومی، قوم بلوچ، بلوچستان
  • وحید رشیدوش*، عمار احمدی صفحات 211-231

    «دیل» واژه ترکی است به معنی زبان. این ابزار در بیشتر نقاط آذربایجان از قدیم تا به امروز مورد استفاده بوده و کاربرد آن برای شکار بلدرچین نر می باشد. ساکنین روستای آلوارس از توابع استان اردبیل، با گذشت هزاران سال هنوز از این دانش بومی بهرمند می گردند و هنوز دیل به عنوان ابزار شکار بلدرچین در نزد روستاییان از اهمیت و حرمت خاصی برخوردار است. روش کار در این پژوهش به صورت مردم نگاری، همراه با مشاهده مستقیم و مشارکتی، توام با مصاحبه درمیدان تحقیق همراه با نظریه کارکردی برانیسلاو مالینوفسکی صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ابزارشکار دیل در بین اهالی این روستا فقط حکم شکار پرنده را ندارد، بلکه نحوه تهیه و ساخت دیل، مهارت و هنری خاص می طلبد که اهالی روستا مهم تر از ابزار شکار و تفریح به آن به عنوان یک ابزارفرهنگی و اقتصادی نگاه ویژه ای دارند. نگاه فرهنگی آنها به این ابزار نگاه میراثی و هنریست که آن را ارزشمند و ماندگارکرده است. درنگاه اقتصادی، این ابزارحکم صنایع دستی مردم آلوارس به حساب می آیدکه با آن به اقتصاد خانواده خودشان رونق هر چند مختصر می بخشند.

    کلیدواژگان: دانش بومی، روستای آلوارس، ابزاردیل، شکار بلدرچین
  • محمود نصرتی*، احمد رضایی، داوود رضی، قربانعلی ابراهیمی صفحات 233-258

    اصطلاح «رفتار مصرف کننده» برای اشاره به مصرف محصول یا خدمات و ساخت و فرآیند تصمیم گیری توسط مصرف کننده به کار می رود. مصرف یک پدیده چندوجهی است و عوامل فرهنگی نقش قابل توجهی در تعیین و تغییر پدیده مصرف دارند بنابراین جا دارد از چشم انداز فرهنگی به ویژه فرهنگ قومی به بررسی این پدیده پرداخت. این تحقیق در پی پاسخگویی به این پرسش است «چه رابطه ای بین هویت قومی و رفتار مصرف کننده» وجود دارد؟. در این پژوهش از چارچوب نظری آجزن استفاده شده است. روش به کارگرفته در این تحقیق پیمایش می باشد و از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه مردم ساکن استان لرستان است. با توجه به تعداد افراد جامعه آماری، 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. یافته ها مبتنی بر مقدار شاخص های CR (7.17-) و P (***) نشان می دهدکه بین هویت قومی و رفتارمصرف کننده رابطه معناداری وجود دارد و همبستگی منفی بین این دو متغیر وجود دارد یعنی هر چه هویت قومی ضعیف تر باشد رفتار مصرف کننده قوی تر است. این نتیجه با نتایج مطالعه آجزن و دیگران مطابقت دارد و نظریه آجزن را تایید می نماید. متغیر قومیت با درآمد رابطه مستقیم با ضریب بتای (0.31-) دارد. مقدار تاثیر جنسیت با ضریب بتای (0.25-) است که نشان می دهد زنان تمایل بیشتری برای مصرف کردن نسبت به مردان دارند. به طورکلی از چهار فرضیه ذکر شده این تحقیق، دو فرضیه «رابطه احساس غرور و رفتار مصرف کننده» و «قوم گرایی -عدم گرایش به دیگر اقوام- و رفتار مصرف کننده» تایید شدند که مبنی بر ارتباط معکوس بین بعد احساس غرور هویت قومی با ضریب بتای (0.33-) و قوم گرایی با ضریب بتای (0.38-) با رفتار مصرف کننده می باشد.

    کلیدواژگان: رفتارمصرف کننده، هویت قومی، لر، هویت، فرهنگ
  • جواد چوپانیان*، حسن اسماعیلی صفحات 259-275

    سلوکوس نیکاتور که بعد از مرگ اسکندر در ایران به قدرت رسید، شهر سلوکیه را در سال 307 ق.م در جانب غربی رود دجله و در برابر بابل- درمحلی که شهر اپیس باستانی واقع بود- بنا کرد. از این زمان به بعد، شهر مذکورجایگاه خود را به عنوان پایتخت سلوکیان در متصرفات شرقی آنها تثبیت نمود. موقعیت جغرافیایی خاص سلوکیه یعنی قرارگرفتن در بین النهرین در ساحل دجله و درتلاقی جاده های مهم که آسیای مرکزی و ایران را به آناتولی و سواحل مدیترانه متصل می ساخت و نیز استقرار سکنه یونانی و غیریونانی در این شهر که دارای مهارت و توانمندی های اداری و هنری و تجاری بودند، به همراه برخورداری از ضرابخانه و کارگاه های تولیدی و زمین های حاصلخیزکشاورزی در پیرامون آن، موجبات رونق و شکوفایی اقتصادی این شهر را فراهم آورده بود. در عین حال، سلوکیه یک دولت شهر و شهری خودگردان به شمار می آمد و اختیار امور سیاسی و اداری آن در دست شورای شهر بود. نحوه مواجهه نظام سیاسی اجتماعی ایران با تاثیرات هلنیستی برآمده از شکل گیری شهرهای یونانی نشین نظیر سلوکیه به عنوان مساله اصلی پژوهش حاضر تلقی می شود. این مقاله می کوشد تا با تکیه بر منابع دست اول تاریخی و یافته های باستان شناختی، ضمن مطالعه نحوه تاثیرگذاری متقابل تمدن های هلنی و ایرانی درفرایند تکوین شهرسلوکیه و پیامدهای حاصل از آن، جایگاه این شهر باستانی را از زمان تاسیس تا زوال بررسی کند.

    کلیدواژگان: سلوکیه، هلنیسم، تاریخ شهر، سلوکیان، اشکانیان
  • احسان لیلوی شوشتری، فواد مکوندی* صفحات 277-300

    روایت و روایت گری از حوزه تحقیقات در علوم اجتماعی به شمار می رود تا امروزه با توجه به شکل گیری تحقیقات تحلیلی و انسان شناسانه اهمیت خاصی پیدا نماید. همچنین با استفاده از این روش در تحقیقات علوم انسانی نیز می توان در مشکلات، مفاهیم و شکل بررسی سازمان ها تحولی نو ایجاد کنیم. روش به کار برده شده در این تحقیق یک روش کیفی از نوع تحلیل روایت است که هدف آن یک پژوهش کاربردی توصیفی برای تحلیل قوم گرایی در محیط شغلی می باشد تا با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و روش هدفمند و غیرتصادفی برای انتخاب افراد با 7 نفر به عنوان مشارکت کننده درتحقیق به نتیجه برسیم. همچنین پس از مصاحبه های صورت گرفته نتایج حاصل از این پژوهش کیفی، تحلیلی که در راستای دو سوال صورت گرفته بدین شرح می باشد: در سوال اول با توجه به تحلیل ساختاری داستان با استفاده از مدل لباف تحلیل ساختار داستان ها با توجه به شش عنصر از این مدل صورت گرفته است. اما در راستای پاسخ به سوال دوم و تحلیل محتوایی داستان ها با توجه به اینکه داستان ها داده های ما را شکل می دهند تحلیل تم صورت گرفته که در روش تحقیق توضیح داده شده است. سپس حاصل سوال دوم این شد که 9 تم شناخته گردی دبا عنوان های: گرایش به یک قوم خاص، تغییرات مدیریتی، تعصب بی جا، بی توجهی به توانایی فردی، سناریوسازی دیگران، داشتن قدرت، تبعیض شغلی، تفرقه افکنی، دستمزد. از این تم ها 7 تم شناخته شده متناسب با مبانی نظری موجود بود؛ 2 تم دیگر در این پژوهش با عنوان تغییرات مدیریتی و تفرقه افکنی جدید بوده و به شیوه استقرایی شناخته شده است؛ 3 تم با عنوان گرایش به قوم خاص و تغییرات مدیریتی و بی توجهی به توانایی های فردی از تم های پرتکرار داستان ها بوده اند.

    کلیدواژگان: تبعیض قومی، محیط شغلی، تحلیل روایت (ساختاری و محتوایی)، داستان تبعیض قومی
  • ابراهیم دباغ امینی، مهرداد نوابخش*، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 301-324

    مشارکت فرایندی عمومی، اجتماعی و چند بعدی برای پذیرش مسیولیت در جامعه خویش است. هدف از پژوهش حاضر نیز، بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر مشارکت مردم استان کهگیلویه و بویراحمد، درانتخابات مجلس شورای اسلامی است. لذا ‏تاثیر متغیرهای مستقلی چون نقش تعلقات مذهبی، وابستگی ایلی و طایفه ای، جامعه پذیری سیاسی و بسیج توده، بر میزان مشارکت مردم در انتخابات بررسی شد. از نظر روش شناسی، این پژوهش با رویکردی کمی و با روش پیمایش، مبتنی بر بهره گیری از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها و نظرات پاسخ گویان، تدوین شده است.  نمونه مورد مطالعه در این پژوهش، تعداد 384 نفراز زنان و مردان بالای هجده سال شهرستان های بویراحمد و دنا در استان کهگیلویه وبویر احمد می باشد که با استفاده از تکنیک نمونه گیری خوشه ای و سیستماتیک، چگونگی انتخاب و توزیع پرسشنامه مشخص شد. همچنین برمبنای آزمون کولموگروف-اسمیرنف مشخص گردید داده های متغیرهای ذکرشده ازتوزیع نرمال برخوردار نیستند. لذا از آزمون همبستگی رتبه ای اسپیرمن برای سنجش میزان همبستگی متغیر های مستقل و وابسته استفاده گردید. پس از محاسبه این ضرایب با کمک نرم افزار spss، چنین میتوان استنباط نمودکه بیشترین تاثیر به ترتیب به نقش تعلقات مذهبی برمشارکت درانتخابات به میزان 902/0، وابستگی ایلی و طایفه ای 785/0، جامعه پذیری سیاسی 783/0 و بسیج توده 577/0  مربوط است.

    کلیدواژگان: انتخابات، مشارکت سیاسی، رای دهی، مجلس شورای اسلامی، شهرستان های بویراحمد و دنا
|
  • Amir Mohammadi * Pages 9-38

    Tribal behavior and actions throughout history have been subject to a number of structural factors. for more than seven hundred years, the Ardalan dynasty ruled over much of western Iran. in the summer, Kurdish tribes and nomads moved towards the block, which was east of Ardalan. sometimes the roads that nomads crossed to reach this area were five hundred kilometers long.

    Purpose

    The purpose of writing this article is to study academically, observe and explain historically the actions of the tribes and how they are present in Lei lakh, Which, in addition to intrinsic value; It can explain the multiple cultures of this region.

    Method

    The researcher answers the ambiguities of the research with a descriptive-analytical method in history and relying on archival and library documents.

    Findings

    Due to its geopolitical position and favorable climate, lei lakh Block has played a preparatory role in Ardalan region under the influence of human relations. In the last monolithic seasons, the area became a colorful cultural collection of Kurdish tribes and nomads. as lei lakh block (compared to the population) paid more tax to Ardalan court than other blocks of Ardalan.

    Keywords: Ardalan, Lilakh block, Tribes, Kurdistan
  • Mohammad Reza Gholami *, Hadi Noori, Aliye Mirfazli Pages 39-63

    The aim of the present survey is to recognize and describe the relations between Talesh, Turk, and Gilak races. In this study, the qualitative method and semi-structured interview have been employed. The results of the study revealed that there are normal and positive communications between the three races in terms of social and economic relations. Although  there are remarkable similarities and cultural adaptation in terms of language and customs, there are differences in cultural relations due to this fact that Turk people consider their culture closer to Talesh's in observing some bonds generally. Regards to cultural differences, Gilak people feel a closer relationship to Talesh people due to long years of neighborhood and coexistence. Talesh people stated that the cultural features/traits of Talesh and Turk are similar too, in terms of some cultural issues such as the way of clothing and some bonds and customs like marriage. Although the three races in the first instance admit definitely that they're all Iranian and Muslim in terms of political relations and this fact that the ethnicity has no effect on their relations, decisions and political behaviors, but they believed that  ethnicity and religion have an impact on political power, position and management. Talesh people and especially the Sunni of the region underestimated their portion of having valuable opportunities and sources. The respondents believed that there are natural differences between races but the government's way of policy-making intensifies the differences and makes them more noticeable.

    Keywords: Ethnic Relationship, ethnicity, Talesh. Turk, Gilak
  • Shaban Mohammadi *, Ahmad Rezaii Pages 65-84

    Ethnocentrism amongst ethnic groups in Iran is one of the most important factors that endanger the social and cultural solidarity of our country. Pan-Turkism is a kind of ethnocentrism. Pan-Turkism emerged in the Russian Empire in the nineteenth century. In order to eliminate the Persian from previous Persian territories in the Caucasus, the Russian supported the idea of pan-Turkism. After the Russians, the Ottoman Empire advertised this idea to save its empire in the First World War. That is why they attacked Iranian Azerbaijan in 1918. Then the Soviet Union helped the Democratic Party to form a pan-Turkic state in Iran. Generally speaking, three factors of external forces, the Azeri elites, and the political system influence Pan-Turkism. In the present study, we attempted to examine the external forces and factors influencing Pan-Turkism in Iranian Azerbaijan through conducting a survey. For this purpose, we chose 400 respondents from East Azerbaijan, West Azerbaijan, Ardabil, and Zanjan provinces, using the clustering sample method. Then we interviewed the respondents. Finally, we analysed the data by the SPSS software. The regression analysis revealed that the independent variables explained 33 percent of the changes of Pan-Turkism as the dependent variable.

    Keywords: Azerbaijan, Pan-Turkism, External factors, Foreign Mass Media, Distortion of History
  • Hamdollah Sojassi Gheidari, Seyed Mohamad Hossein Hosseini *, Vahid Sadeghi Pages 85-139

    The entry of the Mamasani tribe into the geographical space of Shulistan in the Safavid period brought the social and political demarcations of the tribes within the framework of separate geographical territories. Influenced by such demarcations, Mamasani human beings also settled in different territories. It seems that such human beings in each of these domains have their own ancestry background, so that their genealogy and historical and geographical origin play a role in how their social structure is arranged. In this regard, the human settlements of Mamasani County are the residence of several children who have formed its cultural and social context together. In this context, Gachgaran rural settlement in the central part of Mamasani city and First Baksh village has a significant manpower and population. The research is based on the question of what historical and geographical origin of the descendants of Gachgaran in the Mamasani tribe? The research method is descriptive-analytical in nature and data related to 55 Descendants were collected by both library and field methods. The results showed that 55 children settled in Gachgaran settlement have different descent and historical and geographical origin (different spatial origin and different descent and identity). The worldview and socio-political attitude of these children also includes aspects of general similarity and partial differentiation that have influenced their social and political action.

    Keywords: Genealogy, Historical, Geographical Origin, Mamasani Tribe, Descendants of Gachgaran
  • Mohammad Mostafaee * Pages 141-166

    Concerning the formation, ethnic and national identity, one of the most popular ideas among sociologists and political scientists is the constructivist theory or approach. There are opposing views on this theory, which need to be examined in order to gain a view that is true. The questions that arise are: First, what is the claim of the constructivists, and secondly, what is the position of reason and revelation in the claim. This theory is divided into three approaches: economic, political, cultural and social that Their commonality is to rely on structural causes and factors in the formation and intensification of ethnic and national identity. Referring to the rational method as well as the analysis of the Qur'anic verses, all three approaches are criticized and conclude that Ethnic identity is not merely a structural matter but four general principles: the origin of the effect of society, the love of essence and its similarities, The civilization of human nature,the gradualization of ethnic identity; Confirms the role of non-structural factors.

    Keywords: ethnicity, nation, identity, Ethnic identity, constructionism
  • Parniya Razipor * Pages 167-188
    The present article aims to investigate the sociological relationship between ethnic groups with an emphasis on telegram jokes and seeks to answer the following questions: What issues do ethnic jokes express? And what are the factors that lead to the creation of ethnic jokes in different groups? To answer these questions, Kemper theory was used. In fact, content analysis is one of the documentary methods that includes highlighting the axes or main lines of a text or written texts or a collection of images, tapes, etc. The statistical population of this research is the jokes exchanged in the Telegram social network. The results of this study show that ethnic groups try to compensate for the imbalance of power and position in relation to their superior groups and their social distance from the lower groups through ridicule and humiliation in jokes. Jokes, on the other hand, lead to a kind of stereotypical view of the target group, meaning that ethnic groups often show similar feelings in response to such jokes.
    Keywords: Sociological Analysis, Jokes, Telegram Network, ethnicity
  • Abdollatif Karevani *, Seyed Saeed Zahed Zahedani Pages 189-209

    Social Movements have a great effect on the destiny and structure of the society, as far as they cause many changes in the society and international relationship in one side, and prevent from some specific changes on the other side. Since social movements are against current social order, they can be the source of many changes in the structure and upcoming destiny of the society. The discussion over racial movements in multi-racial society is also crucial. In Iran, there are different races such as Fars, Kurd, Baloch, Lore, Turk, Arab, etc. which in different ages caused many movements and parties that affected the central policy of the country. In this study, we study the movements of Baloch race and their roots, goals, and causality. And these movements have been criticized according to Charles Tilly's theory. The research method in this research has been historical-analytical. It can be said that the emergence of social movements in Balochistan of Iran, has been largely influenced by ethnic movements in Balochistan of Pakistan. Also, the present study shows that regional factors have been the most important factors in encouraging the independence thoughts among Baloches. Some of the racial Baloch-based movements are the Independence Movement of Doust Muhammad Khan, The liberator Front of Balochistan, The Democratic Party of Balochistan, and The Muslim League Party. According to Tilly's theory, these movements were not national movements, because governments did not play much of a role in organizing and directing these movements, but were more like revolutionary movements.

    Keywords: Social Movement, Baloch ethnic group, Ethnic Social Movement, Ethnic Movement
  • Vahid Rashidvash *, Ammar Ahmadi Pages 211-231

    "Dale" is a compound word meaning language. This tool has been used in most parts of Azerbaijan since ancient times and is used to hunt male quail. Residents of Alvarez village in Ardabil province, after thousands of years, still benefit from this indigenous knowledge and Dale is still of special importance and respect among the villagers as a quail hunting tool. The method of work in this research is qualitative, with direct and participatory observation, along with interviews in the field of research with the functional theory of Branislav Malinowski. The findings of the study indicate that the tool for hunting the dale among the residents of this village is not only the command of bird hunting, but also the method of preparing and making the dale requires special skills and art that the villagers consider more important than the tool of hunting and entertainment as a cultural tool. And economics have a special look. Their cultural view of this tool is a heritage and artistic view that has made it valuable and lasting. From an economic point of view, this tool is considered to be the handicraft of the people of Alvarez, with which they boost their own family economy, albeit briefly.

    Keywords: Indigenous Knowledge, Alvarez village, Dale tools, quail hunting
  • Mahmoud Nosrati *, Ahmad Rezaii, Davood Razi, Ghorbanali Ebrahimi Pages 233-258

    The term "consumer behavior" is used to refer to the consumption of a product or service and the construction and decision-making process by the consumer. Consumption is a multifaceted phenomenon and cultural factors play a significant role in determining and modifying the phenomenon of consumption. Therefore, it is appropriate to examine this phenomenon from a cultural perspective, especially ethnic culture. This research seeks to answer the question: "What is the relationship between ethnic identity and consumer behavior?”. The statistical population of the study is the population of Lorestan province and the survey method was used to collect data from the sample, which 400 people were selected. Our findings, based on the values ​​of CR (-7.17) and P (***) indices, show that there is a significant relationship between ethnic identity and consumer behavior and there is a negative correlation between these two variables, that is, whatever the ethnic identity is weaker, the consumer behavior will be stronger. This result is consistent with the results of the study of Ajzan and others and confirms the theory of Ajzan. The ethnicity variable is directly related to income with a beta coefficient (-0.31). The effect of gender has a beta factor (-0.25), which indicates that women are more tended to consume than men. In general, of the four hypotheses mention in this study, two hypotheses "relationship between pride feeling and consumer behavior" and "orientation to ethnicity - lack of orientation to other ethnicities - and consumer behavior" confirm, which is based on the inverse relationship between consumer behavior and the dimension of the feeling of ethnic identity pride with beta coefficient (-0.33) and orientation to ethnicity with beta coefficient (-0.38).

    Keywords: Consumer Behavior, Ethnic identity, Lor, identity, Culture
  • Javad Choupaniyan *, Hasan Esmaeeli Pages 259-275

    Seleucus Nicator, who came to power in Persia after Alexander's death, built the city of Seleucia in 307 BC on the west bank of the Tigris River, opposite Babylon, where the ancient city of Opis was located. From this time on, the city established its position as the capital of the Seleucids in their eastern occupations. The special geographical location of Seleucia means being located in Mesopotamia on the Tigris coast and at the intersection of important roads that connected Central Asia and Iran to Anatolia and the Mediterranean coast, as well as the settlement of Greek and non-Greek inhabitants in this city who have skills and abilities. They were administrative, artistic and commercial, along with the mint and production workshops and fertile agricultural lands around it, had caused the economic prosperity of the city. At the same time, Seleucia was an autonomous city and city government, with political and administrative affairs in the hands of the city council. How the Iranian socio-political system deals with the Hellenistic influences resulting from the formation of Greek cities such as Seleucia is considered as the main issue of the present study. This article tries to study the position of this ancient city from the time of its establishment to its decline, relying on historical sources and archeological documents, while studying the interaction of Hellenic and Iranian civilizations in the process of Seleucid city development and its consequences.

    Keywords: Seleucia, Hellenism, History of the city, Seleucids, Parthians
  • Ehsan Laylavi Shoushtari, Foad Makvandi * Pages 277-300

    Narration and narration is one of the fields of research in social sciences to be of special importance today due to the formation of analytical and anthropological research. Also, using this method in humanities research, the problems, concepts and form of study of the organization can be Let us give a new development to the expression that the method used in this research is a qualitative method of narrative analysis, which aims at a descriptive applied research to analyze ethnicity in the workplace. Using semi-structured interviews and purposeful and non-random methods to select 7 people as participants in the research. Also, after the interviews, the results of this qualitative research, an analysis that is in line with the two questions. Taken as follows: In the first question, according to the structural analysis of the story using the Labaf model, the analysis of the structure of the stories has been done with six elements of this model. However, in order to answer the second question and analyze the content of the stories, considering that the stories form our data, a theme analysis was performed, which is explained in the research method. Then, the result of the second question was that 9 themes were identified as: Tendency to a particular ethnic group Managerial changes, misplaced prejudice, disregard for individual ability, scenario-making of others, power, job discrimination, divisiveness, wages. Of these themes, there were seven known themes in accordance with the basics of the existing theory. The other two themes in this research are called managerial changes and new divisiveness and are known as inductive methods. And three themes, namely ethnic orientation and managerial changes and disregard for individual abilities, have been recurring themes in the stories.

    Keywords: Ethnic Discrimination, Occupational Environment, Narrative Analysis (Struc-tural, Content), Story of Ethnic Discrimination
  • Ebrahim Dabbag Amini, Mehrdad Navabakhsh *, Alireza Mohseni Tabrizi Pages 301-324

    Participation is a public, social, and multidimensional process of accepting responsibility in your community. The purpose of this study is to study the sociological factors affecting the participation of the people of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces in the elections of the Islamic Consultative Assembly. Therefore, the effect of independent variables such as the role of religious affiliation, tribal affiliation, political socialization and mass mobilization on the participation of people in elections was examined. From a methodological point of view, this research has been compiled with a quantitative approach and a survey method, based on the use of questionnaire tools to collect data and opinions of respondents.The sample studied in this study is 384 men and women over the age of eighteen in Boyer-Ahmad and Dena counties in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces. Also, based on the Kolmogorov-Smirnov test, it was found that the data of the mentioned variables do not have a normal distribution.  Therefore, Spearman rank correlation test was used to measure the correlation of independent and dependent variables. After calculating these coefficients with the help of software spss; It can be inferred that the greatest impact is related to the role of religious affiliation in participation in elections at the rate of 0.902, tribal affiliation 0.785, political socialization 783% and mass mobilization 577%, respectively.

    Keywords: Elections, Political Participation, Voting, Islamic Consultative Assembly, Boyer-Ahmad, Dena counties